Heming hunting
dnes je piatok,  22. november 2024,  meniny má Cecília,  spln: 15. november 2024,  dnes východ slnka: 07:09,  dnes západ slnka: 15:55
poľovnícke sety poľovníctvo Terem

Kalibre .222rem.223 Rem, 22-250 Rem, .243 Win a všetko okolo nich - diskusia

autor: off Jelsovec
pridané: 3.3.2011 11:00

Vaše skúsenosti s týmito kalibrami a aké strelivo používajte. Skúsenosti a postrehy s praxe.

počet zobrazení: 64 829
počet hlasov: 3
okruh tém: zbrane

Aký je dôvod vášho označenia za nevhodný?

najlepšia odpoveď

off jozef, 18.8.2013 o 11:38

MMaska toto je tá moja ´´233´´jka :) Kalibre .222rem.223 Rem, 22-250 Rem, .243 Win a všetko  okolo nich - diskusia

dať hlas príspevku | počet hlasov: 48

komentáre

zoradiť
zobrazené 161-200 z 439 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie
off harad24, 8.11.2013 o 23:00

Ja som s tymto kalibrom zacal polovat posledný mesiac na srnciu, zatial ulovene 3 kusy (1 srna, 2 srncata), zatial max.spokojnost s presnostou a ucinkom. Vzdialenost od 118 po 233 m, 2x komora, 1x chrbtica, vsetko v ohni, podliatie minimalne, na chrbtici sa strela rozlozila a vystrelne rany boli tri, ale podliatie v norme. Nosler Trophy Grade Ballistic Tip, 55 gr. Twist 14´, myslim, ze tych 55 grainov je pre tento twist maximum, 60 gr moze byt uz privela.Som zvedavy na lisky, dufam, ze co najskor budem mat moznost porovnat ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off agbar, 8.11.2013 o 11:59

Na škodnú používam 40 gr Vmax Hornady a na inô mám pripravené 60 gr. Sp od Hornady zatiaľ SP nepoužité. Mam to v puške savage axis a poväčšine 308 ostáva doma:-). Mám ulovené s V maxom 5 líšky no na blízko a keď strelíš na lopatku tak je to dierka tam dierka von. Ak trafíš mimo na mäkko explózia dutiny brušnej a roztrhnutie kože na bruchu. Aspoň trochu som pridal zatiaľ moje začiatky s týmto, tvrdím , vynikajúcim kalibrom. ◄ reagovať

off peeterko, 26.10.2013 o 22:11

do spravy som ti uz pisal, viac. u mna po dlhom skusani a mnohych typoch je asolutny vitaz winchester soft point. dokonale strelivo v tomto kalibri ◄ reagovať

off jan2222, 26.10.2013 o 21:38

Ja používam poloplášť RWS a na škodnú kde fakt nejde o kožušinu RWS MJ. Balistiku majú zhruba rovnakú. ◄ reagovať

off borza222, 26.10.2013 o 21:21

Kaliber 222 je výnimka musím povedať že tam sa mi fakt najlepšie osvedčil klasický poloplášt SaB ◄ reagovať

off plidinsky, 25.10.2013 o 15:58

to čo bude papať, moja neustabilizovala zatiaľ nič, iba S&B... asi fakt platí že stará česká puška, staré české strelivo :) ◄ reagovať

off lovec777, 24.10.2013 o 15:36

a normy ? :) ◄ reagovať

off jastrab, 24.10.2013 o 15:31

Na škodnú hornady v-max,budeš spokojný. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 1

off lovec777, 24.10.2013 o 14:16

Rem.222 mod fox -

ake strelivo by ste mi odporučii na takuto zbraň ? ....

◄ reagovať

off BLEIKER, 10.10.2013 o 11:36

Prave TIBI ma vyborne skusenosti so Sako Gamehead,ale u nas na zahori striela kolega prave strelu ktoru spomina Henrik-je to Nosler Partition 60gr-3,89 g-twist to v pohode utiahne,laboruje to Federal.Zaujimave u tejto strely bol fakt,že čim strelil kus na vačšiu vzdialenost,tym boli vysledky lepšie-nemyslim teraz poškodenie diviny.Ale ak by som mal tuto raž,asi by som z toho palil original NOSLER CUSTOM-Nosler Balistic Tip-tato strela sa v tychto rychlikoch velmi dobre osvedčila-ak teda na napr.60m nechytiš kost,to by nevyzeralo dobre ani po 223. ◄ reagovať

