Dobrý deň chcel by som vás formou tejto diskusie požiadať aby ste sa vyjadrili k problému známemu všetkým a to zber zhodou laickou verejnosťou. Chcem len vedieť či by sa neujal nápad, na ktorý som došiel s kamarátom a síce že každý zhodár čo nájde paroh by ho doniesol ukázať hospodárovy príslušného PZ. Ktorý by si ho obodoval prípadne odfotil aby vedel čo má v revíry a zhodárovy by následne z hod vrátil. Myslíte že by sa to dalo nieako zrealizovať alebo ste prišli na niečo lepšie ? Tak sa prosím vyjadriťe.
Pani, jeden maly postreh...pre vsetkych. Bol som nedavno v Rakusku...Maju tam zimnu prezimovaciu krmnu stanicu pre vysoku (celkovo maju tri)...chodi tam krmit len jeden clovek, zver ho pozna, neboji sa, neodskakuje viac ako do 20 metrov. Tak je zaruceny pokoj, zimovanie v jednej lokalite (kolo 150 kusov tam zimuje)...85 percent shodov najdu v okruhu 200 metrov okolo tej stanice...zver ma klud, pokoj. Doziva sa vysokeho veku. Jelene kapitalne. Ale na druhej strane nikto cudzi tam si nedovoli ist, respektuje sa, ze to je oznacene tabulou zakaz vstupu. Pokuta je udajne 500 eur, ale nikomu ju este nemuseli dat, bo tam nikoho nepristihli, nestretli..Tak maju moznost pekne dokumentovat niekolko rokov vyvoj parozia konkretnych jelenov, pretoze kazdy rok najdu paru z nich...Nemusim hovorit ze skody na porastoch su minimalne vdaka tomuto systemu. je to o ludoch a chapani prirody a spolunazivani s nou, nie len jej drancovani...
Diskusia o ničom , lebo niekto chce bez starostlivosti oblizovať smotanu - pomôžte prikrmovať, starať sa a potom môže byť diskusia!!! ◄ reagovať
Krásne zbytočná diskusia...:) ◄ reagovať
Mám ešte otázočky k tejto diskusii ...všetci tu plačete,ako vám zhodári prečesávajú revír,ako vám "pytliačia" zhody,ktoré podla vás za "úmornú" starostlivosť o zver patria vám... Tak sa teda pýtam ,čo ste spravili pre to,aby to tak nebolo? Už ste niekoho chytili? Ak aj áno,bol jeho trest dostatočne odstrašujúci pre ostatných zhodárov? ◄ reagovať
kaso79, POLOVNÍK v profile pre mna neznamená NIČ,len napísané slovo,ak by som sa s tebov bavil aspon pár minút,potom by som mohol čo-to o tebe súdit.Ty zdá sa si iná "kapacita".(neposudzuj ludí podla oblečenia,ani podla profilu,niekedy ani RNDr. Ph.D.nezaručuje patent na rozum) porovnávat Rakúsko a Slovensko (a to nie len v polovníctve)... ◄ reagovať
357AS- medveda sundali lebo je to skodna ako aj vzdy bola, okrem toho kolko maju diviakov, rysov a vlkov? ◄ reagovať
kaso79, podla mojich overenych informacii je tam plot. Mame tam kamaratov. A ak by to bola len obycajna krmna linka tak potom o com pises ved takych je na Slovensku vela. A ak hovoris o neoplotenych miestach tak potom nasa legislativa neumoznuje pokutovat za volny pohyb osob... zhrnutie: debatovali sme o nicom a ja som reagoval na temu len na zaklade domnienky ze debatujeme o ZAZIMOVACICH OBORKACH ktore sa onehdaj za sociku ked bolo na polovacku v rezijnych reviroch penazi ako pliev aj stavali... ◄ reagovať
