Heming hunting
dnes je pondelok,  25. november 2024,  meniny má Katarína,  spln: 15. december 2024,  dnes východ slnka: 07:13,  dnes západ slnka: 15:53
poľovnícke sety poľovníctvo Terem

Výber pušky - guľovnice - diskusia

autor: on Mysho22
pridané: 25.12.2011 15:47

Dobrý deň Začínam s polovníctvom a poprosil by som vás o cenú radu pri výbere zbrane(gulovnice) podla čoho vyberať a akú značku voliť poprípade či by bola vhodnejšia puška s výmeními hlavnami? Loviť budem vačšinou zver: diviačiu,srnčiu a danielčiu. Cena by sa mala pohybovať okolo 800€ s optikou.

počet zobrazení: 156 252
počet hlasov: 7
okruh tém: zbrane

Aký je dôvod vášho označenia za nevhodný?

najlepšia odpoveď

off rado100, 24.7.2015 o 15:37

Na 100% súhlasím s jastrabom. Práve včera som nastreľoval puškohľad Hawke Endurance tuším 2-6x40 na malorážke zkm 452 lux. Flinta aj puškohľad sú čisto nové tak že môžem k tomu niečo povedať. Je to presne tá istá česká malorážka ako kedysi. Záver drhne, spúšť na tomto kuse bola kupodivu celkom slušná určite nie super ale slušná, poistka otrasná. Ak si chceš nechať aj mechanické mieridlá a máš objektív puškohľadu 50mm treba vysokú montáž. Pri vysokej montáži a tvare pažby musí človek naťahovať krk ako žirafa aby videl do kukéra. Presnosť s nábojmi federal s dutinkou dostačujúca na tréning streľby do 100 metrov. Puškohľad a zbraň som nastrelil podľa želania majiteľa na 100 metrov na center. Na 50 metrov bol zásah 1,5 cm hore a na 150 metrov bol zásah o 13 cm dole. Na líšku je tento kaliber určite dostačujúci no limitujúca je v tomto prípade vzdialenosť. Pri bezvetrí sa dá použiť tak max do 100 metrov. Ďalej to už nehorázne padá a stráca energiu o bočnom vetre ani nehovorím. Takže podľa mňa za tie peniaze kúpiš slušnú 223ku do ktorej sú náboje len o málo drahšie a bez problémov môžeš loviť na vzdialenosti okolo 300 metrov (dobrý strelec samozrejme). Líška je zver škodiaca poľovníctvu to je pravda, ale tiež je to živý tvor a keď ho mám a chcem usmrtiť tak nech je to bez bolestne a to mi tieto malorážky s okrajovým zápalom s istotou nezabezpečia ani pri perfektnom zásahu.

dať hlas príspevku | počet hlasov: 20

komentáre

zoradiť
zobrazené 161-200 z 1016 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie
off dusab, 9.3.2017 o 12:03

Len podotykam ze zbran od ruky treba kupovat s niekym kto sa v tom vyzna. Ak nemas skusenosti. Inak sa mozes popalit lebo vsetky su zachovale a malo strielane... Ak mas pochybnosti tak radsej kup novu. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off bugalsamo, 9.3.2017 o 12:02

Príspevok bol administrátorom (MMasska) označený za nevhodný pre porušenie pravidiel. ◄ reagovať

off tominto, 9.3.2017 o 10:16

Sorry chlapi, nevedel som celkom ako to tu funguje a chcel som len vediet, aku jazdenu zbran kupoval.Nechcel som v ziadnom pripade vyvolat nejake hadky.Idem si to poriesit cez spravu a ked nejake ine info o danej zbrani budem potrebovat vediet tak sa obratim aj na vas ostatnych ◄ reagovať

off lovec84, 8.3.2017 o 19:28

Alex nepochopil si ma co som mojim prispevkom myslel. Ked sa chcem o niecom bavit tak musim uviest aspon o aku zbran sa jedna. To je ako by sa pytal ze za kolko kupil jazdene auto bez toho aby bolo uvedene o aky typ a rocnik sa jedna. To je cele co som prispevkom chcel povedat. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 1

