M.K.P. AGRO služby
dnes je streda,  8. január 2025,  meniny má Severín,  spln: 29. január 2025,  dnes východ slnka: 07:40,  dnes západ slnka: 16:06
poľovnícke sety poľovníctvo Terem

Čakatelia - Členovia PZ - diskusia

autor: off kajo015
pridané: 25.2.2011 17:20

Vážený čakatelia aj členovia Pz zaujímalo by ma keď je už ten čas VČS ako ste dopadli či vás prijali za členov ,alebo za čakateľov a či ste s tým mali nejaké problémy , a kolko ste čakali na členstvo a tak... Za vaše postrehy dakujem a podelím sa s mojími ak bude záujem.Lovu zdar!!!

počet zobrazení: 78 039
počet hlasov: 9

Aký je dôvod vášho označenia za nevhodný?

najlepšia odpoveď

off jmatta, 28.5.2013 o 19:31

Priatelia, som poľovným hospodárom v PR o výmere cez 4000 ha, ktorý je zaradený do jelenej oblasti na východe Slovenska. Nikdy v minulosti som osobne neprispieval do diskusie na túto tému. Teraz by som rád pridal svoje stanovisko. V prvom rade by som neodsudzoval novú generáciu poľovníkov a nehádzal ich do jedného vreca. Mám 45 rokov a necítim sa byť ani starý, ani najmladší. Hlavne môžem hodnotiť stav v poľovníctve a prístup nových poľovníkov k poľovníctvu pred rokom 1989 a po tiež po ňom. Vtedy aj teraz boli a sú poľovníci, ktorí berú poľovačku, poľovných psov ako "srdcovku", resp. ako životný štýl a nie len ako formu relaxu, prípadne realizáciu sa v aktuálnom spoločenskom trende. Nikdy som nedelil ľudí, ani poľovníkov na starých a mladých. Poznám poľovníkov dobrých, zapálených, pracovitých, pokorných, ktorí si vážia prírodu, kamarátov a vôbec všetko, čo súvisí s tým, čo pre mnohých z nás predstavuje významnú súčasť života-poľovníctvo. Pokiaľ si aj nový poľovník(čakateľ) plní svoje povinnosti, potom vie, že ho odmena neminie. Ja som od detstva bral vstup do revíru tak, že ak som urobil málo pre zver, nemal som právo mať ani veľké nároky. K dnešným čakateľom, ktorých mám v PZ môžem povedať toľko, že tak ako v minulosti, aj teraz sú poľovníci, ktorí majú väčší záujem, niektorí majú väčšie skúsenosti, ale hlavne vždy sa nájdu tí, ktorým fandím najviac a to sú čakatelia, ktorí sa chcú veľa naučiť, sú ochotní pomôcť a hlavne nič za to nečakajú. Robia to preto, lebo to chcú robiť, lebo je to možno aj ich životný sen. Títo členovia, resp. čakatelia sú aj náležite odmenení za svoju prácu. Tak napríklad jeden z mojich čakateľov má tohto roku povolenku na lov diviačej zveri bez rozdielu veku a pohlavia, samičej jelenej zveri a jeleňa I.II.a IV.VT, srnca I.II.III. VT. Ale treba povedať, že tento človek robil niekoľko rokov pre náš PR to, čo som od neho vyžadoval a posledné roky aj bez toho, aby som mu čokoľvek povedal.Samozrejme záleží aj na tom, koľko má kto času a možnosti. Nikdy to bebude rovnaké u všetkých, ale nakoniec to nikdy nebolo ani vtedy, keď som ja začínal. Tí, čo nemajú toľko času a možnosti, sú pracovne mimo bydliska a pod.si musia uvedomiť, že môžu mať primerané nároky ich výkonu. Držím sa zásady, "každému podľa jeho zásluh". Samozrejme, že starým členom patrí úcta a rešpekt a to vyžadujem vždy. Zároveň ale rešpektujem, že moja zásada "PTP: pracovitosť-trpezlivosť-pokora" má byť vyžadovaná od všetkých rovnako. Priatelia-čakatelia za členov do PZ, držím vám palce a som presvedčený, že vaša práca bude hodnotená tak, aké budú vaše výsledky. Príroda je veľmi múdra a nemajte obavu, stále platí, "ako sa do hory volá, tak sa z hory ozýva". jozef matta

dať hlas príspevku | počet hlasov: 92

komentáre

zoradiť
zobrazené 201-240 z 503 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie
off Rempo, 9.9.2013 o 9:47

