Heming hunting
dnes je pondelok,  25. november 2024,  meniny má Katarína,  spln: 15. december 2024,  dnes východ slnka: 07:13,  dnes západ slnka: 15:53
poľovnícke sety poľovníctvo Terem

Výber pušky - guľovnice - diskusia

autor: off Mysho22
pridané: 25.12.2011 15:47

Dobrý deň Začínam s polovníctvom a poprosil by som vás o cenú radu pri výbere zbrane(gulovnice) podla čoho vyberať a akú značku voliť poprípade či by bola vhodnejšia puška s výmeními hlavnami? Loviť budem vačšinou zver: diviačiu,srnčiu a danielčiu. Cena by sa mala pohybovať okolo 800€ s optikou.

počet zobrazení: 156 245
počet hlasov: 7
okruh tém: zbrane

Aký je dôvod vášho označenia za nevhodný?

najlepšia odpoveď

off rado100, 24.7.2015 o 15:37

Na 100% súhlasím s jastrabom. Práve včera som nastreľoval puškohľad Hawke Endurance tuším 2-6x40 na malorážke zkm 452 lux. Flinta aj puškohľad sú čisto nové tak že môžem k tomu niečo povedať. Je to presne tá istá česká malorážka ako kedysi. Záver drhne, spúšť na tomto kuse bola kupodivu celkom slušná určite nie super ale slušná, poistka otrasná. Ak si chceš nechať aj mechanické mieridlá a máš objektív puškohľadu 50mm treba vysokú montáž. Pri vysokej montáži a tvare pažby musí človek naťahovať krk ako žirafa aby videl do kukéra. Presnosť s nábojmi federal s dutinkou dostačujúca na tréning streľby do 100 metrov. Puškohľad a zbraň som nastrelil podľa želania majiteľa na 100 metrov na center. Na 50 metrov bol zásah 1,5 cm hore a na 150 metrov bol zásah o 13 cm dole. Na líšku je tento kaliber určite dostačujúci no limitujúca je v tomto prípade vzdialenosť. Pri bezvetrí sa dá použiť tak max do 100 metrov. Ďalej to už nehorázne padá a stráca energiu o bočnom vetre ani nehovorím. Takže podľa mňa za tie peniaze kúpiš slušnú 223ku do ktorej sú náboje len o málo drahšie a bez problémov môžeš loviť na vzdialenosti okolo 300 metrov (dobrý strelec samozrejme). Líška je zver škodiaca poľovníctvu to je pravda, ale tiež je to živý tvor a keď ho mám a chcem usmrtiť tak nech je to bez bolestne a to mi tieto malorážky s okrajovým zápalom s istotou nezabezpečia ani pri perfektnom zásahu.

dať hlas príspevku | počet hlasov: 20

komentáre

zoradiť
zobrazené 561-600 z 1016 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie
off Mysho22, 18.1.2012 o 21:03

Edu: Už som sa pýtal 3ludí čo tu pušku majú v rôznych kalibroch a všetci sa zhodli na tom ,že je to presná puška akurat to vypracovanie troška pokulháva. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off Edu, 18.1.2012 o 21:00

mibe74 u aut to bolo rovnaké ako u guľovníc . odkaz Na zakupenie auta ťa však nemuseli kadrovať tam ti stačil bežný úplatok . Ak si nemal správny politický profil na guľovnicu si mohol zabudnúť !Mysho 22 opýtaj sa snipka čo to má za črep určite ti odpovie a nebude klamať. ◄ reagovať

off Edu, 18.1.2012 o 20:53

lubenko a prečo si kupoval náboje v Ostrave ?Neviem presne kolko sa tie nábojnice rátali . Myslím ,že celých 40 rokov to netrvalo :-D premvadasz darmo sa usmievať taká bola realita a vedúca uloha KSČ sa musela uplatňovať všade i v poľovníctve ! Odbornosť nemusela byť .Tá nebola podstatná a dôležitá ako stranícka príslušnosť . Máš nejakú inú skusenosť ?Motaq veď remington 770 nie je jediná zbraň čo sa dá kupiť nová aj s optikou aj montážou za približne 400€ Tých zbraní čo stoja v amerike okolo 200€ je veľmi vela . Jednu má i snipko .Opýtaj sa na praktické skúsenosti a presnosť . odkaz ◄ reagovať

