Jelenie zhody srncie zhody kde hľadať ako kedy. Vase skusenosti s praxe
Koľko jeleních zhodov ste najviac našli za jeden deň a za sezónu? ◄ reagovať
:-)nezohnala s krídelkami :-) ◄ reagovať
Anton ,len tak mimo diskusie nemohla mat jelenica menštruaciu ◄ reagovať
cestou k ležovisku si videl kvapky po snehu ? Ak je na ležovisku krv,treba sa pozriet po spiatočnej stope.Ale nemusí to byť vždy krv po zhodení,môže to byť iné poranenie,drobné. ◄ reagovať
Chcem sa spýtať skúsených zhodárov. Môže jeleň farbiť z pučnice ešte pred zhodením parožia? Cez víkend som videl 2 ležoviská na ktorých bola farba, po zhodoch ani stopy. Predomnou tam nemohol byť nikto, pretože bol sneh a ľudské stopy tam neboli. ◄ reagovať
Simino hľadaj tam kde sa zdržiava zver. ◄ reagovať
Skús na chovatelských prehliadkach :-) ◄ reagovať
Kde hľadať: -srnčie zhody , -jelenie zhody - Dobrý deň,chcel by som sa spýtať kde hľadať: -srnčie zhody , -jelenie zhody ??? Ďakujem ◄ reagovať
Moj nazor je že ak sa stars chodíš kŕmiť jak môžeš si zobrat ale aj zobrat ti môžu.JA CHODIM ZA PAROHAMI ale ne za kazdu cenu neobchádzam mladiny neplasim zver.. ◄ reagovať
Peps,nájdi si niečo iné na 4 mesiace,potom sa naštartuj :-) ◄ reagovať
Áno, ale zvyčajne im padnú aj s hlavou... :) ◄ reagovať
Jelenie zhody - Dobrý ďeň..môžu jelene zhadzovat aj v zime v novembri alebo v decembri? ◄ reagovať
Už zhadzujú !!! (zimnú srsť) ◄ reagovať
Treba im vynalozit ale tým ktorí chodia do lesa zo zalubou a nažia sa pomoct prikrmovat alebo do zdruzenia pomahat ale nie bezhlavo zbierať a neviem ci wolfhunter narazas na mňa ? ◄ reagovať
mirek68....pomaly treba začat monitorovat nelegalnych zberačov v e magazíne lovec je teraz zaujímavý članok ako nakladat s tými čo budú v honbe za zhodami durit zverhlava nehlav a to je jedno č s povoenkou aleo bez ...nie je sneh tak to zver aspon nema take komplikovane a može migrovat kade tade je však otazne čo bude za mesiac... ◄ reagovať
Pomaly to začína sezona zhadzovania ma niekto niečo monitorovanie nejakých jeleňov kedy začnu zhadzovať vplýva to na ich teplo ? ◄ reagovať
Niektorým chodí zhadzovať zver okolo domu popred dom zopár metrov možno že aj na zastávke nikdy nevieš :-) ◄ reagovať
Si robíš srandu s 15 toráka ešte napíš že si ho našiel na zástavke v Bratislave. ◄ reagovať
Nj škoda že nie su parohy v reflexných farbach :-D ◄ reagovať
mirek68,možno druhý ani nemal,videl som to už viac krát,aj tento mal len 1 paroh a ak by nebol videný aj v lete len s 1. darmo by som hladal druhý ◄ reagovať
hľadaj ďalej, možno nájdeš zhody z iných jeleňov ◄ reagovať
Alebo som niekoho predbehol niekoho ja ale to je otázne možno tam ešte može byť skrytí . ◄ reagovať
mirek68 ano napríklad a možno nie . ◄ reagovať
To je druhá vec možno ma niekto predbehol . ◄ reagovať
mirek68 prečo si myslíš , že ten druhý nenašiel niekto skôr ? Prečo si myslíš že ak to bolo naopak nemohol za týžden nikto najsť ten zhod ? ◄ reagovať
Ja som našiel podľa mňa toho roku ekné zhody a jeden sa mi páči a skoro celý týžden som chodil okolo toho miesta kde som našiel ten prvý o okolí 1,2 km a nič ani som ho nevidel cez ruju toho jeleňa . ◄ reagovať
Vôbec nie je dôležité koľko km jeleň z druhým parohom prešiel mohol prejsť meter kilometer ba i 10 km . Ak ho durili zberači mohol kilometre prejsť i za pár minut . Avšak druhý zhod môže byť nedaľeko a nemusíš ho vôbec nájsť . ◄ reagovať
Ked chod sleduj zakrmuj a pozoruj kde sa zrdžiava celý rok si ju sleduj a najviac cez zimu mesiac dva pred zhodením ale zakrmuj ja to tak robím aj ked nič nenájdem ale ket vidím aspoň jeleniu zver alebo hocijakú inú tak ma to poteší . Pozri moje fotky a uvidíš . Ale veľa nachodíš za zverou a hlavne bud trpezlivý . ◄ reagovať
ja obyčajne nájdem zhod na červenej turistickej značke a to tak že on zakopnem alebo sa ak visí zo stromu tak doň narazím nosom ◄ reagovať
