Heming hunting
dnes je pondelok,  25. november 2024,  meniny má Katarína,  spln: 15. december 2024,  dnes východ slnka: 07:13,  dnes západ slnka: 15:53
poľovnícke sety poľovníctvo Terem

Výber pušky - guľovnice - diskusia

autor: off Mysho22
pridané: 25.12.2011 15:47

Dobrý deň Začínam s polovníctvom a poprosil by som vás o cenú radu pri výbere zbrane(gulovnice) podla čoho vyberať a akú značku voliť poprípade či by bola vhodnejšia puška s výmeními hlavnami? Loviť budem vačšinou zver: diviačiu,srnčiu a danielčiu. Cena by sa mala pohybovať okolo 800€ s optikou.

počet zobrazení: 156 246
počet hlasov: 7
okruh tém: zbrane

Aký je dôvod vášho označenia za nevhodný?

najlepšia odpoveď

off rado100, 24.7.2015 o 15:37

Na 100% súhlasím s jastrabom. Práve včera som nastreľoval puškohľad Hawke Endurance tuším 2-6x40 na malorážke zkm 452 lux. Flinta aj puškohľad sú čisto nové tak že môžem k tomu niečo povedať. Je to presne tá istá česká malorážka ako kedysi. Záver drhne, spúšť na tomto kuse bola kupodivu celkom slušná určite nie super ale slušná, poistka otrasná. Ak si chceš nechať aj mechanické mieridlá a máš objektív puškohľadu 50mm treba vysokú montáž. Pri vysokej montáži a tvare pažby musí človek naťahovať krk ako žirafa aby videl do kukéra. Presnosť s nábojmi federal s dutinkou dostačujúca na tréning streľby do 100 metrov. Puškohľad a zbraň som nastrelil podľa želania majiteľa na 100 metrov na center. Na 50 metrov bol zásah 1,5 cm hore a na 150 metrov bol zásah o 13 cm dole. Na líšku je tento kaliber určite dostačujúci no limitujúca je v tomto prípade vzdialenosť. Pri bezvetrí sa dá použiť tak max do 100 metrov. Ďalej to už nehorázne padá a stráca energiu o bočnom vetre ani nehovorím. Takže podľa mňa za tie peniaze kúpiš slušnú 223ku do ktorej sú náboje len o málo drahšie a bez problémov môžeš loviť na vzdialenosti okolo 300 metrov (dobrý strelec samozrejme). Líška je zver škodiaca poľovníctvu to je pravda, ale tiež je to živý tvor a keď ho mám a chcem usmrtiť tak nech je to bez bolestne a to mi tieto malorážky s okrajovým zápalom s istotou nezabezpečia ani pri perfektnom zásahu.

dať hlas príspevku | počet hlasov: 20

komentáre

zoradiť
zobrazené 521-560 z 1016 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie
off Edu, 1.2.2012 o 19:23

filip112 prečo by ti to nemalo isť do hlavy ??? V amerike kupiš veľa guľovníc pod 200€ uplne bežná vec . Okrem toho sú vysoko presné a v pomere kvalita cena i kvalitné . ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off Jager68, 1.2.2012 o 17:32

UFFFFF,,,,,,,.....aspon Browning za 1280 euro... v Rakusku....1300 WSM kaliber ◄ reagovať

off Filip112, 1.2.2012 o 17:21

Táto cena mi nejde do hlavy za tú cenu/nová zbraň... ◄ reagovať

off Edu, 22.1.2012 o 16:53

ok ja len že prečo je guľa 6,5 pre fajnšmekrov ? A prečo tá optika 4x32 prečo nie napríklad 8x56? ◄ reagovať

off gecorws, 22.1.2012 o 16:50

Edu Mysho22 chce poradiť nie ja. Čítal si pozorne prečo mu nedoporučujem malé kalibre. ◄ reagovať

off Edu, 20.1.2012 o 20:50

gecorws s tým 4x32 si robiš srandu ? rem 222 či 223 nie sú kalibre povolené pre lov raticovej zveri s výnimkou srnčej . Neviem v čom má byť 6,5 guľa pre fajnšekrov ? Aha až teraz čítam že sú viac aj menej pre fajnšmekrov. ◄ reagovať

