Aký máte na to názor
Myslim si ze treba mat svatu trpezlivost s menej chapavymi a podla toho co pises patris medzi nich , tak skusim polopatiskicky. Oxfordcania pochopili , tebe treba vysvetlit. Nakolko si linguisticky analfabet pokusim sa ti to dat do slovenciny. Pri LOSOCH sa pise ze POHLAVNE DOSPIEVAJU v 1 a pol roku. Hned na to je pisane ze RUJE tzm PARENIA medzi oboma pohlaviami dochadza az od 5 roku ich zivota . Tvoj posledny prispevok svedci o tvojej zadubenosti a neodbornosti. Nikto nespominal ani nikde nebolo napisane ze srna akonahle pohlavne dospeje v 20 mesiaci tak na druhy den vypukne prava ruja. Ale uz absolventi kurzu pre prvy polovny listok sa ucia ze v prirode prebieha aj druha ruja v zimnych mesiach a oplodnene srny v tomto obdobi neuchovavavaju zarodok v latentnom obdobi ako srny oplodnene pocas letnej ruje . K ladovym medvedom ti poviemlen tolko , tvoje medzery v biologii su strasne velke. AK niekto napise ze sa vyskum robil na pohlavnych organoch neznamena to ze im merali penisi a u samic velkost a hlbku ich pohlavneho ustrojenstva ty TLK. Ale aby si si nekladol zbytocne otazky tak ti len napisem tolko ze pohlavna dospelost sa zistuje tak ze sa urobi odber ejakulatu a pod mikroskopom to zistis . U samic sa robi odber vajicok z maternice. Mili vlcok veda tak pokrocila ze dokonca uz vieme robit aj umele oplodnenia . Apropo , vcera medzi 22 a 23 na NAT GEO WILD to tusim bolo . davali dokumnet od sviniach divych v australii a ich premnozeni nakolko su schopne sa mnozit uz v 6 mesiacoch. Mily jozibaci, poprosim ta uz na moju adresu nepis ziadne otazky nakolko mam sice velku trpezlivost s menej chapavymi ale nemam tolko casu aby som ho zabijal len s jednym jedincom. Venuj viac casu vzdelavaniu sa v inych jazykoch ako pisaniu bludov na tuto stranku. dakujem za pochopenie ! ◄ reagovať
jarodt, nerobím si žiadnu prdel. Totálnu už vôbec nie. Som iba zvedavý. Aj podľa teba je zvedavosť duševná choroba? Veď to slovo pochádza zo slovného základu - veda! Teda: z - veda - vosť. To znamená, že chcem vedieť. Nie robiť si prdel. Stopinko, 14,45. Ďalší podarený výskum - srna, dospelá v 20 mesiacoch!!! Rátaj so mnou: narodí sa v máji 2011, o dvadsať mesiacov to bude január 2013. Vtedy sa bude páriť? A s kým? Myslíš, že prehovorí nejakého srnca? A mláďa sa jej kedy narodí? No vidíš? Ďalší nedomyslený výskum. ◄ reagovať
Stopinko, 14,26. Do takého výskumu si môžeš vytrieť, vieš čo. Najprv je to 1,5 roka, potom 5, alebo 6. Tak koľko? Buď jedno, druhé, alebo tretie. A ešte by som bol zvedavý, podľa čoho to zisťovali? Ak nie podľa obsahu sexuálnych hormónov v krvi, tak ho možno celkom zahodiť. Platí to aj pre ľadového medveďa - že vraj podľa pohlavných orgánov! Aj ja som ho mal veľkého v 10. roku, ale otcom som sa stal až v 23. Ale zrejme ho robili podľa vysielačiek na krku, a tie tiež skresľujú výsledky. U medveďa gryzzliho sa medvedica dostala do ruje už vo 4. roku, kým bez neho až v 6. Výskumníci to pripisujú väčšej ponuke potravy vo forme vidlorohov, tie však netvoria podstatnú časť potravy medveďa. ◄ reagovať
Sa vôbec čudujem, že tu na toho exota reagujete, nevidíte, že ten človek si tu z toho robí totálnu prdel ??? Prestaňte naňho reagovať a nezosmiešňujte sa aj vy. ◄ reagovať
