Heming hunting
dnes je piatok,  22. november 2024,  meniny má Cecília,  spln: 15. november 2024,  dnes východ slnka: 07:09,  dnes západ slnka: 15:55
poľovnícke sety poľovníctvo Terem

Nočné videnie - diskusia

autor: off pavelb
pridané: 29.5.2011 15:43

Aké nočné videnie všetko okolo toho. Vaše skúsenosti a postrehy s praxe.

počet zobrazení: 151 533
počet hlasov: 6

Aký je dôvod vášho označenia za nevhodný?

najlepšia odpoveď

off Stagstalker, 12.5.2014 o 19:19

Mňa skôr zaráža ako si tu poniektorí bez hanby diskutujú o streľbe v noci pomocou nočného videnia v štýle "V pohode s tým možes strielat v uplnej tme na 200 metrov bez rozptylu" alebo "Len si zabudol povedať že Dedal má odchylku pri strielaní 4-12cm/100m čo je za tie peniaze neprípustné" alebo "je to top trieda, a hlavne ziadna odchylka pri strelbe, kusal som na 100 m a ide presne!!!! na viac metrov strielat v noci ,no neviem, ale poznam niekoho kto to skusal na 215m a uspesne". Páni, neviem či ste len takí arogantní alebo aj hlúpi, ale keď vám už nič nehovorí zákon a pojem zakázaná zbraň, majte aspoň toľko chochmesu a morálky a nerozoberajte vaše "odborné" skúsenosti na poľovníckom fóre, takéto príspevky sem nepatria. Nemám nič proti pozorovacím nočným videniam, sú to dobrí pomocníci, ale to je aj výkonná optika, je dobré môcť pozorovať čo za zver mám v revíri. Ale to skutočne potrebujete streliť za každú cenu? V tmavej noci? na 100 a viac metrov? Chýba vám doma kúsok mäsa, lebo popri nakupovaní 5000eurových nočákov na neho nevyšlo? Či len treba zaplniť miesto klami diviaka, ktorý sa počas tmavej noci išiel nažrať či vyváľať v blate? Apropo, baví vás vôbec takáto poľovačka, resp. zamysleli ste sa niekedy prečo napriek tomu, že technológia dneška dosahuje neuveriteľné výsledky, nie je plošne v poľovníctve povolená a zavedená? Proste treba dať zveri šancu, poľovníctvo nie je o bezhlavom hlušení pomocou termovízie a laserom navádzaných striel, ale o zachovaní ako tak správneho pomeru medzi lovcom a zverou, aby ešte existovali situácie, že sa proste streliť nedalo. V minulosti tieto situácie boli prirodzené, dnes je na nás, aby sme myšlienku poľovníctva zachovali my, pretože skutočne to nie je len o strieľaní. Ale nato, aby to človek pochopil musí dosiahnuť istú úroveň vnútornej pokory, empatie a úcty k všetkému živému.

dať hlas príspevku | počet hlasov: 210

komentáre

zoradiť
zobrazené 321-360 z 593 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie
off pandur1, 14.5.2014 o 11:59

pre majka82, mal som info priamo od maďara, ktorého som sa pýtal (teda nie ja, ale kamarát čo vie po maďarsky), či je u nich povolený lov nočákom. Povedal, že u nich nie je. Viac som to neriešil. A to čo si mi poslal do SS beriem a kľudne si to mohol napísať aj sem, aby mali info aj iný. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off majko82, 14.5.2014 o 10:30

dusko , v revíry kde polujem , polujem v noci len 3dni pred splnom 3dni po splne , ak by ma vonku stretol niekto po desiatej hodine mimo splnu tak som hneď bez povolenky !!! a ano nočák vlastním a ako som už spomenul strelím na machulu ale pred tým si nočákom odsledujem čo je to za machulu . a neboj sa ja zásady dodržiavam strielam to čo mám a ako mám inak by som bol hneď bez povolenky a to ja nepotrebujem . hospodár je prísny :) ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 1

