Vážený čakatelia aj členovia Pz zaujímalo by ma keď je už ten čas VČS ako ste dopadli či vás prijali za členov ,alebo za čakateľov a či ste s tým mali nejaké problémy , a kolko ste čakali na členstvo a tak... Za vaše postrehy dakujem a podelím sa s mojími ak bude záujem.Lovu zdar!!!
Priatelia, som poľovným hospodárom v PR o výmere cez 4000 ha, ktorý je zaradený do jelenej oblasti na východe Slovenska. Nikdy v minulosti som osobne neprispieval do diskusie na túto tému. Teraz by som rád pridal svoje stanovisko. V prvom rade by som neodsudzoval novú generáciu poľovníkov a nehádzal ich do jedného vreca. Mám 45 rokov a necítim sa byť ani starý, ani najmladší. Hlavne môžem hodnotiť stav v poľovníctve a prístup nových poľovníkov k poľovníctvu pred rokom 1989 a po tiež po ňom. Vtedy aj teraz boli a sú poľovníci, ktorí berú poľovačku, poľovných psov ako "srdcovku", resp. ako životný štýl a nie len ako formu relaxu, prípadne realizáciu sa v aktuálnom spoločenskom trende. Nikdy som nedelil ľudí, ani poľovníkov na starých a mladých. Poznám poľovníkov dobrých, zapálených, pracovitých, pokorných, ktorí si vážia prírodu, kamarátov a vôbec všetko, čo súvisí s tým, čo pre mnohých z nás predstavuje významnú súčasť života-poľovníctvo. Pokiaľ si aj nový poľovník(čakateľ) plní svoje povinnosti, potom vie, že ho odmena neminie. Ja som od detstva bral vstup do revíru tak, že ak som urobil málo pre zver, nemal som právo mať ani veľké nároky. K dnešným čakateľom, ktorých mám v PZ môžem povedať toľko, že tak ako v minulosti, aj teraz sú poľovníci, ktorí majú väčší záujem, niektorí majú väčšie skúsenosti, ale hlavne vždy sa nájdu tí, ktorým fandím najviac a to sú čakatelia, ktorí sa chcú veľa naučiť, sú ochotní pomôcť a hlavne nič za to nečakajú. Robia to preto, lebo to chcú robiť, lebo je to možno aj ich životný sen. Títo členovia, resp. čakatelia sú aj náležite odmenení za svoju prácu. Tak napríklad jeden z mojich čakateľov má tohto roku povolenku na lov diviačej zveri bez rozdielu veku a pohlavia, samičej jelenej zveri a jeleňa I.II.a IV.VT, srnca I.II.III. VT. Ale treba povedať, že tento človek robil niekoľko rokov pre náš PR to, čo som od neho vyžadoval a posledné roky aj bez toho, aby som mu čokoľvek povedal.Samozrejme záleží aj na tom, koľko má kto času a možnosti. Nikdy to bebude rovnaké u všetkých, ale nakoniec to nikdy nebolo ani vtedy, keď som ja začínal. Tí, čo nemajú toľko času a možnosti, sú pracovne mimo bydliska a pod.si musia uvedomiť, že môžu mať primerané nároky ich výkonu. Držím sa zásady, "každému podľa jeho zásluh". Samozrejme, že starým členom patrí úcta a rešpekt a to vyžadujem vždy. Zároveň ale rešpektujem, že moja zásada "PTP: pracovitosť-trpezlivosť-pokora" má byť vyžadovaná od všetkých rovnako. Priatelia-čakatelia za členov do PZ, držím vám palce a som presvedčený, že vaša práca bude hodnotená tak, aké budú vaše výsledky. Príroda je veľmi múdra a nemajte obavu, stále platí, "ako sa do hory volá, tak sa z hory ozýva". jozef matta
janci, k tomu ti možem len zo srdca gratulovať... ◄ reagovať
Dňa 22.10.2011 som začal kurz o prvý poľovný lístok, dňa 19.1.2013 som úspešne absolvoval skúšky o prvý poľovný lístok a dnes ma na VČS prijali za riadneho člena PZ DONA Velké Revištia. ◄ reagovať
Príspevok presunutý z diskusie Ako sa stat polovnikom...? (autor: Tulacka).
