Chcel by som sa opytat aka je najlepsia plodina na vysev policka? Policko by malo byt pre srnciu zver. Nadmorska vyska asi 550 m.n.m. Kedy zacat s vysevom? A akymi dalsimi plodinami sa da zvysit uzivnost reviru?
Jozibaci, s gramatikou odbočujeme od témy, takže o tom sa tu baviť nebudem. A tie termíny- v každom jazyku vznikajú nové, ale tie, čo si použil Ty, tie ešte nevznikli, ani nevzniknú. Sám si napísal, že sa bavíme o odbornej téme, tak sa bavme odborne. Ale aj keď som poukázala na Tvoje nesprávne termíny, aj tak si tvrdíš svoje a prekrúcaš a takto sa diskutovať naozaj nedá. ◄ reagovať
Jozibaci vedie diskusie sám zo sebou odkaz ako Jozef Begala. Aj tam všetkých nadchýňa svojou múdrosťou..........ale nič ku veci, ako ani tu. ◄ reagovať
lesnica1. Kŕmnu drevinu som prirovnal ku krmnej mrkve a tá je vždy kŕmna - v zemi i v zmesi. A keď som použil tento výraz ako prvý, potom mi lichotíš. Veľa výrazov sa nepoužívalo a teraz sa používa. Pred rokmi, ak by som svojej babke povedal, že bude Internet a na ňom si budem "hrkútať" s lesnicou1, tiež by krútila hlavou a nerozumela by mi. Kŕmne dreviny nie sú plodonosné /teda nemusia byť - napr agát, topoľ/ - plod a kôra sú dva diametrálne rozdielne pojmy - bukvica a kôra buka. Aj doba ich brania je rozdielna - kôru zver lúpe na jar, keď prúdi miazga a bukvice na jeseň, po ich opade. A čo sa týka vzdelania - to ťa musí niekto vyhecovať, aby si neprznila našu krásnu slovenčinu? A písala správne iba v "korešpondencii" s Jožibáčim? Prečo iba so mnou? A tie pojmy - krmivo, potrava. Nad tým som sa ozaj pozastavil, pretože termín krmivo sa používa v súvislosti so zvieratami. Ale aj potrava sa používa tak isto. často však počuť aj o kŕmení detí, najmä batoliat. Tak neviem. Podstatné ale je, že krmivom môže byť aj krmivo na koreni - teda kôra na strome, listy, puky, letorasty na kroch a mladých drevinách. Bez spracovávania do zmesí. Orol, ja som to nepoužil, ako zbraň. Len som tým dal najavo, že nikto z našej rodiny nemá záujem o takúto literatúru. Mňa nezaujíma minulosť politiky, mňa zaujíma budúcnosť poľovníctva a o nej tam zrejme nie je ani slovko. ◄ reagovať
Jozibaci, to aj ja mám odteraz uvádzať v našej "korenšpodencii" tvojho otca, mamu, rodinu atď a používať ich ako „zbraň“ proti tebe??? To si chlap??? To robí len obyčajné sprosté udavačské komunistické prasa bez sebarefleksie chrokkajúce si samo pre seba. S takým špicľom je ťažko. P.s- a tá kniha odkaz je naozaj veľmi dobrou knihou. Neviem, prečo sa zdráhaš si ju prečítať :-o))))))))) ◄ reagovať
jozibaci, ty mne ideš niečo písať o odbornosti? To máš teda šťastie, že až taký odbroník nie som. Tí, čo sú, by ťa dávno rozotreli na topánkach. Ked sa chceš baviť o odborných veciach, tak sa vyjadruj odborne správne! Porastná drevina? Nič také neexistuje, ani kŕmna drevina neexistuje. Vystúp s tým na dákej konferencii alebo v publikácii, tak všetci budú len krútiť hlavami a nikto ti nebude rozumieť. Ak sa chceš baviť o škodách zverou, tie sa zisťujú len na drevinách, ktoré uvádza LHP. Tými kŕmnymi si možno myslel plodonosné...alebo...alebo sú to ohryzové? Také v lesníctve poznáme, ale kŕmne určite nie. A aj tie ohryzové neslúžia ako krmivo, ale ako potrava...to si tiež s pojmami mimo.Ako krmivo by slúžili, keby si z nich spravil kŕmnu zmes a zveri ich predkladal. A ohryz na ohryzových plochách sa možno tak zisťuje pri dákom výskume, ale nie len tak, kedže pri škodách ide o ekonomiku- kvalitu dreva, sortimenty...predsa to nebudem zisťovať na ohryz. drevinách. Tie sa môžu zmladzovať a ohrádzať- aj to akurát tak v oborách.A čo sem zase pletieš ovce? A čo sa týka môjho vzdelania- to radšej nerieš-veci, ako začiatočné veľké písmeno atď...už ked nemáš argumenty, tak sa budeš chytať takýchto vecí? Prosím Ťa...Ale dobre, ked na tom trváš, s tebou si budem písať úplne gramaticky správne. Dúfam, že mi dáke preklepy prepáčiš. To je naozaj jediné, čo sa Tebe nedá vytknúť-gramatika. ◄ reagovať