pokojne piste a pridavajte odkazy.. clovek sa vela dozvie a nemusi hladat. :) len necakajte ze vam to jozi bude akceptovat - vsetky vyskumy ktore uvadzate su nepodlozene, alebo nie je jasne ci su z volnej prirody, alebo, alebo, alebo.. proste to nezapada do jeho "dokonalej a perfektnej a jedinej spravnej" teorie... inak sem tam mi pripada ako ten starsi panko v CS ma talent - raz nebolo vetrane a nemohol podat vykon, raz boli zle mikrofony, inokedy zas daco ine.. Jednoducho ak najdete cokolvek co by likvidovalo tie jeho bludy tak sa vynajde a napise preco nie su dobre a spravne. :))))))))))))))))) ◄ reagovať
Proboha chlape co to plácáš za nesmysly, že los je dospělý v 18 letech... To už se jedná o přestárlý zvíře. Máš X možností, kde si najít věk losa s ne splétat nepodložené teorie... ◄ reagovať
Dufam ze ma neukamenujete , nasiel som opat nieco co je dokazom toho ze VELKY BLUD trieska hlava nehlava. Prilozeny link odkaz sa zaobera pohlavnym dospievanim Medveda polarneho ... nakolko JoziBACI alias VELKY BLUD nevie anglicky tak v skratke ... Studium bolo robene na 165 a 92 vzorkach repordukcnych organov ladovych medvedov zijucich vo volnosti GRONSKO ... SAMCE pohlavne dospievaju na jar v 5 slovom piatom roku zivota. Ale predpokladam ze pan jozibaci nam napise ze podla vahy ladoveho medveda to nieje mozne lebo ladovy medved vazi 600kg. ◄ reagovať
Nakolko si neveriaci Tomas , tak tu mas dalsi dokaz o tom ze srny vo volnosti boli pohlavne dospele vo veku 20 mesiacov , udaje zverejnil kanadsky zoologicky zurnal vid odkaz odkaz ◄ reagovať
CITAJ MUDRLANT a ked si taky scitany uz by si mohol poznat aj google prekladac !!! Reproduction: Moose breed in September to late October. During the rut Click word for definition, or breeding season, bulls can be dangerous and unpredictable. Some have been known to charge vehicles and there is an account of one charging a train. The outcome of that charge should be obvious. Cows with calves are also protective and dangerous. Gestation Click word for definitionlasts 240 to 246 days. One calf, less commonly two, is born late May-early June. In years when winter weather is mild, and nutritional health of the female is high, there is a higher occurrence of twin calves. Calves are a lighter, almost chocolate brown to reddish in color and are not spotted. Young forage for vegetation in two weeks after birth and can move about with its mother hours after birth. Sexual maturity occurs in 1.5 years, although most males breed at 5 to 6 years due to intrasexual competition Click word for definition; females reach peak productivity at 4 years. ◄ reagovať
Stopinko, los aby bol pohlavne dospelý už v 5 - 6 roku veku? Možno v ZOO. Tiež neudávaš, kde boli robené výskumy. Teda - vo voľnosti, alebo v "ohrade". V prírode platí pravidlo, že čím väčší živočích, tým juvenílium trvá dlhšie. Ak teda predpokladáme, že 25 kilový srnec by mohol byť dospelý až v 5. roku veku, čo nemôžeme byť ďaleko od pravdy, potom 600 kilový los /24 krát viac/ na to potrebuje oveľa viac. Skôr som za tých 18 rokov. ◄ reagovať
