Aké nočné videnie všetko okolo toho. Vaše skúsenosti a postrehy s praxe.
Mňa skôr zaráža ako si tu poniektorí bez hanby diskutujú o streľbe v noci pomocou nočného videnia v štýle "V pohode s tým možes strielat v uplnej tme na 200 metrov bez rozptylu" alebo "Len si zabudol povedať že Dedal má odchylku pri strielaní 4-12cm/100m čo je za tie peniaze neprípustné" alebo "je to top trieda, a hlavne ziadna odchylka pri strelbe, kusal som na 100 m a ide presne!!!! na viac metrov strielat v noci ,no neviem, ale poznam niekoho kto to skusal na 215m a uspesne". Páni, neviem či ste len takí arogantní alebo aj hlúpi, ale keď vám už nič nehovorí zákon a pojem zakázaná zbraň, majte aspoň toľko chochmesu a morálky a nerozoberajte vaše "odborné" skúsenosti na poľovníckom fóre, takéto príspevky sem nepatria. Nemám nič proti pozorovacím nočným videniam, sú to dobrí pomocníci, ale to je aj výkonná optika, je dobré môcť pozorovať čo za zver mám v revíri. Ale to skutočne potrebujete streliť za každú cenu? V tmavej noci? na 100 a viac metrov? Chýba vám doma kúsok mäsa, lebo popri nakupovaní 5000eurových nočákov na neho nevyšlo? Či len treba zaplniť miesto klami diviaka, ktorý sa počas tmavej noci išiel nažrať či vyváľať v blate? Apropo, baví vás vôbec takáto poľovačka, resp. zamysleli ste sa niekedy prečo napriek tomu, že technológia dneška dosahuje neuveriteľné výsledky, nie je plošne v poľovníctve povolená a zavedená? Proste treba dať zveri šancu, poľovníctvo nie je o bezhlavom hlušení pomocou termovízie a laserom navádzaných striel, ale o zachovaní ako tak správneho pomeru medzi lovcom a zverou, aby ešte existovali situácie, že sa proste streliť nedalo. V minulosti tieto situácie boli prirodzené, dnes je na nás, aby sme myšlienku poľovníctva zachovali my, pretože skutočne to nie je len o strieľaní. Ale nato, aby to človek pochopil musí dosiahnuť istú úroveň vnútornej pokory, empatie a úcty k všetkému živému.
Nazdar chlapi, potreboval by som poradit. Kupil som na inzerat pouzite nocne videnie tr, 1. a neviem ci nie je pokazene. Ked ho zapnem svieti na zeleno a je v nom normalne vidiet. Aj zaostrovanie a prisvit funguju normalne. Ked ho ale vypnem, tak este nejaku dobu svieti. Je to normalme? Kamarat ma tr 2 a to sa vypne hned. poradte mi co s tym, pripadne kto to opravuje, lebo nieco v tom hrka, nejaka velmi drobna suciastka. Dakujem za vsetky odpovede. ◄ reagovať
Nema niekto skusenosti s yukon photon xt??? ◄ reagovať
Tvoja posledná veta presne vystihuje princíp a správnosť použitia, resp. využitia nočného videnia, avšak len toho pozorovacieho, ktoré má slúžiť k zvýšeniu prehľadu o stave zveri v revíri a následne správne vyhodnotenej selekcii. Nočné videnie vo forme puškohľadu by malo opodstatnenie, keby ľudia boli natoľko uvedomelí, že by ním napr. lovili len premnoženú diviačiu zver za zhoršených svetelných podmienok v istých fázach mesiaca a inak ho nezneužívali, ale som presvedčený, že v praxi by ním strieľali všetko a vždy. A to z jedného dôvodu a tým je pohodlnosť. Denný lov je komplikovanejší, zver treba často vychodiť, dať si pozor na vietor, horizont a aj vlastný pohyb a vyžaduje aj istú dávku skúseností a vedomostí o živote zveri a jej návykoch a v neposlednom rade čas, pretože sa úspech často po prvej vychádzke nedostaví. Zver je cez deň taktiež opatrnejšia a nedá sa len tak jednoducho "vysedieť." Na rozdiel od toho, počas noci bežne vypása v domnení, že je krytá tmou, nebojí sa vyjsť aj na otvorené priestranstvo, krmoviská a celkovo sa správa pokojnejšie. Takto streliť zver umením skutočne nie je. Veď načo by som vábil srnca, keď si ho počkám za absolútnej tmy a "selektívne" ho odlovím cez nočák pri