Norhaj,každy trofej ktora je z uhynutého kusa na chovateľskej prehliadke je riadne sfotodokumentovaná,priamo z miesta kde bol uhynutý alebo inak najdeny kus zverí, takže asi z tvojej strany je to neznalosť.A vlci ano treba aby boli,ale svorka ktorá nájde v zimných mesiacoch diviaču zver odchádza zo svoja ho stanovišťa až vtedy,ked už v čriede nie su male diviačata a slabšie kusy.Toto je realita selektivneho výberu vlčej svorky ked je hladná. ◄ reagovať
Farbiar
ale dí, kto ti je priatel! ◄ reagovať
pre " maartin " - to čo si napísal na adresu - bodo1948 - bolo nevkusné až surové ! verím, že takýchto ľudí tu viacej niet, hanbi sa priateľu !!! ◄ reagovať
NEVIEM POSUDIT AKE SKODY DOKAZE NAROBIT VLK V PROSTREDI KDE SA VYSKYTUJE ALE V NASEJ LOKALITE SA UKAZAL ASI 25 ROKOV DOZADU A HNED AJ DVA KUSY NEMENOVANY LOVEC ULOVIL NA CO BOL PATRICNE HRDY UDAJNE TRETI KUS POSTIELAL OD TOHO OBDOBIA SOM NEZAREGISTROVAL ZIADNU INFORMACIU O VLCOM POHYBE ALE CHOVNE KUSY JELENEJ MIZNU KED SA NAHODOU TROFEJ UKAZE NA CHOVATELSKEJ PREHLIADKE TAK JE TO VZDY LEN UHYN TAK MOZNO JE AJ SKODA ZE VLKA TU NEMAME NENI TO NA KOHO ZVALIT . ◄ reagovať
no ano...scitanie seliem na polane robilo cez 200 pracovnikov statnych lesov...okrem ostatnych seliem naratali 2 svorky vlkov...pri porovnani s vysledkami polovnikov sa zistilo ze polovnici naratali priblizne 5 nasobne vacsi pocet.preto sa to zmietlo zo stola.a ak sa postupovalo rovnako v 2002 kedy sa na slovensku polovnikmi naratalo cez 900 vlkov tak tu mame 5 nasobne mensi pocet...preto bodo ◄ reagovať
Projekty na mapovanie medveda a vlka uz prebehli,aj sa vyhodnotili,aj sa podala hotova koncepcia na Min.živ.prostredia,ale doslova za lobbyngom mimovládok sa to doslova zmiatlo zo stola-vid.Polana r.2001 ◄ reagovať
Vy ma nechapete.Ja nie som za vykynoženie,chcem aby ich bolo umerne.Mne vadi ten hunbuk ochranarov ktorých som spomýnal,zbytočný hunbuk,a že oni stoja za tým,že je premnožený.A ked uz sme pritom som 1980,a vlka na stene nemám ziadneho a ani nejak extra po nom netužim.Pred rokom 1989 tu ziadne LOZ a iné podobné zoskupenia neboli a vlk sa lovil 4 mesiace do roka.Vsetci boli spokojny ◄ reagovať
bodo z tvojich slov usudzujem ze by si ich najradsej travil strichninom, chytal do pasci a kozu vykupoval za peknu cenu nech je motivacia.a potom by tvoje vnucata chodili do muzea obdivovat ake tvory u nas zili a koli ludom ako si ty ich uz len zeru mole... ◄ reagovať
body1948
predpokladám, že to číslo 1948 je tvoj ročník a je mi hneď jasné akú máš "poľovnícku školu" , tá generácia tu nebude dlho! ◄ reagovať
no bude...prestiz z toho ze ti na stene vysi jeho lebka a kozuch. ◄ reagovať
kocho to mu mozes vravet...aj ja som mu vravel ze niesom vlkar a nechce pochopit.na tuto problematiku by sa mali konferencie zvolavat...ochrana a polovnici...nech sa pekne vydiskutuje na miestach kde sa ma.mozno by sa doslo k zaveru.tu je otazka...reguluje sa raticova...mal by sa tym padom aj vlk?nedojde k narastu populacie a skodam na uzitkovej raticovej ked sa bude hajit celorocne?dojde pretoze okrem chorob a cloveka tu viacmenej nema vazneho nepriatela?len zas otazka?do kedy bude jeho populacia rast?kam sa bude sirit ked ma narusene migracne cesty?mame konkretne udaje o populacii?asi tak jak u medveda-len odhad.a zmapovat ju je iste velmi narocne.ale projekt na mapovanie medvedov sa myslim uz rozbieha.nieco podobne by sa malo aj u vlka aby sa vedelo na com je a podla vyledkov ponikat dalsie kroky... ◄ reagovať
