Práve som sa vrátil z lesa (respektíve z poľa) a chcel by som sa s vami podeliť o zážitok s jedným "PÁNOM POĽOVNĺKOM". Odohralo sa to v PZ, ktorého názov neviem ale rozprestiera sa na poliach medzi dedinami Ďanová, Folkušová, Necpaly, v okrese Martin. O 4:00 som prišiel na miesto, sadol som si, vybalil statív a kameru, a čakal. Bola aj nejaká zver ale to v tomto príbehu nehrá rolu. S vychádzajúcim slnkom spoza mňa vyšiel aj automobil SUZUKI GRANT VITARA ZELENEJ METALĺZY a špz MT 781AF. Vystúpil z neho "PÁN POĽOVNĺK" (zrejme psychicky narušená osoba, ináč si to neviem vysvetliť) a začal mi nadávať až sa hory zelenali. Mimo iné som sa dozvedel, že som kokot (tak díky). Neostalo však len pri tom a "PÁN POĽOVNĺK" v záchvate svojej šialenosti popadol môj statív aj s kamerou. Tajne som dúfal, že ním nechce udreť mňa. Moje dúfanie sa našťastie potvrdilo, a tak som ho upozornil, že je to celkom drahá výbava. On na moje slová zareagoval v stýle, že to má v piči alebo také niečo. A v tom momente letel statív aj s kamerou na zem. Tento hod sa mu asi zdal príliš slabý, takže znova chytil moju výbavu a hodil ju druhý krát o zem. Pri dopade som zbadal ako zo statívu odletelo jedno rameno. Zrejme si to všimol aj on a usúdil, že tretí krát už hádzať nebude. "PÁN POĽOVNĺK" však v agresii neprestal a keď už nemal čo hádzať o zem, tak sa zameral na mňa a zaútočil mi na hlavu. Tento útok bol však (zrejme cielene) slabý, za čo "PÁNOVI POĽOVNĺKOVI" taktiež ďakujem a neutrpel som žiadnu fyzickú ujmu. Utrpeli však okuliare, ktoré skončili pokryvené. Ale dali sa vyrovnať, takže v pohode. Následne asi usúdil, že je dostatočne vyventilovaný, nasadol do auta a odišiel. Po celú dobu bola v aute aj druhá osoba, ktorá sa do tohto incidentu vôbec nezapájala a ďalekohľadom prečesávala okolie. Výsledok stretnutia je nepoužiteľný statív v hodnote cca 20 ojry a nepoužiteľná kamera v hodnote cca 250 ojry. O tom, že mi pokazil, tak pekne začínajúci deň sa tu nemusím baviť. Bohužiaľ nemám dôkazy takže "PÁN POĽOVNĺK" ušetrí.
Chcem upozorniť, že po celú dobu som bol slušný, pozdravil som sa, predstavil som sa, povedal som čo tam robím, ani raz som nezvýšil hlas a už vôbec som nenadával.
Mám vyštudovanú SLŠ Liptovský Hrádok a TU vo Zvolene odbor lesníctvo, som veľký fanúšik poľovníctva, divej zveri a prírody vôbec ale nie je mi súdené byť v žiadnom PZ. Tak mi to "PÁN POĽOVNĺK" prepáčte. Ja už budem radšej sedieť doma.
viktor. Keby som ťa nepoznal ešte z PID ako mnohí na tejto stránke a nevedel by som, kto si, čosi, do akej skupiny patríš a aký je tvoj všeobecný rozhľad a postoj k problematike najmä v tejto téme, resp. postoj k poľovníctvu ako takému, tak by som sa s tebou do diskusie aj pustil, len by určite nebola produktívna. Tu je jeden tvoj príspevok z PID, google mi ho vyhodil medzi prvými a vystihuje ťa, reagoval si v téme lov líšok "idioti. na tak bezbranne a krasne zviera musite ist s puskou.. co tak ju dobehnut? vrahovia zvierat" A navyše kedže viem, čo je tvojím cieľom a väčšina diskusií medzi tebou a inými skončila vzájomnými urážkami(tvoja prvá reakcia na mňa bola, že som nebezpečný človek :) ), lebo ty si proste niečo chápať odmietal, nebudem mrhať energiou a nenechám sa vtiahnuť úroveň, v ktorej sa ty cítiš ako doma :) Pekný deň a verím- a myslím to úprimne, že s tvojím prístupom nenatrafíš na osobu, ktorá bude labilnejšia a spraví z teba vozíčkara, les býva často bez svedkov a ty si proste chodiaci provokatér. Ja byť tvoja mama, sedíš doma a bojuješ od počítača ako to robíš väčšinu času.
viktor. Keby som ťa nepoznal ešte z PID ako mnohí na tejto stránke a nevedel by som, kto si, čosi, do akej skupiny patríš a aký je tvoj všeobecný rozhľad a postoj k problematike najmä v tejto téme, resp. postoj k poľovníctvu ako takému, tak by som sa s tebou do diskusie aj pustil, len by určite nebola produktívna. Tu je jeden tvoj príspevok z PID, google mi ho vyhodil medzi prvými a vystihuje ťa, reagoval si v téme lov líšok "idioti. na tak bezbranne a krasne zviera musite ist s puskou.. co tak ju dobehnut? vrahovia zvierat" A navyše kedže viem, čo je tvojím cieľom a väčšina diskusií medzi tebou a inými skončila vzájomnými urážkami(tvoja prvá reakcia na mňa bola, že som nebezpečný človek :) ), lebo ty si proste niečo chápať odmietal, nebudem mrhať energiou a nenechám sa vtiahnuť úroveň, v ktorej sa ty cítiš ako doma :) Pekný deň a verím- a myslím to úprimne, že s tvojím prístupom nenatrafíš na osobu, ktorá bude labilnejšia a spraví z teba vozíčkara, les býva často bez svedkov a ty si proste chodiaci provokatér. Ja byť tvoja mama, sedíš doma a bojuješ od počítača ako to robíš väčšinu času. ◄ reagovať
Ak by som sa mal vyjadriť k tejto ohnivej téme, v prvom rade by som poukázal na to že zákony treba tam kde sa ľudia nevedia dohodnúť a v prvom rade každý vytiahne ten zákon a paragraf ktorý mu vyhovuje. Pre hľadanie rozumného riešenia a kompromisu treba hlavne chcieť na všetkých stranách. Motorkári štvorkolkári, tam mám jasno patria do motokrosových arealov a nie do lesa- tu som nekompromisný. Cyklisti , turisti? pri dodržaní všetkých pravidiel to chce z ich strany len pochopenie pre dennú dobu ( skoro ráno, neskoro večer ) v ktorej sa budú lesom po vyznačených chodníkoch pohybovať a úroveň hluku ktorý budú produkovať. Hubári - to je to najkomplikovanejšie na chodníkoch nerastú a aby ho dakto nepredbehol tak čo najskôr ráno a čím odľahlejšie miesto a húština tým lepšie. Psýčkari - na vodítku s náhubkom na chodníku alebo ceste - nemám problém. Ak sa vzdiali durí alebo ženie - každý vie čo je jeho povinnosťou. Mačky - tu je to jasné. A nakoniec FOTOGRAFI - v konečnom dôsledku nám ide o to isté , len cesta je iná . Poľovníci rádovo viac investujú do koníčka, starajú sa, platia nájom , investujú do zariadení chystajú krmivo brigádujú, behajú po úradoch a výsledkom toho všetkého je stav a kvalita zveri , ktorú si fotograf chce iba vyfotiť. Takže pri minimálnej sebareflexii by mal byť zo strany fotografov rešpekt a ucta k plodom práce poľovníkov, z ktorých si aj fotografi uždibnú svoje. Neverím tomu, že v každom združení sa nenájde minimálne 50% členov, ktorý bez najmenších problemov spoja svoj čas na posede s fotografom. Na to treba len aby si dotyčný jedinci ako ľudia sadli a najskôr vznikne aj kamarátstvo. Vraví sa, že ak chceš pochopiť problemy človeka musiš si "obuť jeho topánky" Takáto spolupráca môže mať len pozitívne prínosy, ak ine nie tak v otázke Bezpečnosti a to je to hlavné. Hold Ludská blbosť nieje viazaná na koníčka ale na charakter. Preto ak na seba narazia dvaja arogantný jedinci bude z toho spor, hádka a invektívy či sú futbalisti polovníci rybári golfisti ...... . Ludská arogancia a nezdrave sebavedomie a neodôvodnene vysoká mienka o tom kto som a čo môžem, vedie len k podobnému príkladu. --------------------------------------------------- Sedím na verande chaty popíjam kávičku kochám sa pohľadom na svoj ohradený pozemok uprostred lesov. V tom sa zlesa cez volný priechod v ohradení vyjde tlupa " turistov z prilahlej obce " šinú si to prostredkom lúky k jabloni , hruške zdvihnú , odtrhnú si čo sa im páči. To ma už začalo cukať, mama ma brzdí " kašli na to " a " , že nie to sú čo za móresy " zišiel som z chaty a rezkým krokom som zamieril k nim , ráznym spôsobom som ich vykázal " poslal do riti ", že tu nemajú čo robiť a že či to je ich . Celé to mohlo vyzerať inak : Stačilo aby jeden pán, dáma zo skupiny zamierili k chaťe ( 20 m ) a povedali :" Dobrý deň, asi je to tu Vaše ak by vám to nevadilo prešli by sme tadiaľto ." Odpoveď by znela :" samozrejme, kludne a tamto sú chutné jablčka kludne si nazbierajte - deti si isto cestou pochutia. " Kto seje vietor - zožne búrku. V prvom rade je to všetko o úcte a tolerancii. Páni a dámy " láska k prírode má byť to čo nás spája a nie rozdeluje" " Kto do teba kameňom, ty do neho ešte väčším " Kto do mňa chlebom ja do neho maslom a máme spoločnú večeru. :-)))) Čas nad týmito riadkami som netrávil preto aby som dakoho nasral alebo vyvrátil mu jeho názor. SKôr aby som poukázal na to, že stresu a zhonu máme všade okolo dosť - koníčkom chcem relaxovať anie si pridávať ďalší. ◄ reagovať
