Zdravim.ake mate skusenosti z 22 hornetom na skodnu a ake strelivo sa vam osvedcilo v praxi.
Pre: Poacher. Horneta som mal 8 rokov. Kupoval som ho hlavne kvôli kožušinám z líšky na kožuchy pre rodinu:-)). Medzitým sa kožušiny prestali nosiť a nastúpil záujem o iný typ poľovačky na líšky - na väčšie vzdialenosti, čo sa s hornetom nedá. Toho roku som začal tiež používať aj viac vábničky. Zaujímavé skúsenosti. K tej komorovej rane: Tiež som strelil diviaka, ktorý po komorovej rane z 30-06 prebehol ešte 70m. Keď sme ho rozoberali, tak srdce vlastne ani nemal, iba franforce mäsa. V okóbri som tiež strelil diviaka a po zásahu na srdce prešiel ešte 50m. Je to vitálna zver. ◄ reagovať
sorry jan222, ale na to že si "pretekársky" strieľal je mi dosť divné že si kúpiš horneta, ked chceš strieľať líšky na 250 m. To že líška odíde pár m z nástrelu nie je spôsobené len nízkou ranivosťou kalibru. Po rane na srdce zver často ujde pár m. Napr. srnec mi po rane na srdce s kalibrom 270 Win. ušiel ešte skoro 50 m. Strieľal som na cca 60 m. Líška po kmorovom zásahu na cca 110 m s 6,5x57 R tiež niekoľko metrov atd. Video ktoré si dal ako odkaz od Clausena je neporovnateľné s kalibrom 22. hornet, keďže Clausen streľa s 6,5x55 SE! Treba si hlavne ujasniť ešte pre kúpou pušky na čo ju potrebujem, na akú vzdialenosť a v akých podmienkach ju budem využívať. To že 223 asi o niečo viac zaťažuje hlaveň ako 222 je síce asi pravda, ale koľko toho z tej pušky vystrelíš ročne? Pochybujem že sú to tisíce výstrelov takže tá hlaveň Ťa s najväčšou pravdepodobnosťou prežije ... ◄ reagovať
Hornet je naozaj účinný kal. aj podľa tabuliek slabučké strelivo SP 2,9g od S&B dokáže prestreliť obidve lopatky líšky na vzdialenosť vyše 200m. Keby som to nezažil neveril by som. Účinok streliva Winchester HP 3,0g a Power point 3,0g je na zver fantastická, čo je sprevádzané aj silneším zvukovým prejavom.. Najviac sa kal. predávajú preto že človek pred kúpou dobre nezáži všetky aspekty pre výber toho alebo toho kal a potom je sklamaný lebo čkal viac, a pritom si neuvedomí že na vine je on sám lebo zvolil kal. ktorý v podstate ani nechcel.. ◄ reagovať
snipko ma pravdu hornet je skvela zbran ja som strelil vydloroha na 50m a odbehol do prerie 50m a bol koniec a co sa tyka na lisky a strelivo winchwster Hp je priam genialna strela ak do primeranej vzdialenosti strelis na lisku na hrudnik tak s tymto strelivom hned po dopade dojde k sekundarnej dutine a poskodeniu pluc natolko ze dochadza k pneumotoraxu a tam je odskok ako pisal orim max 40m. Jan2222 takze ak ti odbehla liska po zasahu hrudnej dutiny je to slavnym tvrdim RWS neviem co uz pridavaju do olova ale aj do plasta pridavaju castice feritu!ale co ti musim uznat je ze ak chces strielat 100 -300m tak ti hornet neposluzi a spravil si dobre ze si ho vymenil uz pre co si sa rozhodol a ake strelivo pouzijes to je uz tvoja volba! ◄ reagovať
Po zásahu Ho22 zver pomerne často odbehne do 20-40 metrov, kde ostane zhasnutá. ◄ reagovať
a co tak skusit na skodnu 17HMR? ◄ reagovať
jan2222 poradím ti ked ti je Hornet na líšky málo skus Mažiar ten ti možno pomože! ◄ reagovať
ok odskusaj preco nie mne to zatial funguje v pohode je pravda ze liska sem tam nadskoci ale dalej ako 10-15 metrou zatial nesla tak nech nova hracka funguje lepsie ◄ reagovať
