mám otázku: môžem nasypať do krmelca pre srnčiu obile? ďakujem
orol, daj foto, potom ti uverím! ◄ reagovať
Edu, samé blá, blá, blá. Daj foto, kde hynie srnčia na repku. Keď naša košická letisková prekvitá. Doveď sem tie deti, ktoré vedia o úhynoch na repku a ja ich na ich vlastné oči presvedčím, že klameš, až mi plazmová obrazovka mäkne. Mäkké dreviny lúpe preto, lebo vie, že pre rast ich potomkov v maternici je najideálnejšou zložkou živín. ◄ reagovať
Osamelývlk, u nás aj malé deti v hore vidia, že zver má krásne zrkadlá - žiadne obsraté.Ty si to mýliš z kravami, ktoré mávajú špinavé zadky. Správnym a odborným prikrmovaním zveri nemôžeš uškodiť, len pomôžeš. Ja kŕmim zver už najmenej vyše dvadsať rokov a vždy som videl zver vo výbornej kondícií práve kvôli správnemu prikrmovaniu a to ma zo všetkého najviac teší. ◄ reagovať
Osamelyvlk práve preto lebo je repky pre srnčiu zver naozaj dostatok treba srnčiu zver prikrmovať radia to odborníci na ktorých odbornosť si sa odvolával . Repkou sa srnčia zver trávi to vedia už i malé deti .Prikrmuje sa objemovým krmivom práve preto aby srnčia zver nehynula a NEHNAČKOVALA !!! Tú acidozu je spôsobuje totiž repka !!! Toľko k tej srnčej zveri a jej prikrmovaniu . odkaz Neglobalizuj roličku ktorú vidíš z okna svojho paneláka na celé Slovensko . U nás v Bielych Karpatoch napadne 1m snehu i viac myslíš ,že napríklad diviak má dostatok potravy pri takejto snehovej pokrývke ??? Čo sa týka ostatnej raticovej zveri muflonia,jelenia,danielia tiež nemá dostatok lúpe mäkké dreviny ale výživovo je to nestačí . Keby mala dostatok nebrala by krmivo z krmidiel a zásypov ! Tvoja schyza však nepozná hraníc . ◄ reagovať
Stopinko, 29.12.2011 o 15:07. Pánom Kamlerovi a a Hrbekovi / z tohto odkazu: Stopinko, 29.12.2011 o 15:07/ by som radil to, čo radíte vy mne – ísť do terénu. Pre túto časť vety: “ ... zvěře, která v zimě čelí kritickému nedostatku potravy“. O akom kritickom nedostatku potravy to, preboha, hovoria?! V zime je presne toľko potravy, podotýkam - vo voľných revíroch, ako na jeseň, iba je prikrytá snehom. Doteraz však v nižších polohách ani ním nie. A spod snehu si ju zver dokáže hravo vyhrabať aj pri -50°C. orol, 29.12.2011 o 19:13. „Aj malé deti veľmi dobre vedia, že najmä v zimnom období a treskúcich mrazoch zver vždy víta pomoc človeka.“ Máš pravdu, aj mňa to teší, ale len keď má čisté zrkadlá. Chybou ale je, že to malé deti nevedia. ◄ reagovať
a jatelinu som este zabudol ◄ reagovať
ja miesam srncej kukuricu zo slnecnikom a pekne to bere. ◄ reagovať
divaky sa prikrmujú takto : odkaz ◄ reagovať
to orol: to si koho myslel? ◄ reagovať
Nepočúvajte toho blázna, ktorý víno pije a vodu káže. Keby mal rád zver, tak by nefantazíroval, ale zver chodil správne prikrmovať tak, ako to robí každý zodpovedný poľovník, či iný človek. Len naozaj neviem, čo je to za poľovníka, keď si dovoľuje mať napísané v profile "poľovník", ale zver neprikrmuje. Aj malé deti veľmi dobre vedia, že najmä v zimnom období a treskúcich mrazoch zver vždy víta pomoc človeka. ◄ reagovať
Hej Stopinko veľmi vhodné krmivo ! ◄ reagovať
aj toto je zaujimave - Zajímavým produktem z řady granulovaných krmiv je Pekto-Plus, který je určen hlavně pro zvěř srnčí do honiteb, kde je pěstována řepka ozimá a v období přechodu ze zimního krmení na pastvu předchází dietetickým a zdravotním poruchám u zvěře. Obsahuje hlavně kvalitní vlákninu a míchá se v poměru 1 : 10 - 5 s ovsem nebo mačkaným ječmenem. Pro správné působení krmiva je nutný dostatečný počet krmných míst v honitbě, aby byl zaručen přísun této směsi i slabším jedincům - odkaz ◄ reagovať
To neviem ale ked odobera vsetko tak aj toto bude jedno z jeho oblubenych :D ◄ reagovať
Stopinko to si dal odkaz na oblúbené periodikum osamelehovlka ? Hahaha Osamelyvlk prikrmuje sa vo voľnej prírode a to v mesiacoch november ,december ,januar a februar . To sú mesiace nazvané v poľovníctve ako čas núdze . V oborách sa neprikrmuje ale krmí .Ale to si mal už dávno vedieť keď si robil poľovnícke skúšky . Túto povinnosť prikrmovania nám prikazuje zákon nerobíme ju len tak ako nás napadne . Spôsob prikrmovania a hygienické zásady sú presne definované !!! ◄ reagovať
Ako nepolovník by si nemal sypať do krmelca nič . Zrejme si mal na mysli zásyp nie krmelec na objemové krmivo .Do zasypu je vhodné sypať kukuricu,ovos,jačmeň ,gaštany miešanky najvhodnejšie je podávať granulované krmivo odkaz U srnčej zveri zabraňujeme acidoze a otravám repkou prikrmovaním objemovým krmivom a odlákavaním z repkovísk . odkaz ◄ reagovať
