dinoboy - vitaj! ja som tam tiež chodil, dalo sa dobre pokecať, no nie v prvej téme! to bolo o hovne..... Edu - 7x65R je super náboj. téma vhodnosti gulových labrov by mohla vyzerať ako vybrané slová - vopred zatriedené a nemenné (napr 222 rem NIEJE ideálny kaliber! ). téma posadená do dnešnej doby je VÝBER VHODN0HO STRELIVA a nie kalibra! čo povieš? ◄ reagovať
Ktorý je lepší???? 7x64, 308 Win., či 30-06 Sprg.???? Ja mám 7x64 a som spokojný. Ak vieš dobre strieľať nemáš tu čo riešiť. všetko závisí od schopností a možností poľovníka, čomu dá prednosť a načo má peniaze. Rozdiel vidím iba v priemere strely, výbere a ceny streliva. Asi toľko. ◄ reagovať
Dobry den vospolok! Tato tema ficala pred rokmi na polovnictvo MN, (alebo tak nejako sa to volalo) prispievatelov bolo tolko, ze sa im asi zrutil server a uz sa z toho nespamatal! Zacalo to jasne 7x64 potom to preslo cez 308W a oblubeny Spring. az k 8 kalibrom, dalej 9,3, potom niekto spomenul dedov s hornetmi a stare kalibre, ktore sa zasa ukazali ako to najlepsie, co clovek vymyslel. Optika, kynologia, oblecenie a dokonca auta, to boli dalsie temy, na ktorych sa niektori smrtelne pohadali, aj ked sa nepoznali. Bolo zaujimave to sledovat a nezasahovat. Zhruba kazde 3 mesiace padla otazka, "ktory kaliber je najvhodnejsi pre lov v nasich podmienkach?" a zacalo to vsetko odznova. Som zvedavy, ako sa to tu bude vyvijat, kedy pride Afrika, prebijanie a balistika na pretras a tesim sa na kvalitne prispevky, pretoze cim viac nazorov clovek pocuje, tym si skor vie urobit svoj nazor. Howgh! ◄ reagovať
iboo môj názor je podobný tvojmu aj napriek tomu že mam 7x65 R . Treba využívať všetky novinky a nespať na vavrínoch . ◄ reagovať
miko - ten dovod cislo dva je naozaj vazny ba dokonca zarazajuci. ja si kupim pistol TT 33 a madarsku karabinu 8x50 R Mann. lebo taku tiez pouzival moj stary otec (ako mlady chlapec vo vojne) !!!!! ◄ reagovať
strižna hrana od S&B najhoršie strelivo na trhu ! To je zasa môj názor . ◄ reagovať
sorry mal som na mysli 7x64 a nie 7,64 :))) ◄ reagovať
7,64 jednoznačne, ale ja som zmenil SPCE 11,2 g za ORYX 10,1 g a tento kaliber v našich revíroch je úplne postačujúci na všetky druhy zveri ... ◄ reagovať
Ja si myslim,ze by to mal byt kaliber 7x64.