Naozaj neviem kde je problém. Ten dvojstrel bol kontrolný nástrel z jesene minulého roka. To zhasnutie zvere bolo skoro furt rovnaké. Dostreľovať túlavého psa (veľkosti vlčiaka) z troch metrov keď má prestrelený hrudník, tiež nie je kto vie čo. Ale už to neriešim. Už nie je doma, idem do inej ráže. :-) ◄ reagovať
Jan 2222 a ten hornet ti prestal fungovat v tomto roku ak uvadzas ze si ho mal niekolko rokou a dvojstrel na 10 nebol problem ? Ak si mal to iste strelivo a tu istu zbran potom tu nieco nepasuje. Leda ze fakt tie lisky asi budu odolnejsie co je blud nie ? ◄ reagovať
Snipko, myslíš že mieril na hlavu?: odkaz ◄ reagovať
jan2222: no len keď si chcel zver usmrtit okamžite na to si si nemal kupovať Horneta, myslím že to vie každý znalý tejto problematiky. Ak chceš usmrtit okamžite tak strieľaj na iné miesto ako do oblasti srdca. O spoľahlivom usmrtení by ti vedel povedať mmasska. ◄ reagovať
Snipko, myslím, že obaja veľmi dobre vieme, čo hornet dokáže. Na čo som namieril, to dostalo a potom zostalo. Ale vadí mi, ak zver nie je usmrtená okamžite, keď mierim výlučne do oblasti srdca a po zásahu sa zver ešte trápi. Áno, tá zver potom uhynie, ale až potom. Nie okamžite. Od tejto ráže som jednoducho nedostal to, čo som očakával, tak idem od toho. Ani 222rem nie je až taká výhra, lebo tam je tak rýchla strela, že keď iba brnkne o steblo, tak je odklonená. Ale kompromis medzi tým neexistuje. ◄ reagovať
jan2222: je jedno či si super strelec alebo majster sveta v súťažnej streľbe. Na zver je to o inom ako na papier, ale to asi vieš. Hornet patrí k tým kal. že keď vieš ako, potom vieš na čo je Hornet dostatočne účinný...ale o tom sa tu nebudem rozširovať. Jednoznačne Líšky, vlk, mačka... je priam ideálny pri dodržaní vzdialenosti.. ale to je každý kal. ◄ reagovať
bleiker: Ano, máš pravdu. Norma začala vyrábať strelivo V-Max. V kalibri 222rem určite je, v hornete neviem. Strela je veľmi mäkká, má vysoké percento potravinárského cínu. Po zásahu na cieľ doslova exploduje. Ideálna na líšky, ak ti ide o kožušinu. Dierka v nástrele - zomleté vnútornosti - žiadna diera von. Mne o kožušinu nejde, treto dôverujem osvedčeným RWS. S 222rem si budem môcť vychutnať poľovačku do 250m. Na 250m spadne strela iba 14 cm a to je ešte v norme. :-) ◄ reagovať
Som rád Snipko, že som ťa pobavil. Asi máme u nás iné líšky. Niečo mám už odstrieľané, niekedy som pretekársky strieľal v rámci SK a CZ (a nie zle :-)), tak že netvrdím že strieľam ako agent 007, ale do stodoly sa trafím. Píšem to, čo som zažil túto sezónu. Strieľam viac - menej na isto. Tam kde som sa ja na istú ranu so svojím Hornetom ani nehrabal, kámoš s 223rem dával líšky dolu bez problémov. A ísť s hornetom na srnčiu, to je lotéria, je to neetické, nepoľovnícke. Tú zver nemusíš hneď usmrtiť. Nehovoriac o tom, že je to nedovolená ráž na srnčiu. 223rem nechcem, lebo hoci má podobnú balistiku ako 222rem, u 223 trpí viacej hlaveň, lebo je to veľmi rýchla strela. ◄ reagovať
jan222-v dnešnej dobe,kto má horneta,ten ho z rúk nepustí.Garantujem ti,že chyba nie je v kalibri....Osobne si myslím,že aj tá 222R ti bude málo-fakt,ver mi.Zas musím dat snipkovi za pravdu,opat hovorí z praxe a ešte k tomu objavil aj TOP STRELIVO v tomto kalibri,ale zrejme nielen on,ked v 1 predajni v BA ihned ako ich dostanú za par dní sú fuč. A PRITOM SA NEJEDNá O žIADNE LACNé STRELIVO,V CENE TO NIE JE.... ◄ reagovať
