snipko - to máš pravdu - že nie vždy ti drahé strelivo zaručí úspech - ale to čo som ja zažil s týmto strelivom mi stačilo a názor naň nezmením nikdy - neni predsa možné že ti za 700 dajú taký blud čo ma rozptyl ako Sa-58 pri plnej dávke -a návžku prachu robenú pravdepodobne od oka -zjavne podnapitého zamestnanca ťahajúceho 16-tku. skratka za sedem stovák kopa "Hnoja " doslovne ! Ked už chce SaB predávať to čo predáva nech dá aj ceny -úmerné kvalite . Za tie peniaze maš Hornadyho a to je o niečom inom -teda úplne inom . ◄ reagovať
iboo - jednoznačne s Tebou súhlasím. Ja to mám z vlastnej skúsenosti že hlavne starších poľovníkov medzi nimi je aj otec, ťažko presvedčíš aby vyskúšali to alebo ono, keď oni majú svoju rokmi osvedčenú klasiku a nedajú na to dopustiť. No čo už. Nie vždy ti drahé strelivo zaručí úspech. ◄ reagovať
gamo - stým sa dá súhlasiť. základom je trafiť.
kasari - čo im poradiť? dá sa nájsť aj strelivo, ktoré spĺňa ako tak podmienku za málo peňazí veľa muziky. nehovorím, že SB nevyhovie, ale pokial si stanovíš za kritérium aspoň presnosť tak nie. pokial ale naozaj strielajú ročne 200 ks zveri, tak jej majú dosť a nejaký ten ulietnutý, alebo zlyhaný výstrel nehrá enjakú rolu, a to doslova, pokial to ale chce dotyčný riskovať. Nehovorím, že musí strielať zrovna RWS, ale nikto nieje donútený streliť tých 200ks pokial an to jednoducho nemá. Ono sa to nemá robiť ten lov len pre papiere. Celkom kludne aj ten najväčší profesionál lesník nemusí splniť plán lovu, lesný úrad alebo orgány tomu zodpovedajúce zabezpečia náhradný tím, ktorý sa o lov postará. veď už dávno medzi nam polovníkmi platí, že keď na to nemáš tak to nerob. niekto nemá radšej nijaké auto, ako by mal trabanta, lebo na iné ako na trabanta nemá. a tak nemá ani trabanta, lebo má na to viacero dôvodov.
Snipko - aj ja mám ešte cca 7 ks SB nábojov do 6,5x55SE ale už ich nekúpim, jednak cena, potom kvalita, presnosť,..... a tiež sa venujem testovaniu, milionár niesom ale strelba , nastrelovanie, a zisťovanie sústrelov, rozptylov, prestností, vzájomných bodov dopadu ma baví. tak skúšam o príde. Mne sa PP osvedčili, ale akonáhle ich nabijem do flinty tak mi na posede nevyjde nič :-) je v tom asi mágia ale je to tak. aj líšku som strelil tak, že som mal nabité oryxy a potom som vložil PP. proste nemám s nimi šťastie :) ale prestnosťou sú OK. ◄ reagovať
milanko12 - ja sa teraz nebavím o tom či je to poľovnícke alebo nie, tu som chcel povedať že aj so strelivom akým je S&B sa dá niečo takéto. Znovu píšem, ja som pri tom bol a kto chce uverí a kto nie tak nie. Nikomu to nebudem vnucovať. Samozrejme, posúdiť zver a to ešte jeleňa na takú diaľku je naozaj ťažké. Preto to nie je bežná poľovačka, že sa prejdeš po revíri, ale dlho sedíš pozoruješ tú zver a snažíš sa dostať na dostrel, ktorý niekedy býva aj tých 400m. Tieto zásahy sa dajú spočítať na ruke. Takže nič bežné ale výnimočné a neobvyklé. Verte neverte bolo to tak. Ale odbočil som od témy.
Tu je otázka výberu kalibra,a nie vzdialenosti.
