Heming hunting
dnes je piatok,  22. november 2024,  meniny má Cecília,  spln: 15. november 2024,  dnes východ slnka: 07:09,  dnes západ slnka: 15:55
poľovnícke sety poľovníctvo Terem

Aky kaliber zbrane si kupit - diskusia

autor: off mucko
pridané: 30.11.2007 18:32
Prosím vás, poraďte mi aký je najlepší kaliber zbrane do revíru, kde sa vyskytujú muflóny, diviaky, vysoká. Niekto mi povedal, ze 7x64, niekto Springfield, niekto 308W. Som zástancom, aby zver po rane na komoru zostala v ohni a prihliadam na balistiku. Kamarátovi to po 7x64 s SB odbieha do 150 m.Dakujem.
počet zobrazení: 69 762
počet hlasov: 0
okruh tém: strelivo

Aký je dôvod vášho označenia za nevhodný?

komentáre

zoradiť
zobrazené 81-120 z 461 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie
off lovecccc, 26.8.2008 o 12:36

Edu veru tak brokovnic by bola dobrá vo Švédsku ale aj v iných krajinách je úplne bežná a aj si ju pochvalujú -a pozri kde su urovnou Svédi a kde my ! Ja by som bol osobne za brokvnicu na lov srnčej. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off Edu, 25.8.2008 o 23:09

Celkom stači na srnčiu aj oko alebo brokovnica :) ◄ reagovať

off Jasmo, 25.8.2008 o 21:38

Je to neskutočné k čomu nabádaš ,aký je zákon -taký ale kým platí treba ho rešpektovať.Ja mám tiež výhrady ,ale zákon si ctím inak skrz takých ako si Ty,čo zabudli -alebo to ani nevedeli o čom poľovníctvo je-skrz takých sa to blíži k úpadku. ◄ reagovať

off lovecccc, 25.8.2008 o 21:20

Jasmo - zlý zákon je na to aby sa porušoval - hornet na srnčiu do 100m úplne stačí. ◄ reagovať

off Jasmo, 25.8.2008 o 21:17

S tým Hornetom tu iba zavádzate poľ.i laickú verejnosť a svojím chválospevom daného kalibru podporujete nezákonný lov raticovej zveri. ◄ reagovať

off snipko, 24.8.2008 o 10:28

lovecccc - úplne s Tebou súhlasím. Výber kalibru je iba vec každého, aký má vkus, možnosti a schopnosti. Nie je u nás žijúca zver, na ktorú by bežný kal. trebars aj od 22 Hornet a vyššie nestačil. Samozrejme že vzdialenosť je veľmi dôležitý faktor pri tom ktorom kalibri. Ak dokážem spoľahlivo zasiahnúť komoru jeleňa na napr. 300m bežným u nás používaným kalibrom a zbraňou, prečo špekulovať nad nejakým magnum???Ale ak mám problém trafiť srnca na 100m napr. 30-06Sprg. tak nemá zmysel kupovať hoci aj 300 Win. Mag. Chyba bude asi inde, nie je to tak?? A to už nehovorím o veciach ako, veľké podlievanie - hematómy, spätný ráz zbrane, cena streliva....samozrejme že sú veci a spôsoby ktorými sa dajú tieto skutočnosti čo najviac eliminovať v prospech strelca ale zasa to niečo bude stáť z našej peňaženky. Každý si dovolí to na čo má, nie??? Aby som nezabudol, nechcem zatracovať žiadny výkonný kaliber ani magnum ale myslím že prednostne je konštruovaný na iné podmienky. Sám som kedysi uvažoval na kúpou 300 Win. Mag. ale zistil som že rovnaké vysledky pri uváženom výstrele som schopný dosiahnúť aj s mojou ZKK 600 kal. 7x64. A stojí ma to podstatne menej ako keby som "živil" 300ku. Všetko je to vec zvyku, vkusu a praxe. Preto ja hovorím: Keď vieš dobre strieľať a poznáš zvyky a biológiu zveri, bude Ti stačiť úplne bežný kaliberu nás používaný. Alebo sa mýlim?? ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 1

