Dobrý deň Začínam s polovníctvom a poprosil by som vás o cenú radu pri výbere zbrane(gulovnice) podla čoho vyberať a akú značku voliť poprípade či by bola vhodnejšia puška s výmeními hlavnami? Loviť budem vačšinou zver: diviačiu,srnčiu a danielčiu. Cena by sa mala pohybovať okolo 800€ s optikou.
Na 100% súhlasím s jastrabom. Práve včera som nastreľoval puškohľad Hawke Endurance tuším 2-6x40 na malorážke zkm 452 lux. Flinta aj puškohľad sú čisto nové tak že môžem k tomu niečo povedať. Je to presne tá istá česká malorážka ako kedysi. Záver drhne, spúšť na tomto kuse bola kupodivu celkom slušná určite nie super ale slušná, poistka otrasná. Ak si chceš nechať aj mechanické mieridlá a máš objektív puškohľadu 50mm treba vysokú montáž. Pri vysokej montáži a tvare pažby musí človek naťahovať krk ako žirafa aby videl do kukéra. Presnosť s nábojmi federal s dutinkou dostačujúca na tréning streľby do 100 metrov. Puškohľad a zbraň som nastrelil podľa želania majiteľa na 100 metrov na center. Na 50 metrov bol zásah 1,5 cm hore a na 150 metrov bol zásah o 13 cm dole. Na líšku je tento kaliber určite dostačujúci no limitujúca je v tomto prípade vzdialenosť. Pri bezvetrí sa dá použiť tak max do 100 metrov. Ďalej to už nehorázne padá a stráca energiu o bočnom vetre ani nehovorím. Takže podľa mňa za tie peniaze kúpiš slušnú 223ku do ktorej sú náboje len o málo drahšie a bez problémov môžeš loviť na vzdialenosti okolo 300 metrov (dobrý strelec samozrejme). Líška je zver škodiaca poľovníctvu to je pravda, ale tiež je to živý tvor a keď ho mám a chcem usmrtiť tak nech je to bez bolestne a to mi tieto malorážky s okrajovým zápalom s istotou nezabezpečia ani pri perfektnom zásahu.
Ak chceš zbraň novú, tak v tej cene asi CZ. Ja by som volil kaliber 7x64 a ťažšiu strelu. ◄ reagovať
lanus - zodpovedal som si na tvoje otazky uz predtym ako som to zacal riesit. Mam nasetrenych nejakych 700€, takze tie by som bol ochotny investovať do zbrane na polovanie. Co sa tyka toho naco by som chcel polovat tak prevazne by to bola cierna a vysoka zver, sem tam nejaky srnec. Vacsinou by som chcel polovat v hornatom terene kde by bol dostrel max. 150m. Vedel by si mi teda poradit nejaku vhodnu zbran? ◄ reagovať
perkox - A ešte skôr ako budeš tie príspevky "slabikovat" tak si zodpovedz na tri základné otázky: 1.koľko na to dám ? ; 2. na čo budem poľovať ? ; 3. kde budem poľovať ? . ◄ reagovať
Poradte, ktoru? - Zdravim Vas, mam v plane kupit gulovnicu, ktora bude prva a dufam, ze aj posledna :), chcem sa vas opytat ake mate skusenosti z tymito zbranami a ktoru by ste mi asi najviac a z urcitostou odporucili: 1.Mauser M12, 2. Steyr Mannlicher Classis, 3.Tikka T3, 4. Sauer 101, 5. Sako 85 Bavarian, skuste mi napisat kto mate nejaku z nich, dobre skusenosti aj zle, dojmi, lebo uz dlho pozeram po zbraniach a uz mam hlavu ako balon, ale to asi preto lebo ich je na vyber vela :/, zatial vam vopred dakujem. ◄ reagovať
Milý perkox. V tomto vlákne je 610 príspevkov na danú tému. Stačí si ich prečítať. ◄ reagovať
Potreboval by som poradit od skusenejsich polovnikov, kedze patrim medzi tych menej skusenejsich. Chcel by som si zaobstarat novu zbran na polovanie. Aku by ste mi poradili? Vopred dakujem vsetkym za rady! ◄ reagovať
Zaujímavé zbrane sú aj od f.Heym napr SR 21 alebo SR 30/ s priamoťažným záverom / sú cenou aj kvalitou porovnatelné s tým čo je tu uvádzané ◄ reagovať
