Heming hunting
dnes je pondelok,  25. november 2024,  meniny má Katarína,  spln: 15. december 2024,  dnes východ slnka: 07:13,  dnes západ slnka: 15:53
poľovnícke sety poľovníctvo Terem

Výber pušky - guľovnice - diskusia

autor: off Mysho22
pridané: 25.12.2011 15:47

Dobrý deň Začínam s polovníctvom a poprosil by som vás o cenú radu pri výbere zbrane(gulovnice) podla čoho vyberať a akú značku voliť poprípade či by bola vhodnejšia puška s výmeními hlavnami? Loviť budem vačšinou zver: diviačiu,srnčiu a danielčiu. Cena by sa mala pohybovať okolo 800€ s optikou.

počet zobrazení: 156 244
počet hlasov: 7
okruh tém: zbrane

Aký je dôvod vášho označenia za nevhodný?

najlepšia odpoveď

off rado100, 24.7.2015 o 15:37

Na 100% súhlasím s jastrabom. Práve včera som nastreľoval puškohľad Hawke Endurance tuším 2-6x40 na malorážke zkm 452 lux. Flinta aj puškohľad sú čisto nové tak že môžem k tomu niečo povedať. Je to presne tá istá česká malorážka ako kedysi. Záver drhne, spúšť na tomto kuse bola kupodivu celkom slušná určite nie super ale slušná, poistka otrasná. Ak si chceš nechať aj mechanické mieridlá a máš objektív puškohľadu 50mm treba vysokú montáž. Pri vysokej montáži a tvare pažby musí človek naťahovať krk ako žirafa aby videl do kukéra. Presnosť s nábojmi federal s dutinkou dostačujúca na tréning streľby do 100 metrov. Puškohľad a zbraň som nastrelil podľa želania majiteľa na 100 metrov na center. Na 50 metrov bol zásah 1,5 cm hore a na 150 metrov bol zásah o 13 cm dole. Na líšku je tento kaliber určite dostačujúci no limitujúca je v tomto prípade vzdialenosť. Pri bezvetrí sa dá použiť tak max do 100 metrov. Ďalej to už nehorázne padá a stráca energiu o bočnom vetre ani nehovorím. Takže podľa mňa za tie peniaze kúpiš slušnú 223ku do ktorej sú náboje len o málo drahšie a bez problémov môžeš loviť na vzdialenosti okolo 300 metrov (dobrý strelec samozrejme). Líška je zver škodiaca poľovníctvu to je pravda, ale tiež je to živý tvor a keď ho mám a chcem usmrtiť tak nech je to bez bolestne a to mi tieto malorážky s okrajovým zápalom s istotou nezabezpečia ani pri perfektnom zásahu.

dať hlas príspevku | počet hlasov: 20

komentáre

zoradiť
zobrazené 601-640 z 1016 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie
off uhrineki, 17.1.2012 o 7:10

No keď toto po dlhé dobe čítam tak sa zamyšlam kam to všetko speje.Na začiatku bolo výber zbrane z optikou do 800€.Čo sa týka kalibru tak vetšinou každý chváli svoje, ale nikde som tu nečítal o kalibri 8x57 JS je to podla mňa univerzálny kaliber na všetko a od 50 až 300 metrov a pre začiatočníka úplne ideálny.Nech si hovorí kdo čo chce ale lovili sním naší dedovia,otcovia a ešte dnes sa používa dosť veľa a je do toho streliva aké len nechceš. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off general, 17.1.2012 o 1:19

ja ked ti mam povedat mam cz537 7x64 upravenov pazbov na mna a som nadosechno snov spokojny a tiž nesom dlho polovnik a zadedi mi to pada... ◄ reagovať

off Edu, 16.1.2012 o 22:00

ved to ked si trafil :-D to je na zamyslenie Marco2204. ◄ reagovať

off Edu, 16.1.2012 o 0:19

až teraz som mimo hru :-D ◄ reagovať

off Marco2204, 16.1.2012 o 0:18

MS preco tu pises o ubohosti mas snad ty patent na rozum.ja som sa tu seriozne pytal ake mas skusenosti a neodpovedal si mi,ked ubohe tak to priznaj a neschovavaj sa tu za dristy o gramatike a pod, mylion krat som tu cital tvoje chvalenie pusky a daneho kalibru a teraz zistujem ze mam vatsie skusenosti ja s jednotnou strelou do brokovnice ako ty s tym evom,a to ju moc nepouzivam a nepisem o nej ako o najlepsom kalibry na svete lebo kazdy diviak ktoreho som trafil tak zostal v ohni ◄ reagovať