peter989, dnes o 11:34 neboj sa na prvej prednáške sa všetko dozvieš. A ak nie, tak sa tam opýtaj. Ku koncu prednášok ti dajú papier, ktorý potvrdíš v PZ, kde chceš vykonávať prax, že súhlasia s tým, aby si u nich (v PZ) vykonával prax. ◄ reagovať
cchem sa optat,začínam kurz a neviem kedy sa prihlasuje na prax do revíru hned na prvom stretnutí alebo az po absolvovaní prednášok??? ◄ reagovať
Panpriroda a kam si sa akože "hlásil".? Do ktorého PZ.? ◄ reagovať
Edu, panpriroda aj findula majú pravdu, členom PZ ktoré je v SPZ môže byť aj nepoľovník, pozri § 5 stanov SPZ (musíš rozlišovať ako PZ vzniklo, či ako občianske združenie podľa zákona o združovaní občanov alebo ako poľ. organizácia podľa zákona o poľovníctve) ◄ reagovať
panpriroda-nehadzaj to za hlavu a chd za svojim cielom. sebalutovanie k nicomu nevedie. mam kopec kamosov, ktori uz neviem kolko rokov su kandidatmi, dostavaju povolenky a zucastnuju sa spolocnych. ale prijat medzi seba ich nechcu...preco ??? na to nevie odpovedat nik...takze to ber aj tak, ze mozes byt aj napriklad 8 rokov kandidat a az potom ta zoberu-alebo nemusia. zalezi, ake mas s nimi vztahy, aka je nalada v PZ a tak. Napr. ked je vela clenov na danu vymeru a kazdy chce zapolovat-potrebuje povolenku. no a tu je problem, ze ju dostanu len niektori, lebo povacsine nie je ani tak velky odstrel-myslim kusov dokopy, ako je pocet clenov. no tak sa to deli tak, ze urciti clenovia dostanu jeden rok a na druhy maju pauzu, alebo sa rozdaju povolenky pre skupinu s tym, ze kazdy v skupine ma svoju, ale ked niekto streli-napriklad maju strelit jedno jelienca a chodia vsetci. ale jeden zo skupiny streli, tak tym ostatnym uz automaticky pada povolenka, lebo odstrel je splneny a uz je dopolovane. dalsia vec je, ked povolenku dostanu len vyvoleni a na druhych sa kasle...v kazdom PZ je to inak a takisto, ake maju vnutorne stanovy PZ. Je to na dlhu debatu, ale angazovat sa musis sam...keby si chcel nieco viac, napis mi do posty, aleč vsetko je na tebe...Alebo sprav si papiere, a utekaj k Findulovi :-D ◄ reagovať
:-D tomu verím že s prázdnu nepojede :-D Tým som si istý ! odkaz ◄ reagovať
Když Janka dojde s prázdnou domu nepojede ◄ reagovať
Jde všechno.Aj nepolovník může polovať ◄ reagovať
findula :-DDD panpriroda to ževraj je uplná blbosť . Ako sa môže člen PZ stať nepoľovník ? ◄ reagovať
Janka dojdi k nám.Dostaneš povolenku na všechno ◄ reagovať
neviem jak to je ale ževraj od 17 sa možem stat členom a 18 rokou zbrojny pas ◄ reagovať
panpriroda veď ako dieťa ťa nemohli prijať za člena . Tak nepíš že sa nemajú k činu . ◄ reagovať
mibe74: oni o mne vedia ja ani jednu zimu nevinechám bez vynosenia gaštanou do reviru, mal som sto aj slubene že sa stanem členom ale nuž neako sa nemaju k činu, dúfam že raz sa mi to splni ◄ reagovať
panpriroda: a máš v PZ rodinu, alebo kamaráta? ◄ reagovať
Aj ja by som sa chcel stať poľovníkom a nemôžem :-( lebo už som . ◄ reagovať
panpriroda-skus s nimi naviazat kontakt-chod napriklad pomahat pri prikrmovani, odnes do lesa dajake seno, popripade si pytaj od nich sol a tu taktiez je potrebne vyniest. Dalej sa skus zucastnit spolocnej polovacky ako honec-no proste aby o tebe vedeli, ze mas zaujem. Ani ja som sa na prvykrat do PZ nedostal...niekoho zoberu hned, niekto caka par rokov. ja som cakal rok a mal som za ulohu postavit posed. sak kukni moje foto. foto ulovkov nenajdes-nedavam ich sem zo zasady... ◄ reagovať
