Chcel by som sa opytat aka je najlepsia plodina na vysev policka? Policko by malo byt pre srnciu zver. Nadmorska vyska asi 550 m.n.m. Kedy zacat s vysevom? A akymi dalsimi plodinami sa da zvysit uzivnost reviru?
Hunter2010, či je prikrmovanie škodlivé, viem iba z periodík. U nás neprikrmujeme, preto u nás nič ani neuvidíš. Sme najnižšie položená oblasť v SR, kde sa sneh udrží iba pár hodín v roku. Zver sa k potrave dostane za každého počasia. A preto je vitálna, výstavná, ukážková. Prikrmovanie by som ešte najmúdrejšie prirovnal k peniazom - ak by mi chýbali eurá, tak ma "prikrmuj" eurami, nie korunami, ktoré už u nás neplatia. Čo je ešte mierne prirovnanie. Horšie by bolo, ak by boli "prichutené" antraxom. ◄ reagovať
zvyknú sa do pastevných políčok dávať aj: ľadenec rožkatý, kostrava lúčna a červená, mätonoh mnohokvetý, reznačka laločnatá, mätonoh trváci, lipnica lúčna ale aj horčica, kŕmna kapusta, bôb, triticale,vika. ale väčšinou sa kombinuje lucerka, či ďatelina ( buď plazivá alebo lúčna 4N ) s nejakými 2 druhmi tráv a a ovsom v prvom roku. ◄ reagovať
Prikrmovanie urcite nieje skodlive. To si myslite iba vy Jozibaci. chcel by som to tam u Vas vidiet. Hunter2 dakujem za radu. ◄ reagovať
zasej miešanku a to: ovos, hrach (alebo vika),ďatelina (ale nie lucerku).Zasiať v marci apríli , podla počasia. ◄ reagovať
Hunter2010, literatúra, hlavne staršia, je pre zver viac "škodlivá", ako užitočná. Lepšie by bolo sledovať periodiká, Internet, v ktorých sú najčerstvejšie informácie o škodlivosti prikrmovania, defektívnom predrujnom selektívnom odstrele, atď. ◄ reagovať
Nechajme Jozibaciho Jozibacim :D Neviete poradit nejaku odbornu literaturu v ktorej sa docitam o tomto probleme? Alebo literaturu o chove srncej zveri? ◄ reagovať
hunter2010 ak sa dohodneš s vlastníkom :-D môžeš mu na lúke stom zasadiť :-D Len neviem prečo by si to robil ??? Ak nejaké ovocné stromy máš prídi mi prosím ťa zasadiť .Ja Ti dovolím :-D V lese však nemôžeš sadiť žiadne stromy ani zberať žalude či bukvice atď. Ani nemôžeš svojvolne narúšať pôdny kryt . Je uplne jedno v akom lese . Ak to nie je tvoj les alebo nemáš na takúto činnosť povolenie . Ale jozibaci je patologický porušovateľ zákonov takže on môže všetko :-D Ako lesník za ktorého sa vydáva by mal takéto veci ovládať !!! ◄ reagovať
Edu ani keby ste sa dohodol s vlastnikom luky nemozete tam nejaky ovocny strom zasadit??? ◄ reagovať
jozibaci rubný les teeeeda noooo :-D Jaaaaj táááák teda znie tvoja rada pre poľovníkov ,že by mali vysádzať mäkké dreviny :-DDD a dokonca maliny :-D to sú novoty :-D . A čo ostružiny tiež či ? A v ktorom lese by sa mali takto svojvolne angažovať Jozi ? V národých parkoch či súkromných lesoch ? Alebo v štátnych lesoch ? Mňa to veľmi zaujíma kde môže poľovník svojvolne vysádzať dreviny podľa tvojej chorej hlavy ??? Super rady tu rozdávaš ako treba zákon o poľovníctve porušovať .Ako si môže poľovník v lese vraj sadiť čo sa mu uráči . A iné kktiny. Jozibaci ovos a ďateľina ktorou si asi myslel lucernu nebudú kontraproduktívne ,lebo oboch plodín máme stovky hektárov vysiatych po revíri . Výsev robia PD :-D taktiež tej pšenice a kukurice ,ktorej sa tak veľmi bojíš Ty estonska kamera :-D Naozaj potrebuješ odbornú pomoc . Tvoje rady zostavájú našťastie iba v teoretickej rovine v panelákovej krabičke za stolom . ◄ reagovať
Ako Edu napisal policko by malo sluzit ako vnadisko. Takze by malo "vytiahnut" zver z lesa. U nas v reviri polnohospodarske kultury nemame. Myslite ze je dobre prikrmovat aj v lete? ◄ reagovať
Ideálne políčko by malo odlákať zver z poľnohospodárskych polí a nasmerovať ju do rubného lesa, kde napácha najmenej škôd na porastoch. Topinambur je najvhodnejší, pravda, ak ho nepestujú v blízkosti aj farmári. Potom najvhodnejšie je vysadiť ohryzové kry a dreviny, ktoré zver v danej lokalite najviac obľubuje, ale ktoré sú v blízkosti mladých porastov, najviac ohrozených hlavne lúpaním. Čiže odlákať zver k starým porastom, s hrubou borkou /kôrou/, pre ktorú zver stromom neublíži. Konkrétny príklad - ak zver rada obhrýza smrek v blízkosti mladého porastu, ten vysádzať do blízkosti starého. Veľmi vhodné sú aj kry, malina,... Ovos a ďatelina môžu byť kontraproduktívne - môžu sťahovať zver z lesa do polí. ◄ reagovať
Cim by sa dala zvysit uzivnost? Rozmyslal som ze zasejem ovos a pod to by sla datelina. A zo 2 stran by som okola policka nasadil topinambur. Je to dobry napad? Dakujem za rady. ◄ reagovať
Úživnosť revíru políčkom nezvýšiš , Nejaké miešanky a lucerku by som poradil ako také vnadisko . ◄ reagovať
nejlepší pro srnčí je pohanka ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.