1.patri k najuniverzalnejsim kalibrom
2.a pouzivali ho aj nasi otcovia
Osobne vlastnim tuto raz nikdy by som ju nevymenil za inu raz a pouzivam striznu hranuSPCE(proste parada
Moj nazor:) ◄ reagovať
Jedoduchá rada mierte presne dočela calibrom rem 222 a je to iste na 100% vám nič neodíde .Mne osobe zver po rane neodchadza .Najmä na papierových terčoch . ◄ reagovať
Som rád,že potvrdzuješ moju prax horarstevo,ešte dodám, je rozdiel či zver stojí alebo je v pohybe,aby zostala ,,v ohni." ◄ reagovať
či zver ostane ,,v ohni" zavisi hlavne od strelca, potom od strelca, potom dlllho nič a az potom nasleduju jouly, TKO,.....(kaliber) ◄ reagovať
alebo ak chces aby ti to ostavalo v ohni tak kup 300win magnum ◄ reagovať
kup si 8x57 alebo30-06 a mas to. ◄ reagovať
kúp si 9,3x62 . po tejto rane ti to iste zostane v ohni ◄ reagovať
laksen- ja si ho nekupim :) ked mi ho das tak ho predam :) ◄ reagovať
trebars ale vravim obaja hehe ◄ reagovať
laksen - springfield na vsetko :) ◄ reagovať
Vy dvaja sa hadate kto ma lepsiu pusku ci kaliber si kupte obaja jeden a mate pokoj ◄ reagovať
iboo- ano nižšie o tom píšem že netreba zachádzať do extrémov a že tie kalibre sa moc porovnať nedajú ale kvalitné strelivo dokáže veľa . ◄ reagovať
lovecccc - to je fakt, videl som čo dokáže 223 R,a le musíš uznať, že ajkeď čísla hovoria jedno , keď dáš do 308 šmejd a do 223 ja neviem RWS Tmantel,a lebo čo ja viem, nejaké dvoojadro na systém A-frame tak bude tá 223 lepšia, ale rovnako ti to nezaručí 100%tný úspech. predsa len tie kalibre to sú iné charakteristiky, inaks a správajú, je to podla mňa tažké ich porovnať. Nemôžeš porovnávať rýchleho lahkého zajaca s trošku pomalšou ťažšou líškou ;) ◄ reagovať
iboo ja tu nepíšem o strelive SaB je to archaizmus s tým súhlasím -ja tu porovnávam dva kalibre 308W a223 a tým myslím že hoci by niekto do308W vložil aj ten najväčší šmejd tak si trúfne na hocičo u nás ale keby som mu dal do 223 aj to najkvalitnejšie stelivo čo je tak ju hned znosí pod čiernu zem že je to slabé a neúčinné aj ked pravda môže byť niekde inde :) ◄ reagovať
lovecccc - to je fakt! lenže my sme tu zhodnocovalia j také faktory, ako stabilita počas letu (vietor, steblo trávy,....). Nikomu enberiem ejho ulovené kusys českými nábojmi, aj ja mám nejaké. Lenže sem tam sa nájde aj taký, čo bol nespokojný (či už nepresnosť, uletený zásah, zlyhaná zápalka) a nemá tolko príležitostí, a tak radšej pôjde do kvality. Ja som tu z tej oblasti. netvrdím, že mi náboje SB zlyhávajú, ale boli TRi špatné skúsenosti a tak náboje značky SB nepribalujem do svojej polovníckej výbavy. Každý si môže robiť čo chce, ale keďs a mi raz niečo neosvedčilo, tak sa s tým nebudem trápiť. Len raz za život ti počas ruje príde taký jeleň a ako vraví slogan WEST : Tu a teraz! a budeš mať všetky možnosti, ale niečo ťa sklame. Radšej tomu predídem. ◄ reagovať
iboo- ja som reagoval na tvoje posledné dve vety čo si písal o 02 : 17. Tým som chcel povedať že ked má poloplášťová strela dostatočnú prieraznosť (prejde obidvoma časťami tela zveri) je jedno že či má 3,2g alebo 9g a viac gramov -pravdaže ak nezachádzaš do extrémov . V dalšom príspevku si včera písal že som pri teste mal použiť niečo iné a nie český "sopel" - ale tu si musíme uvedomiť že tým soplom sa u nás strieľajú aj kance a nik sa nesťažuje - ved prečo aj je to 308W ale streľbu 223 by hned každý odsúdil len preto že kadeaké matematické výpočty hovoria v jej neprospech a pritom realita a účinok môže byť úplne inde :) ◄ reagovať
