Heming hunting
dnes je sobota,  23. november 2024,  meniny má Klement,  spln: 15. november 2024,  dnes východ slnka: 07:11,  dnes západ slnka: 15:54
poľovnícke sety poľovníctvo Terem

Vlk dravý - čas lovu vlka - diskusia

autor: off roberto
pridané: 15.1.2008 22:02
Aký názor máte na čas odstrelu u vlka? mal by sa predĺžiť, alebo by sa mala zaviesť jeho celoročná ochrana? aké sú stavy vo vaších PZ a koľko sa ich v tejto sezóne vo vašom okolí ulovilo? sú u vás škody na vysokej, či diviakoch po vlkoch veľké, či iba zanedbateľné? považujete vlka za škodnú alebo iba za prirodzeného a správneho regulátora našej raticovej zveri?
počet zobrazení: 15 827
počet hlasov: 0
okruh tém: poľovníctvo

Aký je dôvod vášho označenia za nevhodný?

komentáre

zoradiť
zobrazené 81-120 z 152 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie
off KriKa, 23.5.2008 o 13:25

Co do kazdeho pohoria, to je malo! Skor do kazdeho reviru po pare a do zvernice pary dva!! :-)) ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off alfa, 23.5.2008 o 13:12

Co by sa stalo, keby sa nasadili svorky (aspon para) do kazdeho pohoria na Slovensku? Ako by sa asi vyvijala tato debata. Kolko z Vas by potom zmenilo nazor na vlka. Ano, patri do nasej prirody, ale v "patricnom" mnozstve. Na severe Slovenska je ich dost aj na vysadenie do juznejsich casti Slovenska. Za par rokov by nebol KMO ani na juhu ani nikde, lebo by ste sa pozerali nie na diviaky, ale len na ich stopy, ak by ste ich vobec nasli. Vysoka, srncia - detto. Potom by ste boli za lov vlka ako bolo niekedy 15.9. - 15.3. Len tolko ◄ reagovať

off lovnik, 13.5.2008 o 10:31

Tak na blogu Sme som sa dočítal dnes:
Vlk je ušľachtilé zviera a určite patrí do našej prírody. Len škoda žabo-myších vojen. Chce to nájsť zlatú strednú cestu k celospoločenskej dohode.
A určite neprispejú v prospech vlka reči ochranárky, že keby bol vlk na strednom Slovensku, tak nebol by tam mor diviakov. Potom akurát vznikajú zbytočné diskusie.TOMY59.
Mor ošípaných je veľký problém Slovenska. Nechajme emócie bokom a pozrime sa na fakty.
Vlk sa v našich podmienkach živí hlavne jeleňmi a diviakmi. Diviaci sú rozšírení na celom Slovensku, vlci ako ich prirodzení predátori iba približne na polovici územia. Na zvyšku územia sú diviaci, ktorých zdravotný stav ovplyvňujú iba poľovníci ako ich neprirodzení predátori. Veľmi nebezpečným a ľahko sa šíriacim vírusovým ochorením diviakov je klasický mor ošípaných, s ktorým majú problémy nielen poľovníci, ale i chovatelia domácich ošípaných. Pokiaľ ochorenie prepukne v chove ošípaných, tieto musia byť celé zlikvidované. Likvidácie desiatok tisíc ošípaných v chovoch spôsobujú hospodárske straty presahujúce 100 miliónov korún ročne.
Jedinou cestou ako predchádzať vzniku nových ohnísk moru v chovoch ošípaných a následným hospodárskym stratám je zlikvidovanie tohto ochorenia v populácii diviakov. Poľovníci sa o to bez dlhodobého efektu pokúšajú od začiatku 90-tych rokov.
V rokoch 1994 - 1998 bol mor u diviakov zaznamenaný v 241 katastroch obcí, z toho 224 katastrov (93%!) bolo v miestach, kde sa vlci trvalo nevyskytujú.
Údaje za posledné obdobie túto skutočnosť opäť potvrdili. Podľa zahraničných výskumov je 95% diviakov nakazených vírusom vo veku do 1,5 roka. Je to rovnaká skupina, ako tá, ktorá je hlavnou korisťou vlkov. Najviac choré diviaky sú malátne, majú horúčky, strácajú ostražitosť, čím sú pre vlkov veľmi ľahko uloviteľnou korisťou.
Zvyšných 7% v miestach výskytu vlkov je zanedbateľných, pretože zásadný rozdiel je v ďalšom šírení ochorenia. Tam, kde vlci nežijú ochorenie v priebehu niekoľkých mesiacov zväčša nanovo prepukne v priľahlých katastroch obcí. Tam, kde vlci trvalo žijú ohniská veľmi rýchlo zanikajú a ochorenie sa ďalej nerozširuje. Zničiť prírodné ohniská moru s následným pozitívnym dopadom na chovy ošípaných je možné iba opätovným návratom ucelených svoriek vlkov do všetkých pohorí Slovenska, do ktorých sa vlci budú chcieť rozšíriť. Predpokladom je dôsledná ochrana vlkov na celom Slovensku. JURAJ LUKÁČ.
No coment ◄ reagovať

