Dobry podvecer prajem.
Ako uz niekolko mesiacov citam rozne diskusie na tomto skutocne vinikajucom webe, stale viac a viac sa len utvrdzujem v tom, ze stat sa clenom PZ je nielen beh na skutocne dlhu trat ale casto aj nesplnitelna misia. Poznam velmi dobre niekolko polovnych hospodarov a predsedov PZ, ale vsetci sa zhoduju na tom istom a uplne uprimne Vam povedia, ze clenovia PZ su zvlastna sorta ludi, ktori si chrania vo vacsine len svoje zaujmy (samozrejme velka cest vinimkam, ale v mojom okoli som sa stretol s tymto nazorom). Starsi polovnici so zasluhami uz nemaju tolko chuti zucastnovat sa na brigadach a pracovat v prospech prirody (co je samozrejme pochopitelne) a na ukor mladej novej generacie neodsuhlasuju s radostou prijatie novych clenov. Moja otazka skor smeruje k tomu, ci by sa nasla hrstka ludi, co by zobrala osud za paces a pokusila sa s tym nieco spravit. Mladi milovnici prirody (mam na mysli polovnikov), ale aj ty skusenejsi (bez nich to samozrejme nejde) co by sa velmi radi starali o svoj vlastny revir a robili to s radostou a k laske k zveri, zucastnovali sa brigad.... Poznam take heslo ze kde je vola tam je cesta. Vela polovnym revirom o ktore sa staraju zhumplovane PZ koncia zmluvy. Nestalo by za to pokusit sa ziskat vlastny revir? (nechcem teraz preboha navadzat k revolte, to nemam v umysle a ani to nieje predmetom tohto prispevku). Narazam len na to, ze su niektore PZ (napr. rozne politicky vylobovane revire...) ktore si vobec nezasluzia mat vlastny revir, nectia si matku prirodu a historicky odkaz polovnicta a len drancuju zver. Dakujem za moznost vyjadrit si vlastny nazor a som skutocne zvedavy na Vase reakcie aj ked viem ze viac menej tato tema tu bola pretriasana uz v par diskusiach.
Dakujem.
Tieto nostalgické akože spomienky na "ľudové poľovníctvo" a klasické čierno-biele videnie dobrých "ľudových poľovníkov" a zlých "zbohatlíkov" mi ešte stále dokáže vyvolať úsmev na tvári. Budem sa možno opakovať, ale v praxi to bolo často tak, že skupina osôb poľujúca od "nepamäti" nadobudla dojem, že to tak bude navždy, lebo je to "ich revír" a zmluvy sa doteraz aj zvykli vždy nejak predĺžiť. Trebalo síce čosi poplatiť v krčme, troška sa pohádať na urbári, niekde niekomu niečo sľúbiť, ale išlo to. 10,20,30 rokov, ideálne za cenu 6sk/ha. K tomu nastavený uzavretý, kastovný systém "pánov poľovníkov", ktorí s myšlienkou "my sme tu doma páni" dokázali nepravidelným dvíhaním rúk na členskej schôdzi s úsmevom na tvári, bez akejkoľvek snahy občas osviežiť krv vytvárať lacnú pracovnú silu v podobe 10 a viac ročných čakateľov-kandidátov spolu s potľapkaním po pleci a slovami "snáď budúci rok ťa už prijmeme." Lenže trh aj legislatíva sa zmenila a bohužiaľ v nej dnes platí, že kto dá viac, ten poľuje. Je to úplne pochopiteľné, kapitalizmus postupne prenikne do každej sféry a nepoľujúci vlastník predsa nebude prenajímať za menej, prečo by mal? Jeho nezaujíma kto zver loví, ale koľko mu jeho pozemok prinesie peňazí, najmä ak o ľudových poľovníkoch často počul len v čase predlžovania zmlúv na revír. A nerobme tu zo solventnejších ľudí démonov v poľovníctve. To práve ľudové poľovníctvo, ktoré tu podaktorí tak radi dávate za ukážku priateľských vzťahov a odbornosti pri chove a love zveri