M.K.P. AGRO služby
dnes je streda,  22. január 2025,  meniny má Zora,  spln: 13. január 2025,  dnes východ slnka: 07:29,  dnes západ slnka: 16:26
poľovnícke sety poľovníctvo Terem

Strhávanie trofejovej zveri Vlkom dravým - diskusia

autor: off fredy579
pridané: 26.10.2011 22:28

Aký máte na to názor

počet zobrazení: 35 155
počet hlasov: 1
okruh tém: poľovníctvo

Aký je dôvod vášho označenia za nevhodný?

komentáre

zoradiť
zobrazené 201-240 z 244 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie
off Osamelyvlk, 31.10.2011 o 8:28

K veci, Solirov, k veci! ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off Osamelyvlk, 31.10.2011 o 8:27

bracho, doba lovu vlkov sa ani mne nepáči - od 1.10. do 15.1. Zootechnicky je výhodnejšia pred honcovaním, t.j. od 1.7. do 31.12. Resp. do prvých mrazov. Aby vlk mal možnosť sa "pripraviť" na honcovanie bez traumatizujúceho lovu. Aby vlčica vrhala 5 dokonalých vĺčiat, nie 10 kriplov. Ako líška. Aspoň v mojom revíri by to tak bolo. ◄ reagovať

off Solirov, 31.10.2011 o 8:19

Ach jaj, opat OsamelyVlk a jeho "neomylné predtuchy".. Vsetci drístajú len ty si lietadlo že? ◄ reagovať

off Osamelyvlk, 31.10.2011 o 8:17

jarodt, ja ľudí kategorizujem do dvoch skupín - kocúrkovčanov a oxfordčanov. Pre tých prvých píšem bludy, nezmysly, atď. Teda oni si to myslia. Tí druhí o tom premýšľajú. Vyber si. ◄ reagovať

off Osamelyvlk, 31.10.2011 o 8:14

citaq, aj ja som videl veľa záberov so "strhnutou" gravidnou srnou, muflónkou, danielkou,... Dravce vyžrali črevá, ale plody nechali nedotknuté. Vysvetľujem si to tak, že zver postrelil pytliak /nemôžme to dokázať, ale ani vyvrátiť/. Pytliaci sú všade. Len ich nie je vidieť. Takéto stopy po nich však občas. Čo je však na tých zvyškoch koristi vedecky hodnotné, je fakt, že dravcom nechutí mláďa už od začiatku prenatálneho vývoja v maternici. A až do ukončenia dojčenia, dokedy je s matkou "spojené" materským mliekom. Chutné pre dravce začína byť až po odstavení, resp. už po ochutnaní pevnej potravy. ◄ reagovať

off jarodt, 31.10.2011 o 8:08

osamelý vlk, na teba je škoda reagovať, je to vyložená strata času, trepeš totálne nezmysly bez štípky akýchkoľvek vedomosti, o praktických skúsenostiach ani nevravím. Ale keď ťa to baví ... v pohode si poslúž a odventiluj sa. ◄ reagovať

off Osamelyvlk, 31.10.2011 o 7:49

orol, to strhli, som citoval vás. Viem, že som to mal dať do úvodzoviek, ale som myslel, že to pochopíš. Staršia literatúra, ale ani dnešné dokumenty, nezdôrazňujú rozdiel medzi mladou a dospelou korisťou, ale je chvályhodné, že uvádzajú aspoň, že je to mladá. A ak nie, ukazujú to obrazom. Tak, ako Stopinkov odkaz. Je tam ešte jedno video s vlkmi a veľkým stádom jeleňov, z ktorého napokon ulovia zjavne mláďa. Môžte namietať, že kládlo najmenší odpor, ale v stáde je veľa starých kusov s ešte menším odporom. Teda svorka 7 vlkov, t.j. - 7 krát 50 kg = 350, ak sa mu zavesí na krk, žiaden jeleň nemá šancu prežiť. Je treba mať na pamäti, že vlk neloví sám. ◄ reagovať