off duso2, 14.5.2014 o 10:26

Majko ruku na srdce, ty dodrziavas reguly? Podla toho ako som pochopil, nocak mas v lavej ruke v pozorovacom korpuse,pred vystrelom si pozries na co strielas (ano splnas cast regule,ze strielat mozes pokial si si isty naco) a potom strielas s regularnym puskohladom,vediac na co strielas. Pokial sa nemylim,je zakazany lov hodinu po zotmeni,cize ak si takto pomahas nocakom v noci,tak tiez to neni koser! Nemal by si co byt z nabitou zbranou v reviri,nie? ◄ reagovať

off majko82, 14.5.2014 o 10:19

Stagstalker ,čítam pozorne a ja som nereagoval vôbec na teba , len som vyjadril svoj názor na danú problematiku , Pekný deň , a duško na slovensku je to viac ako možné a pravdepodobné že to bude tak ako píšeš :) ◄ reagovať

off duso2, 14.5.2014 o 10:13

Pani ja by som radsej hodil otazku do plena.Zda sa,ze legislativa v EU nie je jednotna,niekde moze ist na zbran noktovizor (cechy,madarsko),niekde i jeho vlastnenie je zakazane (myslim taliansko?) Nemyslite si,ze Slovensko je tak trochu pozadu a tato evolucia pride raz casom aj na Slovensko?Minimalne ti papalasi co chodia na polovky z takouto super vybavou zatlacia na poslanov parlamentu,ktori nakoniec i tak zmenia zakon a noktovizor uz nebude nepovoleny doplnok mozno v roku 20xx? ◄ reagovať

off Stagstalker, 14.5.2014 o 10:03

majko82, skús čítať s porozumením prosím ťa. Nikto tu nespochybňuje legálnosť použitia nočného videnia na pozorovanie, práve naopak, ja sám ho považujem za vynikajúceho pomocníka a jeho použitie schvaľujem. Mám a mal som možnosť skúsiť nočné videnia, ktoré nie sú prístupné pre civilný trh (a to vrátane termovízie) a nočákov s americkými črevami 3tej generácie, ktoré v európe dostať ani nemožno, čiže viem o čom hovorím a viem oceniť ich praktické využitie- zvyšujú bezpečnosť a sú vhodné aj pre preverenie vekového a pohlavného zloženia zveri, u mňa majú jednoznačné plus a odporúčam ich každému. Ale pokiaľ sa tu budú podaktorí opakujem- sprosto a arogantne chváliť tým (ak je to vôbec pravda) ako za pomoci nočného videnia strieľajú (konkrétne mita1 som aj citoval), tak to na poľovnícke fórum nepatrí a nie je to len záležitosť etiky. Pre neznalých zákona len pripomínam, že podľa zákona 190/2003 Z.z. zbraňou kategórie A je zakázaná zbraň, zakázané strelivo a zakázané doplnky zbrane, podľa §4 ods.2 písm.e daného zákona je zakázanou zbraňou zbraň vybavená zakázaným doplnkom zbrane, ktorým je v zmysle zákona a) tlmič hluku výstrelu, b) zameriavač zbrane skonštruovaný na princípe noktovízora alebo termovízie. Zbraň kategórie A je zakázané nadobudnúť do vlastníctva, držať alebo nosiť, ak tento zákon neustanovuje inak. Ďalej odporúčam naštudovať skutkovú podstatu nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami v zmysle § 294 ods. 2 Trestného zákona. Podľa zákona o poľovníctve je zakázaným spôsobom lovu zveri je c) používanie mieridiel a puškových ďalekohľadov vybavených hľadáčikom na streľbu v noci s elektronickým zväčšením obrazu alebo na prevrátenie obrazu a ďalších podobných zariadení umožňujúcich streľbu v noci, infrazameriavačov, noktovízorov, laserových zameriavačov, zameriavačov so zosilnením svetla a optických zameriavačov, ktoré sú prispôsobené na videnie v noci. V tejto súvislosti odporúčam zasa naštudovať skutkovú podstatu trestného činu pytliactva v zmysle § 310 Trestného zákona........................Aby som to teda zhrnul. Nikoho nezaujíma ako nezvládate škody zverou, ako je to super bezpečné, koľko krmiva ročne vyveziete a ako zvyšok poľovníkov moralizuje. Sú poľovníci, ktorí revíru a zveri dajú viac a uspokoja sa s lovom v rámci zákona, nočák na puške k šťastiu nepotrebujú a zmysel poľovníctva vidia v inom. Mať noktovízor na zbrani (a stačí ho mať aj doma, nikoho nezaujíma, že ním lovíte v Maďarsku či kde inde),držať ho a používať ho je trestné a napĺňa to skutkovú podstatu viacerých trestných činov, rovnako ako je zakázané pri love svietiť. Ak si myslíte, že ste tu bohovsky anonymní, tak vedzte, že nie ste. Preto sa v tejto téme môžeme baviť o technických parametroch pozorovacích nočných videní, ich použitia a využitia v praxi, ale " super poľovníci", ktorí za pomoci nočákov tvrdia ako "V pohode s tým možes strielat v uplnej tme na 200 metrov bez rozptylu" nech radšej mlčia a zamyslia sa nad tým, čo som myslel koncom svojho príspevku z 12.05.2014 o 19:19, ktorý je zverejnený hore. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 2