Zial, rozpory medzi polovnikom a fotografom prirody sa budu stupnovat, nakolko obaja maju rovnaky ciel zaujmu. V minulosti foto technika nedovolila fotit v skorych rannych alebo neskorych vecernych hodinach, takze k stretu polovnika a fotografa prichadzalo zriedkavo...jeden chodil do lesa cez den a druhy za sera...a samozrejme v minulosti na celuloid fotilo zvieratka iba niekolko nadsencov...dnes je fotografov prirody mozno viac ako polovnikov a obe skupiny, aj polovnik aj fotograf chcu vykonavat vo svojom volnom case svoje hobby. Lenze polovnik, akosi z historickych dovodov ma pocit, ze svojho konicka moze vykonat iba on, lebo on si za to plati. Je pravda, ze plati za prenajom reviru, ale plati hlavne preto, ze mu spolocnost dovoli lovit zver, ktora je sucastou prirody a tá patri vsetkym. Fototografujem a do prirody chodim uz niekolko desatroci a poznam vela polovnikov a tak isto som vela polovnikov na potulkach za zverou stretol. Nikdy ma nenapadlo sa osocit na polovnika, ktory sa prirutil na terenaku, ze mi vyplasil zver prave vo chvili, ked som chcel fotit... Opak bol skor pravidlom. Ked som dal o svojej pritomnosti vediet, zacal vysluch ako na odeleni stb (cest vynimkam) ... kto som, co tu robim, ze tu nesmiem byt a samozrejme nechybali argumenty, ze on tu chcel polovat a teraz uz nemoze, lebo som mu to vsetko vyplasil, ak okamzite neodidem zavola policajtov, ze sa velmi lahko moze stat ze si ma niekto pomyli z diviakom a podobne. Verim, ze si niektory polovnici akosi nemozu zvyknut nato, ze dnes v lese okrem dalsieho polovnika mozu stretnut i fotografa, hubara, turistu, psickara na prechadzke alebo ornitologa, ktory idu vo svojom volnom case do lesa za svojim konickom, tak ako polovnik. Takze aj napriek tomu, ze sa mi dnes polovka nevydarila, chce to iba trocha tolerancie a nepovysovat svoje zaujmy nad zaujmy inych. Je zaujimave, ze akesi povedomie toho, ze v lese mozem byt iba ja a nikto iny, lebo som polovnik je zauzivane vyhradne iba medzi polovnikmi. Som tak isto i rybar a veru nikdy som sa nestretol s tym, ze by rybar vyhanal z rybnika kupajucich sa rekreantov, lebo on si chce chytit rybu, za nasadu si plati nemale peniaze a oni mu obsadili jeho tutovy flek a vsetky ryby mu plasia. Ak nejakeho polovnika tento moj prispevok rozculi odporucam mu zobrat si miesto pusky do lesa fotoaparat a okamzite pochopi o com som pisal.... ◄ reagovať
Snažil som sa prečítať všetky posledné príspevky v tomto vlákne. Diskusia zaujímavá, ale problémy týmto spôsobom a týmto systémom komunikácie nevyrieši. Je až naozaj zarážajúce ako sa poľovníci dokážu pohádať medzi sebou a tak zbrklo reagovať aj na drobné provokácie. Páni, v tomto je naša najväčšia slabosť. Treba sa naučiť ťahať za jeden povraz, zamyslieť sa nad názorom druhého a občas ustúpiť zo svojho za cenu prijateľného kompromisu. V tomto je sila pseudoochranárov na ich rôznych fórach či stránkach, v zásadných otázkach majú názorovú jednotu, ktorú razia ako barani vrážajúci do steny. A šíria ju ďalej, neuzatvárajú sa. Nehovorím, že presadzovanie len jedného názoru, čiernobieleho videnia, bez kritického myslenia ako to často u rôznych "ochranárov" badáme je správna, ale na strane druhej, Lysec, Apple, obaja ste skúsení poľovníci, páni v rokoch, skutočne sa budete hádať kvôli fotografom v lese, tu na poľovníckom fóre, v diskusii? Veď to musí byť pod vašu úroveň, určite viete presmerovať energiu lepšie, za spoločným cieľom, ktorý poľovníkom poslúži, namiesto "vybíjania" sa v tejto téme, k potešeniu všetkých z druhého tábora. Niečo je lepšie riešiť si poštou. Treba však akceptovať fakty, ľudia do lesa chodia a chodiť budú a to aj iní ako poľovníci. Treba si uvedomiť, že fotografi (tí seriózni), nie sú naši nepriatelia. Rovnako ako my hľadajú v prírode oddych a ich koníček je minimálne tak ušľachtilý ako náš. Áno, máloktorí fotograf ak vôbec nejaký, ktorý nie je poľovníkom sa o zver ako poľovník stará. Áno, nekŕmia, nebrigádujú, neobetujú toľko času starostlivosti o zver. Ale ani neberú tak ako my, páni poľovníci, treba si uvedomiť, že sme skupinou ľudí, ktorá legálnym spôsobom rozhoduje o živote divo žijúcej zveri a túto výsadu si treba ctiť a vážiť, má hlbší a historický význam, tak ako puška na pleci a štetka z diviaka za klobúkom. Nie túto výsadu nemáme vďaka fotografom, verejnosti a ostatným návštevníkom lesa, ktorí sa občas arogantne tvária, že poľovníctvo existuje len preto, že to oni tolerujú a poľujeme len preto, že to oni dovolia. Poľujeme, lebo uplatňujeme svoje právo vyplývajúce z vlastníctva alebo využívame právo iného, ktorý ho na nás delegoval. A aj dlho budeme a žiadni psíčkari či "ochranári" to nezmenia, pretože poľovníctvo má väčšiu pridanú hodnotu ako celá ich doterajšia aj budúca činnosť, ktorá bohužiaľ ťaží len z dnešnej, pseudohumánnej doby, kedy ľudia ako keby zabudli ako vyzeral život na dedine a že spolužitie s prírodou neznamená len absolútnu ochranu všetkého, ale správny pomer daného a vzatého. Priemysel, monokultúrne poľnohospodárstvo ohrozuje prírodu viac ako poľovníci, ale to "ochranári" nechcú vidieť, riešiť problém komplexne je pre nich príliš zložité, jasne identifikovaný nepriateľ v podobe poľovníkov sa predáva lepšie. Viem, platíme si za právo loviť a nie malé peniaze. Aj mňa zamrzí, keď mi poľovačku pokazí nevychovaný turista, hubár či iný návštevník lesa. Najmä keď kvôli pracovným povinnostiam na poľovanie ostane čas najmä cez víkend. Aj ja nadávam. Vždy si však treba uvedomiť, že títo ľudia to s veľkou pravdepodobnosťou nespravili naschvál, skúsiť sa povzniesť, prípadne tiež ticho zanadávať. Na strane druhej, fotografi, naučte sa rešpektovať fakt, že poľovníkov toto hobby niečo stojí. Nemyslím finančne, ale najmä časovo. Že uplatňujú práva, ktoré majú oproti bežným návštevníkom naviac. Snažte s nimi kooperovať, tak ako to tu popísali viacerí, namiesto ignorovania ich prítomnosti len preto, že vstup do lesa u nás ešte obmedzený nijak zásadne nie je. Ja tiež nehádžem rybárovi kamene do jazera keď chytá ryby, hoc mi to žiaden zákon nezakazuje. Vidieť len seba a ignorovať ostatných je také typické slovenské, bohužiaľ robia to aj poľovníci, aj keď ako som uviedol, na miske váh majú troška naviac. Na strane druhej treba pomenovať spoločného nepriateľa a tým naozaj nie sú turisti či normálni fotografi. Sú to ľudia, ktorí poľovníctvo a prírodu vedome poškodzujú, ničia poľovné zariadenia a dlhodobo broja proti odstrelu resp. chránia zachránené napriek všetkej logike. Sú to tiež nedisciplinovaní psíčkari, motorkári, štvorkolkári a iní "kári" :) Netreba sa hádať na fóre, treba skúsiť využívať to čo viaceré zákony umožňujú, apelovať na obce, nech v istom období v istých oblastiach vstup do lesa zakážu, najmä v čase kladenia mláďať, za účelom ich ochrany. Toto musí akceptovať každý človek, čo ma prírodu skutočne rád, mne osobne je prednejší pokoj zveri ako uspokojenie potrieb motorkára čo sa ide vyblázniť tam, kde nemá čo robiť. Snažte sa robiť súčinnostné akcie s políciou- ide to, len treba chcieť a troška papierovať. Nezatvárajte oči nad porušovaním zákona v lesoch, nedovolených vjazdoch automobilmi a podobne, tieto veci treba natáčať a hlásiť, ľady sa pohnú, byrokratický aparát zatiaľ u nás funguje. Aj za cenu, že to stojí čas a nervy. Inú možnosť nemáme, "palica" síce rieši problém krátkodobo, ale z dlhodobého hľadiska je to meč do vlastného brucha. Papier nie je "hul", ale dá sa oň opřít:) Keď vidíte ľudí porušovať zákon, prihovorte sa im, vysvetlite im čo robia zle, mne sa to osvedčilo. Otočil som takto nejedno auto z lesnej cesty, slušné chovanie vie niekedy spraviť viac ako hulvátsky prístup. Výsledky sa dostavia, hoc možno na ne doplatia aj niektorí z našich radov, neexistujú totiž dobrí poľovníci a zlí zvyšok a naopak. Nuž a proti hlupákom a arogancii sa treba tiež postaviť čelom, podľa vlastného vedomia a svedomia. Len vždy myslite nato, že keď ste v zelenom, s puškou na pleci, nereprezentujete len seba, ale poľovnícky cech ako celok. ◄ reagovať
tí, ktorí majú aspoň trochu záujem o túto tému a zachovali si zdravý rozum, mlčia. prečo???? prečo sa tu delíme na fotografa, umelca, takého i onakého poľovníka, provokatéra a neviem žo ešte... proste stále na akýchsi účelových a prešpekulovaných užívateľov lesa. a čuť to zo strany jedných, či druhých, či tretích. kam sme sa to dostali???????? kto komu dal právo takto deliť návštevníkov lesa???? nie je vám hanba???? a čo ma bolí najviac, tak najväčší bojovníci za svoju okupáciu lesa sú poľovníci, a naozaj len jednotlivci "ochranári". a tie kvlafikované dôvody - platím si nájom za revír a pod sú skutočne s prepáčením dementné. som poľovník, čosi som už tomu obetoval, ale takýto prístup je mi naozaj cudzí a urážlivý. mrzí ma, že mám kloegov, ktorí sú tak zaostalí a dokážu sa s takými názormi verejne prezentovať a ešte sa nechať potľapkávať, akí sú múdri. ospravedlňujem sa všetkým, ktorí boli takýmito "tiežpoľovníkmi osočovaní, napádaní, urážaní a obmedzovaní. Jaro Pavlorek. ◄ reagovať