Mucko kúp si canon a k tomu 100 - 400 sklo a to budú potom zasahy aj na guľovnicu zabudneš :) ◄ reagovať
solirov- ok to moze byt nehadam sa verim ze mas toho nastrielane dost a puska ti sedi v pleci co je dost dvolezite ja mam rad u diviaka ranu za usko samozrejme za optymalnych podmienok a 7,57 je dobra raz ja som stym zacinal a na nej ako sa hovory vyrastal otec ju ma dodnes a nechce ziadnu inu, a mimochodom striela s nej SB 11,2 a pada vsetko nico odbehne ale to je nic daleko to nejde. ◄ reagovať
Pani ste spokojný zo svojou značkou streliva asi áno ,ja tiež takže není čo riešiť,ibbo ak považuješ p.Hella,p.Červeného,p.Slamečka a ďalši kolektív odborníkov za neodbornu verejnosť,možno práve tvoje poznatky z 50 cudzích prípadov by im pomohli, aby svoju dlhoročnú prax opravili,pretože práve z ich literáturi som k teoríí napísal.A ešte niečo na odkaz sú aj krásne fotografie po RVS,a vyjadrenia sa strelcov,ak si takto predstavuješ dobrú ranu ,tak sa veľmi odlišujeme od pojmu ,čo je to dobre strelená zver. ◄ reagovať
lovecccc - ja sa tu hrám s joulami ? ◄ reagovať
laksen - to bolo myslene zartom. :) ja mam tiez 7x57 a nemozem sa stazovat. :) a s tou ranou za usko - nevravim ze nie v primeranej vzdialenosti. ale mne osobne sa stalo ze mi v momente rany diviak pootocil hlavu a mieso za usko som mu nacechral rypak. A to som si 100% isty ze som ranu nestrhol ani sa neunahlil. Siel som za nim asi 2 km, zial odisiel... jedna z ran na ktoru naozaj nie som hrdy no stalo sa. ale rovnako sa to moze stat aj pri rane na komoru ked zver v momente rany spravi krok... takze rana za usko - ano, ale dobre si ju premyslim. :) ◄ reagovať
GabrielISO nemam taku skusenosť . zo strelivom RWS .S&B je nielen o ranivosti ale hlavne o presnosti najmä 11,2 g zo strižnou hranou to je totalny nepodarok .S&B ťaži s toho ako škodovka . Všetci si ju kupujú ani nevedia prečo :) ◄ reagovať
iboo - pre boha- ja som písal po porovnaní dvoch u nás používaných loveckých" poloplášťových " striel a ich priereznosti . tu je uplne jedno čo stým budeš loviť - v lese či drevo či mamuta - v tejto kombinácii bude vždy vyššia prieraznosť-a aj účinnosť 223 . Porovnanie celoplášťu ? A na čo , či chceš loviť s celoplášťom ? Ked sme už pri tom tak pri testovaní 223 a 308 na 200 m mala 223 vyšší smrtiaci účinok ako 308W na ľudský organizmus - čo je aj logické kedže 308W spôsobí hladký priestrel (teda väčšinou - aj on sa zavše otočí ) kým 223 stratí stabilitu a začne rotovať . A tes ta živom organizme je vždy oveľa reálnejší a dôveryhodnejší ako akékoľvek sa hranie s Joulami , energiou a dalšími matematickými či fyzikálnymi veličinami . ◄ reagovať
gabrielSO - ešte čosi - aký to máš kaliber? lebo 11,2g a 9,7g strela sa medzi kalibrami produkcie SB u jedného náboja nenachádzajú. Je to asi preklep, ale zaujíma ma to ◄ reagovať