off Osamelyvlk, 31.10.2011 o 7:36

K ľahkosti získavania potravy. To by jastrab krahulec sa nemusel vôbec namáhať a vyvíjať doslova vražednú rýchlosť na lov spevavcov, ich výletky. Nejeden sa prilepí na stĺp, či kmeň stromu. Stačilo by mu prečesávať koruny stromov a krov a zabíjať hniezdiace vtáčky na hniezdach. A to ešte skôr, ako znesú prvé vajce. Prípadne by mohli z teplých krajín priletieť skôr a chytať ich už po prílete. Je však známe, že prilieta omnoho neskôr a zahniezdenie má načasované tak, aby pre svoje mláďatá už mal svoju korisť letuschopnú, pre svoje mláďatá nutrične najkvalitnejšiu. Alebo jastrab - ak mu v jeho vlastnom hniezde zahniezdi kačica divá, čo mu chýba na jej ulovenie - sadnúť na ňu a stisnúť pazúry. Ale to nerobí. Určite nie zo strachu, ale z "gastronomického" zápachu, nie slintavého pachu /antipavlovský efekt/. Skrátka mu nechutí, rovnako, ako jej čerstvo vyliahnuté mláďatá. Preto ich hneď po vyliahnutí odvádza preč od hniezda. Každým dňom totiž káčatá sú pre jastraba chutnejšie a chutnejšie. ◄ reagovať

off Osamelyvlk, 31.10.2011 o 7:18

jarodt, keby si mal pravdu, vlky by mohli iba pohodlne vyčkávať, kedy sa starý jeleň samotár sám zloži a naposledy vydýchne. Taký kladie najmenší odpor. Teda nijaký. O využívaní roklín som tiež počul, ostáva len prešetriť vek koristi - môže to byť až do veku 5 rokov. Päťročného každý považuje za dospelého. Aj ty, nie? Z biologického hľadiska je to však adolescent, subadultný. Ešte nemá mäso "zasmradené" sexuálnymi hormónmi. Aspoň nie až tak, ako 10 ročný. Do terénu by som poslal výskum, zložený z profesionálnych odborníkov, pretože ty mi aj tak neuveríš. ◄ reagovať

off Osamelyvlk, 31.10.2011 o 7:05

Jaroslav 103, panuje taký názor. Nezdá sa mi však, že by vlky tak riskovali, že pri výučbe by mohli prísť o mláďatá. Oveľa bezpečnejšia a racionálnejšia je výučba na klasickej koristi - jelenej a diviačej zveri. Ďaleko od ľudí a v noci. Viac sa mi vidí, keďže to robia iba 1 - 3 vlky, že to bude hendikepovaná vlčica s mláďaťom. Nikdy som ešte nepočul, že by salaš prepadla veľká svorka vlkov - 10 až 15. A práve v takej svorke je výučba najefektívnejšia. Viac sa naučia. ◄ reagovať

off jarodt, 31.10.2011 o 7:00

osamelý vlk, vlci samozrejme lovia aj dospelú zver, vôbec sa neriadia vekom zveri a tým, či im chutia mladé steaky a staré s odporom vypľujú, ale ľahkosťou získania potravy, platí len jedno jediné pravidlo o minimálnom výdaji energie pri love. A pretože je mladú zver uloviť podstatne jednoduchšie ako dospelú v plnej kondícii dávajú prednosť takejto potrave. Ak je však dospelá zver zranená, alebo kondične oslabená vlk to okamžite vycíti a ide po nej, pretože intuitívne cíti, že to bude ľahká korisť. Ale v čase strádania a akútneho nedostatku potravy /mám silné podozrenie, že nielen vtedy/ strhne aj dospelú zdravú zver v plnej kondícii. Samozrejme vlk je veľmi inteligentná šelma a loví premysleným spôsobom, vie kde v teréne sa nachádzajú prekážky, skalné zrazy, hlboké rokliny, strmé brehy potokov, kde splašenú zdravú zver naženie. Výsledkom takéhoto premysleného lovu sú najčastejšie zlomeniny a znemožnenie ďalšieho úniku, takýto lov zdravých dospelých jedincov je bežne popisovaný v odbornej literatúre, opakovane som sa s tým stretol aj ja vo svojej praxi, keď som takto našiel strhnuté dospelé kusy vysokej pod jednou asi 10 m skalnou stenou, ktorú máme v revíri a väčšinu kadaverov som nachádzal práve v strmých roklinách. Tie žvasty, že vlkovi chutí iba mladé mäsko si nechaj pre vnúčatka a namiesto pozerania afrických krokodilých seriálov sa radšej vyber do terénu a over si ako to v skutočnosti je. ◄ reagovať