Pozdravujem Vás dámi - páni... Som polovník , som fotograf ak som na polovačke a mnoho krát sa mi stalo ,že mi niekto vyrušil polovačku ,,,od turistu ,koničkára, hubára ,orientačný beh a veľa veľa pod... nikdy som sa nevedeľ kvôly tomu nahnevať ak zver odbehla príde inokedy ved zver je tam doma mi len na návšteve :)) ... ak porovnávam fotografa a polovníka v love zvery (polovník puškou) ,fotograf s fotoaparátom, dovolím si povedať ,že fotograf to má oveľa náročnejšie dostať sa k zvery (na vzdialenosť a potichu )a spraviť fantastické zábery o ktoré sa potom môže podeliť s ostatními či polovníkmi či milovníkmi prírody ako je osveta polovníctva ,tím chcem napovedať ,že som fotil s polovníkmi či wildfotografmi a nikdy som nemal dojem ,že plašia zver ,dovolím si povedať ,že fotograf je skor duch v lese !! Takže ak niekto skutočne argumentuje frázou vy tu plašíte zver ,,dovolím si povedať treba to aj preukázať prípadnou videodokumentáciou , čo sa týka bezpečnosti ,hmm každý polovník je držiteľom zbrojného preukazu ,domnievam sa každý z nás polovníkov ma dostatok času na to aby vedel čo loví a na čo presne strieľa príp.kam môže jeho gula smerovať v prípade že netrafí !! Niekedy v tedy tam dávno mali naši predchodcovia možnosť polovať na menšie vzdialenosti nakolko polovali s možnosťou brokovnice a tí lepšejší mohli mat aj gulovnicu ,,v dnešnej dobe sa poluje na famozne vzdialenosti na základe výkonným puškám či nábojom ... samozrejme zver má tím aj menšiu šancu ....OK k záveru :predpokladám ,že všetko je to len touto uponahlanou dobou ,,, dnešná doba nám prináša veľa stresu a veľa času trávime v práci ..potom aj sám polovník v rýchlosti využíva chvílky času volna ,príde víkend ,a chce sa vyžiť poľovkou a tu stretáva všetko čo mu v jeho love bráni...Ďávam si otázku či existuje recept na menej arogancie , viac dobrej nálady alebo či chceme niečo čo ma byt tajné o čom by nemali vedieť iný . K samotnej nahrávke ,,ak by nebola ,nediskutujeme , ak mám čisté úmysli (polovník)nemôže mi to vadiť ,musíme sa správať tak ,aby sme sa neskôr za to nehanbili. ◄ reagovať
Treba si uvedomiť, že nie každý, kto ide do lesa s fotoaparátom je aj fotograf. Rovnako ako poľovníka nerobí zelené oblečenie a puška, ani fotografa nerobí foťák prevesený cez krk. So skutočnými fotografmi prírody (a je jedno či amatérskymi alebo profesionálnymi) nemôžu mať a vo veľa prípadoch ani nemajú normálni poľovníci žiaden problém. Títo fotografi sa totiž v poľovačke vyznajú s rozdielom, že lovia foťákom. Rešpektujú smer vetra, zvyky zveri, používajú vhodnú optiku aj krytie, fotia aj na miestach, kde sa nebijú o pľac s poľovníkmi a preto zver jednak vyrušia minimálne a často o ich prítomnosti poľovník ani nemá vedomosť, prípadne s poľovníkmi priamo spolupracujú. Bohužiaľ mnohí si myslia, že po kúpe foťáku sú automaticky fotografmi, rovnako ako sú ochranármi po zapísaní sa v nejakom občianskom združení či spolku, bez ohľadu nato, či vôbec spĺňajú nejaké odborné kritéria, resp. absolvovali aspoň kurz na úrovni toho poľovníckeho. Odborník odborníka spozná na 100m a je jedno či sa stretnú 2ja poľovníci alebo poľovník a fotograf či ochranár. Nikoho totiž nepoteší "fotograf" pobehujúci po lúke popred posed, resp. chodiaci po lese ako slon, pretože on hľadá vlka či inú zver, pričom o nejakých zásadách pohybu nemá ani páru.Raz, dvakrát to prežije každý, ale v niektorých revíroch sú takéto návštevy na dennom poriadku a to si človek, kvôli takýmto ľuďom fakt nezapoľuje. Pričom keď niekto aj takéhoto "fotografa" či iného "turistu" napomenie a snaží sa mu vysvetliť pohľad druhej strany, arogantne sa bije do pŕs, že on ako občan SR môže všetko, ale práva iných sú mu zároveň ukradnuté. Mnohí tu poukazujete na nepovyšovanie svojich záujmov nad zájmy iných a na jednotnosť práv v lese. V poriadku. Ale potom zaplaťte členské za revír a chodievajte do neho fotiť, ono treba si uvedomiť, že tých práv, navyše pokiaľ nemáte ani právo poľovať, ani nie ste vlastníkmi pôdy máte proste menej. Pridajte si povinnosť, pribudne vám právo. Fotografov rešpektujem, je to krásny a ušľachtilý koníček, nikdy som žiadneho z lesa nevyhodil. Ale vidieť len svoje krivdy a porušenia svojich práv pri strete s poľovníkmi nie je fér, jednak neplatíte za prenájom a jednak máte menej povinností vyplývajúcich poľovníkom z práva výkonu poľovníctva a často si neuvedomujete, že svojím prístupom toto právo iným upierate, napr. áno aj tým, že pokazíte poľovačku. Vy potom škody spôsobené zverou nehradíte, vy sa nesúdite, vy potom nebeháte často aj keď sa vám nechce plniť plán lovu..a už vôbec nie prikrmovať, brigádovať či čistiť les. (česť výnimkám, sú aj dobrovoľníci-nepoľovníci). Tak sa potom nečudujte troška namrzenejším reakciám, aj keď ako som uviedol, je to o ľuďoch a ich prístupe k okoliu, ale aj koníčku samotnému. ◄ reagovať
Občas prečítam príspevky a nedá mi nezareagovať...zostávam v šoku nad príspevkami kde sa celá táto vrcholne nepríjemná a trápna záležitosť takmer otočila proti chalanom ktorý sa túlali revírom a fotografovali zver. Obhajovať násilie v akejkoľvek forme a pochybovať nad tým či sa môže človek vôbec volne pohybovať po poľovných pozemkoch je prinajmenšom primitívne. Tie pozemky pokiaľ nie sú oplotené patria všetkým a úlohou nás poľovníkov nie je robiť policajtov a pristavovať okoloidúcich s otázkou "čo tam vlastne robia, keď oni tam poľujú". Treba sa spamätať lebo potom akákoľvek osvetová činnosť vychádza nazmar a nemôžme sa čudovať že poľovníka budú zase prezentovať ako opitého blázna s puškou. ◄ reagovať
Podobným problémom sa zaoberáme aj v našom PZ. Ani zďaleka nepoľujeme len na pozemkoch patriacich niektorému z členov nášho PZ, naopak väčšinu máme v užívaní od iných majiteľov. Problém však je, že niektorí z nášho PZ sa v revíri správali (kým predseda nezakročil) ako by patril len im. Pravidelne boli na niektorých z nás sťažnosti, že sa neslušne správame k ľudom, ktorých stretneme v revíri. Dôvody sťažností boli naozaj oprávnené. Je nemysliteľné aby niekto z našich radov nadával človeku za to, že mu svojim ranným alebo večerným behom po poľných a lesných cestách pokazil čakanú na zver, prípadne aby sa ľudí (či už turistov, hubárov...) bezdôvodne pýtali na to čo tu robia. Nakoniec sa stalo, že jeden z nás sa snažil bezdôvodne (kvôli vlastnému egu – som poľovník, ja som tu predsa pán) vyhodiť človeka z revíru, na ktorého pozemkoch poľujeme. Poľuje medzi nami aj primátor, ktorému už došla trpezlivosť vysvetľovať kadekomu, prečo sa niektorí z nás správajú tak ako sa správajú. Bolo nám naznačené, že pri ďalšom podpisovaní zmlúv o užívaní pozemkov v revíri patriacim nečlenom PZ by mohol nastať problém. Na schôdzi sme sa o tom chlapsky pobavili, napomenuli dotyčných členov aby sa správali rozumnejšie a vďaka zdravému rozumu sa za posledný rok situácia začala meniť k lepšiemu (nedostávame toľko negatívnych ohlasov na našu činnosť). Pokračujúcimi konfliktami medzi nami a ľuďmi, ktorí chodia po našom revíri by to smerovalo len k horšiemu. Slušných ľudí jednoducho musíme tolerovať , aj keď sa napríklad jedná o bežca, ktorý počas svitania alebo súmraku pokazí niektorému z nás poľovačku, prípadne o fotografa, ktorého stretneme zamaskovaného kdesi v revíri. Názor, že mi si za náš koníček platíme absolútne neobstojí, pretože my sme tí, ktorí si berú z prírody najviac, tak ako to už spomenul Stagstalker. Cez náš revír prechádza viacero turistických chodníkov, ktorých využívaním sa duševne ale aj fyzicky obohatí tisíc násobne viac ľudí ako nás, členov PZ, ktorí si v revíri napĺňame náš koníček. Tento fakt má pre štát podstatne väčšiu pridanú hodnotu ako naša činnosť v revíri. Pokiaľ by sa jednalo len o naše pozemky, dalo by sa k tomuto problému pristupovať inak. Bohužiaľ, nepoľujeme len na našom. ◄ reagovať
Už som sa nechcel vracať k tejto téme, ale nakoľko sa stále objavujú nové príspevky pri ktorých ma dvíha zo stoličky nedá mi nezareagovať. Napadnutého fotografa poznám osobne nakoľko sme boli spolužiaci na strednej škole. Tak mierumilovných a poctivých ludí ako je Andrej som v v živote stretol skutočne veľmi málo a preto si ho nesmierne vážim. Vzhľadom k tomu že je subtilnejšej postavy a má okuliare môže sa veľmi ľahko stať že si na nom nejaký primitívny zakomplexovaný idiot popravý svoje ego. Osobne garantujem že keby som bol býval účastníkom incidentu tak neobmedzený pán predseda už do svojej zelenej grand vitari bez cudzej pomoci nenastúpi a ešte dlho bude premýšlať čo sa mu vlastne stalo. Ked by sme už chceli vracať do čias grófov tak prosím si uvedomte že ludove poľovníctvo ktoré tu stále vyzdvihujete by v tej dobe nemalo žiadnu šancu. A uplne najviac sa mi páčia príspevky tipu môj posed na mojom súkromnom pozemku, vyhánanie turistov a fotografov z nášho revíru podobne. V mojom okolí už takýto neobmedzený vlastníci dostali studenú sprchu pri obnovovaní nájomnej zmluvy a ešte väčšina z nich to má len pred sebou v roku 2014. Takže myslite na to že dnes vyháňate niekoho vy a zajtra môže zase niekto vás aj ked tam pôjdete len na huby. (majme preto prosím pochopenie pre ľudí ktorí chcú tráviť volný čas v prírode) ◄ reagovať