No ked sme uz pri losoch sexualne dozretie sa uvadza od 1apol roka , vyskumy ale udavaju pohlavnu dospelost u bykov ( samcov)ktori sa podielaju na oplodnovani samic medzi 5a6 rokom zivota a u samic v 4 roku zivota ktore byvaju 1x oplodnene. Ruja prebieha od sept do okt. Mnou spominany dokument presne udava v ktorom mesiaci boli dane losy a srncia zver ulovena vlkmi . vid priklad ... losica ulovena 4 vlkmi 23.1.2000 vek odhadnuty na 16 rokov ! ◄ reagovať
Hrošica Jessica?????? :DDD, a to kde na Cartoon Network? toto snáď nemôže byť pravda:DD nič, chlapi pekný víkend, Veľký Blud máte v téme o odstrele psov, veľa trpezlivosti..Hrošica J. :)))) ◄ reagovať
Stopinko, čo tým chceš povedať - keď bol juvenil, prečo nie? Asi patrí prirodzene patrí do menu vlka. Plne môžem súhlasiť. ◄ reagovať
Goret, určite by som išiel. A bez najmenších obáv. Aj som slúžil na vých. Slovensku v areáli vlka. Aj som počul zavýjať, ale nič viac. Žiadnu mŕtvolu hubára, turistu som nevidel, iba pár podusených oviecv r. 1977. 4 - 5 ročný srnec je v najlepších rokoch, to je pravda, ale na začiatku dospelosti, kedy je síce už nejedlý, ale ešte z neho "niečo chutí". Teda nie som celkom mimo. Alebo takto ešte. V dokumente Hrošica Jessica veterinár hovorí, že hrošica sa v prírode dostáva do prvej ruje v 7 - 17 rokov! Čo je rozhranie desať rokov. V ZOO už v 2. roku veku. Takže mi napadá, že aj u nás, u srnca sa uvádza, že do ruje vstupuje v 3. roku veku. Lenže kde? Vo zvernici, v ZOO, na farme? A v ktorom roku potom vo voľnom revíri? Nebude to tiež 3 - 5,6,7 rokov? Výskum hovorí iba o veku. Nehovorí o tom, či sa dané jedince už zúčastnili ruje. Platí to aj na losa - tiež môže byť plodný až v 15 - 17 rokoch. Ktovie? Na to je potrebný výskum. ◄ reagovať
Len tak mimo rec, dokument uvadza kanadsky priklad ako vlcia svorka v snehu prenasledovala jelenika bielochvosteho v dlzke 2100m a ten bol svorkou uspesne uloveny. Neviem ako sa da prist k uzaveru ze dany vyskum je tendecne zamerany voci vlkom ked dotycny Velky BLUD ho ani necital. Priklady , ktore su uvadzane maju uvedeneho autora a aj to kde bol dany priklad zaznamenany. ◄ reagovať
najprv si predkladaný odkaz naštuduj a potom hodnoť či je tendenčný...4-5 je srnec v najlepších rokoch, žiadne rozhranie...už si mimo... ◄ reagovať
Joži, ak by chcel overiť svoje tvrdenia v praxi, možno by stačilo, ak by si zašiel na Aljašku a chodil by si si podvečer zabehať na miesta s výskytom vlka dravého. ◄ reagovať
Jelsovec, ja nechsem zatajovať nijaké dokumenty. Čítaj pozornejšie - je treba sledovať naďalej dokumenty. Veď nekončia. Každý deň idú na rôznych TV staniciach. Určite zatienia ten váš zbožňovaný výskum Camily Wikenrosovej. ◄ reagovať
Jelsovec, takýto výskum sa robí aj u nás, ale vzhľadom, že sa tu zver loví, a teda aj postrelí a nedohľadá, výskum je nehodnoverný. Hodnoverný by bol v rezerváciách, kde sa zver neloví - tam je vylúčené, že by zver niekto postrelil. Ak neberieme do úvahy pytliactvo. Najpresvedčivejšie sú dokumenty z Afriky, kde sa pytliactvo tvrdo potiera. Alebo aj u našich kamzíkov - bol by som zvedavý na úlovky orlov, rysov a vlkov, ako staré/mladé sú kamzíky. Z predkladaného odkazu mám obavy, že je tendenčný v neprospech vlkov. Ale aj tak - z 8 srncov iba dva na rozhraní juvenilu a adulta /4 - 5 r./. Ostatné mladšie. A s tými losmi. Zaujímalo by ma, kedy boli objavené. Či nie v období ruje a lovu, ako u nás na Poľane - najviac obetí vlkov sa nachádza v čase lovu jelenj zveri. Čo nepotrebuje komentár. ◄ reagovať