off bracho, 30.10.2011 o 21:42

osamelyvlk...je tam odkaz na nase okresne noviny mne to funguje ale ak tebe nie tak tu to je...Stropkovské spektrum Ročník MMXI 10. 10. 2011 Cena 0,35 € Číslo 41 Týždenník občanov okresu Stropkov a okolia Spektrum V Brusnici strhli vlci šesť oviec Na salaši v Brusnici po piatich rokoch opäť hodovali vlci. V priebehu septembra viackrát napadli košiar s päťsto ovcami a šesť z nich usmrtili. „Prvé tri noci strhol vlk vždy len po jednej ovci, štvrtú, poslednú noc až tri. Predpokladám, že vtedy boli už dvaja. K napadnutiu košiara došlo vždy nadránom medzi treťou a piatou. Psy síce trochu brechali, ale ovce v košiari boli úplne kľudné, nič nenaznačovalo, že sa tam niečo deje. Jednu ovcu si vzal vlk bokom od košiara takým spôsobom, že sme v prvej chvíli ani nepostrehli, že nejakú strhol. Po poslednom incidente sme začali ovce zatvárať do maštalí,“ vrátil sa k nepríjemnej udalosti konateľ RD Lipová s. r. o. a chovateľ oviec Slavomír Pavlenko. Firme vznikla škoda 540 eur, na Obvodný úrad životného prostredia ju však nenahlásili. „Najskôr sme našli len po jednom kuse roztrhanej ovce a bolo ťažko preukázateľné, či ich skutočne strhol vlk. Istí sme si boli až vtedy, keď zabil tri naraz. Strhnutie oviec treba na OÚŽP nahlásiť do 24 hodín, urobiť obhliadku, skrátka, je okolo toho veľa vybavovačiek, tak som to nechal tak,“ ozrejmichovateľ oviec. Na našu otázku, či sa dá podobným prípadom nejako zabrániť, reagoval: „Životné prostredie nám odporúča lepšie vycvičiť psov. Neviem, či je toto riešenie. Keďže som aj poľovníkom, viem, že revíry máme premnožené vlkmi a bolo by dobré zredukovať ich stavy. Povolenie na odstrel trvá veľmi krátky čas, konkrétne dva zimné mesiace. Záleží od štátnych orgá- nov, či povolia dlhší čas na odstrel. Čo sa týka nášho rajónu, každý deň nachádzam vlčie stopy. Pohybujú sa tu po celý rok.“ Pred piatimi rokmi strhli vlci na tomto salaši až štyridsať kusov oviec. Vzniknutú škodu vtedy chovateľom kompenzoval štát ◄ reagovať

off cita, 30.10.2011 o 21:00

Mám dotaz na Vlka... Proč strhl rys dospělou muflonku v předjaří i s vyspělým zárodkem a žral hlavně tu muflonku. Mohu to dokladovat fotografií, kde je to muflonče krásně vidět... ◄ reagovať

off orol, 30.10.2011 o 20:14

Joži, som rád že píšeš STRHLI i keď v druhej vete tvojho prvého príspevku v tejto téme píšeš niečo iné. Aj v tomto máš veĺmi zvláštne a podivínske teórie. Ak šelma strhne naraz viac kusov zvierat, určite to nie je preto, že sama bojuje o svoj život. A to, že sa nenažerie zo strachu je úplná hlúposť. Toto je rozoberané vo viacerých odborných publikáciach relevantnými odborníkmi, ktoré každý najmä starší poľovník dostatočne pozná a tak nemusí počúvať výpotky a domienky tvojej prebujnenej fantázie. ◄ reagovať

off Stopinko, 30.10.2011 o 20:13

Martin- Jelsovec , vidis som rad ze som to sem dal aspon neumriem sprosty :DDDD ◄ reagovať

off jaroslav103, 30.10.2011 o 19:46

robia to preto, aby naucili svoje mlade lovit, ale nesetria pritom nikoho v stade, tieto pripady su len v lete ked vyvadzaju mlade ◄ reagovať

off Osamelyvlk, 30.10.2011 o 19:30

Ale k tým strhávaným ovciam. Prichádza obdobie, keď to vlky robia. Sledujte správy a hlavne, čo zožrali vlky. Naposledy to bol chovateľ, ktorému strhli 30 oviec a tiež uviedol, že zožrali iba časť mladej. Verím, že to bol odborník a že natáral. Ale sledujme to. Po každom sa ozvem. ◄ reagovať