Nieco z Myslivosti odkaz ◄ reagovať
Píše sa aj o jačmeni, ovse a o acidóze sa možno presvedčiť len rozborom trusu, alebo stačí jeho konzistencia /tuhosť, hutnosť/. Lepok zasa rozmiaganím obilia a namočením - najmenej sa lepí ovos, lebo má najviac vlákniny z obilnín. Ale lepí. Preto nepatrí do žalúdka prežúvavcov, ale ani všežravcov. "Ak budeme pravidelne prikrmovať, neukáže sa na susednom repkovom poli ani noha." Ako to je pravidelne prikrmovať? Každý deň? Nie je to už kŕmenie? A koľko by som musel dávať, aby sa zver neobzerala po repkovom poli? Takže stále je to "tanec na tenkom ľade". ◄ reagovať
V periodikách sa nepíše o obilí ako takom ale o pšenici, resp o jej nadmernom požívaní :) dali sme s bratom do korýtka zmes pagaštanu konského, žaluďov a bukvíc. Do toho trochu topinamburu a ovsa a zmizlo to zo dňa na deň! Ak budeme pravidelne prikrmovať, neukáže sa na susednom repkovom poli ani noha. Janči, pri prikrmovaní nie je ani tak dôležité čo tam nasypeš, ale ako pravidelne tam chodíš prisypávať. ◄ reagovať
S tým obilím sme sa tu už bavili, píše sa o ňom v poľovníckych periodikách už pár rokov, ako o hazardnom, kvôli acidóze a lepku, a preto mi tvoja otázka pripadá ako - môžem do benzínovej nádrže auta naliať vodu? ◄ reagovať
s tymi zemiakmi si ma teda nepresvedcil o otrave. ◄ reagovať
ja viem ze to spomenul orol...xcel ti len poradit, preto som ho doplnil... neber to ako vycitku, len ako radu... ako s tym nalozis , je vylucne v tvojej kompetencii... a pri uhyne starom niekolko tyzdnov tazko zistis odkial vietor fuka.... ◄ reagovať
o tom jedu pod supkou som pocul takisto, ale mna to nezaujima. Zacal s tym orol a aj ked som vyniesol stare rocne zemiaky, tak nikde u nas som este nevidel otravenu jelenicu, alebo srnu-zozrali vsetko ◄ reagovať
mibe solanin sa tvori pri skaldovani a naslednom kliceni zemiakovych hluz a prave v supkach je jeho koncentracia najvyssia... tepelna uprava tento alkaloid len ciastocne neutralizuje... v zemiaciku z pola sa este vytvorit nestihne... ◄ reagovať
zemáky jsou dobré leda tak pro prase, bo v přírodě se k nim stejně jiná zvěř nedostane a doma když krmíš prase ve chlívku, tak mu ty zemáky taky napřed uvaříš, takže pokud zemáky do lesa (nevařené), tak asi jedině pro divočáky a těm to vadit nebude, ale tady se bavíme o obilí a srnčí zvěři :-) ◄ reagovať
zigi9-asi preto som mu neodpovedal...a okrem toho, este som nevidel a nepocul, zeby dajaka zver zdochla od toho, ze sa nazerie zemiakov. My totiz mame dve role, a tu pri lese nam komplet zozrali. Ani solanin ich nevyhubil, ako sa niekto domnieva... ◄ reagovať
normální, když to zvěř žere z pole, tak ji to taky nikdo neloupe, srnky si poradí bez problémů :-) ◄ reagovať
a ten ovos normálny alebo lúpaný? ◄ reagovať
srncia, jelenia a par diviakov. Hlavne jelenia zver robila velke skody. susedovi zozrali ovos. ◄ reagovať
orol, a ked nam zozrali polku role zemiakov a nic im neni? nic ti to nehovori? ◄ reagovať
A na solanín ukrytý v hľuzách, ale aj v šupke, či pod ňou, hlavne keď je zemiak klíčiaci, resp. so zelenými "škvrnami" nič nehovoria? ◄ reagovať
ja mam osvedcene prekrojene jablka, trochu kukurice a zemiakove supky. Kvalitne seno samozrejme. najprv zozeru jablka, supky a kukuricu, ako ked dlanou plesnes a tak sa pustia do sena. ◄ reagovať
Ja dávam aj žalude a berú to celkom dobre. Takisto aj usušenú topinamburovú vňať, zemiakové a jablkové šupy a letninu ◄ reagovať
Kukuricu,ovos,gaštany,seno z lucerky, poprípade sušené hľuzy topinamburu. ◄ reagovať
Dodatok: do krmelca samozrejme dobré objemové krmivo, pretože srnčia len tak ľahko nezoberie "hocičo". Čiže doleuvedená zmeska a dobré seno je základ. Občas predkladám aj usušenú žihľavu, letninu, malinčie + jablká. Naplnený soľník v blízkosti krmelca je samozrejmosťou počas celého roka. Skúšal som aj dužinaté krmivá, no ostal som pri uvedenom. ◄ reagovať
Dávam pre srnčiu ovos, no rozhodne nie samý, ale zmes, t.j. zmiešam podrvené suché gaštany, kukuričnú drť, ovos, slnečnicu orientačne v pomere asi 30% G, 40% Kd, 15-20% O a ostatok slnečnicu. Ak je jarabina, zamiešam malé množstvo. Srnčia berie spoľahlivo, ako keby človek doslovne povysával korýtkové kŕmidlo. P.s- raz za čas sa môžu zamiešať aj vitaminózne a minerálne komponenty. ◄ reagovať
Ano můžeš, nejlépe oves, ale určitě né pšenici!!! ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.