Pán ZEPO - všímam si a veľmi si vážim Vaše objektívne názory (aj v iných diskusných témach).Avšak : obidvaja vieme, že vekový priemer poľovníckej pospolitosti (okolo 50 r.) je určite vyšší ako priemerný vek pubertálnych a postpubertálnych antipoľovníckych a od života na vidieku odtrhnutých diskutérov ,ovládajúcich IT na určite kvalitnejšej úrovni ako väčšina mojich kolegov, nehovoriac ani o tom, že väčšina poľovníkov žiadnu takúto vymoženosť nevlastní (lebo, koniec koncov, venujú sa hlavne iným užitočným činnostiam). A "vďaka" tejto skutočnosti vyznieva pomer síl veľmi naklonený protipoľovníckym náladám ,až natoľko, že pre väčšinu z nich sú poľovníci "mäsiari","pytliaci","vrahovia","dementi","úchylovia" a pod.Na niektorých diskusných fórach to vyzerá tak, že do poľovníka si "nekopne" len taký "sraľo" ,ktorý má strach zo všetkého, ba aj sám zo seba.Verím, že väčšina z nich by si to, čo si dovolí napísať do diskusie,nedovolila povedať do očí, lebo každý má svoju hranicu trpezlivosti. Medzi skutočnými chlapmi sa totiž takéto problémy riešia inak ako vzájomným opľúvaním sa na nete.A zákaz pohybu mimo turistických značkovaných chodníkov v NP(jediné praktické opatrenie slúžiace ako tak nielen zveri ,ale aj aj poľovníkom) som si nevymyslel ja ,ale náš vôbec nie prehnitý parlament,čiže tí istí ľudia , ktorí slúžia Vami spomínaným finančným korporáciám.A ak poľovník vyháňa turistu naspäť na značkovaný chodník, tak nerobí nič iného len to, že si plní svoju občiansku povinnosť ( aj keď to vyzerá ,že háji hlavne svoje práva).Lebo ak to zákon zakazuje, tak sa ten turista dopustil priestupku .Takže ,napriek tomu, že mám ďaleko od toho, aby som si o všetkých z nás robil nejaké ilúzie, nikdy nebudem súhlasiť s označením poľovníka za dementa len preto, že hájil predpiy NP a svoje právo vykonávať nerušene právo poľovníctva (a to už vôbec nehovorím o "pravopisnej" podobe tejto "sťažnosti"). A ,kým sa niečo nezmení bude zrejme aj v tomto ohľade platiť to známe :"Ako sa do hory volá, tak sa z hory ozýva". ◄ reagovať
Nemyslím si, že rozkol a stret záujmov je v delení návštevníkov lesa do skupín, mne osobne rozumní návštevníci lesa nevadia, bežne ich stretávam a tolerujem, veď prečo aj nie, teší ma záujem ľudí o prírodu, najmä mladých. Vadí mi však, keď si návštevníci lesa zasahujú navzájom do svojich práv (a je jedno či poľovníci do práv iných alebo iní do práv poľovníkov) a v prípadoch ako je viktor a spol., častokrát aj s úmyslom do týchto práv zasiahnuť, netvárme sa, že niektorí pseudoochranári chodia do lesa na prechádzku a popri tom sa priviažu o strom či napília nejaký posed, prípadne sa presúvajú hlučne ako na školskom výlete, nech tie svine poľovnícke nič nestrelia. Potom troška poprovokovať, natočiť video a plakať na internete ako sú obmedzovaní pri prechádzke lesom. Nemusím hádam zdôrazňovať, že je snáď už verejným tajomstvom, že členovia istých ochranárskych združení dostávajú vo svojom združení pochvalu za každú zmarenú poľovačku a teda v ich vnímaní reality za záchranu vlka, jeleňa či iného tvora, ktorého bezcitní vrahovia alias poľovníci chceli uloviť. Môj nadnesený metaforizmus mi snáď bude odpustený. V príspevku nižšie som opísal ako mnoho fotografov a turistov do stretu s poľovníkmi ani nepríde lebo sa v lese správať vedia a najmä nejdú do lesa s tým, že ich naštvať nejakého poľovníka a pokaziť mu poľovačku vyslovene teší. A pokiaľ niekto ide po lese ako grobian, bez ohľadu na nejaké zásady správania sa v prírode a rešpektovania skutočnosti, že ÁNO, NIEKTO TAM OKREM MŇA AJ POĽUJE A MÁ NATO PRÁVO, pričom sa takýto "turista" oháňa ústavou a svojimi právami bez ohľadu nato, že práva iných pošliape a ešte mu to ani nepríde drzé, tak áno, je na mieste poukázať nato, že iný návštevník lesa-poľovník si prenesene za svoju návštevu PLATÍ a to formou nájmu za revír, kde mu tento nájom zakladá nejaké práva, ktorých má proste VIAC ako bežný návštevník lesa, ale zároveň má aj viac povinností. To je proste fakt. A pri nesplnení povinností mu vyplývajú sankcie, ktoré bežný návštevník opäť nemá, preto sa netreba čudovať, že nie každý má na ostatných, ktorý majú len svoje práva a cudzie nepoznajú, trpezlivosť. Ja tiež keď vidím fotografa nejdem sa za ním pozerať a dupotať mu po lúke, keď chce niečo odfotiť a pokiaľ ho včas zbadám, obídem ho, tiež loví, avšak inak ako puškou. Mnohí sa však správajú ako keby poľovníci boli tí, ktorí len obmedzujú práva iných, pričom práve poľovníci sú často aj vlastníkmi lesnej či inej pôdy a keď už sa oháňame ústavou, vlastníctvo tam tuším spomínajú ;) ◄ reagovať
Niektorí ľudia majú zjavne potrebu privlastňovať si všetko, čo sa len privlastniť dá, aj za cenu toho, že je to úplný nezmysel a navyše aj protiprávne konanie. Poľovník, pokiaľ sa nejedná o poľovnú stráž/lesnú stráž/stráž prírody, nemá najmenšie právo obťažovať fotografa/turistu ktorý neruší zver, neznečisťuje prírodu atď. Vstup na lesné pozemky máme VŠETCI voľný, obmedzenia sa týkajú hlavne vojenských lesov a niektorých typov chránených území. To, že poľovník čaká na posede s klientom tri hodiny a v momente, keď sa konečne objaví kapitálny jeleň, ktorý sa náhle zvrtne a utečie, lebo nejaký fotograf/turista/hubár/hocikto práve prešiel okolo NIE JE dôvod na vykázanie z lesného pozemku! Príroda je pre každého jedného, kto ju chce spoznávať a dodržiavať zákony a všeobecné pravidlá. A to, že má niekto iný názor neznamená, že ten človek "nerozumie prírode", "zver videl iba na internete" a podobné vyjadrenia. K tej údajnej novele zákona len toľko, že zdravo zmýšľajúci človek si uvedomí, že to je čistá magorina, ktorá nie je ani len z najmenšej časti vykonateľná. P.S. Som začínajúci poľovník a poľovníctvo je moja srdcová záležitosť, čomu prispôsobujem svoj voľný čas aj výber školy, no mám tiež kameru, ktorou natáčam zver a zábery následne využívam pri propagácii poľovníctva na školách a škôlkach. Spomenul som to len na margo toho, aby neboli ako fotografi/kameramani a poľovníci vnímané ako dve oddelené skupiny s rôznym záujmom, nakoľko sa veľmi často prelínajú. ◄ reagovať
batuska dovolím si malý postreh....do roku 2008 u nás fungovla pohraničná stráž čiže policajty mali v obci kasáren robili výjazdy po hranici a bolo ich vidiet v obci...poliak si nedovolil vstupovat na nase uzemie pretoze ho jednoducho chytili a bud bola pokuta alebo mal problemi...nekradlo sa drevo soplaici si nedovolili na motorkách a štvrkolkach podnikat výlety do okolia takisto ziadne hromadne hubarsko čučoriedkarske najazdy neexsistovali...prišiel však šengen a pohraničiari odišli...trvalo to rok a začali problemy...otvorením hranice začali vznikat kadejake turisticke lobby spoluprace za ktorými stál bývalý starosta...kvietok na pohladanie bez vedomia tunajšieho PZ a súkromných vlastníkov začal otvarat tažobné a prístupové svažnice z obce na hranicu...celý chotar je tvorený zo súkromných pozemkov tak občanov obce ako aj nas polovnikov...drviva večšina je v USA a doma sa ukaže sporadiciky raz za niekolko rokov rokovalo sa o nas bez nás...spametali sme sa až sme začali stretavat ludí kade tade čo sa z roka na rok stupnovalo a dnes máme velké problémy pretože v priebehu roka stretnete hocikoho skupinky v mladine v jarkoch na zimovyskach jelenej zveri v diviačích kotloch ...vešaju si textilne šnurky po stromch nabíjaju doma robené cedule farbou značia šípky po kamenoch po stromoch podotýkam že su takto v jednej lokalite schopný vyznačit 7-8 trás kde prejdu peši na bycykli na koni...je u nás pútnicke miesto ku ktorému vedie asfaltová prístupová cesta....poliak to má bližšie z hranice avšak to mu nedáva právo vytvárat si chodníček každý týžden inde kebyže sa pohybuju jednou trasou čert to vem vyhnem sa im na polovačke ale nedodržuju ani nejake časovy harmonogram a ku kladeniu ohna a nechavaniu odpadkov sa nebudem vyjadrovat...ako polovnicke združenie sme toto podcenili sam som tri roky apeloval na vybor ktorý zložením zo starších pánov mi okrem uznanlivého pokyvovania hlavy a par úsmevov doslova ukazal prsotredník ak však len dovtedy kým nezačali nachádzat bordel po posedoch nemali snad x krat prekazenu polovačku...mala zmena nastava až teraz kedže sa vymenil starosta a nový je finančným hospodárom a polovníkom v našom združení je však prineskoro pretože za tie roky sa tu ludia naučili bezmedznej rekreacii....a teraz ich potrebujeme zastavit...najlepsia lokalita s 3,5km širokou lúkou je neustále vyrušovaná polskou bandou v zime skutre v lete motorky...uz sme mali aj razie na dolapenie zatial bezuspechu lebo dolapit ho hoc máte zo sebou hliadku nie je take jednoduche...minuly rok som dokonca videl ako sa partia baví prehánaním vysokokotnej