Tak potom je to ok . Ja som zaucho ešte diviakovi nedal . Čo ho budem fackať :) ◄ reagovať
Edu - ja som srnca nestrelil na krk, neviem odkial to berieš, len jediného diviaka, aj to v podstate za ucho, čo je ešte sčasti hlava, ale ajtak to bola chrbtica takže je to jedno :) alfa - nemusím o pár rokov, darí sa mi triafať tam, kam mierim. rana na komoru mi naozaj sedí. ◄ reagovať
Iboo ja by som to nezosobňoval na teba . Moje poznámky nemali vyznieť vôbec tak že ta idem zahriaknuť v strelbe na krk . Vôbec nie ked to zvažiš a vzdialenosť sa ti bude zdať optimálna strielaj trebars do oka :) . Ja som povedal že nestrielam inde ako na komoru . Povedal som aj dôvody prečo tak robím .Na otazku či ťa mam za nejakeho krkolovca alebo hlavolovca odpovedám nie nemám . Nemám preto že podľa komentov je vidieť že sa poľovníctvu rozumieš a vieš o čom hovoríš to že si strelil srnca na krk ešte neznamena že si nejaký trtko . Povedali sme si nazor . Podobne môžeme debatovať či je lepšie si na diviaka zakazane prisvietit alebo strielať po tme :)) alebo veľa iných otazok :) ◄ reagovať
iboo čítaj príspevok od gabrielSO - je to súhrn s ktorým ja úplne súhlasím. Osobne sa streľbe o ktorej sme sa tu bavili vyvarujem. iboo o pár rokov napíš ako ti to ide s tou streľbou. Mucko - napíš či si už niečo kúpil. ◄ reagovať
Edu - máš ma za "krkolovca" alebo "hlavolovca" ??? to isté sa pýtam aj alfu. :) ◄ reagovať
No ved o to ide aby sme sa podelili spolu o skúsenosti . Poučime sa na chybach iných nemusime na vlastných. ◄ reagovať
Aj ja pridám skúsenosť môjho kolegu z minulého roka,strelil diviaka na hlavu prvikrát a hneď sa mu to zapáčilo,že je to paráda,o dva týždne to zopakoval na hlavu a diviaka hľadal pol dňa aj v susednom revíri a nenašiel,samozrejme po krvi.Dušoval sa ,že strielal na komoru,až po dlhšej dobe sa priznal ,že mieril na hlavu.A dneska keď sa ho spýtaš o streľbe na hlavu tak ti odpovie,že už nikdy nebude riskovať.Všetci sme boli nanič strelci,len preto že sa on strelil diviaka na hlavu a my strieľame výlučne na komoru.Toto su skúsenosti z praxe,a nie jedna, ale mám ich niekoľko,na takýchto chýbach svojích ale aj iných kolegov sa vyvaruješ tomu o čom si presvedčený, že tebe sa to stať nemôže,a nebudeme tu rozoberať ďalšiu vec a je to etika lovu zveri,streľbou na hlavu a krk. ◄ reagovať
tak rozmyslam ci si uz mucko za tu dobu co sa tu bavime nieco nevybral a nekupil. :) ◄ reagovať
Vlákno žije to je podstatné :))) ◄ reagovať
A ja by som mu na záver nasadil chrobaka do hlavy. Kaliber 9,3x62 a strelivo oryx 18,5g....od srnca po jelena ◄ reagovať
all-vsetci sme napisali svoje nazori,je to uz teda na muckovi,ktory si z nich vyberie.