Lesnica1. Porastná drevina je možno neobvyklý názov, ale je myslený ako hospodárska, cieľová drevina, určená po vyťažení na priemyselné spracovanie. Kŕmna drevina je zasa ako kŕmna mrkva - určená pre zvieratá. Nie na kuchynské spracovanie pre ľudí. Ale s tebou je to ťažké rozoberať, keď tu píšeš, ako keby si nemala ukončenú ani základnú školu - vo všetkých jazykoch sa vety začínajú veľkým písmenom. Viem, že je to odo mňa nezdvorilé voči žene, ale toto je odborné poľovnícke fórum. Ku ktorému patrí aj lingvistická úroveň. Ešte k tým škodám na ohryzových drevinách - o to ide. Budú slúžiť, ako krmivo, preto to nie je o poškodzovaní drevín, ale o potravnej báze. Podľa teba by to bolo rovnakým nezmyslom, ako počítať škody na tráve, na vyhradených pasienkoch, kde sa pasú ovce. Orol, ak by som bol neslušný, tak by som ti poradil tú knihu poslať vlastnému otcovi, nie mne, pretože už jej názov je hulvátsky a ja hulvát nie som. Som slušne vychovaný, preto ti radím - neposielaj mi, ušetríš za knihu, balné i poštovné, pretože by skončila v kontajneri bez toho, že by som ju vôbec zobral do rúk. Orin, do zeme sa zakop ty, pretože pre poľovníctvo si tu nenapísal ani čiarku a sv. Hubert by bol len rád. A zver, samozrejme, ešte radšej. ◄ reagovať
ale no tak chlapci...diskusia sa dá viesť aj bez nadávok a urážania ◄ reagovať
orol ja určite prispejem na ten nádherný narodeninový darček :-)) ◄ reagovať
jozibáci vy asi viete len čítať,ale rozmýšlať už nie.To ste riadne prestrelili.Odporúčam zobrať si lopatu a rýl ,vykopať si jamu,lahnúť si do nej a prihrnúť sa so zemou. ◄ reagovať
Popis: Kokotismus - postihuje podstatnou část populace - a přitom většina kokotů ani v nejmenším netuší, že jsou kokoty! Kniha, která vám objasní mnohé záhady společnosti odkaz P.s- navrhujem jozimu kúpiť na narodeniny... ◄ reagovať
jozibaci, teraz si ma tak rozosmial!!!aj každého lesníka. čo sú to porastné dreviny? čo sú kŕmne dreviny? a ešte jedna vec-ak sa zakladajú plochy ohryzových drevín, tak sa na nich určite nebudú počítať škody!!! ◄ reagovať
Nie pre každého je to normálna vec. Tam, kde nie je nálet, je treba ho doplniť. Najlepšie už odrastenými sadenicami s koreňovým balom. Dôležitá je však dohoda s lesníkmi, aby sa nerátali do porastných drevín, ale do kŕmnych a po ohrýzaní sa nekvalifikovali, ako škody na lese. ◄ reagovať
Jozibaci zdravím vás....neviem prečo ste z toho taký prekvapený.Ved je to normálna vec. iba by som vás trochu doplnil. Ohryzové plochy sa vačšinou nevysádzajú ,ale sú z prirodzeného zmladenia. ◄ reagovať
Veľmi pozoruhodný článok vyšiel v najnovšom čísle čas. Naše poľovníctvo 5/2011, str. 26. Škody zverou... V ňom je zaujímavá a významná veta: "Mnohé merania v rôznych kútoch Maďarska, dokazujú, že tam, kde je v lese BOHATÝ podrast, ktorý slúži ako potrava pre zver, škody sú PODSTATNE nižšie..." KC. Osobne ma táto veta potešila, pretože už dávno tvrdím, že vysádzaním ohryzových drevín sa nielen ochráni les /hospodárske dreviny/, ale aj poskytne zveri domáca strava. Namiesto plota prezimovacej zvernice, pšenice, repy a dužiny v mrazivom počasí. ◄ reagovať
