Heming hunting
dnes je piatok,  22. november 2024,  meniny má Cecília,  spln: 15. november 2024,  dnes východ slnka: 07:09,  dnes západ slnka: 15:55
poľovnícke sety poľovníctvo Terem

Nočné videnie - diskusia

autor: off pavelb
pridané: 29.5.2011 15:43

Aké nočné videnie všetko okolo toho. Vaše skúsenosti a postrehy s praxe.

počet zobrazení: 151 528
počet hlasov: 6

Aký je dôvod vášho označenia za nevhodný?

najlepšia odpoveď

off Stagstalker, 12.5.2014 o 19:19

Mňa skôr zaráža ako si tu poniektorí bez hanby diskutujú o streľbe v noci pomocou nočného videnia v štýle "V pohode s tým možes strielat v uplnej tme na 200 metrov bez rozptylu" alebo "Len si zabudol povedať že Dedal má odchylku pri strielaní 4-12cm/100m čo je za tie peniaze neprípustné" alebo "je to top trieda, a hlavne ziadna odchylka pri strelbe, kusal som na 100 m a ide presne!!!! na viac metrov strielat v noci ,no neviem, ale poznam niekoho kto to skusal na 215m a uspesne". Páni, neviem či ste len takí arogantní alebo aj hlúpi, ale keď vám už nič nehovorí zákon a pojem zakázaná zbraň, majte aspoň toľko chochmesu a morálky a nerozoberajte vaše "odborné" skúsenosti na poľovníckom fóre, takéto príspevky sem nepatria. Nemám nič proti pozorovacím nočným videniam, sú to dobrí pomocníci, ale to je aj výkonná optika, je dobré môcť pozorovať čo za zver mám v revíri. Ale to skutočne potrebujete streliť za každú cenu? V tmavej noci? na 100 a viac metrov? Chýba vám doma kúsok mäsa, lebo popri nakupovaní 5000eurových nočákov na neho nevyšlo? Či len treba zaplniť miesto klami diviaka, ktorý sa počas tmavej noci išiel nažrať či vyváľať v blate? Apropo, baví vás vôbec takáto poľovačka, resp. zamysleli ste sa niekedy prečo napriek tomu, že technológia dneška dosahuje neuveriteľné výsledky, nie je plošne v poľovníctve povolená a zavedená? Proste treba dať zveri šancu, poľovníctvo nie je o bezhlavom hlušení pomocou termovízie a laserom navádzaných striel, ale o zachovaní ako tak správneho pomeru medzi lovcom a zverou, aby ešte existovali situácie, že sa proste streliť nedalo. V minulosti tieto situácie boli prirodzené, dnes je na nás, aby sme myšlienku poľovníctva zachovali my, pretože skutočne to nie je len o strieľaní. Ale nato, aby to človek pochopil musí dosiahnuť istú úroveň vnútornej pokory, empatie a úcty k všetkému živému.

dať hlas príspevku | počet hlasov: 210

komentáre

zoradiť
zobrazené 401-440 z 593 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie
off Edu, 11.12.2012 o 17:25

Keď mám povolenku na diviaka je to tomu diviakovi uplne šuma fuk či ho osvieti mesiac alebo baterka alebo infrák . Ak ho odlovím je odlovený ! Ano súhlasím nie je to v rámci zákona čiže je to zakázaný spôsob lovu . ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 1

off Edu, 11.12.2012 o 17:24

duso2 nič Ti neodskočí netrp predsudkami . Takto to odskakuje pri infra prísvite odkaz Neviem keby sa dostalo nočne či termovízne videnie masám nepredpokladám ,že by sa menil plán chovu a lovu I. ten by podľa mňa zostal bez zmeny . Či ??? Ty by si to používal inak ako keď poluješ za svitu mesiaca ? ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off duso2, 11.12.2012 o 17:13

