Heming hunting
dnes je nedeľa,  24. november 2024,  meniny má Emília,  spln: 15. november 2024,  dnes východ slnka: 07:12,  dnes západ slnka: 15:54
poľovnícke sety poľovníctvo Terem

Aky kaliber zbrane si kupit - diskusia

autor: off mucko
pridané: 30.11.2007 18:32
Prosím vás, poraďte mi aký je najlepší kaliber zbrane do revíru, kde sa vyskytujú muflóny, diviaky, vysoká. Niekto mi povedal, ze 7x64, niekto Springfield, niekto 308W. Som zástancom, aby zver po rane na komoru zostala v ohni a prihliadam na balistiku. Kamarátovi to po 7x64 s SB odbieha do 150 m.Dakujem.
počet zobrazení: 69 799
počet hlasov: 0
okruh tém: strelivo

Aký je dôvod vášho označenia za nevhodný?

komentáre

zoradiť
zobrazené 321-360 z 461 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie
off Edu, 26.5.2008 o 19:26

No kruci nerozumiem prečo by mal niekto chvaliť S&B je to najhoršie strelivo na trhu . Stale sa topíme v predsudkoch a konzervatívnosti . Nechapem kde sa v ludoch berie ta xenofobia . Su tu desiatky lepších značiek . Jedina vec je že ušetrime par halierov na zlom strelive .Kto chce nech si premna aj doma vyraba a odlieva gulky. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off lovecccc, 26.5.2008 o 19:11

iboo- to išlo iba o porovnanie priebojnosti -čiže si dovolím tvrdit že tá strel ,á dostatočnú prieraznosť -dokonca väčšiu ako 308W -a k tomu českému soplu -9,7 je sice carajch ale vela ludí ho stále používa aj na lov najťažších kusov -takže pri tejto kombinácii by som si 223 kludne trúfol bez problémov na jeleňa a účinosť bude ešte vyššia - kedže po 9,7 to bežne odchádza aj 80m a po 223 to kamošovi nešlo zatial dalej ako 30m :) ◄ reagovať

off gabrielSO, 26.5.2008 o 16:42

A potom s čoho usudzuješ SB,česky sopeľ už si stým niečo streliľ?? ◄ reagovať

off iboo, 26.5.2008 o 16:22

gabrielSO - porovnávaciu tabulku od nejakého oficiálneho autora nikto nezložil, kedysi som si pre jeden kaliber zložil jednu ja v Exceli a tam sa dalo pekne porovnávať, ale tabulky jednotlivých výrobcov ...hmmm.. skús na intenete u každého výrobcu. ja mám doma v ppaierovej forme jeden celý plný zakladač tabuliek, volakedy ma to bavilo zbierať, teraz je v móde internet :) Pokial ale hladáš porovnaie z hladiska balistiky, tak takú sa ešte nikomu nepodarilo zložiť, bol by to cenný kúsok, ale aj náročný na zostavenie. ◄ reagovať

off gabrielSO, 26.5.2008 o 16:03

iboo,kde sa daju najsť porovnavacie tabuľky nábojov od rôznych výrobcov ,?rýchlosť,dopadova energia atď. ◄ reagovať

off iboo, 26.5.2008 o 15:13

lovecccc - ak to malo byť mne tak to bola trefa mimo. suché dubové drevo, ba dokonca aj vlhké nieje ani približne simulácia tela diviačej zveri. takže test na porovnaie zbytočný ;-) na simuláciu tela zveri použi iný materiál a tam zbadáš! som presvedčený že rodiel sa zdvojnásobí, ale daj do ten 308 niečo iné ako ten český sopel ◄ reagovať

off Edu, 26.5.2008 o 14:47

Solivor borec striela aj na 1 km otazka je či zasiahne . Ked je však borec poradím diviaka presne do čela . ◄ reagovať