Takže to uzavrem a nejdem sa už k tomu vracať. ◄ reagovať
for-snipko tak tych 400m sa mi teda zda riadne prehnanych nieze by tam 7X64 nedoletela ale trafit nieco ako je jelen na tu vzdiaalenost nato treba fakt dobru optiku a vykonne strelivo...ak to aj dokazal lebo vsetko je mozne neviem ako tu zver posudil a pri najmensom ako profesional by mal vediet ze je to nepolovnicke ..... ◄ reagovať
snipko-takže o5 staré známe- prvý faktor je strelec, potom dllllllllllho nič a až potom strelivo, optika, jouly...:) ◄ reagovať
Aby som nezabudol, píšem skutočnosti z praxe, žiadne teórie a úvahy. Všetko sa dá, len musíš vedieť ako!!!! A to že musíš pri takejto streľbe dokonale vedieť strieľať a odhadovať, podotýkam odhadovať vzdialenosti priamo v teréne nemusím hovoriť. A aby bolo jasno nepoužívame ani ja ani otec žiadne zariadenia na meriane vzdialenosti, dialkomer a pod. ◄ reagovať
lovecccc - žiadna caiska, meopta 2000 6x42 kríž T, Keby som nebol pri tom tak ani ja neverím, takto ti poviem. Otec ju mal a stále má myslím ZKK 600 nastrelenú na 200m, čiže na tých 400m zdvihne toľko aký je vysoký kus, presne povedané mieri kúsok nad chrbát a zásah je na komoru. Sám som bol svedkom, nemám si prečo vymýšľať. Keď neveríš, never ja viem svoje a to mi stačí. Nechcem tým povedať že bežne strieľa na také vzdialenosti ale keď nemá na výber a ku zveri sa nedá dostať tak hej. To nehovorím čo tomu predchádza, naozaj také miesto z ktorého mu kríž nesmie ani len trošku pohnúť, hlavne veľký kľud a sústredenie, ideálny postoj zveri. Ak nie sú tieto podmienky splnené tak ani nevystrelí. To mi ver. Bol som s ním a naozaj klobúk dole. Ja som tým chcel povedať že aj so strelivom S&B sa dá všeličo keď to vieš. Samozrejme že ho neobhajujem. A pri takejto streľbe je ešte veľa iných faktorov ktoré musia byť ideálne aby výstrel bol istý. Nemusím mi nik veriť, ako som písal ja viem svoje a to mi stačí. ◄ reagovať
snipko - 400 m ? hmm ? este tak 300m :)a to tam mal určite cajsku 4x že ? no neviem . pokles strely od SaB v 7x64 na tu vzdialenosť musí byť úctihodná - tak si to osobne s daným náradím čo si vymenoval neviem celkom dobre predstaviť - i ked podariť sa môže . S iboom sme tu v straších príspevkoch rozoberali odstrelovacku a jej výsledky na 300m s kvalitným strelivom - takže sa mi toto tvrdenie na 400 m zdá trocha pritiahnute za vlasy. Ale o smrtiacom účinku na tuto vzdialenosť nepochybujem . Mne tiež jeden starý jáger na spoločnej vychvaľoval svoju ZKK 600 kal 8x64 S že snou bežne striela na 400m úspešne a to bez puškohladu :) ◄ reagovať
kasari - no, napríklad môj otec poluje už vyše 20r a používa výhradne S&B SPCE 11,2g, nič iné ani nechce, keď som ho prehováral na Normy, RWS.. povedal že on je zvyknutý na S&B tak mu to stačí. Bol som dkonca nie raz s ním keď s týmto strelivom a starou ZKK 600 kal. 7x64 strelil zopár kusov vysokej aj na 400m. Vôbec nebol problém s dohľadávkou, kus padol na mieste alebo niekoľko krokov podišiel a zaostal. Toto si naozaj nevymýšľasm!!!! Dokonca som jedného jeleňa aj strelil na 35Om a bez problémov. Pritom je profesionál a lov zveri má v náplni práce. ◄ reagovať
Polemizujete tu hezky a musím říct, že před znalostma většiny smekám... Jedna věc tu ale nezazněla. Co poradit těm, kteří vystřílí za rok 200 a víc ran, protože mají velký plán lovu a přitom plat není nijak velký a je třeba šetřit každou korunu? Slyšel jsem, že profesionální lovci v USA a Kanadě nepoužívají nejdražší střelivo. Ne že bych chtěl, abychom byli ve všem jako oni ! Vím, že přijít ještě dnes na natláčku s umělou pažbou je skoro totéž, jako přijít v džínách. ◄ reagovať