Mirec99 pred tym ako o niekom nieco vyhlasis skus si po sebe precitat co pises. Take bludy som uz davno necital. Pochybujem, ze vyrobne kapacity ktorejkolvek zbrojovky ovplyvnuje SK trh, a uz vobec nie kupyschopnost Slovakov. Alebo myslis ze Blaser a Sauer maju samostatnu linku pre SR? Ale spat k teme. Co sa tyka Manlicher a Sako. Osobne ak by som mal volit zbran od manlicher tak urcite SM12. Na classic mi nesedi poistka. SM12 a Sako 85 su porovnatelne zbrane vo vsetkych ohladoch ci uz kvalitta, spracovanie atd. Volba je na kazdom a asi budu rozhodovat sympatie..... Na SM12 je fajn handspanung co Sako v serii nema. A k otazke ci Tikka alebo Sako. Toto je skor otazka penazenky. Sako je drahsia a "prestiznejsia" zbran, co ale neznamena, ze Tikka je nekvalitna alebo zla zbran. Ak ma buduci majitel dost peniazkov tak ja by som volil Sako ale nie na ukor optiky. Ak by to malo limitovat optiku tak radsej tikku a kvalitnejsiu optiku. Lebo stale plati zbran striela ale optika mieri. A v tych zbraniach take obrovake rozdiely nie su. ◄ reagovať
Pepko 28 predstav si že je velký dopyt po tých zbraniach"za zaujímavú cenu" keď neveríš zavolaj si Fraňovi,preto "výrobca" namiesto dodávky po 4mes posunuli až na 8mes. Dodávka zbraní zvučných značiek Blaser Sauer rýchlejšia,pretože málo kto si dokáže za slovenský plat kúpiť zbraň za 3tisíc a viac.Takže Motag ty si buď nechapavý alebo skôr nevieš čítať. Čakacia doba je obraz aký je dopyt po zbrani nie o kvalite!!! ◄ reagovať
Mirec99 ale ja som nepovedal ze mannlicher je zla zbran, mna len zaujimalo v com je "jednoznacne" lepsia ako sako. Co sa tyka tych vyhod co si napisal, je to individualne mne napr. Ta poistka to kolecko nevyhovuje, ale je to vec vkusu. SM12 je rovnako dobra zbran. A preco sa tak dlho caka, no mozno to bude aj dodavatelom do SR mozno vyrobou. U saka to mas tiez tak ze mozes na urcitu zbran cakat 6mesiacov....dlzka vyroby resp. Cakania na dodanie nie je smerodajny udaj pre kvalitu. To ako keby si povedal ze Blaser nie je kvalitna zbran lebo ak nieco objednas tak cakas len 3 mesiace.... ◄ reagovať
Mirec99,to ze sa caka na zbran nemusi hned znamenat ze ich nestihaju vyrabat,mozu aj cakat kym sa im objednavky nazbieraju,skus objednat tikku v nereze pre lavaka s kanelovanou hlavnou ani sa jej nedockas,mas jedno aku mas zbran ci je to blaser sauer sako steyr atd s fabrickym strelivom vsetky strielaju rovnako ◄ reagovať
Hoghunter.Všetko je to o peniazoch ale pokial chceš zbraň kvalitnejšiu tak ako tu už odznelo Sako bez debaty...Mysho predstav si že som zo Sako 85 aj strielal,nielen ju držal.To že nemáš rád na zbrani ani 1 cm plastu je vec vkusu. Motag:Steyer je štíhlejšia zbraň a lepšie mi pasuje,poistka na krku pažby,pohotovejšie strielanie,""osvedčená kvalita a presnosť"" hlavní aj za niekolko desaťročí.Ja mám jeden Steyr a druhý SM 12 objednatý a príde až za 8 mes.Asi to budú nejaké zlé zbrane,ked im to tak dlho trvá ◄ reagovať
Možno to niekomu pomôže pri výbere.... odkaz ◄ reagovať
Mirec99: nehnevaj sa ale buď si nemal Sako v rukách alebo fakt neviem osobne som držal Sako 85 a Steyer Manlicher tuším Gosier či ako sa píše ale osobne by som išiel Skorej do Saka nakoľko ma viac presvedčilo z dôvodu viacej kvalitných komponentov žiadne plasty a prepracovanosti jediné čo sa mi na Manlicherovi viac páčilo bolo drevo. Už Skorej ako Manlichera by som volil Antonio Zoli - Alpen ale nakoniec ako vravím je to na vkuse z každého z nás čo mu sadne respekt v čom sa viac nájde. ◄ reagovať
Mirec99, to si napisal tak ako keby sako zacalo vyrabat zbrane vcera. Ale stale si nenapisal v com konkretne je na inej urovni.... v com je vyssia kvalita, funkcnost??? Ja si dovolim tvrdit ze sako 85 a mannliche classic su zbrane rovnakej urovne a kvality. To je moj nazor ale rad si vypocujem nazor ineho ked to nebude len vseobecne kobstatovanie ale konkretne vyhody nevyhody... ◄ reagovať
