Napriek nie práve najlepším referenciám som sa rozhodol vyskúšať náboje HIT pre kal. 8x57 JS. Po novom roku som s ním strelil v Maďarsku :1 ks kanček cca 100kg, zadná komora, odbehnutie 50m , prasiatko 30kg , nízka komora odbehnutie 15m, prasiatko 30kg , zadná komora odbehnutie 80m,prasiatko 30kg tesne za lopatku , odbehnutie 30m. 2 ks srnčiat za lopatku , zostali na mieste. Poškodenie diviny minimálne až na jedno srnča,ktoré bolo veľmi malé a ktoré som strielal na 30m. V tomto prípade bol účinok devastačný.Farbenie pri každom zásahu vynikajúce.V 8x57 JS som prvý krát použil monolit a som s tým veľmi spokojný.
Príspevok presunutý z diskusie RWS kegelspitz a RWS ID (autor: michal89).
Pocet kusov presny neviem, ale cca 20ks na kazdy druh streliva, mozno aj viac, vzhladom nato, ze v danom kalibri sme rozne strelivo testovali 3ja sucasne. Vsetci z pusiek sauer 202 (2x highland,1x classic 56cm hlaven). Zlozenie zveri od lisky po 200kg diviaka(nevyvrhnuty). So SB bolo testovane najmenej, makka strela, velke znehodnotenie diviny, dost sklamanie. Evo- nestoji za tie peniaze, sice tazsia strela, ale s nevyrovnanym spravanim. Lepsie referencie mam na sako hammerhead 10,1g, pokial chce teda niekto nieco tazsie do .270win. Osobne si myslim, ze 9,7g je taky zdravy univerzal co sa vahy strely tyka v danom kalibri, aj ked balisticky tam este viac pasuju lahsie strely. Co sa tyka CDP - super strela, vyrovnana, nesklamala. Ale robotu vyrazne lepsiu ako KS v danom kalibri urcite nespravila. Na strelive sice nesetrim, ale za ten rozdiel v cene sa podla mna do CDP ist neoplati, pomer cena/vykon nahrava v prospech KS. Subjektivne mam pocit, ze po KS zver lepsie farbila, ale zasa na takej vzorke strelenych kusov tazko sudit. Kazdopadne krabica CDP stoji takmer raz tolko, avsak strela je to velmi moderna. ◄ reagovať
JA som KS pouzival v 6,5x65R CDP sa osvedcila daleko lepsie. (hmotnost strely rovnaka pro oboch. 8,2g) ◄ reagovať
nemate niekto skusenosti s touto strelou v 7x64? ◄ reagovať
STAGSTALKER-a na kolkych kusoch si to porovnával?A tiež ma zaujímaju tvoje poznatky a rozdiely v 270medzi CDP a KS,nechce sa mi verit,že by niekto s CDP prešiel na Kagelspitz.Ak teda nie je kriteriom cena. ◄ reagovať
u mna top, porovnaval som s CDP, SB, Geco,EVO no jednoznacne najlepsiu ranivost, presnost, farbenie zveri po vystrele a aj spravanie sa v tele malo RWS KS 9,7g. Taktiez je tam dobry pomer cena/ vykon. Jedna sa o kaliber .270win, v inych sa moze strela spravat odlisne. ◄ reagovať
v 9,3 je KS fantastické(poznatok od môjho zákazníka, ulovených okolo 100 kusov) ◄ reagovať
V kalib.co pouzivam to diviaky prestrelovalo...dosť farby....vymenil som za CDP ◄ reagovať
jager68 ja viem ze su aj lepsie strely :) ale ja sa pytam na tuto konkretne. ◄ reagovať
je to maksia strela, ja to pouzivam v springfielde, srncia aj lanstiaky super, jelena mi to nikdy neprestrelilo, vzdy krasny hribik, poskodenie diviny v norme ◄ reagovať
Ale ano...ale su aj lepsie strely... ◄ reagovať
nikto nema prakticke skusenosti? ◄ reagovať
Príspevok presunutý z diskusie Strela RWS H-Mantel v kalibry 7x64 a podobne (7x57,R, 308Win, 30-06Sprg) (autor: Eriann).
9g nie je lahka strela v 7mm.Vyborné je CDP ale cenovo dost vyssie. ◄ reagovať
Príspevok presunutý z diskusie Strela RWS H-Mantel v kalibry 7x64 a podobne (7x57,R, 308Win, 30-06Sprg) (autor: Eriann).