vidíš jóži, tak si ja predstavujem debatu, ako napísal Stopinko a hneď dal aj odkaz, aby sme si to overili... ty stále len máš v zálohe dokumenty, ktorých konkrétny názov nikdy neprezradíš :DDD a na pakoňa sa nevyhováraj, sekol si sa. a riadne :DD ved je to v podstate jedno, hlavne že už teraz vieš kde je sever.. ten výskum vyvracia všetky doterajšie TVOJE "poznatky"...naše určite nie :))) a stačí ked zoberieš kameru a urobíš ten super pokus s predložením starej a mladej sliepky líške...a nemusíš ani chodiť do afriky...ale to sa načakáme:))... ad stopinko 10:41 - určite :))) som zvedavý na daľšiu zvrátenú teóriu :)) ale článok fajný, odporúčam ... ◄ reagovať
Joži, skôr by som to videl, že u nás máme rozumnejšie učiteľky, ktoré si nechajú poradiť :) ◄ reagovať
Martin, ja som to len prebehol ale je to velmi podrobne rozpisane vsetko. super studia. Len mam take blbe tusenie ze VELKY BLUD nam vyvrati aj nevyvratitelne. ◄ reagovať
Nepoznáš srandy. Egoista určite nie som. Píšu mi tu, že som sebestredový. No viem, že dakde stred mám - medzi pupkom a krížami. A to má každý, nie? Zase sa zarehoc, ale zase to je len o srande. ◄ reagovať
Jarko , dobrý odkaz, prinútil si ma čítať :DD u losov si to napísal, u srncov bolo z 8 ulovení boli 2 srnci vo veku 4 a 5 rokov, jedna srna vo veku 2 roky a jeden kus, ktorému sa nepodarilo určiť pohlavie vo veku 1 rok. Ostatným kusom sa nepodarilo určiť ani vek ani pohlavie. Dokonca autori zaznamenali v priemerný vek dospelých ulovených losov - 14 rokov... citujem : " Age of adult moose averaged 14 ± 2.3 (mean ± SD) years " ◄ reagovať
goret, v severských krajinách vlka nechcú, pretože chovajú soby polovoľným chovom a vlky im veľa radosti nerobia. Preto tá kampaň proti ním. Aj s tou učiteľkou. Prečo u nás 1500 vlkov ešte nikoho nenapadlo? Stopinko, tomu výskumu by som sa rád pozrel na zúbky. Vyvracia všetky doterajšie poznatky. Teda - nie všetky. Musím ešte pre úplnosť dodať, že v prírode tiež existujú omyly. Napr. keď svorka levíc ulovila dominantného, dospelého samca antilopy skákavej, po chvíli ho však najmocnejší lev pustil z pazúrov. Samec odskákal takmer bez škrabanca. V inom zasa lev usmrtil laktujúcu hyenu, zbehla sa celá svorka levíc, ale hyenu nechali bez ochutnávky. A pritom patrí medzi štandardnú korisť levov. Ale juvenilná. Na záver by som vyslovil len želanie, že raz sa budú natáčať dokumenty s podrobnejším zameraním na vek koristi. Sám by som zobral kameru a išiel do Afriky, alebo na Aljašku a tak točil, ale to vzhľadom na vek už nejde. ◄ reagovať
"Skôr si myslím, že "obaja" to predkladáme mladým a tí nech posudzujú, na strane koho je pravda. Jednoznačne vediem." - rehooooooooooot najvacsi... Tomu vravim ego... ◄ reagovať