Edu edu...keby sa takato vec (ktora neni koser podla zakona o polovnictve) dostala do ruk masam, tak sa mozeme pozerat na zver akurat do ZOO! Stastie ze to stoji 10000 euro a viac.Ak tak na safari nie v SK horach...BTW v nemecku je dovolene NV/lampy pri love EDU? EDU ja si myslim,ze 980 je totalne neviditelna aj pre zver,ale NV ju nevidia a iba lepsie kamery. Vsak vieme,ze na kanca staci zablesk zo slnecneho svetla na lesklom mobile a utecie,takze ak vidi infrazablesk je to to iste.Uz som sa nechal pocut,ze na lacnych fotopasciach pouzivajucich cervene IR na nizkej frekvencii zver odskoci.... ◄ reagovať

off Edu, 11.12.2012 o 16:41

toto je zaujímavá vec a samozrejme i strelec :-D odkaz ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 21

off Edu, 11.12.2012 o 13:58

duso2 ano samozrejme ,že zver vidí infra prísvit . To ako ju to ruší o tom by som mohol polemizovať . Aby sme nenavodili lživú myšlienku ,že infra ruší zver tak ako osvietenie baterku to je samozrejme nezmysel. ◄ reagovať

off duso2, 11.12.2012 o 13:47

aha tak to mozu byt madarske kusova vyroba...edu bez prisvitu super? Edu suhlasis ze prisvit rusi zver.tzn ze neni zaruka ze ju to nevyrusi? Otazka do plena vidno IR prisvit na tej lidlovke okom (cervenanie)? ◄ reagovať

off fridomf, 11.12.2012 o 13:22

duso2,ja som nepísal,že mám laserluchs,len som ho doporučoval.Mrzí ma že ho nikde neviem nájsť,ale kúpil som ho v Hlohovci tu odkaz ◄ reagovať

off Edu, 11.12.2012 o 13:22

Takže lidlacke nočné videnie funguje uplne spolahlivo nezobrazuje na zeleno ale BW Av výstup je výborná vec zobrazenie na ldc monitore je excelentné . Výborný pomer kvality a ceny . Dá sa i nahrávať a iné možnosti . Slušne funguje i bez prísvitu s prísvitom excelentne . Do 100m je to tip top za tú cenu niet o čom ! Samozrejme že nočné videnia za tisíce eur su niekde inde ,ale to vieme . ◄ reagovať

off duso2, 11.12.2012 o 13:05

Vies tvoje fakty su zvlastne,najprv doporucis laserluchs a potom motas super 920nm IR prisvit,ktory laserluchs nema...odvolavas sa na prakticke skusenosti..tak potom ani boh sa nevyzna...ukaz ten 920 nm laser teda... ◄ reagovať

off fridomf, 11.12.2012 o 12:58

To,že sa to nevyrovná višším generáciám je pravda.(to som už napísal)A to že nemám pravdu mi dokáž ty.Ja ti nemusím nič dokazovať.(a to som tiež už napísal) Možno nie som taký náročný,ako ty. Niekto má nivu,iný zase méďák,ale odvezú sa obaja.Pekný deň. ◄ reagovať

off majko82, 11.12.2012 o 12:56

duso2, to nie fridomf počítal latky na plote na 90m , už si fakt asi rozčúlený :) a hádate sa tu o malichernosti , otázka je kto na čo chce to nočné používať ?? ak sa potrebuješ pozerať diviakom na strapce na 120m tak prosím kúp si nočné za 5000 eur ale myslím že na pozretie na krmovisko čo za zver tam prišla (keď ju počujem ale nevidím ) úplne stačí aj nočné za 300 eur na tých 50-70m . toš môj názor ,, ja cez to strielať nebudem na zver tak nepotrebujem rozoznávať detaily , potrebujem len vidieť čo za zver tam mám ◄ reagovať

