Heming hunting
dnes je pondelok,  25. november 2024,  meniny má Katarína,  spln: 15. december 2024,  dnes východ slnka: 07:13,  dnes západ slnka: 15:53
poľovnícke sety poľovníctvo Terem

Výber pušky - guľovnice - diskusia

autor: on Mysho22
pridané: 25.12.2011 15:47

Dobrý deň Začínam s polovníctvom a poprosil by som vás o cenú radu pri výbere zbrane(gulovnice) podla čoho vyberať a akú značku voliť poprípade či by bola vhodnejšia puška s výmeními hlavnami? Loviť budem vačšinou zver: diviačiu,srnčiu a danielčiu. Cena by sa mala pohybovať okolo 800€ s optikou.

počet zobrazení: 156 263
počet hlasov: 7
okruh tém: zbrane

Aký je dôvod vášho označenia za nevhodný?

najlepšia odpoveď

off rado100, 24.7.2015 o 15:37

Na 100% súhlasím s jastrabom. Práve včera som nastreľoval puškohľad Hawke Endurance tuším 2-6x40 na malorážke zkm 452 lux. Flinta aj puškohľad sú čisto nové tak že môžem k tomu niečo povedať. Je to presne tá istá česká malorážka ako kedysi. Záver drhne, spúšť na tomto kuse bola kupodivu celkom slušná určite nie super ale slušná, poistka otrasná. Ak si chceš nechať aj mechanické mieridlá a máš objektív puškohľadu 50mm treba vysokú montáž. Pri vysokej montáži a tvare pažby musí človek naťahovať krk ako žirafa aby videl do kukéra. Presnosť s nábojmi federal s dutinkou dostačujúca na tréning streľby do 100 metrov. Puškohľad a zbraň som nastrelil podľa želania majiteľa na 100 metrov na center. Na 50 metrov bol zásah 1,5 cm hore a na 150 metrov bol zásah o 13 cm dole. Na líšku je tento kaliber určite dostačujúci no limitujúca je v tomto prípade vzdialenosť. Pri bezvetrí sa dá použiť tak max do 100 metrov. Ďalej to už nehorázne padá a stráca energiu o bočnom vetre ani nehovorím. Takže podľa mňa za tie peniaze kúpiš slušnú 223ku do ktorej sú náboje len o málo drahšie a bez problémov môžeš loviť na vzdialenosti okolo 300 metrov (dobrý strelec samozrejme). Líška je zver škodiaca poľovníctvu to je pravda, ale tiež je to živý tvor a keď ho mám a chcem usmrtiť tak nech je to bez bolestne a to mi tieto malorážky s okrajovým zápalom s istotou nezabezpečia ani pri perfektnom zásahu.

dať hlas príspevku | počet hlasov: 20

komentáre

zoradiť
zobrazené 361-400 z 1016 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie
on Mysho22, 29.9.2016 o 13:40

jakubec82: Napíš cenu a ludia ti skorej poradia ... ked už budeš vyberať tak radšej zober niekoho skúsenejšieho respekt kto sa v zbraniach vyzná a ten nech si tiež strelí. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off jakubec82, 29.9.2016 o 13:25

Mysho22 nepostrehol si lebo som to sem ani nepisal. Mal som menej penazi vyclenenych ale zistil som ze za taku cenu by som asi dobru gulovnicu nekupil. Ale pokial mi daju z nej skusobnu strelbu tak by som mohol zistit ci je fajn ta zbran alebo nie? Ci? ◄ reagovať

off lanus, 29.9.2016 o 11:04

jakubec82 - Keď budeš chcieť na nej vymeniť puškohľad a to bude čoskoro tak zistíš,že si tie peniaze skutočne obetoval a nie investoval !!! ◄ reagovať

on Mysho22, 29.9.2016 o 10:57

jakubec82: Nejako som nepostrehol koľko € chceš vyčleniť na celú zostavu puška montáž optika. Niekedy je lepšie kúpiť nové ako staré ,,možno,, dobré. Tiež som tak začínal ,ale dnes ti nikto nepovie čo bolo s puškou pred tebou robené preto kupovať staršiu použivanú zbraň z bazaru je troška mačka vo vreci. ◄ reagovať

off jakubec82, 29.9.2016 o 10:49

Melich tak je to dost ale mam tolko nasetrene a povedal som ze tie peniaze obetujem do zbrane. Tak stale rozmyslam ze co spravit Pepko28 to mas pravdu ze si zbran nekupujem kazdy rok. Lenze nove zbrane su aj drahsie a tolko zase na zbran vyclenene nemam:/ ◄ reagovať