v praxi prebiehalo pretkané neskutočnou závisťou, hádaním sa o kus mäsa a o povolenky na trofejovú zver, pričom tá odbornosť po celý čas často vychádzala z vedomostí získaných ešte prípravou na prvý poľovný lístok spred 30 rokov. A ak mi chce niekto tvrdiť, že tí akože "ľudoví poľovníci" lovili len ako sa má, tak to už je na diagnózu, povaly by vedeli rozprávať. Nehovoriac ak včas zistili, že revír už ich nebude, odniesla si to práve zver. Sú práveže prípady a je ich dosť, kedy práve príchod tzv. "zbohatlíkov" pre revír znamenal aj kvalitné kŕmenie, osvieženie krvi v podobe nákupu zveri, výstavbu estetických zariadení a posedov, ktorých nosné časti netvoria kabíny z traktorov a nesúrodá zmes odpadových materiálov, ktoré zvýšili z prerábky domu. Solventnejší človek si často revír zadováži z úprimnej snahy sa niekde realizovať a nie preto, aby pálil do zveri na krmovisku pre kus mäsa, ktorý je z ekonomického hľadiska pre neho nepodstatný. Nato mu stačí zaplatiť si odstrel či poplatkový lov, nemusí sa trápiť s administratívou a správou revíru ako takého. Mnohí takýto poľujú aj po boku tých domácich, ktorí pochopili, že poľovníctvo je záujmová činnosť a forma oddychu, nie spôsob ako si ľahko prilepšiť. Áno, sú aj negatívne prípady prejavujúce sa v podobe zneužívania noktovízorov, prudkej komercializácie poľovníctva a strata pôvodných hodnôt. Ale pôvodcom nie je solventnosť človeka a cena za hektár revíru, ktorý platí, ale jeho charakter. Treba si vybrať triesku z oka a porozmýšlať, prečo veľa združení o revír prišlo. A nie vždy to bola záležitosť peňazí, mnohokrát ich prevalcoval pocit vlastnej neohrozenosti a nemennosti vecí a keď im vlak ušiel, ostali len oči pre plač a hromženie, ako ich tí zlí, nevzdelaní "zbohatlícki lovci" obrali "podvodom" či peniazmi o revír. Čo sa týka ceny v štátnych lesoch, ako už odznelo, je to individuálne, revíri sa často licitujú. V priemere to je ale od 5-7 eur za ha/rok. Z tejto ceny to ide len smerom nahor v závislosti od bonity a záujmu o konkrétny revír.
finko ja nemám manželku :-D tak tie parohy si netrafil :-D ◄ reagovať
Nesmiete sa čudovať čo sa deje v poľovníctve,lebo tvorcovia nového zákona boli odmenený-sedia na vyšších funkciách a naši funkcionári SPZ sa navrhli do funkcií SPK.Normálny ľudia to neurobia,aby jeden sedel na dvoch stoličkách!!Nemajú na nič čas,len pre spriaznené duše.Finko vo Vašich príspevkoch je niečo cítiť.Kľudne funkcionárov SPZ môžeme nazývať ZELENÉ GORILI,ale sú tak odolný,že budú klamať a dobra vedia-klamstvo vynáša.Od PZ chcú zápisnice z VČS a sami nevedia poslať pre platiacich členov správu,ako nakladajú s financiami oni.Funkcionári OkO SPZ čakajú,že ľudia budu odchádzať z SPZ,SPK a majetok sa bude potom deliť len malej skupine.NENAŽRANCI!!!-prajem im veľa trpezlivosti a nech tam dlho sedia určite to dobre vynáša. ◄ reagovať
