dnes je pondelok,  23. december 2024,  meniny má Nadežda,  spln: 15. december 2024,  dnes východ slnka: 07:40,  dnes západ slnka: 15:51
poľovnícke sety poľovníctvo Terem

Nočné videnie - diskusia

autor: off pavelb
pridané: 29.5.2011 15:43

Aké nočné videnie všetko okolo toho. Vaše skúsenosti a postrehy s praxe.

počet zobrazení: 152 250
počet hlasov: 6

Aký je dôvod vášho označenia za nevhodný?

najlepšia odpoveď

off Stagstalker, 12.5.2014 o 19:19

Mňa skôr zaráža ako si tu poniektorí bez hanby diskutujú o streľbe v noci pomocou nočného videnia v štýle "V pohode s tým možes strielat v uplnej tme na 200 metrov bez rozptylu" alebo "Len si zabudol povedať že Dedal má odchylku pri strielaní 4-12cm/100m čo je za tie peniaze neprípustné" alebo "je to top trieda, a hlavne ziadna odchylka pri strelbe, kusal som na 100 m a ide presne!!!! na viac metrov strielat v noci ,no neviem, ale poznam niekoho kto to skusal na 215m a uspesne". Páni, neviem či ste len takí arogantní alebo aj hlúpi, ale keď vám už nič nehovorí zákon a pojem zakázaná zbraň, majte aspoň toľko chochmesu a morálky a nerozoberajte vaše "odborné" skúsenosti na poľovníckom fóre, takéto príspevky sem nepatria. Nemám nič proti pozorovacím nočným videniam, sú to dobrí pomocníci, ale to je aj výkonná optika, je dobré môcť pozorovať čo za zver mám v revíri. Ale to skutočne potrebujete streliť za každú cenu? V tmavej noci? na 100 a viac metrov? Chýba vám doma kúsok mäsa, lebo popri nakupovaní 5000eurových nočákov na neho nevyšlo? Či len treba zaplniť miesto klami diviaka, ktorý sa počas tmavej noci išiel nažrať či vyváľať v blate? Apropo, baví vás vôbec takáto poľovačka, resp. zamysleli ste sa niekedy prečo napriek tomu, že technológia dneška dosahuje neuveriteľné výsledky, nie je plošne v poľovníctve povolená a zavedená? Proste treba dať zveri šancu, poľovníctvo nie je o bezhlavom hlušení pomocou termovízie a laserom navádzaných striel, ale o zachovaní ako tak správneho pomeru medzi lovcom a zverou, aby ešte existovali situácie, že sa proste streliť nedalo. V minulosti tieto situácie boli prirodzené, dnes je na nás, aby sme myšlienku poľovníctva zachovali my, pretože skutočne to nie je len o strieľaní. Ale nato, aby to človek pochopil musí dosiahnuť istú úroveň vnútornej pokory, empatie a úcty k všetkému živému.

dať hlas príspevku | počet hlasov: 210

komentáre

zoradiť
zobrazené 241-280 z 593 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie
off skaredylaco, 26.1.2016 o 16:39

ARMASIGHT SPEAR GEN.2+ prosim ak to niekto drzal v ruke dajte vediet ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 2

off duso2, 26.1.2016 o 15:30

Borza ty si uz drzal v ruke nejake vykonejsie nocne videnie (2+ a vyssie?) Prisvit je chujovina, zver to citi. Vykonne nocne videnia 3 generacie vobec nepotrebuju prisvit.Prisvitom len ojebavaju predajcovia,ked sa snazia dohnat slabe parametre menica. Pristvit nedoporucujem,lebo to zver citi a je nekludna. A co sa tyka ceny? 5000 to si prehnal,to ma v ponuke ten pan na vychode. Ja mam vykonny noktovizor a ponukam ho lacnejsie. Kvalitne noktovizory neklesaju na cene,lebo je to produkt co sa nemeni,stale ma svoju cenu. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off borza222, 25.1.2016 o 15:11