off pepko28, 28.9.2016 o 19:47

Radcej kup novu zbran a nie nieco vystrielane a k tomu este s optikou bez svetiaceho bodu,v podstate nepouzitelna aspon premna,ved zbran si nekupujes kazdy rok aby si potom nelutoval ◄ reagovať

off melich, 28.9.2016 o 19:36

Jakubec82 jasne, chapem. Ale inak hunting bazar trosku poznam. Oni tam vacsinou predavaju zbrane dovezene v Nemecka. Takze celkom dobra volba, kludne by som isiel do toho ak ti teda nie je vela tych 1200€ ◄ reagovať

off jakubec82, 28.9.2016 o 17:45

Melich tuto som ju nasielMAUSER-model-66-kal-7x64-s-puskohladom toto je presne ona ale netusim z kade je dovezena, to som sa este nestihol informovat lebo som chcel vediet nazory na nu, preto som sa ta to aj pytal ci to je fajn zbran. Ak budem rozhodnuty tak by som tam zavolal alebo popripade aj zasiel ◄ reagovať

off melich, 27.9.2016 o 15:05

Jakubec82 v akom bazare si nasiel tuto zbran? Myslim ze fajn cena na to ze je to uz aj s puskohladom. Vies aj z kade je dovezena ta zbran? ◄ reagovať

off perkox, 27.9.2016 o 9:04

kurdlich - hej, to mi je jasne ze tie skusobne strelby su celkom dolezite. No uvidim, cez vikend som uz popozeral nejake zbrane. Viem aku zbran mas ale neviem z kade si ju kupoval, mozes mi to napisat ze by som skusil este aj tam pozriet? Dik ◄ reagovať

off kurdlich, 26.9.2016 o 14:41

Perkox-v pohodičke že si sa spýtal. Vieš aspoň aj môj názor a že som s tým problém nemal. Samozrejme si musíš dávať pozor z kade kupuješ zbraň, to je podstatné a ako tu aj spomínali aby si si vyskúšal aj skúšobnú strelbu ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 1

off melich, 26.9.2016 o 9:40

motaq ano pod tym pojmom som myslel ten protokol. Mozno som sa zle vyjadril ale tak uz sme sa pochopili:-) Hej, uvedomujem si aj to co pisal Durell. Vzdy je lepsia aj skusobna strelba, to kvitujem aj ked, ja ked som kupoval zbran tak som skusobnu strelbu nemal ale som doteraz spokojny s tou zbranou ktoru som kupil ◄ reagovať

off Durell, 23.9.2016 o 11:16

Rozumiem na čo poukazuješ. AK to vydrží tormentačný výstrel ako celok a niesú žiadne indikátory ( nábojnica, vydutie .... ) nikto zbraň dalej neskúma a je OK. Opotrebenie ( rovnomerné ) vývrtu len prispeje k zníženiu prevádzkoveho tlaku , avšak k presnosti nie . ◄ reagovať

off motaq, 22.9.2016 o 20:13

melich v pohode, hlavne som chcel vediet co sa mysli pod certifikatom. teraz uz tomu rozumiem, teda protokol z tlakovej skusky. treba si vsak uvedomit to co napisal Durell, to ze zbran prejde tlakovou skuskou znamena ze je bezpecna s pohladu tlaku vznikajuceho pri vystrele. Neznamena to vsak, ze zban presna a hlaven nie je vystrielana. preto urcite treba zbran vidiet a idealne je s nej vystrelit a nie len jednu ranu.... Netvrdim, ze sa neda kupit pouzivana zbran v dobrom stave, ale urcite si to treba dobre zvazit aby neprislo sklamanie, hlavne v pripade drahsich zbrani. Takze z mojho pohladu, to, ze ma zbran novu tlakovu skusku nie je zaruka jej kvality a v niektorych pripadoch moze byt zavadzajuce.... tot moj nazor. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 2

off jakubec82, 22.9.2016 o 18:35

Melich no nejake bazare som pozeral. Zaujala ma celkom gulovnica Mauser model 66 kal. 7x64. Len ma trosku odradza cena. Stoji 1200€ ale uz aj s puskohladom. Je to v pohode cena? ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 2