Goret, 28.4., o 9,54. Ja ňe šľepy, dobre vidzim, šak mám aj novú optiku. To tema o poličkoch pre sarny. A u nadmorskej vyškoj 550 m.n.m. U takej vyške žeby sarny nemali co žrac? Ňesce še mi veric. Je to obyčajne balamuceňe ľudzi, jak še dojemňe starame o džvirinu. Ja to radzim medzi take pičičandy, jak prikarmovac zajaci u ľece z repu, napájac z vodu, ľebo sú šoknute požnivovym šokom, či prikarmovac sarny u žime, bo stoja po kolena u šnihu. Šak to stare ľudze ňepametaju. Sobice u Kanadze majú šnihu po chribet, pod nim dajaky bidni ľišajnik, chtori sebe muša vykopac kopytami a na jar še okoca a maju šumne kotňata. Ta dze tu zdravi rozum? Ja dumam, že polička by trebalo skorej tym sobom u Arktidze pri -50°C, ňe našim sarnom u 550 m.n.m a -5°C. ◄ reagovať
Muchy v srnčom truse a v zime? Čítam, že tu niekomu už poriadne haraší v bedni. ◄ reagovať
Edu, tak nám vysvetli, od čoho hnačkuje. Môže to mať aj inú príčinu, vedecky je však dokázané, že je to cudzokrajnou potravou. Orol, ty máš z chovateľstva veľmi mizerné vedomosti. S tebou sa o zootechnickej vhodnosti odlovu nedá ani uvažovať. ◄ reagovať
jozibaci nepodával som nikdy srnčej zveri v Haluziciach ja ani žiaden náš člen zmrznutú repu ani pšenicu . Ale sľubujem ,že tento rok si jedno auto rezkov objednám a miesto jačmeňa budem skrmovať vo veľkom práve pšenicu .Repu budem podávať v najtuhších mrazoch . ◄ reagovať
Jozibaci vo svojich príspevkoch navrhoval tiež u nás strieľať srnce v zime a do 30.4. no podľa neho najlepšie do 15.04., takže tým kokotizmom naozaj trpí :-o) ◄ reagovať
lesnica, jóžimu to nevysvetlíš, ked sme sa v niektorej téme dostali k parazitárnym infekciám, ako k jednému z potenciálnych príčin hnačiek, len s úžasom som čítal teórie nášho "vedátora" o tom že predsa parazity sú neškodné, ba prospešné a akýmkoľvek liečivom vlastne spôsobíš narušenie toho obojstranne prospešného vzťahu. suma summarum - cermix fuj, vakcíny fuj, antibiotiká fuj. a o5 sme boli pri pižmoňoch a pakoňoch. Ich zdravotný stav bol popisovaný tak reálne, že sa mi na chvílu zazdalo, že na druhej strane obrazovky sedí jeden z nich:)pekný deň ◄ reagovať
chudak jozi ten aj v zime si musi nosit zo sebou repelet proti mucham a urcite tam maju idealne popmienky na rozmnozovanie pod snehom:) ◄ reagovať
lesnica, videla si niekedy v zime na srnčom truse muchy? ja nie, zato v lete furt. možno je to dané nevhodným zimným prikrmovaním :) ◄ reagovať
hnačka nemá len jeden dôvod -krmivo ◄ reagovať
Joži, ta ty jak vnimavy? Ta ty šlepy a nevydžiš, či co, že toto tema o poličkach a ně o haluzoch, pšenici či repe? Co furt rypeš do bandy o jakychška sračkoch. ◄ reagovať
Priatelia, je rozdiel /a priepastný/ myslieť si bez dôkazov a dokázateľne vnímať zmyslami. Vy si mylíte, že Jožibáči je blázon, ale nemáte a nebudete mať žiadne dôkazy. Jožibáči vníma zmyslami /zrakom/, že v Haluziciach srnčia hnačkuje a má dôkaz z Edovho foťáku. A bude mať, ak Edu bude svedomite naďalej futrovať srnčiu pšenicou a zmrznutou dužinou v dobe "núdze". Kto je z nás troch blázon??? Dúfam, že ste uhádli a že ja to nie som. ◄ reagovať
Edu, na zdravie! Na tvoje, na moje i na Jožiho :) ◄ reagovať
Jozibaci každý blazon si myslí ,že je zdravý . Sú iba dve možnosti ,že je duševne chorých 55 000 poľovníkov na Slovensku a všetci v EU a Ty jediný zdravý alebo je to naopak . ◄ reagovať
Jelsovec, ja nevidím rozdiel medzi základnou a dôležitou potravou. Pre zver vo voľnom revíri je dobrá iba tá potrava, ktorú si berie ad libitum. Bez podstrkovania atraktívnych/hnačkových kŕmiv. Edu, ja nemám pocit, že celá EÚ prikrmovaním škodí. Ja mám dôkazy. A rovno z tvojho foťáku, z Haluzíc. Ako aj z estónskej kamery a periodík. Takže to nie je môj duševný problém, pomoc nepotrebujem a od teba už vôbec nie. Som zdravý ako tá tvoja nemrznúca repa. ◄ reagovať