Lovu zdar ◄ reagovať
iboo v jedinom máš pravdu a to v tom, že ide o skúsenosti. A keď sa aj tebe "párkrát" podarí nejakú zver ranou na krk dokafrať som zvedaví, či zmeníš svoj názor. Potom je to už o charaktere strelca. ◄ reagovať
páni,ale tu nikto nehladá pravdu! akurát že niekde inde sa ma jeden snaží presvedčiť že klamem , ale o tom som nechcel. tu sa pýtajú pri zadávaní témy na názor a doporučenie. miesto zásahu zveri tiež neriešime v rovine pravdy. Solirov spomenul tiež pár príkladov ktoré stoja za to, len aby z toho nikto nerobil "pravdu" azovšeobecňoval. alebo žeby ? tak fajn.....sedel som na posede, prišla líška na 60m, sadla si.....chcel som si dokázať že to dokážem .....a fotku mám v albume. sedel som na inom posede a prišiel diviak, šiel šikmo na mňa a vyhodnotil som veci tak ako som vyhodnotil ....a fotku mám v albume. ko z mojich skúseností (všetkých!) urobí pravdu?? to nieje o nejakej pravde.to sú skúsenosti. ja to viem, len či aj..... ◄ reagovať
Solirov,neviem prečo s ospravedlňuješ,napísal si skutočnu pravdu. ◄ reagovať
Nepisal som to aby to vyznelo ze ja som ten co ma pravdu.. kazdy sa riadi podla seba. Len som prispel do diskusie vlastnou skusenostou. :) ◄ reagovať
:) všetko zaleži koľko je tých právd :) ◄ reagovať
Ale točiť sa dookola a presvedčať niekoho iného,že moja pravda je ta najlepšia, to asi tiež nemá zmysel,alebo sa mýlim?? ◄ reagovať
Ked bude v ankete že špačky najčastejšie ľudia hadžu po zemi neznamena to že je táto činnosť správna . ◄ reagovať
Možno by bolo dobré,aby tato téma bola v ankete,pretože toto omielanie nemá konca.Môj návrh na anketu:Aké sterlivo použivame vypísať najčastejšie stelivo,a kde uprednosťňujem strelbu,krk,komora,hlava. ◄ reagovať
No skusenosti sú rôzne aj preto osobne preferujem komoru. ◄ reagovať
kamarat strielal na krkna jelena, tiez na blizko, tiez mu spravil v rane pohyb a jemu sa podarilo prestrelit mu hrtan. K dostrelnej rane sa nedostal. Jelena sme nasli zhasnuteho nedaleko.. Rana, za ktoru sa doteraz hanbi a ktora mu skazila vsetku radost z uspechu. Jelen sa totiz v podstate udusil.. ◄ reagovať
Osobne uprednostnujem ranu na komoru. Je to ostejsie. Proti ranam na krk nic nemam, ale treba si dovbre zvazit postavenie zveri, vzdialenost a vsetky ostatne faktory... Naco zbytocne riskovat? Z vlastnej skusenosti - na hlavu (krk) mam strelene prasa, ale to bolo v pohone ked som robil honca a bolo to asi na 4 metre... Na rovnaku vzdialenost mam strelenu muflonku (na krk ani na komoru sa nedalo, ale ako vravim, na tie tri metre som to zmackol). To boli zasahy uspesne. Ale mam aj vlastnu skusenost s ranou na diviaka asi na 30 krokov, stal pekne na blat ale komoru mal za stromom a mne sa zacal tocit vietor. Rozhodol som sa pre ranu "za usko". Paradne zadrzane a zaprete, kriz sedel presne tam kde mal. Ranu som nestrhol a uspech myl byt 100% - tny. Zial v rane mi diviak pootocil hlavu a bolo zle. Podla ulomkov kosticiek som mu evidentne perforoval rypak. Isiel som za nim niekolko kilometrov a ani sa i ho nepodarilo dohladat. Prezit to prezil, ale urcite som mu stazil dychanie a cely zvysny zivot. Po tejto skusenosti ranu na hlavu (krk) nevylucujem, ale pokial sa da, aj ked je to na blizko uprednostnujem ranu na komoru. Nie ze by som si neveril, skor sa bojim ze sa mi zver v rane opat pohne a pohnojim to podobne ako v popisanom pripade... Moj jediny nedohladany kus, ale mrzi stale. ◄ reagovať