off gecorws, 20.1.2012 o 19:04

Keď vynecháš rôzne 222,223,a všetko čo ma strelu 6,5mm ktoré sú viac menej pre fajnšmekrov tak nič nepokazíš pozor na vyber optiky ako začínajúci strelec budeš robiť veľa chyb a veľké zväčšenia ich bude len znásobovať na začiatok postačí 4x32 a nebudeš sklamán tie malé kalibre vynechávam len preto že si napísal akú zver budeš lovit ◄ reagovať

off 650525, 20.1.2012 o 15:08

Udaj presný typ a kaliber! ◄ reagovať

off Mysho22, 20.1.2012 o 14:57

majto: Nejako mi unikla pointa tvojho príspevku ◄ reagovať

off majto, 20.1.2012 o 14:19

Mysho22 tak potom co chces?Ked zarobis potom sa pozeraj po niejakej zbrani,je zla doba v lete to moze byt o niecom inom .Ja si myslim ze chlapi ti tu poradily az dost.Zdar! ◄ reagovať

off Edu, 20.1.2012 o 11:43

premvadasz o komančoch som vždy písal iba v súvislosti s poľovníctvom . To že si nepamätáš neznamená nič. Ono totiž iný dôvod ako čakať na výhody členstvo v strane nemalo !!! Tie dôvody boli lahšie dostať deti do školy dostať lepšie miestečko lebo všade sa musela uplatňovať vedúca úloha strany a končiac poľovníctvom kde nestraník dostal sťažka povolenie na držanie guľovnice a do výboru pz sa tiež nedostal . Samozrejme boli malé výnimky asi 1% .Mysho22 som rád ,že som ti pomohol . ◄ reagovať

off Edu, 20.1.2012 o 11:35

holz1 nič som mu neznechutil iba som ho uviedol do reality . Najmä som mu prezradil novú skutočnosť ,že predseda a hospodár nie sú jedná osoba ale dve . To na margo aby vedel komu má tú žiadosť doručiť až sa dozvie kto je tým predsedom PZ . Tiež som mu prezradil ,že má žiadať za čakatela nie za člena v PZ. Nebudem mu tlačiť kalerab do hlavy že kto si napíše žiadosť bude automaticky prijatý. Ten kto sa vie odhadnúť vie dopredu či bude alebo nebude prijatý . Treba pre to však niečo robiť pečené holuby do huby nelietajú samé. To čo označuješ za žvásty je žial krutá realita historie nášho poľovníctva . Bola doba keď sa o takýchto veciach nesmelo hovoriť ani písať . Našťastie dnes sa to už môže tak netreba tajiť historiu ani o nej účelovo klamať . ◄ reagovať

off Mysho22, 20.1.2012 o 11:30

Chlapi prosím troška sa ukludnite a vrate sa k téme. Pušku ešte kúpenú nemám nakoľko som si na ňu ešte nezarobil a zarobím až v lete. Čo viem tak iba pár ludí mi tu poradilo ostatný sa tu prišli len hádať a podrypovať.Najviac iniciativi v radach mi poskytol Edu a pár ludí čo mi poslalo poštu za čo som im nesmierne vďačný. K výberu vidím to na Remington 770 ,alebo niečo málo strielané na čo narazím v bazari či mi dohodí jeden známi puškár. ◄ reagovať

off premvadasz, 20.1.2012 o 11:28

Edu nepamatam si ze by som tu niekde obhajoval komancov ani na to ze by som bol dajako zvyhodnovany pred 89-tym mozno mam kratku pamat:))A nechapem preco by mi mal niekto stupit na otlak ked pise o komancoch????A aj ked nasa rodina mala urcite problemi v minulom rezime nebudem tu vyplakavat na LZ.Ja len chcem na to poukazat ze to tu dookola omielas v kazdej diskusii!!!!! Ked chces s niekym vypisovat o komancoch tak nie je problem ale pis prosim ta do posty lebo okrem nas dvoch to tu asi nikoho nezaujima:) ◄ reagovať

