Zdravim Vas kamarati,
to, ze sa tu riesila tema vyberu objektivu uz niekolkokrat mi je uplne jasne, no aj tak sa stale neviem rozhodnut a neviem k comu sa mam priklonit. Vlastnim zrkadlovku Nikon D7000 a zameriavam sa na fotenie raticovej zveri a vtactva. Neviem sa rozhodnut medzi tymito sklami:
odkaz - SIGMA 120-400mm F4,5-5,6 APO DG OS HSM
odkaz - Sigma 150-500 f5-6,3 DG OS APO HSM
odkaz - Nikon 80-400mm f/4.5-5.6D ED VR AF Zoom-Nikkor
co sa tyka Sigmi 120-400....ohnisko by bolo pre zver postacujuce, pre vtactvo optimalne. Paci sa mi svetelnost a prijatelna cena
Sigma 150-500.....lakave je velke ohnisko a takisto prijatelna cena, no trochu ma odradzuje mensia svetelnost a bojim sa kvality, ostrenia....vaha ani rozmery mi nevadia
Nikkor 80-400.....v porovnani so sigmou je cena dvojnasobna, svetelnost ta ista, no myslim ze kvalita lepsia (aj ked mnoho ludi sa stazuje na pomaly AF, starsia verzia stabilizacie)
dakujem Vam za uzitocne rady, ak mate skusenosti s nejakym objektiv napiste prosim, este raz diky
pridávam dostupnejší odkaz na jedno foto letovky fotený sigmou 150-500: odkaz TAkže vidno, že sigma zvláda v pohode zaostrovať aj na tak rýchleho dravca ako je sokol lovecký. ◄ reagovať
pre 357: to je tvoj problém, ty si chcel odkaz tak som ho dal. :-) ak nezvladaš registráciu, hľadaj pomoc niekde inde :-D ◄ reagovať
viem že to je jednoduché,ale nechcem sa tam registrovat ani za nič. ◄ reagovať
treba sa na facebooku zaregistrovať :-)))))) je to veľmi jednoduché, zvládne to aj dieťa, a potom pozrieť. :-) ◄ reagovať
no mne tam napíše:tento obsah momentálne nie je k dispozícii,takže nič z toho nemám. ◄ reagovať
Pre 357: Jasne, veľmi rád pridávam odkaz aj na letovky sokolov, je to na mojej stránke facebooku: odkaz Takže sú tam okrem iných fotiek letovky: výra, sokola rároha, sokola loveckého a orla morského. Tieto snímky som mal aj v záverečnom kole medzinárodných foto súťaží Al-thani Award a Trierenberg Super Circuit. Takže myslím, že to stačí a hovorí to samé za seba. Všetky tieto fotky - letovky sú fotené sigmou 150-500 + canon 1000D. PS: je tam aj jedna "letovka" srnca. ◄ reagovať
johnturturo to napísal dobre,ale zabudol dat odkaz na tie pekné vydarené letovky sokolov :-) ◄ reagovať
johnturturo fajn si to popísal .Súhlasím. ◄ reagovať
Ja používam ten sigma 150 - 500 OS. Kúpil som ho použitý za 490 eur. Som s nim veľmi spokojný, kamarát má ten 120 - 400 a fotky sú úplne rovnaké. Optický stabilizátor je super a funguje parádne. Výborne sa mi s ním fotili aj letovky tak rýchlych dravcov ako sú sokoly. Samozrejme väčšina dejov v prírode sa odohráva skoro ráno alebo neskoro večer a tam už cítiť každú clonu. Keby ten obj. 150-500 mal najnižšiu clonu 5,6 tak to by bola bomba. Ale tej clony 6,3 sa netreba báť. Ale mne úplne vyhovuje, vyskúšal ho aj známy fotograf Rostislav Stach a s kvalitou snímkov bol veľmi spokojný ba až milo prekvapený. Veľa samozrejme závisí aj od schopností fotografa. Poznám jedného "fotografa", ktorý používa profi obj. canon 500/4 IS a jeho fotky sú katastrofálne, nič horšie som v živote nevidel. Pri potulkách prírodou doporučujem k objektívu ešte aj fotopažbu alebo monopod, a pri čakaní v kryte určite statív s nosnosťou aspoň 4 kg. Prajem dobrý výber. P.S.: "dobrý fotograf zhotový dobrú fotku s čímkoľvek a kedykoľvek, zlý fotogaf neurobí dobrú fotku nikdy". ◄ reagovať