off duso2, 11.12.2012 o 12:37

Fridomf tvoje psychologicke rady si nechaj dobre? Dobre, daj sem 920nm kvalitny laser link.Laserluchs a mnoho inych nemeckych taky nema.Aky si mal nevitelny laser?? Daj sem link na snimky a ukaz aky ma super snimok ten tvoj DIGITAL. Mal si trt makovy mozno ti niekto dal do ruk lepsiu dvojku a bol si uveliceny z rozdielu s tvojou jednotkou.Videl si rodny list od toho NV pocet riadkov,citlivost v mA atd? Dokaz ze je to super a potom moje slova zoberiem spat. DIgital je a bude zrnita hracka a nikdy sa to nevyrovna vyssim generaciam.Ak ti to staci tak o tvojich chabych narokoch mam pochybnosti...ja viem precitat diviakovi strapec na 120m (tzn rozlisit pohlavie) ked uz sme pri tom aky to ma mat vykon!!! ◄ reagovať

off duso2, 11.12.2012 o 12:29

Majko slovaci maju zlu vlastnost,kazdy si chce spravit sam,kazdy sa bije do hrude ze je odbornik a mne vadi ak niekto zavadza,lebo jedna pani povedala,lebo si myslim tusim. Ak si fridomf stoji za tym,tak nech zobere lidlaka za 150 euro a neviditelny 980 laserluchs a nech mi urobi snimku tej branicky na 90m.Nech da dokaz ak si za tym stoji.Ja viem,ze na 980 nano su specialne priemyslene kamery za 300 a viac euro a som si na 1000% isty,ze ta jeho lidlovka vbude vidiet trt makovy. Majko chodim z ochranarmi a mojou technikou do 5 pasma do divociny kde sa nepoluje,kde je klud,kde sa zver nevyrusuje lovenim chapes?Skusal som IR prisvit a aj tak mi ten kancec zbystrel a odcupital zo sceny, VIDEL TO,CITIL TO Teplo z IR ci co.Infra do urcitej vlnovej dlzky zver vidi,ale otazka je do akej miery reaguje. Ak chces mat 100% vysledok pasivne nocne BODKA FAJKA ZHASLA ODBORNICI:) ◄ reagovať

off fridomf, 11.12.2012 o 12:25

No počuvaj duso2 môj zlatý.Nočné videnie používam od r 1996.Používal som 1: gen.Asi pred 5-timi rokmi mi bachla na zem a bolo po nej.Kúpil som znova 1. gen.,lebo mi je ľúto dať 3000 eur za 2.gen.Ale sralo ma to odskakovanie pri prisvecovaní.Trafil sa mi kupec a predal som ho bez straty.Kúpil som digitálne NV a k nemu 200 mv 920 nm prísvit.Som s ním maximálne spokojný.Na 100 m prečítam jeleňa a zver neodskakuje.TO MI ÚPLNE POSTAčUJE.Díval som sa aj cez 2+ gen,aj 3. gen.(7400 eur).Je to určite krajší pohľad,ale mne za tie peniaze nestojí.Mám podstatne dôležitejšie vesi kde súkať eurá.Niekto tu písal,že nočáky 1. gen sú pre poľovníctvo nepoužitelné.KRAVINA.Radšej si kúpim nočák za 500 eur,ako trieder za 1500.Nemám prečo klamať.ale dokazovať ti nič nemusím.Ja keď sem niečo napíšem.tak len to čo som zažil.alebo skúsil.A nakoniec k tvojmu vyjadrovaniu.Ak si na nervy.tak užívaj neurol.alebo rudotel.Pomáha to. Toť moja osobná skúsenosť s NV. ◄ reagovať

off majko82, 11.12.2012 o 11:28

duso2 a čo sa rozčuluješ , šak nech si kúpi kto čo chce , nekupujú to tebe ! ty si kup nočné za 3000 euri keď cez iné nevidíš . a len doplním ak v revíry netrieskate po zvery stále s lampášmi a svetlami tak neni zver opatrná a potom ti nereaguje ani na IR svetlo nočného videnia !!! ◄ reagovať

