Heming hunting
dnes je piatok,  22. november 2024,  meniny má Cecília,  spln: 15. november 2024,  dnes východ slnka: 07:09,  dnes západ slnka: 15:55
poľovnícke sety poľovníctvo Terem

Lovecký nôž - diskusia

autor: off spike
pridané: 29.12.2011 1:23

Páni chcel by som sa poradiť aký poľovnícky nôž používate na poľovačku, v lese . Aké máte skúsenosti a čo by ste odporúčali. Ďakujem

počet zobrazení: 36 035
počet hlasov: 3

Aký je dôvod vášho označenia za nevhodný?

najlepšia odpoveď

off bullystafford, 25.9.2014 o 20:11

...ak mozem priliat trosku oleja do diskusie tak moj nazor je asi takyto, ze som nemohol este pred rokom pochopit ako moze byt lovecky noz vobec zatvaraci pokial som nevidel znameho doslova "olupat a rozmetat" s wengerom - rangerwood - v dreve cca 9 rocneho jelena a este stale bol schopny ako tak holiť!!!! vtedy som si konecne ako stary somar po rokoch uvedomil ako je potrebne stale rozmyslat kam s ostrim zarezat a hlavne ze hruba sila je zbytocna a clovek aj nie je tak potom unaveny ak rozobera sam....zaroven je super mat zatvarak v ktorom je vyvrhovak - co setrí hlavnú cepel a pilka co rozreze bez enorm. sily akykolvek zamok velkej zveri do minuty. Odvtedy striedam podla nalady browning kodiak 645 FDT - este origo made in Japan - uz sa nevyraba, Wenger Snow 50-kvoli farbe dobre viditelny v noci ked ho smarim niekde do travy, Wenger v parohu 45, Mikov Hunter 230... a Mossberg FDT a mozem zodpovedne pre potesenie dalsich rovnako zmyslajucich lovcov odporucat lebo nic ma v lesnych podmienkach, zime, noci, daždi nezaskocilo. Vsetky noze s pevnou cepelou zatial stoja v skrini. Co sa tyka cistenia nie je to katastrofa...hlavne nespomenut si na noz a to uz hocaky cca o tyzden, noz si zasluzi udrzbu ako podakovanie za svoju pracu. Wengre ci teraz uz vsetko Victorinox-i..su lahke, spratne vzdy bezpecne zatvorene a myslim ze jedny z najkvalitnejsich komercne hromadne vyrabanych nozov PS: ohnut pilku na švajciarskom nozi je fakt sila, resp. to mohla byt ta najmensia vreckova rada alebo ja uz potom neviem

dať hlas príspevku | počet hlasov: 54

komentáre

zoradiť
zobrazené 241-280 z 457 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie

Príspevok presunutý z diskusie VICTORINOX kontra WENGER (autor: fridomf).

on pavian, 10.10.2012 o 0:34

Obidva sú dobrá voľba pre nenáročného, Wenger mi vyhovoval viac pre svoju veľkosť. Aj keď sa mi zatvaráky páčia, vždy som sa prikláňal k pevným nožom. Je to taký odznak lovca... Trvanlivosť a praktická funčnosť je vyššia. Investícia do kvality sa oplatí, nožiarov, aj kvalitných je dnes už dosť. Oceľ aspoň N690, D2, z tých lepších ide teraz dosť elmax, vysoký štandard si drží RWL 34 ;) Ja brúsim nože ručne na kameňoch aj na pásovke (aj keď vždy je finiš ručný) s následným doleštením leštiacou pastou buď na filci alebo poľných podmienkach na kožennom remeni. Kvalitne nabrúsený nôž vydrží vždy dlhšie. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off somin75, 9.10.2012 o 17:54