off melich, 22.9.2016 o 16:47

motaq to uz je kazdeho vec ci by veril takej zbrane a ci by ju kupil. Osobne ked som kupoval zbran, a ano bola to zbran dovezena z EU tak som chcel aby zbran mala vykonanu aj tlakovu skusku a teda aby som mal certifikat ze bola vykonana ◄ reagovať

off Durell, 22.9.2016 o 9:37

Aj vyráchaná hlaveň, ktorá kropí jak gulomet, prejde tlakovkou a napriek certifikátu je k ničomu. Takže použitá zbraň = individualne posúdenie idealne skušobná strelba. ◄ reagovať

off perkox, 21.9.2016 o 16:54

kurdlich - hej jeden chlapik tu na tomto fore mi to pisal do posty tak preto ma to napadlo ze sa ta to spytam ci si s tym nemal problem ◄ reagovať

off motaq, 21.9.2016 o 14:09

pytal som sa na ten certifikat len preto, ze kazda zbran predavana v EU musi mat certifikacnu znacku (tormentacnu znacku) vyrazenu na hlavni a puzdre zaveru, co je potvrdenie toho, ze zbran v case vyroby resp. v case dovozu z krajiny mimo EU bola bezpecna a presla tlakovymi skuskami. Preto mi celkom nebolo jasne o akej certifikacii sa tu bavime lebo kazda zbran predavana v SR musi byt certifikovana, teraz nehovorim o case kedy bola certifikovana a ci ma majitel papierovy protokol (certifikat). ◄ reagovať

off motaq, 21.9.2016 o 14:06

melich aha rozumiem, takze mam tomu rozumiet tak ze ak je zbran dovezena bohvie odkial a bazar ju predava tak tvoje odporucanie je kupovat len taku co ma novu tlakovu skusku? Co ak predava niekto napr. 5 rocnu zbran tak bez novej tlakovej skusky je takuto zbran nevhodne kupit lebo moze byt nebezpecna? to iste moze platit aj o 10, 15 rocnej zbrani ci starsej. Co ak ma zbran povod v SR a tlakovu skusku netreba vid postreh od Lanusa? ◄ reagovať

off lanus, 21.9.2016 o 13:29

melich - Tlakovky na základe "dátumu" boli zrušené (v minulosti sa u guľovníc robili po 20 rokoch ) takže čerstvý certifikát (okrem výmeny hlavne)majú len zbrane ,ktorých majiteľ nepozná zákon a dal sa z neznalosti dobrovoľne ošklbať . ◄ reagovať

off melich, 21.9.2016 o 12:57

motaq pod pojmom certifikovane sa rozumie ze zbrane ktore uz boli predtym pouzivane maju vykonanu novu tlakovu skusku a k tomu vydany aj certifikat ktory dokazuje ze zbran je bezpecna ◄ reagovať

off motaq, 20.9.2016 o 14:55

dost by ma zaujimalo co basnik rozumie pod zbranami certifikovanymi. Uz sa to objavilo v niekolkych prispevkoch ale nejak som neprisiel na to co to ma byt, teda co tym basnik mysli. ◄ reagovať

off melich, 20.9.2016 o 14:31

Jakubec82 v roznych bazaroch som pozeral. Ked si das do googlu zbrane na polovanie certifikovane tak ti nejake tiez najde. skus popozerat a o aku zbran mas zaujem? ◄ reagovať

off kurdlich, 20.9.2016 o 10:53

Perkox-vôbec som s tým nemal problém. Od kedy som ju kúpil tak ju stále používam a stále je tak isto funkčná ako na začiatku. Prečo, tebe niekto niečo také spomínal? Pokiaľ je dobrá zbraň, certifikovaná tak by sa ti to nemalo stať ◄ reagovať

off perkox, 17.9.2016 o 16:51

kurdlich - nie, nespominal si mi to ze mas jazdenu. A nemal si s tym problem ze by ti hlaven vydrzala kratko kedze uz bola pouzivana? ◄ reagovať

off dub21, 17.9.2016 o 12:21

Tak ja osobne nemám nejaké veľké skúsenosti pretože poľujem len 2 rok ale keď som si ja šiel kupovať flintu premýšľal som nad cz 550 fs 8x57js aj som ju už chcel objednať ale v kútiku duše som dúfal že sa mi podarí zohnať niečo lepšie. Nakoniec som našiel mannlicher schoenauer v ráži 8x57js v celkom dobrom stave s optikou swarovski 1,5-6x42 za celkom prijateľnú cenu 1000€. A myslím si že som spravil dobre, pretože za tú cenu a k tomu takú kvalitu ako je mannlicher a swarovski sa z nových zbraní asi len ťažko bude niečo rovnať :) ◄ reagovať