Duso 2 už si sa niekedy pozeral do nočného videnia gen. 1+ Armasight Vampir v kombinácií s laserluchs prísvitom ? Ked už chceš rozprávať o čiernych machuliach najskôr vyskúšaj tento prístroj a potom drístaj. V podstate máš pravdu, ideálne je vidieť cez prístroj za 5000 Eur...ale otázka je koľko ľudí si ho môže dovoliť....a ostatní ??? ◄ reagovať

off duso2, 24.1.2016 o 20:17

Neviem ake menice toho armasightu davaju,ale doporucujem nocne videnia korpusy s holandskym dep phononis XD4,XR5.Niet o com. Tie prve generacie do 1000 euro cez to sa neda ani pozerat,clovek vidi iba ciernu machulu. ◄ reagovať

off skaredylaco, 24.1.2016 o 12:45

ARMASIGHT SPEAR GEN.2+ - Zdravím páni mate niekto skusenost ARMASIGHT SPEAR GEN.2+ alebo čo by ste odporučili Nočné videnie - diskusia ◄ reagovať

off borza222, 30.10.2015 o 15:40

pozor na tie digitálne prístroje sú ich plné inzeráty... ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 1

off fedi, 29.10.2015 o 16:06

Pulsar DFA 75? Nieake skusenosti? ◄ reagovať

off Hoghunter, 28.10.2015 o 23:23

V Maďarsku je dokonca povinné si prisvietiť. Nie že sa z čiernej machuľe stane človek. Na puške mám doctera 3-12x56 s červenou bodkou, takže optika je kvalitná si myslím. Ja viem že k tejto téme budú hádky, ale dosť veľa poľovníkov používa nočak-puškohlad. Najlepšie je mať nasadku jednak kvôli prehadzovaniu deň/noc optika a akeď by ma policajti zastavili tak to dám jednoducho dole a nieje to súčasť zbrane ako pevne nočné. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 3

off borgeo, 28.10.2015 o 18:55

To, že sa niektoré produkty bežne predávajú a propagujú v poľovníckych časopisoch je jedna vec. Kúpiť baterku alebo nočák nie je v rozpore so zákonom, takisto ani ich následné použitie v niektorých iných štátoch (okrem SR samozrejme). Použitie týchto doplnkov v súvislosti s použitím na zbrani na území SR je však zakázané a je na každého zvážení, ako s týmto faktom naloží. Každý má možnosť voľby avšak každý musí potom počítať aj s prípadnými následkami. Potom je tu ešte morálka, svedomie, etika a tradície... ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 5

off Esty, 28.10.2015 o 15:57

Nehnevajte sa na mňa ale všetci ste tu pobúrení z pozorovacích NV ale ,že reklamy na termovízie svetlá na zbraň a NV dajú do poľovníckych časopisov ako bežnú vec to nikoho neserie. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 4

off Stagstalker, 28.10.2015 o 7:12

K tomu len tolko, ze investuj do kvalitneho puskohladu, ako som ti pisal, to je limitujuci faktor. A pokial diviaka dobre nevidis, nestrielaj, taky je proste zivot a polovacka. K tomu zvysku, predtym ako budes chciet zameriavat na "istu ranu" cez nocne, mrkni si ustanovenia o zakazanej zbrani v zakone o zbraniach a strelive a ustanovenia o zakazanom sposobe lovu v zakone o polovnictve. Preto by som taktiez nedoporucoval robit "blik-bum", nech ti polovacka neskonci skor, ako si mal sancu sa jej naplno venovat. Stale ma aj tak prekvapuje, ake nazory dokazu ludia napisat na verejne forum... ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 6

off Hoghunter, 27.10.2015 o 22:36

Ja mám pozorovací 8x56-ku. Aj nočné na pozorovanie. Prečítam zver nočakom pozorovacím a napr. Mám diviaky dva lanštiaky a v puškohľade ich neuvidím. Lampa je jak 1000 voltov tak sa bojím vôbec zapnúť lampu. Diviaka potrebujem len zamerať aby som mal istú ranu(napr. Za ucho, komora) a nie báť sa zapnúť svetlo a hneď blik-bum kde najhrubší.. To je tak keď prídem po týždni do revíru a čakám na diviaky ktore vyjdú až za tmy a v pozorovacom nočnom vidím a strielať nemôžem. ◄ reagovať