Matiasjager, 7.9.2013 o 18:50 takých ako ty je na Slovensku veľa. Načo vyplakávať na LZ. Hľadaj zduženie čo bude mať záujem o teba. Poniektorý cestujú do "svojich" revírov cez polovicu Slovenska. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 1

off goret, 8.9.2013 o 20:36

22 - 5 = 17 ◄ reagovať

off apple, 8.9.2013 o 20:23

orol, pekne si to napísal! Matiasjager však baráža na jeden problém: ako žiadateľ podľa súdruhov nemá žiadne práva. ako mnohí je pre nich len lacnou pacovnou silou. no kukol som si stanovy spz, a žasol som. v § 4 odsek 18 sa píše: ... člen SPZ, ktorý nevyužil svoje právo na združenie sa v PZ alebo klube, môže byť pozvaný na ... hovorí sa tu o PRÁVE na združenie sa v pz. ak je to právo, nuž malo by byť vymožiteľné. ako členovi spz taktiež v zmysle stanov a správneho zákona je výbor ti povinný odpovedať do 30 dní. to len pre informáciu. bojovať o členstvo asi nemá zmysel, lebo by si sa tam zrejme dlho neohrial. ak sa toľké roky angažuješ a nenašiel si ozvenu, len chrapúňsky prístup, nečakaj, že sa niečo zmení. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off orol, 8.9.2013 o 12:58

Matiasjager uz len to, že ti na žiadosti vôbec neodpovedajú, neodpisujú, očierňujú ťa z pytliactva, zlomyselne obviňujú vypovedá o tom, že sú to nemohúci !ľudia" chrapúni. Z uvedeného vyplýva, že do toho PZ sa nedostaneš. ALE, ak sa citiš diskriminovaný, nie je ti ľahostajné ako ťa nazývajú, očierńujú, neodpovedajú na tvoje žiadosti tak v tom prípade si netreba nechať skákať po hlave a treba sa "biť" o svoje práva. Kto sa nebije o svoje práva, nezaslúži si, aby vôbec nejaké mal. ◄ reagovať

off jozef, 7.9.2013 o 19:30

Matias nič,resp. nespravíš stým nič aj keby si sa na hlavu postavil,,proste je to tu tak,im stačí že sa staráš... ◄ reagovať

off Matiasjager, 7.9.2013 o 18:50

Zdravím formou tejto diskusie by som chcel poprosiť o radu. Už 5 rokov si podávam žiadosť do pz vždy neúspešne a vždy bez vysvetlenia a odpovede. V pz mam vybudované krmelce o zver sa starám celoročne snažim sa ako možem a za snahu ma iba ociernuju z pytliactva a podobných veci už mam toho dosť čo stim mam robiť. ◄ reagovať

off steyr, 5.9.2013 o 7:16

ok, rešpektujem, no novú tému zakladať nebudem, bolo by to len smetisko pre pár kohútov, bolo to len tak na obohatenie. Každopádne na túto(ako i na takmer všetky) problematiky je nutno pozerať sa globálne a nie na pár exemplárnych príkladoch hodnotiť, odsudzovať a čierniť celú poľovnícku(či inú) spoločnosť, lebo bežný občan neznalý problematiky a príslušných zákonov, nemá možnosť vytvoriť si objektívny názor na vec. ◄ reagovať

správca admin, 4.9.2013 o 19:44

My by sme sa mali predovšetkým zamerať na našu tému diskusie a nie baviť sa o niečom úplne inom. steyr mal si zrejme založiť samostatnú diskusiu na to. Ak chcete o tom ešte diskutovať tak prosím v inej diskusii. Tu sa venujme téme tejto diskusie. Každý ďalší príspevok mimo tému bude zablokovaný. Ďakujem za pochopenie. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 2