Mám Wenger , je to dobrý nožík za tie peniaze, diviak sa ním dá odrať uplne v pohode , má výbornú pílku ale na dranie ho už nepoužívam. Je pravda že ho treba častejšie brúsiť čo by mi až tak nevadilo lebo na dobrej brúske sa dá nabrúsiť celkom dobre ale vadí mi to že tento nožík sa pomerne zle čistí . Ak ho po použití dobre nevyčistíš tak potom nožík parádne smrdí. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 1

off soson, 9.10.2012 o 15:15

Mogonar vsak Ty si napisal citujem: Victorinox je co sa ostria a ocele tyka jeden z najkvalitnejsich nozov. Co je samozrejme blbost na co som zareagoval. Keby si napisal k tomu v cenovej relacii 30€ tak budiz. Tak co tu splietas o chytrakoch. Su to turisticke noze obidva ktore posluzia aj polovnikovi nudzovo ale pisat ze to je jeden z najkvalitnejsich nozov . Uznaj sam ze si trochu mimo :-))) ◄ reagovať

on Ondrik, 9.10.2012 o 14:55

mogonar pre mňa za mňa, ked ti to vyhovuje rozhadzuj s tým victorinoxom zver aj naďalej...mne osobne to nevyhovuje, nôž, ktorého pílka sa ohne akoby bola z plechu nestojí za nič! Viac krát si takú hlúposť ako je nôž victorinox nekúpim! Ako píše soson na tom nožíku je dobré akurát to špáratko!!!ale špáratká si môžem nakúpiť aj lacnejšie a vo veľkom balení:) PS.:dusab, včera kamoš rozoberal jeleňa a predstav si, že hrudný koš otvoril pomocou pílky s obyčajným nožom, žiadna značková hračka! A pílka sa neohla, čuduj sa svete! Každý nech si kúpi čo sa mu osvedčilo, resp čo sa mu páči, mne sa nože victorinox síce páčia ale neosvedčili sa! ◄ reagovať

off mogonar, 9.10.2012 o 14:09

soson no ved mi porad znacku lepsieho nozika v tej cene...nech neumrem sprosty...vari by si nechcel za 30€ kupit noz s cepelou z prekladanej damaskovej ocele??? lebo takych chytrakov su na tejto stranke velke zasoby...co porovnavaju CZ-tu s Blaseerom,Nivu s Pajerom ci victorinox za 30€ s Pumou za 200€...v danej cenovej relacii su tie noze vinikajuce...a o to ci som lepsi noz drzal v ruke sa ty neboj...! ◄ reagovať

off snipko, 9.10.2012 o 14:08

Na sťahovanie z kože, vyvrhovanie a porcovanie osobne používam OUTDOOR EDGE, konkrétne BUTCHER LITE a FLIP N ZIP SAW COMBO. Začínal som s MIKOV - vom, prešiel som na WENGER a zatiaľ som zostal pri OUTDOOR EDGE. Na bežné nosenie používam WENGER, na lov OUTDOOR EDGE. Som max. spokojný. ◄ reagovať

off kurt, 9.10.2012 o 7:56

Keď brúsku tak napr. túto: odkaz Ale na ostrenie nožov používam osobne toto: odkaz Čo sa týka toho ktorý je lepší. serax to napísal presne. Sú rovnocenné a záleží len na vkuse a preferenciách čo si vyberieš. Na lanštiačika či srnčiu to v pohode stačí, dokonca zvláda aj tú jelenicu a tých čo nevedia používať pílku si nevšímaj, radšej sa s tým nauč pracovať. ◄ reagovať

off dusab, 9.10.2012 o 7:54

Oba znacky su rovnakej kvality a vo svojej triede co sa tyka pomeru kvalita a cena asi to najlepsie. S nabrusenym V., alebo W. diviaka stahnut musis bez brusenia, aj dvoch. Je jedno ci je diviak od blata, alebo nie. Jasne, ze kosti s nozom nerezem. Ked tu niekto ohol pilku na hrudnom kosi, tak jedna vec je ze nevie rezat, a druha vec je, ze hrudny kos sa s pilkou vacsinou nereze. S tou pilkou ho mozes akurat tak odomknut pre vyvrhovanie. Niekto si mysli, ze tie pilky su motorove... ◄ reagovať

off serax, 9.10.2012 o 4:21

ja mam wengra, ktoreho brusim na fiskars roll sharp a nikdz som nemal problem a som maximalne spokojny, ja by som to nenazval ani bruskou,ale skor zkuvackou:) a s wengrom som tiez velmi spokojny,este mam helle jagermesser,ale to je uz o niecom inom:))... napr.: ked sme davali dole 2jelenov,tak dvaja chalani si museli prebrusovat victorinoxi,ale to je normalna vec, prebrusit si noz,skus si obidva chytit do ruky a ktory ti bude viacej sediet a pasovat, tak ten si zober... mne osobne viac pasuje wenger, ale zase doma v kuchyni pouzivam vsetky noze wictorinox a max spokojnost, ked treba prebrusit, zoberiem fiskarsa 6-7x pretiahnem,podla potreby a rezeme dalej,ziadna veda. nech sa dari ◄ reagovať