Parádna cena neni čo riešiť : odkaz ◄ reagovať
dobry objektiv nie je o novote ◄ reagovať
za 1500€ si moze kupit canon 100 - 400 IS zastabilizovane s USM v profi triede L aj s fotakom canon . ◄ reagovať
V druhej diskusii admin píše,že mu je veľa dať za objektív 1500€, a na FF ti treba podstatne viac,a jarodt,kľudne k tej 400-vke prirátaj aj pevné 300-vky o clone 4. ◄ reagovať
ferio, nechytaj ma za slovíčka, riešime tu nejaký problém, canoňácka 400/5,6 je asi jedine sklo z cenovo prijateľných modelov, s ktorým dokáže dobrý fotograf spraviť ešte profi výsledky, nie každá 5,6 je šmejd,určite som to nemyslel paušálne, skôr teoretický. Samozrejme treba rozlišovať. ◄ reagovať
ferio preco nema zmysel FF? ◄ reagovať
Ako uznávam kvality pevnej 400-vky od canonu,je to super sklo ,ale nepísal si v predchádzajúcom príspevku že sa nedá fotiť wild s málo svetelným objektívom ,doslova ,, so šmejdami s nedostatočnou svetelnosťou" a zrazu je svetelnosť 5.6 na canone dostačujúca,ale na sigme nie? :-) A všetky objektívy od nikonu ,ktoré za niečo stoja začínajú rádovo od tisíciek eur,a rovnaké ekvivalenty od canonu nestoja tisícky eur?!Nemyslíš si ,že sa tvoje myšlienky dosť navzájom vylučujú? A s tou 400-vkou máš pravdu,nechápem,prečo ju nechce vyrobiť aj nikon ... ◄ reagovať
Nikonu chýba sklo ako je napr. Canon 400/5,6 za primeranú cenu s perfektnou kresbou. O váhe nikoňackých skiel sa ani nezmieňujem. Všetky objektívy od Nikonu, ktoré za niečo stoja začínajú rádovo od tisiciek EUR. Snáď len ak by si dal na pevnú 300/f4 s TC 1,4 ako ti radí ferio, ale to je ďalšie sklo navyše a neviem akú kresbu by to malo. Treba vidieť fotky. ◄ reagovať
Ten prechod na FF mu radíš z akého dôvodu? ◄ reagovať
Ferio ale jedna vec je váha tie pevné skla od canonu su podstatne lahšie ako tie nikonacke.. Admin popozeraj sa po nikonackej 70-200 f2,8 Vr1 poprípade VR2.. na Vr2 možeš kludne hodiť TC ten stabilizarot je neskutočne vymakaný....Alebo prejdi na FF.. ◄ reagovať
Admin,rado sa stalo:-) A ešte mi nedá reagovať na jarodt,ty porovnávaš objektívy ako 400mm f2.8,500mm f4,600mm f4, od nikonu aj canonu,a tvrdíš, že tie canonácke sú oveľa lepšie ako tie od nikonu?!!!Neblázni! :D To je ako keby si porovnával BMW x5 s audi Q7 :D Tieto sklá sú totálnou špičkou,a ver mi,že každý jeden fotograf by krochkal štastím úplne rovnako,či už by mal canon ,alebo nikon :D ◄ reagovať
ferio ;-) nemám sa prečo uraziť :) ja som si toho vedomý ;-) Ďakujem za rady, uvažuješ správne, nie ako ja ;-) Ale teší ma, že sú tu ľudia, ktorí sú ochotní poradiť. Ďakujem! ◄ reagovať