off apple, 4.9.2013 o 19:15

SIAD,je to právnik, v predošlom zamestnaní takúto tématiku robil profesionálne. dnes o.i. pomáha práve tým obyčajným vo dvoch obč združeniach. skús to čítať trochu s nadhľadom a pomaly. už prvá veta čossi predzamenáva. a treba sa zamerať na tému, čo tým chce vysloviť. zdroje má prvotriedne, vyzná sa vo veci, z toho nemám obavu. ja som trochu v predošlom príspevku len trošku načrtol konkrétnosti - a on číta ten istý zákon. lenže ho nepitvá tak, ako ja. ja voči článku nemám výhrady. nepíše o všetkých poľovníkoch, nezhadzuje, ani všeobecne neobviňuje. zovšeobecňuje konkrétne prípady. na také konkrétnosti tu môžeme mať samostatnú tému a obávam sa, že by sme mali dlho čo písať. a v tej druhej vete priam vidím aj všeobecne známych "poľovníkov". ◄ reagovať

off WolfHunter, 4.9.2013 o 19:07

súhlas so said ◄ reagovať

off SIAD, 4.9.2013 o 18:50

- ja si myslím že väčšina poľovníkov sú slušný ľudia, autor už vo svojej druhej vete preukazuje že nemá ani potuchu čo pre verím(že väčšinu) z nás poľovníctvo znamená a čím nás obohacuje. Prečo neuvádza zdroj odkiaľ čerpá informácie o praxi Generálnej prokuratúry a Prezídia PZ a počty prípadov v ktorých bola takáto prax bežná?(predpokladám že takéto informácie ani nemá). Sorry ale ja ťažko môžem akceptovať pisateľa ako dôveryhodný zdroj a ako priateľa poľovníkov. ◄ reagovať

off apple, 4.9.2013 o 18:15

ajajaj :-)... tak poviem viac: ten prípad s rybárom je prejavom neskonalej hlúposti vyšetrovateľa a prokurátora, proste si zgustli na nešťastníkovi. ten si je však na vine sám, lebo im neotrieskal rybársky zákon o hlavu. ovšem to, čo píše mgr. marcel burkert /a verte mi, že je to slušný človek/, má čosi do seba... len sa treba zamyslieť. kuknúť do zákona, čo je kam zaradené. dokonca ten náš štbák z mp včetne spk vymysleli kategóriu "nesprávne spôsoby lovu". kuknite sa, čo tam je. pod § 65 písm k) nájdeme "loviť zver podliehajúcu poľovníckemu plánovaniu, ktorej plán chovu a lovu nebol schválený alebo ktorej lov nebol povolený". teda čosi čo nepodlieha trestnému činu pytliactva. rozumieme si? porozmýšľajte trebárs len nad tou jedinou vecou... a je ich tam viac. napr vystreľovanie hniezd, atd... no a čo vás za to čaká? za nezaloženie značky pri dvoch diviakoch napomenutie /hoci zákon priam zakazuje akúkoľvek manipuláciu bez značky/ ... teraz si znovu prečítajte, o čom píše a hádam porozumiete.... to nie je článok proti nám, obyčajným poľovníkom ◄ reagovať

off WolfHunter, 4.9.2013 o 17:37

kde su tie časy ked´si každý dva krat rozmyslel kde otovrí hubu a čo z nej pustí aby po nej nedostal...dnešná slboda prejavu je o tom že si každý kváka kde chce a o čom chce?...čo keby poniektorý voľný čas využili na doplnenie informacii najmä vlastných a nie na to aby magorili kadekoho a kdekoho...každý deň najdemem članok kde sa každý stara o nieči bordel prehliadajúc vlastný špekulacie domnienky dohady za učelom osoloviť čo najviac sebe podobných a funguje to...je mi ľuto naozaj tých z naších radov ktorý sa snažia o dobré meno a napravenie pokrivenej povesti no je to prisilne susto v boji z hlupaknmi aty sa roja ako huby po daždi ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 2