jelenice...párik podarených polských zberačov nam každý rok vyzbiera zhody ktoré potom predáva susedom ktorý sa zaoberajú výrobou doplnkov z parohoviny uz sme podnikly iste kroky ale niet akosi štastia ich v terene dolapit su organizovany duria so psami...kým sa snažíme urobit čosi v pohraničí za ten čas nám v obci výrástol další problem pár deciek s otcami v zahraničí dosalo najprv detsku motorku a dnes vo veku 16 rokov maju krosky a pri každom volnom vikende a peknom počasí za z vozenia po obci presunuli do terenu kde sa rev motorov rozlieha po celej doline u susedov to zašlo ešte dalej tam frajeri nemaju problem jazdit priamo v uzemi pieninského narodneho parku!...s domácimi sa bude dat urobit poriadok predvolat na obecny urad rodiča upozornit ho na porušovanie zakona a aj na to že chlapci nemaju vek ak neomože proste udat a nesrat sa...tolerancia sa nevypláca...nájazdy romov na čučriedky nekomentujem ...smarad v revíri a vytrhané čučriedovníky od hrebenov vravia za všetko...kradne sa drevo máme lesníka ten nestačí riešit konfliktne situacie...domaci vlastníci sedia doma na prdeli nedbaju o to svoje kým sa z toho nedaju vytrieskat peniaze ziadnu odozvu od nich nemozeme cakat doslova a do pismena primitivzmus bol som teraz na zastupitelstve kde som 4 hodiny vysvetloval nevyhnutnost dbania o poriadok v chotári neuspešne...akonahle sa vám otvorí hoc nie vaším chtením revír pre ludí dokonca si ho otvoria sami skončili ste...nástupom doby možnostou dnes sa jednoducho dostat k fotoaparátom kameram fotopasciam hocikomu prichadza dalsí problem a to je ten ze fotografom sa stavam ihned ako si fotak kupim chcem fotit a zvieratka tak zo zaciatku to budem robit okolo domu ale to nebude stacit tak prvy druhy treti vyjazd do terenu aaa fotíme...sami ste tu naznacili zo fotgraf sa musí spravat tak ako polovnik ale pre polovnika cosi plati ma zodpovednost knihu navstev vyvyja aktivity ci uz selekciu musí vediet čo sa v prírode kedy deje a podla toho sa spravat nie sme všetci taky ale v každej kategorii vekovej spoločenskej alebo zaujmovej sa najdu ty dobri aj ty zly...sme ozbrojeny tym sme riziko ale zodpovedame za to na to netreba poukazovat treba poukazovat na to ze fotograf je cosi na viac moze byt normalny a tomu sa vyjde v ustrety ale poslednu dobu narasta pocet tych arogantných nerespektujucich a hlavne ak mam 20 a pocit ze vsetko mozem tak sa povecsine spravam az kým nenarazim na niekoho kto moze mat iny nazor a nie je celkom stotoznený s tým co robím...chut ludí po pobyte v prírode narastá ale prečo to neriešia ako v USA ved máme národne parky rekreačne lokality ale nie mi sa musíme trepat kde si zmyslíme aj ked k tomu vedu rozne pohnutky treba si uvedomit aku vymeru zaberaju polovne reviri a jednoducho či sa vam to pači alebo nie narušate vykon prava polovnictva...polovnik sa bude musiet stat ochranca skutočný ochranca pred ludmi ktorý zabudajú že nie su oni a všetko ostatné a často krát vykrikuju bez toho aby vôbec pochopili že dnes jednoducho nemože fungovat pojem hurá do lesa kdekolvek kedykolvek to nie je sloboda to je bezcharakternost...toto sú problemy s ktorými mnho polovníkov dendenne prichádza do kontaktu a nie každý má chut stále čosi vysvetlovat tolerovat a prihliadat na to ako trpí prostredie zver....v dnesnej dobe koli povinostiam a hektickému zivotnemu stylu nema kazdy z nás tolko casu ako by chcel aby sa tejto zelenej zalube venoval tak často ako si to praje preto pochopte poniektorí náš opravnený hnev ak miesto zveladovania vytvarania lepších podmienok pre zver musíme riešit a zasahovat voči ludskej arogancii a prizerat sa na to ako sa naše bohatstvo triešti pretože toto všetko je len dopad našej doby a obraz spoločnosti...je nemyslitelne aby sme čelili ochranarskym lobby kde je predmetom ochrany tvor trebarz vlk ktorého idu chranit zakazanim odstrelu ale je im jedno ako sa devastuje životne prostredie a často krat tými ktorí bojuju za jeho zachranu ale len dovtedy kym sedia za pc lebo až výdu do terenu pre uspokojenie svojich pohnutok mu ukažu že ho majú viete kde...skúste toto robit v polsku v 50 000 000 krajine ... zaujimave že tam platí aj zakaz pohybu mimo vyznačených trás neie je problem rampa a ludia sa tak chovaju to všetko však pada pri prekročení slovenskej hranice...prečo?...neobhajujem polovnikov každy zodpovedame samy za seba upozornujem na to v akej pozicii dnes sme a niekto si nas este drzo dovoli kritizovat...slovakom by bodlo navstivit vyspelejsie krajiny VB Nemecko tliansko...boli by nemilo prekvapeny ako to tam funguje ploty a rampy licencie takmer na vsetko...inac nedosiahneme aby sme si vazili to co mame dokym to mame zadarmo! az to skonci cia to bude vina nie nas ktorym bohuzial toto asi jedine pomoze ale Vás ludí ktorý zase budete len nadávat na polovníkov tak ako vždy však? ◄ reagovať
Páni táto hádka nemá zmysel. Každý má právo chodiť do lesa - poľovník, fotograf, psíčkar, hocikto, kto dodržuje zákony. To, že mi niekto svojou prítomnosťou v prírode "prekazí" poľovačku/fotografovanie/natáčanie nie je dôvod pre spor, ak to, samozrejme, nerobí naschvál. Proste s tým musíme všetci rátať, ako aj s tým, že napríklad domov prídem neskôr, lebo v meste je nejaký pochod/zhromaždenie, ktorý môže dopravu spomaliť. A teraz bude niekto, ako vodič, požadovať zákaz zhromažďovania? Nie, proste o svet sa delíme s ostatnými ľuďmi a preto takéto veci musíme tolerovať. ◄ reagovať
Neviem či si všetci tu diskutujúci zástancovia voľného pohybu hocikoho a hocikde v prírode uvedomujú ,kde vlastne žijú. Slovensko má zhruba 12o obyvateľov na km2 (v prepočte je to 1,2 človeka na 1 hektár ,t.j.1,2 človeka na štvorec 100x100 m). Popritom (ako z diskusie vyplýva) všetky nárokové skupiny (vlastníci pozemkov, lesníci, poľovníci, zberači lesných plodov, turisti, fotografi, väčšinou hlúpučkí, čiže dobrovoľní ochranári...) by chceli, aby boli rešpektované predovšetkým ICH NÁROKY a PREDSTAVY. Pýtam sa preto : je to pri takej vysokej hustote obyvateľstva vôbec možné ?! Takže, nech sa nikto nehnevá ,ale ak ústava niekomu zaručuje, že všetky úžitky z pôdy patria vlastníkovi a ten niektorý z úžitkov (napr.právo poľovníctva, alebo právo pestovať a ťažiť les) prenajal (čiže berie za to od nájomcu peniaze), tak debata o tom ,či má takýto subjekt aspoň morálne právo vyžadovať rešpektovanie jeho nárokov ide riadne pomimo. Málokto si napr. uvedomuje, že v 3 až 5..stupni ochrany) sa návštevník môže pohybovať len po značkovaných trasách (a popritom tých chr. území sme si nakvändili požehnane !). Niečo proste musí mať prioritu a poľovník ako nájomca poľovného práva vlastne v tomto ohľade zastupuje samotného vlastníka, ktorého záujmy sú v tomto ohľade dokonca nadradené samotnému mocnému štátu (viď právo dôvodného vyvlastnenia pozemkov !). Veď slušný človek si určite nedovolí vojsť bez súhlasu vlastníka do súkromnej záhrady. Tie síce bývajú zvyčajne oplotené ,ale aký je v tom rozdiel. Základom je slušné správanie - ak nie som na svojom , tak sa musím správať ako na návšteve a ak mi niekto dá najavo ,že tam nie som vítaný ,tak vypadnem. To, že pozemok nie je oplotený ešte neznamená , že je verejný. Kedysi ,keď pán gróf (za I.ČSR ,teda nie za feudalizmu)dal na dedine vybubnovať, že si nepraje ,aby niekto v jeho rúbaniach zbieral maliny ,nikoho ani len nenapadlo ,aby si sťažoval. A keď vybubnoval, že je to možné len za poplatok (väčšinou symbolický - išlo hlavne o kontrolu) tak ľudia radšej zaplatili, ako by sa mali naťahovať s jeho horármi ,alebo na ich podnet dokonca so žandármi. A všetci boli spokojní, a to vtedy na dedinách žilo o cca 30 až 50 % obyvateľstva (závislého na využívaní lesa, lúk a polí) viac ako dnes. Takže, ako spieva Peter Nagy - "...len pomaly , len pomaly ..."alebo tiež "...choďte sa biť niekam nabok ,zlí nemajú nárok:" ◄ reagovať
Chceme aby nepolovnici rešpektovali zákon. Aby sa ľudia netulali kde kade po lese. Ruku na srdce co sme pre to urobili aby laická verejnosť mala páru o tom co sa vôbec deje v lese. V dnešnej dobe o nás laická verejnosť vie asi toľko, že sme partia zakomplexovanych opilcov zo zbraňami co kantria všetko čo sa v lese pohne. Chceme od ludi aby nás rešpektovali a mame takúto povesť. Toto co som napísal son zažil keď som mal možnosť diskutovať s ľuďmi na jednej besede. Keď som I'm začal rozprávať ako to celé funguje mali otvorene ústa. Nemali o tom ani páru. Nie je to ich chyba ale naša. Spoliehať sa na to ze naša vrchnosť bude robiť osvetu je smiešne. My pre to robíme iba minimum. Nečudujem sa preto, že verejnosť na nás kasle a pritakava príspevkom kvazy ochranárov a médiám baziacim po senzaciach. Nie je to tak dávno keď sa deti chválili svojim rovesníkom, ze niekto z ich rodiny je poľovník. Dnes je to vrah zverí. Koho je to chyba? Miesto usmernenia a slušného jednania sú tu jedinci, ktorý rozbijaju iným okuliare. Neviem ci je to len kultúra nášho Slovenského národa ale v iných krajinách som sa s tým nestretol. Za posledných možno to prezeniem 20r som si o poľovníctve ako takom neprečítal ani slovo. Myslím, tým článok, ktorý by zaujal laickú verejnosť a vysvetlil jej o co tým poľovníkom vlastne ide. Bijeme sa tu za nás poľovnícky cech ale nik nás nepočuje ani nevidí. Za to o hrstke tiež ochranárov vedia všetci dokonca až v Bruseli. Z čoho som smutny je fakt co sa deje s nami. Mam dojem, že za poslednú dobu sa z poľovníctva stali lovecké preteky, kto koľko toho nastrieľa za sezónu a kto doma zavesi väčšiu trofej. Rad by som sa mýlil, ze to nie je pravda. Bohužiaľ je to vidno na každom kroku v našom cechu jagrov. Pekný deň Jaro Kučík ◄ reagovať