off mibe74, 18.1.2012 o 20:39

soudruh Kudlička: odkaz ◄ reagovať

off premvadasz, 18.1.2012 o 20:33

lubenko urcite si bol komunista:))))) ◄ reagovať

off Mysho22, 18.1.2012 o 20:14

motaq:PRečo by si do toho remingtona nešiel? Rosler je 2varianta v poradí :-) ◄ reagovať

off lubenko, 18.1.2012 o 20:01

no ja som si v 80 rokoch kupil do mojej 8mičky v Ostrave v Lovene 20 ks a len si všetko zapisali ,ziden problem ◄ reagovať

off motaq, 18.1.2012 o 19:58

Edu neviem ako ta na fotke v inzerate ale moja je z roku 1992, takze asi bude dobra kedze je vyrobena po 1990. podla tvojho tvrdenia. urcite ak by som ju predaval by som za nu nepital 750 Eur, to je ozaj prehnana cena, ale ani 100 by som za nu nevzal. videl som nove zbrane, ktore su v horsom stave ako ta moja 20 rocna...kazdy, nech poluje s tym na co ma a co sa mu paci ci vyhovuje. Ja by som osobne do Remington 770 nesiel. radsej prisetrit a kupit aspon ten Rossler, AZ, alebo nieco podobne... ◄ reagovať

off Edu, 18.1.2012 o 17:39

Tu nešlo o pytliactvo !!! Mohol si napísať že si ulovil psa či mačku .Išlo o to aby mali pod kontrolou strelivo aby sa niekto neozbrojoval a neprišlo k ozbrojenému zvrhnutiu totalitného režimu . Keby ti našli doma kopírku posedel by si si v base 15 rokov alebo doživotie . Vedeli čo robia a mali strach . V obchode to prebiehalo nejako takto a ochota predavačiek bola presne ako na videu :-D odkaz ◄ reagovať

off mibe74, 18.1.2012 o 17:24

dobre edu, ale ako vedel nejaky sudruh, kolko si vystrelil? napr. kupil som si 10 nabojov, strelil som 2 kusy jelenej zveri-z toho jeden kus na cierno. odovzdam im len jednu nabojnicu-sice neviem naco. A ako vedeli, kolko mi ostalo? ◄ reagovať

off xxajoxx, 18.1.2012 o 17:23

ospravedlnujem sa puskohlad 6*42 meopta som mal na mysli...pred tym som tam buchol pozorovaci... ◄ reagovať

off Edu, 18.1.2012 o 17:18

rado100 nekupiš takú zbraň za 100€ lebo je dosť bláznov ,ktorí dajú za starú guľovnicu nenormálne peniaze . Prečo to robia netuším .Mibe74 samozrejme náboje sa zháňali veľmi ťažko podobne ťažko sa zhaňala i guľovnica ale najťažšie povolenie na zakúpenie guľovnice také povolenie malo iba zopár vyvolených obyčajne straníkov . Malokalibrovku nemohol bežný poľovník vlastniť vôbec. Uplácalo sa všade a zhanalo sa takmer všetko počnuc toaletným papierom cez vložky pre ženy až po kusok bravčového mäsa . Nábojnice sa prísne strážili bolo to nariadené Moskovou . Neriešilo sa v akom kalibri je guľovnica či akú má pažbu . Bola vždy česká a strelivo tiež české. Žiadne iné sa totiž nepredávalo . 100ks nábojov by ti nikde nepredali bol si rád keď ukecal predavačku na dve rolky toaletného papiera nie to na náboje . Poľovnícke potreby mali obyčajne strohý kútik v obchode šijace stroje a bycikle . Samozrejme žiadne bycikle v tom obchode neboli lebo sa tak ako všetko zháňali ťažko :-D ◄ reagovať

off Mysho22, 18.1.2012 o 17:17

650525:Vidím to na Reminton 770 v kalibri 30-06 Springfield Už sem Edu dával odkaz je to za paradnu cenu a do začiatku bude stačit akurat počítam ,že optika bude na nič tak tu kúpim novú vyzerá to na Nikon Monarch zo USA mi ju kamarát privezie ◄ reagovať

off xxajoxx, 18.1.2012 o 17:15

Uz nech kupis cokolvek hlavne kup nove a nespekuluj zo starsimi pouzivanymi zbranami a mas pokoj.kup raz dobre a polujes s tym cely zivot,ja mam win 308 puskohlad meopta 10*50 a uz 12 rokov mi to sluzi super caf len za tych 800 ojroto bude asi bez puskohladu... ◄ reagovať