off SIAD, 4.9.2013 o 16:55

steyr odkaz 12:17, typický príklad novodobého novinára(bloggera-truhlíka) ktorý problematiku nemusí ovládať, úplne stačí že o nej píše. apple koľko takých je medzi nami? 10?20?,???(aj v polícii nájdeš čierne ovce) a tých predsa nemôže byť problém dať do "laty". ◄ reagovať

off apple, 4.9.2013 o 16:32

uvedomujem si, že je to mimo tému, ale zareagujem na steyrov odkaz... dám sem dva odkazy, na analógiu v rybárstve. ten, kto ovláda rybársky zákon sa chytí za hlavu. no podstatou je to podobné... a to je tohtoročný prípad. naopak, tuším minuloročný prípad: v revíri zádielská dolina boli prichytení dvaja členovia, ako si vezú ddiviakov autom bez založenej značky na diviakoch. výsledok: disciplinárne konanie na opk... a smiešny trest. autorovi blogu dávam za pravdu, že poľovníci sú extra klasa. ak nesplním podmienky zo zákona, tak by sa to malo hodnotiť ako pytliactvo. basta. lebo takto si strelím čo chcem, načo mi je značka, /plomba/, odveziem domov a hotovo.... vykonám to isté čo pytliak!!!! odkaz a odkaz uznesenie za/5505/166/06/2012 ◄ reagovať

off steyr, 4.9.2013 o 14:21

nie o tom to určite nie je, môj názor na "článok" resp výlev je negatívny, je to len ako postreh k téme... ◄ reagovať

off Hekler, 4.9.2013 o 13:52

nerobte hlupákovi čo uvádza že pytliactva sa dopustí ten, čo si "prisvojí neoprávnene ulovenú zver" reklamu .... ◄ reagovať

správca admin, 25.7.2013 o 15:56

Hekler ďakujem za opravu a upresnenie. ◄ reagovať

off steyr, 25.7.2013 o 9:26

Ako to už býva zvykom, Hekler má pravdu! ◄ reagovať

off Hekler, 25.7.2013 o 9:12

tentokrát nemáš pravdu, na vydanie PL sa nevyžaduje dosiahnutie veku 18 rokov ale 16 rokov, na vydanie zbroj. preukazu sa vyžaduje vo všeobecnosti vek 21 rokov, držiteľom PL sa však vydávajú ZP už po dosiahnutí veku 18 rokov. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 3

správca admin, 25.7.2013 o 8:38

18Jager88 už to tu bolo spomínané, áno môže, skúšky si spraviť môže. Vydaný jej však bude myslím až po dovŕšení 18 rokov. Ale keďže skúšky spolu s praxou trvajú 1 rok, tak kým to skončí bude mať i 18 ;-) ◄ reagovať

off 18Jager88, 25.7.2013 o 3:14

Zdravím... Moje dievča má 17. Otázka znie: Mohla by si požiadať o poľovnícky lístok? Resp. Má dostatočný vek na nejaký krok vpred za svojím cieľom? Môže začať chodiť na "zaučanie a pod"? ◄ reagovať

off pepies, 29.5.2013 o 11:21

Max2-Štefan som rad ze su medzi nami ľudia ako si Ty aj J.Matta ale sám dobre vieš že koľko si musel čakať až si sa dostal do PZ ak si dobre pamatam bolo to 5 rokov ja som čakal 4 a do druheho PZ ma zobrali po roku.Preto takym ľudom ako si ty veľmi držim palec..a som rád že ta poznám osobne.Peter Šutta ◄ reagovať