alfa - vidíš, aj ty si hneď zovšeobecnil tvoju jedinú skúsenosť a podal si ju ako isté stav, ktorý čaká na každého. mnoho ludí si ymslí, že rana na hlavu je buď trafíš a padne na mieste alebo netrafíš a nič sa nedeje. aj ty vieš, že aj pri rane na hlavu sa dá pomýliť. a kto tu vlastne začal spomínať rany na hlavu ? pozri si príspevky dozadu! ja som to nebol. asi tu nevieme aj čítať....nestrielal som ešte na zver na hlavu ani po tom netúžim. je mi to enjak proti srsti, možno tak na medveďa.na margo tých "poznám aj ja..." ja poznám kopec ludí čo strielajú naozaj všetko kalibrom 30-06 s nekvalitným strelivom a je im absolútne jedno, že polka srnca pri rane na lopatku ide do koša. nie neisom mäsiar! a absolútne im to nevadí a úcta, ktorú tu tak všetci propagujete ide akosy bokom. proste zver padla. ◄ reagovať
iboo nech sa ti darí strieľať na krk, alebo hlavu. Každý si zodpovedá za svoju ranu. Máš pravdu, neopičil som sa za mojimi školiteľmi a skúsil som aj ja ranu na krk na 15kg prasa, lebo mi ho bolo 30-06 ľúto rozbiť. Vieš ako to dopadlo? Vymlátil som mu všetky zuby. Padlo na mieste a po cca 5min sa zdvihlo a ani som ho nedohľadal. Až po týždni som ho chúďa dostrelil, keď chodilo naobed po skosenej lúke a od hladu chcelo niečo zahryznúť. Veterinár ho nariadil zakopať. Odvtedy strieľam na komoru. Bola to moja jediná skúsenosť streľby na hlavu a hneď zlá. Poznám ale chlapíka, čo strieľa na krk - jemu nevadí, že 2ks z 10 dokaličí. Toľko môj názor. ◄ reagovať
Jasné iboo ja tomu slovenčinovi niekedy dávam :)) to je fakt ano vstrel nastrel je to kde zver stala a kedže ušla alebo spadla žiadna dierka tam nemohla zostať . Čo sa týka krku kludne tam strielaj nemam s tým problem a nemam chuť ťa moralizovať .Nie som tvoje učitel ani otec . Si dospelý človek sam vieš ako to je . Ked sa ti dari tiafať na krk a považuješ to za vhodne nemam s tým problem .Možno že raz zmeníš názor alebo budeš strielať na krk do dôchodu polovnickeho :)) Takže nejdem ani nechcem moralizovať ani ža doj...ť Len som taký názorčok povedal že je vhodnejšie strielať na komoru a povedal som samozrejme aj argumenty prečo si myslím že je rana na komoru vhodnejšia ako rana na krk . Ked poviem nejaký názor či už že norma a RWS je lepšie strelivo ako S&B viem ho vždy obhajiť argumentami a nikdy nejde o nejake moralizovanie alebo ponižovanie . Ja mám nazor že je lepšie na komoru Ty zase že v určitých pripadoch je ok aj rana na krk . Nevidím na tom nič zlé . Pekný deň a pevnú ruku . ◄ reagovať
Edu - tomu sa hovorí vstrel ;-)....... alfa - 2004 a nám zas vraveli, že rana na krk je bežná záležitosť. netvrď mi že sa opičíš presne podla toho čo ti páni v kurze natrepali. o tej "úrovni" by som vedel básne písať. ako povedal Edu - som zase ja pre niečo zlý že propagujem občas ranu na krk ? všetci tu propagujete tú najsprávnejšiu ranu na komoru, čo bezpochyby je. tvárite sa že ste v živote nestrelili zver na krk, aj keď nebola iná možnosť. Akože pekné, ako svorne sa dokážu ludia spojiť aby dorýpali iného jednotlivca odvolávajúc sa na etiku a pritom v ďalších desiatkach prípadov ide etika proste bokom, to už nieje etika. A to ešte tí, ktorí sa tu potrebujú niekomu niekam pchať sú radšej ticho, aby neboli na tej "zlej" strane, na ktorej som ja, že si otvorene priznám, že rane na krk sa nebránim.... ◄ reagovať
neviem ale niekto by asi chcel aby zver hned po zasahu skoncila v mraznicke!Budme trochu polovnici, sak dohladavka a vsetko to vzrusenie okolo lovu.....Mal som tu cest byt pri love jedneho ,,polovnika,, ktory strelil na 30 m srnca a este k tomu na makko kalibrom 30-06 a nadaval ze musi kupit nieco silnejsie bo srnec odisiel 100m a potom som ho musel dostrelovat!Otrasny zazitok a strelec len somral aka je to na prd zbran a ked som mu povedal ze treba sa naucit strielat tak sa urazil!!! ◄ reagovať
