Heming hunting
dnes je piatok,  22. november 2024,  meniny má Cecília,  spln: 15. november 2024,  dnes východ slnka: 07:09,  dnes západ slnka: 15:55
poľovnícke sety poľovníctvo Terem

Je hnačkovanie zveri zanedbateľné??? - diskusia

autor: off Osamelyvlk
pridané: 30.7.2011 6:54
V časopise Myslivost, č. 8/2011, str. 16., sú zaujímavé údaje o srnčích trofejách na Slovensku. Citát: "Zo 113 hodnotených trofejí bolo 80 ohodnoteno zlatou medajlou a 33 striebornou. Najkvalitnejšie trofeje produkujú južné a východné časti Slovenska." Koniec citátu. Čo vy na to??? Súvisí to priamo so zdravotným stavom zveri. A ten zasa s hnačkovaním. To je výsledkom starostlivosti o zver. A tá s obilninami. Južné a východné Slovensku nemyslím, že viac prikrmuje obilninami a dužinou, ako ostatné Slovensko. A hlavne ČR. Tam už upustili od hnačkovín a odporúčajú iba seno, soľ a medicinálne lizy. Čas ukáže, že je to správna voľba.
počet zobrazení: 11 701
počet hlasov: 0
okruh tém: poľovníctvo

Aký je dôvod vášho označenia za nevhodný?

komentáre

zoradiť
zobrazené 41-80 z 95 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie
off lubenko, 31.7.2011 o 11:30

Andrej teba ešte bavi stale dookola mu vysvetlovat niečo čo by už hadam školak pochopil,ale on nie a stale bude blabotat tie svoje fantazmagorie,myslim Osamelehovlka ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off premvadasz, 31.7.2011 o 11:28

lubenko vykašli sa na jožiho netreba s ním vôbec diskutovať nech si sám diskutuje so sebou, občas žasnem ako človek môže vyplodiť takú sprostosť ale jožimu sa to neustále darí ◄ reagovať

off Mrlian, 31.7.2011 o 11:18

pšenica - nie, jadro - áno (hlavne v požatvovom období približne do konca novembra kedy ešte tráviaci trakt je prispôsobený tráveniu a vstrebávaniu tejto zložky a potrebuje energeticky bohaté zdroje aby si vytvorilo dostatočné tukové zásoby na zimu. seno - áno (pre srnčiu, ďatelina, lucerka,..), letnina - áno (malina, žihľava, hrach, javor poľný), repa - áno (nevadí, že zmrzne, ale že potom rozmrzne! - tú bezpodmienečne odstrániť) Cermix (antiparazitiká) - áno, áno, áno! Majú svoje riziká, ale benefit je stokrát vyšší. Prikrmovať áno, nepliesť si to s kŕmením alebo vnadením. Obdobie núdze vymedzuje zákon, rovnako ako aj chovanie sa poľovníkov počas neho. ◄ reagovať

off lubenko, 31.7.2011 o 11:17

prosim vas ospravedlnujem sa všetkym za vyraz,ale osamelyvlk je ko..t a pokial sa tu s nim nespravi poriadok tak tu končim ◄ reagovať

off Osamelyvlk, 31.7.2011 o 11:05

lubenko, prosím ťa. A u nás na Východe nie sú vlky a rysy? A rys že stresuje srnčiu? Asi tak, ako gepard gazelu Thompsonovú v Afrike. Jednu naháňa a ostatné sa v pokoji prizerajú. Vlk vôbec srnčiu nestresuje. Skôr naopak - dostať raticami medzi rebrá si neželá žiaden z nich. Mrlian, pri aplikácii každej chemikálie sa musia dodržiavať bezpečnostné pravidlá, ale na ochranu postrekovateľov, nie zveri. Ak by jej škodili, určite by boli zakázané. A za akú dlhú dobu by sa mali zmeniť na nezávadné degradačné produkty? No to sa spýtaj agrochemikov. Ja si pamätám len jeden údaj, podľa ktorého nejaká agrochémia proti poľným hrabošom pôsobí 9 dní. Ale nepôsobí na zajaca. Už som neraz písal o otrave na potkany, ktorú mi zožrali sliepky a žijú dodnes. Takže to je asi presne tak, ako so vzťahom chemikálií proti perenospóre a srnčou. Okolie Zvolena a Vtáčnika nepoznám, ale ak tam máte medajlové srnce, tak už potom o jednej vieme. Dôležité je, čo píšeš v zátvorke - úživnosť, dreviny, klíma. Mám tomu rozumieť tak, že žiadna pšenica, repa, seno, Cermix,...? ◄ reagovať