jan2222: to si ma veľmi pobavil že píšeš o Hornete že má slabú ranivosť na líšky. Naozaj. Používam Hornet už niekoľko rokov a a ni po strelive S&B mi líšky neušli tak aby som ich nenašiel. A keď som prešiel na Winchester HP 3,0g tak to ani nespomínam. Podľa mňa treba hľadať najprv problém v strelcovi a potom v zbrani. ◄ reagovať
Pred dvoma týždňami som predal Horneta CZ527. Kupoval som ho nového a mal som ho niekoľko rokov. Puštička škovná. Na malorážkovom terči dvojstrel na desine na 100m bez problémov. Ale po tohoročnej sezóne ma to už naozaj naštvalo, že som strelil 7 líšok na hrudník (rana na 60 - 80 m), pohádzali sa po rane po zemi a potom sa odtiahli preč do kriakov. Niektoré z nich potom kámoši po troch - štyroch dňoch našli. Ako strelivo som používal RWS poloplášť. Tento kaliber má na líšku dosť malú ranivosť. Teraz plánujem kúpiť zase CZ527, ale 222Remington. To by malo byť už trochu lepšie. ◄ reagovať
Dobrý večer prajem. Už druhú sezónu poľujem na líšky z CZ 527 AMERICAN 22 HORNET kupoval som ju novú a nastreľoval na RWS T-MANTEL. Toto strelivo som používal rok bolo presné, spoľahlivé, kožu samozrejme neničilo. Podarilo sa mi líšku streliť aj na mäkko, spravila asi 5 m spadla zodvihla chvost na chvíľu a zhasla. Starého lišiaka sa mi podarilo uloviť na 150 m po zásahu sa len otočil a pokračoval iným smerom pomalým krokom, našiel som ho po cca 30 m v kríku pri el. stožiari rana bola za lopatkou. Prvú sezónu som strelil 11 líšok večšinov ostali v ohni alebo len do 5 m. Túto sezónu strieľam HORNADY V-MAX 35gr. Chcel som vyskúšať aj toto strelivo(zvedavosť+priaznivá cena) Presnosť ostala na kožuchu len 2 dierky rovnakého priemeru z ôsmich kusov mi odbehla len jedna ale tú som strelil šikmo za lopatku po cca 40 m padla. Zdá sa mi že Hornady sú kus hlučnejšie(asi). S puškou a kalibrom som maximálne spokojný veľmi som sa tešil keď som ju kupoval a mám radosť vždy keď ju beriem von. ◄ reagovať
Máš pravdu, nepovedal si , iba napísal v príspevku o 21:43 v poslednej vete, že sa s ním dá zložiť všetko... P.s- nič v zlom. ◄ reagovať
Pán Orol všeliake poopisované články ktoré su akože hodnoverné,a boh vie kde je vlastne pravda.Mna zaujíma hlavne to či mi puška striela podla mojích predstáv alebo nie to je pre mna doležité.A ešte k tomu Hornetu,ked vieš čo dokáže tak to je dobre,lebo to viem aj ja.Ale ved ja som nepovedal že je to puška na všetko?Na to máme inakšie kvery!Nič vo zlom. ◄ reagovať
Krátené: Výroba hlavní kováním je progresivní metoda, která má přednost především ve vysoké produktivitě výroby. Hlaveń je kováním zpevněna a zpevněné vrstvy ve vývrtu vykazují větší odolnost proti otěru. U kovaných hlavní může však vzniknout jeden problém. Vlivem nehomogenity materiálu se kováním zhustí vměstky a ty mohou na hotové hlavni působit jako vnucený uzel při kmitech hlavně působením efektů vnitřní balistiky. Důsledkem může být nepřesná střelba a "nenastřelitelnost" zbraně. Vrtané hlavně jsou velmi pracné, protože vyžadují několik technologických postupů včetně zdlouhavého leštění vývrtu po protahování. Při výrobě hlavní klasickým postupem vrtání a protahování nevzniká nebezpečí vměstků a tedy nepřesnosti hlavně. Je zajímavé, že například výrobce hlavní ve Ferlachu - puškařské družstvo, které dodává hlavňovinu všem 18 puškařům ve městě a mnoha dalším v Rakousku i v jiných zemích, upustil od výroby hlavní kováním. Zdroj: myslivost ◄ reagovať