Aj ja premyslam nad Accubondom, v springfielde robil fantasticku robotu. Len ja radsej tazsie strely.Ak by Norma robila povedzme 11g tak ju okamzite beriem. Zatial uvazujem nad RWS ID 11.5g. ◄ reagovať
Peter predstav si ze sa daju kupit v obchode take veci nielen od teba ◄ reagovať
Kamos to pouzival v 8x57 IS. Totozne poznatky a skusenosti ako lrentka V 7x64 je vyborna kombinacia Norma so strelou Accubond. 9g. a 900m/s ◄ reagovať
Otec odskúšal v 7x64 všetky 3 menované. Aj H- mantel aj ID classic aj EVO. Teraz strieľa EVO, nezohnal narýchlo TIG (ID). Čo sa týka H-mantelu, je to v pohode strela, troška tvrdá, ale robotu spraví. Zver po nej troška horšie značí a farbí, hovoríme o diviakoch cca. 60kg a vysokej holej. Ak by som mal vyberať z týchto dvoch, tak jednoznačne TIG. Videl som s tým strelených viac kusov zveri, dobrá ranivosť, nízke poškodenie diviny, do 10m od nástrelu. EVO je v 7x64 viac menej záležitosť komercie, ako hovorím, teraz ho otec má ako z núdze cnosť, ID je podľa mňa lepšie, dokonca aj H- mantel spraví obdobnú robotu, ale za menšie peniaze. Papierovo je EVO super, v praxi sa správa nepredvídateľne kus od kusu. v .270 win môžem od RWS odporučiť KS 9,7g, nič lepšie som ja osobne z .270 nestrieľal (odskúšané 4 druhy streliva vrátane KS) ◄ reagovať
Strýko striela v 7x64 RWS-ID 11.5g uz 5 rokov a zatial je maximálne spokojný.Skoro vždy priestrel,zver nedodbieha a ked aj odbehne tak len krátku vzdialenost a pekne farbí.Zver nepodlieva,nerozbíja.Má to odskúšane na srnčej,diviačej a jelenej zveri.Toto strelivo uz nebude meniť,lebo je sním fakt spokojný. ◄ reagovať
Moja skromná skúsenosť v 8x57JS vysoká, srnčia vynikajúci stop efekt, takmer žiadne poškodenie diviny. U diviakov bolo treba dohľadať. Na diviaky uvažujem sako hamerhead. ◄ reagovať
Flat-Vilko to mi chceš povedat ze na zaklade toho že si vystrielal tych 6ks H-Mantelov čo som ti dal ku gulobroku vieš relevantne posúdit že je to dobra strela???Ja som snou v 30-06 strelil jelena,srncie a zopar diviakov ale urcite nikdy viac uplne sa stotožňujem stym co napisal Stefa ◄ reagovať
Kladivo na diviaky,, mam s tym dobre skusenosti ◄ reagovať
Mám ho odskúšaný v .308 Win. a 8x57IS a môžem potvrdiť, že je to veľmi presné a účinné strelivo s vinikajúcim stop-efektom a sto percentným priestrelom. Ale. Strela je primárne určená na odstrel nebezpečnej a útočiacej zveri, preto sa pri jej konstrukcii veľmi nehľadelo na poškodenie zveriny. Preto by som jej konštrukciu nehodnotil ako nič moc, ba práve naopak, na ten účel, na čo bola skonštruovaná je špičková a v čase uvedenia na trh bola aj nadčasová. Z toho aj vyplýva, že na odstrel srnčej a inej zveri jemnej konštrukcie je absolútne nevhodná naopak na diviačiu zver ju používam dodnes a nevymenil by som ju za žiadnu cenu za dnes veľmi populárne EVO. ◄ reagovať
Aj také CDP má v 270 len 8,4gramu ale nedá sa porovnat s H-Mantel.RWS je v tomto kalibri nadupané rýchlostne,ústovka 955m/s je už vela,ale ani tá konštrukcia nie je žiadny zázrak,moc by som do toho nešiel-dufam,že ti nemusím radit,čo máš do tej sedmi naladovat-nerad nosím drevo do lesa. ◄ reagovať
Je pravda, ze do .270Win su zrejme velmi rychle, ved maju hmotnost ak sa nemylim, 8,4g a to moze naozaj robit velku paseku. ◄ reagovať
Nie zrovna v 7x64 ale v 270 s ním mam skusenosti-a nie su moc pozitívne.V tomto kalibri neviem ,či to bolo konštrukciou,alebo rýchlostou-do 170m velke hematomy.Hornady INTERBOND,Trophy Bonded Bear Clow resp.CDP boli ulne ina kava.Je pravda,že stop efekt bol výborný,aj farbenie,poškodenie však pre mna už neprijatelné-vzorka 9 kusov od srnčej po vysokú,vratane diviakov. ◄ reagovať
Príspevok presunutý z diskusie RWS EVO 7X64 - názor (autor: sebrik).
