Cilan - donesiem ti náboje do mojej, ten milimeter nejako pretlačíš :D ◄ reagovať
nuž Demo mucko sa sťažuje že mu zver odchadza po springfielde a ty mu poradíš 6x55 se neviem či mu to pomôže pri odchádzaní :)))) ◄ reagovať
6,5x55SE - Lapua Mega 10,1 g :) ◄ reagovať
hahaha cilan ty rozhadzovačnik moholsi ušetrit 5 korun na patrone . ◄ reagovať
Edu, mne petrony robi len RWS takze nemam na vyber, ale zase nemusim spekulovat :-D ◄ reagovať
Edu - Zeby prebrali vsetky kalibre? :) ◄ reagovať
Nejako toto vlakno utíchlo . Nevie niekto prečo ? ◄ reagovať
viem, ze to nesuvisi s temou, ale nechcem zakladat novu.Mam otazku, ze ci tu ma niekto skusenosti s dovozom casti zbrane zo zahranicia resp. samotnej hlavne? ◄ reagovať
Alfa 61 kčs možno niekedy náboje stali ale ver mi nebolo to málo korún . Pri mojom plate 7,50kčs na hodinu to bolo až až to aj s pracovnými sobotami :)) Ono v komančizme boli 8,5 hodinove smeny a pracovné soboty . Kedže iné naboje neboli boli tieto S&B tie najlepšie tak ako ruské ďalekohlady alebo ruske brokovnice . Podobne ako v NDR boli fantasticke autá trabanty a nik si nesťažoval že by neboli dobre . Nuž ked si skoro 20 rokov v poradovníku tak sa musiš riadne tešiť trabantu . Nuž v našom PZ je nas 24 a neni mi zname že by niekto strielal vyložene S&B . Ja som nemyslel že s&b ti odchádza zver len to že pomer kvality a ceny neni adekvatny osobne som dal za krabicu sierra S&B 800 sk to si račej kúpim normu ORYX za 880sk a mám ovela kvalitnejšie strelivo čo sa týka ranivosti presnosti a balistických hodnôt . Tých 5 korun na náboji ma naozaj netoto . Len to som chcel .Komu neni ľuto dať za RWS 1500 sk za krabičku doporučujem aj tuto variantu najmä pre tých čo pukaju jeden dva patrony ročne . Tam cena naozaj nemôže hrať rolu . ◄ reagovať
Edu, prečítaj si katalóg zbraní a streliva HUBERTLOV - tam sú tie ceny 115,- za kus alebo predajňu Tichavský v Dolnom Kubíne. Tu ich radšej ani neobjednávajú, lebo ich nikto pre vysokú cenu nechce. Raz objednala NORMY do 7x64 a musela ich ževraj pod cenu 90Sk po jednom kuse rozpredať a aj to s problémami. Dvaja z 35 poľovníkov používajú iné naboje ako S@B - to je realita v našom združení. A to si puknú asi raz do roka. Ešte som od nikoho v okolí nepočul, žeby mu zlyhal tento náboj. Brokový áno, ale preto že ho nosil 10rokov vo vrecku kabáta a pomaly ho nevtlačil ani do hlavne. Možno dolu máte strelivo lacnejšie a cestovať 200km sa mi veru nechce. Ja osobne som s účinkom a presnosťou S@B nadmieru spokojný. Máločo mi odbieha do 100m. A ako som už predtým písal, môj oco poľuje už vyše 30r má toho za sebou dosť - nikdy nemal so S@B problém a to má ešte náboje v cene 61,-Kčs za 20ks. Stále majú super presnosť. ◄ reagovať
Frederik to čo chceš je vec velmi zložita a priam speklita . Všetko zaleži na vela faktoroch napriklad od čísiel kovu použiteho na zamkoch zbrane /nie len od tipu zamku / Bez toho aby som tvoju zbran videl odhadujem že nič väčšie ako 5,6 x niečo tam nebude možne použiť . Kamaratovi robili v prahe takto biksu a užil si toto až až odhliadnuc od toho že to trvalo roky :) a stalo podla mna nekrestanske prachy . Nechcem tu popísať o tom A4 formát :))) Tak sa obráť na zbrojarov cez net a google toho najdeš dosť . ◄ reagovať
poradte nejake puskarstvo kde by mi vyrobili gulove hlavne na brokovu 2 ◄ reagovať
Nuž nemam prehľad o všetkých kalibroch koľko ktora strela stojí . Do mojej guľovnice 7 x 65 R sa da kupiť NORMA ORYX za 44 sk 1 kus tj krabička za 880 sk to na margo Milanka 12 :) Tak tu to máš
odkaz />
Samozrejme že sa daju kúpiť aj v rôznych akciách a výpredajoch . Stránok na internete je hojne treba si len vygúgliť čo človek potrebuje .