tieš by som sa chcel stat polovnikom,je to moj celoživotny sen ale dostat sa do PZ je dost tažke dúfam že sa mi to raz podari ◄ reagovať
Ked si chcem podať žiadosť na čakateľa do PZ, vraj nemusím mať ešte poľovný lístok, stačí aby som bol členom v SPZ resp. SPK. Je to pravdivé, alebo neviete ako to je??? Pýtam sa preto, lebo onedlho mám skúšky,teda zrejme si do členskej schodze nestihnem vybavit papiere,alebo to bude tesne po. ◄ reagovať
ked na slovensku to tak funguje ja polujem a druhy uz nemusi alebo ty tu nemas pravo polovat.ja pracujem a druhy nemusi. a rozdelovat cakatelov podla bodov je tiez nie bohvieco poznam jedno zdruzenie kde automaticky vylucia cakatela ktory ma najmenej bodov a uz viac nemoze bit cakatelom ale je to somarina lebo je to normalne ze musi mat niekto najmeej bodov a preto ho vylucit??to potom su len preteky a nik nevykonava co ma a stym spoznavanim ked si da niekto ziadost za cakatela tak mu zamietnu lebo su plni tak ako ho maju spoznat ◄ reagovať
Goret ked dnes polujú zbohatlíci kedy bola na Slovensku doba ked nepolovali zbohatlíci???Za posledných 1000 rokov som nejako takú dobu nezaznamenal . Podla mňa je práve dnes polovníctvo na Slovensku najludovejšie a najmasovejšie .Čiže nikdy v historii nebolo na Slovensku viac polovníkov ako dnes . Alebo sa mýlim ? ◄ reagovať
jozef, kľudne by sa dalo tvrdiť, že dnes je aj športovcom hlavne ten kto má peniaze. samotné peniaze sú však málo, treba mať aj čas a hlavne to, čo určuje kvalitu aký je kto športovec alebo poľovník. Ide o to, kto má aké priority. Tí čo dnes už iba plačú za dobou minulou by sa mali poľovníctva radšej vzdať, pretože im ide viac o nich samotných ako o poľovníctvo, proste majú iné priority. A na druhej strane už aj slovenskí zbohatlíci prišli na to, že lepšie je využívať služby skutočných poľovníkov ako preplácať vlastný nedostatok času a neskúsenosť. ◄ reagovať
Tulacka pozemky treba mať na to že zver žije na pozemkoch ,ktoré niekomu patria . Môžeš si takéto pozemky i prenajať nemusíš ich vlastniť . jozef poľovníctvo nie je zábava chudoby to si veľmi správne pochopil a na Slovensku nikdy nebolo zábavou chudoby ani nebude . Opravím len slovko dnes na včera i zajtra ! polovníkom sa narodit to možno platilo v dobách ked polovala červená šlachta . ◄ reagovať
Rempo:poukazujem aj na skutočnosť že dnes je polovnik hlavne ten kto má peniaze.. ◄ reagovať
Jozef: takéto hlúposť si ako zistil.? ◄ reagovať
Polovníkom/čkou sa musíš narodiť:D ◄ reagovať
bibasso, 1.10.2009 o 10:51 Vieš si predstaviť čo by nastalo, keby mohli poľovať, už len majitelia pozemkov .?. No úprimne? Nechcel by som byť potom poľovná stráž... ◄ reagovať
"Pomáhať prírode" v jednej vete spolu s "lovu zdar"? Zaujímavé pokrytectvo. ◄ reagovať
gratulujem ti nech sa ti darí :D ◄ reagovať
Po prvom neprijatí to včera vyšlo, som veľmi rád. ◄ reagovať
edu to co navrhujes je hlupost, totizto ako uz bolo spomenute, moze sa kludne stat ze jeden rok clen PZ nebude mat cas ci uz kvoli praci, rodine alebo inemu dovodu, a preto ho hned vyhodime? u nas funguje to, ze ked clen nema stanoveny pocet bodov, musi doplacat. Ked dosiahne ten pocet bodov tak dostava povolenku na lanstiaka a prasa, dalej ti co maju trosku viac bodov dostavaju povolenky na srnce 1. a 2. vekovej alebo jelen 1. a 2. vekova, ti co maju najvyssi pocet bodov dostavaju povolenky na jelena a srnca 3. vekovej a takisto na kanca. 