Prečítaj ohľadne kov. hlavní, ich výroby, technol., dozvieš sa zaujím. veci. Hlavne to, že niektorí veľmi kvalitní výrobcovia hlavní upustili od výroby kovaných hlavní z dôvod., že takáto hlaveň môže mať práve nižšiu životnosť. P.s- neodpovedal si a ani nemusíš. Mal som ZKW od r.1989, či 90 a viem, čo dokáže a čo nedokáže. ◄ reagovať
Orol ide len o jej životnost čo je u cal, ako 222Rem,223Rem 5,6x50R Mag a pod velmi doležité v tom je rozdiel. ◄ reagovať
Misrb, za studena kovaná je lepšia, kvalitnejšia hlaveň? Konkrétne v čom a prečo, resp. klady a zápory vďaka. ◄ reagovať
Ak chceš už trošku taku modernejšiu pušku menšieho cal.tak potom CZ 527 a aj tu robia v menších calibroch a predsa je to už taká novšia puška a si ešte mladý tak prečo nie?Tam už bola za stutena kovaná hlaven je to už celkom dobrá zbran. ◄ reagovať
Misrb, nepoznám ani ja. Iba to, čo píšeš ďalej. P.s- inak s Tvojim dolunižším príspevkom 21:43, že s Ho22 sa dá uloviť všetko, nesúhlasím. ◄ reagovať
pardon ZKB 680 fox je spravne... ◄ reagovať
Priznám sa že ZBK 680 nepoznám!Poznám len Fox model 2 a tá je dobrá má ju priatel a strielal som s nou je to konštrukčná obdoba gulovničky ZKW 465 Hornet bola robená v cal.222Rem.doporučujem. ◄ reagovať
no tak tu ZBK pustam z hlavy... ◄ reagovať
mibe74 a už sme tu na 40m nastrielam s tou starou ZKW 465 jednu dieru a strelivo može mat aj 5O rokov.U ZBK 110 je to ešte velmi pekné ale máš svoj rozum a svoju hlavu. ◄ reagovať
a co stara ZBK 680 fox 222 rem? ◄ reagovať
rado100 - tvrdo nesúhlasím s vyjadrením, že puška je len tak presná ako presné je strelivo. Je to o tej ktorej konkrétnej kombinácii konkrétnej hlavne a streliva, čo to dokáže.Mám veľmi presné strelivo ale z kolegovej pušky ide priemerne, to znamená že tá puška je na nič? A zas opačne. Nečítajte už Hubertlov ludia prosím vás.... ◄ reagovať
no prachy su...ale za tak maly kaliber sa mi nejaku horibilnu sumu nechce vyhodit...co som strielal z tej 5,6x52R, tak otvaranie v pohode, zjemnena spust, v baskule to neloga a poistka funguje. akurat ma presnost zarazila...strielal som asi na dajakych 30-40 metrov len tak do pna, ale zasahy boli asi cca 12 cm od seba a to som sa snazil mierit co najpresnejsie..takze neviem, ci bola chyba vo mne, v montazi, v starom puskohlade...no neviem...mozno to bolo starym S&B strelivom este zo starej krabicky-mozno malo uz asi 30 rokov... ◄ reagovať
mlsrb: možno kus od kusu ale nie v mojom prípade. Spúšť som si nechal doladiť, zatváranie je v pohode, presnosť je výborná... nemám problém.. ◄ reagovať
mibe74 je to tá njlacnejšia puška na trhu a celkom oprávnene.Zlá spušt,nespolahlivá poistka otvára a zatvára sa ako dvere na chlieve a o presnosti ani nevravím.Dobre ti radím nekupuj to,radšej počkaj ak nemáš dost penazí došpor si a kup si lepšiu pušku. ◄ reagovať
ja mám tiež ZBK 110 super lux a som spokojný, dal som upraviť spúšť a je super. Áno ZKW 465 je super puštička ale ani ZBK nie je zlá.. ◄ reagovať
mlsrb preco nie ZBK? poznam ludi, co ju maju a nik sa zatial nestazoval ani na presnost ani na nic-vysvetli mi to, lebo zajtra sa mam stretnut s jednym chlapikom obzriet ZBK 110 222 rem-tak daj sem hned nejake info, preco nie ZBK-aby som nekupil hlupost... ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.