Teraz zasa moja otázka vlastne spätná väzba :)))
O koľko je Norma oryx drakšia ako S&B ???
Kde sú tie 115 korunove položky oproti 35 korunam za S&B .???
To na margo aby sme neprepadali dezinformáciam a dokazovaniu prečo sa oplatí strielať S&B strelivom. Lebo či tomu niekto uverí alebo nie .Tak proste sa to vôbec neoplatí :))) ◄ reagovať
gabrielSO - neviem ale aj som doteraz nemal problémy so strelivom S&B. Možno mám takú zbraň ktorej "chutí"všetko. I keď nie som zástancom S&B, na tzv. plnenie plánu odstrelu mi postačuje. Dokonca sa mi dobre osvedčili PP a S&B skoro nepoužívam. Napísať také niečo ako naučíš sa triafať aj s nepresným strelivom, no trochu porozmýšľaj nad tým ako si to myslel, OK???
iboo - možno by sme sa mali zamyslieť aj nad tým že nie každej zbrani "sedí" to isté strelivo. Tak ja ako som už písal, nemal som zatiaľ problém so S&B. Keď som ale vyskúšal Winchester, Hornady, Federal a tiež Prvi Partizan, pochopil som že nezostanem pri S&B. Zasa sa budem opakovať, ale keď vie človek dobre strieľať a pozná anatómiu tela zveri tak aj s takpovediac "nepresným strelivom" dosiahne úspech. Aj keď je tu omnoho väčšie riziko že zásah nemusí byť 100% tný. Kdežto pri kvalitnom a presnom strelive pokiaľ chybu neurobí sám strelec, tak úspech je skoro 100% tný. Teda, vychádzam z praxe a skúseností. ◄ reagovať
Mňa by zaujímali ceny do 30-06ky napr.: Oryx, Doppelkern, RWS Bionic Yellow. Neviete niekto? Čo som ja pozeral tak okolo 90 až 115,- Sk/1ks. S@B SPCE maximálne do 35,- Sk/1ks. ◄ reagovať
dávam ceny nábojov SB, prosím udajte zahraničné. 308 WIN SP (RIMI Žilina ) 704 sk. 6,5x55SE MH (BEKA Levice) 700 sk. ešte pridám cenu nábojov sako v zrušenej predajni FEDOR ZV 308 win - 950 SK. ◄ reagovať
Edu ktore zahranicne naboje su o 100 alebo 2OO sk drahsie ako ceske?neviem kde chodis na tie ceny ale ak to u vas tolko stoji hned si tam idem kupit ..... ◄ reagovať
Edu - jedine tak :) len keby u nás behali jelene a diviaky velké ako stodola :) heheeee. gabrielSO- ja som to už nižšie písal a nechcem to znova rozoberať - ak ti to strelivo vyhovuje tak potom OK -ale po tích skúsenostiach čo s ním mám ja -tak" dakujem neprosím " ◄ reagovať
lovecccc šak skus sa zavret do stodoly a vždy ju trafiš ◄ reagovať
gabrielSO - nauč ma triafať s nepresným strelivom :) ◄ reagovať
To je presne ta chyba šetriť na náboji nejakú mincu . Možno treba v krčne šetriť alebo na cigaretách .Poznám jedneho típka prefajčí denne 160 korun mesačne 4800 a ročne skoro 60 000 o prepitom nehovorím .Ale keby mal dať na krabičku ktorá mu vydrží min 3 roky o 100 alebo 200 korun viacej nájde všetky možne výhovorky prečo je to S&B strelivo lepšie a aka je to len prevelika hlúposť marniť peniažky za kvalitne strelivo .Potom striela diviakom do nohy :)) To že za 10 rokov vypuka do vzduchu trištvrte miliona korun mu neva len tých pár drobných za dobrý naboj gulový to je trnom v oku . Nuž asi máme každý iný uhol pohladu na tuto vec . ◄ reagovať
iboo-kazdy ma take strelivo na ake ma peniaze.nie? ◄ reagovať
gabrielSO - prečítaj si svoju vetu niekolkokrát a neviď za tým nepresným strelivom len svojho oblúbenca SB a uvidíš, akú kravinu si napísal....triafal som aj s nábojmi SB a nebol problém. no akonáhle som skúsil niečo iné, bolo to lepšie. tak som enmal chuť používať to horšie. máš to ako s autami. kto ťa núti jazdiť stále na starej škodovke? peniaze? aj to je len tvoja vina, že ich nemáš... ◄ reagovať