iboo - ja tiež používam do 30-30 Win. Prvi partizan, vôbec sa nesťažujem. Ba dokonca S&B a účinok je naozaj veľmi dobrý. Nemôžem to ale porovnať so Hornady, Winchester a Federal ale naozaj si to pochvaľujem. Iné je to už s rozptylom na terči, S&B katastrofa, naozaj dobré su PP a ostatné vynikajúce. Možno sa pýtaš prečo používam S&B a PP keď mám aj iné a lepšie. Odpoveď, skúšam testujem a robím si závery na jednotlivé náboje, strely... Tu ide o to že som vždy schopný na tú ktorú vzdialenosť zasiahnúť zver tak aby sa čo najmenej trápila a skonala čo najskôr. Preto pri 30-30 Win. moja vzdialenosť málokedy presiahne 135m, čo je aj ONV pre tento kal. Preto ale keď si môžem vybrať zvolím radšej strelivo Win., Hornady alebo Federal... ale sem tam podľa okolností a podmienok použijem S&B a PP. ◄ reagovať
milanko12 - s tou férovosťou máš pravdu. Ale stým smiatím sa do očí hospodára tiež a mať troška viac guráže tak sa mu smejem tiež ( pretože tomu nášmu sa to maximálne hodí, ale to tu nebudem pitvať) . Môj praktický názor na tých čo strielajú české, ba dokonca aj partizánov, lebo české sa im už vidí tiež drahé - mám kamoša, čo začínal so 7x57 nabil český 9 gramový - skabé. nabil český 11,2 gramový - slabé. prote, zver mu oc´dchádzala po relatívne dobrých ranách. tak to vymenil za SPRG a už mu neodchádza. lenže do SPRG je takmer jedno čo tam nabiješ, proste tá rýchlosť a razancia zabíja aj v kombinácii s blatom (lovecccc sorry!) . a tak vidia úspech streliva v tom, že buchne a zver padne. predvčerom strelil gombičkára cez lopatku a chválil strelivo Prvi Partizan, že srnec po rane dobre farbil. bez komentára! ale takáto mentalita tu vládne. Keď kúpil SPRG dostal k tomu krabičku Norma Vulkan a pýtal som sa ho, či si normy kúpi zas, keďže s normou trafil jeleňa na 200m. opoveď - čo som je*nutý? 55 SK sk za náboj? veď tak isto padne keď dobr etrafíš aj s českým, alebo partizánom. nemá význam presviedčať! takémuto jedincovi je treba buď len prikývnuť alebo zďaleka sa vyhýbať! majú vlastný rozum a nikto im ich politiku nevyvráti. FERO : merita tejto témy je už dávno pasé. takže my tu len politizujeme a polemizujeme a riešime bežné problémy slovenského zaostalého polovníctva. volakedy si chlapci porovnávali pipíkov, že kto má väčšieho. primitívny polovník pozerá do diery gulovnice svojho kolegu, či ju má väčšiu. vzdelanejší sa bavia o strelách ... ◄ reagovať
chalani ma zmysel pisat stale dokola ze kvalitne strelivo je najlepsie?sak to vseci vedia ze mercedes nieje skodovka....rozhoduje cena vy si fakt myslite ze vecsina polovnikou striela ceske naboje lebo si myslia ze su najlepsie???oni vedia ze to nieje pravda ale plnia naco su urcene spolahlivo keby predavali za 800sk rws tak nieje co riesit....polovnikou ktory zarobia 16 000 mesacne a ma zivit 3 deti a celu rodinu si dovoli kupit krabicku za sezonu aje rad ze aspon ceske naboje a verte ze tychto polovnikou je viac ako tych co si kupuju kazdy mesiac ine strelivo a kazdu sezonu inu pusku to niesu polovnici to su len strelci ....zastreli bachynu a smeje sa hospodarovi do oci ked mu dava 5000 ale klobuk dole pred takymi ktory tahaju cele zdruzenie kupuju krmivo a maju zaujem o ferovost a polovnictvo celkovo.... ◄ reagovať
Veru, treba kvalitné strelivo a vedieť dobre strieľať, kaliber Ti potom len ukáže na čo, na akú vzdialenosť a akú zver je shopný zvládnuť. Myslím že toto je asi najdôležitejšie, nie??? ◄ reagovať