4. vekova jelen je pre jubilantov, alebo pre tych co urobili pre zdruzenie velmi vela a naozaj si to zasluzia. S holou zverou to mame tak ze povolenku dostanu vsetci a kto chodi pravidelne a casto ten streli. Nasledne po splneni planu sa obvolaju vsetci clenovia ze hola uz je splnena. Co sa tyka ziskavania bodov: za pravidelne prikrmovanie v zime, odstrel lisok, strak vran atd., za ucast na brigadach (mame povinny limit ktory musi odpracovat kazdy clen, na brigadach su clenovia rovnomerne roztriedeny aby na kazdej brigade niekto bol, + ak chce niekto navyse body tak ide na viac brigad ako je limit) dalej za odstrel holej sa ziskava trocha bodov, a takisto za spravny odlov trofejovej zveri. Kto ma psa a berie ho na polovacky ten tiez dostava nejake body. Samozrejme zabudol som nejake individualne stavby krmelcov a posedov, pravidelne doplnanie solnikov a viac cinnosti ma uz nenapada. ◄ reagovať
Ale, ved ja s tebou plne súhlasím, starý poľovníci už svoje vykonali, len zasa opakujem, netreba sa brániť prísunu novej krvi. ◄ reagovať
Vladenko, rešpektujem a chápem Tvoje stanovisko. Môj názor je ale ten, že je to zas a zas zvaľovanie viny na „kohosi“, v danom prípade na prestarnutých poľovníkov, ktorých si mimochodom vážim a skladám im úctu v tom, čo za roky pre združenie a poľovníctvo urobili. Nie, s nimi netreba nič robiť, treba si ich len ctiť, vážiť a nechať ich v kľude "dožiť" Nevyhovárať sa na nich a nezvaĺovať vinu na nich!!! P.s- ja vidím podstatu v tom, že pokiaĺ nie je zákonom stanovený počet členov v poľovníckom združení, potom dochádza ku diskriminácií poľovníkov bez revíru a porušovaniu zákonov... najvyššia právna norma je Ústava Slovenskej republiky a tá garantuje v čl. 29 odst. 1 že, cit: Právo slobodne sa združovať sa zaručuje. Každý má právo spolu s inými sa združovať v spolkoch, spoločnostiach alebo iných združeniach. ◄ reagovať
Dost zaujímavé by bolo keby ten kto bude mat najmenej bodov vypadol a umožnil vstup novému členovi napríklad . ◄ reagovať
Orol, už si si dolu raz odpovedal, nie nie je stanovený žiadny počet členov na počet ha. PoloVlad, už sa tu rozoberalo, že v mnohých združeniach je mnoho starších poľovníkov, ktorý už dávno prekročili penzijný vek, aj chorých aj takých čo už toľko nevládzu zúčastňovať sa na chode PZ. A čo s nimi, by si ich jednoducho vylúčil zo združení ? Už len s úcty sú títo dlhoročný členovia v združeniach.Ale aj napriek tomu, že títo ľudia tam sú, tak žiadna škoda z nich nie je, a že už nestíhajú , treba k nim pridať mladších a aktívnych , ale v mnohých prípadoch , práve títo ľudia, rozhodujú o tom či niekoho prijať alebo nie, a tu je jadro problému, odpoviem sám. Ak príjmeme ďalších, tak sa nám zníži podiel diviny ?, Neujde sa mi odstrel zveri ?(ak nevládze aj tak tomu odstrelu veľmi nepomôže) A ostane to na tých aktívnych, tak komu tento stav vyhovuje... ◄ reagovať
Myslím si, že sa netreba vyhovárať, obviňovať, zahmlievať problém, lebo sa vzďalujeme od jadra veci. P.s- Zaujíma ma podstatná vec: Je počet členov v poľovníckych združeniach vyslovene zákonom SR stanovený, resp. počet poľovníkov na výmeru revíru? A ak nie je, prečo nie je stanovený, resp. prečo to demokratický štát nechce uzákoniť? P.s- vie niekto povedať počet ľudí s platným poľ. lístkom, neumiestnených v poľovníckych združeniach, či spoločnostiach na Slovensku? ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.