off holz1, 20.1.2012 o 11:08

Máš pravdu ničím som v tejto diskusii ,,nepripel" ale radšej ničím, ako takými žvástami aké v posledných príspevkoch prezentuješ ty. A čo budem radiť myshovi22 keď bolo všetko potrebné v zásade povedané a po tvojich povzbudzujúcich príspevkoch v inej diskusii si myshovi22 aj tak členstvo v PZ viac než znechutil ◄ reagovať

off archer, 20.1.2012 o 11:06

Mysho22: tak gratulujem.. rozhodol si sa pre R 770??? či Marlin XL 7.. už ju máš aj doma?? zaujímalo by ma ako si spokojný.. resp. ak nie je ešte doma.. dúfam že potom hodíš nejaké postrehy.. ◄ reagovať

off Edu, 20.1.2012 o 10:59

holz1 nevšimol som si ,že by si ty v tejto diskusii niečim hodnotným pripel . Ja som pridal odkaz na zbrane do 800€ v debate sme sa dostali i k histórii poľovníctva kde som spomenul skutočnosti ako to bolo v histórii Slovenského poľovníctva . Ak máš pocit ,že som klamal tak ako klame osamelý vlk tak mi to môžeš konkretizovať ja sa neurazím . Mimochodom Mysho22 má zbraň už kúpenú ,ale to si si asi nevšimol :-D ◄ reagovať

off holz1, 20.1.2012 o 10:52

A ideme pekne do koliečka, fakt prínosná diskusia ◄ reagovať

off Edu, 20.1.2012 o 10:44

premvadasz ja poznám tvoj vrúcny vzťah k tejto zločineckej skupine .Chapem ,že keď príslušníci tvojej rodiny boli členovia strany a ťažili z výhod červenej knižky bol si vychovavaný v iných ideach .Mal by si sa už 23 rokov po konečne prebudiť veď si už dospelý. Ja nikoho na rozdiel od Jozihobaciho nenabádam na porušovanie zákona o poľovníctve . Ty sa snažíš o nejakú podporou skupín a hnutí potláčajúcich základné práva a slobody čo je trestným činom . Strašne Ti niekto stúpi na otlak ak povie pravdu o tom ako to vlastne bolo pred rokom 1989 keď sa vedúca úloha KSČ presadzovala v poľovníctve . Ľudia ako Ty by nás totiž radi klamali ,že vtedy bolo poľovníctvo o morálke a ľudové čo je samozrejme jedna veľká lož !!! ◄ reagovať

off holz1, 20.1.2012 o 10:03

premvadasz tak to si teraz trafil ◄ reagovať

off premvadasz, 20.1.2012 o 9:37

Mysho22 urcite oceni posledny komentar pri vybere svojej zbrane:))Jozi ma agendu prikrmovanie , ty agendu komanci:))) spravate sa uplne rovnako kazdy z vas to omiela v kazdej teme:))) ◄ reagovať

off Edu, 20.1.2012 o 9:26

Ja som začínal poľovať v pz II.Stalinovej brigády v Bošáci ten názov vypovedá o všetkom :-D Boli sme tam naozaj brigádnici súdruha Stalina :-D Odetý v kradnutých ihličkáčoch a potužený samohonkou sme sa predierali huštinami aby sme s brokovnicou v ruke vyhnali diviačika pre tých vyvolených čo mali guľovnicu .Keď prišla srnka či jelenica odflaklo sa čo prišlo. Veľká veda sa z toho nerobila . Veď ktože by si chcel pohnevať poľovníka pracujúceho na okresnom výbore strany . Aj keby chcel nenabral by na to odvahu a keby aj nabral tak by zistil ,že sa karta voči nemu otočila. V pomere k počtu guľovníc vlastniacich dnes na Slovensku a pred rokom 1989 ich bolo pred rokom 1989 maximálne 5% ! A to som poriadne prehnal. ◄ reagovať

off Edu, 20.1.2012 o 8:44

jj Lubenko viem už si to spomínal .Boli i výnimky bolo ich však mizivo málo . ◄ reagovať