off soson, 9.10.2012 o 4:09

Mogonar nejaky ten nozik mam vcetne victorinoxu a wengera. Zeby zrovna tieto 2 som nevedel nabrusit ? Najlepsie na victorinoxe je to sparatko co ma v rucke a na wengeri pilka .Asi tak. Ak si lepsi noz nedrzal v ruke tak radsej nerad. ◄ reagovať

off baxik, 8.10.2012 o 22:59

mam jeden aj druhy a este sa mi nestalo ze by som na supu stiahol dospeleho diviaka s koze bez brusenia staci ked je trochu od blata a sme skoncili velmi rychlo,to som videl iba pri nozi s praskovej oceli. ◄ reagovať

off sumcar, 8.10.2012 o 22:43

praveze ho supes pri bruskach kde je tvrdokov , toto ma brusny kotuc ◄ reagovať

off mogonar, 8.10.2012 o 22:39

soson nie kozmicku ediciu, ale ked si nevies nabrusit noz tak aby ti drzal ostrie tak to nevalaj na kvalitu ocele... ◄ reagovať

off namor676, 8.10.2012 o 22:36

keď taký tip ako doporučuje sumcar tak z ikei je to úplne to isté ale za polovicu ceny odkaz alebo radšej túto, sú tam tri rozdielne brúsne kamene od hrubého po jemný odkaz ◄ reagovať

off baxik, 8.10.2012 o 22:35

akurat ten noz nebrusis ale supes :-) ◄ reagovať

off sumcar, 8.10.2012 o 22:29

ked brusku tak tuto, ostatne nicia cepel tym ze z nej vytrhavaju kusy ocele odkaz ◄ reagovať

off motaq, 8.10.2012 o 22:20

je to dobre a rychle ◄ reagovať

off jozef, 8.10.2012 o 22:18

motaq použivaš to?alebo skúšal si to niekedy? ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 2

off motaq, 8.10.2012 o 22:17

ja mam toto a spokojnost, samozrejme ako kazdy moz obcas treba nabrusit odkaz ◄ reagovať

off motaq, 8.10.2012 o 22:15

jozef, pozri si obrazok, tam to vidis ako sa s tym zaobchadza odkaz ◄ reagovať

off pacenko, 8.10.2012 o 21:33

dvakrát po nej pretiahneš čepel a nožík je opäť ostrý...je to dobrá vec ◄ reagovať

off majko82, 8.10.2012 o 21:18

bez brúsenia som rozhodil zopár diviakov aj s opinelom ale osobne odporúčam Wenger ◄ reagovať

off jozef, 8.10.2012 o 20:24

pacenko a ako to funguje? ◄ reagovať

off soson, 8.10.2012 o 19:41

Mogonar to si mal ten victorinox nejaku limitovanu kozmicku seriu, podla toho co pises :-))) ◄ reagovať

off jozef, 8.10.2012 o 19:16

Nejakú dobrú brúsku poradte.dik ◄ reagovať

off namor676, 8.10.2012 o 19:15

Tento som obzeral v Antole a teraz ma mrzí že som si kúpil model s pevnou čepeľou ale z toho istého materialu (elmax) veľmi dobrá oceľ a spracovanie. odkaz je medzi zatváracími nožmi kod 22 ◄ reagovať

off mogonar, 8.10.2012 o 19:12

Ondrik zopar nozov som uz mal a tiez som sa ich zopar nabrusil...ci uz loveckych alebo masiarskych.tiez som co to odral a aj rozrobil a vykostil,ci uz divinu alebo hovadzinu,baraninu ci bravcovinu.a poviem ti len jedno, trepes take k@k@tiny ze sa mi az hlava kruti!neviem kde tie noze nakupujes, ci uz u nejakeho olasskeho dealera alebo rakosnika na trznici, Victorinox je co sa ostria a ocele tyka jeden z najkvalitnejsich nozov! Wenger nieje zly,ale victorinox je podla mna v tomto lepsi. Tot vse priatelia... ◄ reagovať

