srdecne vas vsetrkych pozdravujem a chcem sa s vami podelit o svoje negativne skusenosti pri prechadzkach po lesoch malej fatry a samozrejme si vypocut aj vas nazor ....neviem, ci je to vsade tak , ale u nas v lesoch je stale vacsi neporiadok po tazbe, niektori majiterlia lesov si zakon vysvetluju po svojom, svoj les vytazia, ale co tam zostane potom to uz nikoho nezaujima-cest vynimkam, su miesta cez ktore sa vobec neda prejst, vsetko zatarasene, pohadzane jedno cez druhe, je mi z toho az zle, hlavne, ze maju vo vrecku eurace za predaj stromov, a legislativa z olu na to kasle, vyjadrite sa prosim aj vy ci sa to zda len mne, alebo je to naozaj tak, dakujem
bystricka,nie je to len u vás,je to aj u nás vo V.Fatre,niekedy horár chodníčky po lese dal po zime a pred rujou vyčistit siatinárkam,teraz už je všade len bordel po tažbe,ani už existujúci chodník,či potôčik neočistia,studničky,skrátka nič,na čo aj,ten čo zbohatne na predaji toho dreva si vozí po horách rit v terenáku a pešo sa mu už chodit nechce,niektorý pre obžerstvo ani nevládze,tak ked ja nie-čo ma po kom,tak to funguje,žial... ◄ reagovať
vlastne sme sa dopracovali k tomu, ze je vsetko v poriadku a z mojho hladiska, estetickeho a asi jozibaci myslel aj z pohladu zeny aj ked to predtym nebolo dnes je to normalne a zrejme sa treba s tym naucit zit, ze pomaly sa uz nebudeme mat ist kam prjst, lebo aj vsetky doliny a dolinky su po tazbe take zdevastovane, ze nemas kade prejs peso nieto este na aute, bude su tam skladky dreva, alebo su uz prec, ale cestu nik neuprace, aj to je vsetko o.k, tak sme dostali vysvetlenie a ...... ◄ reagovať
kirco, bystricka píše o organickom odpade /zvyšky po stromoch/. Anorganický /reťaze, fľaše/ tiež nie je večný, tiež sa rozpadá, hoci rôzne dlho. Ale na jeho odpratanie existujú páky. Formou nariadení a pokút. motaq. Najkvalitnejší strom vyrastie zo semena bez presádzania. Teda tam, kde semeno zapustilo korienky. Presádzaním sa ničia korienky, ktorými potom sa môžu šíriť rôzne ochorenia do stredu kmeňa. J. D. Matejovie učil pestovať les, čo sa týka kvality drevnej hmoty. Sadiť tam, kde rastú nekvalitné a nepôvodné dreviny. Ale aj tam, kde ľudia rúbu les, ale ďalší porast nechávajú vyrastať z pňových výhonkov, výmladkov. Kmene z nich sú však krivé, šabľovité, od pňa vyhnívajú a celková kvalita drevnej hmoty je veľmi nízka. Priemyselne takmer nevyužiteľná. Vhodná tak akurát na palivo a vlákninu. Po vyťažení takéhoto porastu sa potom podľa lesného hospodárskeho plánu zalesňuje sadenicami zo škôlky. Alebo aj presádzaním z náletových semenáčkov. Je to na širšiu debatu, ale v kocke je porast kvalitnejší z miestnych semien a náletových sadeníc. Takže - čo sa tebe zdá najľahšie a najlacnejšie, odborníkom najkvalitnejšie a najžiadanejšie na trhu s drevom. Teda najdrahšie. ◄ reagovať
ja sice nie som lesnik, ale ta teoria samovysevu lesa za posledne roky, ktoru vela lesnikov tak velmi propaguje sa mi ozaj "paci". neviem ci je to jedina a ta najspravnejsia metoda obnovy lesa ale urcite najlahsia a najlacnejsia, co by ale povedal taky jozef dekret matejovie keby sa ho niekto na to opytal? Preco sa kedysi (aj ked niekto povie, ze v zlom komunizme a aj prednim) viac vysadzalo ako teraz? teraz sa kazdy ohradza samovysevom a podobne ale nie je to len o tom, ze niekomu sa nechce? A je jedno ci sukromnik alebo statny. Pozeram sa na to len ako laik ale kolko skolok je teraz funkcnych a kolko ich bolo kedysi? nehovorim, ze to nie je cesta ten samovysev ale ci najlepsia nech posudia odbornici. A ked aj samovysev, niekedy ostane po tazbe taka spust, ze tam sa o samovyseve hovorit neda, lebo tankodrom je hov... proti tomu co dokazu urobit lesny robotnici a zanechat traktory. ◄ reagovať