či je to porovnateľné? v žiadnom prípade nie! ale nie zrovnaním s macom. zrovnávať treba porovnateľné: legislatívu, úroveň právneho vedomia, vymožiteľnosť práva.... dám príklad: nelegálne prenajatý revír zádielská dolina "subjektu", ktorý nie je, a ani nikdy nebol subjektom! podpísali to lesy s spz-ústredie. kú košice rozhodol s súlade so zákonom, že zmluva je neplatná. no ministerská mafia rozhodla, že je to v poriadku. a je im úplne jedno, že žiadna taká právnická osoba -spz ústredie nikdy neexistovalo, ani neexistuje a už vôbec nemohli uzatvárať zmluvu. a ani spz nie, lebo nemalo štatutára. ... tu sa porovnávajme! je niečo také možné v rakúsku???? je možné, aby si takýto revír platili pytliaci z prostriedkov zväzu - z členského? je to v rakúsku možné? panuje v rakúsku také právne bezvedomie? dovolili by tamojšie úrady niečo také??? je možné, aby sa tam vôbec diskutovalo na takúto tému, ako tu hore v záhlaví máme zadanie??? je možné, aby niekto bral dotácie z eú s tým že nemá ani štatutára? tam sa to volá subvenčný podvod, tu zásluhy o rozvoj poľovníctva! kaso má pravdu, len si pozrite, čo za príspevky sú len v tejto téme, akí sme tu na slovensku vagabundi! .... doplním: alebo sa pozrime tu: odkaz- toto je náš obraz! ◄ reagovať
ano mas pravdu, je tu neporovnatelny pristup ludi...tu sa vsetko apriori neda...kazdy len frfle, ze ako je zle, a ako je okolo vsade dobre, ale nic nerobi pre to aby bolo aj u nas dobre...kazdy place ze na vsetko treba peniaze..DOBRE RANO!...bez toho sa nic dneska uz neda...a nasom poprdenom slovensku sa nikto o nic nestara prave pod zamienkou, ze to sa neda porovnavat...ale po vojne zacinali rakusaci ako porazeni a my ako vitazi (aj ked no...), mali sme komancov, ale za 20 rokov sa nic nezmenilo...ludia sa nechcu mat dobre, lebo k tomu sa viaze daka robota a rozmyslanie a snaha...a to sa tu nenosi ... PS: 357AS, nie si podla profilu polovnik tak neviem ci o problemoch krmenia zvere a tychto zalezitostiach vies daco viac...jedine ze by si zberal zhody nacierno :D ◄ reagovať
Páni,jeden malý postreh...pre všetkých.Nebol som v Rakusku,ale mali tam jedného medveda a aj toho odbachli...(kaso79,porovnávaš neporovnatelné) ◄ reagovať
Nevadi...len som chcel ukazat, ze ak sa spravia pravidla sa maju a daju respektovat...Ak sa niekto vie slusne spravat v lese, a vie kedy tam moze ist a za akych podmienok, je vsetko v poriadku. Ale bohuzial takych je menej a menej... ◄ reagovať
bakchus...to nie je oplotene...zver sa tam drzi pretoze je tam potrava, ale ma volny pohyb. Bohuzial na Slovensku je to o rozmyslani ludi...chceme tu mat rakusko, svajciarsko, zazraky, ale chovame sa jak posledni cigani, co neni uviazane priskrutkoven ukradneme...a co za zivotnu uroven ? nie je az taka nizka aby sa spoliehali na predaj parozia...aby sa potlacil normalny rozum...sam si to zamiesal LESNYprievan...miesas prezitie a kseft... napr druhy poznatok..ze kazda obec ma vyhradeny den, kedy v okolitych horach sa mozu zberat hriby....a nikto mimo tohto dna tam nejde...tym sa zaruci ze v danych lokalitach hriby aj dorastu...a aj to nie je drancovane...zas je to o prirodzenom respektovani toho co sa nastavi a dohodne. ◄ reagovať
len si zober,aká je životná úroven v Rakúsku a aka je u nás ...rakušák nepotrebuje ten paroh na prežitie,a zatial čo u nás to 95% zberačov na kšeft robí. ◄ reagovať
kaso79, pocul som o tom systeme a je dobry z hladiska ochrany porastov pred zverou. U nas by to ale malo jeden problem - predstav si ze dnu skocia velke selmy ktore v Rakusku uz nie su... viem aj ake su to ploty v Rakusku. Ak si tam bol tak povedz zadrzal by dospeleho medveda? Na margo zhodarov - aj keby to u nas bolo pod pokutou 1000eciek tak by to musel strazit regiment aby tam nikto koncom februara nepreskakoval. ◄ reagovať
