dnes je utorok,  24. december 2024,  meniny má Adam/Eva,  spln: 15. december 2024,  dnes východ slnka: 07:40,  dnes západ slnka: 15:51
poľovnícke sety poľovníctvo Terem

Puška pre dohľadávku - diskusia

autor: off marjjanko
pridané: 7.1.2012 19:29

Zdravím Vás,

uvažujem nad kúpov nejakej guľovnice vhodnej na dohľadávky. Máte niekto nejaké skúsenosti?

Ďakujem

počet zobrazení: 23 651
počet hlasov: 0
okruh tém: zbrane

Aký je dôvod vášho označenia za nevhodný?

najlepšia odpoveď

off findula, 9.1.2012 o 13:53

Pokud už jsem tu byl zmíněn klidně odpovím.Žádná speciální zbraň k dosledu není třeba.Musel bych se stydět dostřelovat zvěř pistolí nebo spárkatou brenekem vyjma černé zvěře.Většinu zvěře dohledávám klasickou kulovnicí/pokud lovím sám/.Jestliže jdu někomu dohledávat a jsem doma pak si beru lehkou,ruskou jednušku u které nepovažuji za problém či se rve v trní nebo se válí v blátě.Jinak celé téma považuji za bezpředmětné

dať hlas príspevku | počet hlasov: 17

komentáre

zoradiť
zobrazené 1-40 z 132 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie
off Durell, 27.1.2015 o 10:49

Každopádne si museli vystačiť s tým čo mali a stým čo bolo. Za to im obdiv a úcta pokiaľ je ich prax v skúsenostiach a nielen rečiach. ( latina) Možnosti dneška sú široké, a ak to je finačne a časovo únosné tak aj 10 hlavní no prakticky mi to vychádza tak na 3 až4 flinty - na viac by už asi nebol čas sa im venovať. Posed - spoločné, dohladávka - strelnica. Ale dá sa to všetko robiť aj s jednou , o tom žiadna ale potom je to o kompromisoch. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off jaro1, 26.1.2015 o 16:07

To je zas ina vec a plne ju chapem potesit oko, pohladit dusu a pochvalit tym, ze pribudla dalsia. Kto by nechcel mat este jednu a potom este jednu flinticku .... iba ak ti stari, ktrori vystacia cely zivot s jednou, ale aj ti maju pravdu a mozno este väcsiu ako mame my mladsi ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 1

off Durell, 26.1.2015 o 11:44

Jaro1 myslím že to nieje ani tak o potrebe, ako o dôvode mať v trezore novú hlaveň. Chovatelia farbiarov čo chodia dohladávať, to asi využijú a pokiaľ majú drahšiu zbraň s drevom No xy . je fakt škoda ťahať ju kríčim a blatom. Ja dohladávam, keď už tak, bud je to na lúke alebo na kraji hory. Príležitostne sa prejdem aj ďalej ( volam kamoša so psom ) a tiež vláčim čo mám zrovna zo sebou. Po hore na pleci a krýčim v ruke . ◄ reagovať

off Bradacik, 26.1.2015 o 11:23

co takto odkaz. Ma niekto osobnu skusenost? ◄ reagovať

off jaro1, 26.1.2015 o 10:53

V Afrike kde zije hrubokoza ci nebezpecna a utociaca zver na cloveka a kde pripady napadnutia su samozrejmostou je nevyhnutne nutne zoberat sa vyberom specialnej pusky a kalibru pre dohladavky /samozrejme aj lov/ U nas je to kapanek ine a ako uz povedal findula, zadna specialna zbran na dohladavky nie je potrebna. ◄ reagovať

off marcelbyk, 26.1.2015 o 10:03

moj typ: doškrabana flinta , od blata ked ju clovek hned neosetril uz naznaky hrdze - tak som to vyriesil R8profesional 8x57 + kolimator - ten plast celkom ujde uz sme si na seba zvykli :) , bezpecna poistka a este sa mi osvecil reflexny remen na puske ( ked oprem flintu v hustine pri vytahovany obcas ju akosi chvilu hladam , kdeze si? ) ◄ reagovať

off Durell, 26.1.2015 o 8:51

K téme by som len dodal, že puškohľad z malým zväčšením - konkrétne 1-4x24 a podobné ( mám meoptu ) majú jednu chybičku a to veľký presah tubusu pred prednou šošovkou - ak sa tam dostane bordel je to dosť veľký problem vyčistiť. Takže ja by som na takej to zbrani chcel mať svetlovodné mieridlá a kolimátor - hlaveň max 52 cm, plast pažba. Kaliber od 8x57 JS hore ( 30-06 by tiež šla ) Ideal 45-70 . ◄ reagovať

off army9, 24.1.2015 o 16:22

Kto nemá rád plasty môže si vybrať pažbu z laminovaného dreva . Je to taký kompromis . Stále je to drevo , ale odolnosť je podstatne väčšia . Zlepením lamiel v rôznej farbe vznikajú celkom pekné vzory . Napríklad aj tento Marlin odkaz je na dohľadávky ako stvorený . ◄ reagovať

off Leon, 23.1.2015 o 14:31

Honzo jenom blázen by si kurvil flintu když má dobrýho psa a každou chvilku mu někdo zavolá a tikka plast s imitací dřeva nedělá ◄ reagovať

off trojka, 23.1.2015 o 9:46

binka píšeš mi z duše. Kdo neprocházel x hodin mokrou houštinou, tak nepochopí. A když to uděláte alespoň 10x za sezonu, tak na stavu zbraně to je poznat. Oblíbená u barvářníků je i krátká carbinka CZ 527, ale bohuzel jí chybí ta plastová pažba... ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 2

off binka, 23.1.2015 o 7:07

Ono když jsem viděl stav kulovnice po dosledu, kdy jsme šli po naháňce za prasatem hustým porostem trnek a vrb, tak jsem se zařekl, že takhle už asi dlouho ne.Je to památeční a dá se říci historická zbraň, tak si jí nezničím. Nehledě na to, že se mi otevíral závěr, když se zachytnul za větev. Vím, že někdo nechává náboj v komoře a závěr je "vypuštěný" a pak jen zvedne kliku a dá jí dolu a může střílet. Byť mi jsou plastové pažby proti srsti, pokoukávám po Tikka battue lite 8x57. Škoda že nedělá Tikka pažby v imitaci dřeva. Nebo se pletu? Osobně bych s jednuškou na dosled nešel, tak moc mým rukoum a svému umění nevěřím. Dovolím si zmínit video zde logovaného barvářníka BBrita, kde se víc kulí v zásobníku hodilo odkaz ◄ reagovať