off maburak, 8.3.2017 o 19:05

alex a na to si ako prisiel? kludne sa bavme o pouzitych zbraniach z druhej ruky ale ak ma mat prispevok zmysel tak treba napisat aku zbran, preco ake ma vyhody a pod..... Alex kolko informacii ti dal ten tomintov prispevok? mne ziadne, ale kludne ho mohol poslat dotycnemu do posty.... ◄ reagovať

off alex, 8.3.2017 o 18:35

To sa tu mame baviť iba o zbraniach pre ,,lepších "poľovníkov alebo čo ? ◄ reagovať

off motaq, 8.3.2017 o 17:40

lovec84, suhlas a hlavne su to veci, ktore si mozu vyriesit postou.... ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 2

off lovec84, 8.3.2017 o 16:47

Pani toto su blbe prispevky "za kolko si kupoval jazdenu zbran". Kazda zbran ma inaksiu cenu. Je rozdiel ci kupujes pouzivanu ZKK a pouzivany krieghoff hubertus. Lebo ako hovorite "jazdena zbran " kludne moze stat aj 40 000 Eur. ◄ reagovať

off tominto, 8.3.2017 o 12:53

Mislo - a ty si za kolko kupoval jazdenu zbran a aku mas?A aj s optikou si zohnal alebo tu si potom zvlast dokupoval? ◄ reagovať

off Mislo, 7.3.2017 o 17:44

@bugalsamo je samozrejmosťou že zbraň si pred kúpou odskúšaš aby si vedel, či ti celkovo pasuje. Osobne by som možno šiel aj po tej jazdenej, pokiaľ ju kúpiš od nejakého spoľahlivého poľovníka alebo z nejakého bazáru tak sa môže stať, že sa ti dostane do rúk celkom slušná zbraň za slušné peniaze. Tu ti ale nič iné nezostáva, len poriadne hľadať ◄ reagovať

off mani, 7.3.2017 o 14:26

Zdar.Chcem sa spýtat aké máte skúsenosti na dlhsiu strelbu do 250-300m (novou)Cz 557.ci a nakolko to ovplyvñuje tá krátka hlaveñ.presnost,rýchlost a ùbytok energie.poprìpade aké strelivo zvolit.teorie som uz pocul,chcem skúsenosti.chcem ju v 270 win.Polný revìr srncia,sem tam diviak a dost skodnej.Dakujem! ◄ reagovať

off bugalsamo, 7.3.2017 o 12:46

aha neviem preco som mal zafixovane ze este sa tlakove skusky robia a ze su povinne..tak ale keby som na zivo odskusal jazdenu zbran tak viem rozoznat v akom je stave, ci to len tazko?..lebo tak isto moze aj nova byt nepresna.. ◄ reagovať

off alex, 6.3.2017 o 16:46

Presne tak. ◄ reagovať

off kettner11, 6.3.2017 o 13:20

A naviac tlakove skusky uz nie su povinne ako kedysi. ◄ reagovať

off alex, 6.3.2017 o 13:16

Tlakovky ti nezaručujú presnosť zbrane a tym aj kvalitu vývrtu hlavne. ◄ reagovať

off bugalsamo, 6.3.2017 o 11:56

Poacher..to mi je jasne, ze ju pojdem aj odskusat, nechcem urcite kupovat "macku vo vreci"..no vsak toto, ze jazdenku som moc nechcel riesit kedze neviem cim presla a pod. ale ked nebudem mat na vyber tak mozno poriesim aj takuto nejaku..potom mi ostane len dufat, ze bude vo fajn stave a ze s nou nebudem mat problemy..ved predsa len musia prejst tlakovou skuskou a tymito vecami ◄ reagovať

off Poacher, 3.3.2017 o 14:29

Bugalsamo aj pytliak 6 radí použiteľnú kombináciu, len ja by som osobne namiesto Sabatti Rover 600 išiel radšej do Sabatti Rover 870, kvôli výberu kalibrov. Sabatti Rover 600 robia len v kalibroch .222 Rem., .222 Rem. Mag.,.223 Rem., 6mm PPC,6mm PPC USA, 7,62x39 pokiaľ viem a s tým ako s hlavnou zbraňou by som si ja osobne veľmi nevystačil. Tu už by bola cena okolo 1000 eur, ale ešte nemáš montáž na optiku a iné potrebné doplnky. ◄ reagovať