kaso79 na Slovensku ti už pomaly nepomôže oplotenie nieto sa spoliehať na chápavosť ludí...aj u nás je jedna taká lokalita ale len preto že skoro nikto o tom nevie..inak by tam vo februári o druhej ráno čakala fronta... ◄ reagovať
Pani, jeden maly postreh...pre vsetkych. Bol som nedavno v Rakusku...Maju tam zimnu prezimovaciu krmnu stanicu pre vysoku (celkovo maju tri)...chodi tam krmit len jeden clovek, zver ho pozna, neboji sa, neodskakuje viac ako do 20 metrov. Tak je zaruceny pokoj, zimovanie v jednej lokalite (kolo 150 kusov tam zimuje)...85 percent shodov najdu v okruhu 200 metrov okolo tej stanice...zver ma klud, pokoj. Doziva sa vysokeho veku. Jelene kapitalne. Ale na druhej strane nikto cudzi tam si nedovoli ist, respektuje sa, ze to je oznacene tabulou zakaz vstupu. Pokuta je udajne 500 eur, ale nikomu ju este nemuseli dat, bo tam nikoho nepristihli, nestretli..Tak maju moznost pekne dokumentovat niekolko rokov vyvoj parozia konkretnych jelenov, pretoze kazdy rok najdu paru z nich...Nemusim hovorit ze skody na porastoch su minimalne vdaka tomuto systemu. je to o ludoch a chapani prirody a spolunazivani s nou, nie len jej drancovani... ◄ reagovať
a čo má nejaký zberateľ z toho keď má napríklad plnú pivnicu poštových známok? tiež veľké h..o ale to je len tvoj názor. Každý robí čo ho baví a keď niekoho baví niečo zbierať tak to zbiera ◄ reagovať
A čo máš z tých 250 ks ? veľké H...O ! Pojašený parohár... ◄ reagovať
načo sa máš s niekým dohadovať? behaj si po lese,hladaj zhody,ked najdeš,potajne domov,nikomu sa nechval a máš pokoj. ja už 25r zbieram,a nik o tom ani netuší,a to mam doma už okolo250 kúskov :D ◄ reagovať
ver že nie, kosenie, krmivo, soľ, lízy, vakciny aj lieky pre zver ako prevencia, nič nie je zadarmo, na to prídeš ak raz budeš poľovníkom a na členskej schôdzi sa budete skladať na chýbajúce náklady, poľovníkom dnes nik nedá nič zadarmo, pristavenie auta ku kombajnu za komunistov je nenávratne preč, dnes sa už neoplatí ako voľakedy ani zbierať odpadovú kukurici na poli, takmer nič tam nenájdeš, tak sú tie kombajníky kvalitné :) ◄ reagovať
Hekler, s tými liekmi ste to riadne zabili :) ◄ reagovať
Kto si stratil naj si hlada...kto si nasol naj si naha... ◄ reagovať
apple, správne si ma pochopil, jeho miesto je tam - namiesto Sme, len nie a nie ho tam dostať ◄ reagovať
K téme - Dohoda medzi poľovníkmi a zhodármi - nemožná, zákon je ,, nahovno ,, ◄ reagovať
adam52 tu vôbec nejde o porovnávanie zásluh v raste parožia ale o zákon ktorý určuje ,že zbierať zhody môže ten kto ma na to povolenie . Bud ho máš alebo alebo nemáš . ◄ reagovať
tak to si ma dorazil, tvoje znalosti "poľovníka" na podmienky rastu kvalitného parožia sú ako moje o výrobe atomových reaktorov, žiadne ◄ reagovať
no dobre ale aky to ma vplyv na rast parozia ked si vezmeme ze hlavna faza parozenia prebieha zhruba april - jun?snad mi nechcete tvrdit ze tym jelenom tie parohy vyrastli z toho co ste im, ak vobec, doniesli v case nudze-to je jedina drina ktoru vynakladate, ktora podla mna s tvorbou a rastom parozia ma minimum spolocneho.alebo tie jelene vozite letecky za polarny kruh koli lepsej tvorbe somatotropinu? :) ◄ reagovať
hekler ďakujem, myslím, že je to presné. zas jedna možnosť, ako využiť zákon o poľovníctve, kde je jeho miesto. dookola sa vracia tam, odkiaľ pochádza. ◄ reagovať