dobrý deň chodím do lesa na zhody ale nič som ešte nenašiel potrebujem poradiť kde a ako ich nájsť :) ◄ reagovať
Re:hawk3, alebo ešte skôr zhodárku, "ktorá sa už v kategórii parohov vyzná". Ak sa zhodnú budem im držať palce, aby im to čo najdlhšie vydržalo. Ten vytúžený párový paroh už v skutočnosti ten jeleň 100% nenosí. Výnimka, kedy k zhodeniu parožia nedochádza, je porucha jeho regulácie rastu vyvolaná testosterónom, čo sa dá experimentálne dosiahnuť vykastrovaním. Takýto samec sa stáva tzv. parochniarom. Parožie stále rastie, je deformované, prerastá cez oči a jedinec po vychudnutí uhynie. Paroženie je viazané i na gény. Veľkosť a hmotnosť parohov je výraznejšie dedené cez matku, ako otca a bude jeho vývoj i tvar podobný u potomstva. Takže, by som taký paroh po roku hľadal v pôvodnej lokalite. Je to už vo zverniciach overené. ◄ reagovať
matros129,ešte skús hladat druhého zhodára čo hladá zhod ktorý máš ty,toho asi nájdeš skôr. ◄ reagovať
Stopar,veľmi dobrý popis rastu parožia a nielen toho :-) Somatotropný hormón je veľký nezbedník :-) Ale to je už na diskusiu mimo mojej osoby Odborníci v tejto oblasti sú väčší majstri. Ja si to potom rád prečítam. ◄ reagovať
Rastový (somatotropný) hormón je skutočne zodpovedný v komplexe ďalších faktorov za rast parožia, ale i my ľudia díky nemu rastieme a tie parohy "nenosíme". Ale aby som sa držal tématu: Paroh rastie svojim povrchom, cez kožu (lyko) je jeho kostrná dreň budovaná kostnými bunkami (osteoblasty) až do doby vytlčenia, kedy lyko odumiera a prestáva paroh zásobovať krvou - vyživovať. Kostná hmota parohu je len dočasne súčasťou kosti čela a v línii pod ružami , kde koža ostala a kosť je ešte vyživovaná, nastupuje posledná fáza zmien, kedy iné kostné bunky - rozrušujíce (osteoklasty), vykradnú v rovnej línii kosť (tá sa stáva riedkou i krehkou) a tu sa paroh ulomí (zver zhodí). Do celej dynamiky paroženia samozrejme okrem rastového hormónu sú zapojené i homóny pohlavných žliaz a nadobličiek. To by ale bolo rozoberanie detailov na celý článok. Keď mŕtva kosť odpadne, "ozdobí prírodu a poskytne i zimnú výživu myšovitým stavovcom" nastupujú zberači a ich poblémy. Platí to obecne pre všetky parohy, či sú z jeleňa, srnca, losa, soba...podľa toho je i tvar a hmotnosť. Ale to je iná kapitola a aj matros129 chce iné veci asi diskutovať. Edu to už rozoberá celkom zaujímavými prirovnaniami (risk za volantom, slivkový sad a hodný ochranár a zlý poľovník - či naopak(?)). ◄ reagovať
Stopar, čítal som to už dávno v odbornom článku publikovanom v niektorom poľovníckom časáku. Bola tam tomu venovaná celá dvojstrana.Tak voľajako mi to utkvelo v pamäti. ◄ reagovať
Fekix12, to o tom homóne si niekde čítal, či si ešte zo školy niečo pamätáš? ◄ reagovať
Odumieranie kostných buniek spôsobuje hormón somathotropín,takže pokiaľ proces nie je ukončený paroh môže byť aj ďalej. Samozrejme ak sa mu neraduje niekto iný. ◄ reagovať
dobre dobre ďakujeme za vysvetlenie ale táto téma je o 15-torákovi ktorý chodí spiatočkou :D takže matros hľadaj možno sa do neho ešte myši nepustili :D ◄ reagovať
vieš kubik856 take úvahy že to trestný čin je neni si nechaj do krčmy až budeš veľky . V tom článku sa jedná o dospelé osoby . Keď niekomu zoberú vodičské oprávnenie a následne ho polícia zadrží znova šoférovať . Jedna sa o marenie úradného rozhodnutia a podmienka je na 99% nepravdepodobná . Čiže vhupne rovno na tvrdo do kriminálu . Pri vedení motorového vozidla dieťaťom tam môže cestovať rovno i osoba ktorá mu vozidlo zverila . Tiež môže byť obvinená z iných trestných činov ako je všeobecné ohrozenie a mnohé iné . Takže tvojej naivite never otvor si trestný zákon a dozvieš sa o tarifách. Samozrejme pokuta 40 000 sk bude ešte k tomu bonus. ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.