off majko82, 14.5.2014 o 7:33

mito 1 , presne trafil klinec po hlavičke , moralizujete tu nad používaním nočného videnia ale to že 99 % polovníkov striela s baterkou vás netrápi a deje sa presne to čo mito1 napísal , bliknem a to čo zostane na to vystrelím !!! nočné videnie na pozorovanie zvery nie je zakázané a je to určite rozumnejšie si overiť o akú zver ide pred výstrelom . a odborníci čo tu tvrdia že chodia von len cez spln tak tých je na slovensku tak 10 % a z tých 10 % polovica aj tak prd cez puškohlad vidí čumia tam cez staré trojkové zeissky a strielaju na každú machulu , šak diviak ako diviak , jelenica ako jelenica a jeleŇ ? šak sused Jano nejaké výradové parohy zoženie !!! toto je problém si myslím a nie to že niekto si nočákom preverí že ten diviak z ľava je lanštiak a na tú machuľu vystrelí !!!len škoda že na slovensku ide mylná predstava že kto má nočák musí strielať zver hlava nehlava . pekný deň priatelia . a prestante tu moralizovať , radšej treba ísť do revíru obzerať srnce aby ste v piatok nestrelili to čo nemáte :) ◄ reagovať

off majko82, 14.5.2014 o 7:20

mám jednu otázku na pána pandura , ako vie že v MR nie je povolené používanie nočného videnia zo zameriavacím krížom ? a aké sú podmienky na jeho používanie ? určite nám to presne odborne vysvetlí :) ďakujem ◄ reagovať

off Leon, 13.5.2014 o 20:11

noční vidění se zaměřovačem je legální už i v čr a předsádky byli legální vždycky a za mě to už mělo být dávno protože vždycky o tom budou nejvíc kecat ti co na to nemají a kdyby na to měli tak už to mají doma.To už tady bylo když se začali objevovat první puškohledy to vám řekne každý kdo to zažil že ten co měl puškohled byl za hladovce co neumí lovit ◄ reagovať

off pandur1, 13.5.2014 o 18:52

duso opravím Ta, ani v MR nie je nočné videnie na zbrani povolené. ◄ reagovať

off duso2, 13.5.2014 o 17:59

Mibe preco by sa to malo zamkynat?Toto forum je o technickych zalezitostiach a mnohym pomoze pri vybere noktovizora na legalne pouzite-pozorovanie,len sa to tu zvrhlo na eticke otazky,strelbu atd.Pani vratme sa k teme. Stagstalker bohuzial mito ma pravdu,ked sa clovek rozhliadne po horach,svahoch tak sa to len tak bliska baterkami,halogenami,lasermi. Ono uz i predajca svietidiel,ktory ponuka upravu na zbran neni koser.Ono na druhej strane je pravda,ze mnohi chodia na polovacky do madarska,kde je noktovizor na zbrani myslim legalny.A otazka je ako je to vlastne povolene v celej europe,podla co stat to ina legislativa. ◄ reagovať

off Stagstalker, 13.5.2014 o 17:13

Duso, ak si nájdem troška času, rozvediem to tu, budem rád,keď ma aj Hekler prípadne doplní. Možno aj mito1 potom pochopí čo je to zakázaný spôsob lovu, zakázaná zbraň, trestný čin pytliactva či trestný čin nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami...A obhajovať používanie nočáku, lebo údajne "všetci svietia", z niektorých generalizovane písaných príspevkov proste bolia oči... Každopádne som rád a teší ma, že sa tu nájde ešte veľa ľudí, ktorí zdieľajú môj postoj a chápu, čo som chcel svojimi príspevkami povedať. ◄ reagovať