Margot - ak sa to ozaj stalo tak, ako ste to popísali, tak k tomu niet čo dodať a konanie orgánov činných v trestnom konaní je na mieste. Mňa však mrzí len jedna vec : prakticky ani len v jednom príspevku fotografa (o iných antipoľovníkoch ani nehovoriac) kritizujúcom poľovníkov nenájdete kúsok empatie , alebo aspoň zamyslenia sa nad tým prečo sa niektorí poľovníci takto správajú voči ľuďom ako ste Vy. Ste zrejme fotograf , teda lovec kamerou. Aby ste niečo nafotili musíte sa evidente správať ako poľovník (tiché ,nenápadné správanie sa, krytie, maskovanie , rešpektovanie smeru vetra a pod.).Popritom obaja veľmi dobre vieme ,že často aj pri najlepšom maskovaní tak poľovník, ako aj fotograf zver zradí, čo má za následok narušenie jej biorytmu a často aj zmenu jej stanovišťa ,pričom to nemrzí len poľovníka ,ale malo by to mrzieť aj fotografa a to aj keď už má "nafotené" (o čom silne pochybujem). Lenže rozdiel v týchto dvoch prípadoch je ten, že poľovník má túto činnosť garantovanú zákonom a môže ju vykonávať len vo "svojom" revíri (v ktorom často tvrdo pracuje ,a za ktorý si často "tvrdo" platí), kým fotograf má prístup do prírody garantovaný ústavou a svoju činnosť môže vykonávať prakticky všade okrem lokalít, kde to zakazuje zákon.Zákon o OPaK totiž o.i. všeobecne zakazuje nezainteresovaným osobám napr. rušiť okolie stanovíšť,hniezdisk či tokanísk vzácnych a chránených druhov a to aj fotografovaním, či filmovaním,alebo aj púhym pozorovaním .Lenže rušenie zveri zakazuje m.i. aj zákon o poľovníctve v par.24,ods.3,písm.b ! Potom,už záleží len na užívateľovi revíru, čo za rušenie zveri považuje. Prečo sa teda väčšina z Vás čuduje ,keď sa poľovníkom nevidia podobné návštevy ich revíru ? Popritom sú aj iné cesty ,ako sa do revíru dostať . Napr.,čo tak dohoda s užívateľom revíru, dobrá vôľa preukázaná nejakou tou odpracovanou brigádou ,finančný príspevok,alebo čo tak stať sa poľovníkom i keď len na papieri-len aby ste mohli fotiť (to by bolo však asi drahé,čo ?) a pod.?Ale jedno viem isto - najbližšia novela zákona o poľovníctve ,by mala obsahovať výslovný zákaz fotografovania a filmovania zveri v revíri,ako aj používania poľovníckych zariadení(posedov a chodníkov) bez súhlasu užívateľa revíru... ◄ reagovať
vyjadrenie jedneho priatela polovnickeho zdruzenia Vaďovce k incidentu ktory sa odohral na velkonocny pondelok v polovnom reviri vo Vaďovciach...! aby som uviedol na spravnu mieru ze kto boli tí dvaja podgurazeny akoze polovnici.... ano jeden pán je clen polovnickeho zdruzenia Vadovce a ma aj funkciu tajomnika PZ a pracuje ako lesnik a druhy pán nie je clen PZ Vaďovce, dokonca sa 2 krat hlasil do zdruzenia ale ani raz ho polovnici nezobrali ani len za cakatela... vo vyjadreni tych mladych chlapcov, ktori boli napadnuty sa spomina ze jeden z nich bol predseda... takze to je mylna a nepravdiva informacia, ktorou sa jeden z tych "akoze" polovnikov prezentoval ze on je predseda... ta informacia sa da kludne hocikedy overit... samozrejme ze to robi zle meno vadovskym polovnikom a ociernilo to aj meno predsedu PZ... a preto uvadzam mena obidvoch "akoze"polovnikov, ktori su zodpovedny za tuto neprijemnu udalost.... Laco Baranovic a Jaroslav Palenik...!!! lovu zdar. ◄ reagovať
Zákon pozná výraz fotograf? Dosť pochybujem, lebo jeden človek môže byť zároveň, fotograf, poľovník, hubár, motorkár, štvorkolkár, cyklista... A o to práve ide. Je jedno, s čím človek do hory ide, dôležité je, čo tam robí a ako tým ovplyvňuje chod prírody. Každý kto ide do hory plaší zver, aj keď o tom nevie. Aj turista vyplaší zver a a je to úplne legálne. Ale realita je taká, že zver spraví pár skokov a čaká v najbližšom kríku. Niekedy okolo nej človek prejde a len čumí. Fotograf ide do prírody s tým, aby vyplašil zver čo najmenej. Chcete zakázať chodiť ľuďom na huby? Lebo ani hubári nechodia po chodníkoch. To by znamenalo, že ani poľovník nesmie ísť do prírody mimo výkonu svojej služby, lebo by tam ako laik mohol vyplašiť zver. Vy na huby nechodíte? Alebo môžete, lebo ste si zaplatili členské? Fotografi môžu byť akurát nebezpečný pre tých, ktorí robia nekalú činnosť, lebo môžu zhotoviť dôkazy a to aj na väčšiu vzdialenosť. A to je zrejme pravý dôvod, prečo ležia niektorým v žalúdku. Ja verím, že rozumných poľovníkov, ktorý si naozaj zaslúžia úctu je viac, než takýchto radikálov, len by sa nemali báť ozvať. ◄ reagovať
falcon11, dobre napísané a súhlasím až na posledné 4. vety. Poľovníctvo nie je koníček ako napr. modelárstvo, športová streľba, fotografovanie zvery alebo jazda na štvorkolke a pod. Poľovníctvo je zákonom riadená činnosť ktorá v prvom rade chráni zver ako prírodné bohatstvo štátu, určuje jej min. počty pre poľovníkov, množstvo krmiva a soli pre poľovníkov a aj schvaľuje počty lovu pre poľovníkov ... ešte raz, pre poľovníkov, nie hubárov, fotografov, bežcov, motorkárov a pod. ale pre poľovníkov. Poľovníci tu sú tzv. zo zákona a tak majú aj zákonom stanovené povinnosti a práva. Žiaľ verejnosť o tomto poslaní poľovníctva prospešnom pre spoločnosť nie je správne informovaná. (ak by to nerobili poľovníci musel by zákon určiť kto to bude robiť) Poľovník nemôže byť a ani nie je v rovnakom postavení s motorkárom v lese, lebo motorkár tam nemá čo hladať !!! jazdu v lese mu zakazuje zákon o cestnej premávke, zákon o lesoch a aj zákon o poľovníctve, tie všetky motorkár v lese porušuje ... žial on je v telke. hrdina a poľovník vagabund a vrah zvery. Pravdou žiaľ je aj to, že niektorí poľovníci sa správajú drzo, arogantne a zastavujú vozidlá a návštevníkov v lese ... pritom ani nevedia že hrubo porušujú zákon a možno (závisí na okolnostiach) sa dopúšťajú aj t.č. napr. obmedzovania osobnej slobody, lebo zastaviť vozidlo a osobu môže len poľovná stráž, v žiadnom prípade nie poľovník ◄ reagovať
No chlapče, to Ti vysvetlil ten kolega poľovník ešte dosť mierne, že nemáš čo robiť v revíri v čase o 4,00 mimo vyznačeného chodníka...to by si mal vedieť ako vyštudovaný lesník. Keby sa takých ako Ty, potulovalo viac po revíri v čase ochrany zveri, keď zver potrebuje najviac kľudu na príjmanie potravy, tak by bol revír zanedlho totálne bez zveri. Zver potrebuje kľud, dosť čo musí strpieť prítomnosť techniky na údržbu lesa, poľnohospodárskych strojov a automobilov poľovníkov pri výkone práva poľovníctva. Ty si určite ani raz neodkosil a neusušil voz sena, ani raz si nenachystal balíky letniny na zimné prikrmovanie, ani raz si nevysadil políčko pre zver, ani raz nazabezpečil a nevyniesol jadrové krmivo pre zver cez tuhé zimy, ani raz si určite nevyniesol hrudu soli do soliska, ani raz si neprehádzal chodníky v hlbokom snehu ku krmelcom, ani raz si sa nezúčastnil na výstavbe krmelcov, posedov,solísk, ani raz si nevyčistil napájadlo, studničku, ani raz si nevyčistil a neprerezal chodníček k nim, ani raz nvynaložil nemalé financie z rodinného rozpočtu na nájom revíru, na dopravu krmiva, rozbité auto, pohonné hmoty, a vštky výdavky spojené s výkonom práva poľovníctva, a ďalšie výdavky, a spústa stráveného času mimo rodiny, času a námahy aby poľovník splnil to čo je treba pre udržanie trvalého stavu volne žijúcej zveri neustále robiť. Len sa terigáš do miest kde má mať zver kľud, "lovíš" snímky, ktoré posielaš do súťaží s cieľom vyhrať cenu, predávaš snímky do časopisov a médií a ešte tu pranieruješ niekoho, kto Ti pripomenul že konáš protiprávne. Neverím, že sa kolega poľovník rozčúlil len pri pohľade na Teba, asi si v príspevku neuviedol všetko, čím si kolegu poľovníka rozčúlil, treba vždy vypočuť aj druhú stranu. Takáto Tvoja obhajoba nemá žiadnu váhu ani výpovednú hodnotu. A čo keď je to úplne ináč. ◄ reagovať
spishunter - blá, blá ,blá...Všetci vieme o čom to je.Našťastie poľovníkov a priaznivcov poľovníctva je viac ako tých , ktorí si robia na všetko nárok a pre prírodu robia akurát to, že ju dokážu znečisťovať ,alebo nejako inak rušiť ,samozrejme obvykle vždy s plnou hubou demokracie a ľudských a občianskych práv... ◄ reagovať
