Heming hunting
dnes je nedeľa,  24. november 2024,  meniny má Emília,  spln: 15. november 2024,  dnes východ slnka: 07:12,  dnes západ slnka: 15:54
poľovnícke sety poľovníctvo Terem

Výber pušky - guľovnice - diskusia

autor: off Mysho22
pridané: 25.12.2011 15:47

Dobrý deň Začínam s polovníctvom a poprosil by som vás o cenú radu pri výbere zbrane(gulovnice) podla čoho vyberať a akú značku voliť poprípade či by bola vhodnejšia puška s výmeními hlavnami? Loviť budem vačšinou zver: diviačiu,srnčiu a danielčiu. Cena by sa mala pohybovať okolo 800€ s optikou.

počet zobrazení: 156 228
počet hlasov: 7
okruh tém: zbrane

Aký je dôvod vášho označenia za nevhodný?

najlepšia odpoveď

off rado100, 24.7.2015 o 15:37

Na 100% súhlasím s jastrabom. Práve včera som nastreľoval puškohľad Hawke Endurance tuším 2-6x40 na malorážke zkm 452 lux. Flinta aj puškohľad sú čisto nové tak že môžem k tomu niečo povedať. Je to presne tá istá česká malorážka ako kedysi. Záver drhne, spúšť na tomto kuse bola kupodivu celkom slušná určite nie super ale slušná, poistka otrasná. Ak si chceš nechať aj mechanické mieridlá a máš objektív puškohľadu 50mm treba vysokú montáž. Pri vysokej montáži a tvare pažby musí človek naťahovať krk ako žirafa aby videl do kukéra. Presnosť s nábojmi federal s dutinkou dostačujúca na tréning streľby do 100 metrov. Puškohľad a zbraň som nastrelil podľa želania majiteľa na 100 metrov na center. Na 50 metrov bol zásah 1,5 cm hore a na 150 metrov bol zásah o 13 cm dole. Na líšku je tento kaliber určite dostačujúci no limitujúca je v tomto prípade vzdialenosť. Pri bezvetrí sa dá použiť tak max do 100 metrov. Ďalej to už nehorázne padá a stráca energiu o bočnom vetre ani nehovorím. Takže podľa mňa za tie peniaze kúpiš slušnú 223ku do ktorej sú náboje len o málo drahšie a bez problémov môžeš loviť na vzdialenosti okolo 300 metrov (dobrý strelec samozrejme). Líška je zver škodiaca poľovníctvu to je pravda, ale tiež je to živý tvor a keď ho mám a chcem usmrtiť tak nech je to bez bolestne a to mi tieto malorážky s okrajovým zápalom s istotou nezabezpečia ani pri perfektnom zásahu.

dať hlas príspevku | počet hlasov: 20

komentáre

zoradiť
zobrazené 721-760 z 1016 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie
off premvadasz, 6.1.2012 o 10:43

neboj bol som vonku aj v dazdi aj v hmle a v zime ked prides domov (najviac ju pouzivam v zime na lisky)do tepla tak je cela zarosena a stale nic:) ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off MSmarian, 6.1.2012 o 10:41

Puškohľad MEOPTA, je skutočne kvalitný puškohľad za veľmi rozumnú cenu. Nemám problém s nim loviť cez deň ani v noci a dokonca ani za šera. Ja som s puškohľadom meopta 2-8 x 42 spokojný a mojim potrebám postačuje. Nevidím najmenší dôvod prečo by som si mal kupovať Swarovskeho. V prípade ak by sa Mysho rozhodol pre MEOPTu môžem mu ju doporučiť. Na druhej strane loviť sa dá aj s lacnejšími puškohľadmi. ◄ reagovať

off 3006sprg, 6.1.2012 o 10:39

premvadasz zober ju von raz ked bude hmla, potom sa ozvi ako si dopadol. ◄ reagovať