off Osamelyvlk, 30.10.2011 o 19:25

bracho, veď klikám na odkaz a ukazuje sa dajaká služba Gmail. ◄ reagovať

off Osamelyvlk, 30.10.2011 o 19:22

jaroslav 103, ja som bol svedkom, keď 2 vlky, pravdepodobne slobodná matka s dcérou, strhli 44 oviec, ale zožrali iba časť z mladej jarky. Je o tom záznam ZNB /r. 1977/. Prečo to robia, zatiaľ sa nevie, ale ja na to prídem. A rys v obore - no ak zabije jednu a ostatné iba krúžia okolo neho, lebo ohrada ich nepustí, možno aj zo strachu, že mu ublížia, zabíja ďalej a napokon sa zo strachu ani nenažerie. Čiže - nie je to zo zábavy, ale z obavy o holý život. ◄ reagovať

off bracho, 30.10.2011 o 19:13

to neni jelen staci kliknut na odkaz ◄ reagovať

off Osamelyvlk, 30.10.2011 o 19:12

axon, neviem, aký bol horár Sever zootechnický znalec zveri, ale ten článok som určite čítal, keďže Hubertlov odoberám od začiatku. Asi ma nezaujal - drístal. Ale keď boli v lyku a dospelé, vlkom určite pomohli pytliaci. Všetky tieto prípady by potrebovali dôkladné odborné vyšetrenie, aby sme mali istotu, ale moja neomylná predtucha hovorí, že zdravé dospelé jelene chutia vlkom presne "tak", ako zdravé, dospelé pakone krokodílom. ◄ reagovať

off Osamelyvlk, 30.10.2011 o 19:05

zvar, ako mám zistť, či bol nedohľadaný? Čo, keď ho postrelil pytliak? bracho, na tvojho sa neviem dostať. Zadaj ID. ◄ reagovať

off bracho, 30.10.2011 o 18:49

ja len tolko pre "osamelyvlk"...odkaz ◄ reagovať

off zvara, 30.10.2011 o 18:46

Osamelyvlk aj tento bol nedohľadaný ? ID138997 ◄ reagovať

off Jelsovec, 30.10.2011 o 18:09

Jaro,som si 100% isty, ze ked si tu pridaval odkaz ani si len netusil,ze ti nas polovnicky genius,ktoremu pod rukami presli stovky jelenov tak presne a neomylne prezradi nielen vek,ale aj to ze jelenia zver v starsom veku si uvedomuje svoju minimalnu chutovu atraktivitu pre selmy.az tak,ze sa bez obav sama ponuka ako hlavny chod dña;DDDD ◄ reagovať

off jaroslav103, 30.10.2011 o 17:21

Tohto leta strhli vlky na Muranskej Hute 6 oviec a boli medzi nimi aj laktujuce - "zamliecene" stare ovce, takze to vyvracia Vlckovu teoriu ze im take nechutia. A to ze predatorovi zalezi na koristi aby si ju vychoval je tiez hlupost - rys ked sa dostane do obory tak za zabava lovom a strhne desat kusov len tak zo zabavy. ◄ reagovať

off Stopinko, 30.10.2011 o 15:44

fuuha Vlcok, urcovat vek tak ako ty , no klobuk dolu. ◄ reagovať

off axon, 30.10.2011 o 14:48

Osamely vlk, o tej "nejedlosti" a nelovení dospelých jeleňov sa môžeš presvedčiť v časopise Hubertlov. Horár Sever - Ing. Mráz tam napísal článok Selekcia naruby. Prečítaj si ho a zistíš, že tam u nich vlky behom krátkej doby ulovili niekoľko chovných medailových jeleňov. Niektorí jeleni tam boli vyše 200 bodoví... Jelene boli ešte v lyku, takže určite neboli stresované predrujným a rujným lovom. Článok bol uverejnený niekedy okolo roku 2000 - 2002. Myslíš si, že tie medailové jelene neboli dospelé???? ◄ reagovať