off michal89, 19.1.2012 o 20:22

blaa blaaa. myty a legendy :D ◄ reagovať

off lubenko, 19.1.2012 o 17:57

premvadasz,komunista som nebol mal som 24 rokou a pre Eda v Ostrave preto ,pretože moj otec robil v Šilheřovicich pri Ostrave v bažantnici horara a ja po skončeni lesnickej som tam praxoval ◄ reagovať

off Edu, 19.1.2012 o 11:05

snipko ten črep som myslel samozrejme ironicky ako reakciu na tých ktorý podceňujú túto zbraň .Budem rád ak nám napíšeš o praktických skúsenostiach s touto zbraňou je spracovaním a presnosťou. ◄ reagovať

off snipko, 19.1.2012 o 4:18

EDU: marlin xl 7 nie je vôbec črep ako píšeš. Neviem či si ju držal v ruke alebo z nej strieľal keď to takto hodnotíš. Dokonca aj puškohľad čo na nej zatiaľ mám je OK je to ruský typ a dá sa naň spoľahnúť, čo sa nedá povedať o iných lepších značkách. ◄ reagovať

off Edu, 18.1.2012 o 21:58

motaq tieto zbrane na ktoré som ja dal link môžeme porovnávať v cenovej kategorii s jednotkou IŽ sú ich naozaj stovky druhov v amerike odkaz Jednota IŽ s montážou a nejakou lacnou optikou stojí okolo 400€ . Ano za 800€ sa dá kupiť niečo lepšie rossler,zolly či čz 550 ked zase zdvojnasobíme 800€ na 1600€ to sa dá už kupiť aj blaser R93 v plaste prípadne seriozny manlicher atd. ◄ reagovať

off premvadasz, 18.1.2012 o 21:54

Ale co to ma spolocne s vyberom pusky pre zaciatocnika to fakt neviem :) ◄ reagovať

off motaq, 18.1.2012 o 21:53

to je jasne, je ich ako maku, otazka je nakolko je to vyhodna investicia...vid moj prispevok pre Mosha nizsie. Povacsine su to zbrane presne, ale spracovanie nie je ziadna vyhra. zodpoveda cene...otazka je ci 400 Evri za low end zbran alebo 800 za nieco lepsie. ◄ reagovať

off Edu, 18.1.2012 o 21:48

motaq ja nehovorím aby si pušku z USA niekto ako súkromná osoba trepal na Slovensko . Tvrdím len že tých lacných pušiek je celá kopa ! odkaz odkaz ◄ reagovať

off Edu, 18.1.2012 o 21:37

premvadasz ja nepíšem môj názor na komančizmus ale iba fakty,ktoré ovlyvňovali poľovníctvo ! Aký má národ názor na KSS sa môžeš dozvedieť vo voľbách ,ktoré sú slobodné . Tam sa dozvieš že dostali 0,8% hlasov od tých čo ich milujú :-D ◄ reagovať

off Filip112, 18.1.2012 o 21:34

Debatu čítam už od začiatku v strede som ju preskočil pretože ste sa tam len hádali. Ohľadom zbrane: Remington 770 30-06 Spr.. Môj otec ju má a je to v celku dobrá a presná zbraň. Otec si ju kúpil aj kôli cene aj kôli tomu že je taký rekreačný poľovník t.j. keď nemá povolenku alebo nieje poľovačka tak zbraň nevytiahne zo skrine. Takže na jeho poľovanie mu stačí. ◄ reagovať

off Edu, 18.1.2012 o 21:33

namor676 neviem ako to bolo v NDR . Každopádne ťa obdivujem ako si mohol prepašovať do NDR náboje . Keby ťa boli chytili neviem či by si nedostal aj doživotie :-D Každopádne Berlínsky múr sa preskakoval vždy zásadne z jednej strany :-D Tiež neviem presne definovať kedy sa to tie nábojnice rátali . Túto info mám len od starých poľovníkov a nie od jedného . uhrineki ja netvrdím že boli staré zbrane nekvalitné . Sú len staré stará doondiata pažba vystrielaná hlaveň .Proste bazárová veteš . Prežiť ťa môže aj stara zeiss jena . Len si treba uvedomiť že od roku 1950 kedy bola zeiss jena v kurze prešlo 60 rokov vývoja . U zbraní tiež prešiel nejaký ten vývoj . Strelivo S&B som strielal i ja nebolo ani presné ani kompaktné . Najhoršie strelivo aké som mal možnosť vyskúšať v živote . Plechy sú nafúkane kade tade v mäse . Neviem čo to máš za čarovnú pušku ale rád si ten rozptyl pozriem na živo. Ešte k predaju guľovníc pred rokom 1989 . Inzercia predaja zbraní bola v jedinom poľovníckom časopise PaR .Kto má odložené staršie čísla môže si pozrieť koľko sa tých guľovníc predávalo v tom čase . Bude treba polistovať poriadných pár mesiacov až sa narazí na nejaký inzerat po nebožtíkovi. ◄ reagovať