off premvadasz, 6.1.2012 o 10:34

3006sprg ja mam cz550 6 r. cistil som ju asi 4-5krat hlaven som cistil 1-krat minuly rok v lete a hrdzu som na nej este nenasiel. Je pravda ze ju nepouzivam az tak casto nakolko u nas sa poluje na drobnu asi u mna plati ze vynimka potvrdzuje pravidlo:) ◄ reagovať

off MSmarian, 6.1.2012 o 10:31

Opäť sa v diskusii objavujú primitívne komentáre. Mysho sa pýta na fakta a na skúsenosti, chce poradiť a nie čítať články plné urážok. ◄ reagovať

off 3006sprg, 6.1.2012 o 10:30

a u teba marian sa prejavuju znamky odbocovania od temy z dovodu nedostatku argumentov ◄ reagovať

off MSmarian, 6.1.2012 o 10:28

Ak som napísal, že som hrdzu na CZ550 nemal tak to znamená, že som ju skutočne nemal. A to aký puškohľad si dám na Blasera je skutočne le na len moja vec. Ak s tým má niekto problém, nech si da na Blasera aj hvezdársky ďalekohľad. ◄ reagovať

off MSmarian, 6.1.2012 o 10:25

3006sprg, prejavujú sa u Teba známky neslušnej diskusie. ◄ reagovať

off 3006sprg, 6.1.2012 o 10:20

marian este stastie ze ty chlapca nezavadzas. Neviem aku cezetu si mal, ale vedz ze hrdzu musela chytat, toto ti potvrdi kazdi majitel cezety, ze uz pri minimalnej vlhkosti sa chyta hrdza. a takisto si aj odporujes, na zaciatku si pisal ze treba hned kvalitnu zbran ktora vydrzi cely zivot. Ty pises ze si mal CZ a puskohlad norconia. To je naozaj kvalitka :o) inak s tym puskohladom si sa dodnes moc nepohol, len drbo si da na blasera meoptu artemis. ◄ reagovať

off MSmarian, 6.1.2012 o 10:08

Belson, je mi ľúto ,že si môj príspevok vztiahol na seba, ja som to s "patentom na rozum" myslel všeobecne. Ešte jednu dôležitú poznámku by som uviedol, pri nákupe pušky je veľmi dôležité aby strelcovi sadla pažba. Považujem za veľmi dôležité vyskúšať si pušku. ◄ reagovať

off Belson, 6.1.2012 o 9:49

MSmarian...o 8:33...Môj názor je, že aj dovoz zbrane súvisí s jej nadobúdaním a že teda nie je to až tak od veci. Debata nebola ani o ženách, ani o hokeji, ani (chválabohu) o socializme. Tak čo?...MSmarian 8:36......Poukázanie na nejaký blud nemá vôbec nič spoločné s patentom na rozum alebo (ne)rešpektovaním názoru. To je príliš slaboduché zovšeobecnenie. Do tzv. názorových debát sa vôbec nezapájam, reagujem len na faktické bludy prevažne technického charakteru a fakty nie sú o názore. To si si ale ty ešte asi nevšimol. S tým patentom na rozum si o ulicu vedľa, na to je tu iný pletko-vševedko. Ale máš pravdu, treba debatovať k veci. Podstatu si vyjadril vo svojej poslednej vete o 9:01. ◄ reagovať