off Edu, 16.1.2012 o 0:18

uf tu je rachot nechce sa mi to čítať . Už tu bolo všeličo aj hanoba marianovej meopta optiky . Je zaujímavá kritika toho čo nikto nikdy nevidel :-D zrejme podla značky :-D Ja som ten puškohlad videl a na živo . Je to zakázková vec ! Kritizovať to čo nikto nikdy nevidel ani sa cez to nepozrel je zaujímavá vlastnosť ! To že ho dal na Blasera R zrejme nie je len tak . ◄ reagovať

off Mysho22, 15.1.2012 o 20:42

pepies:Tak tak dobre vravíš i keď ta srnčia je niekedy ofrknutejšia a mohol by som ju strielať z kuchyne :-D Ale tie ostatné podmienky si odhadol na výbornú. ◄ reagovať

off pepies, 15.1.2012 o 17:28

Chalani pre odlahčenie dusnej atmosféry len dodám Mysho22 ak ho zoberú do združenia čo nebude jednoduché bude loviť pokiaľ budú plodiny zver diviačiu,dančiu a srnčiu.Vysokú v revíri nemajú a keď len prechodne je to poľný revír s remízkami a agátovými hájmi.Možnosť streľby na veľké vzdialenosti.Skoro celé PZ používa :7x57R,308w,7x64 takže výber ráže je asi vopred jasný... ◄ reagovať

off lubenko, 15.1.2012 o 15:38

MSmarian,nechapu dôvod zmeny tvojho nicku,treba sa povznest ,ved tu sa mozme dozvediet aka je polovnicka chasa sudržna a hlavne kamaradska ◄ reagovať

off ferdo, 15.1.2012 o 13:13

Msmarian, ale zase uznaj sam. V diskusii nevidis, kto ti radi...(vacsinou). Nevies ci je to, 15rocny chlapec alebo polovnik s 30r skusenostami...Nevies ci je to polovnik, co ma strelene 4ks alebo 400...Ked vsak niekto prezentuje svoj nazor ako zarucenu pravdu, overenu rokmi praxe a potom zistis, ze dotycny sa to asi niekde v inej diskusii docital, alebo ma mudrosti z casopisu....tak nehnejvate sa na mna aj ostatni,takyto jedinec si zasluzi trochu skorigovat... K teme: nie je 9,3 ako 9,3...poloval som jednu dobu so Sauerom 202, a podla mna nekopal vobec....uplna parada. Prebytok vykonu nie je na zahodenie. Nestrelil som s tym ziadne kvanta, ale co sa tyka ucinkov - ked clovek posere ranu moze mat aj neviem co. Ked vsak trafi kam ma, tak to pada aj po 6,5... ◄ reagovať

off MSmarian, 15.1.2012 o 13:01

Pravdepodone tu majú niektrí ľudia patent na rozum, tak nech do ho majú. Ja s touto stránkou končím. ◄ reagovať

off MSmarian, 15.1.2012 o 13:00

Mysho22, súhlasím s Tebou. Bohužiaľ úbohosť niektorých ľudí jemá hraníc. Ľudia, ktorí, druhým nemajú čo prevadať, tak len kritizujú iných. Toto je smutný obraz slovenskej mentality. ◄ reagovať

off danielo648, 15.1.2012 o 12:26

tak us tu spominane 9,3-62 je moc to je kanon , mozno niekto ma iny nazor,tu zbran mal kolega to kopalo pre tazkeho chlapa mozno dobra ale tak na slony:-)ja mam zkk, 270 win a som s tym uplne spokojny ,bola to zbran robena na zakazku pre jedneho vplyvneho pana a potom dostal som moznost kupit tak ju mam tak mozem odporucit aj takyto kaliber , mozno niekto odporuci iny kazdy ma iny vkus , ale v pohode su aj 7,57 7,64 aj 30-06 a ine su so vsetko kalibre vhoden tu nase podmienky tak tak moj nazor ◄ reagovať

off Mysho22, 15.1.2012 o 11:49

Chlapci miesto toho virtualneho fackania keby ste prispeli svojmi skúsenosťami či radami bol by som radšej. ◄ reagovať

off lubenko, 15.1.2012 o 11:10

najlepsie odporucanie dal motaq,vystizne a dobre ◄ reagovať

off lubenko, 15.1.2012 o 10:52

je divne na tomto fore ,ze kazdy komentuje koment ineho,ale neaodpoveda na temu ku ktorej bola diskusia otvorena a este sa snazi aj zhovadit toho druheho ◄ reagovať

off lovecccc, 15.1.2012 o 9:11

Marco2204 , namor676 ja vam odpoviem za MSmariana.... on to tu už niekde v inej téme spomínal..že jeho bohaté skúsenosti kal. 9,3x62 a RWS EVO tvoria " tri" úlovky. A to je naozaj slušné množstvo na "seriózne" hodnotenie. Alebo tohto roku pribudol aj štvrtý kus ? :) ◄ reagovať