off mauser857, 9.10.2013 o 16:15

dikes kamos potesil si ma. ◄ reagovať

off henrik, 9.10.2013 o 4:19

tento kaliber nemam, ale pokial viem, ma vynikajucu balistiku. znamy s nim striela aj na 300 metrov (velmi dobry a skuseny strelec). na skodnu a srnciu super. a co sa tyka raticovej zveri, 22-250 splna len jednu zo zakonnych podmienok, t.j. energiu v 100 m. napriklad federal vyraba naboj vital-shok, ktory ma podla tabuliek na 100 metrov energiu 1673 joulov. ale tato gulicka nema predpisanych min. 6 gramov a ani priemer 6 mm. takze okrem srncej a skodnej na nic ine. chlapik s nickom tibi (napr. na polovnictvo.com) tento kaliber pouziva a urcite by ti vedel povedat viac. ◄ reagovať

off mauser857, 8.10.2013 o 21:53

22 250 REM skusenosti stouto razou a vyber streliva -

prosim o vase rady a skusenosti stouto razou a pripadne ake zvolit strelivo.

◄ reagovať

off mauser857, 8.10.2013 o 21:48

prosim o radu respekive o skusenost s razou 22 250 REM. a radu vo vybere streliva -

Kolegovia prosim o rady a skusenosti s razou 22 250 REM.Dostal som ako darcek CZ 55O LUX v tejto razi.nemem s nou ziadne skusenosti.Preto prosim o radu ci by som to mohol pouzivat aj pri love inej zveri ako skodnej a ake strelivo mam do nej pouzivat.ja nastrelena na NORMU SP 3,4g.Dakujem

◄ reagovať

off KJG243, 8.10.2013 o 18:56

steyr,vyskúšaj od výrobcu Winchester so strelou Nosler Ballistic Silvertip, je to kvalita, cena 40 e krabica. ◄ reagovať

off moravak, 8.10.2013 o 17:33

Ja s 243 polujem 15 rokov a najviac nespokojný som bol s Norma Oryx a SaB, gro som strielal danieliu zver a diviačiu, divina bola podliata od stehien po lopatky na výstrelovej strane, prešiel som na Geco 6,8g a som spokojný.Mal som Hornady neviem co je to za typ strely mala červenú plastovú špicu a to bola tiež dobrá strela. ◄ reagovať

off peeterko, 8.10.2013 o 14:23

je to podla mna zavisle od toho ako s tym kalibrom a na co polujes. Sorry, mozno sa to tu uz preberalo, nechce sa mi zase citat cela diskusia. Ak polujes zvacsa na kludnu zver z posedu, ci v ramci postriezky, mas dostatocne dobru optiku, aby si vedel dobre umiestnit zasah, tak by som pri tomto kalibri volil co najvrdsie strelivo. Ak to pouzivas ako beznu gulu na vsetky druhy lovu a za vsetkych okolnosti, tak by som zvolil nieco stredne tvrde s lepsou ranivostou a co najvacsou vahou. S GMX nemam skusenost, s TOG-om som videl akurat streleneho jedneho daniela pred tyzdnom, ale netusim ako bol laborovany. S Oryxom som poloval par rokov v 8x57 a viem si predstavit, ze to moze byt celkom slusne strelivo aj do 243. Osobne mi pride jednoduchsie kupovat kvalitnejsie fabricke strelivo a nehrat sa s tym doma, takze keby som mal vychadzat z uvedeneho, tak idem do Oryxu. ◄ reagovať

off steyr, 8.10.2013 o 13:39

peeterko - aké teda odporúčaš strelivo? resp. s akým máš skúsenosť? Ja zvažujem Hornady GMX, Norma Oryx, Brenneke TOG, len nikto nereaguje či má s nimi praktickú skúsenosť... ◄ reagovať

off peeterko, 8.10.2013 o 13:36

steyr - nerypem, len reagujem. Vela zbytocneho balastu a poucovania. Na to aby som mal skusenost s kalibrom ho nemusim mat doma predsa. Staci, ked po nom spracovavam 5-10ks zveri za rok. A ked bol krmeny PP-ckami, tak aj dohladaval. Btw.prave (aj) po tychto skusenostiach som sa pred rokmi rozhodol kupit si farbiara... ;-) ◄ reagovať