off lovecccc, 24.8.2008 o 9:52

snipko - úplne s tebou súhlasím . Kamarát u nás v mestských lesoch robí horára asi 4 roky - ma iba jednu gulovničku 22 hornet striela s tím srnčiu uplne bez problémov - dotera z strelil 35 kusov a ani jeden mu neodišiel dalej ako 30m od nástrelu - používa strelivo SaB a stiela do 100 -120 m .
Včera som náhodou - ani neviem ako zablúdil na nejaké nemecké polovnícke fórum -s porovnavaním učinnosti kalibrov na zver aj s fotkami - a bol tam aj srnec strelený kal 9x56 Msch . to bola iba dierka sem dierka tam no proste "paráda"- dalšie fotografie srncov strelených 30-06, 308W - pri rôznych druhoch striel - Hornady . Norma ? RWS - poli proti tomu doslova masaker . veru naši dedovia vedeli a a hlavne s "čím" poľovať . ◄ reagovať

off snipko, 23.8.2008 o 19:07

Mucko: budem sa zasa opakovať ak vieš dobre strieľať nech si zvolíš hocaký spomínaný kaliber čo píšeš tak isto nebudeš sklamaný. ◄ reagovať

off snipko, 23.8.2008 o 19:06

Moc sa nechcem vracať k tomu ako a čím lovili naši otcovia a dedovia, ale nedá mi aby som aspoň trochu nespomenul že omnoho viac poznali zvyky a správanie zveri ako je tomu dnes. Nechcem nikoho uraziť a ani sa nikoho dotknúť ale v dnešnej dobe je poľovník veľmi pohodlný. Asi všetci dobre vieme ako to myslím, nie??? Nie je to ten klasický lov ako kedysi. Aj úcta k zveri je dnes na horšej úrovni, česť výnimkám!!!! Sám vlastním kal. 22 Hornet aj 7x64 a dobre viem čo sa dá a nedá s týmito kalibrami dosiahnúť. Myslím že keď sa dnešný poľovník dokonale naučí zver poznať, ovláda spôsoby lovu a pritom zachová etiku a úctu k zveri postačí mu u nás úplne bežný kaliber a nemusí siahať po kadejakých výkonných magnum kalibroch, nie???Čiže ja osobne by som uvažoval o výbere kalibra podľa to ako strieľam, druhu zveri, teréne a spôsobu lovu. Až potom zvolím kaliber taký aký sa mi páči a vyhovuje pre dané podmienky. Ja osobne keď sa dokážem priblížiť ku zveri do tých 100 max 130m a lovil by som napríklad srnčiu tak jednoznačne 22 Hornet a vyššie. Keď bysom chcel zvoliť univerzálnejší kaliber na našu u nás žijúcu zver jednoznačne 30-30 Win. Samozrejme že vždy je to u mňa o vzdialenosti na akú sa dostanem ku zveri. Zväčša to býva tak že čím výkonnejší kaliber=horší strelec. Ale nebýva to vždy tak. Nechcem nikoho uraziť. Aj slabším kalibrom dokáže veľmi dobrý strelec viac ako zlý strelec s magnum kal. Nech každý zváži svoje možnostin a schopnosti a podľa toho nech si zvolí taký kaliber ktorý mu bude vyhovovať. ◄ reagovať

off vlado59, 22.8.2008 o 12:04

Začnime trochu kultúrnejšie, súhlasím s Igorom 43 vráťme sa k téme ... ◄ reagovať

off Solirov, 22.8.2008 o 10:49

snazim sa. ale mucko nereaguje. :) ◄ reagovať

off fero, 22.8.2008 o 9:52

Páni kroťme vášne, ak ma niekto alebo niečo naserie najskôr sa viac krát nadýchnem a reagujem až keď mám chladnú hlavu. Predídem tým zbytočným osobným invektívam. Myslím že je lepšie sa vrátiť k téme. ◄ reagovať

off Solirov, 22.8.2008 o 9:37

no a mucko stale nedal vediet co si vlastne kupil. celkom by ma to po tejto rozsiahlej diskusii zaujimalo.. :))))))) ◄ reagovať