Aj tak by som vlkovi neodpustil,a nerobte zo seba svatych,tak sa mi zdá,že tu sa všetci prezentujete ako svaty ,nepoškvrnený polovníci a milovníci prírody.Doteraz,už to robím dlhšiu dobu my na otázku: pustil by si vlka mimo lovu,ak by si ho mal moznost ulovit?-odpovedalo 98 percent polovníkov,odborníkov,zvazových funkcionarov s odpovedovedou nie nepustil.Tak asi tam v tom vlkovi nieco je. ◄ reagovať
No bodo potom sa pripis k tej dvojnohej skodnej ktoru si tu spominal ze dokazes ustrazit ◄ reagovať
A o maso my nejde.Ide my o to,že ako vyzeráme v spoločnosti za posledné roky.Rozsiahlou kampanou mimovladnych ochranarskych zoskupení -polovník=vrah,vlk=nevinné psíča ktorých je na slovensku 5 a pol a ktorému každý ubližuje.A myslím si kocho,že taký názor máš aj ty. ◄ reagovať
Dodržujem,všetky predpisy a zákony,ale toto jedno viem a kludne to priznam,kedykolvek by som mohol ulovit vlka,pri ich dnešnych stavoch, tak by som ho ulovil hoci aj v lete.Je to pre mna najskodnejsia skodna a pravdaze lovecký konkurent.Takto budem mat celej polovacky len pobyt na cerstvom vzduchu.Houk. ◄ reagovať
vsetkym ide len o prachy vsetkym !a msabi mas pravdu svatu pravdu ze ked sa treba delit s vlkom o tu vysoku alebo ciernu alebo srnciu tak to uz nie clovek len vsetko pre seba chce ale pritom neje nic jeho!!!
a lanstiak dakujem za podporu
a bodo este raz ti hovorim ze niesom ochranar ◄ reagovať
kocho82 a maartin mate svetu pravdu. Pripajam sa k vaaam!!!! ◄ reagovať
Nejdem tu rozpisovat aky ochranari,to ste asi pochopili.Ide my len o to,že ak streliíš vlka aj v dobe lovu,tý ochranári ktorých som myslel by ta najradsej posadili do lochu apritom je to mjasné že ich je vela.Jeleniu zver si neprivlastnujem,ale ak to takto pojde dalej chovatelske vysledky o ktore nam niektorím ide do ktorých davame nemale financne prostriedky a cas vyjdu nazmar,kocho viem,že maš zvacsa ochranarske názory,ale pochop,ze vlk zabija aj zdravu zver.Vies kolko chorej zveri by sme museli mat aby sa uzivilo to mnozstvo vlkov co tu je?Na Ciernom Váhu bolo to publikované,vlky v 90 rokoch ked sa tam robil výskum zlikvidovali xy kusov zdravej zveri,okrem ineho vysokochovné kusy nevičíslitelnej hodnoty.A koniec koncov som polovník,ktorý chce mat z polovacky aj nejaký uzitok.A preto mam nazor,že vlky treba tlmit.Dvojnohá skodná sa dá ustrážit,ale vlk nie,ten potrebuje maso a ak nenájde chorí kus ,zabije čo chytí. ◄ reagovať
Bodo1948
Spomínaš,že sa do toho obuli ochránari, ja viem, že my poľovníci sme tiež ochranári. Jasné, že vlk sa živí mäsom to je fakt, ale neviem pochopiť ako si môžeš privlastňovať všetkú raticovú zver vo voľnosti pre seba! Nepoviem ak by to bola zvernica. Všetká zver vo voľnosti je národným majetkom, až po ulovení sa stáva majetkom združenia, lovca! A čo dvojnohá škodná? ◄ reagovať
Myslim ze najvatsi problem nastava ked by sa musel clovek zrieknut masa v prospech vlkov to je pre niektorich ten najvatsi problem ◄ reagovať
a vies kolko bolo dakedy vlkov???ale uistujem ta ze vlk je prirodzenym saniterom ako si ho ty nazval!!