off MAX2, 29.5.2013 o 9:19

Súhlasím s jmattom. Je to tak. Dôležité je aj vedenie čakateľa. Ak má dobrého vedúceho, má záujem o poctivú robotu a vedúci vie jeho prácu sám a na patričných miestach, či už na výbore, alebo členskej schôdzi oceniť, tak je to o inom. Takýto čakateľ nemá problém. Iná situácia nastáva, ak niekto dostane čakateľa "nasilu", lebo niekto by ho mal viesť, nemá o chlapca, alebo chlapa záujem, patrí k "zdravému jadru", ktoré medzi seba nikoho nezoberie do združenia, tak je to o inom a čakateľ má problém. Potom za poctivú prácu nie je ani ďakujem. Sám som na také "jadro" narazil a musel som ozaj makať, aby som normálnych ľudí presvedčil. Ďakujem tým, ktorí ma podržali, ktorí dokázali oceniť moju prácu. Dnes mám jedného čakateľa a kandidáta. Priebežne na výbore informujem o ich práci. Chlapi makajú, je vidieť u nich záujem a zapál pre poľovníctvo a nebude problém s ich prijatím. Aj takto treba propagovať ich prácu, aby sa dostala do povedomia ostatných, s ktorými bezprostredne neprichádzajú do styku. A na magro starých, mladých ako píše jmatta len toľko, že poznám starých ktorých názory sú skutočne progresívne a poznám mladých, ktorí sú svojimi názormi tak starí, že ich duševný vek sa nedá ani vyjadriť. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 4

off jozef, 28.5.2013 o 20:04

jmatta ked je dobré vedenie čakatelov tak niejo o čom,ked niekto maká a nemá za to ani dakujem to je už o inom,samozrejme je to o ludoch no váš prístup sa mi páči! ◄ reagovať

off jmatta, 28.5.2013 o 19:31

Priatelia, som poľovným hospodárom v PR o výmere cez 4000 ha, ktorý je zaradený do jelenej oblasti na východe Slovenska. Nikdy v minulosti som osobne neprispieval do diskusie na túto tému. Teraz by som rád pridal svoje stanovisko. V prvom rade by som neodsudzoval novú generáciu poľovníkov a nehádzal ich do jedného vreca. Mám 45 rokov a necítim sa byť ani starý, ani najmladší. Hlavne môžem hodnotiť stav v poľovníctve a prístup nových poľovníkov k poľovníctvu pred rokom 1989 a po tiež po ňom. Vtedy aj teraz boli a sú poľovníci, ktorí berú poľovačku, poľovných psov ako "srdcovku", resp. ako životný štýl a nie len ako formu relaxu, prípadne realizáciu sa v aktuálnom spoločenskom trende. Nikdy som nedelil ľudí, ani poľovníkov na starých a mladých. Poznám poľovníkov dobrých, zapálených, pracovitých, pokorných, ktorí si vážia prírodu, kamarátov a vôbec všetko, čo súvisí s tým, čo pre mnohých z nás predstavuje významnú súčasť života-poľovníctvo. Pokiaľ si aj nový poľovník(čakateľ) plní svoje povinnosti, potom vie, že ho odmena neminie. Ja som od detstva bral vstup do revíru tak, že ak som urobil málo pre zver, nemal som právo mať ani veľké nároky. K dnešným čakateľom, ktorých mám v PZ môžem povedať toľko, že tak ako v minulosti, aj teraz sú poľovníci, ktorí majú väčší záujem, niektorí majú väčšie skúsenosti, ale hlavne vždy sa nájdu tí, ktorým fandím najviac a to sú čakatelia, ktorí sa chcú veľa naučiť, sú ochotní pomôcť a hlavne nič za to nečakajú. Robia to preto, lebo to chcú robiť, lebo je to možno aj ich životný sen. Títo členovia, resp. čakatelia sú aj náležite odmenení za svoju prácu. Tak napríklad jeden z mojich čakateľov má tohto roku povolenku na lov diviačej zveri bez rozdielu veku a pohlavia, samičej jelenej zveri a jeleňa I.II.a IV.VT, srnca I.II.III. VT. Ale treba povedať, že tento človek robil niekoľko rokov pre náš PR to, čo som od neho vyžadoval a posledné roky aj bez toho, aby som mu čokoľvek povedal.Samozrejme záleží aj na tom, koľko má kto času a možnosti. Nikdy to bebude rovnaké u všetkých, ale nakoniec to nikdy nebolo ani vtedy, keď som ja začínal. Tí, čo nemajú toľko času a možnosti, sú pracovne mimo bydliska a pod.si musia uvedomiť, že môžu mať primerané nároky ich výkonu. Držím sa zásady, "každému podľa jeho zásluh". Samozrejme, že starým členom patrí úcta a rešpekt a to vyžadujem vždy. Zároveň ale rešpektujem, že moja zásada "PTP: pracovitosť-trpezlivosť-pokora" má byť vyžadovaná od všetkých rovnako. Priatelia-čakatelia za členov do PZ, držím vám palce a som presvedčený, že vaša práca bude hodnotená tak, aké budú vaše výsledky. Príroda je veľmi múdra a nemajte obavu, stále platí, "ako sa do hory volá, tak sa z hory ozýva". jozef matta ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 92