off Stagstalker, 26.10.2015 o 18:52

Hoghunter, do 600 eur by som do nočného videnia nešiel, budeš len sklamaný. Za tie peniaze kúp nejaký lepší pozorovací ďalekohľad (resp. štartovaciu triedu lepších triedrov) napr. Steiner Ranger extreme 8x56. Mám ho, v noci je vynikajúci a počas nocí kedy je zo zákona povolený lov ti poslúži lepšie ako nočné videnie 1. generácie a to nemusíš ani dokupovať prísvit. Jeho jedinou nevýhodou je, že pri západe a východe slnka, resp. keď je slnko hoc za mrakmi nízko nad obzorom, pri istých pozorovacích uhloch dosť citlivo vnímam odrazy resp. odlesky slnka v optike čo dosť silno narúša kvalitu pozorovania v istých smeroch(oproti horizontu, či zo slnkom dopadajúcim zboku a pod), ale vo zvyšku je super a pri nočnom pozorovaní nemá v tej cene priameho konkurenta. Pri vzdialenostiach, pri ktorých ti poslúži 1. gen. nočné videnie (30-40m) viem zver rozoznať prakticky aj podľa jej zvukových prejavov aj v absolútnej tme, pričom 1.gen. ti aj tak neumožní zver zodpovedne prečítať. Použiteľné nočné videnia, aj to s prísvitom začínajú niekde okolo 1500-2000 eur, všetko zvyšné môže byť dobré tak na airsoft či indoorové hry podobného charakteru, ale nie na serióznu poľovnícku činnosť. Pozorovacie nočné videnie má byť pomocníkom na správne posúdenie zveri, má byť použiteľné vtedy, kde klasická optika nestačí a nato potrebuješ aspoň gen. 2, pričom v čase, keď môžeš zver v noci legálne loviť je aj tak limitom kvalitná optika na zbrani. A počas splnu je naozaj lepšia varianta dobrý pozorovací ďalekohľad ako tubus so zrnitým zeleným obrazom...Nočných videní mi cez ruky prešlo niekoľko, pár kusov na civilnom trhu ani nedostať, preto mám celkom dobrú predstavu od akej triedy ma nočné videnie na poľovnícke účely význam. V tejto kategórii stále platí, že za málo peňazí málo muziky. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 6

off Hoghunter, 26.10.2015 o 18:03

Zdravím chlapi. Aj ja dlhšie rozmýšľam nad nočným. Strop mám pri 600€. Ponúkali mi pevné nočné gen. 1. ale rozmýšľal som aj nad yukonom photon. Ešte som rozmýšľal nad nitesite viper, poprípade pulsar challenger gs 1x20 zásadku. Viem že za tieto peniaze sa nedá zohnať nič čo by fungovalo bez prísvitu, takže to beriem ako samozrejmosť. Čo by ste mi odporučili. ◄ reagovať

off hujer, 26.10.2015 o 12:25

zober si 42 lepsie zaostrenie....za tie peniaze 560€ najlepsie co je na trhu ◄ reagovať

off borza222, 24.10.2015 o 9:26

Vyhni sa digitálom pokiaľ možno, aj v tomto prípade platí za málo peňazí málo muziky. ◄ reagovať

off Ato11, 23.10.2015 o 21:07

Yukon Photon XT 6,5x50 S - Má s tým niekto skúsenosť?? ◄ reagovať

off WolfHunter, 1.10.2015 o 4:34

Leon ak narážaš na mna tak si prečítaj nejlepší príspevok sem od Stagstalkera...vy čecháčci máte trochu popustenú uzdu a vdaka vašej pohodičce to u vás vyzerá jako to vyzerá takže miesto ironických posmeškov si to prečtaj aj niekolko krát...dakujem za pochopenie ◄ reagovať

off Leon, 30.9.2015 o 21:25

Jak je možné že si někdo ani neumí přečíst co je zakázané a chce tady psát o etice a morálce :-)))) ◄ reagovať

off WolfHunter, 30.9.2015 o 20:20

blbost ... končím ked je tma a to može byt ovela skor ako 20,25 stačí že je zamračené neriešim to čo urobí polovička ktorá švacne po tme na hocičo nepáči sa mi postoj ž ja som lepší lebo si pozriem nočním á možem...stále je to o tom že tá zver nemá šancu už ani v noci...o par rokov budeme obhajovat termovizie lebo ochranari pretlačia pralesy a my cez stromy nebudeme vidiet tak využijeme trmoviziu lebo druha polka kúpi delostrelecke kanony a švacne tak či tak??? ◄ reagovať