off 300000maragon, 12.5.2008 o 10:28

A vôbec bavíme sa to o love vlka. Aké sú jeho skutočné stavy na Slovensku? Vie sa niekto k tomu vyjadriť? ◄ reagovať

off palibaci, 6.5.2008 o 21:46

Mal som možnosť si pozrieť TV dnes aj já.Skrátka bulvár-ukázali čo je aktuálne,ale na to prečo sa to stalo. Od nich odpoveď nečakajme.Nemením svoj názor,aj po 30 ročnéj skúsenosti ako poľovnik,vlka treba chrániť a súhlasím s DZLUBOM:"vlci si spravili to čo im človek dovolil"berem to zhruba asi tak:keď sa chceťe autom odviesť bez bendzinu pôjďe vám to,ale len dole kopcom,pokiaľ buďete chceť ísť do kopca tak asi to nepôjde.A to ísté je aj s vlkmi,pokial sa nič nestane tak ani o nich nevieme,ale keď niečo ulovia tak to vedia všetci.Preto sa pítam bola dostatočná ochrana proti vlkom,veď s logického hladiska lovia na to kďe je nejaká slabyna(ochrana,chorý jedinec,a.t.d)Tak prosim spítajme sa sami seba či vtom nie je kus pravdy. ◄ reagovať

off dzlubo, 6.5.2008 o 20:41

Tak pred chvíľou som mal možnosť si v TV správach o tom vyčinaní vlkov pri ovciach o čom písal Samosamo. No hrôza. No aj náčelník združenia VLK J. Lukáč poukázal, že také stádo, by malo v noci strážiť niekoľko vycvičených ovčiarskych psov. A v TV ukázali jedného malého bastarda. Možno si budem protirečiť, ale vlci si spravili to, čo im človek dovolil. Nie som za bezhlavu ochranu vlku ale ani za jeho vykynožené. Mal, by naozaj nastúpiť zdravý rozum.
A citujem : " skodi, ale komu polovnikom,lebo nemaju co strielat! "... tak ak sa strieľa na čierno a viete o tom, tak treba konať a nie očierňovať bez dôkazov.
A naozaj takých poľovníkov ako je pán PALIBACI je naozaj dosť ale vždy málo a v menšine. A nová generácia ???? ◄ reagovať

off kocho82, 6.5.2008 o 17:21

vlk sa vobec nepremnozil ale nie tak aby robil skodu !!!
ale to my sme sa roztiahli ludia tom to vsetkom je lesy sa rubu a jeho prirodzene prostredie kde bol chraneny a neviditelny pred clovekom z roka narok klesa !!! tak nad tym sa treba zamysliet a dobre to vystihol aj pakon a aj ja som to niekde pisal v tejto diskusii ze skodi polovnikom lebo nemaju co strielat na cierno hlavne ako je to zname vsade!!! ◄ reagovať

off dzlubo, 6.5.2008 o 16:53

Vlk nie je škodná zver, je biologickým regulátorom zveri, ale ak sa premnoží, tak zver nereguluje ale tlmí. Píšeme stále dookola, ale ako keby jední bolí hluchí a druhí nemí.
Ak vieme vypočítať v poľnohospodárstve koľko potrebujeme živín a krmiva pre jedno zviera, tak dá sa vypočítať aj potreba hektárov pre tieto poľnohospodárske zvieratá.
A podobne je to aj u vlkov, medveďov ale aj jelenej, srnčej a inej zveri, môže byť je u nás iba toľko, koľko sa uživí aj s pomocou človeka. Iná možnosť nie je, to je kolobeh prírody ◄ reagovať

off Pakôň, 6.5.2008 o 14:55

skodi, ale komu polovnikom,lebo nemaju co strielat! ◄ reagovať

off 300000maragon, 6.5.2008 o 14:04

Viacerí tu prezentovali racionálne názory, treba ich akceptovať, tam kde vlk škodí, tam by sa mal jeho počet regulovať na prirodzeným množstvo daným ekologickým podmienkam. Tak ako písal aj dzlubo. levo ale pekne to napísal aj palibaci ◄ reagovať

off hunter999, 6.5.2008 o 13:55

Lov vlkov v Rusku:

odkaz ◄ reagovať

off Samosamo, 6.5.2008 o 11:06

LarsfromMars asi odlišný má ázor aj majiteľ oviec, čo včera strhla svorka vlkov 3O ks oviec a bolo to aj v TV.
Dobre sa Ti ochraňuje vlk, ak ovce nie sú Tvoje ◄ reagovať

off kocho82, 5.5.2008 o 16:04

PRESNA STRUČNA A VYSTIZNA ODPOVED NA VLKA DIK PISTA ◄ reagovať

off FLATretriver, 5.5.2008 o 11:31

Palibabaci klobúk pred tebou dolu! ◄ reagovať

off palibaci, 4.5.2008 o 22:43

Môj nazor na vlka.Som poľovnik 30 rokov mal som možnosť uloviť,rysa a nie raz,neulovil som ho.Prečo?asi preto že pre mňa je vačšia radosť ho vidieť vo volnéj prírode ako troféj na steňe.Preto si myslím že by mal mať ochranu po celý rok.Vlk nelový pre zábavu dúfam že stačí takáto odpoveď a pochopí to aj Ing.PhDr.a.t.d. ◄ reagovať

off levo, 4.5.2008 o 22:36

Dzlubo tvoj názor je taký aká je v skutočnosti situácia s vlkom a určite je v tom prax, ktorú si ako poľovník nadobudol. Uplne sa s Tebou stotožňujem lebo je to názor poľovníka a nie človeka čo rieši danú problematiku z kancelárie . ◄ reagovať

off LarsfromMars, 4.5.2008 o 18:13

vlk by mal byť celoročne chránený a všade na Slovensku. ◄ reagovať

off FLATretriver, 2.5.2008 o 19:48

Pakôn máš pravdu , čo k tomu viac dodať . ◄ reagovať

off Pakôň, 2.5.2008 o 16:18

vlk je dôlezita sucast ekosystemu!!! ◄ reagovať

off kocho82, 1.5.2008 o 13:42

suhlas nuny pravda je taka a mnohy ju nevidia hlavne ty slepy ! ◄ reagovať

off nuny, 30.4.2008 o 21:39

CHlapci najviac škody napacha v prírode človek a nie vlk ,človek lovy pre zabavu vlk aby prežil. ◄ reagovať

off dzlubo, 8.3.2008 o 18:59

Mám odlišný názor od združenia VLK. Mal by byť jeho lov regulovaný, lebo sú lokality, kde už škodí. A to nie len na divožijúcej zveri ale aj hlavne na ovciach. No patrí do našej fauny a nemal by byť vykynožený. Skôr v jednotlivých regiónoch by mohol byť aj dočasne celoročne lovený a naopak ◄ reagovať

off fero11, 8.3.2008 o 17:56

Bojda,stránky maju pekné,ale realita je úplne iná. Papier znese všetko. ◄ reagovať

off oko11, 8.3.2008 o 10:56

garfield78 - prečo máme byť radi ??? vysvetli... ◄ reagovať

off junacik2, 22.2.2008 o 15:57

my sme radi ze ho mame ale nie vtakom pocte a co sa tyka lovu som za lov treba predlžit ako bolo predtym od oktobra do konca februara a nemusime sa bat ze sa vistriela veď predsa sa snim stretnut nie je lahke kto sa tomu venuje vie ocom to je a co sa tyka tych ochranarou je pekne co pisu na nete a tak ale realyta je uplne ina moji mili ved nech nevipisuju ale aj nieco robia ved nech chitaju tam kde je ich vela a vypustaju tam kde niesu napr. aj nado ceska a to sa tyka aj medveda ved nech ich napustaju okolo bratislavi apotom za par rokou budu vidiet co je selma ◄ reagovať

off garfield78, 9.2.2008 o 3:01

Buďme radi, že ho máme. ◄ reagovať

off adam52, 7.2.2008 o 19:10

veru veru.krasne spracovana stranka. ◄ reagovať

off bojda, 7.2.2008 o 18:23

Fero 11, já bych neřekl, že ochranáři u nás blbnou, ale aspoň něco dělají. Ukaž mi kde má polovnický svaz tak kvalitně vypracované stránky o velkých šelmách (ne jen o nich, ale i o ostatní zvěři). Myslím, že nic kvalitnějšího na netu ohledně této problematiky není.
Myslivci mohou akorát tiše závidět (jak v Česku tak na Slovensku), že nic takového v dnešní době nedokážou udělat. ◄ reagovať

off fero11, 7.2.2008 o 14:22

dajte si stranky odkaz a pozrite si,ako to maju v Cechach,tý ochranári blbnu vsade ◄ reagovať