stanovy SpZ tiež nie sú v súlade so zákonom o poľovníctve a mnoho iného . Samozrejme je tu ešte i protiústavnosť :-D Otázka na dr kovácsa 15. Februára, 10:47 "Stanovy SPZ obmedzuju zastupovanie jej clenov pred organmi SPZ (nie PZ) v §7, ods. 3. Je to v sulade so zakonom?" Odpoveď :" Stanovy SPZ, okrem iného, aj v tomto ustanovení sú protiústavné, jedná sa o hrubé porušenie základných ľudských práv. uvedené v čl. 47 ods. 2, Ústavy SR Bližšie si pozrite napr. Nález ÚS SR I.ÚS 248/07-22. Hore uvedená problematika- zastupovanie na členskej schôdzi PZ, nemôže byť predmetnom diskusii ani polemík, veď člen si uplatňuje iba jedno so svojich najzákladnejších ľudských práv, zaručené priamo Ústavou SR! To, že sú okolo toho polemiky, sa stáva iba v tých prípadoch keď príslušní funkcionári nemajú ani tie najzákladnejšie právne vedomie.... " odkaz Toľko jeden mini príbeh nekompetentnosti pre finka ,ktorý si myslí ,že vyjadrovať sa majú možnosť len ľudia z Bratislavy :-D ◄ reagovať
NIeco podobne...ako ma revir istý podnikatel,ktoreho drží(dufam,že po volbach uz nebude ) Hort.Dzurindov poskok a analny speleolog. Neplatné zmluvy,sudne rozhodnutia o neplatnosti atd atd...tak panko úradníček na OLU v PB si povedal,ze rozhodne....a rozhodol...ani za pána s tym pohnuť. ◄ reagovať
ale no! na vykanie si naozaj nepotrpím, to naozaj nemusíš mať výčitky. skús dať tvoj pohľad napr na delimitáciu.. tá nemá nič spoločné s prechodnými ustanoveniami. spz nikdy nemalo právo výkonu poľovníctva, pozri zákon 23/61 §3 a §4. to je jadro celého! a následne: z akého titulu to rieši olu tuším v správnom konaní??? zákon je v tomto jednoznačný!!! pochybenie nemožno napraviť následnou registráciou! a nebolo to pochybenie, ale hodnotím to ako podvod. panstvo to zistilo a prenajalo si revír v zádielskej na spz-ústredie na začiatku roku 2009. na organizačnú jednotku bez štatútu PZ!!! a poľujú - pardon - PYTLIAČIA - dodnes!!! a viete o tom všetci, oficiálne! ja to nazývam ZELENÁ GORILA. ◄ reagovať
Samozrejme že si pamatam, ospravedlňujem sa za tykanie. ◄ reagovať
finko sršíš humorom :-D zrejme Ti rastie to parožie čo nám tu ukazuješ aké máš veľké ! Ten výrad na zamkovej dlažbe ma dostal ! To bolo isto z tvojej hlavy respektíve apovej červenej :-DDD Apa sa má keď má takého super poľovníka a ešte k tomu aj legislatívne zdatného ! Dobre ti to v živote zariadil súdruh apo :-D hahaha . Nečerti sa na pravdu ! S tou budeš musieť zápasiť celý život to ti apa nepovedal ? Máš snáď namierené do funkcie prezidenta spk či :-D ? Neboj jelenene budeš strielať aj chovné! To že ja žobrákov do chovu nevhodných mám si nevšímaj. Ja som iba vidiečan ,sedlak a chlapec z lazov . Kto si však Ty predstav sa mi . :-D Nemusíš poznám ťa kedykoľvek ! ◄ reagovať
edu nabudúce odfoť kolibríka čo máš v nohaviciach, možno sa pobavíme ◄ reagovať
apple pred tebou neujdú to nemám strach !!! ◄ reagovať
finko neprišiel by si nám tu ukázať výrad na zámkovej dlažbe ? Či ? ◄ reagovať
no moc sme toho nerozobrali, cosar, zmrzli sme hneď pri prvom probléme. škoda. o 22:08... takže moje hodnotenie s vymenovaním partie z odd poľovníctva a plus z právneho bolo na mieste... radšej by som sa mýlil, no čo už ◄ reagovať
apple :-D huaaaaaaaaaaaa :-DDD ◄ reagovať
ja nie som z dediny! my tu máme aj semafor a jednosmerku!!!! ◄ reagovať
apple ty si sa riadne pustil do veci ! Škoda ,že ja chlapec z dediny nemám čas sekundovať :-D ako finko napísal :-DDD Každopadne palec hore pre teba apple ! Si moja krvná skupina ! Viem o čom hovoríš a ďakujem ! Za pravdu sa netreba hanbiť a možno i kus seba obetovať !!! ◄ reagovať
nič??? a kedy si videl foxa v miestach, kde by si ho naozaj nečakal? napríklad v práci... ◄ reagovať