off mibe74, 13.5.2014 o 16:54

netreba ziadne nocne videnia...strielam na zver v ramci zakona a len ked ju mozem bezpecne rozoznat...nocne videnie na pozorovanie ano, to beriem, ale na pusku to v ziadnom pripade. To uz sa hrame na vojenskych odstrelovacov....mne to nevonia polovnictvom a myslim, ze aj drvivej vacsine nie. A v noci strielat pri svetle baterky? tak to len pytliaci pouzivaju, polovnici nie. Ja to odsudzujem. Polovnictvo nie je o tom, za kazdu cenu zver strelit...Admin by to tu mal zamknut.... ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 3

off duso2, 13.5.2014 o 16:38

Hekler hekler kde si ? Hento vysvetli to tu mladym chlapcom:) Ono otazka ako to polovnicke zdruzenie kontroluje,ci je dodrzana regula lovu a ci sa nepouzivaju nedovolene doplnky?Kto to vlastne ma kontrolovat, hospodar,komora,policajti atd? Ake su sankcie,tresty? Realita je taka,ze v zdruzeni kazdy na kazdeho nieco ma,poznaju sa a nevrtaju do seba ◄ reagovať

off apple, 13.5.2014 o 16:10

neverím vlastným očiam ◄ reagovať

off mito1, 13.5.2014 o 16:01

No ved to, ale ked je spln tak sa moze predsa....,, Zakon to dovoluje''... Je lepsie strielat so svetlom, bliknut a to co neodbehne do toho strelit? Potom sa vyrabaju so svin lanstiaci, so spicerov lane a podobne , lebo ,, mne sa zdalo ze to je....'' Vsetci co pouzivaju svetlo by pouziali nocak keby to nebolo tak drahe..... Osvetlovanie je take verejne tajomstvo a kritici NV ho pouzivaju tiez.... ◄ reagovať

off majko82, 13.5.2014 o 14:58

len jeden dotaz , osobne si myslím že je nočné videnie na pozorovanie zvery trošku kultivovanejšie ako keď po hore polovníci vysvecujú silnými baterkami , niekedy je to v hore ako na diskotéke a zver nevie kde má utekať ,a vysvecuje sa aj za mesiačika , neni to o tom že na splne vidím ! ◄ reagovať

off elciervo, 13.5.2014 o 13:43

Ja osobne som podľa jeho príspevku nemal pocit že by závidel... ◄ reagovať

off mito1, 13.5.2014 o 8:28

Stagstalker je mi ta fakt luto a nezavidim ti ze zavidis to je jedna z najhorsich vlastnost... musis prezit 2 zivoty aby si stravil a vedel o lese to co ja... ja som v reviry 2x denne chodim krmit 365x do roka a co ty ,,stopar jelenov''???? ked minies tolko krmiva a casu pre zver, tak potom mi mozes napisat, dovtedy si tisko brumkaj v tej svojej diere a zavid ostatnym ◄ reagovať

off steyr, 13.5.2014 o 7:21

súhlasím so Stagtalkerom v jeho príspevkoch, nočák na pozorovanie je fajn, aj keď nie je nevyhnutnou pomôckou, keď si lovom v noci kompenzuje to, že ide do "svojho" súkromného revíru raz za mesiac tak to nemá podľa mňa s ozajstným poľovníctvom moc spoločného to je len nutné plnenie plánu. Mnohí svoj revír ani nepoznajú a najďalej boli na posede kam sa doviezli autom. Revír treba poznať tak ako i prechody zvery a jej zvyky a režim a to nejaký čas trvá... A lov samotný by mal byť len čerešničkou na torte stráveného času v revíri a oboznamovania sa so zverou... Doviezť sa autom na posed kde je zakŕmené, počkať do tmy a zamieriť nočákom nie je poľovníctvo...Je to zabíjanie kde zver nemá žiadnu šancu, aký z toho potom môže mať "poľovník" pocit?... ◄ reagovať