off steyr, 8.10.2013 o 13:30

peeterko - nerýp a neurážaj a radšej prispevaj k téme, .243W nemáš tak neviem, kto je tu chytrý? Svoj omyl som si priznal a ospravedlnil sa, koniec-koncov mýliť sa je ľudské. Na základe čoho si dospel k záveru, že som chytrý ako ruské rádio? So zodpovednosťou pred stalčením spúšte plne súhlasím, tú by mal mať každý poľovník "povinne". ◄ reagovať

off peeterko, 8.10.2013 o 13:18

steyr - chytry si jak ruske radio. ja pisem fakty, nie zbytocne dristy. Precitaj si este raz, ked nepochopis, nereaguj. majko82 - pisal som strelivo Geco. Ja som zvacsa tie kusy cistil a daval do poriadku a naozaj som doslova znenavidel kombinaciu 243 a Geco. Ked s PP strielas na kludnu zver z posedu, tak moze byt ze to pada hned. Ale v srncej ruji, ked ti srnce plne adrenalinu dobiehaju na par metrov a pozeraju na teba, kym ich hodnotis a davas pokyn na strelbu a kym sa strelec rozhbybe, tak to s PP-ckami odbieha vsetkymi smermi. Geco ich sice zlozi, ale polku pomelie. A este aby si niekto zase nevysvetlil veci po svojom. Neobhajujem 222rem, nie je to vhodny kaliber na vsetky druhy zveri, max.tak na srnciu a to tiez iba s idealnym strelivom. Mam vsak s nim nastrielanych vyse 100ks raticovej od najmensich po najvacsie. Naucil som sa pri nom velkej zodpovednosti pred stisnutim spuste. Kto vsak tvrdi, ze sa s nim neda v praxi riadne polovat, je na omyle. Legislativa sa uz zmenila, takze vec je tym vyriesena, ale v kombinacii s Winchester strelivom je s komorovou ranou do 100m vsetko na zemi. Od rujnych jelenov, cez 7 rocnych muflonov, ci 180kilovych kancov. A farba najneskor 20-25m od nastrelu garantovane. To nie je teoria, ale prakticka skusenost. Iba tolko som chcel dodat. ◄ reagovať

off steyr, 2.10.2013 o 14:30

8x57zalaba - Hornady Superformance s akou strelou strieľaš? ◄ reagovať

off steyr, 2.10.2013 o 11:58

Tak už mám nechystané Hornady GMX a Norma Oryx, tak som zvedavý ako to bude lietať keď nahodím optiku... Nemá niekto ani z jedným vyššie uvedeným druhov streliva praktické skúsenosti? ◄ reagovať

off Jager68, 27.9.2013 o 11:56

pokial mienis riesit cenu....tak nie je o com. Kolko krabiciek z tej 243W vystrielas.? GMX je v podstate monolit..TOG ma dutinku aj striz.hranu. s ◄ reagovať

off steyr, 27.9.2013 o 11:00

len tak pre zaujímavosť Krabička .243W Brenneke TOG = 62 EUR a Hornady GMX 32 EUR... Federal neviem ◄ reagovať

off Jager68, 27.9.2013 o 9:47

odkaz a je po starostiach ◄ reagovať

off Jager68, 27.9.2013 o 9:45

vo Viedni u Kettner-a asi..alebo Hermes..alebo v CZ..nezhanal som ich este. skus Salocziho v Diakovciach..Dynax v PB atd atd..ked by som mal kal. do ktoreho by TOG existoval,urcite by som ich zohnal..aspon skusal zohnat. Ale Hornady je vynikajuca alternativa. ◄ reagovať

off steyr, 27.9.2013 o 8:05

Jager68 - pozeral som to, no nezháňajú sa ľahko... máš nejaké odporúčanie kde medzi MT a TN by sa dali zohnať? ◄ reagovať

off Jager68, 26.9.2013 o 21:34

243W..Breneke tam ma vybornu strelu TOG ◄ reagovať

off steyr, 26.9.2013 o 15:32

lanus - snímam klobúk, chybička se vloudila, pozeral som to narýchlo popri práci(moja chyba) a splietol som si rýchlosť s energiou(školácka chyba:)), takže sa ospravedlňujem! nikdy som tento kaliber nevlastnil(.222 Rem) ani ho nechcem, takže som sa oň nejako špeciálne nazaujímal, skôr mi ide o 243W, ktorý som si minulý týždeň poriadil, preto som sa zapojil do diskusie... ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 2