off Poacher, 3.3.2017 o 13:55

Za 900 - 1000 evri sa už dá kúpiť slušná zbraň a je aj z čoho vyberať napr. Browning A-bolt, Weatherby Vanguard, Haenel Jaeger, Tikka T3, CZ atd., podľa toho čo Ti sadne. Treba si zbraň odskúšať ako Ti sedí a ako dobre sa ti ovláda - zalícenie, prebíjanie, nosenie, poistka, spúšť atd. No treba pamätať že dobrá optika je často dôležitejšia než zbraň samotná a pravdepodobne aj viac stojí. Práve optika Ti dá možnosť využiť potenciál zbrane a Teba ako strelca. Dá sa poriešiť aj jazdenka, ale nevieš čím tá zbraň prešla predtým... ◄ reagovať

off bugalsamo, 3.3.2017 o 13:07

Poacher..fuha tak na 1500€ si nemozem dovolit zvysit cenovy limit..tak max. to viem posunut na 1000€ ale viac nie:/..a keby som zvolil ze bez optiky?..tak to by som sa uz mohol zmestit ci?..alebo potom ma napada dalsia varianta a to ze sa poobzerat po nejakej jazdenej..hm? ◄ reagovať

off pytliak6, 2.3.2017 o 17:58

Sabatti rover 600 a Meopta 7x50, do 1000€ sa zmestiš fungel nove ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 3

off lanus, 2.3.2017 o 14:20

bugalsamo - Za 9OO€ nič nové a slušné nekúpiš ,ale keď skúsiš osloviť tohoto : odkaz tak tú cenu podľa mňa možno aj dojednáš !!! ◄ reagovať

off Poacher, 2.3.2017 o 13:08

bugalsamo - ak je to cenový limit pre oboje spolu, tak Ti odporúčam ten celkový limit navýšiť aspoň na 1500 eur. Kupuješ si tieto veci pravdepodobne nadlho ak nie na celý život a moc sa na tom neoplatí šetriť. ◄ reagovať

off bugalsamo, 2.3.2017 o 12:28

Caute..som tak trosku zaciatocnik co sa tyka polovnictva/polovania a idem kupovat prvu zbran..a tak som sa rozhodol oslovit skusenejsich aby ste mi poradili..rozmyslal som nad zbranou uz aj s optikou a planujem prevazne polovat na ciernu a vysoku zver a sem tam srnce..poradte pls ktora by bola fajn? cenovy limit tak do 900€.. ◄ reagovať

off Jozin13, 15.2.2017 o 9:36

Musím zareagovat na názor ,že všechno pod 7 mm nemá význam . Já lovím ráží 8x57JS a kolega 6,5x55SE (tzv.švédský mauser) . Obě ráže používáme na lov veškeré spárkaté zvěře a jediný rozdíl je v tom , že s 6,5x55SE můžeš lovit na větší vzdálenost. ◄ reagovať

off hartge30, 14.2.2017 o 18:29

aku flintu v kalibri 223rem, asi najradšej v plaste, nie drahú na príležitostný lov lisok, mal som v rukách dve cz 527 síce carbine v cal. 7,62x39, ale dojem na mňa nespravili, zaver ide strašne obe nepodali posledný náboj v zásobníku. je to podobné aj v prípade 527 american? ◄ reagovať

off pandur1, 14.2.2017 o 16:58

matejss mam tiež weatherby vanguard sporter, optika meopta artemis 2000 a montáž leupold QR. Super zbraň, čo sa týka chodu záveru, presnosti, spúšte ( je síce bez napináka, ale nastaviteľná). Takisto weatherby vanguard wildernes. Táto má plastovú pažbu, kanelovanú hlaveň a hlavne čo mňa na nej oslovilo má len 3 kg. Obe pušky sú v 270 win. Na túto sezónu na spoločné mám už objednanú Vanguard carbine v 308 win. Takže ak chceš dobrú flintičku v pomere cena kvalita tak odporúčam weatherby. ◄ reagovať