off majko82, 30.9.2015 o 20:11

Wolfhunter , trošku ťa dám do obrazu. ano tri dni pred a tri dni po , máš pravdu a mimo týchto dní dve hodiny po západe slnka a dve hodiny pred východom . takže dnes keby neni spln je 30 septembra a západ slnka padá na 18,25 hoď takže legálne môžeš loviť do 20.25 - reálne máš o 19.00 tmu jak v rohu , polovica slovenských polovníkov tam do tej pol deviatej sedieť bude a garantujem ti že švacne na každú machulu čo sa ukáže a je mu jedno čo to je !!! preto je mne osobne pozorovacie nočné pomocníkom že si tú zver dôkladne obzriem a posudim a potom vystrelím na machulu (samozrejme ak som si istý dobrou ranou ) a to že zver nemá šancu ??? strielam len na to čo mám v povolenke a loví sa len do výšky plánu !!! nič viac !! Lovu Zdar ◄ reagovať

off WolfHunter, 30.9.2015 o 19:47

aj toto je obraz dnesneho polovníctva kedy technika maximalne okresala sance zveri a aj tak poniektorý budu zákon obracat z kazdej strany aby sme sa nikdy nedopracovali k tomu ze ak je nieco zakazane tak to platí a basta...tri dni před a tri dni po splne stacia to uz nemame tolko etiky zeby sme proste kde uz to nejde jednoduchu ukoncili lov a nevyuzivali kadejake a hlavne zakzane prostriedky na rozoznavanie machule?...admin to mal bloknut ten kto si to ulahčuje cez nočak je taký istý jako ten kto potiahne na machulu šak sa to spraví ja rozdiel nevidím v oboch prípadoch je to špatne! ◄ reagovať

off majko82, 30.9.2015 o 19:10

Lubenko česť výnimkám , len škoda že tých výnimiek je málo :) ◄ reagovať

off caky, 30.9.2015 o 17:45

majko,ja peniaze ani neprepijam ani nic podobne.v diskusiach nehucim a netrepem bla bla bla.nepolujem dva dni ani tri.len zdielam nazor so stagstalkerom.a predstav si polujem zhckou.a zatial nemam pocit,ze by som s nou narobil skody.jednoducho nestrielam na vsetko co sa pohne.ja len hovorim to ze za cisteho splnu nam nocne netreba a v noci mimo neho je polovanie zakazane.a mozeme mat neviem aku kvalitnu optiku,v kazdej je bez mesiaca tma. ◄ reagovať

off pepies, 29.9.2015 o 21:04

Lubenko ale nemáš ZHčko. ◄ reagovať

off lubenko, 29.9.2015 o 20:57

majko,neuražaj,mam staru zaissku a ešte som v reviry žiadnu škodu neurobil:):):) ◄ reagovať

off majko82, 29.9.2015 o 18:11

caky , pošanuj si peniažky , neprepi všetko a kup si nočné aj ty a nemusíš tu hučať ako je nočné zakázané a neetické a bla bla bla . raz som to už napísal že radšej si zver nočákom prezriem (pozorovák nie je zakázaný !!! ) a potom cez kvalitnú optiku vystrelím , keď aj na machulu , ale už viem čo tá machula je !nie ako polovica slovenských,, etických,, polovníkov : švác na machulu šak keď to bude bachyňa alebo chovný jeleň , šak ho zatajíme a ked bude lovný tak ho priznáme .bohužial taká je realita . a nočné na zbraň ? osobne ho nepoužívam ale nikoho kto ho má neodsudzujem , určite spravia menej škody v revíroch ako ,,etický,, polovník zo starou 4 zaisskou na ZHčke v lepšom prípade s kačalampou :) ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 7

off borza222, 29.9.2015 o 16:57

caky ked o nočných nechceš počuť tak to nečítaj, ale Jakub 991 sa niečo pýtal ohľadom binokuláru nočného videnia a dostal odpoveď. Na konci príspevku dám obrázok nočného na ktoré sa pýtal jakub a sám zistíš že tento model určite nieje určený na nasadenie na zbraň. A pokiaľ je táto téma nevhodná, neviem prečo ju admin nezablokuje. Nočné videnie - diskusia ◄ reagovať