off mibe74, 30.10.2011 o 11:45

Osamelyvlk-zasnem nad tvojimi prispevkami... ◄ reagovať

off Osamelyvlk, 30.10.2011 o 11:04

Nedávno som náhodne zhliadol na TV Spektrum dokument o štrkáčovi americkom /púštnom hadovi/, ktorý vraj svoju korisť, hlodavca, nevyhubí preto, lebo ten môže mať mláďatá až každých 30 dní. Teda rýchlo sa rozmnožuje. Je to pravda, ale len sčasti. Ale čo ak chytí matku a ostanú po nej slepé mláďatá? Samozrejme - uhynú. A had príde o korisť skôr, ako ju vyloví. Preto je tu zábrana v tom, že "zamliečená" matka i jej deti hadovi nechutia. Chutia mu až deti po odstavení. Len ony. Ale k naším vlkom. Už som tu písal o jelenej zveri v okrese Bardejov, ktorý je na Slovensku pre vlky najúživnejší, ale kde v jednom revíri majú normovaný stav jelenej zveri 58 ks, skutočný stav - 500 ks! Ak by vlkom chutili dospelé jelene, dopustili by takéto premnoženie? Takže do úvahy je treba brať aj takéto fakty. Na druhej strane, ak by som ti dal za pravdu, že strhávajú aj dospelé kusy, potom by sa to odrazilo na zvýšenej natalite vlkov - bolo by viac svoriek, viac mláďat, atď. To však nie je nikde bádané. Našťastie. ◄ reagovať

off Osamelyvlk, 30.10.2011 o 10:45

Stopinko, musím sa ti najprv poďakovať. Ď. Ten odkaz je učebnicový. Všimni si, že ten strhávaný jeleň má menšie parohy, ako jeho spoločník. To znamená, že ešte nie je dospelý. Odhadujem tak najviac 3 ročný. Každý si myslí, že ak jeleň má rozvetvené parožie, že už je dospelý. Omyl. Encyklopédie uvádzajú, že jelení samec je dospelý už v 3. roku veku. To je možné, ale v zajatí - zvernici, farme, ZOO. V takých podmienkach všetky živočíchy skôr dospievajú. Hrošica napr. už v druhom roku, ale v prírode najskôr v 7. Takže aj tento jeleň je pre vlkov jedlý. Kým jeho kolega, ktorý je podľa parožia oveľa starší, preto sa dokonca snaží prekaziť vlkom lov, "je si istý", že vlkom nechutí. Preto tá odvaha. Jeleň v prírode je dospelý najskôr v 5. roku veku. ◄ reagovať

off Stopinko, 30.10.2011 o 7:52

Vlcok nieje to sice z nasich koncin ale tu je pekne nafotene ako vlky ulovili ( strhli) dospeleho jelena wapiti. Netvaril sa ze bol postrielany odkaz ◄ reagovať

off mibe74, 30.10.2011 o 7:25

U nas sa nasli strhnute aj dospele jedince jelenej zveri od vlkov-jelene a jelenice. V dvoch pripadoch mi to potvrdil kamarat, ktory pracuje v lese ako tazbar-videl na vlastne oci, ako vlci v potoku strhli jelena. Stalo sa to v LO-Vecny jarok. To, ze vlky nestrhnu dospeleho jedinca je samozrejme blud. ◄ reagovať

off jaroslav103, 29.10.2011 o 22:41

U nas v zime strhli aj dospeleho jelena aj kanca. Okrem toho radi zabiehaju vlky v zime na danieliu zver az ku Teplemu Vrchu tak urcite strhnu aj daniela. Srnce strhnu tiez ale po nich nezostane ani kus srsti takze nie su zdokumentovane ◄ reagovať

off KrokodilGenya, 29.10.2011 o 18:49

Jelena by som si dal najlepsie v klobaske. ◄ reagovať

off Osamelyvlk, 29.10.2011 o 10:54

Rétorika LOZu, pokiaľ viem, je celkom iná - zameriavajú sa na ochranu prostredia, nie na ochranu lovnej zveri. ◄ reagovať

off Discover5, 29.10.2011 o 10:49

Poriadne čítaj. Ja som sa iba pýtal, či ťa prijali. Lebo podľa tej rétoriky to tak vyzerá. ◄ reagovať

off Osamelyvlk, 29.10.2011 o 10:48

Veľa si si vypil? Odkiaľ máš, že ma prijali do LOZ VLK??? Teda, že som členom. ◄ reagovať

off Discover5, 29.10.2011 o 10:45

Ty kokos. Mne sa snáď sníva.Tým že si si zmenil nick, prijali ťa do LOZ VLK? Tak také k......iny som už dávno nečítal. To už aj LOZ VLK upustili od takejto rétoriky. Sa spamätaj Jozef. ◄ reagovať

off Osamelyvlk, 29.10.2011 o 10:44

To je všetko, na čo sa zmôžete? Nie je to málo, ◄ reagovať

zobrazené 201-240 z 244 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie

reklama

www.LUK.sk