on Cilan, 22.8.2008 o 7:20

bola len otazka casu kedy toto zacne, a zvykajte si nebolo to posledny krat ◄ reagovať

off jaro1, 22.8.2008 o 1:45

A jebme už na to, aký kaliber si kúpiť, MUCKA už musí bolieť hlava. Však tému založil 30.11. 2007 a už možno má dávno zbraň, po akej túžil. Koniec kalibrom a hádkam!!! ◄ reagovať

off milanko12, 22.8.2008 o 1:09

tak to su uz slova dokonca o bytkach:) chalani chalani kolko ludi tolko chuti:) viem vam vybavit ring aj rukavice ale nestoji to zato verte mi najlepsie je sa ospravedlnit a ist si svojou cestou chyby robi kazdy.....a nech hodi kamenom ten co si mysli ze je dokonaly.... ◄ reagovať

off jaro1, 21.8.2008 o 23:34

Spelec, nechcem sa v žiadnom prípade dotknúť Tvojej osobnej cti, ale Ťa poprosím, skús si pozorne prečítať Tvoj príspevok zo dňa 19. 08. Slovo usmrkanec a príspevok napísaný v osobných averziach ( invektívach ). Jednoducho sa Ti divím, že tak skúsený človek ako Ty vôbec píše v takomto duchu. Potom sa naozaj nečuduj, že vznikne takýto oheň. Vieš, mladí už nie sú hlúpi, taká doba je nenávratne preč. Inak ozaj to neber v zlom a nech sa Ti darí, ahoj. ◄ reagovať

off iboo, 21.8.2008 o 23:15

spelec - ale sopliaka a nevzdelanca si zo mňa urobil ty a tu už nejde iba o debatu o tej nevydarenej fotke. pochop že niesi na svete jediný, čo možno niečo vie . uvedom sa že sme si všetci rovní, teda by sme mohli byť. pokial máš záujem ma prísť zbiť tak ťa srdečne očakávam, bez vyhrážok o zastrelení. ale o zbroják potom prídeš ty ;) ◄ reagovať

off spelec, 21.8.2008 o 22:38

to jager7: bez problemov, mas pravdu, komunizmus skoncil (nikdy ani nezacal, ale asi si myslel socializmus / nic v zlom), ale to pravo, co si spomenul neznamena anarchiu, aspon dufam, ze si to nemyslel tak, ze si kazdy moze robit co chce. ale ked myslis, ze ti poviem, ze si nedodrzal polovnicke tradicie, a ja ti poviem ze ta za to zastrelim, ze si si to dovolil povedat, a to je podla teba v pohode (lebo si len poviem svoj nazor), tak ja s tym nesuhlasim. a nedam sa predsa zastrasovat nejakym primitivom a budem reagovat na jeho bludy. ved nech je trocha srandy. haha. ◄ reagovať

off snipko, 21.8.2008 o 19:39

mucko: Keď zvolíš správnu strelu v danom kalibri, tak si vyber taký kaliber ktorý sa bude predovšetkým Tebe páčiť a vyhovovať. Viac je to o tom aký typ strely zvolíš ako o kalibri. ◄ reagovať

off jager7, 21.8.2008 o 18:43

Komunizmus už dávno skončil každý má právo slobodného prejavu či už kultúrnym alebo iným spôsobom. Tieto nezhody začal tvoj príspevok Spelec. ◄ reagovať

off miko, 21.8.2008 o 18:21

spelec-suhlasim s tebou ◄ reagovať

off spelec, 21.8.2008 o 17:52

to iboo: ty si naozaj pribrzdeny? chapes v tom co nosis na krku v com je rozdiel? ze existuje nejaka slusnos, ze ked s niekym alebo niecim nesuhlasim, tak to napisem bez invektiv, a ze sa niekomu vyhrazas zastrelenim, a ze to je podla teba bohova sranda? tebe by mali ihned odobrat zbrojak, lebo nezvladas svoju agresivitu a aj ked sa poseres, si len usmrkanec, ktory sa hra na polovnika, co by nevadilo, ale ked ta niekdo nahriakne tak hned utocis. asi ta tato malo bili, ale to sa da lahko napraviti.... ◄ reagovať