Admin,podľa mňa sa na tú sigmu radšej vykašli,fakt by si si okrem 100mm navyše ničím neprilepšil,možno dokonca aj pohoršil oproti tomu nikonu ,čo máš teraz.Lepšie riešenie by bolo ,ak by si začal uvažovať napr.o nikone 300mm f4,pripadne by mohla byť v hre aj sigma 100-300 f4,kde už by tvoj upgrate mal aj zmysel z hľadiska svetelnosti,konštrukcii,a v neposlednej miere hlavne optickou kvalitou.Ak by ti tych 300mm nestačilo ,kľudne použiješ TC 1.4 a máš 400mm :D A ešte som chcel,tych 300mm na APS-C je v podstate 450mm po prepočte,čo podľa mňa stačí,a neuraz sa,ale chyba bude asi hlavne v tebe :D ◄ reagovať
jarodt vďaka, čiže ktorý objektív by si mi odporučil? ◄ reagovať
admin - to sú takmer neriešiteľné veci čo tu popisuješ. Na jednej strane si uvedomuješ, že zver je aktívna hlavne za šera, na druhej uvažuješ s nejakou Sigmou a na tretej chceš použiteľné výsledky, ktoré si za rok nebol schopný dosiahnuť. Šero znamená svetelný objektív, t.j. svetelnosť 2.8, kvalitné sklo aspoň 400 mm = nevyhnutné technické predpoklady na použiteľné výsledky. Ak nesplňaš tieto kritéria len ťažko dosiahneš použiteľné výsledky, nedá sa fotiť wild so šmejdami s nedostatočnou svetelnosťou za šera, je to úplne vylúčené. ◄ reagovať
anonym - možno si mal nejaké negatívne skúsenosti z dôvodu nezosúladenia objektívov a tela, ale toto čo píšeš je len tvoj subjektívny názor čo prikladám tvojim nedostatočným vedomostiam a neznalosti pri používaní fototechniky. Objektívna pravda je však niekde úplne inde ako to tu prezentuješ ty a musím sa prikloniť k Edu-ovi. Zo 100 wild fotografov, ktorí to ako tak myslia vážne s fotením zveri ti garantujem, že 98 z nich používa techniku Canon, ani nie tak kvôli telu, ako kvôli sklam. Absolútna technologická špička, na ktorú sa v tomto segmente fotografie Nikon zďaleká nechytá, najmä pri sklach 400 a viac, ktoré sa na wild najviac využívajú. Hádky Nikon vs Canon sú často žabomyšie, ale pri wild samotní Nikoňaci s pokorou a závisťou uznávajú prevahu Canonu. Nejaké tvoje negatívne skúsenosti pri používaní Canonu nezohrávajú žiadnu úlohu, najpravdepodobnejšie tvoje skúsenosti vyplývajú z nevedomosti, neznalosti a nesprávneho používania fototechniky. Prejdi si články napr. na ephote, alebo kdekoľvek na iných fotoserveroch kde sa k tomu vyjadrujú ľudia, ktorí sú vedomosťami a skúsenosťami trošku inde než ty. ◄ reagovať
Doteraz som čítal diskusie tu na LovuZdar.sk o fotení a rozhodol som sa ešte počkať s kúpou toho objektívu (to by mi musel niekto ponúknuť fakt zaujímavú cenu). Dočítal som sa veľmi zaujímavé informácie a rady, tak skúsim využiť pri najbližších fotolovoch a uvidíme. ◄ reagovať
Áno, najmä to ohnisko :( so svetlom asi nič nenarobím :) zver chodí von za šera. Proste posledné obdobie som bol dosť často vonku - ako fakt dosť často a za tento rok nemám ANI JEDNU použiteľnú foto :( Všetko ďaleko (malý objekt na fotke) a so šumom. Viem, že asi 90% bude chyba u fotografa :) ale chcel som si pomôcť aspoň tých 10% :) Buď to fakt neviem a potrebujem nejakého poradcu čo by šiel so mnou a poradil (samo kedy máš čas? :) Alebo mám fakt také šťastie že zver mi príde len za šera to už idem s ISO do nenormálne vysokých čísel a čas pod 1/60 a to už potom z ruky tú 300mm neudržím :( Proste rok za mnou a ani jedna foto :) Tak hľadám že čo :) chcel som poriešiť aspoň že objekt bude väčší na fotke :) Možno uvažujem ako malé decko ale som už zúfalý :( ◄ reagovať
