poradte mi niekto ako sa podavaju tieto lieciva, mam balenie, na 45 kg šrotu, chcem sa spytat aky srot je najlepsi, pripadne na ake miesta sa davaju tieto lieciva a kedy je najlepsi termin..kazda rada je pre mna dobra
Solirov presne to isté zaujíma i mňa a pýtam sa na tých joziho sympatizantov už asi 100 x tiež som sa opýtal na tých vedcov aspon jedno meno :-D dal dr. Rajského ,ktorý vo všetkom popiera jožiho bludy a píše o dôležitosti prikrmovania :-D Tak asi to má jozi schýzu jeho :-D Joži veď sa nehanbi a daj nám jedno meno odborníka !!! Veď ako tvrdíš máš ich plne periodiká daj jedného čo zdiela tvoj reformátorský blud nech sa pobavíme :-D Viem nemôžeš dať :-D lebo všetci odborníci v poľovníctve majú opačný názor ako Ty !!! Práve som ukončil prácu v Rakúsku ale život ide ďalej.Ja mám v jednej z mojich živností napísané mimo iných činností od fotografických služieb až po Xy i : Poskytovanie služieb v lesníctve . tento mesiac cestujem do Nemecka kde budem túto činnosť vykonávať . Keď sa vrátim alebo priamo z Nemecka ti budem preposielať foto ako sa v Nemecku prikrmuje :-D Viem Ty mi budeš písať že klamem ale to mi vôbec nevadí . Ty si žiješ svoj blud v Košickej električke ,ale ja som praktik . Ja žijem celý život v horách a na dedine ktorá je súčasťou chko Biele Karpaty . Pracujem pre ochranu prírody a bývam v 4 stupni ochrany prírody . Mám x skúšok nie iba z poľovníctva či poľovného hospodára ,rangers ochrany prírody atď . Stále je však dôležité sa vzdelávať . Čumeť do bedne v eštebackom byte sledujúc pár kanalov z celej planety to je zabava rád to pozerám netvrdím že nie . Ale realita na slovensku je uplne diametralne iná . Ochrana prírody nie je uväzovanie sa o kanadský strom v tichej a kôprovej doline ako to robia pacienti ktorí sa pomenovali LOZ VLK . ani ochrana kôrovca nie je ochrana prírody !!! To sú iba hajzlácke reči ľudí škodiacich prírode Slovenska !!! Oveľa viac ocením keď príde trieda školákov a vyzberá odpadky po hlupákoch napríklad v Haluzickej tiesňave 52 vriec to sú skutky ktoré pomáhajú prírode ,ale hlavne vštepujú do mlade o čo tu vlastne ide ! Čo je pekné čo je zlé čo sa nemá a má !!! To je posolstvo tejto činnosti . Ty nás obviňuješ že trávime zver privádzame jej ťažké zdravotné potiaže prikrmovaním . Nuž klameš a v tom sa zhodli všetky osobnosti poľovníctva od pána učiteľa Pavla Hella až po najmladšie generácie múdrych ľudí na Slovensku ako i v EU !!! Nemáš najmenší argument ako obhájiť tvoje bludy . Vždy sa krútiš ako had a používaš lož ako pracovný nástroj . To m i na tebe vadí . Ja si svoje príspevky viem vyargumentovať . Nie som samozrejme neomylný a ked chybujem viem sa i ospravedlniť a priznať si svoju neznalosť . Ty si ako obohratá platňa z kremla . ◄ reagovať
...a ani vhodný recipient. u nás sa zvyklo hovoriť: si indiferentný ako gonáda. to ma len tak napadlo :) ◄ reagovať
No mňa to napadlo v noci :) keď som si pozeral komentáre pod Gabcicinou fotkou a rozsvietilo sa mi, že o tej gametogenéze som kedysi trošku čítal a doplo mi, že počet primárnych folikulov je už pri narodení konečný, takže stres z lovu nemá žiadny vplyv na ich "kvalitu". Toto som napísal len zo svojho odborného záujmu, aby sme začali joziho vyučovať genetiku, na to už nie je priestor :) ◄ reagovať
BTW Andrej, takto ma nenapadlo nad tým rozmýšľať :)))) ◄ reagovať