off Stagstalker, 12.5.2014 o 23:29

Mito1- páči sa mi, že sa ozval ten, ktorý si kúpil nočné videnie a je " top trieda, a hlavne ziadna odchylka pri strelbe, kusal som na 100 m a ide presne!!!! na viac metrov strielat v noci ,no neviem, ale poznam niekoho kto to skusal na 215m a uspesne." A ten čo ťa skritizuje ti automaticky závidí. Mať peniaze neznamená nemať pravidlá alebo ich nerešpektovať, ale neznamená to ani to, že ich rešpektovať nemusíš. Nevieš kto som, koľko zarábam a či doma nemám nočák lepší, ale kritizujem ťa preto, lebo ti závidím, si si to tak nejak zaškatuľkoval a hotovo. Byť tebou zmažem nick a doma tíško sedím, asi ti doteraz stále nedoplo, čo si vlastne pár príspevkov nižšie, pokiaľ je to pravda, napísal. Leon: A to chceš neschopnosť odloviť potrebné počty zveri naprávať porušovaním zákona a ešte sa tým ospravedlňovať? Čo tak granáty a streľby dávkou, či pasce? Nezavedieme aj tie? Minimalizuješ škody a máš tie 3-4 tisíce k dobru na nový nočák :) Neveď so mnou prosím ťa diskusiu týmto smerom, škodám sa predchádzať dá, len to vyžaduje snahu upustiť od pohodlnosti a komfortu noktovízora na puške. Ja mám poľovanie ako hobby (ty sa poľovaním živíš či čo?), ale určite nie bez nákladov, a to nie malých, 3-4 eur nie je v poľovníctve zas až taká položka. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 2

off trnn44, 12.5.2014 o 23:07

keby mal Stagstalker 3000-4000 ecok, tak zacne novy zivot.... ◄ reagovať

off duso2, 12.5.2014 o 23:02

Nuz tuzba strelit trofej,maso,pac pac..Ukazat kto ma vacsieho cicika,je vo vychodoeuropskych krajinach nie cudzou. Nocak je podla mna neocenitelnou pomockou pri selekcii a ked chce mat polovnik prehlad co ma v reviri a hlavne nerusit zver a nevypalovat laserom oci zveri.Pri love je to jednoducho zakazany doplnok,ale holt v poniektorych zdruzeniach je bordel,polovnictvo taha do komercie. ◄ reagovať

off Leon, 12.5.2014 o 22:55

Stagstalker buď rád že to máš hobby bez nákladů až budeš tahat každej rok 3-4 tisíce éček na škody tak mě bude zajímat tvůj názor na noční vidění :-))) ◄ reagovať

off mito1, 12.5.2014 o 22:51

zavist je strasna vlastnost.... ◄ reagovať

off Stagstalker, 12.5.2014 o 22:41

Nie duso, na teba som to nesmeroval, preto som dotyčných pánov aj vo svojom príspevku citoval. Problémom nie sú peniaze, flinty za 5000 eur, puškohľady s laserovým meračom, problémom sú ľudia. Byť bohatý, doktor, či riaditeľ sa nerovná byť automaticky chumaj, kto má groše naviac, nech sa páči, ponuka trhu je dnes veľmi široká. Dobrá výbava je užitočná vec, znižuje chybu strelca a tým pádom aj prípadné utrpenie zveri, ale všetko v rámci istých pravidiel. Je rozdiel mať nočné videnie na účely pozorovania hoc aj za 10000 eur a je rozdiel kúpiť si ho, aby som mohol za "absolútnej tmy strieľať na 100m" a ešte sa tým sprosto chvastať. Ale pre každú sviňu sa voda varí a s džbánom sa dovtedy chodí, kým... Poľovníctvo nikam nesmeruje, musíme si uvedomiť, že "nočáky" na puškách sú niekoľkoročná realita, ktorá tu je a bojuje sa voči nej ťažko. Niektorí "zbohatlíci", úzka skupina kvázi intelektuálov, proste pravidlá neuznáva a ani sa nimi neriadi, nieto, aby boli takíto ľudia vedení k niečomu ako je poľovnícka morálka. Byť poľovníkom berú ako povinný status, poľovačku ako prestížnu spoločenskú udalosť, kde si môžu porovnať "postavenie a majetok" pretavené v cenách zbraní, výbavy a veľkosti trofejí. A hlavne kde môžu dojednať biznis, netreba za tým hľadať nič hlbšie. Viackrát som tu písal, a to aj v téme svietenie pri love, že žiadnym zákonom človeka morálke nenaučíme, kto chce svietiť halogénom ako svet na puške, tak ním svieti a kto chce mať nočák tak ho má a aj s pomocou neho loví, žiaľbohu nadobúdanie noktovízorov na zbrane nie je tak prísne regulované ako napríklad nadobudnutie tlmiča, ktorý v severských krajinách pri love bežne využívajú. Spoločnosť, najmä tá slovenská však musí ešte vyspieť, prestať aj poľovačku prepočítavať na peniaze, ale brať ju ako hobby, ktoré sa nám vracia nie v podobe mäsa či trofeje, ale v podobe psychického relaxu či zážitkov. ◄ reagovať