Keby zver zakaždým zostala v ohni, na čo by nám potom bol poľovne upotrebyteľný pes??? Pes predsa patrí k lovu, nie??? Myslím že rana na komoru a následné odbehnutie zveri do 150m je bežná vec. Nie???? ◄ reagovať
Kluci nezlobte se na me,ale rana kulova na krk nebo hlavu me proste jde proti srsti.Jsou mezi nami strelci,kteri lovi na 200m jako prd,ale desetkrat jo a po jedenasty jiz ne.Kdyz ctu strelba poliskach na vice jak 150,vsichni se chlubi ulovkama,ale jestlize Ti odsterlovaci jsou soudni,kolik te zvere pokurvily,kluci nechci do nikoho rypat,ale nebudme........ ◄ reagovať
iboo, kedy si robil skúšky z poľovníctva? Aspon mňa na seminároch učili, že rana na krk je len dostrelná a to na trofejovú zver a rana na hlavu je dostrelná u zvyšnej zveri. ◄ reagovať
1 cm dierka kadial 7mm gulka vbehne ◄ reagovať
Edu chcem tým len povedať, že dosť často bývam vedla psa na stope, kde sa dohladáva diviak po "tutovej" rane. ale nie o tom som chcel. zažil som nieraz ako doprovod - strelec počas dohladávky v hustých kríkoch a podobnom nepreliezatelnom teréne a poviem ti, niesom vtedy dvakrát šťastný. strielaj ako chceš, ja ťa neobviňujem z ničoho, no prezentoval som aj ja svoj názor na vec, kde beriem pred výstrelom ešte o pár vecí naviac v úvahu. a na mäse nešetrím (myslím tým rany na krk a hlavu). čo myslíš tým nástrelom 1 cm? ◄ reagovať
alfa - cituj mi presne tú tvoju polovnícku etiku a uveď aj zdroj. ja nepropagujem rany na krk ako to jediné správne, ale všetci sme iní. A 5 cm pri rane na hruď môže byť problém, ale nie však u raticovej zveri. ◄ reagovať
Edu - úplný súhlas. Hovorí o tom aj poľovnícka etika. Rany na krk (hlavu bezparohá) sú len výnimočné a to dostrelné. Každému raz ujde rana aj keď si myslí opak. Na hrudi 5cm "ujdenie rany" nie je žiadny problém. Ja strieľam na komoru, či je zver 10 alebo 150m a nie preto, že by som mal problém trafiť na hlavu, zatiaľ mi to ide celkom dobre. Horšie je to so strelcami, čo majú problém trafiť 30cm kruh - tu niekedy nepomôžu ani dohľadávky a potom vidíme trpiacu zver postrieľanú na ratice, sánky, hrtan, ... ◄ reagovať
Veru tak páni, komorový zásah, také je základné PRAVIDLO obzvlášť pri love raticovej zveri, čo všetci dobre vieme. Ale v ojedinelých prípadoch, pokiaľ je to na ISTOTU ( zver je blízučko a nie je na blat ), dá sa aj tak, ale nesnažme sa to takto robiť vo všeobecnosti, to by určite NEBOLO SPRÁVNE! ◄ reagovať
No iboo neviem presne čo tým chceš povedať . Ja keby som mal srnca na 10 alebo 150 m namierim na komoru kusok za lopatku u diviaka to robím tiež tak isto . Robím niečo zle ??? Prestrelených hrtanov ,odstrelených sánok som za tých 20 rokov čo poľujem videl neurekom i dohľadávok po ostrostrelcoch neomylných . Neviem čo k tomu niekoho vedie triafať sa do krku srncov nebodaj jeleňa .Diviakom za ucho alebo do hlav . Pre mňa je to nepochopiteľná vec .Neviem si predstaviť že by mi odišiel pri mojom kalibri 7x65 R + strela Norma oryx alebo RWS srnec po zásahu na komoru nástrel 1cm výstrel 5cm cez rebra. Teda zatiaľ sa mi nič podobné nestalo v živote tak to nepovažujem za vhodné meniť . ◄ reagovať
Edu ak by som mal srnca na 20 metrov alebo diviaka blízko húsštiny v letnej vegetácii tak by som s asnažil o výstrel s okamžitou inkapacitáciou. skúsil som si dohladávky v hustom a snažím sa im vyvarovať!
lovecccc - oprava - keď som si istý tak sa darí. keď si niesom istýk, strielam na komoru ◄ reagovať
Samozrejme že tu nejde iba o presnosť strelca ,zbrane a streliva . Striela sa na živú zver ktorá sa môže kedykoľvek pohnúť .Aj pre tento dôvod sa striela na komoru nie na krk a podobne . ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.