off duso2, 11.12.2012 o 10:25

Boze Fridomf ty mudrc.Do 900nm este stale vidno nepatrne cervenkanie. Ano Laserluchs je spicka ale pretri si oci a pozri sa,ze maju len 850nm (co este vidim) a 980 nm (co je bezpecne neviditelne). Je tam obrovska medzera.Nemaju tam 900nm,920nm. Navyse citlivost kamier na 850nm a 980nm je styrikrat nizsia.980 je na hrane a lacne kamery uz takmer nevidia,takze musis prazit vykon.Tak ukaz nam to totalne neviditelne IR (980nm) s tvojim digital nocakom. Posli nam sem foto a nedristaj,ked tomu nerozumies a nemas s tym prakticke a teoreticke skusenosti.Len digital vidi nad 900nm. Klasicka generacia 2,3,3+ vidi IR len do 880nm !!!!!!!!!!!!!!! Tak nedristaj a nedavaj super rady. Kazdy pouziva IR na tych vasich lacakoch a potom chodia menice s prepalenym fosforom na servis...boze och a zopakujem posledny krat PASIVNE NOCNE NEPOTREBUJE PRISVIT.PRISVIT JE LEN OJEB PREDJACOV ABY DOHNALI CITLIVOST A ZAKAZNIK NIECO VIDEL AJ V REALNEJ TME! ◄ reagovať

off fridomf, 11.12.2012 o 10:01

Tak inak.Neviem či vidí,alebo cíti,ale nereaguje preľaknutím a odskočením,ako pri 800 nm.A to je podstatné. ◄ reagovať

off Edu, 11.12.2012 o 9:00

fridomf možno ťa to prekvapí ale reaguje !!! Netrvrdím že vyskočí a beží a je vidieť ,že infra prísvit zver vidí ! ◄ reagovať

off fridomf, 11.12.2012 o 7:23

Chlapci,zase porovnávate neporovnatelné(myslím tým NV),ale jednu dôležitú vec tu nikto nespomenl.Digitálne nočné videnie pracuje aj s ir-prísvitom o vlnovej dĺžke 920-980 nm a na to zver fakt absolútne nereaguje.Takže,keď si prikúpiš externy ir-prísvit za 450-550 eur,tak máš fasa nočák.odkaz ◄ reagovať

off duso2, 10.12.2012 o 23:47

Edu a este neni hrdzava po stvrtstoroci? ◄ reagovať

off agbar, 10.12.2012 o 23:37

Plne s tebou suhlasim. Ja by som tiez chcel landcurisera a mam nivu a staci mi-musi tak aj ta hracka mi na vnadisku na 70 m staci a ked budu utekat tak raz privyknu. Ja som sa chcel vyjadrit so skusenostou k hracke z lidlu a nechcem porovnovat trabant a maybach ci jak sa to pise ◄ reagovať

off Edu, 10.12.2012 o 23:33

Veru lepšie si je v noci zatrtkať poriadne ako čumieť do ifráku . Preto mám o štvrťstoročie mladšiu frajerku aby som si neničil zrak ! ◄ reagovať

off duso2, 10.12.2012 o 23:13

Infraprisvit je hlupovina,povedz im ze nech si kupia pasivne nocaky.(pasivny = bez infra prisvitu).Zi v iluziach,chod si pozicat do kosic nejaku 2+ku a potom uvidis co je realne nocne,ked mas celu luku na stovky metrov ako na dlani.Touto hrackou chodis po scene jak jelito a hladas ci mozno nieco uvidis...Nech si citatel urobi zaver a kupi kto co chce..ja nexcem ako EDU... ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 3

off agbar, 10.12.2012 o 23:03

To ze im utiekli diviaky ked zapli prisvit mi pred dvoma dnami povedali dvaja kamarati co maju hracky za tie velke prachy ja som to osobne nevidel tak so to nemal pisat prisvit maju a k tym vilam do 100 mi staci vidiet ze tam su potom si domysli co chces ◄ reagovať

off Edu, 10.12.2012 o 22:59

Tak to potom nechcem :-( Ako lajk som žil v omyle . Ďakujem ! ◄ reagovať

off duso2, 10.12.2012 o 22:48

Agbar netrep,uz to pisem xty krat vysoka generacia nepotrebuje infra prsivit,ide pasivne...ked svietis infra zver je spravidla nepokojna reaguje na to...termo nema rozlisenie,vidis ze je tam naha vila,ale nevidis ci ma dvojky kozy,alebo patky cecky:))) Edu aj 21 prvu... ◄ reagovať

