dnes je nedeľa,  22. december 2024,  meniny má Adela,  spln: 15. december 2024,  dnes východ slnka: 07:40,  dnes západ slnka: 15:50
poľovnícke sety poľovníctvo Terem

Policko - diskusia

autor: off hunter2010
pridané: 17.4.2011 20:32

Chcel by som sa opytat aka je najlepsia plodina na vysev policka? Policko by malo byt pre srnciu zver. Nadmorska vyska asi 550 m.n.m. Kedy zacat s vysevom? A akymi dalsimi plodinami sa da zvysit uzivnost reviru?

počet zobrazení: 14 250
počet hlasov: 0
okruh tém: poľovníctvo

Aký je dôvod vášho označenia za nevhodný?

komentáre

zoradiť
zobrazené 81-120 z 138 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie
off lesnica1, 22.4.2011 o 19:11

prosím ťa a u akého druhu je kôra základnou potravou? a ked je prvoradá výživa plodu...samce nelúpu? ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off Jozibaci, 22.4.2011 o 14:20

Pavian, trafil si klinec po hlavičke - poličko, ako potravná báza, je naozaj len na spestrenie jedálnička. Myslím si preto, že je to druhoradá záležitosť a efektívnejšie by bolo v tomto období dopriať zveri základnú potravu - kôru drevín. V tejto súvislosti vyšiel zaujímavý článoček vo Světe myslivosti č. 4/2011, str. 53. S uvádzanými dôvodmi, prečo jelenia zver lúpe, síce nesúhlasím /kvôli vode, uhľohydrátom, zlepšeniu zažívania a parazitom/, pretože pravdou je, že prvoradá je výživa plodu a laktácia. A kôra obsahuje tú štandardnú, optimálnu zložku živín. Každopádne však zver práve teraz intenzívne lúpe - prúdi miazga. Uprednostniť by sme mali preto ochranu hospodárskych drevín v hrúbke do 15 cm pred zakladaním políčok. Aj s tými možno súhlasiť, najmä s trvalými plodinami - lucerkou a topinamburom. ◄ reagovať

off pavian, 21.4.2011 o 18:46

Zase sa to strháva do osočovania, urážok a primitívností... Hunter2010, skús sa popozerať po knihe od Hromasa Dřeniny pro včely a zvěř, zbytočne sa vyhneš tomuto marasu a ušetríš kopec času. ;) Úživnosť nejako veľa nezvýšiš, ale určite to bude spestrenie jedálnička či to bude vhodné ako forma vnadenia. Daj na osvedčnú lucernu, pohánku, ovos či topinambur, sú univerzálne, lacné a ľahko dostupné... ◄ reagovať

off lukasb, 21.4.2011 o 11:18

..mnoo..495 prispevkov...tak na to budem potrebvat riadny odvar zihlavoveho caju :D ◄ reagovať

off Jelsovec, 21.4.2011 o 8:01

Lukáš, veľa trpezlivosti ti želám. Garantujem ti, že keď to zvládneš prečítať bez kvapky alkoholu, tak z toho pretlaku inovátorských teórii nášho Veľmajstra si rovno začneš písať oponentúru na vlastnú diplomovku a budeš pokračovať dizertačkou :) Pandúr, to máš ešte štastie, že si len kocúrkovčan :) ja , Edu, orol a ďalší sme sa o sebe iné veci podozvedali :) hlavne, keď náš expert na faunu a flóru v Slnečnej sústave a priľahlých galaxiách, vo svojich príspevkoch tituloval sám seba že : " my inteligentnejší..." :) goret, Joža som poznal, dobrý chlap, jeho obĺúbená veta bola : "Až naštíte". Teda "až na štíte". tak ... ◄ reagovať

off goret, 21.4.2011 o 6:52

lukasb, náhodou videl, ale iba jedného, volal sa Jožo Srnec ◄ reagovať

off Edu, 20.4.2011 o 23:03

:-DDDDDDDDDDD ◄ reagovať

off pandur1, 20.4.2011 o 19:31

Jelsovec, už som si to všimol :-))), ale to že má odovzdať OP nad tým trvááááám, napísal by som mu aj diagnózu, ale ako napísal jozibaci, od kocurkovcana1 by to asi neprijal :-)))) ◄ reagovať

off lukasb, 20.4.2011 o 16:27

jelsovec..idem si tusim precitat tu debatu..lebo toto bolo plodne odreagovanie sa od pisania diplomovky :D .. ..na rovinu jelsovec a hunter2 - zaujimave typy;).. ...goret:: a to si nevidel este srncov, prehanat sa po strmych stitoch gerlachu?..predsa je uplne normalne, ze u nas pri trnave sa prehanaju kamziky..:)) ◄ reagovať