Nerozčuľujem sa, ale ani pakoňa som neradil medzi kone. To tiež, neviem, odkiaľ máš. Ide iba o pomenovanie, nie o zoologické zatriedenie. A dôkazy? Vždy tu píšem o sledovaní prírodopisných dokumentov a hlavne detailov, ohľadom veku koristi. A o kvapkaní? No moje vedomosti, resp. empíria, sú dosť odolné, aby sa v nich urobila nejaká priehlbinka. Skôr ja sa pokúšam o to isté u vás. Ale asi tiež nepochodím. Skôr si myslím, že "obaja" to predkladáme mladým a tí nech posudzujú, na strane koho je pravda. Jednoznačne vediem. ◄ reagovať
pred pár rokmi na Aljaške vlky strhli jednu učiteľku, starú dievku - ortodoxnú feministku. ◄ reagovať
Dal som si tu pracu a nasiel som vyskum ktory sa robil v roku 2001. Vyskum bol robeny vo Svedsku. Robila ho Camila Wikenros. Jedna sa o zimnu predaciu vlka na losoch a srncej zveri. Link na dokument je priamo tu a je v anglictne odkaz. Oxfordcania si ho mozu nastudovat sami , Jozi nech si ho da prelozit. Hoc nam JoziBaci tvrdi ze vlk nezerie nic starsie ako 3r tak dokument poukazuje na to ze vlky okrem mladych jedincov ulovili aj losy starsie ako 7r a to uz je kua tvrde maso :D , Jozi nam dalej poukazuje na to ze vlky nelovia srnciu ... tie svedske vlky su strasne nevzdelane lebo oni ju lovia a dokonca sa nou zivia. Len tolko k jeho nevyvratiltelnym teoriam VELKEHO BLUDU! ◄ reagovať
jóži nerozčuluj sa... ved v pohode, no tak si si myslel že pakôň patrí medzi kone...toľko omylov sa ti ešte stane:)...ale som rád že si okamžite začal používať pomenovanie byvolec gnu, čo som ti napísal.:)je to správnejšie.... a druhá a tretia veta z príspevku o 9:15 - tam si písal o čom? oka, nepoužil si výraz "naprogramovaný", ten si použil inde...ale podstatu to nemení. ani to že si doteraz nedal jeden dôkaz o tvojich tvrdeniach vo vzťahu korisť - predátor..Solirov, verím že postupným kvapkaním správnych informácii a vedomostí vyhĺbime aj do tohto (na)tvrdlého balvanu nejakú informačnú priehlbinku:) ◄ reagovať
Jelsovec, čítaš po sebe, čo píšeš? Alebo si ešte po včerajšku "v opare"? Kde som písal, že vlk je naprogramovaný na srnčiu? Presne naopak a ešte raz - na srnčiu je naprogramovaný rys, nie vlk. Prečítaj si moje príspevky ešte raz. Vlk podľa pachu rozozná, nie nerozozná vek jelenej. Stopinko - kaferský buvol a pakôň, /byvolec gnu/ sú dva rozdielne druhy živočíchov. ◄ reagovať
Jelšovec to vieš, on nie je "zatvrdlý" ale "natvrdlý".... ◄ reagovať
Vlcok, dam ti kurz anglctiny zdarma : CAPE BUFFALO - Kafersky buvol , CAPE BUFFALO BULL - Kafersky buvol byk (samec) , CAPE BUFFALO COW - Kafersky buvol krava ( samica) , CAPE BUFFALO CALF - KAfersky buvol teľa . Nakolko nemas ani paru o anglictine nespochybnuj pomenovania v renomovanych prirodopisnych dokumentoch . Ludia , ktori ich natocili nie su ziadne tupe moderatorky alebo moderatori z nasich veleuspesnych sukromnych televizii. A dany dokument , ktory STEFA spomina som mal moznost zhliadnut aj ja a mozem len potvrdit jeho prispevok. ◄ reagovať
jóži, krútiš sa krútiš, ale dostal si po nose. to ako si ty odvádzaš pomenovanie zvierat je nepodstatné...keď sa tak rád dožaduješ odbornej terminológie od svojich oponentov v diskusii, tak ju aj sám používaj...inak si len gágaj a táraj.a tvoje infantilné odporúčania - skús vyložiť starú a mladú sliepku...to má byť čo ? vedecký dôkaz?:DD téma bola , resp začala lovom jeleňov vlkmi. Tiež si sám vyvraciaš svoj "názor" že ak trofejovú zver predátor rozozná podľa pachu, musí ju poznať. Teraz mi píšeš , že pre vlkov bola "naprogramovaná" srnčia a diviačia zver ( neviem odkiaľ to máš, kedže pred cca 30-40 rokmi bolo u nás diviakov ako šafranu. Určite menej ako jelenej zveri.) Takže vlk nerozpozná jeleniu zver podľa pachu, čiže nevie rozlíšiť staré a mladé, kedže nie je pre neho štandardnou korisťou..ak sa ti zdá táto logika čudná, tak aj je. vychádza totiž z tvojich "záverov" ◄ reagovať