off iboo, 21.8.2008 o 17:41

igor43 - prečo samé "nech" ??? ak mi chceš niečo napísať tak mi to rposím adresuj, budem rád:) lebo potom si privlastním niečo, čo náhodou nepatrilo mne. milanko12 - vážim neboj sa! Solirov - a čuduješ sa? Alfa - máš pravdu , Admin - prepáč že som pošpinil Tvoju stránku mojim nevhodným správaním, ale mal som snahu vyriešiť môj osobný problém s istou osobou súkromne , no namiesto toho oná osoba ďalej útočila na mňa. ešte raz prepáč. mám záujem vždy iba o fair play tak žiadam rovnaké podmienky pre všetkých. a žiadam aj tvoje stanovisko k danému problému, keď aj súkromne, aby sme to tu nezaťažovali ◄ reagovať

off spelec, 21.8.2008 o 17:39

to iboo: si sa nazral ciniek, alebo si pichas viac steroidov??? chriastel soplavy, teraz ta pasovali za lovca srncov a chces ma/nas presvedcit, ze mas toho nastrielaneho za vagon? hahaha. alebo zeby som ti nechal odobrat zbrojak za verejne vyhrazanie? ◄ reagovať

správca admin, 21.8.2008 o 13:49

iboo - to čo má byť? :(
súhlasím s Igor43 ◄ reagovať

off alfa, 21.8.2008 o 12:59

iboo, to čo má znamenať! Dúfam, že sa ospravedlníš. Nadávky na túto stránku isto nepatria. CHARAKTER!!!!!!! ◄ reagovať

off Solirov, 21.8.2008 o 10:21

iboo - tusim si sa nechal troska uniest... :) ◄ reagovať

off Solirov, 21.8.2008 o 10:20

kurt - pekne napisane. :) hlavne to o tych vzdialenostiach na strelbu. u mna je kratsia vzdialenost do 100 metrov. ale urcite zalezi ci polujes na poli alebo v lese. v lese sa strelba na dlhsie vzdialenosti nepritrafi casto. do tych 200 si trufam aj ja. nad 200 sa mi to zda uz risk... nemam skusenosti z pola, takze tam sa mi to tazko posudzuje, ale v lese strielat nad 200 (ak sa to vobec da) je podla mna zbytocny hazard. radsej nebudem strielat ako by som mal dohladavat (ci uz uspesne, alebo neuspesne) . ◄ reagovať

off kurt, 21.8.2008 o 9:08

Späť k téme. Mucko, aby som ti uľahčil rozhodovanie, tak ti poviem, že tieto ráže sú na tebou popisovanú zver úplne rovnocenné. :-D Ale ako by som sa rozhodoval ja... Ak by prichádzala do úvahy streľba prevažne na kratšie vzdialenosti (do 200 m a ja si na viac rozhodne netrúfam) tak by som volil .308 lebo je to z vymenovaných najpomalšia a hrubšia strela. Ak by som mal prevažne strieľať na väčšie vzdialenosti volil by som 30-06, kvôli hrubšej a ťažšej strela od 7x64. Na druhej strane, vhodným výberom streliva vieš túto relatívnu nevýhodu 7x64 eliminovať a sedma je mi sympatická kvôli tomu, že bola vyvinutá špeciálne pre poľovnícke účely, zatiaľ čo .308 a 30-06 majú vojenský pôvod. Toto platí ak by som uvažoval o jednej flinte, ak by som bral alternatívu dvoch pušiek, bolo by to iné s prihliadnutím na druhý kaliber tak aby sa dopĺňali. Ak kamarátovi po zásahu 7x64, SB predpokladám SPCE 11,2g, zver NAOZAJ odbieha 150 m, tak chyba je v tom medzikuse medzi pažbou a zemou. Tým naozaj som myslel, že sa mu to stáva pravidelne. ◄ reagovať

