M.K.P. AGRO služby
dnes je streda,  22. január 2025,  meniny má Zora,  spln: 13. január 2025,  dnes východ slnka: 07:29,  dnes západ slnka: 16:26
poľovnícke sety poľovníctvo Terem

Strhávanie trofejovej zveri Vlkom dravým - diskusia

autor: off fredy579
pridané: 26.10.2011 22:28

Aký máte na to názor

počet zobrazení: 35 156
počet hlasov: 1
okruh tém: poľovníctvo

Aký je dôvod vášho označenia za nevhodný?

komentáre

zoradiť
zobrazené 81-120 z 244 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie
off Osamelyvlk, 22.11.2011 o 6:25

goret, kolízna je práve tá náročnosť získania potravy - prečo vlky idú loviť do zavetrenej oblasti ľuďmi a psami? Prečo si neulovia v pohode divé prasiatko pár stovák metrov od salaša a v noci? Človek by nemusel o tom ani vedieť - časť by zožrali, časť rozporcovali a zahrabali. Nie, ony radšej risknú a tým vlastne aj vyvolajú hnev proti všetkým vlkom v oblasti. Mne to pripadá tak nelogické, ako ísť kradnúť do obchodu, hoci mám plnú peňaženku, či kreditku. Ja si predsa len myslím, že sa jedná o "slobodnú matku s potomkom", alebo otca so synom, ktorých svorka vylúčila zo spoločnosti. Inak by sa nám vlky bežne vrhali na salaše a chov oviec by bol nemožný. Alebo naopak - bez nich by prepady salašov neexistovali. Ale že vlky učia mláďatá loviť na ovciach mi pripadá dosť pritiahnuté za vlasy. Nevadí im ani elektrický oplôtok. To už je dosť náročné. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off goret, 21.11.2011 o 8:32

Veľkosť svorky a náročnosť získania potravy sú priamej úmere. V našich dolinách korisť v pohode uštvú len 2-3 vlky a prežije i vlk samotár. ◄ reagovať

off Osamelyvlk, 21.11.2011 o 7:40

lubenko, odkiaľ vieš, že to bola stará ovca? V správach nehovorili o veku, iba o ovci. Teraz som si to ešte raz pozrel. Môžeš ešte aj ty myslím do 9,00 dáva TV Joj reprízy správ zo včerajška. goret, kolega stretol 15 člennú svorku vlkov pri severovýchodnej hranici Slovenska, ako naháňala mladého jeleňa. A o tej plachosti - tie v zamagurskej Osturni veľmi plaché neboli, keď sa v pohode kŕmili 200 m od babiek. Ale istá súvislosť tu je - čím menšia svorka /torzo/, tým menej plachosti. Mám s tým aj osobný zážitok. K dostupnosti koristi - aj o tom sa tárajú bludy. Vlky o koristi vedia, nie vyhľadávajú ju. "Držia sa" stád a čried kopytníkov a podľa potreby ich "spásajú". ◄ reagovať

off goret, 21.11.2011 o 7:00

Naše vlky na rozdiel od aljašských a sibírskych netvoria až tak početné svorky, kedže ich nepotrebujú tvoriť vzhľadom na dostupnosť koristi a členitosť terénu. S tým súvisí aj vyššia plachosť (ostražitosť) našich vlkov voči človeku. ◄ reagovať

off jaroslav103, 20.11.2011 o 23:40

ta museli byt po opici ked im tak bralo :) ◄ reagovať

off lubenko, 20.11.2011 o 20:33

len nechapem joži prečo nestrhol jahna ale staru ovcu,kua musel byt srašne hladny ◄ reagovať

off Osamelyvlk, 20.11.2011 o 20:15

Práve som dopozeral TV noviny na Jojke. Stalo sa to už vo štvrtok na Zamagurí, kde dva vlky vystrašili babky, idúce do kostola. Strhli ovcu /tie vlky, nie babky/ a pochutnávali si na nej. Jedného zastrelil poľovník. Už sme sa o tom bavili, že košiare s ovcami neprepadávajú veľké svorky vlkov, ale iba 2 - 3 jedince. Toto je ďalší dôkaz. Sledujme ďalej. ◄ reagovať