off Solirov, 26.5.2008 o 10:16

no laksen - borec striela za usko aj na 100 metrov? :) ◄ reagovať

off laksen, 24.5.2008 o 17:14

tak podla mna borec na lopatku diviaka nestriela ale za usko, a co sa tyka 7,57 je to super kaliber zlozi vsetko a neboj aj nase naj slovenské diviaky poznaju co dokaze foxik je to fakt len o strilani a kazda puska je dobra kazdy chvali len to svoje svoje potom si je tazko vybrat tradicia je mauser a breneck a ty fakt vedeli co robia ◄ reagovať

off lovecccc, 24.5.2008 o 10:14

no? na 50 223rem strelivo od PMC ,a moja 308 w strelivo SaB 9,7g do suchého dubového dreva remington sa zarylo o 3 cm dalej ? Pritom to PMC je poloplášť s krytkov v predu . ◄ reagovať

off iboo, 23.5.2008 o 23:22

Edu - nieje to čisto o zbrani, ale do veľkej mieryhrá strelcov výkon . tak ako ja všade tvrdím, že základom je trafiť, až potom sa môžme baviť o tom, či remington, SPRG, strižná hrana, alebo RWS ID. Čo sa ale toho diviaka na lopatku týka, tak to naozaj nieje ono. Remington ak má ukázať na takom prasati že čo v ňom je, tak ja si to predstavujem (pri tej váhe strely, a jej rýchlosti) asi tak, že dobre mierená rana za ucho a strela dokáže prísť po miechu a prerušiť ju. nič viac a nič svetabornejšie od remingtona čakať nemôžeš...teda môžeš, ale Nedočkáš sa. koľko diviakov má tak hrubú kožu, obalenú sem tam aj blatom, že remington by mal problém prestreliť kosť rebier pod tým pancierom! Dokonca aj 7x57R a to som videl na vlastné oči...Čo keby sme si radšej uvedomili že na čo je ten remington vhodný aj pri horších zásahoch a ešte lepšie by bolo, keby sme mali taký fasa zákon, že by takýmto fajnšmekrom aspoň nejakým spôsobom dokázal ich omyl ◄ reagovať

off Edu, 23.5.2008 o 19:22

Podla mňa by sa mali borci račej pretláčať rukami v krčme alebo svoje kvality ukazať inak ako na trapení zveri .Vyhlasiť že zbraň po ktorej nepadne zver na ktoru je strielané je pre borcov sa mi zda scetné .
Takže je takato zbraň výsada borcov ??? ◄ reagovať

off Edu, 23.5.2008 o 19:17

Nedavno sme našli po jednom borcovi 4ročneho diviaka asi 130 kg strelený bol asi reminktonom na komoru cez lopatku .Podobne nachadzame asi 5 ks strčej zveri každoročne nedohladaných obyčajne sa jedna o tých borcov s kalibrami fox /liška / ako rem 222 FOX .No tak borci možno by ste mali zvažiť vaše borcovanie nech netrpi zver ako i PZ . ◄ reagovať

off laksen, 23.5.2008 o 18:10

každa puska je dobra zaleží na strelcovy ak si borec kup si rem. ak nie tak 30-06 alebo 8,57 to su kladiva a padne od nich unas všetko ◄ reagovať

off iboo, 16.5.2008 o 23:22

Edu - ale zase prílišný optimizmus zabíja :-) ocelové broky uznám, ale jedine by som povedal na strelniciach a na vodných tokoch a v bažantniciach, neviem si dosť dobre predstaviť, že by som šiel loviť líšku hrubými ocelovými brokmi, veď ju to len pošpiní. A čo som písal nižšie...rovnako ako ty sa nsažím zbytku polovníckej civilizácii na území bývalého hlbokého spánku otvoriť oči a ponúknuť konečne po 19 rokoch aj niečo iné ako Sellier Bellot... ◄ reagovať

off Edu, 16.5.2008 o 16:08

Ono technologie sa menia .Tak ako sa onedlho nebude strielať olevennými brokmi tak sa budu riešiť strely do guľovníc v novom šate podobne budú novšie kalibre a nove materialy. Tak to vo vyspelom svete chodí .O tom že patríme k vyspelej civilizaci vôbec nepochybujem .Takže všetko sa mení. Netreba mať xenofobiu s toho všetko bude fajn . ◄ reagovať