off fridomf, 8.10.2012 o 18:56

Ondrik,myslím si že nôž,ktorým oderiem a rozoberiem celého diviaka bez brúsenia,nieje zlý. Mimochodom poraďte neaký dobrý zatvárací nôž v prevedení nôž,vyvrhovák,pilka,prípadne otvárač na konzervy. Vďaka ◄ reagovať

on Ondrik, 8.10.2012 o 16:24

fridomf, žiadne napodobeniny to nie sú, tie nože nestoja za nič! akurát na turistiku, zastrúhať si palicu na opekanie a nakrájať špekáčik. ◄ reagovať

off fridomf, 8.10.2012 o 15:26

Začínam mať dojem,že sú v ponukách dáke nepodarené napodobeniny.Možno poľské,alebo čínske. ◄ reagovať

off smetko, 8.10.2012 o 14:44

Viktorinox mám asi tri roky, no ak mám pravdu povedať, čakal som od neho viac. Otupí sa rýchlo a nepomôže ani ocieľka. Keď som to rozoberal s kamarátom "brúsičom" (je to odborník, dobre vybavený a má už niečo odbrúsené), tak sa len pousmial, že nôž, ktorý treba "preťahovať" nestojí za veľa. Po nabrúsení sa vyjadril, že čepeľ nie je z veľmi tvrdého materiálu. To je môj názor a viem, že dnes by som si ho už nekúpil. Je zaujímavé, že fridomf a matulkoh s ním majú dobré skúsenosti, ale spomínajú 8r nože. Možno išla kvalita dole ◄ reagovať

off matulkoh, 8.10.2012 o 13:50

jamam viktorinox a drzi ostrie pekne, ci uz na diviak, mufon, danciu a aj vysoku zvladol, ma ho ai 8r a brusil som tusim len raz. ◄ reagovať

off soson, 8.10.2012 o 13:47

No ale v uvode nepisal autor na co to chce. Ako noziky pre turistu mozu byt a priklanam sa k wengeru. Na polovnicke ucely poriadny noz. ◄ reagovať

on Ondrik, 8.10.2012 o 13:43

mám presne rovnaký victorinox, je to dobré tak akurát na krájanie slaninky. Predvčerom som vyvrhoval jelenicu, chcel som pílkou otvoriť hrudník, po pár ,,ťahoch,, sa pílka pekne ohla, teraz sa nedá ani poriadne zavrieť. Čo sa týka ostria taktiež slabota, rýchlo sa to otupí...škoda peňazí, pokiaľ je kvalita rovnaká aj u wengera tak ďakujem pekne! Pre poľovníka skoro nepoužiteľné, akurát na tu slaninku čo som spomínal:) ◄ reagovať

off fridomf, 8.10.2012 o 12:46

Páni,asi pred 8-mimi rokmi mi brat požičal na spracovanie lanštiaka spomínaný viktorinox.Diviaka som odral,vykostil,, našupa´´bez použitia ocieľky.Nakoľko sa mi nôž páčil,chcel som ho.No v predajni mali len wenger a uistili ma že je prinajmenšom taký dobrý ako victorinox,ak nie lepší.Lenže 8 ročná skúsenosť mi hovorí že wenger nedrží tak dlho rez.Jednoducho rýchlejšie sa otupí.To isté mi povedali dvaja ďalší maitelia wengerov.Zaujíma ma či sme traja kúpili neaké zmätky,alebo to tak jednoducho je.Lebo nedávno som znova rozoberal diviaka pžičaným victorinoxom a znova bez brúsenia. ◄ reagovať

off borgeo, 8.10.2012 o 12:15

je to uplne jedno. obidva su dobre. zalezi uz len od tvojho vkusu. mne napriklad sa viacej paci wenger. ◄ reagovať

off Jager68, 8.10.2012 o 11:57

Je to absolutne jedno.... ◄ reagovať

správca admin, 8.10.2012 o 11:48

Mne bol odporučený wenger ale v praxi som ho zatiaľ nevyužil. ◄ reagovať

zobrazené 241-280 z 457 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie

reklama

Zelené zápisky z poľovníckych chodníkov
Poľovníctvo TEREM