Aha.. tí čo s tebou súhlasia hm.. tak to tých sympatizantov veľa nemáš. A v záujme slušnej diskusie - veď som ťa oslovil, že "pán" Osamelý. Aj keď sa mi na jazyk derú adresnejšie pomenovania.. Len keď už mám trošku bordel v tom či si Osamelý vlk, či tĺk, či p. Begala, alebo jožibáči, alebo Háj, alebo kobra.. Ani divá sviňa sa v tom už nevyzná tak sa nediv... ◄ reagovať
ahoj Andrej, áno inštitút primárnych folikulov ( ak si dobre pamätám že sa tomu tak nadáva ) je spoločný pre všetky cicavce. ak mi dovolíš načrieť do studnice múdrosti, mám tam niekde aj počty pre jednotlivé druhy. ale to až večerom, keď slnko sadne za obzor a mama diviačica vyvedie svoju mlaď na čerstvý ovsík...btw u oviec je ich 12 tis - 86 tis, z toho okolo 100 začne svoj rast vplyvom FSH... ◄ reagovať
osamelyvlk, ideš proti vetrom... aleb močíš proti vetru? :) ani jedno ti ani nám neprospieva. Nemyslíš ani nekonáš zootechnicky fundovane. Už to tu bolo krásne vystihnuté - "tekuté piesky..." P.S. Martin, chcel by som sa opýtať či "gametogenéza" a dozrievanie vajíčok je pri jedincoch samičieho pohlavia v zvieracej ríši je analogická ako pri ľuďoch, to znamená, že počet vajíčok vytvorených v ováriách je rámcovo od narodenia konštantný a počas života len periodicky dozrievajú a uvolňujú sa. Pokiaľ je to tak, vyvrátilo by to ďalšiu joziho "hypotézu" o škodlivom vplyve odstrelu pred rujou a v období ruje. ◄ reagovať
jóžibáči 3x50, ja neprzním tvoj nick. ja uvádzam číslo tvojho IQ, tak ako si nám ho prezentoval. keď si nexcel, aby sa táto informácia pretriasala, nemal si ju púštať do obehu.... Zaujímavé, že človek, ktorý dlhodobo a úspešne aplikuje antiparazitiká, dokonca o tom píše odborné štúdie povie niečo také, ako si uviedol. Lebo to si si vytrhol z kontextu jedného článku, kde sa prejednával spôsob aplikácie Cermixu, tak ako ho podával výrobca. Takže doc. Rajský a kol., to uviedli na správnu mieru a pre podmienky praxe. Prečítaj si ten článok a tam máš aj návod. Zveri sa samozrejme pomohlo, z hladiska jej zvyšujúcich sa stavov, hmotnosti, hodnoty trofeje, produkcie zveriny, atď.... nemá význam ti to rozpisovať, lebo sa aj tak budeš hádať že to nie je pravda.Lebo pižmoň. Tú srnčiu si samozrejme overiť nepôjdeš ,to ti zase neverím ja, ale zaujímavé by bolo, ak to číta nejaký člen PZ, z tej oblasti keby sa vyjadril... že zootechnicky fundovaný :) dobré, ale ešte to nemá na meranie IQ na teletexe...xceme viac ◄ reagovať
A kto sú moji sympatizanti? Ako som už písal, všetci tí , ktorí so mnou aspoň sčasti súhlasia. Za čo sa im môžem len a len poďakovať. Ale nielen ja, resp. hlavne naša zúbožená zver. A nielen naša, aj vlk a kojot v Amerike, snehule v severnej Škandinávii, atď., atď. ◄ reagovať
Jelsovec a Solirov, ja neprzním vaše nicky, tak si myslím, že v záujme slušnej diskusie by to bolo prinajmenšom spôsobné, resp. nevyhnutné aj od vás, pretože som ani nechcel reagovať, ale... Jelsovec a vedel by si nám dať recept na správny spôsob odčervovania vo voľnom revíri? Veď už tzv. návykové krmivo /hnačkové obilné šroty/ je proti zdravému rozumu. Nemusí v nich byť ani Cermix. A prítomnosť parazita u jelenj zveri. A čo jej robil? A čo ste jej pomohli, keď ste znížili jeho prítomnosť. Figu borovú! P. Dr. Rajský nepíše o nesprávnom podávaní, ale o nerealizovateľnom. To je veľký rozdiel. Nesprávnosť podávania sa dá napraviť, nerealizovateľnosť NIE. Čiže vyvarovať sa