off kurdlich, 15.9.2016 o 13:07

Perkox-ani neviem presne kedy som začal ale cca tak rok a pol sa tomu venujem. Áno, je to nemecká zbraň ale kupoval som ju z jedného bazáru tu na Slovensku. Neviem či som ti to už písal ale moja je jazdená ◄ reagovať

off jakubec82, 14.9.2016 o 13:30

Melich a to si v akych bazaroch pozeral? Ktore su take dobre kde predavaju zbrane? Chcel by som si nejaku zaobstarat ale aby mala aj certifikat. Vies mi nejaky poradit, ktory sa oplati pozriet, diky ◄ reagovať

off perkox, 13.9.2016 o 15:11

kurdlich - a kolko polujes ked nie dlho? To si za fajn cenu kupil a si pisal ze je to z nemecka gulovnica ze? ◄ reagovať

off kurdlich, 13.9.2016 o 9:57

Perkox-dlho ešte tiež nepoľujem, takže mám stále len jednú zbraň a tou je Mauser kaliber 7x64. Vyšla ma 679€ ale už aj s optikou aj s montážou. Bola by to fajn voľba aj pre teba a má aj plastovú pažbu ◄ reagovať

off melich, 12.9.2016 o 17:26

Jaro1 je to vobec realne aby taka gulovnica bola taka lacna? My to nejde do hlavy, lebo som pozeral aj rozne bazare ktore dovazaju v nemecka a tak gulovnice a tam stali okolo 600-700€ ◄ reagovať

off perkox, 12.9.2016 o 10:01

kurdlich - urcite by mohla byt aj jazdena. Ty si aky typ zbrane kupoval z nemecka a kolko ta vysla? jaro1 - idem sa nato pozriet, ale nie je ta cena nejaka prilis nizka? Sa mi to moc nepozdava lanus - diky za odkazy, idem sa nato pozriet kedze cez vikend som nato moc casu nemal ◄ reagovať

off Marekxxll, 9.9.2016 o 12:13

Mate niekto skusenosti so Sako 85 bavarian, a taktiez skusenosti s Steyr Mannlicher Classic?..rozhodujem sa medzi tymito a este trosku tam je aj ten Mauser M12...tak vas poprosim ak ich niekto mate alebo ste mali moznost sa s stretnut s niektorou s nich piste budem rad. ◄ reagovať

off tibor112, 8.9.2016 o 17:19

...aj ja som ich mal vo svojom širšom výbere (okrem Mauser M12) ,no postupne som ich vyškrtal podľa svojich kritérií a to dlžka hlavne,váha zbrane,kapacita zásobníka či schránky,zdvih záveru,referencie...a nakoniec u mňa vyhrala zbraň haenel jaeger 10. ◄ reagovať

off lanus, 8.9.2016 o 17:05

perkox - Z nových českých zbraní sa do limitu dostane len : odkaz z ohľadom na skladbu lovu v 30.06 Spr.; z ostatných značiek Ruger alebo Marlin . Stojí za pokus preluskať inzerciu tu na LZ : odkaz ◄ reagovať

off jaro1, 8.9.2016 o 16:58

perkox - na internete som našiel Guľovnicu IŽ - 18 MN v kalibri 30-06 ak dobre vidim je to za 215€ a este ti ostane aj na montaz a puskohlad. Co povies na to? ◄ reagovať

off kurdlich, 8.9.2016 o 16:02

Perkox-nerozmýšľal si aj nad kúpou "jazdenej" poľovníckej zbrane? Keďže sa ešte dlho nevenuješ poľovaniu, možno by bolo fajn si kúpiť lacnejšiu napríklad dovezenú zo zahraničia. Mám doma jednu z Nemecka a kúpil som ju v tej cenovej relácií ako si ty písal že chceš do zbrane investovať ◄ reagovať

off mibe74, 8.9.2016 o 15:21

Do 150 metrov by som bral 9,3x62... ◄ reagovať

on borgeo, 8.9.2016 o 10:43

Duplicitná téma. ◄ reagovať

zobrazené 361-400 z 1016 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie

reklama

Zelené zápisky z poľovníckych chodníkov
Poľovníctvo TEREM