off duso2, 12.5.2014 o 22:18

Stagstalker, dufam,ze si to neadresoval na mna.Uplne s tebou suhlasim,ja vyhradne pozorujem a zbran nevlastnim a nemam potesenie zo strelby s noktovizorom.To ze sa do toho technicky vyznam,neznamena porusovanie zakona a etiky. Apropo,minule som bol v jednom panskom reviri,kde chodi kadejaka smotanka.By si zasol co pani polovnici (doktori,riaditelia atd) vytiahli,optiky s laserovym meracom, termokamery,nocaky za 7000 a nevidel si flintu pod 5000 euro. Je to smutne kam to smeruje. ◄ reagovať

off Stagstalker, 12.5.2014 o 19:19

Mňa skôr zaráža ako si tu poniektorí bez hanby diskutujú o streľbe v noci pomocou nočného videnia v štýle "V pohode s tým možes strielat v uplnej tme na 200 metrov bez rozptylu" alebo "Len si zabudol povedať že Dedal má odchylku pri strielaní 4-12cm/100m čo je za tie peniaze neprípustné" alebo "je to top trieda, a hlavne ziadna odchylka pri strelbe, kusal som na 100 m a ide presne!!!! na viac metrov strielat v noci ,no neviem, ale poznam niekoho kto to skusal na 215m a uspesne". Páni, neviem či ste len takí arogantní alebo aj hlúpi, ale keď vám už nič nehovorí zákon a pojem zakázaná zbraň, majte aspoň toľko chochmesu a morálky a nerozoberajte vaše "odborné" skúsenosti na poľovníckom fóre, takéto príspevky sem nepatria. Nemám nič proti pozorovacím nočným videniam, sú to dobrí pomocníci, ale to je aj výkonná optika, je dobré môcť pozorovať čo za zver mám v revíri. Ale to skutočne potrebujete streliť za každú cenu? V tmavej noci? na 100 a viac metrov? Chýba vám doma kúsok mäsa, lebo popri nakupovaní 5000eurových nočákov na neho nevyšlo? Či len treba zaplniť miesto klami diviaka, ktorý sa počas tmavej noci išiel nažrať či vyváľať v blate? Apropo, baví vás vôbec takáto poľovačka, resp. zamysleli ste sa niekedy prečo napriek tomu, že technológia dneška dosahuje neuveriteľné výsledky, nie je plošne v poľovníctve povolená a zavedená? Proste treba dať zveri šancu, poľovníctvo nie je o bezhlavom hlušení pomocou termovízie a laserom navádzaných striel, ale o zachovaní ako tak správneho pomeru medzi lovcom a zverou, aby ešte existovali situácie, že sa proste streliť nedalo. V minulosti tieto situácie boli prirodzené, dnes je na nás, aby sme myšlienku poľovníctva zachovali my, pretože skutočne to nie je len o strieľaní. Ale nato, aby to človek pochopil musí dosiahnuť istú úroveň vnútornej pokory, empatie a úcty k všetkému živému. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 210

off rado100, 12.5.2014 o 17:05

Zase jedna super debata. Bude spln tak zahodte nočáky a budte aspoň na chvíľu normálny, poctivý poľovníci. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 9