off tome83, 10.11.2011 o 20:44

osamelyvlk- zdravý ako zdravý... ◄ reagovať

off lubenko, 10.11.2011 o 20:32

pan Begala,jelen je dospely ked je jelen,ale z toho si asi jelen ty ◄ reagovať

off Osamelyvlk, 8.11.2011 o 21:04

Môj otec vážil 60 kg aj s posteľou. Ja 100 bez. A tiež som živý a zdravý. Šťastie je v tom, že nás /ľudí/, ako zoomasu, nikto nechce. To som spomenul len preto, že mám niekde v PaR článok o srncovi paličkáčovi, chovanom na výskumnom pracovisku v Nitre, ktorý bol otcom dvojčiat/!/ a ktoré bolo, každé z nich, ťažšie, ako on. Ale poznám viac takých prípadov. Teda - boli ťažšie už v juvenilnom veku a teda aj jedlé pre predátory /rysy/. ◄ reagovať

off FLATretriver, 8.11.2011 o 18:43

osamelý vlk :P ja som o 10 väčšiu hmotnosť ako môj otec :D som živí dôkaz dobre živený :D :D ◄ reagovať

off Osamelyvlk, 8.11.2011 o 17:42

bojda, máš pravdu - nič nie je čiernobiele. Ale ani všetko rôznofarebné. Nevnucujem ti svoj postreh, iba radím sledovať dokumenty o vlkoch a veku ich potravy. A na doplnenie aj iné dravce a vek ich potravy. Som presvedčený, že sa nemýlim a ak, tak len v mizivom %. ◄ reagovať

off Osamelyvlk, 8.11.2011 o 4:53

Ešte si nepočul, že by syn vážil, teda mal väčšiu hmotnosť, ako otec? A to nielen u ľudí. ◄ reagovať

off lubenko, 7.11.2011 o 21:05

dalšia novinka z virtualneho reviru osameleho vlka,najsilnejši jelen nemusi byt ešte dospely,dobra blbost ◄ reagovať

off bojda, 7.11.2011 o 20:40

Nechci se tu pouštět do sáhodlouhé debaty o tom jaké maso chutná vlkovi víc nebo míň. Jen jsem chtěl upozornit na to, že mic v přírodě není jen černobílé. A to samé platí i u potravy vlka. ◄ reagovať

off Osamelyvlk, 7.11.2011 o 19:53

Málo presvedčivé - najsilnejší jeleň nemusí byť ešte dospelý a mláďa čerstvo narodené. No mám oveľa viac dokumentov, kde dravce nemajú záujem o neho, ako o potravu. Takže - ak by som ti aj dal za pravdu, je to len v kategórii výnimka z pravidla. Nie pravidlo. ◄ reagovať

off bojda, 7.11.2011 o 18:23

No myslel jsem, že se tu dočtu zajímavé informace, novinky a zkušenosti. Ale je to tu jak když se hádají malé děti na pískovišti:-). Jinak myslím, že i když vlk (jako i jiné šelmy) loví přednostně slabé a nemocné či jinak hendikepované jedince, tak i on pokud má vhodné podmínky klidně uloví i toho nejsilnějšího jelena. A také loví čerstvě narozené jelenčata (to jen odpověď pro Osameléhovlka), sám jsem takový úspěšný útok měl možnost náhodně pozorovat. ◄ reagovať

off premvadasz, 7.11.2011 o 16:43

Goret mohol si aj ostatne komentare toho experta vymazat, kazdy by sa iba potesil ◄ reagovať

off goret, 7.11.2011 o 14:15

!! názov témy nie je o strhávaní lístia, ono koniec-koncov opadne samo !! ◄ reagovať

off Osamelyvlk, 7.11.2011 o 13:17

Tak to aby som začal vysádzať v revíri jaseň. Najprv ale musím dať okoštovať zveri, aby som nesadil zbytočne. ◄ reagovať

off Osamelyvlk, 7.11.2011 o 10:09

Takže to potom máš výhodu - nemusíš chystať nechcené seno na zimu. Stačí nahrabať jaseňového lístia a o vlákninu v zime pre zver máš postarané. Len ti závidieť. ◄ reagovať

off Solirov, 7.11.2011 o 9:22

Osamely - opadane jasanove listie zver skutocne rada zbiera a ano aj vo volnom revire.. ale to z elektricky nevidno. a v tvojom virtualnom revire jasen nerastie... ◄ reagovať

off Osamelyvlk, 7.11.2011 o 7:35

Ale čítam to aj ja a týka sa to mňa, tak nežiadaj admina, aby zakazoval čitateľom rozmýšľať! ◄ reagovať

off soson, 7.11.2011 o 7:27

Ak si to nepostrehol Tebe som nič nepísal, tak ma vynechaj z Tvojich diskusii. ◄ reagovať