chlapcom sa nepáči že ma niekto na ich aktivity iny nazor vysvetlil to lysec...a jaro1 poukazal na zber zhodov a na x iných vecí na zamyslenie...vyčítajú nam motorkarov štvorkolkarov a donekonečna tu omielaš pytliačenie...bla bla bla...prvým problémom je to že mnohý nechcu pochopit to že ak niečo chcu nemožu to robit len pretože chcu...u nas nie je problem po dohode so združením vybavit nejaky ten vyjazd na wildlife photo sam sa mu venujem tak nie som proti ale nie je normalne ak polovnik doma tyzden obchadza rujovisko lebo bud pride host aebo vie o silnom jelenovi tak je na mieste zachovat co najnerusenejsie podmienky na reprodukciu...a co si mam mysliet ak ako doprovod s hostom zodvihnem pri polovačke v strede rubane dvoch zamaskovaných fotografov...? nielen ze narusuju ruju ale ohrozuju samých seba a vystavuju riziku nas pretože je najmenej kričat že zodpovedam za gulku ale ak on tam nema čo robit ako si ho pojde vsimnut ak pri strelbe na jelena ho on bude fotit z druhej sgtrany a ja ho koli maskovacej sieti neuvidim zver prestrelím a projektil zasiahne este aj jeho ?...paranoja možno ale ak sa niečo stane zase len polovnik...kedy to pochopia...margot k tebe konkretne demokracia a práva nie su o tom že si ich vysvetli každy po svojom kebysi ozaj chcel fotit tak ako sa má pojdes na to z rozumom nie s krikom ja mozem...mate tu v príspevkoch x signalov preco si o celej situacii myslím svoje...ak je pravvda co sa pripravuje v novele ja to uvítam...nezaskodilo by aj príst s niecim co by z revíru dostalo štvrkolky a motorky... ◄ reagovať
Som rád,že som mal dnes možnosť telefonovať priamo s pánom Cibulkom,predsedom PZ Vaďovce,ktorý nemá s daným incidentom nič spoločné.Ochotne mi poskytol informácie o previnilcoch,útok odsúdil a zároveň sa ospravedlnil.Zaručil nám,že revír môžeme aj naďalej bez problémov kedykoľvek navštevovať.Riešenie trestného oznámenia nechal už samozrejme na nás.Ako už spomenul aj gelatelli,útočník ktorý vykonal fyzický útok nie je členom PZ Vaďovce aj napriek predchádzajúcej viacnásobnej žiadosti a myslím,že ani nikdy nebude.Priamym členom PZ bol pán,ktorý bol s ním a ostro útočil najmä slovne,vôbec fyzickému útoku nezabraňoval a zároveň ktorý sa označoval za "falošného predsedu".Týmto by som považoval vec za uzavretú a som rád,že spravodlivosť nemala zakryté oči.Aj keď si myslím,že ani toto mnohým pochybovačom a konšpirátorom nebude stačiť a týmto ich pozdravujem. ◄ reagovať
HUGO09 - len tak mimochodom ,určite ste si všimli,že napr. v Rakúsku či Nemecku (ale už napr. aj v ČR)nevidíte taký bordel v krajine (nelegálne skládky odpadkov, odpadky okolo ciest a vodných tokov ...) ako u nás. Samozrejme predpokladám, že ste tam už niekedy boli, ak nie tak verte , že je tam taký poriadok v krajine , o ktorom my môžeme pomaly len snívať. A je to tak jednoznačne preto, že tam každý kus pozemku niekomu patrí, nie ako u nás, že vlastníctvo pozemkov je vlastne anonymné a niektorí z toho usudzujú, že si môžu všade robiť čo sa im zachce (bohužiaľ vrátane motorkárov , mountbikerov,psíčkárov, fotografov, ba aj ochrancov prírody ...).Výkon práva poľovníctva patrí u nás (tak ako v celej Európe ) vlastníkovi poľovných pozemkov a ak toto právo postúpi na niekoho iného ,tak tento vlastne zastupuje vlastníka pozemkov a vlastníctvo (hlavne súkromné) je u nás chránené ústavou. Ak teda poľovníci nechcú ,aby im zver (v rámci príliš voľného výkladu demokracie až do podoby slovenskej kryptokomunistickej anarchie !) hocikto rušil tak sa teda nečudujte ich reakciám.Takže tolerancia a kompromisy áno, ale len tie ,ktoré umožňuje zákon.A verte tých výnimiek bude len a len ubúdať. Čiže odtiaľ -potiaľ, inak z hrušky dolu ! ◄ reagovať
Musím uznať, že táto diskusia je celkom zaujímavá, preto som sa rozhodol prispieť aj ja svojimi skúsenosťami s fotografmi. 1. Počas presunu s hosťom autom popri potoku som zbadal postavu v maskovacej sieti s objektívom ako menšia húfnica v kriakoch cca 40 metrov od posedu. Slušne som dotyčného upozornil, že tu ideme poľovať a bolo by dobré ak chce fotiť aj naďalej aby sa presunul na opačný breh potoka a 300 m ďalej. Fotograf mi bez námietok vyhovel a presne dodržal inštrukcie. 2. V jedno jesenné ráno som o piatej za šera prišiel k posedu (posed mnou zhotovený na mojom vlastnom pozemku) a na moje prekvapenie som zistil, že sa na ňom nachádza osoba s foťákom, ktorú som v živote nevidel. Požiadal som ju okamžite opustila posed. Po spŕške nadávok, že od len fotí a ja som vrah mi veľmi neochotne vyhovel, no aby som neho nezabudol počas odchodu neustále vykrikoval a plašil zver ako len mohol. t.j. Ja by som sa radšej vyhol zovšeobecňovaniu, lebo hulváti a chrapúni sú v rovnakej miere medzi poľovníkmi i medzi fotografmi ba dokonca aj medzi poľovníkmi, ktorí sú zároveň aj fotografmi. ◄ reagovať
sempervivum - Pokiaľ sa jedná o NP to ešte neznamená, že sa tam nesmie za oprávneným účelom jazdiť na motorovom vozidle (napr.ochranári, lesníci, poľovníci,vlastníci pozemkov, poľnohospodári,záchranári,hasiči,správcovia vodných zdrojov a pod.).To je ale činností, čo ?! A viete prečo ? Lebo v našom štáte žije až 120 obyvateľov na km2,kým v USA len 30 a v Kanade dokonca len 3 obyvatelia/km2 a žiadne z tu menovaných ekonomických odvetví si nemôžeme dovoliť vylúčiť ani územia NP. Popritom poľovníci sú jediní, čo si tam za užívanie pozemkov pre výkon práva poľovníctva platia - a väčšinou nie málo !Kto je tu teda v skutočnosti debil ?! Lepšie by bolo uvedomiť si, že nazvať nejaké územie v str.Európe národným parkom s tým, že sa nič nedeje a všetko pôvodné tam môže pokojne (len s prísľubom "maličkých až zanedbateľných" obmedzení) fungovať ďalej a potom sa tam snažiť dosiahnuť tzv.divočinový režim je klasický zákerný ťah ochranárov a naivky ako Vy im to žerú aj s udicou .Takže miesto "večnezeleného" pristal by Vám skôr iný psedonym ,napr. "večnehlúpy"...(len neviem ako sa latinsky povie"hlúpy")... ◄ reagovať
margot prijmi moje ospravedlnenie...za istymi vecami si stojím aj napriek tomu....vzdy bude priestor na špekulacie avšak v tomto pripade neboli na mieste... ◄ reagovať
Ľudia vždy to je o tolerancii a kompromisoch akurát že teraz sa to moc nenosí toto je moje tu nemáš čo hľadať alebo mám to zaplatené choď preč na druhú stranu platím brigádujem a fotografi motorkári parožkári turisti ochranári a neviem kto ešte ale tu ak nebudú ľudia voči sebe ohľaduplný doplatí na to len príroda a v podstate my všetci bez rozdielu ◄ reagovať
Nie sú argumenty ,tému zrušit :-)Ludia chodia do prírody a aj budú chodit ,lebo to nie je zakázané,taktiež fotografovať ,zbierať huby atď.(okrem nároného parku)nejaké polovné revíry bežný človek nemusí rešpektovať, okrem obory. Ani samotná zver ich nerešpektuje a migruje z jedného revíru do druhého,takže písať "toto je naša zver" je smiešne,a o rušení ani nehovorím,výstrel(a nie jeden) na líšku,poplaší zver ovela viac ako zvuk závierky fotoaparátu, "PÁNI POLOVNÍCI"naučte sa toto rešpektovať a ovládať svoje emócie ,lebo tadial ako je napísané v úvode tejto témy,cesta nevedie,takto robíte aj NORMÁLNYM A SLUŠNÝM POLOVNÍKOM (ktorých je našťastie väčšina)zlé meno a škodíte aj celému polovníctvu , ktoré je v poslednej dobe pod drobnohladom. ◄ reagovať
Práve som sa vrátil z vonku spoločne s Danom Durcom s veľmi nepríjemným zážitkom.Udial sa práve dnes na Veľkonočný pondelok za bieleho dňa o 17tej hodine priamo na poľnej/lesnej ceste v revíri vo Vaďovciach.Oproti sme míňali práve viacčlennú skupinu dospelých ľudí,ktorých sme pozdravili a šli ďalej.Problém nastal,keď asi minútu za skupinou išli dvaja podgurážení páni v zelenom.Minuli sme sa s nimi keď zhruba po 50m začali na nás vykrikovať kam ideme.Odpovedali sme im,že sa ideme prejsť a keďže bolo slnko vysoko a páni mali slušné promile považovali sme vec za uzavretú a chceli sme teda pokračovať ďalej.Nato povedali,že sú poľovníci a z jedného z nich vypadlo dokonca,že je predseda.Vraj načo sú nám tie plachty(maskovačky),statívy a pod.Odpovedali sme na fotenie a nato oni drzo,že sa máme otočiť a bez poľovného lístka a zápisu v knihe návštev nemôžeme pokračovať ďalej,že sme možno pytliaci atď.Slušne som im slovne oponoval,že žiadny zápis ani poľovný lístok na pohyb kdekoľvek za bieleho dňa mať nemusíme.Nato vybuchol jeden z nich ako sopka(podotýkam riadne opitý),pribehol k Danovi,fyzicky ho napadol-lomcoval s ním,držal ho pod krk a pod.Začal som ho teda oddeľovať od neho načo napadol aj mňa.Jeho kolega(podľa jeho slov predseda) sa nato len pozeral.To že nám vkuse nadávali to je zbytočné citovať.Keďže nám stále zamedzovali v pohybe ďalej a útočili,oznámili sme im ,že voláme políciu,z čoho si nič nerobili.Prišli sme teda čo najskôr do obce a spísali s policajtmi zápisnicu.Napriek tomu,že z lesa viedla len jedna cesta do obce,tak "páni" sa na tom kúsku čo šli po nás stihli vypariť.Dúfame teda,že polícia zistí o koho šlo,nech sú adekvátne potrestaní a nikomu sa to už nezopakuje.Po tom chodníku mohol isť kľudne hubár,cyklista,ktokoľvek.Nehovoriac o tom,že sme neboli ani polhodinu na vzduchu a totálne znechutení sme museli ísť preč bez toho aby sme čo i len foťák vytiahli z brašne.Neveril by som keby nezažijem,krásny sviatočný deň za nami a osveta ako hrom. ◄ reagovať