Vraciame sa k teme, aj ja súhlasím, že treba isť vpred a skusiť neaké nové a lepšie strelivo a je úplne jedno aký kaliber to bude :) ◄ reagovať
O merite veci tu bolo napísane všetko .S&B je najhoršie strelivo na trhu .Treba si kupiť strelivo nie meniť 7x64 z inu gulovnicu . ◄ reagovať
Páni čo keby ste sa vrátili ku meritu veci teda téme ktorá je hore vypísaná a prestali tu politizovať???!!!! ◄ reagovať
Peterkacur ok ved ja som ťa nehrešil :)len som slobodne vyjadril svoj názor. 58 si môžeš samozrejme zaobstarať ked budeš členom klubu polície . Niekedy by to bola uplná šialenosť mať doma samopal .Teraz ho ma kto chce a vôbec nič sa nedeje . Vzťahy boli take aký ľudia tu žili . Bola zavisť ,emocie,nenávisť a všetko ostatné čo človeku prináleží. Myslieť si že niekto premýšlal juchúúúúúúúú budem lepším človekom lebo je prezident Gustáv Husák , nesmiem slobodne voliť ,hranice máme obtočené ostnáčom a v obchodoch máme hovno tak budem lepší človek a budú lepšie vzťahy je pre mňa nepochopiteľné .Zveri viac nebolo !!! Ani diviačej ani srnčej ani vysokej ani danielej ani muflonej. Ak máš na mysli jarabicu ktorá vyhynula v sedemdesiatich rokoch tak ok .Taktiež bažant a zajac .Príčinu poklesu stavov tejto zveri poznáme tú nebudem preberať .Taktiež poznáme expanziu inej zveri. O tom že za komunizmu na to každý mal si niekde čítal alebo Ti to niekto povedal túto zavádzajúcu informáciu ?Lebo ja mám ine vedomosti čo sa týka pomeru cien a ceny práce . Ked som mal 4,30 kčs na hodinu a liter benzínu super stal 12,50 kčs.Ano guľovnica stála mojich 7 platov + /ako skoro všade / uplatky za podppultový a nedostatkový tovar . Uplatok bol začlenený do bežneho života ako normálny vec to na margo morálky .Dával sa všade od cukríkov až po automobil na ktorý bol niekolkoročný poradovník . Taktiež vie asi malokto že papierik menom bon ktorý sa dal získať iba ilegálnym obchodom /pokial ho niekto nedostal v tvrdej mene zo západu / mal cenu 1bon = 1kčs . Ludom sa implantovala pod kožu totiž cena od vekslákov nie normalna . Takže kto si chcel kupit napríklad rifle ktoré stáli niekedy 1 - 2 mesačné platy musel spáchať trestný čin. Až raz povieme mladším generáciam že za to ked niekto chcel prejsť hranicu bol zastrelený na ostnatom plote asi neuveria tomuto trestu a jeho adekvátnosti .Tých vecí je veľa . Je fakt že ked počujem slovo komunizmus otvára sa mi nožík vo vrecku .Nie len pre 111 000 000 milionov mrtvych čo dostal tento zločinecký system do čela najmasovejších vrahov v dejnách ľudstva ale pre umyselne zavadzanie že bolo dobre . Ved nikto komunistov nevyvraždil ani nepostavil mimo zákon . Kto chce môže si ich slobodne voliť i nadalej a môžu viesť tuto krajinu .Len národ proste vo volbach povedal nechceme ! ◄ reagovať
Edu asi som ťa poriadne nasral, no nebol to moj zámer, myslel som to v dobrom :) mal som na mysli, že zveri bolo viac inak sa k tomu pristupovalo a aj vzťahy boli inakšie, na trhu bolo to čo bolo a stačilo to a hlavne zbrojný priemysel bol ešte v ... mal som to na mysli. Inak som v štatnej službe a ani ja teraz nemám 58 ku na športové účely, tak ako si to napísal s tou guľovnicou. Dúfam,že ma nebudeš hrešiť :)))))))))) ◄ reagovať