off goret, 20.4.2011 o 15:19

bingo, to je ono! novinky z iných galaxií si treba všímať, ale u nás radšej zatiaľ neaplikovať, ale možno raz ... kto vie ako u nás bude, ako dopadneme :) ◄ reagovať

off Jelsovec, 20.4.2011 o 14:53

pandur:) jóžibáči ti nemá dvíhať tlak, on ťa má rozosmiať...to je jeho poslanie v tejto galaxii, kým po neho nepriletí materská loď :)ak si ešte nečítal debatu Kde postaviť krmelec - tak tam len boli perly ducha, hodné zapísania do análov:) ◄ reagovať

off pandur1, 20.4.2011 o 14:53

Asi to tak bude lepšie, lebo viesť s ním plodnú diskusiu nemá zmysel :-)), asi sa k Vám pridám na zber tulcov :-))), ak nepôjdem zbierať kamzíčie "rožky" do Tesca :-)) ◄ reagovať

off goret, 20.4.2011 o 14:50

tak to zober ako hru o top chujovinu, pozri sa na Jelsovca a mňa a napíš ešte väčšiu :) ◄ reagovať

off pandur1, 20.4.2011 o 14:44

Goret samozrejme, veď som ani nenapísal že treba prikrmovať vodou. Už ma tie jeho blbosti vytáčajú, tak som to napísal trochu nezroz. :-))) ◄ reagovať

off goret, 20.4.2011 o 14:25

vodou na neprikrmuje, ale pripája :) ◄ reagovať

off pandur1, 20.4.2011 o 14:10

Jozibaci, odvzdaj občiansky preukaz, lebo taký ako Ty patria na psychiatriu a nie do normálneho života. Ukáž mi tých odborníkov čo tvrdia, že zver v zime netreba prikrmovať. Myslíš, že v TANAPE resp. v Tatrách žijú len kamzíky? Tými tvojimi "uvedomelými" rečami môžeš ohurovať možno deti v materskej škole, aj keď už aj tie vedia, čo je stav núdze zveri a že treba zver prikrmovať a to nie len v zime, ale aj v lete po zbere úrody. A hlavne v letných mesiacoch keď sú teploty nad 30 C a zver nemá prirodzený zdroj vody, tak jej ju treba dať. A ak máš iný názor nechaj si ho radšej pre seba, lebo si tu každému na smiech Ty "ODBORNÍK". ◄ reagovať

off goret, 20.4.2011 o 12:36

jasné, koncom augusta, to si ľahko zapamätám, lebo vtedy u nás vrcholí čas núdze ◄ reagovať

off Jelsovec, 20.4.2011 o 12:07

lesnica, ty nás máš rada, keď ho s nami posielaš:)) toľko antidepresív mi nedajú v lekárni:) goret beriem ta za slovo, na oplátku ty prídeš ku mne na muflónie zhody. tak koncom augusta to začne. ak dovtedy jóžibáči nezakáže poľovníkov ústavným zákonom, lebo prikrmujú a podávajú soľ... ◄ reagovať

off goret, 20.4.2011 o 12:07

môže ísť aj on, ak prinesie zopár púčikov lišajníka spod Gerlachu ◄ reagovať

off lesnica1, 20.4.2011 o 11:49

a zoberte aj jozibaciho :-) ◄ reagovať

off goret, 20.4.2011 o 11:30

Jelsovec, ak by si prišiel k nám, mohli by sme spolu zájsť do Gadera pohľadať nejaké kamzíčie zhody. Čo ty na to? ◄ reagovať

off Jelsovec, 20.4.2011 o 11:05

jóžibáči ak vývoj plodu u srnca a kamzíka je rovnaký, tak aj u kamzíka existuje latentná gravidita? ◄ reagovať

off lesnica1, 20.4.2011 o 10:55

rovnako sa pária všetky cicavce...životne dôležité orgány pracujú rovnako u každého, či kravy alebo opice. Funkcie? aké? bavíme sa o anatomii a fyziologii tráv. traktu, ak sa nemýlim. Ked sú tieto druhy tak rovnaké, tak prečo zver srnčia je konzument koncentrovanej potravy a teda nie je adaptovaná na trávenie hrubej vlákniny, ale kamzíky sú prechodným typom. tak aké na chlp rovnaké? ◄ reagovať