off MSmarian, 6.1.2012 o 9:01

Mysho22, dovolilť by osm si pripraviť rekapitukáciu uvedených názorov. Všeobecne sa na trhu nachádzajú kvalitné zbrane, dnes sa nedá o žiadnej novej puške povedať, že je pre lov nepoužiteľná. Otázka už je len , kto a čo vidí za kvalitou zbrane a koho ako osloví prevedenie loveckej pušky. V mnohom už len záleží na Tvojom pocite, tak aby si bol spokojný. Nová puška má výhodu v tom, že nie je opotrevoaná, poškodená a hlavne Ti dodá istotu, ak sa budeš o ňu starať dlho Ti vydrží. Použitá puška, Ti nemusí dať tie správne záruky, ktoré očakávaš, na druhej strane skutočne môžeš natrafiť na použitú pušku, ktorá nebude vôbec zničená a je celkom možné, že ju kúpiš omnoho lacnejšie ako novú. Kľudne si môžeš kúpiť aj použitú CZ, ja som ju mal niekoľko rokov a nikdy sa na nej neobjavila hrdza. Čo sa týka puškohľadu, dá sa loviť aj s lacnejším. Ak Ti tu radíme, kúpiť s ikvalitnejšiu pušku alebo optiku, vychádza to z našich skúseností. väčšina začínajúcich poľovníkov si kupuje na začiatok lacnejšiu výbavu. Ja som záčínal s CZ550 a s puškohľadom Seedler a lovil som. Výber kalibru? Ak chceš mať le njednu pušku a loviť s ňou všetku zver, doporučujem väčší kaliber minimálne 7. Na záver, akú pušku si kúpiš je to v princípe úplne jedno. ◄ reagovať

off MSmarian, 6.1.2012 o 8:36

Belson, na lovu zdar je niekoľko jednotlivcov, ktorí si myslia, že majú patent na rozum a vždy pravdu a len ich názor je relevantný a nedokážu rešpektovať iný názor. To je presne ten dôvod, prečo to tu takto vyzerá. Vráťme sa k téme, vynechajme urážky a osočovania a podobné nepoločenské prejavy. Zakladateľ témy je zvedavý na doporučenie a nie na nevhodné prejavy v komunikácii. ◄ reagovať

off MSmarian, 6.1.2012 o 8:33

Belson, ja si osobne myslím, že táto téme nie je o dovoze zbraní zo zahraničia ale o výbere pušky aj s puškohľadom do 800 EUR. Bolo by vhodné aby diskusia o dovoze zbraní zo zahraničia prebiehala v téme, ktorá tomuto účelu založená odkaz ◄ reagovať

off Belson, 6.1.2012 o 6:58

pandur1, napíšeš nezmysel a potom sa čuduješ irónii (ako vidíš, Edu sa už nečuduje - ten píše nezmysly v jednom kuse). Ale predsa by ma zaujímalo, koľko trval ten dovoz od začiatku, t.j. keď záujemca povedal svoje ÁNO (resp. zložil zaálohu) po okamih kedy dostal zbraň do rúk. Moja otázka je seriózna, chcem to porovnať s niekoľkými vlastnými dovozmi. A tiež by ma zaujímalo, koľkopercentný nárast vznikol na cene voči holej americkej cene. Toto sú relevantné informácie a nie to, že koľko to trvalo prepravcovi cez mláku. ◄ reagovať

off peter1985, 6.1.2012 o 1:18

nechceme to uz uzamknut? lebo toto je ako perpetuum mobile ◄ reagovať

off Edu, 6.1.2012 o 0:22

otázka bola zbraň s montážou do 800€ preto som poradil takú akú poznám . Nedávno tu bola otázka objektív z ohniskom do 300 mm do 200€ poradil som tamrona 70 - 300 výborný pomer kvality voči cene 130€ ano canon 100 - 400 bude fotit lepšie nie však o vela ale bude stáť 1500€ canon 600 o clone 4 ešte lepšie len to bude stať 8500€ . Sú samozrejme lepšie zbrane od rem 770 ale sú i drahšie za tento pomer kvalita a cena je rem 770 dobrá voľba . ◄ reagovať

off Edu, 5.1.2012 o 23:57

pandur1 bez ironie a posmeškov žial Belson nevie komunikovať tak si na to budeš musieť zvyknúť . Doviesť jednu pušku z USA do toho by som sa určite nepúšťal nemá to žiaden zmysel .odkaz ◄ reagovať