motaq steyr už nejaký ten piatok vyrába zbrane oproti sako.A je "troška na inej úrovni"čo sa týka kvality,funkčnosti a k špičkovej presnosti gulovníc a odstrelovačiek. ◄ reagovať
Hoghunter: vlastním SAKO 85 a maximálna spokojnosť po všetkých stránkach, tikka T3 nemám ani som nemal, tak k tomu sa neviem vyjadriť. ◄ reagovať
Mirec99 a v com je na inej urovnibten mannlicher oproti sako? To by ma dost zaujimalo. ◄ reagovať
hoghunter-Vsetko su to slusne a kvalitne gulovnice.Tu by som sa riadil tym,ktora najlepsie padne do ruky a hotovo,strielat budu vsetky.Radsej by som pozeral po kvalitnej montazi a optike,no je to na tebe... ◄ reagovať
V rovnakej cenovej relácii ako Sako 85 by som už osobne radšej bral Steyr Manlicher CL II. a to už je zbraň troška na inej úrovni ◄ reagovať
Tikka jednoznačne pred sako 85?Ak len kvôli cene tak prosím(podľa mňa šetrenie na nesprávnom mieste),práve u týchto zbraní by som ja osobne neľutoval tých 400 eur priplatiť...Ak sa hoghunter medzi nimi rozhoduje tak asi má aj na to sako,ak máš na sako máš poväčšine i na kvalitnú optiku...ak už by som mal pozerať po zbrani lacnejšej od sako 85 ,tak kúpim browning eurobolt skôr než tikku,ktorý sa inak na to sako 85 aj dosť podobá... ◄ reagovať
Hoghunter - Tikka jednoznačne, a tých 400€ usporených za sako investuj do kvalitného puškohľadu ◄ reagovať
hoghunter - Sako 85 - bez debaty. ◄ reagovať
Poraďte sako 85 alebo tikka t3 /(tikka t3x) ◄ reagovať
Posledné dva tipy stoja za to . Len vanguard asi nebude v 8x57 JS . ◄ reagovať
Za tú cenu je zujímavá Sabatti Rover 870 velmi príjemná priama spúšť, ktorá je vybavená napináčikom a poistka má mäkký chod,žiadne cvakanie a pridržanie dvomi prstami ako pri CZ ◄ reagovať
Za 799 € mozes mat dobru pusku Weatherby Vanguard. Novu ◄ reagovať
Srbskú Cervenu zastavu odporúčam. ◄ reagovať
Niekedy sa vie objaviť zachovalá ZKK, na začiatok to nie je zlá zbraň ;) ◄ reagovať
Vyhol bych sa rusandam ( Iž) a za tie prachy bez optiky ? CZ - Tika -Hova . S optikou ????? problem, niečo slušne a dobré to už ani nevravim. ◄ reagovať
vyber zbrane - dobry den prosim poradte mi po akej gulovnici sa mam pozerat v bazare ? cca do 750€ ◄ reagovať
Ta 270 sa mi zda. Na "blizko" 10,1 g hamerhead sako a kus dal 8,4 g interbond hornady. Jak je libo. No naco je tolko tychto razi????? :-) :-) :-) Kazdy z nas ma svoje oblubene. ◄ reagovať
V kontexte poslednej informácie s ohľadom na vzdialenosť je asi jedno aký kaliber od 264 do 45 . Z dvoch čo si uviedol by som volil 8x57 JS v kvalitnej puške s dobrým strelivom od 0-do 250 m lov možný ak to zvladneš - kaliber ani zbraň to kaziť nebudú. Alebo jednu z mojich srdcoviek 6,5-284 9,3x62 - každá má svoje prednosti ale použiť sa dajú obe na čokolvek u nás. ◄ reagovať
Priemerna vzdialenost strelby na ktoru strielam je cca 70 metrov. Nikdy nestrielam na diviaky v noci na vacsiu vzdialenost ako 100 m. ◄ reagovať
ja by som siel asi do 270W (asi preto ze je to moja srdcovka ;-)) alebo 7x64. 270 bude v polnom reviri fakt dobra, ale myslim ze ani s 7x64 nic nepokazis. ◄ reagovať
Nenapísal si na akú vzdialenosť lovíš podľa tvojej súčasnej zbrane predpokladám, že to nieje žiadne LR . Keď máš v tomto jasno výber kalibra je už jednoduchší. Aj v polnom revíry sa dá loviť s 8x57 JS, 9,3x62 45-70 ide o vzdialenosť a podmienky lovu. Ak do 150-200 m v žite .... aj tie horské knedle príjdu vhod. ◄ reagovať
ja by som volil .270win., dobra balistika, velky vyber streliva, a koniec koncov bez obmedzeni pouzitelny aj v horskom reviri (ak by bolo treba resp. bola prilezitost). ◄ reagovať
Do polneho reviru je vhodny cal. 270 /243 win. 7x64 atd. 8x57JS skor preferuju v horskych reviroch. ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.