off Jelsovec, 20.4.2011 o 10:54

goret, len pozor na colníkov :))) ◄ reagovať

off Jozibaci, 20.4.2011 o 10:38

Lesnica1, niekoľko mesačný nedostatok kvality a kvantity potravy každopádne by ak nie znemožnil priebeh gravidity, alebo ruje, tak by ich aspoň hendikepoval. Dôsledkom by bolo poškodenie, alebo celkové usmrtenie plodu, potrat. Preto ak kamzice plodia plnohodnotné kamzíčatá, aj kvalita a kvantita potravy pod Gerlachom musí byť plnohodnotná v čase ich prenatálneho vývoja - v zime. Čiže platí tu priama úmera. Srnec a kamzík nie sú dva úplne rozdielne druhy. Anatomicky sú na chlp rovnaké - sú teplokrvné, rovnako sa pária, iba s tým rozdielom, že srnec v júli, kamzík v novembri. Životne dôležité orgány a funkcie pracujú tiež na chlp rovnako. Rozdiely sú iba v druhotných pohlavných orgánoch - parožky a rožky. Trávenie a vývoj plodu fungujú úplne rovnako. ◄ reagovať

off goret, 20.4.2011 o 10:18

a do rohu nejakú plánku, a vlastne i to je plodonosná drevina :) ◄ reagovať

off Jelsovec, 20.4.2011 o 9:42

na margo toho zvýšenia úživnosti. ideálne by bolo si porobiť nejaké škôlky, oplotené samozrejme, ktoré by si potom cez zimu sprístupnil zveri. najlepšie by bolo dať rýchlo rastúce dreviny. často sa používa viacero druhov vŕb, prípadne agát. je tam veľa premenných, závisí to od lokality, intenzity obhryzu či doplnkového prikrmovania. musíš vyskúšať, čo sa ti lepšie osvečí.ale začni asi s kombináciou políčka + rýchlo rastúce dreviny + nejaká výsadba plodonosných stromov.beh na dlhé trate,ale výsledky sa dostavia :) ◄ reagovať

off lesnica1, 20.4.2011 o 9:36

že ťa to ešte baví, jozibaci. Čas núdze samozrejme v zime existuje. Evolúciou a fyziologicky sa druhy u nás žijúce k našim podmienkam adaptovali. Keby to tak nebolo, dávno by uhynuli. Neviem čo má niekoľko mesačný nedostatok kvality a kvantity potravy spoločný so znemožnením priebehu gravidity alebo ruje...To je jedna vec a druhá-prečo porovnávaš dva úplne rozdielne druhy, ktoré majú úplne iné požiadavky na svoje prostredie? ◄ reagovať

off Jozibaci, 20.4.2011 o 9:27

Čas núdze v zime NEEXISTUJE. Zver by sa nemohla páriť, gravidovať, ani vrhať mláďatá. Táto skutočnosť totálne vyvracia stav núdze. A následne na to potrebu prikrmovania. To nemohli mať pravdu ani naši prastarí otcovia, ani otitulovaní ľudia. Iba ak v jednom prípade - ak by sa zver rozmnožovala iba v revíroch s políčkami. No ale ak sa kamzíky rozmnožujú pod Gerlachom bez políčok... ◄ reagovať

off goret, 20.4.2011 o 7:16

hanter2010 sa pýta, čím osiať políčko pre srnčiu zver v cca 550mnm. Viacerí mu tu rozumne poradli a nemuseli to konzultovať s otitulovanými znalcami, veď už naši prastarí otcovia vedeli, že vďaka takýmto políčkam sprístupnených v jesennom období, zver dokáže v čase núdze ľahšie vzdorovať nielen hladu a chladu, ale aj predátorom. ◄ reagovať

off Jozibaci, 20.4.2011 o 6:55

pandur1, o neprikrmovaní kamzíkov sme tu už toho popísali, o hnačkujúcej pšenici a balastnej kukurici tiež, ale zaujímalo by nás, kde sa ukrývajú púčiky stromov pri -20 °C mrazoch. Alebo niekam migrujú? Ty Kocúrkovčan1. Podľa mňa a nás, ostatných normálnych znalcov zveri a prírody, ostávajú presne na tom istom konáriku, ako aj pri +20 °C, či pri -50°C. Máš veľké medzery vo vedomostiach. Musíš pridať, ak s nami chceš odborne komunikovať. Tie vedomosti, čo mám ja, sú od odborných znalcov, nie z mojej hlavy. A ak sú aj podľa teba od hlupákov, tak si podaj ruku s podobnými paranoikmi. Napr. s Edom. Na smiech môžem byť len paranoikom. ◄ reagovať

off Edu, 19.4.2011 o 20:03

Jozibaci Ty si toho mnoho nepočul a čo je horšie aj mnoho počul a svojou chorou hlavou pospájal do absolútnych bludov .Miešaš tu estonsku kameru s bizonom ,Antarktídou a primiešaváš Slovensko v pomere akom sa Ti chce . Všetkým si na smiech a všaetci vedia ,že si chorý .Jedinému tebe to vôbec neprekáža :-DD ◄ reagovať

