Dobrý deň Začínam s polovníctvom a poprosil by som vás o cenú radu pri výbere zbrane(gulovnice) podla čoho vyberať a akú značku voliť poprípade či by bola vhodnejšia puška s výmeními hlavnami? Loviť budem vačšinou zver: diviačiu,srnčiu a danielčiu. Cena by sa mala pohybovať okolo 800€ s optikou.
Na 100% súhlasím s jastrabom. Práve včera som nastreľoval puškohľad Hawke Endurance tuším 2-6x40 na malorážke zkm 452 lux. Flinta aj puškohľad sú čisto nové tak že môžem k tomu niečo povedať. Je to presne tá istá česká malorážka ako kedysi. Záver drhne, spúšť na tomto kuse bola kupodivu celkom slušná určite nie super ale slušná, poistka otrasná. Ak si chceš nechať aj mechanické mieridlá a máš objektív puškohľadu 50mm treba vysokú montáž. Pri vysokej montáži a tvare pažby musí človek naťahovať krk ako žirafa aby videl do kukéra. Presnosť s nábojmi federal s dutinkou dostačujúca na tréning streľby do 100 metrov. Puškohľad a zbraň som nastrelil podľa želania majiteľa na 100 metrov na center. Na 50 metrov bol zásah 1,5 cm hore a na 150 metrov bol zásah o 13 cm dole. Na líšku je tento kaliber určite dostačujúci no limitujúca je v tomto prípade vzdialenosť. Pri bezvetrí sa dá použiť tak max do 100 metrov. Ďalej to už nehorázne padá a stráca energiu o bočnom vetre ani nehovorím. Takže podľa mňa za tie peniaze kúpiš slušnú 223ku do ktorej sú náboje len o málo drahšie a bez problémov môžeš loviť na vzdialenosti okolo 300 metrov (dobrý strelec samozrejme). Líška je zver škodiaca poľovníctvu to je pravda, ale tiež je to živý tvor a keď ho mám a chcem usmrtiť tak nech je to bez bolestne a to mi tieto malorážky s okrajovým zápalom s istotou nezabezpečia ani pri perfektnom zásahu.
Aký kaliber do poľného reviru? - Zdravim vas priatelia polovnici. Poradte mi, aky je pre mna najidealnejsi kaliber v polnom reviri. Momentalne mam gulobrok 7x57R/20. Pocas roku lovim prevazne lanstiaky, menej srnciu zver. Nie ze by som nebol spokojny s puskou a jej kalibrom, ale chcem si kupit solo gulovnicu v káibri 8x57 alebo 308win. Co si o tom myslite je to dobra volba? ◄ reagovať
názory na Rossler titan 6 v celopazbe a kalibri 9,3x62 ? ◄ reagovať
traper1 - Miesto špekulovania so zmenou kalibra radšej investuj do kvalitnej optiky,nábojov a tréningu !!! ◄ reagovať
traper1 sa ti zdá 308 WIN slabý na diviačika??? ale ak ideš loviť 500 -700 kilové sibírske diviačiky tak ti aj 577.TYRANNOSAURUS REX bude málo ◄ reagovať
zdravím, tak na líšky by sme niečo mali, ale čo tak na diviaka? Mám 308W, ale pokukujem po 9,3x62, alebo 8x68S. Vedel by mi niekto o týchto kalibroch niečo bližšie napísať? ◄ reagovať
nakolko téma trošku sklzla- od výberu gulovnice sme prešli k malorážkam-tak ked tak nad tým uvažujem,je obrovsky výhodné kúpiť na Slovensku nie novú zbraň ale z druhej ruky-a poviem aj prečo-ked si prečítate inzeráty na gulové zbrane,tak všetky sú bud nestrielané,alebo minimálne strielané,uloženky,vo vynikajúcom stave alebo v stave novej zbrane.No kúpte potom novú zbraň.... ◄ reagovať
Aj ja som presiel z WMR na 223 rem. ◄ reagovať
Aj Howa 1500 v 243w odvedie slusnu robotu na dlhu trat, samozrejme s vhodnym strelivom. ◄ reagovať
Ja ešte doplním, zabudol som napísať že to bol kaliber 22 wmr aby niekoho nezmiatlo tých 150 metrov. LuboT som rád že sme ti toho chrobáka do hlavy dali. Uvidíš že remoš je na líšky to pravé orechové. ◄ reagovať
ďakujem za poradenie, teraz ste mi dali do hlavy chrobáka v podobe toho remingtona :) mám aj kombinovanú zbraň ale tú moc na líšky neberiem ◄ reagovať