off Osamelyvlk, 7.11.2011 o 7:23

cita, to je pre mňa naozaj novina. Ale aj vo voľnom revíri? Pretože som o tom ešte nepočul. smetko, je známe, že už 7 mesačné diviačičky sa dostávajú do ruje a je to aj rozpadom čriedy a úhynom matky, hlavne je to však nezootechnickou dobou lovu, synchronizovanou s dobou ruje. soson, čo chceš zakázať rozmýšľať? Keď to nemôžeš čítať, tak nečítaj! Kto ťa núti? ◄ reagovať

off smetko, 6.11.2011 o 21:13

dospelosť u cicavcov: 1. pohlavná - produkcia zrelých pohlavných buniek schopných oplodnenia, jedinci na rozmnožovanie ešte psychicky nezrelí. Za určitých podmienok sa samica môže dostať do ruje. Napríklad už ročná samica svine divej sa môže dostať do ruje a úspešne reprodukovať vplyvom rozpadu čriedy po úhyne matky. 2. psychická - po ukončení obdobia adolescencie, plná účasť na reprodukcii 3. telesná - ukončenie restu a vývinu. ◄ reagovať

off cita, 6.11.2011 o 19:56

Kolego, opadané jasanové listí je pro zvěř magnet. To ještě nevíš? ◄ reagovať

off soson, 6.11.2011 o 19:52

Admin ešte raz, dokedy tu budeš tolerovať tieto kokotiny od pána zootechnika ? ◄ reagovať

off Osamelyvlk, 6.11.2011 o 18:52

Alebo napíšem to ešte takto. Ak by jelenej, či srnčej zveri chutilo opadané lístie, o krmivo na zimu by sme mali vystarané - vždy by si našla aj pod snehom tých pár Dg opadaných listov a nemusela by ohrýzať stromy. Nie je tomu tak. Ale nahrádzať puky a letorasty hnačkovými obilninami je mimo zdravý rozum. ◄ reagovať

off Osamelyvlk, 6.11.2011 o 18:33

Požieranie mladej koristi stavovcovitými dravcami /mladých jeleňov vlkmi/ a dospelej koristi mikropredátormi, teda bezstavovcovitými predátormi /dospelého a starého jeleňa muchami mäsiarkami, jej larvami/ má obdobu aj v rastlinnej ríši. Mladé listy buka má rada jelenia zver. Staré už nie. Tie na jeseň opadnú, ale zver ich už nechce. Nezostanú však naveky. Práve dnes v Zelenej revue, na STV 2, hovorili, že sa do jari rozpadnú. Nie je to pravda. Rozpadnúť sa môže nejaká politická strana, alebo hrad, nie odumretý organizmus /list stromu/. Ten naďalej "žije" - mikroorganizmy v ňom, ktoré ho požierajú. Takže odumretý list do ďalšej vegetácie poslúži ako potrava pre mikroorganizmy. Ale aj pre bezstavovce - dážďovky. Len nie pre vyššie stavovce - jelene. Tým od jesene do jari chutia viac puky a letorasty stromov a krov, ktoré nepožierajú mikroorganizmy. Prípadne plody - žaluď, bukva, gaštan. ◄ reagovať

off Osamelyvlk, 6.11.2011 o 17:38

Ešte k tým dokumentom, ktoré ukazujú lov iba mladej koristi. Myslí si niekto, že dokumentaristi majú natočené aj lovy dospelej koristi, ale do éteru púšťajú iba lovy mladej koristi? Z akejsi obhajoby dravcov? Ja si to nemyslím. Pretože občas aj dajú lov dospelej, ale hneď na to ukazujú, ako dravec korisť buď pustí živú, alebo ju omylom aj zabije, ale ani neochutná. ◄ reagovať

off Osamelyvlk, 6.11.2011 o 17:25

cita, 4.11. o 15,25. Pohlavná dospelosť sa z 99 % uvádza u živočíchov, chovaných v zajatí. A teraz komu mám veriť? Kto uvádza údaj z voľnosti? Ja len súdim z toho, že ak vlky lovia losy v priemere 14 rokov, potom to musí byť ešte nedospelý los. A že dospelosť nastupuje ešte neskôr. Ono aj z vedeckých výkumov si treba vyberať obozretne. Ako tú dobu ľadovú - pokiaľ nemáme dôkaz, kde bol život, veriť v ňu nemôžme. Počas nej fungovať nemohol. ◄ reagovať

off WolfHunter, 6.11.2011 o 16:32

pomlč vlčko o tom znížovaní a nehnevaj sa že nikto netoleruje a nechce sa hrať s tebou na somara hra skončila vyhral si spokojný????...:D ◄ reagovať