off mibe74, 18.1.2012 o 16:49

Edu tu na fore kedysi spominal, ze naboje v tej dobe bolo tazko zohnat a len za uplatok. Ze vraj nabojnice sa odovzdavali. ten dedko, pokial si vtedy kupil 100 nabojov naraz, tak musel asi rovno prezidenta podplatit-ci? :-D ◄ reagovať

off rado100, 18.1.2012 o 16:44

Edu ak zoženieš takú zbraň v 223ke za 100eur, tak daj vedieť. ◄ reagovať

off 650525, 18.1.2012 o 16:40

Páni videl som ZKK 600 kaliber 30-06 z roku 1978 mala vystrelených 80 nábojov a dedovi zostalo ešte 20ks,lebo pri kúpe zbrane si kupoval 100ks nábojov.Hlaveň ako nová!Každý má svoju srdcovku ku ktorej sa bude prikláňať,ale pokiaľ zbraň nevyskúšaš a nedostaneš ju do ruky tak nekupuj.Musí Ti sedieť a hlavne musíš jej veriť.Mysho22,ktorá sa Ti pozdáva? ◄ reagovať

off Edu, 18.1.2012 o 16:24

či čz ČZ 581-586 vyrábaná od roku 1969 alebo 537 veľa sa toho nezmenilo do roku 1990. Či má 25 alebo 35 rokov je uplne jedno je to zbraň stará v cal 7x57 s otrasnou bukovou pažbou ošúchaná bazárovka, za ktorú pýta majiteľ scestnú cenu ktorá je väčšia ako novej zbrani v orechu ktorá zaznamenala aspoň nejaký vývoj . S rosslerom by som naozaj neporovnával čz 550 ak tak iba cenou . ◄ reagovať

off motaq, 18.1.2012 o 15:55

Edu, evidentne nie ze nie si zbrojar, ale vober netusis o com pises v pripade CZ537. tieto zbrane sa zacali vyrabat koncom 80. rokov a boli predchodcom CZ550. urcite nie tak ako pises v 70 rokoch, vtedy sa robila ZKK ale CZ 537 je nieco ine. CZ sa lisi v niekolkych detailoch od CZ550. co sa tyka hmotnosti opat sa mylis. CZ537 urcite nie je tazsia ako CZ550, uz len kvoli pouzitej hlavni. Evidentne si CZ 537 nikdy nedrzal v ruke a vobec netusis co je to za zbran. a trosku si protirecis, zrazu CZ 550 mozeme porovnavat s Roesllerom inde pises ze je Roesller oproti CZ 550 neporovnatelna zbran. Ak mozeme CZ 550 porovnavat s Roesllerom tak potom s nim mozeme porovnavat aj CZ 537. Odporucam, pred tym ako nieco zacnes tvrdit pozriet aspon internet. odkaz ◄ reagovať

off Edu, 18.1.2012 o 15:02

nie som zbrojar neviem zhodnotit či sa čz vydala cestou robiť stále nekvalitnejšie a nekonkurencie schopnejšie zbrane . Alebo či zmenila číslo ocele poprípade . Ubezpečujem ťa ,že tá inzertovaná zbraň je z pred roka 1989 čiže staršia ako 23 rokov môj tip je nejaé sedemdesiate roky minulého storočia . Čo sa týka porovnania ceny rem 770 za 300€ fungel nového s čz za takmer dvoj či trojnásobnú cenu nie je to rovnaká cenová kategoria . Myslím že rem 770 bude presnejší . Čz 550 môžeme porovnávať s Antonio Zoli AZ1900 PRO S BATTUE odkaz či rosslerom titan 6 odkaz a podobne . Túto obstarožitnú bukovicu v cal. 7x57 by som však neporovnával s týmito zbraňami a určite by som za ňu nevysolil polovicu ceny z novej lahšej krajšej čz 550 v nádhernom orechu . Okrem toho ide o kúpu kočky v mechu . ◄ reagovať