off pandur1, 5.1.2012 o 23:48

Belson vidíš toto je nevýhoda písaného slova. Ja som nechcel rozpisovať čo je potrebné na dovoz pušky z Ameriky. Ano máš pravdu, zle som sa vyjadril, resp. zle som to napísal. Ja som chcel poukázať na to, že s tým nie je až taký problém (nebol vtedy, ked sme to vybavovali). Peter1985 ma na to tiež upozornil a odpísal som mu v komente. Pozri aj ďalej. Tie dva týždne trvala cesta pušky z Ameriky na Slovensko. Keby sme sa bavili osobne, určite si takéto nedorozumenie vysvetlíme normálne a nie ironicky a posmeškami. ◄ reagovať

off Belson, 5.1.2012 o 7:26

pandur1, nepomýlil si sa? Pri dovoze z USA treba vyžiadať od exportéra nejaký dokument o kontrakte (predfaktúra, kúpna zmluva a pod.), ten dať úradne preložiť a doložiť ho k žiadosti o dovoznú licenciu. Od ministerstva s dovoznou licenciou obdržaný certifikát IIC zaslať treba exportérovi, ktorý si na základe toho vybaví vývoznú licenciu (on ešte potrebuje k tomu od teba potvrdené tlačivo DSP-83). Až potom môže zbraň odoslať. Toto platilo aj pred niekoľkými rokmi. Ak toto niekto stihol za dva týždne, buď ide o zázrak, alebo niekto fabuluje. Iná možnosť je, že síce išlo o "americký" dovoz, ale z Panamy.....:)))))))))))) ◄ reagovať

off pandur1, 4.1.2012 o 15:45

Zaujímavé bolo, že celú flintu vtedy doviezli cca za dva týždne, bez akých koľvej problémov a kamarát asi tri mesiace nato objednával nejakú súčiastku a s tým už bol problém. Myslím, že mu ju ani neposlali :-)) ◄ reagovať

off peter1985, 3.1.2012 o 22:22

nj, ja som tiez robil takyto obchodny pripad treba vzdy sledovat ITAR najme ak ide o doplnky lebo nie vsetko sa da poslat len tak... ◄ reagovať

off pandur1, 3.1.2012 o 21:09

Peter samozrejme, bolo toho viac, musel som si napr. najsť fy. čo mala licenciu na dovoz, ale nebol v tom problém. Keby som mal rozpísať celý postup, bolo by toho veľa. ◄ reagovať

off peter1985, 3.1.2012 o 21:06

k tomu ale na takej lacnej puske hlaven menit nebudes :) a investovat do nej dalsie prachy je blud, kup marlin k tomu optiku Weaver, montaz weaver od EGW , kruzky Leupold PRW , alebo burris a si na 800 eurach a ver tomu ze ta nic z toho nesklame, tak vela stastia ;) ◄ reagovať

off peter1985, 3.1.2012 o 21:03

obe su dobre , vyskusal som obe ale marlin ma z mojho pohladu lepsie opracovanie a je to fakticky kopia zaveru R700 ma duralove lozko , lahka moznost vymeny hlavne ma protiprstenec ako Savage. Nedostatok jedine schranka. aj ked sa daju kupit aj zasobnikove sachty a zasobniky ale naco na taku low cost pusku... ◄ reagovať

off archer, 3.1.2012 o 20:59

pani ak smiem.. keby ste mali vyberať medzi remingtonom 770 a marlin X7 ktorá by to bola? ◄ reagovať

off peter1985, 3.1.2012 o 20:55

Pandur nenapisal si vsetko, lebo to vyznelo akoze obchodnik z USa posle zbran hocikde vo svete len na zaklade objednavky atd. potrebujes samozrejme "end user declaration" a DSP-83, pokial teda chced z USA ◄ reagovať

off Mysho22, 3.1.2012 o 20:52

motaq:ASi som to zle napísal ale e shop mi clo ani DPH nepripočítaval práve naopak niekedy po dohode s eshopom ti aj ballík podhodnotili a poslali ako darček. Ale na SR som narazil asi na zlého colníka ktorý bol krásne nepríjemný a napočítal mi všetko čo sa dalo hádam aj vzduch čo som pri nom dýchal. Dalej som doplatil aj na poštovnom ktoré bolo tušim cez UPS a posledný klin bol cena za bankový prevod cca 450CZK ◄ reagovať