adam, v hore rastú hríby (tie môžu všetci zbierať), nie parohy, tie rastú na hlavách zvierat v uznaných revíroch a o tie sa poľovníci starajú, kupujú krmivo, soľ, lieky a áno aj lovia, a predstav si za to si ešte aj platia nájom, zase porovnávaš neporovnateľné ◄ reagovať
nevadme sa tu.moj nazor, co je predmetom tejto diskusie, som paroharovi povedal.hekler mi moje mylne vysvetlovanie si zakona objasnil.na zaver by si mi teda ty apple mohol vysvetlit o akej drine cloveka v suvislosti s vyvinom a rastom parozia u jelenov to hovoris.mozno som nieco zasa nepochopil. ◄ reagovať
apple, ja som sa len snažil dokázať adamovi že je na veľkom omyle keď tvrdí, že neoprávnený zber zhodov rieši OLÚ ako priestupok, potom som za poslednou čiarkou napísal ako to kvalifikuje Polícia, ja ich postup tu nekomentovať nebudem, nemajú to lahké, ako priestupok to bolo zrušené, § 181 bol nahradený 310 a niektoré tresty vypustené, ale či sa to niekomu páči alebo nie zberač zákon porušuje, preto sa to potom skoro vždy prekvalifikuje a nejak ukončí ....., môj osobný názor na takéto pytliactvo je takýto : aj keď 1000 vyšetrovateľov začne trestné stíhanie za nedovolený zber zhodov ani jeden prokurátor im to neuzná a ani jeden sudca dotyčného podľa § 310 neodsúdi, neje tu totiž naplná skutková podstata podľa tohto paragrafu, (PS zákon o poľovníctve je v tomto prípade nepodstatný a má postavenie SME v latríne) bodka ◄ reagovať
adam, koľko máš v skutočnosti rokov? veď nemáš ani tušenia, o čom píšeš! ◄ reagovať
apple o akej drine tu hovoris? preco by som JA mal mat nejake vasne?hovoril som snad o sebe? ◄ reagovať
ja by som to neprirovnaval ani k urode.tie parohy vyrastli v hore, bez ziadneho alebo minimalneho pricinenia cloveka a ako vravis apple, je to pravne osetrene a nic s tym nenarobim.nespekulujem...len sa mi paroharov navrh zda rozumny. ◄ reagovať
Vela rozhodnuti je zalozenych na dohode, ale dohodnut sa treba vzdy VOPRED a druha strana musi suhlasit. A v pripade masovych zberacov zhodov to plati dvojnasobne. Nie ze niekomu vyzbieram 2 hektare zemiakov a potom idem za nim aby som sa dohodol. ◄ reagovať
máš neovládnuteľné vášne? daj si bróm, to pomáha. zlodejina je vášeň????????????? máš pravdu, je to o ľuďoch. tak ja keď ti z vášne vyzbieram záhradu, zoberiem auto, tak je to ok? tie parohy sú výsledkom driny mnohých ľudí, to ti nenapadlo? ani sa mi veriť nechce, žeby si bol dospelý a ešte aj poľovník. ◄ reagovať
tu nejde o deduska ale ludi ktory to robia z vasne, pripadne tie horsie pripady pre peniaze a cielene za parohami chodia.a sprava ze zhody sa po prehliedke vratia ich nalezcovi by sa k nim myslim dostala velmi rychlo.ja osobne v tom nevidim ziadny problem.je to len o ludoch a o tom, o co komu ide.a ist by malo predovsetkym o to, aby sa slusne jelene dozivali co najvyssieho veku... ◄ reagovať
adam, ono to prirovnanie nebolo až také zlé. ale dám ti iné: zbierať úrodu na poli kýmkoľvek len preto, že je dostupná je možné? asi nie, však? no a tie parohy sú tiež vlastníctvom. so všetkými právnymi atribútmi, nakladanie s nimi reguluje zákon. tak aké špekulácie? a navyše ak to niekto robí úmyselne, tak to môže byť ešte veselšie. a len vďaka nelegálnym parohárom môže dôjsť k sprísneniu legislatívy. trestný zákon v tejto oblasti rozhodne potrebuje novelizáciu. ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.