solisku? Človek nemusí robiť nič, len sa doviezť na posed, sadnúť tam kde je zakŕmené, počkať do tmy, zapnúť nočák a veselo búchať, za hodinu odpoľuje a je vybavené. Toto však funkciu poľovníctva, hoc i podporenú myšlienkou na lepšiu selekciu a presnejšie rany určite nenapĺňa. Život zveri v prírode a jej bezpečné rozmnožovanie noktovízor neochráni, skôr naopak. To skôr investuj do fotopasce, automatického prikrmovača, políčka pre zver či odbornej literatúry. To, že sa dá pokaziť rana aj za plného svetla je pravda, ale to má byť argument na strieľanie v tme? Pokiaľ cez deň neviem či nestihnem správne vyhodnotiť ten či onen kus, tak nemám čo strieľať a pokiaľ strieľať neviem, mám byť viac na strelnici ako v revíri. Noktovízor nemá suplovať skúsenosti poľovníka pri posudzovaní zveri tým, že skrytým pozorovaním cez nočné videnie v absolútnej tme mám viac času na prevedenie výstrelu a najmä dramaticky zvyšuje šance v prospech poľovníka, čo opäť z hľadiska etiky pokrivkáva. Vedel by som pochopiť použitie svetla na rýchle prebliknutie pred výstrelom na určenie konečnej polohy tela zveri po tom ako som ju prečítal, rozoznal a posúdil. Ak po nasvietení ujde, tak ujde, šancu mala. Avšak loviť zver na 80m-100m v tme, mimo splnu a skrývať to za lepšiu selekciu nemá s poslaním poľovníctva nič spoločné. ◄ reagovať
No ja si myslím, že poľovníctvo v dnešnej dobe je hlavne o tom premýšľaní nad tým na čo strieľať a na čo nie. Nie je to prípadné vyhubenie zveri, ktoré je samozrejme možné o tom či mám na puške dennú vetvu a strieľam len vtedy ak cez ňu niečo vidím alebo o tom že strieľam na baterku či strieľam cez nočný zameriavač alebo dokonca termovízny zameriavač čo sú všetky spôsoby okrem toho prvého samozrejme zákonom zakázané. Ak naozaj chcem a ak mi ozaj len to mäso doma v mrazničke chýba tak strelím aj cez dennú vetvu a to hocikedy, len s tým rozdielom, že to nemusí byť vôbec ten správny kus a nemusí byť vôbec správne umiestnená rana, čím sa vlastne iba predĺži jeho trápenie pri odchádzaní z tohto sveta. A to ešte nehovorím o tom, že nešťastne môžem poraniť pripadne zabiť kolegu či kamaráta. Nie vôbec nedokážeme viac ochrániť zver a jej bezpečné rozmnožovanie a jej život v prírode ak budeme iba zakazovať moderné výdobytky vedy a techniky využívať v poľovníctve. Poľovníctvo je v dnešnej dobe hlavne a láske k prírode všetkému živému v nej o premýšľaní a chladnej hlave pri možnej streľbe. A ak vieme, že kde sa presne zver nachádza a jednáme s rozumom a aj naložíme presne s informáciami a vedomosťami ktoré nadobudneme pomocou týchto prístrojov tak práve naopak môžeme pomôcť tomu kľudnému a správnemu spôsobu života zveri v jej domovine vo voľnej prírode. ◄ reagovať
pre ray20...nekupovať nevhodné nočné videnie, shit ◄ reagovať
Vie mi niekto poradiť servis na Yukon excelon ? ◄ reagovať
Uplne nezmyselná cena. Mám vyskúšaný tento s ATN a a Armasight je to jedna kategória odkaz, odkaz ◄ reagovať
Má niekto skúsenosť s odkaz ◄ reagovať
určite, je veľa možností, začína to na cca 2200 Eur. Info do pošty... ◄ reagovať
borza222 maš nejaký typ ?? ◄ reagovať
Poobzeraj sa už po niečom kvalitnejšom, kvalitatívne veľmi slabé, takisto komfort pozorovania + nebezpečenstvo rozptylu zásahov. ◄ reagovať
Zdravím pani. Chel by som sa spýtat či ma niekto skusenosti z NV PULSAR FORWARD DFA 75 ??? Vdaka za odpovede ◄ reagovať
Hlavně se podívejte co je jasně napsáno v zákonně,než tady začněte řešit všechny noční vidění :-)) ◄ reagovať
Vilo este kolko romanov tu napises hm?...uz si konecne ten nocak kup a nestresuj zver baterkou!!!!! ◄ reagovať
Vilko 72 kde si bol od roku 2011? ◄ reagovať