môžeš, realizovať nie. Keď to nie je realizovateľné. A kde si čítal, že sa obávam toho, že človek chce zničiť všetky voľne žijúce prežúvavce??? Ja nie som krátkozraký, ortodoxný ochranár. Ja som svedomitý slovenský poľovník, zootechnicky fundovaný, ktorý sa na poľovníctvo pozerá ako na pôvabné, ale aj užitočné hobby. V žiadnom prípade nie som útlocitný ochranár, zootechnicky diletantný, ani lovecky horlivý. A nie letisková srnčia, ale priletisková.A či je prikrmovaná a odčervovaná? Pôjdem si to v zime overiť, ale že sa nonstop zdržiava na poliach, mi dáva takmer 100 % istotu, že nie je. A teplota? 27 rokov som pracoval v horúcej prevádzke, takže mne nevadí ani 40°C v tieni. Kľudne môžem aj recitovať. ◄ reagovať
A mňa by zaujímalo, p. Osamelý, kto sú tí tvoji sympatizanti????? ◄ reagovať
ááále no jóžibáči 3x50.. svoj prehľad v oblasti infekčných chorôb si nám už ukázal :) takže to, že odborníci napíšu o nesprávnom odčervovaní a z toho plynúcich následkov, neznamená to, že sa to nedá robiť správnym spôsobom. Dôkazom toho je systematický monitoring Fasciola Magna v oblasti lužných lesov okresoch Komárno a Dunajská Streda o ktorom som ti niekoľkokrát písal. Len pre pripomenutie ti uvediem že po aplikácii liečiv sa znížila prítomnosť parazita u jelenej zveri z 91,5 % ( rok 1995 ) na súčastných 40 % a u srnčej zveri z pôvodných 60 % na súčastných 20 % ( Rajský a kol. 2002) . Pripomínam, že ide o dlhodobý výskum od roku 1991 a je vykonávaný v slovenských podmienkach, vo voľných poľ. revíroch. Žiadna estónska kamera a pižmone z tvojich snov. Preto keď doc. Rajský píše o nesprávnom podávaní liečiv, píše to preto, aby sme sa mu vyvarovali. Ale ako napísal raz Edu, tebe môžeme písať odborné články aj 24 h. denne, ty im aj tak neuveríš. Nehodia sa ti totiž do tvojej konšpiračnej teórie že človek xce zničiť všetky voľne žijúce prežúvavce. Taktiež nemáš najmenší dôkaz, že tá tvoja košická letisková srnčia nie je prikrmovaná a odčervovaná. Tvoj zasnený pohľad z Električky zvanej túžba má nulovú výpovednú hodnotu... Inak všimol som si , že so stúpajúcov teplotou sa zvyšuje aj hodnota tvojich príspevkov. Najprv to bolo meranie IQ (3x50) na teletexte, neskôr bakteriálna flóra ako rastlinstvo... len sa bojím, akú perlu, čo perlu, rovno diamant ducha dáš na sklo dnes, keď má byť sviežich 35 :) ◄ reagovať
Mrlian, prikrmovať racionálne by som ešte dokázal - pšenicou, ale zasiatou na jeseň a teda vo forme byliny/oziminy. Ale liečiť!? Ešte tak na farme, ale vo voľnom revíri...? Daj recept, ako dostať do zveri dostatočnú dávku na to, aby som červy vyhubil, nie posilnil. Potom by som súhlasil aj s odčervovaním. A ty učíš, keď píšeš o predtermínoch? A študentom vnucuješ, aby nemysleli? No tak to našej zúboženej zveri sa ešte tak skoro neuľaví. ◄ reagovať
jozi tebe to naozaj slušné vyhráva ◄ reagovať
Určite kameňujeme lekárov. Opäť to prevraciaš naruby. Ja a moji sympatizanti sme lekári. Ako znižujete výskyt nakazených jedincov, keď podľa veterinárov posilňujete rezistenciu parazitov? Snažíte sa udržať nákazu v malých ohniskách, aby nevznikla epidémia, zvyšovaním odolnosti parazitov! Hotové Kocúrkovo. A nemám myslieť. To vy chcete - hlúpych poľovníkov. ◄ reagovať