a co Ti na 70-300 vadi/chyba? iba to ohnisko? ◄ reagovať
Dodo bude to dobra volba . 70 -300 kludne predaj po kupe sam zistis ze to nevyuzijes ◄ reagovať
Tiež zvažujem kúpu SIGMA 120-400mm F4,5-5,6 APO DG OS HSM, mám NIKON D5000. Ale mám objektív AF-S VR Zoom-Nikkor 70-300mm f/4.5-5.6 G IF-ED. Bude pre zbytočné riešiť tú sigmu? Uvažujem nad tým iba kôli tým 400mm. Nikkor 70-300mm si chcem samozrejme nechať. ◄ reagovať
samozrejme hawk 3 ani ja nikoho nenútim do konkrétnej značky. Každému čo vyhovuje . Dobré svetlo prajem. ◄ reagovať
Edu,poznám dalších 4. čo majú problém so zaostrovaním všetko Canony,len ich potrebujú predat a kupujú Nikon,1 to už urobil.Jednoducho Nikon je v tomto 100% spolahlivý o objektívoch ani nehovorím,nie jeden canonák by uvítal trebárs 18-200 VRII,aj 70-300 VR je lepší ako od canonu,mal som ho ked som vlastnil canon,aj vela dalších ,o profi už ani nehovorím,ale nepresviedčam nikoho,nech si každý kúpi čo chce :-) ◄ reagovať
samo ja netvrdím o ostatných značkách ,že sú zlé . Fotograf má na výber iba dve značky nikon alebo canon . Obe značky sú približne na jednej úrovni . Stále sa predháňajú . Napriek tomu pre prírodu a šport je výrazná prevaha pre canon . To sú fakty nie domnenky . Obe značky dokážu robiť špičkové fotografie . Problém je už iba v objektívoch a ich cene . Pred pár rokmi sa robili digi aparáty full frame iba od canonu . V dnešnej dobe robí full frame i nikon .Porovnávať objektív canon 100 - 400 za 1300 € s nikonackym 200 -400f4 je pre mňa dosť komické najmä keď je jeho cena okolo 7000€ :-DD Kompakty to je zase uplne iná trieda a tam je výborných veľa značiek ,ktoré sú veľmi podobné kvalitou. ◄ reagovať
Jasne 10 zltych nikonakov a 50 L-kovych canonakov a 40 canonakov so sigmami ... to dava logiku, lebo ved kto by fotil sport nikonom ... odkaz ... there are more Nikon than Canon shooters ... chces to prelozit? Edu, Canon nastastie nema ani zdaleka taku prevahu ako to vsade rozsirujes a ostatne znacky nie su ani zdaleka take zle ako to o nich tvrdis ... ◄ reagovať
Edu chýba tam 1200-ka:D ◄ reagovať
samo žltých popruhov je približne 10 z tých skoro 100 fotografov . Hawk 70 - 200 lko je fajn objektív ale na prírodu je to málo . Moj canon ostrí v pohode nemal som najmenší problém ak si mal vadný kus bolo treba reklamovať . treba lepšiu zbierku skla odkaz ◄ reagovať
Edu,ja som MAL Canon,ale kedže nepresne zaostroval,predal som ho a viac sa ku Canonu určite nevrátim,nie som ale nejaký nikonista-canonista,to mi ver,len mám takú skúsenost a nie som sám,napr .aj nová 60D od canonu nemá doladenie objektívov,Nikon jednoducho zaostruje úplne bez problémov,na Canone som mal tiež L-kový 70-200 IS F4,výborný objektív,ale foták bol na prd. ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.