lovecccc - ing. Kirinovič raz povedal (a napísal) že všetko (myslené polovníctvo) je o etike. Rovnako ako lov vysokej Remingtonom, ako aj iné prkotinky, že kam strielať zver a podobne. to je debata na týždne. A ešte späť k tomu tvojmu testu - skús tam medzi tie strely zaradiť celoplášť a vidíš, že toto porovnaie už nemá výpovednú hodnotu. Je to jedna z metód testovania, ale má to troška ďaleko od reality, veď do hory nechodíš loviť drevo.... ◄ reagovať
gabrielSO - neviem či zle dávaš čiarky, ale ak ten "český sopel " patril mne tak sa budeme inak baviť! Z čoho to usudzujem? Vieš, nepatrím k tým, čo začnú kecať niečo čo si prečítajú v prvom skorumpovanom slovenskom polovníckom časopise! Späť k tvojej otázke - áno strelil, nebolo toho vela. Ale bol som pri mnohých zvieratách, dral som ich, videl čo robila gula, pýtal sa ako reagovala zver , na ako ďaleko bolo strielané a v akom fyzickom stave bola zver a mnoho mnoho ďalších faktorov! Keď tu napíšem, že české strely považujem za SOPEL, tak si za tým stojím a ak mi an tom bude záležať , tak si za tým pôjdem a danú osobu si mylsím spolahlivo presvedčím o mojej pravde. Nebudem ti tu písať všetkých tých hádam 50 prípadov , mnoho z nich mám zdokumentovaných (fotky) a z niektorých aj strely (teda nejaké 2-3 gramy olova a ocele plátovanej tombakom) . Netreba si mýliť pojmy s dojmami, ja som enpovedal, že po dobrej rane nepadne aj s nábojmi SB ! Ja som sa tu bavil o účinku a o kvalitách striel. ◄ reagovať
gabrielSO - súhlasím s tebou -ked ti to vyhovuje tak nieje čo riešiť -ale neznamená to že s iným strelivom to nebude lepšie . Tak isto nemá zmysel sa tu moc naťahovať o použiteľnosti kalibrov -ešte tak možno o "vhodnosti" áno. Ešte nikto nestanovil presný počet potrebnej energie na usmrtenie živého organizmu - Všetko sú to len orientačné hodnoty -či už energia v Jouloch ,alebo rýchlosť ,či prierezové zaťaženie strely a dalšie veci . Akékoľvek matematické či fyzikálne zaškatuľkované hodnoty majú iba orientačný význam! ◄ reagovať
A teraz moja 17-ročná prax.Od začiatku po zlých skusenostiach z 11,2g nábojmi SB,som začal použivať 9,7g,do dnešného dňa som ho nezmeníl a ani ho nemienim zmeniť ,nestrieľam za každu cenu a strieľam len tam kam sa má, za lopatku!!Bránil som sa tým príspevkom pretože to nemá cenu sa naťahovať či ten alebo onen naboj je dobrý ale prax je prax.Takže želám presnú mušku a rozoberanie tohto príspevku nechávam na iných,len nie teoretikov. ◄ reagovať
Už ma to s....e,píšem po tretí krát a furt vypadne net.Takže teoria.
zbraň W 308,naboj 9,7g SPCE výrobca SB.Normálna streľba cca 120m,rýchlosť strely 745m/s-1 - dopadova energia 2692 jouly.
Učinosť :Rýchlosť strely je významnym prvkom ovplyvňujúcim ranivosť.Pri strelách s dopadovou rýchlosťou nad 700m/s je podraždenie okolitých pletív kmitajúcou kavernou take,že može spôsobiť okamžitu smrť zveri aj bez zásiahnutia jej životne dôležitých orgánov.Vyvolaná tlaková vlna spôsobi podraždenie nervovej sústavy,može vyvolať prasknutie aorty a narušuje silne prekrvené orgány.Toť k 9,7g náboju z odborn.literatúri. ◄ reagovať
Neviem či sa to podarí.
odkaz />
Čo ty na to Edu. ◄ reagovať
to je jedno ako daleko, chalan sa radi co kupit a to zalezi na tom ako striela kde a naco poluje ci nie?tak ak si v prvom rade nepoloží otayku tohto formatu tak tu može písať kto chce co chce. ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.