jozi, trafil si klinec po hlavičke!! Konečne, tým citovaním Čapkovho diela. Keby bolo takých ako ty viac, tak kameňujete "lekárov" tejto diskusie. Všetci vieme, že eradikovať parazity je v súčasnej epidemiologickej situácii prakticky nemožné,ale znížiť ich výskyt a počet nakazených jedincov môžeme, a preto to robíme. Snažíme sa udržať nákazu v malých ohniskách aby nevznikla epidémia. Vykašli sa na dobu ľadovú, vykašli sa na pšenicu. Prikrmuj racionálne a lieč ako ti to súčasná situácia dovolí. A nemysli! Nechaj to na tých, ktorým to ide lepšie. Vyhlasujem koniec semestra a dekanské voľno. Jozi a teba na predtermínoch nechcem ani vidieť! :)))) ◄ reagovať
Ale, čo nepovieš, teda nenapíšeš. A odkiaľ to máš? Ešte napíš, že ich cermixujú, podávajú pšeničku. Že? To ako keby si nič nenapísal. Ja som tam nevidel nijaký krmelec a hlavne nijaké špinavé zrkadlo. ◄ reagovať
Jozi pri tvojich komentaroch clovek nevie ci ma plakat alebo sa smiat?Ale o jelene sa staraju a prikrmuju ich jozko a sika tam chodi papat vies! :D ◄ reagovať
V piatok, 8.7. opäť vysielala ČT 2 dokument Tisíc let české myslivosti. Išlo o japonského jeleňa sika. Tam bola možnosť vidieť nádherné snehobiele zrkadlá. Sika je tam nevítaný, preto ho neprikrmujú, ani inak sa o neho nestarajú. Preto je nielen zdravý, ale aj vo vynikajúcej kondícii. Tak má vyzerať raticová zver. ◄ reagovať
Veľmi správne, Jelsovec. Ibaže ja píšem o takom blude vyliečenia od parazitov, ako sú doby ľadové. Navyše - o dobách ľadových niet dôkazov, práve naopak - nerušená prosperita pižmoňov ich vyvracia. O sizyfovskom odčervovaní máme dôkazy denne. Stačí prehliadka trusu. Autor vlákna sa pýta na spôsob podávania liečiv. Ja mu odpovedám na jeho škodlivosť pre zver. Ako aj na priaznivý vplyv parazitov na zdravie zveri. ◄ reagovať
jóžibáči 3x50, zmyslom tohoto vlákna a zároveň letnej školy mladých biológov bolo a je poukázať na škodlivosť parazitárnych organizmov. nie doba ľadová, ku ktorej sa uchyluješ vždy keď ti vyvrátime tvoje bludy a bludíky. To, ako a kedy správne odčervovať, si môžeme povedať v našej škole v auguste, lebo mám pocit, že pretlak informácii by v tomto teple mohol uškodiť. aj ked chyba v systéme už nie je vylúčená... ◄ reagovať
Edu, ale stále neodpovedáš na otázku, kde boli pižmone, soby, bizóny. Jeden tu písal, že pižmone sa stiahli pod čiaru Alpy - Tatry. Vedci však nehovoria o žiadnom sťahovaní pred a po dobe ľadovej. Aj keby teraz vyrukovali s hypotézou o sťahovaní, ale čo rastlinstvo? Myslíš, že to, čo rastie dnes v Škandinávii, sa stihlo vyvinúť za 10 000 rokov? Nie je to prikrátka doba? Za takú dobu by tam mohli rásť iba ak nejaké machy. ◄ reagovať
Osamelyvlk raz ma navštívili dve jehovistky a tvrdili mi ,že svet vznikol pred 6000rokmi :-D Tak som im odpovedal že to už pyramídy stáli či? Oni mi položili otázku a máte na to dôkaz ? Tak som odpovedal ano mám na to dôkaz . Máme vedecké poznatky uhlíkovú metódu C 14 tiež polčas rozpadu ,ako i cyklus zeme je tiež dokázaný ako to že po lete príde jeseň po jeseni zima a potom zasa jar . Presne tak sa opakuje i globálne oteplovanie po ktorom príde zase doba ľadová ako sa to stalo už veľa krát . Ale to nie je priorita tejto debaty . Myslíš joibaci ,že s tým tvojim bludom ktorému mimochodom veríš iba Ty sám na celej planete je to ľahké ??? ◄ reagovať