iboo- oOK - ja som sa o to PTS -zaujímal a všade bolo písané že je to strela ktorú zbrojovke dodáva Hornady - len kvôli tomu aby sa neplietla s ich SST jej zmenili čiapočku (z červenej za zelenú) a zakázali SaB používať ich názov SST. Čiže to na 100% nieje ich strela . Ale to ty vieš :) . Ja som mal na mysli strely od SaB ich vlastnej produkcie a nie čo zakúpia od iných výrobcov -a preto som tebou menované XLC, TSX, HPBT, - nemal na mysli - ale ked už sme pri tom - tak ako píšeš klinec do rakvy týchto nábojov je zasa ich cena . Ked si zoberiem že za škatuľku nábojov kal. 308W od SaB strela PTS mám dať okolo 1200 sk a že norma vulkan do 308W ma cenu tiež 1200 sk tak tu nieje čo riešiť už len z toho dôvodu že vulkán je daleko univerzálnejšia strela ako strela PTS (SST) - ( ktorá sa ma používať na odstrel menšej a stredne ťažkej zveri ) - a navyše máš kvalitný Švédska náboj ako celok a nie náboj od SaB s možno kvalitnou strelou cudzej výroby ) s "Boh "-vie akou návažkou " Poľského" nekvalitného prachu .:) ◄ reagovať
Peterkacur na čo mal každý za bolševizmu??? Nuž každý nebol komunista .Osobne som zarábal 1200sk mesačne a to aj s pracovnými sobotami a 8,5 hodinovom prac čase . Nuž pravda je taká že ked nebol človek spradený s komunizmom nedostal gulovnicu vôbec to si treba povedať . Nehovoriac o nábojoch RWS kde sa cena jedného náboja rovnala mojej celodennej mzde . Ano ľudia mali na nekvalitnú hnusnú žranicu ,šede špinave panelakove byty a pár hnusných handier . Na nič viac nemali majetok bol napríklad rifle ,pračka ,chladnička a podobne hluposti . O aute ani nehovorím .Niekedy však nestačilo mať pár vymyslených hodnotných korun .Proste nebol hajzlak damske vložky a podobne zakladne suroviny . Možno preto dostava práve KSS vo volbách okolo 1% magorov hlas .Naštastie má väčšina ešte dobrú pamäť a vo volbach vie čo nechce . ◄ reagovať
spiby - úplne s tebou súhlasím, teplá voda tu už je. základom je trafiť, až potom príde na rad typ streliva a podobné debaty do rána. lovecccc - nenahnevaj sa, ale rád rýpem :) Sb náhodou už nieje také zastaralé, veď ponúka plno nových striel - Barnes XLC s TSX, sierra SBT a HPBT , hornady SST (čo je akože ich vlastná výroba pod označením PTS - čo silno pochybujem, že by sa v SB našli stroje čo by tú strelu vyrobili , a rôzne iné match strely - to budú asi bežné celoplášte) , ale tá cena hovorí za všetko. proste mne to pripomína niečo ako vlečka hnoja za 700 korún. chceš lepšiu strelu ? tak potom do tej vlečky hnoja naložíme 20 striel po 10 korún a počítame : 20*10 + 700= 900 sk :DDDDD ◄ reagovať
Chlapi po dobu svojej neveľkej praxe(10 r.)som nastrieľaľ niečo so strelou SPCE od SaB, či to boli úspechy aleboo nie, moj otec používal túto strelu 20 rokov, predtým 9 gramovú strelu a to nehovorím, že puška na druhý rok bude mať 40 r, viď moje foto. Dal som ju totálne prerobiť a tým zmeniť celý moj systém. Hovorím aj o zmene streliva, veď vraví sa, že zmena je život, nemožem ísť predsa niekam na pozvanie a úkázať, že lovím s tým čo sa lovilo pred 100 rokmi :) a čo sa týka streliva dal som sa na normu a súhlasím s iboo a edu. Puška je po rekonštrukcii pripravená so všetkým ako má byť, teda aj so strelivom, no dúfam,že som sa nemýlil. Veď doba ide dopredu, teda aj poľovníci by sa mali trochu preniesť vpred, je to aj o prezentácii samého seba, kto má aký prístup k poľovníctvu a bohužiaľ, že to nieje ako za komunistov, že každý mal nato :) vrelo doporučujem hociktorí kaliber a kvalitné strelivo, oplatí sa nešetriť. Lovu a lesu zdar :))) ◄ reagovať