Pre vysvetlenie: Chcel som poukázať na to, že na jednej strane je presne vymedzené čo je legálny spôsob lovu zveri. Tí (poľovnícka komora a slovenský poľovnícky zväz ), ktorí by mali len a len legálny lov presadzovať akosi sa tvária, že nočné videnie so streleckou osnovou neškodná pomôcka pre oficiálny lov zveri. Aký postoj k takýmto "pomôckám" má zaujať jednoduchý poľovník, ktorý sa dennodenne stretáva s prezentáciou a oficiálnou podporou Sl. poľovníckeho zväzu a poľovníckej komory. Práve tieto dva organizácie (v praxi je to tá istá) by mali dozerať na dodržiavanie etiky lovu a práve im to nevadí, že na ich výstavách (napr. v Sv. Antone) sa okrem iných vystavovateľov sa prezentujú aj zakázané doplnky zbraní a spôsoby zakázaného lovu. Kde je dnešná morálka. To už môžeme prirovnať ako keby polícia dávala návody ako kradnúť, alebo podvádzať. Predaj drog je v niektorých krajinách dovolený rovnako ako lov s nočným videním a napriek tomu nenájdeme jedného oficiálneho predajcu drog na slovensku. Chcel by som vidieť takú výnimku ako tu spomína "borza 222", ktorá by oficiálne mala legalizovať nočné videnie na poľovné účely. Nechem sa dotknúť ani diskutéra "namreh", ale predávať by sa malo len to čo je legálne. Zakázané doplnky zbraní určite legálne nie sú a napriek tomu sú ich plné obchody. Prekáža mi ten nemorálny a alibistický postoj administrátorov tohto fóra a predstaviteľov poľovníckej komory a poľovníckeho zväzu. Ako môžu súhlasiť s tým, že časopisy s poľovníckou tématikou obsahujú aj reklamu na zakázané doplnky zbraní. Ako som už uviedol už roky nebola na Slovensku organizovaná aspoň jedna výstava s poľovníckou tématikou na ktorej by nevystavovali aj zakázané doplnky zbraní. Poľovníctvo v očiach širokej verejnosti tým nenaberá rešpekt, ale dešpekt. Trochu ironicky chcem poukázať na skutočnosť, že napríklad aj tlmiče hluku výstrelu sa v niektorých krajinách legálne používajú na poľovné účely, ale ešte nie sme tak ďaleko, aby sme si mohli takýto sortiment doplnkov na zbraň legálne kúpiť, alebo objednať. Predsa sme v niečom lepší ako v kolíske demokracie (USA) tam nočné videnie od generácie 2 je povinne registrované. Boj proti terorizmu je u nich na vyššej úrovni. Ponúkam typ pre záujemcov spoza veľkej mláky : Na Slovensku Vám ich predajú a nikto od Vás nebude požadovať ich registráciu. Na predaj samopalov "znehodnotených" až vláda reaguje novelou zákona. Na nočné videnia bude vláda reagovať až keď dostane príkaz z Bruselu? Nestačí nám na to náš rozum? Pozrite si napríklad tieto odkazy: odkaz odkaz odkaz odkaz Vopred sa ospravedlňujem tým, ktorých sortiment som nezverejnil. Nemám záujem robiť nikomu reklamu. Tých ktorí predávajú takéto nočné videnia na poľovné účely považujem za oficiálnych navádzačov na trestnú činnosť. ◄ reagovať
Nechápem tých,ktorý tu kritizujú predávanie v obchodoch.Takú dobu sme tu už mali,že sa muselo chodiť nakupovať do zahraničia,aj autorádio s prehrávačom,nepamätáte?Každé jedno PZ má polovnú stráž.Skúste tam hladať slabé miesto zneužívania nočného videnia na lov.A keď to mám na pozorovanie tak to už je tvrdo o závisti tých čo to kritizujú.Viem že sa to mnohým nebude páčiť. ◄ reagovať
Každý si predstaví pod použitím nočného videnie ako polovník sedí na posede za tmavej noci mimo splnu a páli po všetkom čo sa pohne. Pokiaľ to človek nezneužíva je to výborná vec na rozpoznanie toho čo máme pod posedom aj počas splnových nocí (samozrejme nebavíme sa o zameriavačoch). odkaz. Treba si dobre našudovať zákon používanie nočného videnia na pozorovanie nie je zakázané a je možné používať aj zameriavač v prípade vybavenia výnimky na príslušnom oddelení PZ. A vôbec by som nechladal chybu v obchodníkoch, kto takéto zariadenie chce, kludne si ho zadováži aj zo zahraničia a je len prirodzené že domáci obchodníci sa snažia ponúknuť prístroje po ktorých rastie dopyt. Ja viem že je to asi proti poľovníckej morálke určitej skupiny polovníkov ale aj tak už dnes väčšine visia na hlavniach držiaky na baterku takže to nemá zmysel ďalej rozvádzať. ◄ reagovať