off milanko12, 21.8.2008 o 6:46

iboo vaz slova ...... ◄ reagovať

off Igor43, 21.8.2008 o 2:23

iboo, spelec- neondite sa !!! je to o poľovníctve. Nik nech sa nechvastá a nevystatuje , nik nech neznevažuje ostatných. Každý nech si povie svoj názor, ale bez toho, aby urážal toho, s kým nesúhlasí, alebo má voči nemu výhrady.Celá táto stránka je pre obyčajných poľovníkov. Ak niekto smrdí nejakou odbornosťou, nech poradí, ale nech nepindá na ostatných. myslím, že na tomto by sme sa mali všetci dohodnúť. Ide najmä o to, aby sme si to užili, navzájom si poradili, pomohli a vymenili skúsenosti. A platí to aj pre ostatné témy. Súhlasíte? ◄ reagovať

off iboo, 21.8.2008 o 0:36

spelec - čo ty o mne vieš? len to, ako som sa nevhodne obliekol, nič viac. akurát že si ma parádne nasral svojimi výrokmi a prekrúcačkami, ale tvoje činy nevidno nikde. nevieč čo vlastním, nevieč čo mám odstrielané, čo mám vyskúšané, čo som prežil. hodnotíš len podla veku lebo podla teba len starý jáger vie najviac. keby som ťa stretol niekde tak ťa Bohu prisahám odbachnem a nechám krkavcom. inak všetkým sorry za kultúrnu vložku, ale keď niekto nieje schopný odpísať na férovú poštu.... ◄ reagovať

off spelec, 19.8.2008 o 17:08

to all: vyborne, skutocne nekonecne diskusie, ci je lepsia 7x64 alebo 308 alebo 3006 alebo 8x57 alebo nieco ine a co viac kope. tu uz bolo napisane naozaj vsetko jednak od ludi, co maju naozaj odstrielane a aj od vsevedkov, ktori videli zbrane na obrazku a nieco si na nete precitali. ale skutocne vyborne je, ked sa tu ozyvaju ostrostrelci, ktori strielaju na hlavu s akoukolvek zbranou a akymkolvek strelivom lebo len vtedy to pada. ze iboo. to iba z tvojho prispevku. v skutocnosti si usmrkanec, ktory strelil mozno 5 ks raticovej zveri, takze tvoje zavery su naozaj overene casom, hahaha. urcite mas vynikajuce statistiky o ucinkoch toho ktoreho streliva, rozptyle, ktory dosahujes s nim vo svojej zbrani (ak vobec mas svoju zbran) a o ucte k zveri svedci tvoj slovnik a snaha so vsetkymi, ktori s tebou nesuhlasia zapasit. este sa musis vela vela ucit a zazit. ◄ reagovať

off Edu, 13.8.2008 o 23:07

Iboo dobre si urobil 20cm blany na rebre mladeho srnca za to stoji ! Aj Ti odišiel tých 150 m ako hovorí mucko ???:)) ◄ reagovať

off miko, 13.8.2008 o 18:53

iboo-na aku vzdialenost si strielal? ◄ reagovať

off iboo, 13.8.2008 o 17:40

Edu - 11.8. som to v spomienke na teba pustil srncovi na komoru :) lahoda pre oko :) vstrel nízka trochu zadná komora, výstrel nízka zadná komora. vstrel priemer 3cm, výstrel 20cm :) ale pobavil som sa, asi musím predať ten môj tank. ani NORMA mi nepomohla, ale faktom je, že strela chytila rebrovú sponu a na 1 ročnom telíčku je fakt slabá. ◄ reagovať

off Edu, 13.8.2008 o 17:39

Solirov dobra vôľba s tým sa da aj na krk strielať aj na krku nosiť . ◄ reagovať

off Solirov, 13.8.2008 o 16:11

prak... :D ◄ reagovať

off Finist, 11.8.2008 o 20:55

Mucko,čo si si nakoniec kúpil? ◄ reagovať

zobrazené 81-120 z 461 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie

reklama

Zelené zápisky z poľovníckych chodníkov
www.LUK.sk