cosar.. tohoto: odkaz pamätáš? ◄ reagovať
finko, tí ľudia rozvrátili poľovníctvo. prečítaj si dnešný výrok ministra, že nekeciam. a malo by to mrzieť aj teba. a pohľadaj, kto všetko sa podieľal na tvorbe zákona, ja by som to tiež musel hrabať v tom goebelsovskom svinstve, prepáč. nerád by som niekomu ublížil, ak ho nespomeniem ◄ reagovať
cosar: kedy si naposledy videl foxteriéra? ◄ reagovať
nemam vedomosť ze sme sa stretli, osviežiš mi pamat? ◄ reagovať
tebe tí ľudia musia ležať strašne v žalúdku. Ublížili tebe osobne??? Ak Ti to neprekáža napíš tých ľudí do pošty. Nechce sa my hľadať Lebockého komenty. Dík ◄ reagovať
ono to funguje v reáli tak: inteligenti pripravia a ostatok zo svojich pohľadov pripomienkujú. toto však bola priamo jeho parketa. no tých inteligentov pri príprave bolo viac, nejdem menovať, nájdeš v lebockého prezentáciach. ◄ reagovať
Spýtam sa Ťa: Len on to tam dal? Alebo to bola skupina ľudí. A čo pripomienkové konania a náš inteligentný zákonodarný orgán aj so svojím zbytočným aparátom? ◄ reagovať
a všeobecne platia iné pravidlá tvorby komory, alebo podobnej organizácie. nevytvára ju nikdy iná!!!!! proste slovenská špecialita. no účel svätí prostriedky. nechci aby som sa tu viac rozpisoval. ◄ reagovať
a druhá, naprosto odborná vec s týmto,,právnikom,,. ako mohol dať do zákona spz - tvorcu komory????? spz nesplňalo kritéria §80 ods.9!!!! teda zákon je zmätočný! a bol jeden zo spolutvorcov!! a vieš, na akom odd pracuje. nie je to ani odborník, keď ja s priemyslovkou odhalím také závažné nedostatky. a nie je to jediný. ◄ reagovať
Ja ma tiež s ním skúsenosť a nie v jednom prípade ◄ reagovať
finka, ja mám skúsenosť... nie názor, prepáč ◄ reagovať
No vidiš ja mam na neho zasa opačný názor. 100 ľudí 100 chutí. ◄ reagovať
fihko, mne sa zas nepáči ňuňuk. nie pre to, ako vyzerá, ale aké ,právne, názory zastáva. je mi ľúto, ale nebudem chváliť človeka, s ktorým mám skúsenosť že klame. ◄ reagovať
pre apple:Priamo v blave nebyvam ani ja. Ale je to kusok 30 km. Ja taktiež pochadzam zo starej polovnickej rodiny. Dokonca este aj moja mama je polovnicka. S problematikou uznavania polovnych revirov sa stretavam bezne, pretoze jeden moj blizky clovek sa tomu profesionalne venuje a myslim si ze sa tomu dooooooost dobre rozumie. Mne sa len nepaci vas utok na Nunuka ako keby on bol vsetkemu na vine. Lovu zdar ◄ reagovať
a ešte čosi... mám dojem, že sme sa stretli, nie? ◄ reagovať
cosar: prechodné ustanovenia sú jedna vec. to., že spz nikdy nemalo právo výkonu poľovníctva je druhá. nič nemajú spoločné, či áno? teda ako sa z spz zaregistrovaného na zvieratá stala organizácia s právom výkonu poľovníctva podľa 23/61? zákon priznával právo poľovníctva len PZ v §4.. a v §3 tri máš popísané, aké úlohy má spz... výkon práva poľovníctva tam nie je! tak aké prechodné ustanovenia? to, že následne majú stanovy úplne mimo zákon, je už nepodstatné. viackrát som položil otázku, ako je možné že spz nemá v stanovách štatutára, ani nemalo! napriek tomu som dostal od ondrejčáka, že majú, taktiež od iných... takže čo sú to za kroky na olu bl skúmať, vypytovať sa, žiadať stanoviská a pod.... správne konanie? zákon to nepripúšťa... so štatutárom je to len príklad, ale viem, prečo ho vravím ◄ reagovať