off majko82, 12.5.2014 o 11:55

ok tak si kúp pasívny ja mám aktívny :) ◄ reagovať

off duso2, 12.5.2014 o 11:42

Majko uz to pomaly v nasich horach vyzera ako na bojovom fronte. Skus si tak z par metrov pozerat do oci tym Infra laserom,aj ked to nebudes vidiet, po par minutach ta zacne boliet hlava a budes mat unavene oci,pretoze capiky na sietnici su exponovane koncentrovanemu infraziareniu,ktore ma tepelny efekt.Ked takto prazis laserom zveri do oci desiatky minut,tak zbohom! Pasivny nocak pri pozorovani nicomu neskodi! ◄ reagovať

off majko82, 12.5.2014 o 11:18

duško ja som ti napísal že samozrejme musím používať ir leaser a s ním vidím pekne . a žiadnu ilúziu nikomu vytvárať nepotrebujem . a ja sa cez nočák pozerám ja s ním necúvam :)a ani mihalnice nepotrebujem počítať , mne stačí ak vidím strapec kancovi a jeleňovi prečítam parožie , nič viac nepotrebujem . prajem pekný deň ◄ reagovať

off duso2, 12.5.2014 o 11:12

Neviem co precitas ci aj pocet michalnic nad okom,ale uz som ti viackrat vravel na tomto fore. Nesnaz sa u laikov vytvorit iluziu,ze na kvalitne pozorovanie staci 1generacia za 800 euro. Kazdeho co poznam a ulakomil sa na 1 gen tak po par tyzdnoch sa toho chce zbavit so sklamanim.1Gen vidi nieco za dobrych svetelnych podmienok, mesiac atd.Ked bude zatiahnuta bezhviezna obloha neuvidis ani prd. Ak si presvedceny o opaku dokaz nam a daj sem tvoje nocne fotografie. To ze vidim machulu diviaka na 100 ma neuspokoji a mozno mu uvidis strapec s IR laserom a optikou ktora to priblizi,bez neho nie a budem sa s tebou hadat do krvi lebo z nocakmi mam viac nacuvane,ako ty nachodene. ◄ reagovať

off majko82, 12.5.2014 o 11:06

duško , strapec na 100m prečítam aj ja s mojim nočákom a len pre info polujem v okolí Topolčianok ◄ reagovať

off duso2, 12.5.2014 o 10:43

Nuz proti gustu ziaden disputat,je to ako ked niekomu staci zazrnena rozmazana foto z mobilu a bude pleasat,ze aku ma super kvalitu foto.Proste to co uvadzas je prva generacia a ta ma horkotazko 40 riadkov,nie 45 a to je fakt na mesacny svit a rozoznat siluetu zveri,nic viac. Chod za niekym co ma nejaky photonis XR5 a budes jojkat od uzasu ako ma vidiet nocak a budes vediet precitat strapec kancovi na 100 metrov. A navyse ty si hen odniekadial z dolniakov,kde mate polia roviny a strasne vela svetelneho smogu z miest a dedin. Ked prides do tmavych dolin bohu zabudnutych,potom uvidis co je to kvalitny nocak. Tam aj tma je inou tmou ako u vas na dolnakoch. Ja tvrdim,ze nizsie vlnove dlzky IR 800nm zver vidi, drahsie 880 a vyssie verzie su ovela lepsie ◄ reagovať

off majko82, 12.5.2014 o 10:29

duško ja viem ako funguje menič , píšem len to že na pozorovanie pre bežného polovníka úplne stačí lacnejší prístroj , ruku na srdce ak sa bežný polovník dostane 3 krát do týždňa do revíru a bude používať nočák s prísvitom myslíš za ako dlh si vypáli fosfor ako píšeš . poznám polovníkov čo majú staré dipoli už 20 rokov a čumí v hore cez to každý druhý večer :)a k tomu riadkovanie , dipol 141 má tuším len 45 riadkov a aj tak s tým každý rozozná kanca od svine do 100m takže zase myslím postačujúce a k tomu prísvitu ako som písal na laseroví mi nereaguje nič , zver pozerá na mna svietim jej do očí hýbem sa otáčam a zver sa pekne popása , ano je pravda že ke´d som mal pozorovák bering hypo tak na prísvit reagovalo všetko ale to nebol prísvit laseroví . duško tak to čo píšem je len môj názor a názor pár iných polovníkov , ja nejdem nikomu radiť ani poúčať , samozrejme že nočák za 5000 eur je niečo iné ale pre praktického bežného polovníka je napr dipol 141,142 , dedal 180 , armasight vampire , atn spartan úplne postačujúce na pozorovanie zvery do 150m ◄ reagovať