gabrielSO- vieš faktorov ktoré ovplyvňujú smrtiaci účinok je strašne veľa - ale na skutočnosti že SaB je "šit " to nič nemení . je to proste archaizmus či sa ti to páči alebo nie - u nás je to stále používané -lebo sa skôr iné ani nedalo -tak nám neostalo nič- len si na to zvyknúť . v dnešnej dobe máš na výber daleko lepšiu muníciu ako SaB - čo dokazuj aj to že v zahraničí po tejto značke ani pes "neštekne" :) len občas trochu "zbreše " :) . Prečo Švédi alebo Nemci používaju RWS či Normu - kdňed kvalitné strelivo od SaB je podstatne lacnejšie ? hmm? alebo žeby dotyčný nevedeli počítať -a nepotrebovali ušetriť ? - nie oni totiž vedia že na strelive sa šetriť určite neoplatííí!!! . ja ti tvoj názor na SaB neberiem a ked ti vyhovuje tak si s nim kludne poľuj dalej ale - či sa ti to páči alebo nie SaB je v súčastnosti zastaralé strelivo na ktoré poukazujú aj odborníci na strelivo- ako na archaizmus :) SaB skrátka zaspali na dobu a nejak sa stále nemôžu prebrať . Inač úplne súhlasím s tým čo napísal iboo- mám podobné skúsenosti v 308W -a ešte by som doplnil -ža ja ten prach čo do tých nábojov dávajú je nejaký blud - sa mi pár krát stalo že rana čudná -v terči nič a kuknem cez hlaveň a ta zanesená tak že som cez nu ani poriadne na druhu stranu nevidel -skrátka "šit,šit a šit " - na niektrom inom fóre to už prach čo SaB používa rozoberali a viacerí tam tvrdili že je to nejaký blud -dovážaný s Poľska . ◄ reagovať
Edu - to s tým, že SB je pomalé nieje celkom pravda ale zas to nieje ani chyba, chápem to - dopĺňajú len sortiment. veď o čom by to bolo keby všetci vyráb ali rovnako tažké strely a všetky by mali rovnakú Vo? ale napríklad SB robí v 223R a 8x57JS najrýchlejšie laborácie vôbec! týmto ale nechcem SB obhajovať. kedysi jeden človek kúpil balík nábojov Sb a doma prevážil na digitlnej váha navážka - katastrofálne rozdiely. neviem aké zápalky používa SB ale jedno viem, že sú strašne nekvalitné. o strelách radšej neskôr, lebo videl som rozptyl s gulobroku 8x57JR/12 na 100m z gulovej hlavne 2,5cm /4 rany ( ale doma robené strelivo) takže tie strely patria k takému podpriemeru na dnešnú dobu. Uzám, sú to sračky, ale v kombinácii s nepresnou anvážkou prachu a nekvalitnou zápalkou (zhoršená presnosť a uletené zásahy) je to za ten peniaz menej ako nič... ◄ reagovať
Páni já nechcem nikoho nahovárať ani prehovárať akú si má kúpiť zbraň.Já polujem zhruba 27rokov,jedna s mojich zbraní je 243W a môžem povedať som spokojný mám sňou ulovené takmer všetko jeleniu,diviačiu,srnčiu+škodnú a možno 6krát som za moju doterajšiu éru musel použiť psíka na dohladávanie,ale po dohladaní a kontrole zásahu strely som musel jednoznačne skonštatovať že to bola špatná rana(moja chyba) Takže nechcem aby sťe to brali že sa chválim ale tých faktorov je omnoho viac napr:uhol,čiže s kopca s jamy,slnko,vzdialenosť,mesiac,postavenie zveri,prekážky ako je tráva,konáriky atd.A samozrejme nestrielať za každú cenu ale mať aj dostatok času nech sa zver natočí tak aby bol čo najpresnejši zásah na komoru.Ale o tom sa dá písať do nekonečna ved predsa každý sme nejaký. ◄ reagovať
Ja netvrdím že po S&B zver automaticky odchadza iba to že je to nepresné strelivo ktoré nema dobre deformačne a devastačne schopnosti . Je pomalé a zastarale . Kto chce nech striela čím chce . Môj názor nemením ." Nešetri na strelive " ◄ reagovať
No vidite ,naschval som Vám nechal priestor na vyjadrenie,a len sa potvrdzuje to čo som už ix-krát napísal,nezaleži na strelive,na raži ale hlavne či vieš strieľať,tam kám sa ma t.j.za lopatku kde zasiahneš dôležité životne orgány,a Edo ver že aj SB,som strelil na mäko,ale taku dohľadávku som za 17 rokov nemal nikdy.Preto ašte raz,to čo maš 100 % odskúšane a funguje t.j zbraň,strelivo,nemeň to ,to je z mojej praxe. ◄ reagovať