off Mrlian, 31.7.2011 o 10:58

Ja viem, ale týchto ľudí poznám osobne, musím si s nimi podať ruku na brigádach, spoločných poľovačkách,... Dokonca i tú zver si "pestujem" a mám ju opakovane vyblatovanú na dostrel a potom sa vrátim do Brna a Vlado mi napíše, že srnec (jeleň, kanec) už leží. To zamrzí. Ale viem, že to je celospoločenský fenomén. Pozdravujem ťa. ◄ reagovať

off lubenko, 31.7.2011 o 10:57

Andrej to nieje len u vas v združeni ,myslim že je to celoslovensky problem a nie len u srnčej zveri a s prikrmovanim maš uplnu pravdu ◄ reagovať

off Mrlian, 31.7.2011 o 10:50

Presne tak, najväčším problémom u nás v združení je, že si najkvalitnejšie kusy odlovíme pred kulmináciou trofeje. Populácia je veľmi dobre založená. Prikrmovanie funguje. Dokonca sa dáva jadro a repa počas celej zimy a nenašiel som ani jeden padnutý kus s prejavmi gastrointestinýlnych tažkostí. samozrejme nesypeme tam tony obilia alebo repy a viem že to je non lege artis postup. ◄ reagovať

off lubenko, 31.7.2011 o 10:41

i u nas na Liptove mame kvalitnu srnčiu zver a dokonce medajlove kusy a to sme podhorsky revir s vlkom a rysom hlavnym predatorom srnčej zvery ktory ju najviacej stresuje ◄ reagovať

off Mrlian, 31.7.2011 o 10:33

Jozi, ty si fakt hlúpy. bez urážky, nemyslím to nijak osobne. Ale tým, že nemáš nič naštudované a len vytrhávaš z kontextu a pletieš si pojmy zbytočne strácaš čas a otravuješ. Pšenica je nebezpečná a repka nie je? Hovorí ti niečo kyselina eruková a jej vplyv na metabolizmus? Napíšeš prispevok a v ňom si odporuješ tomu, čo si tvrdil pred nedávnom - postreky viníc škodia len parazitom posobiacim na viniči? Prečo sa potom pri ich aplikácii musia dodržiavať bezpečnostné opatrenia? Za akú dlhú dobu by sa postrek mal zmeniť na nezávadné degradačné produkty? Aký význam by to potom malo v ochrane plodín? Pri výpočte tvojich Bohom zasľúbených srnčích oblastí si akosi zabudol na "širšie" okolie Zvolena, Vtáčnik, ... tam tiež dozrievajú medailoví srnci. Objavuješ objavené (úživnosť revírov, množstvo a druh zastúpených drevín, klimatické podmienky, ...). ◄ reagovať

off Osamelyvlk, 31.7.2011 o 10:22

rastob, aj u nás sa repka pestuje stále viac a viac, ale aj stavy srnčej stúpajú. Takže nemyslím, že repka je eliminujúci faktor. Inak by bol trend opačný - srnčej by bolo menej a menej. Ale objektívne by naozaj ukázal len výskum životných podmienok a úroveň starostlivosti o kapitálne kusy, ich trofejí na výstave v Bratislave. ◄ reagovať

off rastob, 31.7.2011 o 9:44

U nás v revíri predkladáme srnčej zveri v zime hlavne objemové krmivo a soľ, jadro používame len ako doplnkové krmivo pre ňu, týmto kŕmime hlavne bažanty. Radšej dávame repu. Ale tam, kde máme lány repky, hnačkovitosti nedokážeme nijako zabrániť a repka je tu viac a viac presadzovaná plodina posledných 5 rokov. ◄ reagovať

off lowec, 31.7.2011 o 9:41

osamelývlk ,aby sme tu predišli ,nejakým diskusnym prestrelkam ,pozývam ta na týžden k nám do oblasti malých karpát kde môžeš pozorovat život srnčej zvery jej správanie ,životosprávu,prostredie v ktorom žije ,potom snád ,zmeniš názor na vec ,hned na to ti ukažem srnčiu zver v horách ,kde žije a ako žije ,a neposledne ti ukažem život srnčej zvery na južnom slovensku ,kde bude mat iné podmienky a potom budeš mat relevantne skusenosti s min. 3 odlišných regionou a čo písať,dokladať s videom či fotodokumentaciou. ◄ reagovať