off iboo, 16.5.2008 o 11:15

Finist - na čo prídeme? a čo tí konštruktéry akože dobre vedeli? napíš, aj mňa to zaujíma.... ◄ reagovať

on Finist, 16.5.2008 o 8:51

Podla mna konstruktery nabojov ako 7x57,7x64,8x57,6.5.54M.SCH. dobre vedeli co robia a robili to spravne. preto by som o inom kalibry ako tieto ani nerozmyslal. Nasi otcovia to tiez vedeli a aj my na to prideme ◄ reagovať

off iboo, 13.5.2008 o 18:00

Edu - niiič, len sa ho snažím akosy podvedome chrániť, asi som už naozaj pečienkar :-) ◄ reagovať

off Edu, 11.5.2008 o 23:42

iboo čo máš furt s tým srdcom ??? :))))))))))))))))) ◄ reagovať

off iboo, 11.5.2008 o 23:30

lovecccc - maly preklep, alebo skôr neznalosť. va každom prípade sa nejedná o "naše bežné kalibre" tie tyrranosaurus a podobne takže ma to hádam ospravedlňuje :-) Edu - keď chceš tak to dokážeš, taký štrajch srdca s prestrelenou nohou, ale v podstate máš pravdu. ja som mal na mysli zásah na plúca bez poškodenia srdca...to sa dá a celkom lahko, videl som niekolkokrát ◄ reagovať

off Edu, 11.5.2008 o 22:16

Preto si myslím že každý normálny človek striela na komoru pre raticovej zveri . ◄ reagovať

off Edu, 11.5.2008 o 22:15

No iboo ved rana na komoru je rana na pluca . Neviem ako by sa dalo strielať na komoru bez poškodenia pľuc .??? ◄ reagovať

off lovecccc, 11.5.2008 o 9:31

iboo? 700 tyrranosaur ? -mozno tak 700 Nitro expres ,ale tyrranosaur je oznacený 577:). ◄ reagovať

off iboo, 11.5.2008 o 1:17

peterkacur - spomenul si presne ten prípad, kedy je ejdno, čím si toho jelienka trafil....od 22 hornet až po .700 tyrranosaurus.....miecha je proste miecha. toto nemôže byť meradlo ◄ reagovať

off peterkacur, 11.5.2008 o 0:29

je úplne jedno čo dnes kúpiš, máš obrovský výber a myslím si, že každý jeden dobrý predajca ti poradí čo bueš potrebovať vo svojom revíri, fakt len otázka financií a mám odskúšané, že sa oplatí zainvestovať... ◄ reagovať

off peterkacur, 11.5.2008 o 0:22

ja som strelil s 223 jkou rem. jelienka na 100 metrov, na krk a ten jelienik len zlomil kolená a si kľakol nič viac nič menej ani 10 cm no jednoducho super, na pľucka som strelil diviačka a sa mi zdalo , že ešte zapracoval na tých 60, 80 metrov ináč je to dobrý ciel, veľmi pekná farba na pľúcka... ◄ reagovať

off iboo, 10.5.2008 o 23:43

chlapci, skúsili ste niekedy plúca? zver dobre farbí, v pohodičke odbieha, častokrát nevie že bola vôbec zasiahnutá (pokial strielaš 223 rem tak to častokrát nevieš ani ty a ani to nieje moc badať) aj farbiar si príde na svoje, zver je dobr edkrvená, netreba rýchlo drať a obávať sa pokazenia . počul som vela dobrých názorov a skoro žiaden zlý na "ranu na plúca" ◄ reagovať

off Edu, 10.5.2008 o 22:12

Veru krk nie to neni dobrý nápad. ◄ reagovať

off lovecccc, 10.5.2008 o 21:57

Edu - no ja som raz (mladosť pochabosť ) strelil srnca 6,5x57R na asi 50m na krk -tak nešťastne že to s ním hodilo a utiekol akoby nič -len to že som si všimol že to s nim očividne hodilo ma donutilo ist na nástrel a tam hľa farby ako s vedra a asi tak po 60m sme ho našli celkom vyfarbené v kaluži krvi. Strela nezasiahla stavce a srnča doslova ako nožom podrezala a napriek tomu odbehlo 60m -od tedy na krk viac nestrieľam :) ◄ reagovať