off Marco2204, 14.1.2012 o 23:27

som si myslel ze sem nic nedas lebo nemas asi co, ked ulovim s prepacenim h... tak o tom nepisem ako keby som mal nalovene kvanta a mal skusenosti ako profesionalny lovec,a s tym citanim tvojich prispevkov to je tazke lebo ty to omielas vsade a vytrvalo nech je tema akakolvek ◄ reagovať

off MSmarian, 14.1.2012 o 23:15

Marco2204, píšem o svojej skúsenosti nič viac. Ak sa ti moje príspevky nepáčia nečítaj ich. ◄ reagovať

off Marco2204, 14.1.2012 o 20:41

ked to nikomu nenanucujes tak preco to omielas na vsetkych forach stale dookola,napis kolko kusov si tento rok strelil, ako sa spravala zver a pod.,ja mam tiez velky kaliber a ked budem mat strelenych dost kusov tak budem chvalit alebo hanit dany kaliber,myslim niekolko desiatok nie par kusov ◄ reagovať

off MSmarian, 14.1.2012 o 15:29

motaq, ja nikomu nenancujem to čo sedí mne. Mne sedí devina ,Tebe sedmička, je to v najlepšo poriadku. Pri streľbe sa cítim pohodle, nemám nijaký problém pri streľbe s devinou. Keď som kupoval devinu, nemal som s týmto kalibrom žiadne skúsenosti. Bolo tam isté riziko, že budem musieť kúpiť hlaveň s iným kallibrom, nestalo sa tak. Nemusí každému tento kaliber sadnúť. ◄ reagovať

off namor676, 14.1.2012 o 15:27

Veď práve to po komorových ranách na krátku vzdialenosť do cca 80m a menších kusoch mi to odbiehalo, extrémny prípad jelenica po dobrej rane mi odbehla 300m do mierneho stúpania. A koľko si toho s tým ulovil Ty. Motaq Tvoje posledné dva príspevky, asi tak, plne súhlasím. ◄ reagovať

off motaq, 14.1.2012 o 15:24

MSmarian, tak to ti zavidim, lebo ak v tom nevidis rozdiel tak to mas ine ruky, take by som bral, udrzat tak gulovnicu aby som rozdiel necitil :-). ak ti sedi je to super, mna ten kaliber nijak neocaril a pohodlie pri strelbe ziadna slava, ale je to len moj osobny nazor. mne sadla 7x64 a som spokojny. ◄ reagovať

off MSmarian, 14.1.2012 o 15:21

Namor676, čo od neho očakvaš? Moje očakávanie je len v tom, že mi zver neodbehne, prípadne ak odbehne tak len na pá metrov a nebudem mať zničenú divinu tak ako ju ničia rýchle strely. Ja som spokojný na krátke aj dlhšie vzdialenosti. ◄ reagovať

off rado100, 14.1.2012 o 15:20

preklep chcel som napísať 30-06. ◄ reagovať

off rado100, 14.1.2012 o 15:19

Súhlas s ferom. A ak budem chcieť tak si nalaborujem 308w na výkon 360-06 a to by už malo farbiť:). Ale vážne, všetko záleží od strely nie od kalibra(nechoďme samozrejme do extrému 22). Ak zvolíš správnu strelu 308ma si svoju robotu odvedie veľmi dobre a nekopne iba pohladí. ◄ reagovať

off MSmarian, 14.1.2012 o 15:17

Nemám pocit, že by 9,3 x 62 kopal. Nevidím v tom veľký rozdiel oproti 308WIN. Kaliber 9,3 x 62 je vhodný len na lov, nie na športovú streľbu. ◄ reagovať

off pandur1, 14.1.2012 o 15:16

Rempo ja myslím že všetky 7,62jky majú asi rovnaký výber streliva či je to 308, 30-06, 300 WM a pod. ◄ reagovať

off namor676, 14.1.2012 o 15:13

No Marian ja by som to ,,zázračné" EVO až tak moc nepreferoval ja osobne mám z neho zmiešané pocity a to mám s ním odlovené cca 30 ks raticovej zvery. Zhrnul by som to asi nasledovne na väčšiu vzdialenosť a väčšiu zver OK, pri menšej vzdialenosti alebo menších kusoch tak do cca 35kg nestačí tento projektil rozvinúť všetky svoje kvality. ◄ reagovať

off Rempo, 14.1.2012 o 15:10

Fero neviem či náhodou 30-06 nemá najväčší sortiment. Ale to je v podstate jedno, oba sú OK. ◄ reagovať