off lanus, 26.9.2013 o 15:24

steyr - Keď je to tak ?! daj link . Avšak aj keby to tak bolo kto ti káže ich použiť ?! zákon jasne stanovuje čo je zakázané !!! (Bolo by férovjšie si priznať,že sa "vloudila" chybička .) ◄ reagovať

off majko82, 26.9.2013 o 15:22

lanus osprvedlnujem sa ja že píše o PP :) ◄ reagovať

off steyr, 26.9.2013 o 15:15

Jager68 - niektoré má a iné nie(1000J/100m) majko82 - môže byť. PS: Máte niekto skúsenosti so strelivom 243W Hornady Superformance so strelou GMX? ◄ reagovať

off lanus, 26.9.2013 o 15:11

majko82 - Zle si to prečítal !!! To podlievanie sa týkalo Geca !!! ◄ reagovať

off majko82, 26.9.2013 o 15:04

peterko prekvapuje ma čo hovoríš , osobne som poloval s 243W a prvým partizánom 7 rokov a strelil som s tým cca 3O ks srnčieho , 20 diviakov a 8 ks vysokej a neodbehlo nič viac ako 10m ale väčšinou zostalo všetko v ohni aj diviaky aj vysoká na čo sa moji kamaráti dosť čudovali lebo 243 každý nazýval ,,pičoplaš,,. a podliatiny , keď mi tento kaliber podlial 2 ks srnčieho a jedneho diviaka tak aj to je asi moc . to čo tu ty opisuješ o znehodnotení diviny som nikdy nezažil !!! ◄ reagovať

off Jager68, 26.9.2013 o 14:55

steyr,ked si pozries www municiek tak zbadas ze ma tych 1000J na 100 m. ◄ reagovať

off steyr, 26.9.2013 o 14:55

podľa mojich znalostí nie všetky druhy streliva do .222 Rem dosahujú 1000J/100m... ◄ reagovať

off lanus, 26.9.2013 o 14:34

To,že je 243Win. použiteľnejší ako 222Rem. je fakt !!! Ale,že sa nedá s 222Rem.legálne poľovať ani na srnčie !!! je "hlod" tohoto týždňa !!! ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 2

off steyr, 26.9.2013 o 13:38

peeterko - .222 Remington je mi tak akurát na dve veci, na škodnú a na ho..., poľovať sa s ním legálne nedá ani na srnčie, 243 Win je výborný kaliber a netreba ho zatracovať(kto vie ten vie), je to len o schopnostiach strelca a výbere správneho streliva, vo väčšine prípadov za dohľadávanie nemôže kaliber(dohľadáva sa aj po 9,3x64), je to len výhovorka strelca, ktorou sa snaží buď zakryť to že nevie strieľať(alebo len zle trafil, či strhol, čoi sa môže stať raz za čas každému) alebo to, že strieľal nerozvážne a nedostatočne zhodnotil vzdialenosť, váhu zvery a umiestnenie zásahu... ◄ reagovať

off peeterko, 26.9.2013 o 12:53

Ahojte. Ja nemam rad tento kaliber. Kamarat s nim poluje uz roky. Skusal najprv PP, ale po tom nikdy nebola farba a zver odbiehala pravidelne do 100m aj s komorovou ranou. Ak nestrielal na krk, tak bolo treba vzdy dohladavat. Neskor presiel na Geco, ale to je akurat tak strelivo pre lovcov trofeji. Zo srncieho, ci mensich kusov prasiat a lanstiakov moze ist polovica pre psov. Rozbite a neuveritelne podliate. Snad som este nezazil iny kaliber, ktory by takto nicil divinu. PRi srncovi po zasahu tesne za lopatku, mozete rovno vyhodit obe lopatky, obe rebra, polku krku a cistit blany na stehne vstrelovej strany. Katastrofa. Treba na to tvrdsiu strelu a mat po ruke dobreho psa. Ked maly kaliber ako druha flinta, tak rem.222 s winchester strelivom - radost polovat. ◄ reagovať

zobrazené 161-200 z 439 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie

reklama

Zelené zápisky z poľovníckych chodníkov
Poľovníctvo TEREM