Zevraj kedysi sa ucilo v skolach, ze dobro nad zlom vzdy zvitazi. Ja mam ale nazor, ze v dnesnej dobe vitazi zlo nad dobrom.Inac stagstalker to podla mna vystiho perfektne !!! ◄ reagovať
Nie je to náhodou oficiálna podpora pomoc pri šírení používania nočných videní na zakázaný spôsob lovu? Nechápem postoj administrátorov k tejto téme ako celku. Na jednej strane máme zakázané doplnky zbraní na druhej strane morálku akú prezentujú nie len na tomto fóre "mienkotvorné" osoby a subjekty. Kúpte si jeden časopis s poľovníckou tématikou kde nenájdete platenú reklamu na nočné videnia. Nemám na mysli len pozozovacie, ale najmä tie čo sa môžu použiť na nočný lov. Komercia vládne aj v tomto prostredí. Platený inzerát je viac ako morálne správanie. Navštívte "lepšiu" predajňu s poľovníckymi potrebami. V každom okrese sa nájde najmenej jedna predajňa v ktorej Vám nie len ponúknu takéto prístroje, ale Vám aj ochotne poradia ako ich používať. Choďte na akúkoľvek výstavu s poľovníckou tématikou organizovanú poľovníckymi organizáciami - nechcem ich menovať, ale na republikovej úrovni ich nemáme veľa a určite sa tam nestretnete s vystavovateľmi takýchto prístrojov. To už len naivný poľovník sa nazdáva, že to medzi nami nikto nepoužíva. Zákony sú deravé ako rešeto, bielych miest je tam toľko,že ... . Nikto to určite nepoužíva na zakázané spôsoby lovu - čítame to tu ako o osídľovaní Marsu. Nikto nikdy nevidel poľovníka, ktorý loví zver zakázaným spôsobom napriek tomu sa o tom tak diskutuje ako keby mal každý bujnú fantaziu. Už, aby sa poslanci z "vodného vrchu" zobudili a zlegalizovali lov s nočným videním. ◄ reagovať
Pri nočnom videní je najdôležitejšia kvalita meniča a od toho sa odvíja aj cena prístroja. Pri väčšine značiek komponenty dodáva jeden dodávateľ len sa predávajú pod inou značkou. Armasight je kvalitou porovnateľný s ATN. ◄ reagovať
Viem ze sa to dovaza z usa...ci to je spolahlive a kvalitne, lebo nestoji to az tak vela a recenzie nemozem nikde nájsť. .. ◄ reagovať
Zdravim páni máte niekto skúsenosť s nočným videním ARMASIGHT? ◄ reagovať
...svatá pravda velebnosti... ◄ reagovať
Zaujímavé...samozrejme len do okamihu, kým Vás so zbraňou na ktorú toto nainštalujete nezastaví hliadka polície, alebo Vás nejaký "kamarát" nenatrie, potom je na svete prúser ako vráta. Zákon o zbraniach a strelive 190/2003 - Zbraňou kategórie A je zakázaná zbraň, zakázané strelivo a zakázané doplnky zbrane - Zakázaným doplnkom zbrane je zameriavač zbrane skonštruovaný na princípe noktovízora alebo termovízie. Následne - Trestný zákon 300/2005 §294 - Kto sebe alebo inému vyrobí, dovezie, vyvezie, prepraví, zadováži alebo drží strelnú zbraň, jej súčasť alebo komponent bez povolenia alebo bez označenia zbrane určeného na jej identifikáciu podľa medzinárodnej zmluvy, ktorou je Slovenská republika viazaná, alebo takú činnosť sprostredkuje, potrestá sa odňatím slobody na tri roky až osem rokov. ◄ reagovať
Mas na mysli odkaz ?? Ak ano tak osobne to sice nemam ale kolega z prace si to kupil 2 tyzdne do zadu a hovoril, ze je to spolahliva vec, vyhoda oproti inym znackam podobnych zariadeni ze vydrzi bez problemov silne kalibre ◄ reagovať
co poviete na to yukon photon?? - co poviete na to yukon photon?? ◄ reagovať