off pandur1, 19.4.2011 o 18:40

Jozibaci, tak takéto hlúposti som už dávno nepočul, pouč nás ešte ako v TANAPE zver neprikrmuju, ako zver dostane hnačky zo pšenice a kukurice, ako si bažant najde v 20 stupňových mrazoch "životudarné" púčiky na stromoch, ako diviakom nechutí klasová kukurica atď... atď, nechcel som sa zapojiť do tejto diskusie, ale tie tvoje hlúpe komentáre ma nenechajú, aby som sa nevyjadril. Pre hunter2, prečo myslíš že na políčko by nemala ísť lucerka? Súhlasím s tebou, že by tam mala ísť miešanka, ale treba dodržať určité percento a skladbu plodín, tak aby zver nedostala hnačky (ako hovorí jožibači, čo sa môže stať) moc by som neodporúčal dať topinabur tam, kde je väčší výskyt diaviakov (čo je v dnešnej dobe asi na celom Slovensku:-))) ), pretože z políčka za noc môže zostať len oranisko :-). ◄ reagovať

off Jozibaci, 19.4.2011 o 15:56

Diviakom určite viac pomôže vegetácia a živočíšstvo pod snehom, ktoré nie sú celkom bez života a bažanty nad snehom nájdu dosť pukov na letorastoch, či inej nehnačkovej potravy. Ešte som nepočul, že by niekde pohynuli diviaky a bažanty od hladu v zime. Najmä v nížinných oblastiach. ◄ reagovať

off Edu, 19.4.2011 o 15:23

Áno jozibaci najmä diviaky si pochutia na tej kôre a tiež bažant v trojmetrovom snehu. ◄ reagovať

off Jozibaci, 19.4.2011 o 15:11

Goret, vôbec to nie je mlátenie prázdnej slamy. Naopak - verím, že to číta kvantum ľudí a premýšľa. Apelovať na kompetentné orgány? Nepoznám nikoho a keby aj, sám hlavou múr neprerazím. Tu je to verejné, účinné a čas ukáže, či budeme naďalej debilne prikrmovať škodlivinami, alebo zvíťazí zdravý, sedliacky rozum. Hunter2010. Choď sa spýtať do Tatier, či ochranári kupujú kamzíkom snežnice. A žije tam aj zver srnčia, diviačia, jelenia, ktorým za potravu slúžia letorasty drevín nad snehom... A snehu majú aj 4 metre. Je treba si uvedomiť, že toľko snehu naraz nespadne a pri postupnom padaní sa sneh zhutňuje, stáva sa pevným. Zver však aj tak zostupuje do dolín s menšou vrstvou snehu a prikrmovaním sa udržať nedá /skúsenosti, uvedené v PaR z okresu Bardejov/. Iba ak oplotením, ale to už nie je o voľnom revíri. Najhoršie je relatívne diviačej zveri, ktorá si razí cestu revírom, ako tank. A keď jej k tomu "pomôžeme" hnačkovou pšenicou, zmrznutou silážou, tak jej niet vôbec čo závidieť. A už nepíšem o malej, srnčej. Kocúrkovo je proti našej starostlivosti o zver akademickou dedinou. Čo dedinou, mestom, ak nie veľkomestom. ◄ reagovať

off hunter2010, 19.4.2011 o 14:22

Chcel by som vidiet ako by sa zver dostala k potrave v 3 metrovej vrstve snehu. Vecsiu blbost som nepocul a ani necital. To jej asi musime potom kupovat miesto krmenia sneznice :D ◄ reagovať

off goret, 19.4.2011 o 10:35

Jožibáči, tu je to iba mlátenie prázdnej slamy, skús radšej v tomto smere apelovať na orgány, ktoré poľovníkom predpisujú zimné prikrmovacie dávky podľa druhov a stavov zveri a potom nám daj vedieť ako si pochodil. ◄ reagovať

off Jozibaci, 19.4.2011 o 10:27

Zver sa dostane k potrave, aj keby ste mali snehu po krk. Jej stačí ohryz letorastov a k tým sa dostane aj pri 3 metrovej vrstve snehu. Alebo sa opýtam takto - videl si už vyhladovanú zver v zime? Či dokonca uhynutú od hladu? Ja som tu celú zimu, lepšie povedané, už niekoľko zím vyzýval čitateľov, ak niečo také nájdu, nech dajú vedieť. Pošlem kamióny na zdochliny. Neozval sa ani jeden. Čo pre mňa jednoznačne znamená, že zver od zimy nehynie ani na Slovensku, ani nikde na svete s teplotami aj pod -60 °C. aj viac. ◄ reagovať

off hunter2010, 19.4.2011 o 10:18

U nas mame zelu zimu aj po pas snehu. Chcel by som vidiet tu zver co by sa tam dostala. ◄ reagovať

zobrazené 81-120 z 138 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie

reklama

Zelené zápisky z poľovníckych chodníkov
www.LUK.sk