Wolfhunter:ak sú ti podobné praktiky sympatické,tak prosím.Myslím,že každému súcemu človeku by sa malo zdať takéto správanie úplne neprijateľné a neobhájiteľné.Prečo by som nemal o tom písať?Práve naopak považujem za potrebné o takýchto prešľapoch informovať.Dnes to spravili nám,nabudúce môžu iným.Vôbec ma nepoznáš a ak ma nepôvažuješ za dôveryhodného(neviem prečo)a nezaujíma ťa to,tak nemusíš o tom čítať.V praxi to vyzerá asi tak,že som sa vybral skoro po 2 týždňoch konečne do lesa a ešte sme nestihli ani "rozpozerať" a už sme museli ísť nechcene naspäť na základe toho,že mal niekto pod čapicou a chcel nás otočiť len preto,že sa mu nepáčilo,že kráčame po ceste a na batohu máme maskovačky a statívy a nechceme sa otočiť naspäť.Myslím,že by sa ti takéto maximálne agresívne správanie tiež určite nepáčilo... ◄ reagovať
dufam, ze tie dobre rady ohladom financneho prispevku alebo ucasti na brigade v PZ, podmienujuce vstup do lesa, boli mienene ako vtip. inak by to bol prejav totalneho buranstva a vypalnictva :) dufam, ze tomu sedlakovi pripitemu sa policajti povenuju aspon tak, aby si nabuduce rozmyslel taketo spravanie. ale na kazdu svinu sa voda vari, a ja verim, ze raz natrafi na chlapa, ktory si nenecha brnkat po nose. v margotovych prispevko som nevidel zmienku o tom, ze by sa pohyboval v takom stupni ochrany, kde sa moze chodit len po chodnikoch, a v ejho galerii ja zvacsa polovna zver, a nie chranene druhy. ◄ reagovať
Ešte raz a detailne : Zákon č.274/2009 Z.z. o poľovníctve ,par.24,ods.3 o.i. zakazuje : v písm.a/ plašiť zver akýmkoľvek spôsobom (!!!!)okrem opatrení na zabránenie vzniku škôd spôsobených zverou,alebo škôd na zveri a povolených spôsobov lovu,alebo bežného obhospodarovania poľovného pozemku ; a v písm b/ spôsobovať zveri poranenie ,stres,rušiť ju pri hniezdení alebo kladení mláďat a vykonávať činnosti (!!!!) ,ktoré pôsobia na zver ako voľnežijúce živočíchy nepriaznivo ,okrem bežného obhospodarovania poľovných pozemkov,poľovného revíru a lovu zveri povoleným spôsobom a protipovodňových opatrení (Čiže ak toto niekto nedodržuje a je navyše adeptom poľovníctva ,či dokonca držiteľom poľovného lístka je na mieste sa zamyslieť nad tým či by nebolo potrebné ho takýchto vymožeností a "fotostarostí" zbaviť ...)A ešte niečo : aj fotograf by mal vedieť, že zver je možné vyrušiť už tým, že niekde zavetrím priestor svojim pachom ,či stopou. Áno ,to isté môže spôsobiť aj poľovník - ten to má však umožnené zákonom ,pretože si za to m.i. aj platí...Preto kedysi (I.ČSR, či Slovenský štát) nebol zákonom predpísaný minimálny počet poľovníkov na jednotku plochy ako za socializmu , ale počet maximálny ,aby na revír nebol vyvíjaný neúmerný poľovnícky tlak... ◄ reagovať
Komunizmus nás naučil, že súkromné vlastníctvo je "hovno". Komunizmus síce skončil, ale jeho myšlienky tu ostali. A ako sme naučený, tak sa žiaľ aj správame. O čomkoľvek, čo sa na pozemku deje, by mal rozhodovať vlastník, alebo ním splnomocnená osoba. A je jedno, či ide o malú opekačku alebo o vyhlásenie rezervácie. Rozhodovať má o tom vlastník. Lebo inak to je porušenie vlastníckych práv a defacto tým aj demokracie, na ktorú sa tu hráme. ◄ reagovať
súhlasím doslovne až na časť vety "Tie pozemky pokiaľ nie sú oplotené patria všetkým" ... to je samozrejme nie je pravda ... lebo pozemky nepatria nikde všetkým ale vždy len niekomu alebo niekoľkým ((: ◄ reagovať
V Nemecku,Rakúsku,Česku bordel nie je,robia ho u nás. Celé leto sa Rakušáci,Nemci,Frantíci postavia s karavánom rovno v chko V.F. a ked čakáš na Šiprúni cez ruju večer jeleňa,vytrepú sa 2.česi z húštiny s mapou v ruke a rozprávajú sa ako celou noc revali na nich medvede okolo stanu (samozrejme že to boli jelene)a pokial ide o fotografov zvierat,tak tí chodia krajinou tichšie ako poniektorí polovníci. ◄ reagovať
nooo, peknéééé na dobrú noc... ;-) dovolím si poukázať na nejaké naozaj maličkosti. akýkoľvek návštevník nie je ničím viazaný, aby sa zamýšľal nad nejakým poľovníkom, a koľkí ani netušia že sú v revíri. takže čo s takými??? čo s hubárom, idúcim do hory aj pred svitaním? čo s mladými, čo idú do lesa na súmrak... v mne neprijateľnom názore tu niektorých tam nemajú čo hľadať. no skutočnosť je taká, že im nič ani v náznakoch nebráni takto sa pohybovať a verte mi, že majú na háku, či si tam niekto platí za revír. nič z tejto skutočnosti pre nich - návštevníkov nevyplýva. ich pohyb je regulovaný niekoľkými normami, nejdem ich menovať, nech si chytráci nájdu, každá z nich upravuje pohyb z nejakkého hľadiska. a len časť z toho možno vyžadovať poľovnou strážou. na mnoho iných povinností, ktoré má návštevník dodržovať, PS dosah nemá. a už vôbec radový poľovník. môžete max upozorniť a prípadne nahlásiť. basta. no ako tu bolo predvedené, vyžaduje sa aby nik do revíru nechodil, lebo plaší, či čo... nejdem to ani rozoberať, také uplatňovanie zákona o poľovníctve je scestné (aby som bol slušný(. ak šesť rokov tvrdím, že zákon 274 je nevykonateľný, tak sa tu nad tým hádže rukou a nikoho sa to netýka. no týka a to každého. a je mi jedno, že si niekto myslí, že nie. za uvádzanie faktov som živel, čo podporuje niečo veeeeľmi zlé. no ono je to naopak. tak ako skáčem po hlave iným, tak budem skákať aj takým, čo si myslia, že sú v hore bohmi. to sú tí, čo nám najviac škodia. a ešte raz, pokiaľ som v revíri nezákonne a nezákonne ho užívam, tak radšej by som bol pekne potichu a neštval ľudí proti sebe. každá mafia raz skončí a bude zúčtovanie. takže ak má niekto iný názor, nech si ho tu zdôvodní a doloží citáciou, nech sa všetci poučíme. na žlč a drísty asi tu moc nie sme zvedaví. ◄ reagovať
až mi slza v oku ... no a čo si to vlastne povedal? že ziapať po návštevníkoch lesa je vlastne v poriadku a ak sa voči tomu ohradí poľovník, tak on by mal vlastne len pekne, lebo má ťahať s tým druhým? sladké reči, prepáč. vyhýbanie sa problému, za ktorý nás verjnosť oprávnene kritizuje. počuješ???? oprávnene!!!! tvoje riešenie: páni poľovníci, musíte ziapať jednotne! no nie, milý môj. ak mi na záleží na dobrom mene, ak to myslím s poľovníctvom vážne a seriózne, tak sa musím vysporiadať s nešvárom aj vo vlastných radoch. a ty vravíš: ťu-ťu-ťu, ňu-ňu-ňu. takže ak niekto tu, na poľovníckej stránke propaguje niečo naprosto neprijateľné, máme ho jednotne potľapkať po pleci???? presne to si napísal. takže podporuješ také konanie? nedal si jedinú odpoveď k téme, prečítaj sa.... som znechutený. názory... čo za názor je aplikovanie právnych predpisov??? čo je to za názor???? to odkedy dodržovanie zákona, lepšie povedané práv iných je názorom, a hrubé "domáhanie" sa svojich utkvelých predstáv je je v poriadku? no také uhýbanie dokážem aj pochopiť, ak nepotrebuješ, aby si niekto všimol to bezprávie, ktoré tu panuje. rozumiem, veď ako by to vyzeralo, keby niekto v novinách napísal, že stretol slušného poľovníka, všakže. a funguje tu akýsi divný model morálky. zastávanie sa nezákonností, bezprávia, hrubiánstva a skákania po tých čo na to prstom ukážu. všimol si si vôbec, že takéto prezentovanie neprijateľného hrubiánstva a veľmi divného výkladu zákona tu už nedávno bolo? všimol si si, že to bolo vymazané? upozornil som som veľmi slušným spôsobom, že autor je úplne mimo, a následne požiadal admina o vymazanie, aby to tu nesvietilo? ako vidíš, nepomohlo. vieš, čo si vlastne napísal???? že akí sme my ukrivdení, koľko sa nadrieme amáme spoločného nepriateľa... no nie, vážený. nepriateľom sme si sami! svojím bezočivým správaním, podporou mafiánskych praktík, podporou nezákonností. tak sa potom nie je čo diviť, že sa slušní ľudia tomu bránia a OPRÁVNENE na nás ukazujú prstom. že si nás prestáva verejnosť vážiť, že nik nechce vidieť to množstvo dobrej práce? no ako ho môže vidieť a pochváliť, keď po ňom ziapeš a vlastne ani to tvoje poľovanie nie je kóšer? a ty miesto toho, aby si dal na jasnú otázku jasnú odpoveď, (teda čo poľovníka oprávňuje nedovoliť nikomu vstup do revíru) sa venuješ literárnej tvorbe pre KMPP. prepáč, no dovolil som si konečne vysloviť názor.... zároveň ťa však chcem poprosiť o tvoj postoj k užívaniu revírov v rozpore so zákonom .tak vážne obvinenie a ty si ho ani nevšimneš, prečo? ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.