Edu, s tebou je to ťažké. Pochopil som, že všetci jazdili správne, len ten "záhorák" to vzal opačne. Ja som to parafrázoval na dobu ľadovú a odčervovanie. Akoby tí všetci, jazdiaci správnym smerom, teda podľa dopravných značiek, ktoré nie sú len podľa zákonov SR, ale celosvetovým dohovorom, utekali niekam pred ďalšou /24./ dobou ľadovou. Ja preto nevidím zmysel v utekaní - jazde správnym smerom - keď mi ešte nikto neodpovedal na otázku - kde bol život počas doterajších 23 ľadových dobách. Preto sa ani nepridám k správne jazdiacim vodičom. Ani proti ním, pretože by som jednak porušil zákon a jednak by ma rozšliapali. Čo mi teda ostáva? Uhnúť a pozerať na "múdrych" vodičov. Pripadám si ako v tej Čapkovej dráme, keď dav ľudí skandoval za vojnu, iba jeden chcel mier. Tak ho zabili. A podľa lekárskej kabely zistili, že to bol lekár. Ale nezastavilo ich to. Presne tak je to s dobami ľadovými - nikto nevie, kde bol život, teda život bol tam, kde je aj teraz, čo je nevyvrátiteľný dôkaz, že Zem nebola skutá ľadom až do 10 000 rokov pred Kristom. Potom rozmrzla a žije sa ďalej. A preto si žijeme v obavách, že pred nami je 24. doba ľadová. Tak si žite. Ale ja nie. Spokojne spávam. A tak je to aj s odčervovaním. Velebím naďalej p. Rajského /veterinu/, ktorý tvrdí, že nedostatočným odčervovaním sa červy utužia a že sa aj dostatočným odčervovaním ešte nikde nepodarilo zver odčerviť. Takže naďalej odčervujme /naviac hnačkovým, obilným šrotom, ako návykovým krmivom/ - to je tá "správna cesta". Len jej koniec je v nedohľadne. Iba ak V Kocúrkove. Takže opäť nemáš pravdu - tak, ako neexistuje doba ľadová, tak neexistuje vyhubenie parazitizmu antiparazitikami. To hovorí veterina, nie ja. ◄ reagovať
ja uz som to prestal citat, lebo.... ale radsej ani nebudem hovorit ◄ reagovať
Edu, ze ta to este bavi, riesit veci neriesitelne s clovekom nepoucitelnym a nemysliacim, tzv. homo nezmyslus :-) ◄ reagovať
ano osamelyvlk ty sa v tom vtipe musíš vidieť . Nejazdili viacerí iba jeden jazdil v protismere a porušoval tým zákon slovenskej republiky!!! Všetkým čo išli v správnom smere ako mu prikazovali dopravné značky a cestný zákon ukazoval že im všetkým šiši :-D Tak hovoril ten vtip ktorý Ty žial dennodenne žiješ . Velebil si dr. Rajského ten sa však jasne vyjadril za podávanie liečiv . Ano podal vyjadrenia ako ich správne aplikovať . Našťastie sa nenašiel ani jeden človek na svete ktorý by tvoje zvrátené nazori podporil ani sa nenájde . Takže si kľudne ži v svojom blude píš o pižmoňoch a dobách ľadových :-D len do toho :-D Vieš doba ľadová a podávanie antiparazitných prípravkov nemajú naozaj nič spoločné . Tak ako laptop a mamut . ◄ reagovať
Vyzerá to prehnane, ale v súvisloti so zverou a antiparazitikami to platí obdobne - ibaže v protismere jazdíme viacerí. Všetci, ktorí hovoria, že vo voľných revíroch sa nedajú aplikovať, ba čo viac - nedostatočným podaním parazity utužujeme. To sme tí v protismere. Ostatná väčšina, správne jazdiaca, hovorí, že odčervovať sa musí. ◄ reagovať
Edu, veríš, že sa v tom vtipe vidím? V súvislosti s dobami ľadovými - všetci správne jazdiaci v ne veria, ja v protismere nie. Im stačí povedať /vrátane teba, samozrejme/, že boli na Zemi, mne nie. Oni, teda vy, ste skromní, ja som náročný. Lebo chcem vedieť viac - kde bol život? Tak komu preskakuje??? Odpovedzte si sami. ◄ reagovať
jozibaci mi pripomenul ten vtip ako jeden človek jazdil na dialnici v protismere a nádával všetkým čo išli oproti že im preskakuje :-D Aj náš Jozi je taký osamelý jazdec :-D ◄ reagovať