off maburak, 11.2.2017 o 21:03

matejss774 ja som si vybral weatherby vanguard weatherguard 270win odkaz- k tomu puskohlad delta titanium 2,5-15x50 HD a montaz picatinny lista a kruzky Leupold QRW, cele ma to vyslo nejakych 1700 Eur. Mozem povedat ze som max. spokojny. ◄ reagovať

off tanak, 10.2.2017 o 20:32

Aky maš rozpočet ? ◄ reagovať

off motaq, 9.2.2017 o 19:31

matejss774, no v prvom rade si treba stanovit financny limit do akeho sa planujes zmestit. ◄ reagovať

on cergovtulak, 9.2.2017 o 19:01

Mafarauci ja mam uz druhu zbran 270w(6,9 *64)cize pod 7mm a pouzivam ju na vsetko od silnich jelenov a diviakov az po srnciu a skodnu a zatial mi to vsetko krasne pada a odbeh max.50-70m za dobreho farbenia myslis ze ked kupim kanon bude to lepsie? ◄ reagovať

off matejss774, 9.2.2017 o 18:27

Akú zbraň zbraň by ste poradili pre začinajuceho poľovníka - dobrí deň chcel by som poradiť s výberom zbrane aj s optikou pre začinajuceho poľovníka na srnčiu,jeleniu a škodnú vopred ďakujem za rady. ◄ reagovať

off lanus, 17.1.2017 o 22:00

MAFARAUCI - A to ťa v akom kurze naučili ?!?!?! ◄ reagovať

off MAFARAUCI, 17.1.2017 o 21:25

Kaliber pod 7 mm nema vyznam, ak chce mat polovnik len jednu pusku ◄ reagovať

off sisiliyk, 17.1.2017 o 11:44

Hej viem však každý večer keď mám chvíľu čas tak to študujem všetko ešte poriadnejšie ako doteraz. Lebo chcem poriadne všetko vedieť. Hej, boli sme, dobre si to pamätáš. Jedna zbraň sa mi tam pozdávala, tak som si ju nechala zajednanú a ak mi kamoš nenájde ešte nejakú na nete lepšiu tak si ju pôjdem zobrať. Aj som ju držala a pasovala mi ◄ reagovať

off haninaAjozo, 16.1.2017 o 17:58

@sisiliyk tak jasne treba si pred vyberom zbrane stanovit na co vsetko chces polovat a poriadne nastudovat zakony..To je to najdolezitejsie aby si vedela..Aj ste boli pokukat uz tie zbrane?..Si spominala ze cez vikend,ze?..Ako to dopadlo? ◄ reagovať

off sisiliyk, 13.1.2017 o 14:26

Úspešný ale čerstvý absolvent tak preto to takto ešte vyzerá. Musím si ešte niektoré veci poriadnejšie naštudovať. Takže chlapi ďakujem za odkazy:-) ◄ reagovať

off Baikal, 12.1.2017 o 20:08

@sisiliyk nuz ak to nevies, treba naozaj postudovat zakon, no u uspesneho absolventa kurzu ma tato nevedomost prekvapuje. Takze ak chces spravne lovit viac ako skodnu a srnciu zver, pozeraj aspon po .243win pripadne 6,5x55SE. ◄ reagovať

off lanus, 12.1.2017 o 18:50

Silvia - Zákon o poľovníctve nájdeš tu : odkaz . Nesprávny spôsob lovu je definovaný v §65 bod 3c . ◄ reagovať

off sisiliyk, 12.1.2017 o 13:38

Hanka no chceli by sme ísť pozrieť do hunting bazáru a ešte o nejakom jednom mi kamarát hovoril ale ten názov som si vôbec nezapamätala. Nechávam to už viac menej na neho nech vyberieme kam pôjdeme kuknúť zbraň, lebo on sa v tom fakt lepšie vyzná ako ja. Baikal mohol by si mi prosím ťa napísať aké má zákonné obmedzenia? Lebo to vôbec neviem:/ ◄ reagovať

off Baikal, 11.1.2017 o 16:38

zalezi aj na tom, ake druhy je v plane lovit a ci to bude jedina gulovnica k dispozicii. Kalibre typu 5,6x50R mag maju iste zanonne obmedzenia. ◄ reagovať

zobrazené 161-200 z 1016 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie

reklama

Zelené zápisky z poľovníckych chodníkov