Vyskúšal som to v 7x64 /40ks streliva/ a prešiel som na Sako Hammerhead 11gram...EVO boli presné, nájdené strely deformované ukážkovo /presne podľa reklamy, olovo spojené s plášťom, pekný hríb/, ale v tele zveri sa správali zakaždým inak. Sako podáva vyrovnaný výkon: stále priestrel a stále ten istý strelný kanál. Nenašiel som ani jednu strelu.../cca. 80ks/ ◄ reagovať
strýko tiež používa v 7x64 RWS-ID Classic 11.5g a tiež maximalna spokojnosť od srnčej až po vysokú ◄ reagovať
Tiež si myslím, že to je od kalibru ku kalibru iné. Ja sám preto vždy uvádzam aj kaliber, v ktorom som dané strelivo vyskúšal či otestoval. Sú strely, ktoré sa v mojej 270win osvedčili, ale v inom kalibri "nefungujú" tak ideálne, aj keď svoju robotu spravia. Preto by bolo fajn, keby sebrik aj uviedol v akom kalibri ho chce používať a na akú zver, v ako revíri a pod. Evo v 7x64 je napr. fajn na spoločné poľovačky, nevadia mu tak steblá trávy ako ľahším strelám, , resp. iným v tomto kalibri,je aj dostatočné tvrdé a nefragmentuje tak a na diviaky pôsobí ak kladivo :) V 7x64 sa napr. dobre správa aj klasická strižná hrana od S&B a to odo mňa na túto značku počuť chválu málokedy. U mňa od RWS jednoznačne vedie KS- v jednoduchosti je krása, veľmi dobre sa deformuje, zver krásne farbí a je to veľmi presný náboj ◄ reagovať
Pani..v 300Win.Mag je o.k. v 7x64 sa kamosovi tiez ,,neosvedcilo"..presiel na Normu so strelou Accubond a vybavene.Marketing tam urcite je ale je tam aj kvalita. Skor to bude vhodnejsia strela do tzv. magnum kalibrov. ◄ reagovať
každý zasah je špecifický evo je strelivo najmodernejšieho vývoja od renomnej muničky .strielal som ho v kalibri W300MG výborné strelivom presné a účinné ◄ reagovať
Poľoval s s ním otec, pokiaľ nezohná RWS TIG, kúpi si EVO. V prvom rade treba povedať, že v tomto strelive je kus marketingu, zďaleka nerobí takú robotu ako ten náboj stojí. Je to nadupaný náboj, strela je troška tvrdšia, zvykne prestreľovať, ale zver po ňom aspoň v kalibri 7x64 nefarbí ktovieako, osobne si myslím, že sa skôr hodí na ťažkú dospelú zver, jeleniu či diviačiu. Pri komorovej rane ostáva zver zväčša v ohni alebo do 30m od nástrelu. Pokiaľ máš možnosť skús radšej TIG alebo H-mantel, spravia ti obdobnú robotu ak nie lepšiu a stoja tuším menej. Keď ho chceš, kúp si ho, nie je to zlé strelivo, ale za tie peniaze sa dá vybrať aj lepšie. Čo sa týka presnosti, napĺňa štandart fabrického streliva aké RWS produkuje, chyba strelca bude určite väčšia ako streliva. ◄ reagovať
Zdar, strielal som toto strelivo celý minulý rok. Môžem skonštatovať len toľko vynikajúca presnosť a poškodenie zveriny minimálne, prakticky žiadne. Aj ťažší kus to vždy prestrelí/z 30-06/ ale vôbec nefarbí čiže problematická dohľadávka od 20 - 60m. Na nástrele ani farba ani srsť.Myslím že to je príliš tvrdý projektyl na naše podmienky , možno na väčšiu zver. Takže už ho nepoužívam aj keď na jeleňa by bol možno vhodný-nemal som možnosť skúsiť. Lesu Lovu Zdar. ◄ reagovať
A ešte na margo UNI Classic. Vačšinou o nej píšu, že je to tvrdá strela. No treba si prezrieť prierez strely a zamyslieť sa nad tým, či je to pravda.Podľa mňa ten plášť je cca približne rovnako hrubý ako u ID Classic, ale zoradenie spodnej, tvrdej časti jadra je trocha iné, čo spôsobuje užší rozklad oproti IDčku, ale v žiadnom prípade nieje podľa môjho názoru tvrdá strela, iba strela z užším rozkladom. Myslím si,že je to naozaj univerzálna, rokmi preverená strela. Takže ako písal Jadot, kto preferuje zlomenie v ohni, ten použije ID Classic, a kto zase obrovskú prieraznosť s priestrelom, tomu je skôr určená UNI. ◄ reagovať