a čo hovoríte na kombináciu 5,6x52 savage + 12tka brok v BRNE 502 na líšky? ◄ reagovať
Ja osobne súhlasím s jastrab, na líšku s dostupných kalibrov minimálne 22 Hornet, lepšie sú remingtony. Malokalibrovka je síce presná, pohodovo sa z nej strieľa ale má nízku dopadovú energiu a účinnosť aj na kratšie vzdialenosti. Riziko pri horšom zásahu, že líška odbehne a už ju nedohľadáš. Je to vitálna zver a odnesie aj zásahy po 222, 223 a aj silnejšie kalibre pri horšom zásahu. Môj názor - na lov líšok je vhodnejšia kombinovaná zbraň. Pekný deň. ◄ reagovať
Na 100% súhlasím s jastrabom. Práve včera som nastreľoval puškohľad Hawke Endurance tuším 2-6x40 na malorážke zkm 452 lux. Flinta aj puškohľad sú čisto nové tak že môžem k tomu niečo povedať. Je to presne tá istá česká malorážka ako kedysi. Záver drhne, spúšť na tomto kuse bola kupodivu celkom slušná určite nie super ale slušná, poistka otrasná. Ak si chceš nechať aj mechanické mieridlá a máš objektív puškohľadu 50mm treba vysokú montáž. Pri vysokej montáži a tvare pažby musí človek naťahovať krk ako žirafa aby videl do kukéra. Presnosť s nábojmi federal s dutinkou dostačujúca na tréning streľby do 100 metrov. Puškohľad a zbraň som nastrelil podľa želania majiteľa na 100 metrov na center. Na 50 metrov bol zásah 1,5 cm hore a na 150 metrov bol zásah o 13 cm dole. Na líšku je tento kaliber určite dostačujúci no limitujúca je v tomto prípade vzdialenosť. Pri bezvetrí sa dá použiť tak max do 100 metrov. Ďalej to už nehorázne padá a stráca energiu o bočnom vetre ani nehovorím. Takže podľa mňa za tie peniaze kúpiš slušnú 223ku do ktorej sú náboje len o málo drahšie a bez problémov môžeš loviť na vzdialenosti okolo 300 metrov (dobrý strelec samozrejme). Líška je zver škodiaca poľovníctvu to je pravda, ale tiež je to živý tvor a keď ho mám a chcem usmrtiť tak nech je to bez bolestne a to mi tieto malorážky s okrajovým zápalom s istotou nezabezpečia ani pri perfektnom zásahu. ◄ reagovať
LuboT,ja by som na líšky malorážku nekupoval,radšej remingtona 222 alebo 223-ku a môžeš ich strielať do 300-ov. ◄ reagovať
Taku istu mam v prevedeni american 22wmr. Zjemnena spust na fuknutie a ide ako ma :) ◄ reagovať
ja som ju pouzival, akurat ze v prevedeni American. Je to kratka a presna malokalibrovka, akurat spust som si dal zjemnit, inak ok. ◄ reagovať
Zdravím, nenašiel som podobnú tému tak píšem sem,chcel by som poradiť s výberom malorážky, ktorá bude využívaná najmä na lov líšok, vybral som si túto odkaz máte s ňou niekto skúsenosti? prípadne s touto odkaz ◄ reagovať
Mne prave viac sadol bavarian ci strielam cez mieridla alebo puskohlad nemam snim problem proste mi vyhovuje najviac a to som skusal od cz-ty po blasera aj ked priamotah ma vôbec nelakal no teraz poskulujem po brawningu na spolocne by sa maral hodil si myslim len som ho este nemal v ruke :) ◄ reagovať
Ze sa ti hunter páči viac je fajn ale v prvom rade ti musí sadnúť . Ja ho mám lebo uprednostňujem priamu pažbu , no cez mieridla je to dosť natesno . ◄ reagovať
Este ma tu nieko model sako 85 hunter v lh?ak ano kde ste to kupovali?pozeram a vsade maju len bavarian v lh,ja chcem hunter viac sa mi paci ◄ reagovať
Dakujem za rady tak skor sa priklonim k tym finom teda ◄ reagovať