Ibbo,po čase sa naučíš aj ty triafať z nepresným strelivom. ◄ reagovať
jáj a ešte som zabudol doplniť že keď už platí že základom je trafiť......tak ako chcete striafať nepresným strelivom ?? rečnícka otázka.... ◄ reagovať
kasari - tak potom je to len obyčajný špinavý biznis, nič viac! v tom prípade by som lovil lacnou ruskou jednoranovkou najlepšie vojenské náboje po 5 SK. sú aj takí lesníci, čo strielajú drahé náboje. je tu ťažko radiť. snipko spomínal, že na "plnenie plánu" teda na robotu používa lacné a keď si ide "užiť lov" tak niečo kvalitnejšie. s tým sa dá súhlasiť, aj to je názor. ale...čo ja viem....ja nemám problém vystreliť na mačku keď aj normou, keď aj 10 krát do roka. proste je to pre mňa strelecká príležitosť a tú si chcem vychutnať. proste spolahnem sa na všetko. viem že pozerám cez optiku na svoj ciel, vidím, kolko sa mi chveje ruka no napriek tomu to, čo vidím (ako sa mi hýbe kríž) je čisto pohyb zásahu (pretože kde ukazuje kríž tam je zásah) a nie pohyb nejakého stredu kruhu, čo predstavuje rozptyl 10cm ! každý bude ajtak robiť po svojom a neverím, že neikto po prečítaní si pár riadkov zmení svoj názor a začne strielať kvalitné strelivo. neverím, že sa našiel niekto, komu táto téma otvorila oči, ale takí už raz sme. každý na to možno raz príde a keď náhodou nie, tak je spokojný s tým čo má a môže sa na to spolahnúť. lenže pri nábojoch SB je tu otázka dokedy. kvalita sa hýbať nebude (tá zostane tam dole) ale cena pôjde minimálne kvôli euru hore. pre spokojného užívatela nábojov SB sa môže zdať rozdiel 200sk veľa, no pre tých čo sa popálili alebo sa preventívne poučili na chybách iných je to zanedbatelná čiastka, ktorú si lahko vyvsetlia formou životnej alebo napríklad havarijnej poistky. tak ako základom je trafiť, tak ej to aj osobná vec kto čo striela (náboje-typ) . troška som si zapolemizoval.... ◄ reagovať
Alfa,Snipko dik za príspevky ,pretože som sa už cítil ako posledný v republike, ktorý použiva strelivo SB a je z ním spokojný.Podľa mňa admin,by mohol ankétnou otázkou prispieť k tejto téme. ◄ reagovať
Prečítal som si so záujmom v podstate všetky názory. Súhlasím do bodky s Alfom. Doposiaľ som lovil väčšinou s nábojami SB v kalibroch 6.5x55SE a 30-06. Skúšal som aj iné strelivo, prebíjané náboje.... Každý máme svoje skúsenosti, svoj názor na vec. Myslím si ale že absolutizovať jeden kaliber, jednu značku streliva a tej sa dogmaticky držať je na chybu samotného poľovníka. PP som skúšal, ale som toho nechal, lebo to malo oproti SB veľký rozptyl ( pravda bolo to asi pred štyrmi rokmi a kvalita je dnes možno iná, ale mne sa PP neosvedčil). Ja vystrieľam ročne okolo 100 nábojov. Niekedy menej, niekedy viac. Nehľadím na to, či strelím na líšku, mačku brokom, alebo guľou, alebo na cenu streliva. Na strelive podľa môjho názoru sa nemá a nedá šetriť. Používam väčšinou SB ( možno je v tom aj dosť konzervativizmu z minulosti z mojej strany), ale pri love trofejovej radšej Hornady SST. Predsa len tá kvalita a presnosť je iná. Tak to robí aj môj zať v kalibri 7x64. Možno prejdem časom na iné strelivo, ale zatiaľ mi používané strelivo plní ten účel na ktorý ho používam. Je to fakt otázka konkrétnej potreby a individuálnych skúseností poľovníka. Takže ten, kto používa niečo iné ako ja, má s tým dobré skúsenosti, postačuje mu to, zver zbytočne netrpí, tak proti gustu žiadny dišputát. ◄ reagovať