off Edu, 10.12.2012 o 22:26

Tak za 2500€ urobím v noci svetlo :-DDD duso2 Za 3500 bude vtom svetle tančiť 20 nahých víl ◄ reagovať

off agbar, 10.12.2012 o 21:44

Nemam hracky na urobenie foto ked sa podari tak foto dolozim a mam kamaratov co maju nocaky za 2500 a vys a ked prisvietia infra tak aj im diviaky odbiehali ja som diviaka pozoroval na 60 m s tym 5 rokov starym lidlakom a on mi neodbehol to je individualne kedy kde a za akych okolnosti. Drahy nocak nechcem to sa skor priklanam k termo to ma vacsie vyuzitie - mozno raz... PS: ver ci nie klucku by som na branke videl keby tam dajaka bola a nejdem sa bavit o poriadnych nocakoch len sa bavim o hracke za 159 eurokorun a idem kupit stainer ranger pro 8x56 ◄ reagovať

off duso2, 10.12.2012 o 20:49

Ty si asi nevidel poriadny pasivny nocak:) Drahe masiny nepotrebuju prisvit,lebo zosilnuju svetlo aj 50000 krat a slapu na hviezdy:) 90 metrov a co si videl na branke,aj klucku:) Ono to zrni jak slak,cize vidis machulu (to je moj zargon).No dobre ked tato hracka za 150 evri je super je to digital tak zober snimok a ukaz nam. Ukazal som Vam Yukon ranger a ten sa da povedat, najlepsie co je medzi digitalmi (puslar atd.) a poviem ti, nechcel by som to ani za 100 evri. Daj nam potom vediet ako ti vystrelia diviaky ked na ne nasvietis infrakom...na pozorovanie zveri hlupost...a priblizit sa ku zveri na 100m je niekedy bohovy problem.Ked budes mat hmlu tak ten infra prisvit ti zahlti ten kuker od odrazu od vodnej pary...ale hraj sa..ja len chcem aby tu nevznikala panika,ze za 150 euro je nejaka bomba super produkt v lidli...po par mesiacoch to predas ked sa s tym nebude dat pozorovat zver...vsak sa tu spytaj kopec majitelov lacnejsich fotopasci s neciernym infra,ktora funguje na podobnom pricipe,ako na to odskakuje zver... ◄ reagovať

off Nio, 10.12.2012 o 20:24

adbar , citam ze si z neho prekvapeny za tie peniaze , tiez som sa nan chystal no zial uz o 9h ho nemali. kedze na drahy kvalitny nemam ani niesom ochotny chcel som aspon pre srandu tento ked aspon neaky ten ucel splni. lenze v lidli ho uz asi nik nezozenie, no nasiel som ho na nete sice o neakych 15e drahsi ale ak je aspon taky ako pises tak nad tym uvazujem. alebo poznas neaku inu dobru znacku ako tento za priblizne tuto cenu?? ◄ reagovať

off agbar, 10.12.2012 o 18:20

Nazdar. Ja som si tu hracku dnes z LIDL-u kupil. Tak poporiadku. Nemám na nič drahé nad 5OO ecok a anio nechcem..., mal som možnosť vyskúšať z lidlu ten straší čo sa predával asi pred 5 rokmi okolo 6000 sk, skusil som aj minox teraz sa predáva za 220 ecok a aj YUKON exelon 4x5O. Ten prvý lidlácky - vidno na zeleno dobre vycentrovaný prísvit tak do 7O m zaostrenie nic moc, yukon prísvit o ničom ako kuhy na terci ale dobrá optika dá sa dobre zaostriť a keď som si k yukonu prisvietil prvým lidláckym tak do 8O m daco vidno, minox daco podobne ako prvý lidlácky. Ten dnešný lidlácky je čiernobiely digitál a bol som z neho fakt prekvapený. Samozrejme v čiernej tme funguje len s prísvitom /ale to aj drahé mašiny ku ktorým sa nevyjadrujem/. Zasvietil som si za domom, podotýkam bez nejakého vonkajšieho rušivého osvetlenia, na bránku vo vzdialenosti 90 a bol som z toho paf, kdeď so na bránke počítal latky - dosky široké 4 cm. Za tie prachy bomba /ako hračka a možno aj na pozorovanie/ Dokedy vydrží je otázne. Chcel som ho len vyskúšať a vrátiť, ale teraz ho už nepustím.... Toť moj názor ◄ reagovať