off motaq, 14.1.2012 o 15:09

na to co s tym chces lovit ti je 9,3x62 zbytocny. kope to ako blbe aj ked sa to da zniest pripadne poriesit dobrym strelivom napr. KJG. na strelnicu by som s tym nechodil.ale ako prvu zbran ak nie si vystrielany by som ju neodporucoval. v kazdom pripade podla mna co sa tyka kalibra, skus sa dohodnut so znamimi v tvojom okoli, najlepsie tak aby mali rozne kalibre a skocte na strelnicu. vyskusas si a uvidis co ti dobre sedi. v zasade 7x57, 7x64, .270 Win., .308Win. 8x57, 30-06, su pre tvoje potreby vhodne, ktorykolvek si zvolis chybu neurobis. je to skor o sympatiach. dokonca aj 6,5x...su vhodne kalibre. ◄ reagovať

off MSmarian, 14.1.2012 o 15:06

Fero, kroť svoje vášne v diskusii. Prezentuj svoj názor. Nikto tu nie je zvedavý na útoky a pod. k si myslíš, že zver farbí, napíš, že farbí. Ja mám skúsenosti, že nefarbí. K čomu Ti je nekonečne veľký výber streliva. K ničomu. Má osobné skúsenosti s RWS EVO? Ak áno, popíš ich. Je to strelivo veľmi málo rozšírené medzi slovenskými poľovníkmi, preot je dobré prezentovať skúsenosti s týmto strelivom. neveim aké je nevhodné strelivo kalibru 9,3 x 62. Príklad celoplášťovaj strely je veľmievhodný, pretože celoplášťové strely sú na lov zakázané, okrem škodnej. ◄ reagovať

off namor676, 14.1.2012 o 15:06

Mysho22 každopádne než sa rozhodneš pre daný kaliber najprv si vyskúšaj z neho pár krát vystreliť aby si potom nebol sklamaný, prebytok energie Ti nenahradí zlý zásah, takže na druhú stranu treba aj niečo odtrieľať na strelnici, aby si sa zlepšoval v presnosti a získal istotu. Ja mám od .22 horneta až po 375HH&H takmer všetky naše kalibre, ale poviem Ti nie všetky sú na každodenný tréning ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 1

off fero, 14.1.2012 o 14:57

MSmarian - to kde si prišiel na taký nezmysel, že zver po zásahu W308 nefarbí. Všetko je to aj o tom aké použiješ strelivo. Aj ta tvoja 9,3x62 po zásahu nevhodným strelivom napr. celoplášťom nebude farbiť. Ďalej je to tiež o umiestnení zásahu a nepomôže ani ten tvoj všeliek EVO. Mimochodom W308 ma najväčší sortiment streliva u všetkých výrobcov a to nehovorím o prebíjaní. ◄ reagovať

off MSmarian, 14.1.2012 o 14:54

Mysho22, nie je to priveľa. Tiež som mal podobné pocity, keď mi ho priatelia doporučovali. S týmto kalibrom môžeš loviť akúkoľvek zver. Mal som 308WIN, teraz lovím s 9,3x62. Nechcel by som iný kaliber. Tento kaliber minimálne poškodzje divinu a keď strelíš komorovú ranu, nemáš poškodené nič, len vstrel a výstrel v rebrách. ◄ reagovať

off Mysho22, 14.1.2012 o 14:44

MSmarian: 9,3x62 nie je to už priveľa to mi skorej prijde ako kaliber na safari :-D ◄ reagovať

off MSmarian, 14.1.2012 o 14:37

Mysho22, z tohto dôvodu Ti odporúčam kaliber 9,3 x 62. Je to dostatočne silný kaliber. Po zásahu žiadna zver neodbehne viac ako 10-15 metrov, to len pri zásahoch na komoru. Pri zásahu na lopatku zostane zver v ohni na mieste. Veľmi výhodné je používať strelivo RWS EVO, strela má riadenú deformáciu, je to optimálna strela. ◄ reagovať

off Mysho22, 14.1.2012 o 14:13

Chlapci berte na vedomí ,že nemám skoro nič nastrielané tak by som potreboval niečo vykonejšie čo trochu zver zrazí do kolien. Radšej dám kus masa psíkovi ako odbehnutú a nedohladanú zver. ◄ reagovať

off MSmarian, 14.1.2012 o 14:02

Kaliber 308 WIN má nevýhodu, že po zásahu zver nefarbí. Je použiteľný na všetku zver. Za úvahu stojí aj kaliber 9,3 x 62, je to optimálny kaliber na lov. Na strelnicu vhodný nie je. ◄ reagovať

off Pepes33, 14.1.2012 o 12:18

Alebo zober kaliber 308W, lacné strelivo na strelnicu, a dostatočný výkon aj na všetku u nás žijúcu zver. Mysho - každá líška si svoj chvost chváli. ◄ reagovať

zobrazené 601-640 z 1016 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie

reklama

Zelené zápisky z poľovníckych chodníkov
www.LUK.sk