off motaq, 18.1.2012 o 14:53

Edu s tymi 40 rokmi si to trosku prehnal, ja mam rovnaku zbran ale kaliber 7x64, nemam u seba papiere ale nie je starsia ako 20 rokov, nakolko tlakove skusky este nebolo treba robit. CZ537 sa zacali vyrabat koncom 80. rokov. takze 40 rokov mat nemoze:-) Je to posledna gulovnica, ktora sa este robila v Brne, potom CZ550 uz robili v Brode. Podla mna je to lepsia kvalita ako nova CZ550 hlavne co sa tyka zeleza. rozdiel medzi CZ 537 a 550 je len poistka, CZ537 ma dvojpolohovu. Inak obdivujem ta, podla fotky zhodnotit stav zbrane, to si fakt dobry. Ta moja je tiez z druhej ruky ale hlaven je na nej ako nova...a to za tie 3 roky co ju mam som s nej vystrielal viac patronov ako jej povodny majitel. A myslim, ze je to lepsia kvalita ako rem. 770. ale to je moj nazor. co ti ale dam za pravdu 750 eur za nu je privela. tuto som nevidel nazivo a podla fotky si ju nedovolim hodnotit ale max. hodnota (co by som ja za taku gulovnicu dal) je 400-500 Eur, zalezi samozrejme od jej stavu. Podla mna je CZ537 lepsia gulovnica ako 550 ale to je len osobny nazor. hlavna vyhoda podla mna je jej vaha, ktora je od 550 nizsia, vdaka hlavni... ◄ reagovať

off Edu, 18.1.2012 o 14:03

Ano videl som ju na fotke .Ak ju uvidíš na živo zistíš to isté ako na fotke ! Mojim odhadom má viac ako 40 rokov . Tá pažba je otrasná a kaliber 7x57 sa kupoval v dobách keď sa kaliber pri kúpe guľovnice neriešil . Stačila skutočnosť ,že bola :-D Teda obyčajne ani nebola ! Podľa mňa 40 ročná guľovnica ma aj pri tých najšetrnejších poľovníkoch za sebou minimálne okolo 1000 výstrelov pri jednej krabičke na rok . Keby bola i nestrielaná a nebol by vystrelený ani jediný náboj jej cena by mohla byť max 200€ .Všetko záleží však na tom akého blba nájde predajca tejto staručkej škaredej zbrane ! Ako ju predchádzajúci majiteľ čistil a koľko má za sebou zostane zrejme iba tajomstvom ktoré nie je dokázateľné . Ak nájde super blba predá ju aj za 1000€ Pre mňa by bola normálna cena 100 max 200€ . Ja by som určite nedal za túto bukovicu v cal 7x57 ošúchanú polovicu penazí ako stojí novučká v orechovej pažbe . Čiže nemôže byť reč 300 či 350€ za túto staručkú nepeknú zbraň v dosť slabom kalibri. ◄ reagovať

off motaq, 18.1.2012 o 13:38

Edu ty si tu zbran videl ze tvrdis ze je vylagrovana? 750 je za tu gulovnicu ozaj vela, ten puskohlad ci tam je alebo nie je je jedno...zbran je to dobra a ak j v dobrom stave tak ma hodnotu viac ako 100 eur ale 750 urcite nie. ◄ reagovať

off Edu, 18.1.2012 o 13:17

uhrineki taže vlastne ten rozdiel spočíva v tom že 7x64 má guľu 12,7 g a 7x64 len 11,2 g ? Ja si nemyslím ,že by si mohol strielať cez malinčie 8x57 JS a strela pôjde bez zmeny smeru prípadne sa neroztiešti .Môj názor je že oba kalibre sa budú chovať rovnako .Ten 1 gram tam naozaj nehrá žiadnu úlohu .Pepes33 tá stará vylagrovaná ošúchana guľovnica v cal 7x57 má hodnotu tak asi 100€ nie 750€ . Za túto cenu sa dá kupiť nová guľovnica ! Ten puškohľad nemá naozaj žiadnu cenu a s tým tečkom ako kôl v plote už vôbec nie ! Niekedy naozaj ludia nevedia čo by pýtali za tú veteš . Tu je nová v normálnejšom kalibri s orechovou pažbou lacnejšia odkaz ako pýta za tú bukovú náderu ten šialenec v inzercii :-D ◄ reagovať

off motaq, 18.1.2012 o 12:37

gulovnica je ok, ale puskohlad ako keby tam nebol ziaden, ten nema ziadnu hodnotu. ◄ reagovať

off Pepes33, 18.1.2012 o 12:28

Hop, som si nevšimol, Misko ako Mysho22..:D pardón, tak ten odkaz bol pre Mysho22 ◄ reagovať

off misko11, 18.1.2012 o 12:26

Pepes dakujem za odporucenie, ale asi si sa pomylil, ja uz pusku mam..:)))Ale dik! lovu zdar:) ◄ reagovať