off duso2, 12.5.2014 o 9:39

Majko majko,vidim,ze nevies ako funguje elektroopticky menic,srdce nocaku. Zosilnuje zbytkove svetlo,fotony. Ak ich nemas,nema co zosilnit. Absolutna tma je ked mas hajzel okachlickovany ciernymy kachlickami a si v nom zavrety.Tam ti nepomoze ani 4 generacia. Cize tvoja teoria je kupit lacny nocak s prisvitom? No potom si davaj bacha aby si si nevypalil nim fosfor a neposkodil EOM. Ja radsej preferujem bez prisvitu,mne sa pri pozorovani stalo,ze pri svieteni infra najma vysoka zver je nekludna,striha usami,otaca sa pri krmeni,pri pasivnom vykonnom nocaku si neviditelny a basta.Aj ked prisvitom ziskas to,ze prekonas horsi sum lacnejsieho EOM,stale lepsi a drahsi EOM ma hustejsie riadkovanie,cize vidis viac detailov.Cize tvoj navrh nekupovat 5000 eurove nocaky je hlupost uz z principu.Nocak za 800 euro(obycajna 1 generacia) urcite nebude mat vysoke rozlisenie,tzn viac ako 60 riadkov,je to dalsia blbina. ◄ reagovať

off majko82, 12.5.2014 o 7:58

nedá mi to nezareagovať a pridám jeden osobný postreh . prednedávnom som si kúpil nočák armasight vampire , viditelnosť s ním je za úplnej tmy (uplná tma je mylená to že to bolo skúšané v tmavej hale úplne bez prístupu svetla )40m a s prísvitom 150m , to je viditlnosť pri ktorej sa dá prečítať zver , krásne prečítať zver a určiť či ide o diviaka kančeka alebo svinku .samozrejme že s tým vidieť aj ďalej , siluetu zvery rozoznať v pohode aj na 250m či sa jedná o jelena alebo jelenicu .a pointa je taká že spolu somnou skúšal nočák aj kamarát , on sa buchol trošku po vrecku a kúpil dedal d 552 ktorého cena bola 6000 eur . výsledok nám z toho vyšiel taký : on nemusí používať prísvit ale v úplnej tme na 150m musel prisvietiť aj on aby prečítal zver a ďalšia výhoda dedalu bola väčšie zorné pole a čistota obrazu , s dedalom sa dali na 100m spočítať mihalnice diviakom ale záver je taký : kto má kopec zbytočných peňazí nech si kludne kúpi nočák za 5000 ale prišli sme na to a to potvrdili aj viacerí ludia čo tie nočáky skúšali s nami že na polovnícke účely pozorovanie zvery je úplne postačujúci nočák do 800 eur ide o to aby mal vysoké rozlíšenie a laseroví prísvit , na ten zver nereaguje , aspom sa mi ešte ani raz nestalo že by zver reagovala , ani diviaky ani vysoká . si myslím že pre normálneho polovníka na pozorovanie zvery je nočák za 5000 eur trošku zbytočná vec , radšej investujem do iných vecí . a vôbec ma netrápi akýže to menič má môj nočák . :) Pekný deň priatelia ◄ reagovať

off MarianJ13, 11.5.2014 o 19:35

5000 euro za nočné videnie.....hmmmm, ale ano sú aj za 10 000e, keď raz budem mať naviac tak si kúpim aj ja :-) ◄ reagovať

off duso2, 10.5.2014 o 12:58

Mito predpokladam,ze mas vario optiku, do akeho priblizenia sa ti da este tym pozerat,bez stmavnutia,straty ostrosti,zaciernenych okrajov? Co ta to stalo aj s tym onyxom? Dostal si k tej XD4 original certifikat od photonosu s parametrami,ktore dava kazdy seriozny predajca noktovizorov? ◄ reagovať

zobrazené 321-360 z 593 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie

reklama

Zelené zápisky z poľovníckych chodníkov
www.LUK.sk