off motaq, 3.1.2012 o 20:44

Mysho22, nerozumiem alebo som to celkom nepochopil ale preco ti e-shop pripocitaval clo a dph? ◄ reagovať

off Mysho22, 3.1.2012 o 18:01

Edu-tých 40% z ceny za poštovné,platbu,clo+DPH ale to bolo asi ta najvačšia priražka aku som kedy dostal a do bolo tých balíkov ajajejeej ◄ reagovať

off pandur1, 3.1.2012 o 17:54

mysho ja som bral puškohľad aj pušku z USA a nebol v tom vôbec žiadny problém. Žiadne zbytočné poplatky tam neboli, tak ako píšeš. Jednoducho som to objednal cez obchod, platba cez paypal, tovar po objednaní a zaplatení prišiel cca za dva týždne, išlo to kontajnerom, na colnicu v BA kde som zaplatil poplatky, potvrdili mi nákupné povolenie resp. zbrojný sprievodný list a bolo vybavené. Pred asi 6 rokmi som dal vtedy za Tikku s puškohladom Zeiss Conquest parametre si už nepamätám + všetky poplatky necelých 35.000.- Sk. To bol môj prvý pokus o nákup z USA o čo ma poprosil kamarát, lebo som mu spomenul aké ceny sú v USA, tak sme to vyskúšali. Zatial prvá skúsenosť dobrá. Teraz by už bol problém so zbraňou, nakoľko sú už väščie bezp. opatrenia a hlavne už Ti na polícii nezapíšu zbraň, ktorú Ti doručí nejaká UPS alebo podobné. Nehovorím, že sa to nedá, ale to už nie je k téme. ◄ reagovať

off archer, 3.1.2012 o 17:22

ďakujem pánu bohu za internet a tieto fóra :-DDDDD.. človek sa tu podebatuje, povadí, zasmeje a aj niečo užitočné dozvie...pre začiatok.. ešte nie som polovník no skúšky ma čakajú už tento mesiac.. nie som ani v žiadnom združení (bohužiaľ) a ani som nikdy nič neulovil.. píšem to preto aby ste vedeli čo som zač.. neviem o zbraniach (z osobnej skúsenosti) dokopy nič.. no mne ako úplnemu laikovi sa vidí byť vždy lepšia voľba kúpiť novú zbran ako starú bez akejkoľvek záruky.. ak dotičného nepoznám a nepoznám ani jeho zbran, neviem ako sa s nou zaobchádzalo určite by som nekupil.. to je vždy tak 50 na 50.. to by sme ale mohli povedať aj o mnohých nových zbraniach.. teraz mimo.. známy kúpil Mercedesa za 2,5 mil ešte starých slovenských korún.. behom prvých 3 mesiacov bol v servise 5 x... Vraj vadný kus.. Neviem páni ako Myshovi ale mne ste rozhodne pri mojom hľadaní mojej prvej gulovničky pomohli.. Počul som veľa chváli ale aj záporov na guľovnice remington no môj záver je že za 450 e je to skvelá zbran.. mojou vášnou je lukostrelba.. do nej investujem veľa.. môj luk stojí rovnako ako vami spomínaný rossler.. plus všetky veci nan uff tak by som pomaličky mal aj na manlichera :-DDDDD... Vidím to tak že tá 770 pripadne Marlin X7 alebo Rossler je skutočne skvelou voľbou.. som rozhodnutý pre kaliber 30-06 spring.. čo vy nan?? ak by som mal vačší rozpočet čo nemám.. a zatiaľ do flinty ani toľko investovať nechcem zobral by som Tiku T3 za 1200 e.. no zatiaľ myslím som rozhodnutý... Inak ku kvalite toho "zatracovaného" Bushnelu ktorý je súčasťou tej 770-tky kuk fotečka.. nastrielané danou puškou a dalekohladom na 200 m.. odkaz.. až tak zle to s ním asi nebude (je mi jasné že za šera to nebude búh ví co a hodil by sa tubus aspon 50 aaaale nech to čert berie..) Nejdem propagovať iné fora na ktorých som o zmienovanej puške čítal ale len pre zaujímavosť odkaz prípadne odkaz kde sa mi páči predposledný príspevok p. eriika.. tak páni lovu zdar... ◄ reagovať