off Osamelyvlk, 6.11.2011 o 10:56

admin, a nie je to jedno - súťaž, či diskusia? V oboch sa predsa snažíme dopátrať pravdy. Neexistuje menšia, či väčšia pravda. Tá je len jedna. Ja sa tu snažím nabádať každého, aj teba, aby si všímal aj tento detail - vek koristi. Ja som zatiať prišiel na to, že vlk má silu na každého jeleňa, losa, aj bizóna - ak nestačí sám, zvolá svorku. Nemá však chuť, alebo snahu uloviť každý kus koristi, pre jej jedlosť, atraktívitu, stráviteľnosť. Podobne, ako krokodíl - silu má na každý kus pakoňa - to zvládne aj sám. Veď váži 1000 kg, pakôň 200. Ale práve u neho sa môže každý presvedčiť, že vždy loví mladé kusy. A to aj napriek tomu, že pláva medzi utopenými dospelými pakoňmi. Podľa toho môže každý vydedukovať, že to platí aj na vlka. Toto sú moje postrehy - nielen z dokumentov, ale aj z vlastných skúseností. Alebo má niekto presvedčivejší argument? Tu je to však opačne - kto nemá žiadny argument, zníži sa k hulvátstvu. A to mládeži, ani poľovníctvu nepomáha. ◄ reagovať

správca admin, 5.11.2011 o 11:06

Poprosím vás aby ste sa nechytali za slovíčka ale viedli normálnu diskusiu na tému! A Osamelyvlk vôbec tu nejde o to že kto povie väčšiu pravu a mladí nech si vyberú!! Toto nie je súťaž! Ale diskusia. Ak máte chuť sa doťahovať ďalej, poprosím cez poštu. Ďakujem za pochopenie. ◄ reagovať

off WolfHunter, 5.11.2011 o 10:29

oprav sa vlčko si chorý vadný blbec ktorému bolo nechtiac umožnené aby sa sem odbavoval škoda našej trpezlivosťi len lutovať a lutovať :D ◄ reagovať

off Osamelyvlk, 5.11.2011 o 9:45

soson, ja som len zvedavý, svedomitý, slovenský poľovník, ktorý, na rozdiel od teba, nepadol učený z neba. Žiadny eštebák. Teba treba vymazať! ◄ reagovať

off soson, 5.11.2011 o 9:40

Admin dokedy tu budež tolerovať tohto eštebaka, v každej diskusii jeho "excelentné" myšlienky, kto to má stále čítať ? ◄ reagovať

off Osamelyvlk, 5.11.2011 o 9:36

Stopinko, tak väčšiu debilinu som ešte nečítal a nepočul. Aby losy pohlavne dospievali v 1,5 roku a ruje sa zúčastňovali až v 5. roku. A dovtedy čo? Onanujú a masturbujú? Nevravím, že si na to prišiel ty, ale veriť sa tomu ťažko dá. Nielen Oxfordčanovi, ale aj Kocúrkovčanovi. O druhej ruji sŕn tiež píšeš bludy, preštuduj si literatúru, pretože viem, že druhá ruja prebieha koncom novembra, zač. decembra a to je jeseň - do 23.12. Som, náramne zvedavý, ako odoberajú v Grónsku polárnym medveďom vo voľnosti ejakulát. To ich uspia a v spánku odoberú? A ako sa medveď "urobí"? O sviniach divých viem aj u nás, že sa zúčatňujú ruje už v 7. mesiaci, predpokladom je však veľký stres lovom v týchto mesiacoch. Aj o umelom oplodnení už vieme. A, prosím ťa, hulvátsky tón si nechaj pre svojich najbližších. My tu naň nie sme zvedaví. ◄ reagovať

off axon, 5.11.2011 o 9:23

Jožibači mňa strašne zaujíma, akými myšlienkovými pochodmi si prišiel k záveru, že los dospieva v 18. roku??? Uvažoval som na tým, a napadlo ma jediné: hmotnosť losa 600 kg deleno hmotnosť srnca 25 kg sa rovná 24, mínus 6 (mesiac jún kedy sa väčšinou rodia mláďatá losa) sa rovná 18 rokov, t.j. los sa stáva dospelým v 18-tich rokoch-::)))) Ak si prišiel k 18 rokom takýmto nezmyselným výpočtom, tak ti to verím...--))) Ak nie, tak daj nejaký odkaz, kde si to môžme overiť. Dúfam, že chápeš, že keď napíšeš "podľa mojich excelentných myšlienok..., alebo "podľa mojich geniálnych názorov, alebo "podľa môjho neomylného presvedčenia...., tak to nemôžeme brať ako dôkaz ◄ reagovať

zobrazené 81-120 z 244 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie

reklama

www.LUK.sk