Zdar chlapy no som tu novy tak berte ohlad chcem si teraz kupit od ruky nocne pulsar challange je to len na pozorovanie kolo domu a kvoly cene za 200eciek ale ako tak citam lebo nemam stim ziadne skusenosty tak vidim v diskusiach ze je tam aka si trubka co casom odide alebo osvetlenim nocneho fiha sa mi zda ze to je dajak citliva vec hlavne tim ze aj samo odide to dajak zalezi ako ho dlho pouzivate zapnute alebo ohladom tej trubky ze sama odide ze to ma dajaku zivotnst?dakujem ◄ reagovať
Zdar chlapy no som tu novy tak berte ohlad chcem si teraz kupit od ruky nocne pulsar challange je to len na pozorovanie kolo domu a kvoly cene za 200eciek ale ako tak citam lebo nemam stim ziadne skusenosty tak vidim v diskusiach ze je tam aka si trubka co casom odide alebo osvetlenim nocneho fiha sa mi zda ze to je dajak citliva vec hlavne tim ze aj samo odide to dajak zalezi ako ho dlho pouzivate zapnute alebo ohladom tej trubky ze sama odide ze to ma dajaku zivotnst?dakujem ◄ reagovať
tempus samozrejme že to všetci chcejú len na vedecké účely a aby mali prehlad čo odchovali za kvalitu tou ich snahou celoročnou :) .... ◄ reagovať
Ako malé deti....často sa zamýšľam,na čo je skutočne akože to nočné videnie na pozorovanie. 70 % polovaciek riešim cez spln a stačí mi ďalekohľad a puskohlad...keď nevidím cez kuker,tak nestrielam. Su situácie,kedy cez kuker vidím,ale už normálnu ranu nevymierim,ale aj také sa dá prežiť bez ujmy na psychike. Pozret nocakom a potom cez puskohlad odpáliť na machulu je riadna uchylka.....a reči o tom,ako chce každý vedieť,čo ma v revíri,pani,aspoň sami seba neklamte. ◄ reagovať
Ten zverine nedáte šancu ani cez noc!!! Kedy má podľa Vás vychádzať na pašu??? ◄ reagovať
Mate nejake prakticke skunosti z nasadkami Pulsar DFA75 Nightvision?????? ◄ reagovať
Stagstalker, výborne napísane .... ◄ reagovať
Ja som pripraveny.... A ty si priprav kaca lampu a trosku to poosvetluj ......ale iba cez spln lebo vtedy sa moze......!!!!!!!! ◄ reagovať
Mily mito1 z Bratislavskeho kraja! Kedze s tym nocnym videnim lovis v Cechach, verim, ze mas platny zbrojny preukaz v CR skupiny C, mas tam minimalne prechodny pobyt a splnil si vsetky zakonne predpoklady na jeho vydanie, kedze uprava v CR je podobna tej nasej. Zaroven disponujes okrem ineho aj platnou casovo obmedzenou vynimkou policie CR na pouzivanie nocneho videnia, ktoru ti schvaluje prislusne krajske riaditelstvo CR po dolozeni odovodnenia a ziadosti v zmysle zakona o myslivosti :) Vzhladom nato, ze si taky poctivy a zakon dodrziavajuci verim, ze zbran mas taktiez ulozenu v cechach alebo mas vynimku udelenu aj na SR, pretoze trestne je zakazanu zbran v zmysle zakona len drzat, nemusis nou lovit. V neposlednom rade, sa mi paci ako si predbehol v Cechach aj ucinnost zakona, ktorym sa lov pomocou nocneho videnia v CR povoluje, lebo novela, ktora tento lov povolila nadobuda ucinnost az dnom 1.7.2014...Cize mily mito, uz radsej nic nepis...:) ◄ reagovať
Stagstalker, pre Tvoju info polujem v Cechach kde je nocne videnie povolene.... Prosim ta ukaz mi kde som vo svojom prispevku napisal, ze strielam na Slovensku alebo inde kde je to zakazane???? ,, Osvetlovacom" Zdar!!!!!! ◄ reagovať
apple ak tak zmazat poniektore prispevky kde sa spajaju zo strelbou noktovizory,ale samotne forum ponechat,pretoze noktovizory su tu na pozorovanie, ma ich mnoho clenov na koser ucely a ja sam som sem dal mnoho technickych a praktickych info,ktore pomozu pri kupe zorientuju laikov na legalne pouzite tohto optickeho pristroja. Nebud ako za cias ikvizicie v stredoveku a ideme bit carodejnice - nocaky! ◄ reagovať
oči bolia z niektorých príspevkov. neviem, či dobre čítam hore zadanie témy a či tomu dobre rozumiem. o čom sa to tu vôbec bavíme? TÉMU ZMAZAŤ! ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.