Nikdy som nevidel loviť SRNČIU zver vlkmi. Mal som ešte dodať, že ani v dokumentoch. Vždy to bola väčšia - od diviačej až po bizóna. Z citulíkom sme sa bavili o srnčej a diviačej. Nie o jelenej. Tá je spolu s diviačou u nás štandardnou korisťou vlka. Ten film som videl, ale dávno a na scénku si nespomínam. 6. zmysel - je dokázaťeľný: skús vyložiť líškam mladú a starú sliepku. Rozdiel uvidíš. A potenie myší - podstatný je pach myší. Ten ich predátor rozpozná a riadi sa ním pri love - chce to len vyskúšať. O pakoňoch viem toho viac - keď ich Európania prvýkrát uvideli, nevedeli kam ich zaradiť. Keď poslali fotku do Európy, domáci si mysleli, že je to fotokoláž. Postava kravy, hlava koňa, rohy a ratice antilopy. Keďže sa najviac podobá na koňa, prischlo mu pomenovanie pakôň. Z toho som ja odvodil - ak kôň tak žrebec, ak pakôň, tak pažrebec. ◄ reagovať
a samozrejme stefa má pravdu , kedže my oxfordčania vieme , že Pakone sú zaradené ku párnokopytníkom a podradu prežúvavce, zatiaľ čo kone patria medzi nepárnokopytníky. čiže pakone s koňmi nemajú nič, ale absolútne nič spoločné. preto býk...inak niekedy sa pakonom pásavým hovorí aj byvolec gnu...tvoje neznalosti sú priamo úmerne dĺžke tvojich príspevkov. Hlavne že poučuješ všetkých naokolo :) yegi dobrá story, taká zo života :) ◄ reagovať
jóži na to tvoje : " ja som nikdy nevidel vlkov loviť zver ", ti odporúčam pozrieť film Dedičství aneb kurvahošigutentag, tam v reštaurácii je jedna scénka, kde nájdeš odpoveď na tvoj problém :D čo sa týka tvojho opisu spôsobu výberu koristi, zjavne to ešte nemáš domyslené, keď ťa zaskočí jednoduchá otázka od prémvadsza ( mimochodom karol všetko najlepšie k menu ) nepredpokladám totiž že vlci sú vysoko špecializovaní na jeleniu zver a tvoja teória o 6. zmysle, je v rovine nedokázateľných...Keď píšeš o výlučkoch zvierat v tomto prípade o potení myší, aspoň si over či je to biologicky možné. Ale ako perla poľovníctva je to samozrejme bezkonkurenčné :)) ◄ reagovať
Toho zatvrdlého gazdu by som zobral do ZOO, alebo mu ukázal aspoň foto. Aj ja chcem vidieť ten dokument - vieš, stačí raz vidieť, ako 200 krát o tom čítať. Určite zatvrdlý gazda nie som - zatvrdlý je ten, kto aj napriek optickému dôkazu si bude stáť za svojím. A to ja nie som. "Ulovili starého býka, aby sa nasýtila celá svorka". Už to je pofiderné - inej potravy tam nebolo? Určite áno. Ale - na druhej strane - bol by som rád, keby sa dravce orientovali na starú zver, ušetrili by mladú, chovnú. A mali by sme ich radi. To je však ďaleko od pravdy - aj dravec má nárok na kvalitnú potravu, hlavne pre mláďatá, ich zdravý rast. Ďalším dôkazom sú dokumenty, na ktorých z rôznych príčin uhynuli dospelé kusy, ale nikto o nich nejavil záujem - ani mäsožravce, ani všežravce a ani zdochlinožravce. Okrem múch mäsiarok. Dôkazom sú tisícky utopených pakoní a zebier v rieke Mara po jej prechode. Tomu zase vy zatvrdlo oponujete. Pomenovanie býk - no môže byť pravda, ale takých "odborných pomenovaní" som už počul kvantum. Takže môže byť, že to prebral z dokumentu. Tu ale sú potrebné vlastné vedomosti, aby sme používali správnu odbornú terminológiu. A nerobili z toho chaos. ◄ reagovať