off duso2, 10.12.2012 o 17:44

Maska uz sme si pisali,kde som ti vravel co je kvalita a co vyriesi tvoj problem so znackami. Ja by som tu hranicu posunul nad 3000,lebo za 2000 je iba druha generacia,ktora je uz za horizontom. ◄ reagovať

správca MMasska, 10.12.2012 o 17:36

to su vraky a strasne aj ten za lidovku aj ten yukon a ten odkaz co si dal duso2 to bez toho aby mu isiel prisvit tak nevidis nic a ze mu ide vkuse ir vidis na znackach a na zvieratach ze sa im odrazaju a svietia oci slusnejsi infrak hladaj od ceny 2200e a hore az do nebies :-DDDDD az od tej sumi sa da hovorit o infraku dovtedy su to len decke sracky co si kuknes pod nohy ale musis svietit lampasom:-DDDDD ◄ reagovať

off duso2, 10.12.2012 o 17:23

Edu tak kup a otestuj:) Inak vraj je to digital.cize IR kamera a prisvit.Bez IR to bude slepe...inak asi to bude sumiet a klasicke IR rusi zver pri pozorovani...vsak tu je nejaka ukazka odkaz Je to na par desiatok metrov iba a to je Yukon za nejakych 500 evri,takze predpokladam,ze toto bude horsie... ◄ reagovať

off Edu, 10.12.2012 o 16:36

No škoda už ráno v Novom Meste nad váhom bol prázdny regál . Vraj mali 4 ks som sa dozvedel od sbs :-D Za tie peniaze to mohla byť naozaj výborná vecička . S výstupom AV uplná paráda i na nahrávanie či zobrazovanie . ◄ reagovať

off steyr, 10.12.2012 o 11:53

ja mám zesissa 8x56, svetlá z dedinských lámp v revíri nemáme, pri mesiaci je to bomba a jasne ze v tedy nv netreba, recenziu by som aj rád videl nejakú realistickú, s infra prísvitom nerozumiem prečo by to nemalo fungovať? ◄ reagovať

off duso2, 10.12.2012 o 11:17

ja mam strach ci vobec clovek cez tuto hracku nieco uvidi.Ak mi tam ma svietit mesiac,alebo svetla z dedinskych lamp,tak to mi staci kvalitny svetelny trieder. Pulsar za 800 euro ma s tym tiez problem,cize nepredpokladam,ze lidovka za 150 bude nieco vidiet.Ale cakam na nejakeho stastneho majitela a na recenziu tu.Som hrozzne zvedavy vy neveriaca slovac:) ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 3

off steyr, 10.12.2012 o 9:10

ja si nemyslím, že je to úplný brak z toho lidla, pomer cena-výkon-úžitok, podľa mňa stojí za zváženie, osobne nad ním tiež uvažujem bo mám len 1,5x zväčšenie, tie lasné do cca 300-400 eur sú porovnateľné a keď chceš profesionálny ak si profesionál tak musíš siahnuť oveľa ale oveľa hlbšie do vrecka, keď na to máš, nie je samozrejme čo riešiť... ◄ reagovať

off duso2, 9.12.2012 o 23:23

Edu edu edu...hadam,neches lidlovku za 150 evri doporucovat profesionalom...myslis,ze za tie peniaze to bude nieco svetaborne? Podla mna nie. ◄ reagovať

off Edu, 9.12.2012 o 22:42

Čo to toto ??? odkaz ◄ reagovať

zobrazené 401-440 z 593 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie

reklama

Zelené zápisky z poľovníckych chodníkov
Poľovníctvo TEREM