off lowec, 31.7.2011 o 9:10

to vas vyvediem z omylu ,zver vo vinici sa cíti byt istejšia ako kolvek inde ,v posledných rokoch máme vo vinici nárast veľký počet danielej zvery ,ako aj diviačej a samozrejme aj vysokej , čím to asi bude ? má tam lepší klud ako v lese ,u nas s tým máme veľký problém osamelývlk ,takže tak , čo sa týka pachu človeka ,zver s tím nemá najmenší problem neprejavuje žiaden stres . ◄ reagovať

off Osamelyvlk, 31.7.2011 o 9:01

lowec, aj keď nie sú oplotené, pre zver sú "zavetrené" vinohradníkmi. Musí dávať väčší pozor, ako v lese, či na poli. ◄ reagovať

off lowec, 31.7.2011 o 8:52

hm.. mi máme velmi malo vinohradov oplotených ,vaše nazory su skor domienky . ◄ reagovať

off dede, 31.7.2011 o 8:33

Termín pravdepodobnosť ? Vyjadrite to v % aká je tá pravdepodobnosť vinica ? ◄ reagovať

off Osamelyvlk, 31.7.2011 o 8:27

dede, prečítaj si to ešte raz. Nepíšem, že je to pravda, ale pravdepodobnosť. A pri nej vychádzam z poznatkov, uverejňovaných v periodikách. Vidno, že ani ty ich nečítaš. Že ani tebe výskum nič nehovorí. ◄ reagovať

off dede, 31.7.2011 o 8:17

Áno, ľudia, povahy sú rôzne, názor si vytvoríme o niekom podľa slova či už písaného alebo hovoreného, tak je tomu aj ovás. Podľa mňa nepíšete realitu napr. o tej vystresovanej, zasratej srnčej vo vinici. ◄ reagovať

off Osamelyvlk, 31.7.2011 o 8:09

dede, to je váš názor. Keď vám odpoviem, že je to realita, neuveríte mi. Ale nepozvem vás. Ani nikoho. Dôvod som už uviedol - na tomto portáli sú rôzne povahy. ◄ reagovať

off dede, 31.7.2011 o 8:02

... aj debata je tvorená otázkou a odpoveďou, ale si odpoviem sám p. Begala, ten váš revír je scifi... však ? ◄ reagovať

off Osamelyvlk, 31.7.2011 o 7:52

Reálne nie som povinný nikomu odpovedať. Nie som na výsluchu. Tu je debata. ◄ reagovať

off dede, 31.7.2011 o 7:47

Aj v revíre kde poľujem sú ako staré tak aj nové obhospodarované vinice ale zasratú vystresovanú zver som tam nevidel. ◄ reagovať

off dede, 31.7.2011 o 7:45

p. Begala, moju dvakrát opakujúcu sa otázku nepopvažujem za invektívnu. Reálne mi odpovedajte, kde sa môžem prísť pozrieť na Vaše výsledky. Ďakujem ◄ reagovať

off Osamelyvlk, 31.7.2011 o 7:38

dede, máš smolu, na invektívy neodpovedám. ◄ reagovať

off Osamelyvlk, 31.7.2011 o 7:36

lowec, ešte mi napadá, keďže poznám vinohrady v oblasti Tokaja, zver v nich žije, aj keď sú oplotené, ale občas sa cez diery dostane medzi révu, ako vo zvernici - stresovaná. Je preto viac ako pravdepodobné, že hnačkuje práve z toho strachu z vinohradníkov. Teda - život v ohrade je vždy stresový. ◄ reagovať

off dede, 31.7.2011 o 7:31

Tak sa budem aj ja opakovať p. Begala, kde poľujete prídem sa rád pozrieť do Vášho PZ. Mám pár EUR na Vkladnej knižke, s ročným úročením ( rád zaplatím pokutu) chcem vo Vašom PZ uloviť SUPER srnca. Pán Begala, viete poradiť vo všetkom !? Popradťe mi, kde si stavia hniezdo kukučka, ako sa volá manželka hada .. Ďakujem za racionálnu odpoveď ! ◄ reagovať

off Osamelyvlk, 31.7.2011 o 7:24

Správca - diskusie. Píšeš, že stále sa to točí o tom istom. Občas sa opakujem, to je pravda. Je treba však pamätať aj na nových čitateľov, pre ktorých sú to novinky. A nie na zahodenie. A napokon aj na stálych, pretože nové veci sa len ťažko presadzujú. Ak sa teda niečo opakuje, ľahšie sa presadí, ako len raz spomenuté. Opakovanie matka múdrosti, sa hovorí. ◄ reagovať