off motaq, 18.1.2012 o 21:25

Edu v amerike kupis zbrane lacno. ale na slovensko ich doniest je uz vacsi problem to nie je optika, ktoru ti donesie kamarat v batozine. Je to zbran a dovoz sukromnou osobou je nemozny, ale to je na inu debatu.... Edu Marlin XL7 je lepsia volba ako rem. 770. ope su to lacne flinty ktore posluzia, ale je to low end.... ◄ reagovať

off premvadasz, 18.1.2012 o 21:22

Edu na rezim pred 1989 mame kazdy iny nazor nebudem to rozpisovat kazdy to tu ma na haku len ty sem furt tahas komancov ked mas zaujem napisem ti to do posty.Co sa tyka remingtona cca pred 2 rokmi som spekuloval o kupe ale ked som tu pusku drzal v ruke hned ma to preslo mal som pocit ze mam vruke pusku co zvyknem u kolotocarov malemu kupovat:) ◄ reagovať

off motaq, 18.1.2012 o 21:21

Misho22, no nemal som moznost snej strielat ale co som pocul tak presnost je OK. Osobne sa mi nepaci spracovanie tej zbrane, chod zaveru a ani spust. Za tu cenu to nie je uplny brak, to by som si nedovolil tvrdit, urcite posluzi. ale to mas podobne ako s optikou. Puskohlad ze 300 Evri posluzi rovnako ako ten za 800 ci viac (myslim ako zakladna funkcia, ako zameriavacie zariadenie) otazka je aky komfort ti ponukne, ako dlho vydrzi a ake ma vlastnosti (napr. za sera, a pod.). takze osobne by som sa ja rozhodol radsej zbran strednej triedy ako Rosller a pod. pozri si aj americke fora tam sa dozvies rozne nazory ludi co ju aj realne pouzivaju...vela nazorov je, ze ak remington tak min. 700. ◄ reagovať

off uhrineki, 18.1.2012 o 21:05

No pridám sa do debaty aj ja,Edu, ty si myslíš že staré zbrane sú nekvalitné. Tak ti poviem toto.Zbrane vyrábané v Brne mali kvalitnešie hlavne ako CZ a to kvoli tomu lebo sa tam vyrábal vojenský materiál.A to asi do roku 1995 potom už to stálo za nič a to isté v Brode, tak že keď máš mladšiu pušku ako rok 1995 tak potom radšej mlč.Ja som sa učil v Brode a viem že kvalita materiálu išla dole, vydím to aj na tom že mi nosia ľudia úplne nové zbrane na opravu.Ja mám osobne Mauserku 8x57JS a verím že mňa ta hlaveň prežie.Krmím to strelivom SB 12,7 zo srižnú hranu a čuduj sa svete rozptyl mám na 100 metrov ako dvoj erovka, z piatich rán som mal 2x strihnutú osmičku (pre tých čo nerozumeli, rana v rane).Čo sa týka Roslerky tak duralové púzdro záveru nemusím. ◄ reagovať

off namor676, 18.1.2012 o 21:04

Edu trochu sa mýliš, tie náboje eventuálne nábojnice sa kontrolovali v NDR, tam dokonca nemohli mať zbraň uloženú doma, ale po love sa odvzdávala na príslušné oddelenie polície alebo stasi, to už neviem. Mali sme známeho v DDR tajne sme mu nosievali náboje. ◄ reagovať

zobrazené 521-560 z 1016 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie

reklama

Zelené zápisky z poľovníckych chodníkov
www.LUK.sk