Re snipko : 100 %- tná pravda :)))). lovu, lesu zdar ... ◄ reagovať
Veď sa stane každému že netrafí tak ako si predstavoval, nie??? Aj keď zásah na "mäkko" je nie dobrý, hlavné je že diviačik sa našiel a nevznikla škoda!!! Kto tvrdí že nikdy zver netrafil zle, či už na mäkko, nohu, stehno a pod., klame. Každému sa sa raz stane že zasiahne zver niekde inde ako mieril. No ale predchádzajme takýmto ranám. Lovu a Lesu Zdar. ◄ reagovať
keby si bol trafil od SaB presne , opakujem presne na komoru, bolo by to lepšie ako od normy ? prešiel som aj ja na normu, ale ešte to nemám na 100 % odskúšané, no moj názor je, že to záleží od danej situácie, či za vidna , či do kopca, či z oporou , či bez a mohol by som aj do rána menovať vplyvy...nezáleží na kalibri ani na strelcovi je jedno čím a ako, ale to musíš vedieť iba sám, ako kedy a kde :))) veľa ďalších pekných poľovných úspechov praje p.k. ◄ reagovať
gabrielSO - tak ako ti Edu píše - treba meniť strelca - pri takomto zásahu ti nepomôže žiadne kaliber a zhasnutie zveri po takomto zásahu blízko nástrelu je ojedinelé. Jednoznačne strelca zbiť po rukách . ◄ reagovať
GabrielISO strela na mäkko cez črevo je u mna zlý zasah .Tu strelivo netreba haniť ale treba vymeniť strelca :) Moja otazka je keby si použil S&B myslíš že by si dohladával kratšie ??? Samozrejme že kvalitne strelivo nezaručuje že zver zostane v ohni už pri priestrele ušnice . Osobne strielam na komoru nie na črevká ,nožičky a uška . Už vôbec nie na krk to je maximálne nehumána a nezodpovedná strelba . Takže treba streliť na komoru bez predošlého zasahu napríklad klasu obilia . ◄ reagovať
gabrielSO - vitalita zveri, pri diviačej zveri obzvlášť veľká, druhá vec je že neboli pravdepodobne zasiahnuté životne dôležité orgány,čiže aj keď zver bola smrteľne zasiahnutá "motor" organizmu stále fungoval a umožnil zveri odísť na tak veľkú vzdialenosť no bolestiach.
Nepíšeš ale akým kal. a pod akým uhlom si na diviačika vystrelil. ◄ reagovať
gabriel iso vitalita zveri a hlavne diviakov je veľmi veľká takže ked si dáš dokopy aspoň podľa mňa zle umiestnenú ranu a ak išiel ten diviačik s čriedou ktorá ho relatívne ťahala tak tu je výsledok dlhá a ťažká dohľadávka. ◄ reagovať
Oprava času poľovačky 20.6.08. ◄ reagovať
Pani,čas poľovačky 20.7.08,zbraň Tika, strelivo,, norma"čas streľby na cca 40kg diviačika 21,30 hod.Na nástrele pár kvapiek krvi a ďalších 100 metrov.Zavolali sme kolegu so psom,prestali sme dohľadávať nech zver zaľahne.Dohľadávku sme začali o 23 oo,hod pretože vonku bolo dosť teplo.Pes nás povodil po pár kvapkách krvi cez hušťavy,vysoke žito,opäť do hušťav zhruba 1 km,konečne sme sa dostali k diviačiku kde ho kolega aj dostrelil pretoža stále žil.Dohľadávka skončená o 01 15hod,úspešne.Poranenie zveri ,obojstrány prestrel na mäko,čreva vytečené do drušnej dutiny.Chcem sa spýtať Vás,zástancov moderného streliva ako je to možné,že 40 kg diviak prekonal takú vzdialenosť ?? ◄ reagovať
Jj. Maximälny súhlas Iboo ,snipko . Takže môj zaver je treba si kupiť kvalitne strelivo !!! To urobí presnosť ,ranivosť aj balisticke hodonoty . W 308 ,7x64 tj 7x65 R vlastne ale aj 7x57 alebo W 270 sú naozaj výkonné zbrane schopne bez problemu loviť všetkú zver bez dlhých dohladávok. Nešetrite na strelive je to vrcholne nevhodné pri gulovniciach . ◄ reagovať
súhlasím s iboo. Mali by sme sa radšej baviť o výbere strely a nie kalibra. .....ale názov v téme je iný.... ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.