off Osamelyvlk, 31.7.2011 o 6:48

Lowec, vyskúšať všetky moje názory v praxi, ty by som musel mať revír na celom Slovensku. Resp. v Európe. Konkrétne PZ tiež neuvádzam z pochopiteľných dôvodov – čítajú to rôzne povahy. Ale opisujem tu srnčiu pri Košiciach, ktorú však poznám iba z električky. Nie je to však poznatok na zahodenie. Jej nárast z pár kusov, ktoré bolo možné pred 30 rokmi spočítať na prstoch jednej ruky, na dnešných cca 400 kusov, o niečom vypovedá. Žije si na poliach intenzívne obhospdarovaných agromechanicky a agrochemicky, obsievaných repkou, obilninami,... Máte možnosť si to obzrieť za dobrých podmienok viditeľnosti. Ale k vašej zveri vo vinohradoch. Že hnačkuje po postrekoch – je to dosť výnimka z pravidla. A k tomu ešte nekonkrétna – veterinárne by to bolo treba presne vyšetriť. Pokiaľ viem, postreky sú vyrábané tak, aby ničili iba kontrétneho škodcu a neubližovali iným organizmom. Účinok majú iba pár dní, potom sa rozkladajú na neškodné rezíduá. Hnačkovanie u srnčej je konkrétne škodlivé v zime, kedy srny gravidujú. Vinohrady sa v zime nepostrekujú. Ale to sa bavíme o výnimke z pravidla. Pravidlom je skúsenosť, že kvalitná srnčia žije na južnom a východnom Slovensku. Vo voľných revíroch. O tom premýšľajme. Môj osobný názor je, že tu sa najmenej prikrmuje. Zver má teda zdravú, domácu stravu po celý rok. Vy možno robíte tie chyby, ako na zvyšnom Slovensku – teda ja ich považujem za hrubé chovateľské chyby: predrujný a rujný lov, prikrmovanie hnačkovinami v zime a odčervovanie /nedostatočné/. Nad tým treba pouvažovať a po zrelej úvahe sa možno o pár málo rokov pridáte sa k južnému a východnému Slovensku. Tomu verím a prajem veľa úspechov v manažmente srnčej zveri. Chovu a lovu zdar! ◄ reagovať

off lowec, 30.7.2011 o 23:24

Písal si osamelývlk "Je pravda, že stavy srnčej vzrástli, s nimi úmerne aj počty medajlových kusov. Ale prečo práve na južnom a východnom Slovensku. Prečo nie rovnomerne na celom Slovensku. Preto radím preskúmať pôvod trofejí. A z neho potom čerpať poznatky pre legislatívu. Pre ňu hlavne."..... napr.ti odpoviem srnec ktorý žije vo vinohradoch a vytlka tam aj parožie ,mnoho krát nema ani perlovanie ak má tak velmi slabo napr., všetko je o uživnosti reviru ,pridi a ukažem ti realne srncou v lese ,a vinohradoch ,ktorý sa pasu na trave a obžieraju malinčie ako príklad a nikdy nedosiahly žiadne medaile len slaby priemer ,ukažem ti iné realne prostredie s rozmanitou uživnosťou a aj s výsledokom kvality trofeje ale iná oblast SR a pod. ,k hnačkam ano srnčia zver, ktorá žije vo vinohradoch spása ako zelen všetku okolo , a teraz čitaj pozorne ,velmi často sa stáva ,že vinohradníci postrekuju zelen ako aj samotný vinohrad proti chorobam a burine a pod., a následok srncia zver ma hnačku ako by si to riešil ? prikrmiš ? asi nie , ak áno zožerie to všetko daničia zver alebo diviaci skor ako srnčia zver ktorá málo krát opušta svoje lokality ,ak by si aj prikrmil niekde vo vinohradoch vlastníci by ti okamžite spravili problem stoho realita je iná ako zákon a pravidla nadstavené niekym iným. ◄ reagovať

off lowec, 30.7.2011 o 23:00

osamelyvlk ,čitam vaše prispevky v diskusii ako aj vase názory ,zaujimalo by ma či ste všetky vase názory skusenosti mali možnost vyskušat priamo v praxi u vas PZ alebo PS ak ste teda členom neviem presne PZ alebo su vase príspevky konštatovaním s publicity periodík či ako opisujete s knih ,zaoberám sa velmi srnčou zverou ako fotografovaním ako aj životom vôbec srnčej zvery pozrite si príklad moje fotky ako príklad ,niektoré vase príspevky sa mi nezdaju byt dobre ,niektoré mate šite na konkretnu lokalitu snád ale nemožete to porovnávat s celým SR predsa ,poprosím vas ak opisujete niečo píšte konkretne ,vecne ,príkladne ,miesto kde máte takú onaku skusenost a pod. moj názor na vec. ◄ reagovať