off Pepes33, 18.1.2012 o 12:16

Misko11...odkaz , a máš vystarané, a máš to do 800 eur. ◄ reagovať

off pepies, 18.1.2012 o 9:31

Dobre si povedal Miško11 :o) ◄ reagovať

off misko11, 18.1.2012 o 8:54

Nechcel som nikoho urazit. Ja somozrejme netvrdim, ze 8X57 je zla raz. To urcite nie. Verim tomu pepies, ze ked to nabijes s KJG, tak to bude lietat plochsie ako moje 300WSM. Ina pesnicka bude,ked KJG nabijem aj ja. Urcite vsak nebudes vyvracat, ze osmicka nie je predurcena na dalekonosnu a presnu strelbu - nema na to proporcie. Kazdemu reze nieco ine, ja osobne preferujem mensie a sviznejsie raze... ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 1

off pepies, 17.1.2012 o 23:42

Miško11 Kludne si to s Tebou na strelnici rozdám s 8x57JS aj na 300m a ukážem ti tú "banánovú balistiku" ◄ reagovať

off uhrineki, 17.1.2012 o 20:58

Edu rozdiel je v gramáži streli a ranivosti.Chcel by som ťa vidieť strielať vo vysokej tráve a lebo hustom poraste napr. Malinčie.Toľko k rozdielu 8x57 JS a 7x64.Viem že mi tu budu niektorý oponovať, ale ja viem svoje. ◄ reagovať

off 650525, 17.1.2012 o 13:07

Vlastním CZ 537 kaliber 308W a som veľmi spokojný,presnosťou,váhou, spoľahlivosťou a pri výbere streliva postačujúce na zver,akú chceš loviť.Strieľam prevažne srnčiu a lanštiaky.V našom PZ 6 členov má tento kaliber.Mám aj 6,5x55 a v priebehu roka som strelil 19líšok a srnca.Myslel som si,že nebudem spokojný s týmto kalibrom,ale bol som prekvapený.Moja srdcovka je 308W. Odporúčam!! Ostatný venujte sa diskusii a nie škriepkam.Každý kaliber je dobrý,ale v rukách správneho poľovníka,ktorý strieľa rozumne.LOVU ZDAR!! ◄ reagovať

off Edu, 17.1.2012 o 12:42

Ja netvrdím že 8x57 JS je horší kaliber ako 7x64 . Ale ani naopak ,že je lepší. Skôr si myslím ,že rozdiel je nepatrný . Preto sa čudujem keď 8x57 JS niekto glorifikuje . Pepes33 prečo porovnávaš s W 308 veď to je mini nabojnička . Ja by som chcel vedieť relevantný dôvod v čom je lepšia 8x57 JS od 7x64 . V balistike ? Rýchlosti ? Sile ? V čom? ◄ reagovať

off bibiak, 17.1.2012 o 11:26

noo .. ja som tiez za 8x57JS strelivo RWS ID Clasic 12,8g nema chybu ja som s nim spokojny.. Lovu Zdar.. ◄ reagovať

off subaru, 17.1.2012 o 11:14

Ja polujem so 7x64 a som nadovsetko spokojny. Klasicka ceska gulovnica, ktora mi uz sluzi zopar rokov bez problemov. ◄ reagovať

off Pepes33, 17.1.2012 o 11:01

No tak inak banánovou balistikou by som sa tu nejak neoháňal, keď si porovnáš kaliber 308W so strelou Sierra 10,7 g a kaliber 8x57IS so strelou Sierra Pro Hunter 11,3 g tak pri 308W ti to na 300 metrov klesá 42 cm, a pri 8 čke len 39,5 cm. Čiže je to v prospech 8 čky, ale bral som balistické hodnoty výrobcu Hirtenberger. A ďaľšia vec, dnes je už toľko rôznych striel vynájdených, že pri použití kalibru 8x57IS a KJG čka, nemáš čo riešiť s balistikou od 0 po 250 metrov. Je tam maximálna odchýlka 5 cm a to na tele zvera nieje moc. Asi tak. Lovu zdar. ◄ reagovať

off misko11, 17.1.2012 o 10:38

Edu: no predsa v tej bananovej balistike...:))) ◄ reagovať

off Edu, 17.1.2012 o 8:35

uhrineki v čom je lepší kaliber 8x57JS oproti 7x64 ? ◄ reagovať

off samo7227, 17.1.2012 o 8:20

chlapi, puška je ako žena, každý tú svoju vychvaľuje, lebo mu z rôznych dôvodov vyhovuje a je ťažké ju vymeniť, ale ukradomky stále pozerá za inou... ◄ reagovať

zobrazené 561-600 z 1016 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie

reklama

Zelené zápisky z poľovníckych chodníkov
www.LUK.sk