finko podľa mňa si veľmi prchký a takýto namyslený mladíci sa vyhovárajú na starších poľovníkov!!Nemám vo zvyku takto písať,ale Vaše chovanie za jedna.Ja znesiem aj kritiku,ale skúsenosti sa nedajú získať zo dňa na deň.Verte jednému,že Vás budú hodnotiť iný a nie Ja.Prajem dobrú mušku a veľa poľovných zážitkov!!Keby som to napísal,ako chcel môj syn tak sa urazíte!Má síce len 20 a vyrastal v poľovníckej rodine to by sa nedalo čítať.Nebývame v Blave,ale človeka si dokážeme vážiť!!! ◄ reagovať
650525 vyjadrujem plny súhlas. Poľovníctvo by malo byť presne o tom. ◄ reagovať
Apple, prečo bereš toho doktorka na rováš. Myslíš že on za všetko môže. Inak sorry ak som ťa urazil. ◄ reagovať
apple, ty si to určite nezapričinel, nemaj strach. Na tvoju otazku najdeš odpoveď v prechodných ustanoveniach zákona o poľovníctve. Ale ty by si mal vedieť,kde sú tieto zaležitosti ošetrené. Všetky 83 združenia zaregistrované na výkon práva poľovníctva sú PO. To mač tiež v jednom z tých prípadov čo si spominal. Môžem vedieť čím som ťa pobavil? ◄ reagovať
finko, čímže som sa ťa dotkol? zamrzel ma tvoj príspevok. ◄ reagovať
Ako vždy musíš mať pravdu. Čo mi v Bratislave vieme???? Vy na lazoch viete určite viac. A parohy také veľké ako máš ty čo ti žena nasadzuje keď sa s tou tvojou super výbavou flákaš neviem kade určite doma nemam:-))). 613 som bohužial nikdy nemal a ani mať asi nebudem, kde by som na ňu zobral. Ešte prihoď dajake želiezko do debaty, nech je sranda. ◄ reagovať
Názor 50na50 napísali niektorý mladý čakatelia -Prečo ich neprijali do PZ?Zbohatlíci sa neberú do PZ,lebo tam treba chodiť na brigády makať a zúčastňovať sa iných aktivít.V našom PZ aj 72 ročný sa zúčastňujú prikrmovania,kosenia a brigádnickej činnosti dôvod dobrá partia.Niektorý neznesú,aby im niekto niečo prikazoval,zakazoval a preto sa snažia si vytvárať nové PZ.Hovorí sa im podnikateľia strieľajú čo sa im chce,lebo majú známosti na PZ,OLÚ,SPF.Treba sa prispôsobiť a vážiť si tých,ktorý poľovníctvo berú ako záľubu,povinnosť a zanechali niečo s tejto peknej prírody aj vám.Chcete si vytvoriť poľ.revír,obory a chovať tam neprirodzenou cestou zver-to je etické dopovať zver.Netreba sa vyhovárať na starších poľovníkov i keď pripúšťam ,že niektorých prípadoch máte pravdu.Mladých a zanietených poľovníkov v PZ,PS treba podporiť a dať im priestor ,aby sa mohli realizovať a dokázať starším ,že niečo dokázali.Starší a mladý poľovníci treba sa navzájom rešpektovať!!LOVU ZDAR! ◄ reagovať
finko zrejme som tvoju dušinku urazil s tým superbrnom :-D . Nie nejdem súdiť ľudí ani tých čo ťa nahovorili na tú obstarožitnú reparovanú zbraň .Ešte dokúp tatru 613 nech sa otec cíti ako za starých časov. Zrejme nejaká nostalgia apíka . Stroskotaný lovec :-D chlapec z lazov :-D to ma pobavilo . Ukáž nám nejaké veľké parohy isto máš nejaké čo zblednem závisťou čo všetko Ty chlapec z Bratislavy dokážeš zastreliť v zápale selektívneho lovu :-D. Buď rád ,že žiješ na Slovensku a ,že súdruh tata ti pekný život zariadil . Nezávidím takým ako si Ty niet čo závidieť ani tie parohy veľké :-D a pochybujem že apple závidí . Závisť a pravda sú dve odlišné veci . Tých otáznikov je naozaj dosť :-D bavíš ma :-D ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.