Discover5, môže byť aj pravek :)). Andrej, ďakujem za hlasovanie v ankete " motto letnej školy mladých biológov " a zároveň ťa demokratickou väčinou hlasov volím za skupinového vedúceho tohoto podniku. Schola ludus. Dúfam že pri zostavovaní úderky ( 10.7. 15:23) si sa nenechal inšpirovať pánom farárom z Hoštíc a jeho Cecilkou :))) ◄ reagovať
Pravda je, že keby nebolo joziho, nebolo by celkom dobrých a prínosných diskusií a aspoň vidím, že existujú ľudia, ktorí rozumejú tomu čo robia... Na margo "našej letnej školy pre malých biológov" by som chcel uviesť, že pokiaľ by parazit nelikvidoval svojho hostiteľa, neexistovali by smrteľné infekčné choroby (cholera, mor,...) ani rakovina.... mottom všetkých jozibáčiho diskusií (krmelce, parazitológia) nech sa stane veta "Je zábavné pozorovať tvoju snahu vyhrabať sa z tekutých pieskov vlastnej nevedomosti a efekt to má presne opačný" (M.Oravec - Jelsovec 2011) ◄ reagovať
Akože vstávať pred šiestou, aby som stihol napísať takýto blud, to by sa mi teda nechcelo.Toto už nie je ani stredovek, ale pravek Jelsovec. ◄ reagovať
solirov, už som to tu raz písal, jóžibáči v žiadnom prípade nemôže dostať encefalitídu :) ◄ reagovať
jóžibáči 3x50, vedel som aj komplexnejší príklad dať, ale ty si sa s tou bakteriálnou flórou vyprofiloval, tak načo ťa zbytočne zaťažovať...Zase píše o niečom, o čom nemáš ani poňatie. Zbavovanie sa parazitov hostiteľom je zložitá záležitosť, kde na strane hostiteľa hrá úlohu imunitný staus, výživa, fyziologický stav, aťd.. a na strane parazita jeho patogenita, schopnosť invázie, početnosť na danom území, atď... Určite to nie je o pohybe hostiteľa :)). Ja viem, že ty svojím simplexným chápaním biológie nerozumieš väčšine prírodných dejov, ale sklamem ťa, realita je iná. A okrem toho , drvivá väčšina parazitov prekonáva časť svojho vývinu mimo tela konečného hostiteľa, preto je logické aj ich vylučovanie do prostredia... čo sa týka hlienov, vysvetlil ti to Mrlian, už zrozumiteľnejšie sa to napísať nedá, takže si prečítaj jeho príspevok zo včera o 10:02 a niečo nové sa zase naučíš...čo sa týka toho usmrtenia hostiteľa, ja som písal o žití na úkor niekoho, niečoho, nie o úmrtí ale o odčerpávaní živín. Je jasné, že keď je výdaj živín väčší ( napr. vinou parazita ) ako príjem, hostitelovi to neprospieva. Otvor si ten svoj náučný slovník, čo sa ním tak rád ohánaš a prečítaj si ako vysvetľuje parazitizmus. Ťažko s tebou, keď neovládaš termíny...Máš pravdu, že posielať ťa na UVL nemá význam, naozaj nie ste rovnocenní diskutéri. Kým oni sú z hľadiska poznatkov v 21. storočí, ty prežívaš temný stredovek... s tými kliešťami si to poriadne prečítaj. Je zábavné pozorovať tvoju snahu vyhrabať sa z tekutých pieskov vlastnej nevedomosti a efekt to má presne opačný :) ◄ reagovať
Hlieny srnca sú pre neho obtiažou.. to je asi jediné čo sa dá z tvojho príspevku uznať.. Ale nevytvárajú sa tie hlieny aj práve preto, že má strečky???? ty ekologická vreckovka. Ak by tie strečky nemal tak nemá ani tie sople. Skús sa nažrať keď sa nevieš ani poriadne nadýchnuť a polovicu každého sústa vykašleš.. Som zvedavý ako by ti to prospelo.. A v takej kondícii v zime potom oslabený jedinec hynie, alebo sa stáva korisťou. A čo sa týka toho, že parazit si nezabije hostiteľa - myslíš, že ten parazit je na takej úrovni, že si to uvedomuje? Asi ťažko, že? Takže ak sa im niekde darí, množia sa a množia ak s nimi hostiteľ nevládze bojovať. A keď im hostiteľ uhynie, časť hynie s ním, časť si nájde iného hostiteľa.. A keď už si spomenul ten výskyt encefalitídy - úmrtia nie sú práve vďaka hospitalizácii. Ale tebe by asi neprekážalo mať encefalitídu - pokojne by si vegetil doma, tešil sa ako ti je dobre a že ti to vlastne pomáha, že? Ani by si sa nepridal k tým hospitalizovaným, lebo by si nemal na to dôvod..Pako... ◄ reagovať