Kedysi dávno bol dazda z dediny v ZOO,a videl tam strašné zvery,slona a nosorožca.Odstupom času o tom rozprával v krčme iným dazdom.Bol medzi nimi aj jeden mudrák,ktorý si tiež vypočul opis týchto divných tvorov,chvíľu nad tým dumal a vyhlásil,slon,veľký ako dom a ešte k tomu namiesto nosa dlhý chobot, tak takéto zviera neexistuje!Pripomínaš mi toho zatvrdlého gazdu.Čuduj sa svete,tiež som náhodou videl ten dokument,bolo to na Nat.geo wild.Ako popisuje stefa,hyeny ulovili starého 250kg býka,aby sa nasýtila celá svorka,dokonca ulovenú korisť uhájili pred levom.A to pomenovanie býk,použili aj v dokumente,ale to je jedno... ◄ reagovať
Premvadasz, ako rozoznajú vtáky juvenila /nedospelého jedinca/ od adulta /dospelého/, neviem, ale ak by si denne žil medzi myšami, určite by si na to prišiel aj ty. Ba vlastne už rodičia by ťa to naučili. V tom problém nevidím. Mňa viac zaujíma, ako rozozná dravec svoju juvenilnú korisť v noci, pod snehom. Mám stiahnuté dokumenty, ako svorka levov v úplnej tme ulovila mladého pakoňa, sova dlhochvostá iba podľa šramotu pod snehom majstrovsky ulovila hraboša. Dravce musia mať nejaký 6. zmysel. Inak si to neviem vysvetliť. Levy ešte podľa čuchu by mohli lokalizovať korisť v nočnej tme, ale sova pod snehom...! Alebo plamienka driemavá – nie že IBA lokalizuje korisť, jej vek, ale ešte aj presne chytí do pazúrov hraboša v úplnej tme – ľavým behákom /jeho pazúrmi/ za prednú časť tela hraboša, pravým zadnú. Alebo naopak. Každá sova má svoj spôsob. Je to zatiaľ pre nás záhada, ale druhoradá, prvotná je, že loví juvenily. Tie sú pre ňu výživnejšie, ako stará flákota. Citulik, tvoj pohľad je povrchný, ako pohľad z rychlíka. Videl si loviť vlkov srnčiu zver. Lebo ja nie. S diviakmi to sedí – všetky výskumy potvrdzujú veľký podiel diviaka v potrave vlka. Pravda je taká, že vo Volovských vrchoch je stabilná populácia rysa a pre ňu je srnčia naprogramovaná ako štandardná korisť. Ale - podľa chovateľských prehliadok - žije tam aj najkvaltinejšia populácia srnca. Minulého roku tam bol ulovený rekord Slovenska. Čo nás môže iba tešiť. Jelsovec, Stopinko, kde má myš potné žľazy, neviem, ani ma to nezaujíma, ale pachových má dostatok. Stefa, aby svorka zdochlinožravých hyén ulovila najstaršieho býka pakoňa a zožralo ho, no to je asi tak pravdepodobné, ako že ja mám na pôjde lietadlo – tiež to neviem dokázať. Ale mohol by si dať názov dokumentu. Rád si ho stiahnem do PC. Ja zase mám stiahnutý dokument, keď veľká svorka hyén napadla mláďa zebry, ale matka si ho kopancami ubránila. To môžem dokázať. Na rozdiel od teba. Ale rád by som vedel, podľa akých znakov si poznal, že to bol starý býk pakoňa? Už to pomenovanie "býk" svedčí o tvojej "veľkej" znalosti zveri. Skôr sa používa žrebec, keďže je to pakôň. Alebo - pažrebec. ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.