Mam Tikku, super, uplne najviac som spokojny, zaver ide lahucko, zbran je jednoducha, pekna, lahka, pohodlna. Sako je este o nieco viac prepracovane, aspon na mna tak posobilo ked som ho drzal, poistka isla lepsie oproti tikke, ale zas nie ze tikka ma nejaku blbu poistku :-D no a sako bolo trosku robustnejsie, mam pocit ze aj tazsie a drzal som bavarian a ten mal lomenu pazbu. No a mne perfektne sadla tikka s rovnou pazbou. Samozrejme sako je o 500€ drahsie. Na rossler som tiez pocul nazor to si nekupuj, je to hlinikova skladacka... ◄ reagovať
Z toho čo si dal tak Sako, Tika . Roesler nee. ◄ reagovať
Ja som zvolil sako 85 bavarian a kaliber 3006 a som spokojný najlepšie mi sadla a to som chcel mauser m03 no prišla mi veľmi robustna a to niesom najmenší mannlicher mi vôbec nepasoval do pleca a keď som zobral do ruk sako v tom momente som bol rozhodnutý a hneď aj objednal keďže mali len jeden kus aj to rezervovan ◄ reagovať
ak nie sú problem financie a pušku skutočne využiješ,že ti nebude stáť v skrini,tak ber SAKO,ale treba odskúšať,či ti lepšie vyhovuje ergonomia Hunter alebo Bavarian.Mne nevyhovoval ani jeden,preto mám Custom verziu:-)) ◄ reagovať
Zdravim,ja sa tiez rozhodujem pre novu gulovnicu,som obmedzeni vyberom lebo somlavak,takze ktoru by ste mi odporucily s tychto: Tikka t3 hunter,Rosler titan 6 alebobo Sako 85 bavarian alebo hunter kaliber 30-06 alebo 7x64 dakujem vopred za rady ◄ reagovať
Prvoradá je ergonomia , jednoducho ti ta zbraň musí sadnúť do rúk a ramena . Pri individuálnom poľovaní na tom vzhľade až tak nezáleží a ako si už písal pažbu môžeš neskôr vymeniť . ◄ reagovať
Tak pokial nie si odporca plastovej pazby tak preco nie. ◄ reagovať
No jasne že pažba je tam ina ale už aj cena :) a ved pažba nie je prekažka si myslím , rozmyslal som že po čase si dam spravit novu.. lebo mam vyhladnutu pro hunterku v cal.7x64 a cena je tam velmi dobra a je to 2 ročna zbran .. ◄ reagovať
a aj ergonomiu oproti PRO HUNTERu ◄ reagovať
Zlé to nie je, ale tá pažba, je divný vkus ????? CL II SX už ma o 100 % lepší design. ◄ reagovať
Chlapi aj ja si teraz planujem kupiť gulovnicu a tak by som sa chcel spýtať ci ma niekto skúsenosti s flintou steyr mannlicher pro hunter ? ◄ reagovať
Kazda liska bude chvalit svuj ohon, kolego...ns Tvoji otazku se lehko odpovida.Moje rada zni...kup si evropskou klasiku 7x64 a strelivo Exergy od SaB a budes spokojeny do konce zivota, nebo si kup americkou 270W tak jako ja a budes sokojeny taky...o strelivu do 270W byvh ti mohl napsat az az :-) ◄ reagovať
Tých zbraní je na výber dosť . Z toho čo nebolo ešte spomenuté napr. Rossler , Haenel , Sabatti , Remigton , Veatherby , Savage... . Ak by si bol ochotný trošku priplatiť vydalo by už Sako a to je už iný level . S optiky stojí za zmienku napr. Nikon , Leupold , Vixen... ◄ reagovať
557 nieje najlepšia voľba, stará 550-ka bola lepšia. Viacero puskárov mi konštatovalo že radšej treba ísť do tikky, browningu x-bolt , alebo niečo také v tej cene. A keď už by som kupoval duralyt, tak radšej by som doplatil na conquest dl ktorý je o moc lepší. Kríž sa nezväčšuje, červená bodka aj za silnešieho svetla (aj cez ďeň), celkové spracovanie je lepšie,... Mám na saueri 202 conquest dl aj s ASV balistickou vežičkou a spokojnosť. ◄ reagovať
Znamy ma tu 557 a je snou spokojny. A poznam aj vela ludi co maju 550 a tiez su spospokojny. ◄ reagovať
urcite si kup taku zbran aka sa tebe paci...ked ti sadla neries...mne na nej nesadlo viac veci...lovu zdar ◄ reagovať
Prosím hocičo len nie 557:) ◄ reagovať
Skusal som aj cz no je ťažšia a ten chod zaveru a...a za napinak treba doplatiť.. ◄ reagovať
Tikka mi moc nesedi, skor by som bol za CZ 557 ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.