Páni snažil som sa túto tému prečítať celú. Ja budem súhlasiť s tými, čo píšu že zásah je najdôležitejší. Osobne mám 30-06 a 223. Otec 7x65R. Obaja strieľame S@B, ja so strižnou strelou 9,7g oco poloplášť 9g. Obaja sme spokojní. Na našu zver to postačuje - kombinácia kaliber a strela. Netvrdím ale, že sú to najlepšie strely. S presnosťou som taktiež spokojný. 223kou v ľahu strieľam do max 3 cm. 30-06 detto. Značenie zveri? Buď je v ohni alebo aj s prestreleným srdcom odbehne do 100m. Nestrieľam za každú cenu, ak nemám poriadne zamieriť, tak radšej nevystrelím, lebo pri chybe strelca nikomu nepomôže kaliber ani strela, keď to schytá napr. do nohy. Každému sa stane, že chybí - ale chybu hľadám u seba a nie v strelive. Keď sa to stane, tak chovám farbiara a dokončím "úspešný" lov. A ešte keď je veľká tráva nepoľujem s 223kou - zachytenie stebiel trávy a guľa už mení smer. Moje doporučenie k téme je kaliber z min. priemerom strely 6,5 mm. Osobne by som volil klasiku 7 resp. 7,62. ◄ reagovať
A neporovnávaj streľbu na veľké vzdialenosti s dokonale vybavenou zbraňou a diaľkomerom s puškohľadom, so streľbou obyčajnou zbraňou a obyčajným strelivom a puškohľadom bez diaľkomeru,dobre??? Tu ide o veľké množstvo vedomstí výpočtov a skúsenosti, takže neprekrúcaj. ◄ reagovať
kasari - ako som písal nijaký diaľkomer ani nič podobné a klasické T-čko!!!! U nás to funguje podobne ako u Vás s tým zástrelným, len stým rozdielom že nemáme stanovený počet kusov zveri na lesníka. U nás to môže odstrieľť jeden človek, je to na šikovnosti každého. Ale priznajme si všetci že tak vysoký odstrel zveri splniť už nie je naozajstná poľovačka ale iba plnenie plánu lovu. Nemyslíš??? ◄ reagovať
iboo - chápu a souhlasím, ale mluvíš trochu o něčem jiném, než jsem měl na mysli já. Ta situace, co popisuješ, asi takhle funguje na Slovensku, ale v Čechách ne. Tady je u státních i vojenských lesů rozepsaný plán lovu na lesníka. S tím, že když splní, dostává zástřelný( slušný) a když nesplní, přijde o peníze z osobního hodnocení. Takže nejde řešit splním, nebo nesplním. A zástřelný je stejný ať platím za náboj 20, nebo 70 korun. Proto jsem se ptal. Přesnost je určitě důležitá. Jak tu někdo psal o lovu na 400 m, neviděl bych to tak, že to není možný. Otázka je, jestli člověk ví, na co vůbec střílí. Posoudit třeba chovnost, je podle mých zkušeností možný tak do 300 m. A na takový " lov" už je potřeba minimálně dálkoměr a v puškohledu nikdy " téčko". ◄ reagovať
milanko12 - ja si zbrane čistím a konzervujem každé dva týždne a to za predpokladu že s nej nestrieľam :) skratka sa musím s tou puštičkou vyhrať zas a znova- aj ked viem že je to zbytočnéé :) po streľbe čisteniu venujem zhruba hodinu -podľa dobrého receptu od pána ING. Križana :) ◄ reagovať
for lovecccc - no tak ked tu zbran vycistis raz za rok sa necuduj ze ju mas taku:) ◄ reagovať
snipko - to môžeš byť :) ja som nevychádzal z úžasu ked ran čudná v terči nič a ked kuknem cez hlaven tak skoro na druhú stranu nevidel -som sa bál že na čistenie budem musieť použiť kominársku kefu a aj tu cez hlaveň pretiahnuť traktorom :) heheee ◄ reagovať