Jozibaci a potrhane laná,retaze z motorových píl,prázdne flaše,bandasky od oleja-niekedy aj plné,pneumatiky z traktorov kolko rokov sa rozpadávaju.Takže asi tažko profesionálny prístup. ◄ reagovať
Z hľadiska výživy porastov plne zodpovedný. A profesionálny. ◄ reagovať
A tie posledné prerezávky v smrekových monokultúrach kde sú ponechané pri pni, len dokvárené na dvojmetrové kusi. Lebo to je nerentabilné ? To je zodpovedný prístup? ◄ reagovať
bystricka a ešte jednému nerozumiem - veď to sú stromy. Stromy po ťažbe nechávajú na zemi??? Nejedná sa o kalamitu? ◄ reagovať
Bystricka, ty sa na to dívaš esteticky. Zákon káže do dvoch rokov obnoviť lesný porast. A to možno ako umelou obnovou, tak prirodzenou. Pre umelú obnovu sa odpratáva haluzina, pre prirodzenú nie je to potrebné. Záleží od auditu, koľko živých semenáčkov je na danej lokalite. Je to porast od porastu. Ale tebou spomínaný bordel lesu určite neškodí. ◄ reagovať
Tam kde vtrhnú št.lesy , z ciest, chodníkov a lúk zostane len paseka a neporiadok:Drevo treba ťahať keď je najväčšie blato a tie konáre na tej lúke niekto uprace ak to chce kosiť,, však poľovníci" a očistite si aj chodníky keď ich používate!!! Takto sa správajú ŠL na Rajeckej doline. ◄ reagovať
lesný muž, les nerastie 10, ani 20 rokov, ale bukový má rubnú dobu až 120 rokov. Takže konáre po ťažbe majú kedy hniť. Záleží aj od počasia - teplé a vlhké to urýchľuje, studené a suché spomaľuje. Pre les je výhodnejšie čo najdlhšie. Ale podľa výskumu aj najhrubšie kmene sa rozpadávajú do 20 rokov. ◄ reagovať
ved samozrejme, ale neporiadok odtial potial, ved to su stromy a nie vetvy ktore v lesoch lezia piate cez deviate, ja hovorim o spusti, co po sebe zanechavaju, ved zakon kaze, vytazit, upratat a vysadit, skus jozibaci nieco v tom bordeli zasadit, ci to vsetko ma zostat ako holorub,a prirodzena obnova lesa.....ako napisal lesny muz po tolkych rokoch, ale to mne uz bude jedno ◄ reagovať
a pre bystričku, maš pravdu aj ja som sa stretol s takýmto prístupom v lese. Haluzina nahádzaná na kopách, po robotníkoch neporiadok ako v tanku. Ale zase musím povedať, že nie všetci sú taký a myslím že je väčšina tých čo to robia poriadne. ◄ reagovať
lesný muž k samoobnove lesa dochádza prakticky už v prvom roku po ťažbe, kedy vykuknú prvé semenáče. Rozklad haluziny sa nedá presne určiť, pretože závisí od rôznych faktorov, počasie, druhová skladba drevín, typ pôdy a pod. Je to pomalší, ale veľmi účinný druh hnojenia pôdy lesa, avšak aj treba brať ohľad na to aby bola haluzina rovnomerne rozložená, nebola nahádzaná na veľkých kopách a aby bol v lese poriadok. Je to na dlhšiu debatu, ale aspoň v krátkosti môj príspevok k tejto téme. A ešte podotýka, že toto nemám z vlastnej hlavy, ale učili ma to na škole starí lesníci, čo mali dlhoročné skúsenosti s pestovaním lesa. ◄ reagovať
Jozibaci: Čo je to pár rokov? 10? 20? 30? rokov ◄ reagovať
Milá bystricka! Som lesník s maturitou, preto to ber fundovane. Ten neporiadok má viac veľkých výhod, ako nevýhod. Pod ním dochádza k prirodzenej obnove lesa zo semien okolitých stromov, prekáža hubárom, a iným neželaným návštevníkom lesa /prepáč za neumytú papuľu, ale aj pred tebou/ a napokon končí, ako prirodzené hnojenie lesa. Takže o pár rokov niet po ňom ani známky. Ale naopak - nádherný mladý lesný porast. ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.