off duso2, 29.9.2015 o 13:19

Borzu sa nepytajte na nocaky,ten nech ide fusovat s fotopascami. Vsetkym tu odkazujem,ze vsetky tie nocaky do 1000 euro su na 99,99% prva generacia,ktora sumi ked su zhorsene svetelne podmienky tzn. iba hviezdna obloha,zatiahnute oblacnostou atd.Neseriozni predajcovia dotahuju necitlivost prvej generacie infraziaricom,ktory rusi zver.Ked si chce clovek uzit tak aspon 2 plus generaciu,napr. nejaky photonis XD4,aby nevidel namiesto diviaka ciernu machulu. ◄ reagovať

off caky, 26.9.2015 o 16:42

borza222 podobne veci tu pisu aj ini,takze nehovorim celkom od veci a zdielam nazor so stagstalker.uz mi nechci povedat ze polovnik ide v noci na posed bez flinty len s nocnym videnim aby sledoval zver.lebo tu pisu ze oni to chcu iba na pozorovanie.ako jasne,chcel poradit vo vybere.v tom mu asi vies lepsie poradit ako ja,ale v polovnictve by sme sa o nocakoch nemali ani bavit.inac v jednom tvojom prispevku spominas aj rozptyl zasahov.tak nehovor, ze len na pozorovanie. ◄ reagovať

off Jakub991, 23.9.2015 o 8:24

Chcem to len na pozorovanie, a preto by som rad vedel od niekoho, kto už ma s tym skusenosti, či aj v zhoršenych podmienkach to dobre funguje a podobne. ◄ reagovať

off jan2222, 22.9.2015 o 22:46

Osobne nedoporučujem žiadne. Mal som biokulár Tasco, svietilo to do očí, keď som potom pozrel do puškohľadu, tak som za čas nevidel nič. Preto som to predal. Investoval som do výkonnej optiky. Puškohľady aj biokulár majú svetelnosť 56. Keď kamoši idú z čakanej domov, že už nič nevidno, ja by som ešte mohol ostať - ja vidím. A keď už nevidím kríž, tak to je už fakt tma. To už sa ťažko identifikuje aj zver. Potom treba už naozaj končiť a ísť domov. ◄ reagovať

off borza222, 22.9.2015 o 22:05

Predajca sa nemôže vyjadrovať v diskusiách ?? ....teraz neviem či ta to uráža, alebo sa cítiš nedocenený... ◄ reagovať

off Baikal, 22.9.2015 o 20:48

čítali sme slovo predajcu, amen ◄ reagovať

off borza222, 22.9.2015 o 20:29

caky...klídeček, Pulsar Recon a Edge nie su zameriavače ani žiadne pomôcky na streľbu v nočných hodinách...sú to jednoúčelové prístroje určené výhradne na pozorovanie. Nepleť si pojmy a keď budeš mať trochu času poštuduj to, na aby si sa v diskusiách zapájal k veci. ◄ reagovať

off caky, 22.9.2015 o 18:48

Naco su nam potom doby lovu ako myslim 2hodiny predvychodom slnka a 2hodky po jeho zapade,ked sa lovy nocakom.ja som zasadne proti.tu sa pisalo o nezneuzivani atd.nebudte naivni.to uz si neviete pockat na spln?ozajstni polovnici vedia o com su polovacky pri splne.vela zdaru ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 3

off jarodt, 22.9.2015 o 18:24

Nevýhoda Pulsaru Recon je jeho digitálny tzv. pixelový obraz, navyše pôsobí pomerne nepríjemne na oči. Edge je lepšie riešenie, má čistejší obraz, lepšie sa doň pozerá a v kombinácii s výkonným externým prísvitom, ktorý sa dá neskôr dokúpiť podáva lepšie výsledky. ◄ reagovať

off borza222, 22.9.2015 o 16:56

Doporučoval by som ti skorej Pulsar Recon ◄ reagovať

off Jakub991, 21.9.2015 o 15:53

Pulsar edge gs 3,5/50 - zdravím, chcem sa spýtať či mate niekto skúsenosti s týmto nočným videním.Chcem ho kúpiť ako darček a nechcem aby sklamal ;) . Vďaka ◄ reagovať

off majko82, 22.8.2015 o 19:44

je to normálne že po vypnutí ešte chvíľu svieti ale to že v ňom hrká normálne nie je :) ◄ reagovať

zobrazené 241-280 z 593 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie

reklama

Zelené zápisky z poľovníckych chodníkov
Poľovníctvo TEREM