Ďakujem Jozibaci toto som chcel počuť . Lebo som dávno vedel ,že Ty nemôžeš poľovať v žiadnom PZ aj keď si nás vehementne klamal ,že poľuješ v PZ . Klamal si tak ako klameš vždy . Každý máme iné hodnoty . Ty by si v našom PZ nepoľoval to je faktom ja by som sa zasa nikdy nezapredal ako udavač eštebakom . Ak máš pocit ,že celá EU umyselne zveri prikrmovaním škodí je to iba tvoj duševný problém . V tom ti nepomôžem . ◄ reagovať
zlatý srnec je trofej, zlatý kamzík medaila, ale je možné, že u niekoho i opačne :) ◄ reagovať
jožibáči z 22.4. - " treba dopriať zveri základnú potravu - kôru drevín" jóžibáči z 23.4. - " ja netvrdím že základnou, ale dôležitou". Ťažko debatovať z niekým, kto verí svojím vlastným názorom asi ako Európska únia gréckej ekonomike. A ešte stále sme sa nedozvedeli víťaza ankety "Nájdi rozdiel medzi kamzíkom a srncom" ◄ reagovať
Edu, máš pravdu, taký blb by som nikdy nebol, aby sa mi žiadalo poľovať v PZ, kde repa nemrzne, keď nie je nahnitá a v 10 tonovej kope, kde ňou prikrmujú, aj keď zveri škodí, atď. Kde nehľadia na to, aký je kto poľovnícky macher, ale čím bol v minulosti. A keď ničím, tak niečo si vyparanizujú. Kde poľovník vstane o 1,05 hod, naťuká DDDDDD a opäť zaľahne. Ak by som si mal vybrať medzi vaším PZ a Kocúrkovom, ver mi - radšej čestným občanom Kocúrkova - tam na minulosť nehľadia a je nádej, že si založia PZ s vlastným zákonom o poľovníctve, zdravou a medajlovou zverou a hlavne za lacný peniaz - bez Cermixu, repy a pšenice. Čiže - ak by som náhodou prišiel k vám, zvolal by som ako Lubenko - HEURÉKA a odišiel. ◄ reagovať
Jozibaci ešte ,že Ty v žiadnom PZ nepoľuješ tak nemusíš nikoho vyhadzovať . Keby si poľoval u nás zaručujem Ti ,že by si už bol dávno opustil naše PZ . Nepredpokladám ,že by existovalo také zvrátené PZ kde by trpeli takého blba ako si Ty. Evička veď vieš :-D ◄ reagovať
Tomu hovoríš srandy? Máte čudné predstavy o srandách. Mňa ešte nerozosmiala ani jedna. A o kôre máš niečo nové? Tak nám to napíš. ◄ reagovať
jozibaci, ja by som vyhodila teba. Edo trepe, ale myslí to zo srandy.No ty to myslíš vážne. A s tou kôrou nemáš celkom pravdu ◄ reagovať
No vidíš, lesnica1! A s takými máme zveľaďovať lovnú zver. Nevyhodila by si ho z SPZ? Ja zo svojho revíru určite. Vlastne by nemal šancu ani ako honec. ◄ reagovať
Najlepšie sú fazule bonduel odkaz ◄ reagovať
lesnica ja nelúpem :-D . Najviacej lúpu kôru diviaky v tom niekoľkometrovom snehu :-D Vtedy majú obdobie blaha keď je nakydané snehu a zem na kosť zamrznutá pol metra :-D .Asi lúpu šak čo by robili:-D . Z debaty som usúdil ,že vlastne by sme mali zver prinútiť aby nám lúpala les:-D Chudák Paľko Hell môže byť rád ,že toto fórum nečíta :-D Lebo by sa od tých kktín a bludov eštebackych v hrobe obracal. ◄ reagovať
Lesnica1, ja netvrdím, že základnou, ale dôležitou. Obsahuje všetky potrebné živiny a v správnom zložení. Aj samce lúpu, máš pravdu, tým zasa slúži na stavbu parožiny, rohoviny /u rohatej raticovej/. Tak je to dané evolúciou, nie človekom. Zver tu lúpala, keď sme tu my ešte ani neboli. lovec84, buď rád, že iba menej často vídaváš lúpať zverou. Ani ja som často nevidel, ale olúpané kmene až veľmi často. Záleží od množstva zveri. ◄ reagovať
Veľakrát som videl zver sa pásť,ale už menej často lúpať kôru zo stromov. ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.