off bodo1948, 5.2.2008 o 20:21

Krásny dotaz,vystihol si to. ◄ reagovať

off forte, 5.2.2008 o 18:07

caute,prebieha tu debata ako keby sme isli povolit celorocny lov vlka vrtulnikmi,pascami a strichninom. ja som za celorocny lov vlka. aj ked podla stop a skod vidno ze ich stavy su vysoke a revir posobenia obrovsky,individulnym lovom ani spolocnymi polovackami vlka nikdy nevystrielame. je to opatrna,inteligentna a presibana selma,ktora ani zdaleka nelovi len choru zver. ◄ reagovať

off ursus121, 4.2.2008 o 14:26

Podla mojho nazoru je regulacia pocetnosti vlkov na Slovensku nevyhnutná lebo bez toho nieje možny racionalny manažment raticovej zveri. Avsak musime pamätat na to že vlk je autochtonnou zverou nasej prirody a treba ho zachovat a to v unosnom pocte aby nesposoboval nadmerne skody na raticovej zveri a hospodárskych zvieratach. ◄ reagovať

off roberto, 2.2.2008 o 23:15

V prvom rade som velmi rad, ze sa to tu konecne rozhybalo aj v sekcii polovnictvo :-). Hoci som sam zalozil tuto temu v tejto problematike nemam celkom uplne jasno. Ako som si mohol vsimnut jest viacero teorii o buducnosti vlka, ako napr.: lovit vlka za kazdej prilezitosti, lovit ho iba ciastocne, alebo ho nelovit vobec. V takomto pripade si treba porovnat dve uplne odlisne situacie, a to: co keby tu vlk uplne nebol, a co keby bol znacne premnozeny.
V prvom pripade by vsetko hralo krasne do kariet cloveku, co znamena, ze by stavy vysoke zveri neznizovalo skoro nic, iba
sam clovek. Tato situacia by sa mohla zdat z tej hospodarskej stranky uplne vyhodna (vela zveri, vysoky odstrel, atd.).
No na druhej strane keby bol vlk znacne premnozeny(ziadna divina, ziadne polovacky, ziadni zahranicni hostia, cize ziadne peniaze), ved pre cloveka je vlk vlastne konkurentom v potrave a pre polovnictvo uplne nevhodny. Cize vlk by v selekcii vlastne nahradil cloveka.
Treba sa vlastne zamysliet nad tym, co vlastne chceme, ci dosiahnut maximalny odstrel, alebo zachovat vlkov aj pre buducnost ? Podla mna to treba nejako sklbit dokopy, aby aj vlk zostal syty aj jelen cely. ◄ reagovať

off Jasmo, 2.2.2008 o 20:26

Pani kolegovia,dajme každý na stranku svoje argumenty,vlkári a my čo realne vnimame vlka!Na moje uvedenie že na Orave bolo ulovenych 21 ks a napriek tomu tu operuju mnohe svorky,dokonca preukazatelne 11 členne ,mi uviedli že mam byť rad!Vraj sa nam zlepši genofond jelenov.-V čechach chovaju naše jelene a vysledky maju vyborne samozrejme bez vlkov!V madarsku to iste a ani ich nechcu ◄ reagovať

off bodo1948, 2.2.2008 o 19:41

Na polane sa tych scítaní robilo viac,aj na inych miestach,ale proti vetru sa šťať nedá.Na jednom sčítaní ich odpísali. ◄ reagovať

off adam52, 2.2.2008 o 19:30

a myslim ze k tejto teme som nenapisal nic take co by vas tak strasne mohlo nasrdit.a bodo...preco si mi k tej polane nic viac nenapisal? ◄ reagovať

off adam52, 2.2.2008 o 19:25

asi by ste si mali zalozit novu diskusnu temu a kydat v nej na ludi ktori maju iny nazor ako vy:-) ◄ reagovať

off bodo1948, 2.2.2008 o 18:32

Pali pravdu máš,nebudem ani ja.Hádať sa tu z VLK-mi........Aj tu určite sú,a mútia si svoje maslo. ...a nach sú...aj bláznov treba na svete... ◄ reagovať

off pali1, 2.2.2008 o 17:47

bodo je nás viac,čo ťa podporujeme,ale nemienim mrhať energiu na debaty s ludmi typu Adam ◄ reagovať

off bodo1948, 2.2.2008 o 17:42

Aspon jeden čo ma podporí,aspon jeden ktorý uzná,že vlk neloví len chorú,prestarnutú a mladú neskusenu zver.Dik GabrielIso ◄ reagovať

zobrazené 81-120 z 152 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie

reklama

Zelené zápisky z poľovníckych chodníkov
Poľovníctvo TEREM