off Edu, 3.1.2012 o 17:21

Mysho22 tých 40% ti dali za čo platiť ? :-D ◄ reagovať

off motaq, 3.1.2012 o 16:22

v zasade nie, napr. LEUPOLD je rovnaky...v USA vsak najdes aj modely, ktore sa v europe neponukaju napr. puskohlady zeiss conquest...dovodov je viacero...v zasade vacsina americkej vyroby je kvalitovo dobra ale napr. svetelnost puskohladov je slabsia, rovnako je malo znaciek co robia objektiv 56mm, ale to vyplyva s toho akym sposobom sa vo vacsine USA poluje....a co este sa moze stat je ze niektore hodnoty nebud v metroch ale v ft, yrds... ◄ reagovať

off Mysho22, 3.1.2012 o 16:09

motaq:Vďaka za coment ,ale z USA som nakupoval už pred 5rokmi tak viem ako to chodí. Len ma zaujímalo či sa výrobky nejako nelíšia od europskych technikou uprevnenia velkosťou alebo označením. ◄ reagovať

off motaq, 3.1.2012 o 15:12

Mysho22, pri objednani optiky z USA je to, ak nemas niekoho kto ti to donesie, tak ako som pisal. Puskohlad objednas, zaplatis spolu s dopravou a ten ti poslu, vacsinou to chodi USPS a k nam ti to pride na postu. kedze je to zasielka v hodnote vyssej ako je max. hodnota, ktoru netreba preclievat, tak ti ju posta zadrzi a poslu ti oznamenie, ze zasielka je zadrzana a ze ju treba colne prerokovat. ak to budes objednavat ako sukromna osoba tak budes potrebovat obciansky a fakturu alebo iny doklad o uhrade (tak aby tam bola cena tovaru a cena dopravy), staci aj e-mailove potvrdenie o uhrade napr. z ebay alebo od e-shopu. s tym a s oznamenim pojdes na colnu postu, napr. v BA je to posta nove mesto, kde ti daju sprievodku k baliku a tu das colnikom. colnik ti tovar precli a vyrube ti clo a DPH podla toho o aky tovar sa jedna. cloje na puskohlady 4,7% a DPH je 20%. treba pocitat ze ti to vyrubia z ceny tovaru + dopravy. colnik ti da sek ten na poste zaplatis a vratis sa na colnicu, kde odovzdas jeden ustrizok zaplateneho seku a potom ti tovar vydaju a ides spokojny domov. ci sa to oplati alebo nie si treba zvazit. nie kazdy e-shop ti na slovensko puskohlad posle, napr. cabelas nie. ◄ reagovať

off Mysho22, 3.1.2012 o 14:57

Páni pri obejdnaní z USA sa teraz platí základ a 30% až 40% záleží od e-shopu z ktorého bereriete,druhu pošty a typu platby. SAmozrejme kto má známeho a vie mu priniesť nejakú vecičku tak sa to nepochybne oplatí viac ako kupovať na SR. Preto som sa pýtal či niekto bral puškohlady a montáže spoza mláky ,ale žiadnej odpovede som sa nedočkal. ◄ reagovať

off motaq, 3.1.2012 o 14:16

to uz ja neviem, ale je vela ludi co si mysli ze ake lacne a potom sa cuduju. :-D ◄ reagovať

off Edu, 3.1.2012 o 14:02

zle objednával :-D ◄ reagovať

zobrazené 721-760 z 1016 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie

reklama

Zelené zápisky z poľovníckych chodníkov
www.LUK.sk