Chcel by som sa opytat aka je najlepsia plodina na vysev policka? Policko by malo byt pre srnciu zver. Nadmorska vyska asi 550 m.n.m. Kedy zacat s vysevom? A akymi dalsimi plodinami sa da zvysit uzivnost reviru?
prosím ťa a u akého druhu je kôra základnou potravou? a ked je prvoradá výživa plodu...samce nelúpu? ◄ reagovať
Pavian, trafil si klinec po hlavičke - poličko, ako potravná báza, je naozaj len na spestrenie jedálnička. Myslím si preto, že je to druhoradá záležitosť a efektívnejšie by bolo v tomto období dopriať zveri základnú potravu - kôru drevín. V tejto súvislosti vyšiel zaujímavý článoček vo Světe myslivosti č. 4/2011, str. 53. S uvádzanými dôvodmi, prečo jelenia zver lúpe, síce nesúhlasím /kvôli vode, uhľohydrátom, zlepšeniu zažívania a parazitom/, pretože pravdou je, že prvoradá je výživa plodu a laktácia. A kôra obsahuje tú štandardnú, optimálnu zložku živín. Každopádne však zver práve teraz intenzívne lúpe - prúdi miazga. Uprednostniť by sme mali preto ochranu hospodárskych drevín v hrúbke do 15 cm pred zakladaním políčok. Aj s tými možno súhlasiť, najmä s trvalými plodinami - lucerkou a topinamburom. ◄ reagovať
Zase sa to strháva do osočovania, urážok a primitívností... Hunter2010, skús sa popozerať po knihe od Hromasa Dřeniny pro včely a zvěř, zbytočne sa vyhneš tomuto marasu a ušetríš kopec času. ;) Úživnosť nejako veľa nezvýšiš, ale určite to bude spestrenie jedálnička či to bude vhodné ako forma vnadenia. Daj na osvedčnú lucernu, pohánku, ovos či topinambur, sú univerzálne, lacné a ľahko dostupné... ◄ reagovať
..mnoo..495 prispevkov...tak na to budem potrebvat riadny odvar zihlavoveho caju :D ◄ reagovať
Lukáš, veľa trpezlivosti ti želám. Garantujem ti, že keď to zvládneš prečítať bez kvapky alkoholu, tak z toho pretlaku inovátorských teórii nášho Veľmajstra si rovno začneš písať oponentúru na vlastnú diplomovku a budeš pokračovať dizertačkou :) Pandúr, to máš ešte štastie, že si len kocúrkovčan :) ja , Edu, orol a ďalší sme sa o sebe iné veci podozvedali :) hlavne, keď náš expert na faunu a flóru v Slnečnej sústave a priľahlých galaxiách, vo svojich príspevkoch tituloval sám seba že : " my inteligentnejší..." :) goret, Joža som poznal, dobrý chlap, jeho obĺúbená veta bola : "Až naštíte". Teda "až na štíte". tak ... ◄ reagovať
lukasb, náhodou videl, ale iba jedného, volal sa Jožo Srnec ◄ reagovať
Jelsovec, už som si to všimol :-))), ale to že má odovzdať OP nad tým trvááááám, napísal by som mu aj diagnózu, ale ako napísal jozibaci, od kocurkovcana1 by to asi neprijal :-)))) ◄ reagovať
jelsovec..idem si tusim precitat tu debatu..lebo toto bolo plodne odreagovanie sa od pisania diplomovky :D .. ..na rovinu jelsovec a hunter2 - zaujimave typy;).. ...goret:: a to si nevidel este srncov, prehanat sa po strmych stitoch gerlachu?..predsa je uplne normalne, ze u nas pri trnave sa prehanaju kamziky..:)) ◄ reagovať