Jelsovec, lepší príklad, ako s cverničkami, si nevedel uviesť! Súhlasím, že viac cverničiek narobí problémy. Lenže - ak je ich viac, organizmus hostiteľa sa ich dokáže zbavovať. Inak ako by som vedel, že moje dieťa má hlísty, keby som ich nevidel v šerblíku /nočníku/? Nie uhynuté, ale živé. Aj kôň sa zbavuje červov trusom, ktorými sa potom živia napr. pipíšky chochlaté /Galerida cristata L./. Pochopiteľne platí, že vitálny organizmus sa ich zbavuje ľahšie, ako hendikepovaný. Ak sa organizmus málo pohybuje /napr. ak pre inú chorobu vylihuje/, cverničky sa pevne držia a sú v pohode. Škodia, lebo hatia potravu. Ak sa organizmus štandardne pohybuje, cverničky majú čo robiť, aby sa udržali. A potrava pomedzi ne preteká – už neškodia a ak, tak obmedzene. Ak sa organizmus nadštandardne pohybuje, cverničky sa takmer neudržia a už neškodia. Si myslím, že naopak – pomáhajú hostiteľovi. Ako? Mýliš sa, že „produkty metabolizmu parazitov sú pre hostiteľa dráždivé, až toxické“. Presne naopak – hlieny srnca sú pre neho obtiažou pre svoju konzistenciu. Ak ich larva strečka premení na trus a moč, pre vylučovanie sú priaznivejšie. Iný príklad s potkanmi. Nadávame na nich, ale v kanalizácii nám robia neoceniteľnú službu – okrem toho, že uvoľňujú odpad a tým vylepšujú posun odpadu, časť z neho konzumáciou premenia na trus a moč. Mohli by byť toxické pre konštrukciu kanála, voda však riedi toxicitu trusu a moču. A veta: Každý orgaqnizmus, ktorý žije na úkor iného,... tiež neplatí, pretože vedci hovoria, že parazit nechce usmrtiť hostiteľa, pretože by prišiel o potravu. Tomu viac verím, pretože sa mi zdá nelogické prísť o chlebodarcu. Takže musí voliť strednú cestu – aby žil aj hostiteľ, aj on. A že larvy strečka sa neživia sopľami, to je pre mňa novina. Nepopieram, že nie sú parazity, živiace sa krvou a lymfou, ale ako som už písal, nepriamo tým nútia hostiteľa, jeho krvotvorné bunky, neustále vyrábať novú krv a lymfu. Čo je výhodné aj pre neho – mladá krv je výkonnejšia, ako stará. O parazitoch v zimnom útlme som tiež niekde čítal, určite som si to nevymyslel. No a na Komenského 73 neviem, kto by koho presvedčil, Ale keďže oni veria na doby ľadové, nie sú pre mňa rovnocenní debatéri. A ku kliešťom – odkaz hovorí o výskyte encefalitídy, čo ja nepopieram. Nie o úmrtiach! To je veľký rozdiel. Už som tu písal, že raz v správach hovorili o nejakých 87 hospitalizovaných, ale ani o jednom úmrtí. ◄ reagovať
Solirov súdruh Begala je náš popletený estončok jeho najväčším nepriateľom je pšenica :-D Bojuje sám proti sebe a to je fuška :-D Ešte pred pár dňami uznával dr. Rajského :-D Ale ked si prečítal ,že i dr. Rajský vyvracia jeho zvrátené teorie zostal pri uznávaní samého seba :-D ◄ reagovať
no, pekne.. len keď on nepochopí ani tú presilovku a aj napriek tomu čo je tu napísané bude mlieť to svoje.. :( prípadne zmení tému na estónsku kameru alebo pižmone.. ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.