off spravca-lovuzdar, 30.7.2011 o 21:48

Mrlian. ja osobne nemam pravo vymazat temu diskusie mozem len zablokovat nevhodne prispevky ale ako to tu sledujem stale sa to toci o tom istom nech rozhodne admin.. dakujem za pochopenie ◄ reagovať

off Osamelyvlk, 30.7.2011 o 20:50

Ešte k tej pšenici, resp. k všetkým trávovinám, ktoré zimu neprečkávajú v prírode v stave suchého semena. Všetky vyklíčia do zimy a zimu prežívajú naozaj v núdzovom stave - zakorenené, so zelenými lístkami, ale rast je zastavený a pokračuje až na jar po oteplení. Ale nie rujná, gravidná a laktujúca zver. U zveri by to bolo absurdné - núdzovať a páriť sa,... ◄ reagovať

off Osamelyvlk, 30.7.2011 o 20:36

lubenko, isteže každý poľovník zo zákona vie, čo sú jeho povinnosti, číta však aj tlač, vzdeláva sa, alebo má iný zdroj najnovších informácií, takže si vie zrátať, čo je pre zver najlepšie. Je pravda, že stavy srnčej vzrástli, s nimi úmerne aj počty medajlových kusov. Ale prečo práve na južnom a východnom Slovensku. Prečo nie rovnomerne na celom Slovensku. Preto radím preskúmať pôvod trofejí. A z neho potom čerpať poznatky pre legislatívu. Pre ňu hlavne. ◄ reagovať

off lubenko, 30.7.2011 o 20:23

otvorit novu temu na prikrmovanie je podla mna zbytočne ,pretože každy polovnik by mal zo zakona vediet ako ,kedy a s čim prikrmovat a pokial sa nerozhodne inak tak nazory p.Bagalu su dobre len do jeho virtualneho pol.združenia i ked v niektorych veciach sa da s nim suhlasit,ale je toho strašne malo ,takže Andrej hadam pokecame až na polovačke už sa tešim na stretnutie ◄ reagovať

off Osamelyvlk, 30.7.2011 o 20:12

dede, na invektívy neodpovedám. Mrlian, vidíš - to je chyba, že nečítaš periodiká. Literatúry mám aj ja kopec. V nej je však už mnoho informácií prekonaných. V periodikách sú čerstvejšie. Ale s lubenkom si môžte otvoriť vlastnú tému. Admin by vám to mal dovoliť. ◄ reagovať

off dede, 30.7.2011 o 19:09

... ja som bez odpovede ...? ◄ reagovať

off Mrlian, 30.7.2011 o 18:42

Lubko máš pravdu. poďme sa vrátiť k debatám o rozumnom prikrmovaní, poďme rozobrať čím a kedy začať a ako pokračovať. ◄ reagovať

off Mrlian, 30.7.2011 o 18:40

Ak chceš diskutovať a presvedčiť niekoho, najprv si ujasni pojmy. Pletieš si evokovanie s provokovaním, o lepku vieš prd. Kmeňové stavy raticovej zveri sú vyššie ako strop predpovedaný odborníkmi pred 20 rokmi. Percento medailových trofejí sa zvyšuje. Musíme "odchovať" menej jedincov aby sme sa dopracovali k jednej medailovej trofeji. Máš pravdu "periodiká" nečítam, ale do odbornej literatúry som investoval toľko, čo by iného stálo menšie zánovné auto. Že ty nesúhlasíš s pravidlami racionálneho prikrmovania, naštastie väčšine poĺovníkov žily netrhá, ani nikdy nebude. Neuspel si na českých stránkach (myslivost.cz) nejde ti to ani tu, môžeš mať nickov milión, veda podporená dôkazmi je na našej strane! Ak sa chceš púšťať do racionálnej diskusie, naštuduj si najprv základné princípy a teórie a potom sa púšťaj na zatiaľ pre teba tenký ľad... ◄ reagovať

off lubenko, 30.7.2011 o 18:31

a už si myslim a s určitostou môžem povedat že vetšina je toho nazoru,že tieto temy preberane s osamelymvlkom už stratily vyznam ,pretože sa to toči stale dokola toho isteho problemu a zaver je v nedohladne,skusme niečo ine,ale nie v tejto teme ◄ reagovať

zobrazené 41-80 z 95 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie

reklama

Zelené zápisky z poľovníckych chodníkov
Poľovníctvo TEREM