hlavne ide tu len o jediny problem !a to je ze:sa im zmensuje prirodzene prostredie pre ich zivot a za tym si stojim!a niesom ochranar aby ste vedeli! ◄ reagovať
Pokial,bol vlk loveny predtým,stanoveny čas 4 mesiace-nebol s ním až taký problém.Problém nastal až ked sa do toho obuli ochranari.Nemýlte si vlka,z prirodzeným saniterom našich lesov.Vlk potrebuje žrat,a ak je svorka schopná nerobí rozdiel medzi chorým a 200 bodovým zdravím jelenom.U nás toho roku 3 vlky v našom združení( behom 3 týždnov)u susedov jeden.U všetkých som bol.Toto tu predtým nebolo.Táto početnost prirodzená nieje,za kazdým ked som v revíri,sledujem pobytové stopy. ◄ reagovať
Jasmo
mal by si byť rád, konečne sa zlepší genofond jelenej zveri na Orave. Tak slabé aké sú trofeje v oblasti Orava len to pomôže. Porovnaj oblasti Sp. Magury, Čergova, Lev. pohoria a aká je tam hustota vlčej populácie. Popísal by som viac , ale nemám čas... ◄ reagovať
V uplynulej sezone bolo na Orave ulovenych 21 ks vlkov !Možno o
nejakom neviem.V sobotu 20.1.v časti Skorušina som ich stopoval
a keď sa rozišli zaručene spočital.Vysledok ma šokoval-11ks!!!!!!!!
Tak kolko ich tu vlastne mame?Važeny kolegovia už sa nam to vymyka z ruk!A verte mi "SENO ŽRAŤ NEBUDU" ◄ reagovať
ps:urcita ochrana ano ale nie celo rocna ako u medveda lebo to dopadne tak isto ◄ reagovať
vlk je velmi inteligentne a niekedy asi viac nez niektori clovek.takze aj polovanie na vlka sa asi neda tak pomenovat.vacsinou su to nahodne ulovenia a nesmierne stastie.kolko sa streli rocne na slovensku vlkou.kolko krat sedite na posede a vlk vie o vas skor ako vy o nom,zleziete z posedu idete domov a na druhy den zistite ze vlci presli po vas ked ste odisli domov.vlci maju svoje prechody chodniky ale ani tam sa ich nedockate lebo su velmi opatrny a inteligentny ale stat sa moze.podla mna je to so seliem najmudrejsie zviera.to si myslim ja moj nazor. ◄ reagovať
je to tvoj nazor ja ti ho neberiem ale iba jedno!
clovek je ako prvy vo vyvojovom stupni a ake robi chyby neda si povedatpitliactvo a vsetko okolo toho a mame rozum ktorym mame rozmyslat nie???? a ty ide vycitat zuby vlkovy ktory ma vrodene iba aby prezil a este je to jasne ze sa strhne nieco normalne ale je to v prirode normalne podla mna ◄ reagovať
tak vlka povazovat za spravneho regulatora urcite nepovazujem. Myslite si, ze pride hladny vlk v lese a povie si "sakra som hladny idem neico strhnut" a ide teraz vyberat co je chore, slabe, a nevhodne na chov??? ukazte mi takeho vlka a dam sa mu zozrat.Pokial je crieda, tak vybera, ale inak nie (ak vobec aj pri tej criede vybera).Ked uz je regulator, tak urcite nie uplny. postara sa aj o medvede? Podla mna by mal byt vypracovany plan na zachovanie vlka ako vzacneho, no zaroven aj nebezpecneho predatora nasich lesov. Rovnako by to mohlo byt urobene aj s medvedmi. Je urcite mnozstvo zveri , ktore dokazeme uniest, ktore dokazu "slusne" vyzit na nasu rozlohu pre nich najvhodnejsieho zivotneho priestoru. Takze si nemyslim, ze celorocna ochrana vlka je spravne riesenie. Rovnako ako rys-len ho chranme, rozsiri sa aj na nizsie polohy a zacne decimovat srnciu a potom tu budeme ako v afrike-budeme chovat vylucne predatory. ◄ reagovať
to je tak !moj nazor !polovnici strielaju vyrady, skodne a tak!a ten vlk robi to iste co aj ¨clovek treba to pochopit!
on tiez neulovy toho vela len kolko treba ◄ reagovať
roberto dobra tema!ja na to mam iba jeden nazor a to je tvoja posledna veta!je to prirodzeny a spravny regulator nv nasej prirode!!!on je doma ako kazda ina zver vlese !my ideme k nej na navstevu!tak to nechajme ako to bolo 500rokov pred namy!!
VLK JE REGULATOROM ZVERY ALE MY SME REGULATOROM VSETKEHO TAK -ROBME TAK ABY SME NECHALI NIECO AJ PRE DALSIE GENERACIE A TO MOZNO AJ VASE DETI A DETI VASICH DETI A ABY SA MOHLI PYSIT NASOV KRASNOU PRIRODOU A ROZMANITYMI DRUHMI ZVERI V NEJ !!!!
DAKUJEM ZA POROZUMENIE ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.