off steyr, 27.5.2013 o 15:29

ak ti ide len o odstrel a môžeš si to dovoliť tak aj tediaľ vedie cesta... ◄ reagovať

off Palutka, 26.5.2013 o 17:00

Ako citam tieto komentare,tak ma caka dlha cesta a mnoho problemov..Akurat som vyplnoval prihlasku za clena a podobne papierovacky.Ked mi daju cakanie na 5 rokov,tak sa na to vykaslem a budem si platit nejake odstrely mimo Sr. ◄ reagovať

off michmich, 26.5.2013 o 12:47

mna na VČS vo februári prijali našťastie hned na prvýkrát za čakateľa, dobu mi síce dali až tri roky, ale včera na dalšej schodzi mi odklepli povolenku na škodnú - možem chodiť s ktorýmkoľvek členom von, samozrejme mám urobiť posed, soľník, opraviť krmelec atd to k tomu patrí :)) ◄ reagovať

off milanf, 25.5.2013 o 13:49

Ja podávam žiadosť do nášho združenia už 3 rok a zas tá istá odpoveď-máme dostatočné množstvo členov,s novými v najbližšej dobe nepočítame! Pritom mám podieli v urbáre kde oni poľujú. ◄ reagovať

off steyr, 7.5.2013 o 8:57

Predpokladám, že keď zmluvy stratia platnosť o tých cca 10 rokov, počet súkromných revírov(v ktorých bude "polovať" pár zbohatlíkov) sa mnohonásobne zvýši... ◄ reagovať

off pavian, 7.5.2013 o 1:36

To nieje prekážka... Ono čas a okolnosti sa menia mnohokrát znenazdajky a aj tu platí - kade vietor, tade plášť... ;) ◄ reagovať

správca admin, 3.5.2013 o 15:07

Toto konkrétne združenie uzavrelo zmluvy vlani, čiže najbližších 9 rokov nie je šanca sa tam dostať týmto spôsobom, a i o tých 9 rokov kto vie čo bude ;-) ◄ reagovať

off Edu, 3.5.2013 o 12:34

Tieto starosti vás prejdú pri uzavretí nových zmlúv . Ak ich vôbec pôvodné PZ uzavrú . ◄ reagovať

off goret, 3.5.2013 o 11:38

keď príde na lámanie chleba a nebudeme chcieť platiť náležité "odškodé" ◄ reagovať

off m98, 3.5.2013 o 11:27

Tam šikovnosť, slušnosť hľadať nikto nebude. Nemiešať hrušky s jablkami. A jeden malý detail- početnosť solventných, ochotných dotovať existenciu "exotov" bude prudko klesať s otvorenými dverami, ktoré ponúka zákon práve im. ◄ reagovať

off goret, 3.5.2013 o 11:14

hehe, nechajte sa prekvapiť, keď príde na lámanie chleba a budeme platiť náležité "odškodé", aký bude záujem o mladých a pracovitých .. ◄ reagovať

off pepies, 3.5.2013 o 9:54

Tak tak ako píšete páni u niekoho je to o šťastí,niekto musí mať v PZ rodinné zázemie niekto musí presvedčiť že je šikovný a niekto nemusí byt ani šikovný a stačí že ma otca predsedu urbariátu alebo predsedu PZ... ◄ reagovať

off m98, 3.5.2013 o 9:42

To sa nestane. Hodnotenie, totiž úzko súvisí s tým, kto hodnotí. Čo o hodnotení vie, je už ďalší level o ktorom väčšina ani netuší. Takže je to jasné. Žiadny slnečný štát / Civitas Solis/ sa konať nebude. ◄ reagovať

zobrazené 201-240 z 503 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie

reklama

Poľovníctvo TEREM