off snipko, 10.5.2008 o 21:50

lovecccc - súhlasím s Tebou ale plán lovu je iba plán lovu. To mi nezaručuje že ten plán lovu aj v skutočnosti splním, nemyslíš?? Plán lovu umožňuje koľko môžeš loviť kusov a nie že tie kusy aj ulovíš. Viem to z vlastnej praxe. Vieš, keď dobre trafíš dôležité orgány zveri, zveri je to jedno či si použil RWS alebo S&B. Tak či tak skoná, ide iba o to čomu dá každý prednosť.... ◄ reagovať

off milank, 10.5.2008 o 21:39

Edo ani ja a ani na hlavu, aj keby neviem čo sa robilo.Videl som aj ja už kadečo. ◄ reagovať

off Edu, 10.5.2008 o 21:15

milank nikdy nestrielam na krk !!! ani na 1 m .Videl som srnca s prestreleným pažerakom a podobne veci . Z hladiska nepoškodenia diviny je najlepšia rana tesne za lopatku cez rebrá . Podliate lopatky z rany na krk bývajú bežna prax . ◄ reagovať

off milank, 10.5.2008 o 21:04

Ale na 10m budeš strieľať na krk a tam tá šanca je,že chybíš.;-)Aj keď malá. ◄ reagovať

off Edu, 10.5.2008 o 19:25

Lovecccc no ale ked budem strielavať na 10 m zver ostane bez šance či nie ? :) ◄ reagovať

off lovecccc, 10.5.2008 o 16:28

snipko - ja som to tam včera v poslednom odseku spomenul že zver nemusí zhasnúť na mieste v ohni ani pri použití kvalitného streliva ale v prípadnom odskoku je rozdiel podstatný :) . Dalej súhlasím s tým čo napísal "Edu" plán lovu nám určuje koľko zveri ulovíme a nie naša zbraň -ked dostaneme 1 povolenku na srnčeka je úplne jedno či ho strelím na 80m alebo 280m -stále bude len jeden :). Ináč ja tiež patrím do skupiny tých čo dávajú zveri šancu - a najradšej strieľam na menšie vzdialenosti len výnimočne na väčšie . ◄ reagovať

off Edu, 10.5.2008 o 0:40

Iboo správne si ma opravil chcel som napisať iba I ako infanteria samozrejme bez toho S ktoré znamená to 8,2 .Na hlavni bolo napisane cal.7,96 mm ◄ reagovať

off iboo, 10.5.2008 o 0:08

Edu - nedá mi, ale musím ťa poopraviť, 8x57 IS je na vlas to isté ako 8x57 JS (IS je nemecké označenie toho istého, čo je JS) mal si isto na mysli 8x57I (8x57J). počul som o mnohých prípadoch, keď ujko starý chudák nemal JR-ky a veselo tam ládoval JRS-ky do trojaku, pecka to dávalo jak sviňa, veď rozdiel 8,02 vs. 8,22mm je zjavný. Sranda, že o zámene sa popísalo a narozprávalo vela, ale o roztrhnutí hlavne som počul len v jednom prípade. Ozaj všimol si si, že mudrci v CZ Uherský brod konečne dostali rozum a začali vyrábať nové gulovnice v 8x57JS? zatial som videl len celopažbu, čakám kým bude aj polopažba :-) ◄ reagovať

off Edu, 9.5.2008 o 23:31

Ano 8x57 je dobra zbraň ◄ reagovať

off lowec, 9.5.2008 o 23:28

edu ..ano je to kalamitka ..prestreliš aj hraba menšieho a potom aj zver ...

ranivost ma super ..zver netrpela , nemam vyhradu k tomu kalibru aspon ja.. som velmi spokojni... ◄ reagovať

zobrazené 321-360 z 461 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie

reklama

Zelené zápisky z poľovníckych chodníkov
Poľovníctvo TEREM