Momentálne som si zaobstaral Winchester XP3, s ktorou má veľmi málo kolegov skúsenosti, ale kamarát strieľal 11,7 g TUG v 30-06 a správalo sa to veľmi dobre, či už na menšej zveri, alebo ťažkej. Aj pri horšom zásahu bolo vždy dostatok farby na dohľadávku, no je otázne či sa odbehnutie do 20-30m dá dohľadávkou nazvať :-))) ◄ reagovať
Je mi jedno ci sa niekto dotahuje o originalite... . Hlavne ze mi zver lepsie pada po KJG SR, ako po klasickom KJG. S tym KJG SR som toho roku odlovil hodne kusov. Lovu zdar ◄ reagovať
Boze, to je zase znoska kecov. Ale vsak co ine ti mohli navykladat, ked jadro ich uspechu spocivalo v tom, ze akurat pravidelne odrbavali Moellera o peniaze. O nejakej originalite, funkcnosti a principoch funkcie tej strely mozu vykladat akurat sami sebe. Niet divu, ze im ten hnoj prestava ist na odbyt na rozhodujucom trhu - v DE.....Cela firma na cele s tym podarenym majitelom je to, co sa u nas da oznacit len vyrazom "banda chamtivych zlodejov".....od tych by som si nekupil ani papierovy obal, nieto este naboje. Nerad totiz podporujem zlodejov, co bohatnu z vedomosti a prace druhych a ked dojde na platenie, tak nie su k dispozicii ◄ reagovať
Pytal som sa na stánku SAX MUNITION na IWA ako je to s tou originalitou KJG, odpoveď znie: princíp KJG vymysleli v Juhoafrickej republike (povedali mi aj nazov, nezapamatal som si ho). Takze hovorit o originalite KJG od Lutza Moellera sa pravdepodobne neda. Asi na tom nieco bude, ak si to Lutza Moeller nedal "patentovat". SAX MUNITION vyrabalo KJG pre Lutza Moellera, rozisli sa (oznacili to za nezhody). Sax munition prerobilo strelu KJG na KJG-SR, ktora ma naviac tieto vyhody oproti kalsickej KJG: 1. fragmentacia naboja sa zacina cca po 2,5 cm po prieniku kozou (vid video: odkaz), kdezto pri klasickej verzii KJG ovela neskor, 2. fragmentacia KJG-SR nastava pri minimalnej rychlosti 650 ms, kdezto klasicke KJG potrebuje ovela vyssie rychlosti, aby doslo k fragmentacii strely. Ja osobne pouzivak KJG SR a som maximalne spokojny. A polemizovat o originalite nebudem: 90% z nas pouziva na svojich puskach zaver mauser, takze vacsina z nas nema original ak to nie je zaver vyrobeny mauerom. :-) ◄ reagovať
RADO 100 - díky za info. Keď sa to doladí, na originál KJG (odkaz ) prejdem aj ja. ◄ reagovať
Je to neseriózne, hlavne keď Lutzovi začali chodiť reklamácie na strely ktoré vlastne ani nevyrobil. V Schnetz mali tú drzosť vydávať svoje nevydarené strely za strely Lutza Moellera a inkasovať za ne ako za originál. Dnešná informácia od predajcu KJG je že ukončil spoluprácu so Schnetz-om,vybavil papiere a osobne sa dohodol na spolupráci s Moellerom. Takže potom budú originál strely zaručené. ◄ reagovať
Vysoko neseriozne.....kde to robia? Existuju predsa nejake licencie,patenty, ochranne znamky atd atd....ked sa to drbe takto už aj v Nemecku...koniec. Všimol som si,že kal.270 Moeller vynechal.Niektore su nadupanejsie v SAX, ine zas u Moellera. ALE ORIG.Moeller je Moeller. ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.