poradte mi niekto ako sa podavaju tieto lieciva, mam balenie, na 45 kg šrotu, chcem sa spytat aky srot je najlepsi, pripadne na ake miesta sa davaju tieto lieciva a kedy je najlepsi termin..kazda rada je pre mna dobra
Kto taký zákon a na základe čoho vydal? Asi ten, kto verí na stav núdze v zime. Tak je potrebný aj tento zákon. Aj proti prasacej chrípke sme sa mali všetci zaočkovať, až kým sa neprišlo na to, že farmaceuti chceli zarobiť. A už nepíšem o tom, že voľnežijúcu zver nepochytáme a nepoočkujeme, veď je nereálne dostať do nej aj Cermix. Prečo taký zákon nemajú v Serengetti, v kanadskej sobej rezervácii, alebo aj Američania v Yelowstone pre bizóny? Alebo si myslíte, že zver v rezerváciách je bez parazitov? Myslieť si to ani nemôžte. Alebo sa choďte tam pozrieť. Ja len z dokumentov viem, že je tam zver veľmi zamorená parazitmi a predsa jej stavy neustále narastajú. Alebo soby pod mračnami komárov. ◄ reagovať
Prečo máme v zákone o veternárnej starostlivosti podchytenú aj zver a nie iba zvieratá? ◄ reagovať
goret, ty si robíš zo mňa srandu. Ale to nevadí. Páni kolegovia, stále omieľate slovko môže, môže, môže. Aj mňa môže zraziť auto... Ale prečo sa tak nestrachujú Masajovia o svoje kopytníky? Prečo ich neočkujú? Kde sú Greenpeace, že dovolia tak žiť zebrám, pakoňom bez očkovania? A veľrybám v mori? Neohrozuje to stavy? Dr. Forejtek sa zaoberá zvernicovou zverou. My tu debatíme o VOĽNE žijúcej zveri. goret, nekričím, iba zdôrazňujem. A o tej každý veterinár hovorí, že parazity sú u nej ZANEDBATEĽNÉ!!! Alebo mám nápad - dajme tu vlákno - kto našiel vo voľnom revíri uhynutý nejaký kus zveri na nejakého parazita, ale aj veterinárne potvrdený? Alebo podvýživený na parazita. Zatiaľ viem iba o úlovkoch, u ktorých bol iba zistený parazit. ◄ reagovať
A to už nereagujeme na do neba volajúci blud o veľkých brušiskách, ktoré vzniknú vraj následkom podávania antiparazitík.... Joži, kašli na dobu ľadovú, tá nás momentálne nezaujíma. Keď už chceš "kopať a hrýzť" tak skús k téme. Pri veľkej hustote populácie, sociálnom strese a premorenosti infekciou sú samozrejme mladé jedince jednými z najohrozenejších. keď prestaneme pomáhať, môže sa popoulačný prírastok zmeniť na úbytok a dôjde k ohrozeniu kmeňových stavov. ◄ reagovať
Ja som si prečítal aj nasledujúcu vetu, ktorá hovorí o výrazných infekciách. Alebo predchádzajúcu, kde je konštatovanie, že prítomnosť infekcii môže byť dôležitým faktorom ovplyvňujúcim efektivitu chovu. Keď ich takto spomínajú, asi bezvýznamné nie sú. Ty by si tie zvieratá nechal chradnúť a trápiť sa, ja nie. A nasledujúce informácie z článku, ktoré poukazujú na patologické pôsobenie parazitov, hoci ty tvrdíš že parazity sú neškodné, ba priam prospešné stoja tiež za prečítanie. Hlavne klinické príznaky. Ale to už nespomenieš, lebo sa ti nehodia :)) ◄ reagovať
a možno ten NKS iba zožral nejaký špagát :) ◄ reagovať
Prečítaj si hlavne toto z odkazu: "U divokých prasat ve volnosti je výskyt hlístic trávicího traktu nízký a především intenzita infekcí významněji neovlivňuje celkový zdravotní stav hostitele. Se zvyšující se denzitou volně žijících populací černé zvěře se však stále častěji zjišťují nálezy výrazných parazitárních infekcí i u volně žijící populace, a to především u selat a lončáků. Prokazatelně vyšší intenzitu parazitárních infekcí lze dokladovat u pozdě narozených selat (letní vrhy)." To je to, čo tvrdia aj veterinári v periodikách a od nich aj ja - vo voľných revíroch je bezvýznamná a aj pri premnožení napadá iba mladú zver. Takže sa niet o čom baviť. Stačí zveri prežiť do dospelosti a je jej sveta žiť. Na čo potom odčervovať? Kontraproduktívne. Ale to ukáže dokument Páry k pohledání. ◄ reagovať
goret, ja som na vlastné oči videl, ako psovi z konečníka trčala pásomnica. Asi uhynutá. Pes bol /NKS/ vo vynikajúcej kondícii. Srsť na ňom len, doslova, svietila. Takže keď ty si videl niečo iné, možno to bolo v súvislosti aj s inou chorobou. Ťažko si to teraz vyvrátime alebo dokážeme. A s Jelsovcom? Nejde o urážky, ide o to, že sa bavíte o odčervovaní zvierat a zveri v uzavretých priestoroch, u zvierat, u ktorých sa to dá. Nie vo voľných revíroch. Aspoň ja to tak chápem. Lebo ja sa tu bavím IBA o zveri vo voľných revíroch. A o vyvýšovaní. Nevyvýšujem sa. Ja len žiadam jednoduché odpovede na jednoduché otázky. Ak ich od vás nedostávam, uznávam svoje. Nikomu ale nevnucujem svoje rozumy. Dôkaz? Ak nemá nikto odpoveď na otázku, kde bol cez dobu ľadovú život, trvám na svojom, že doba ľadová je blafák na verejnosť. Lebo pri celoročnom zaľadnení nemohla rásť tráva, a keď nemohla rásť tráva, nemohli žiť bylinožravce, akeď nemohli žiť bylinožravce, nemohli žiť ani mäsožravce. Alebo sa mýlim? Z poľovníctžva - že odčervovaním sa zveri zväčšujú bruchá, tým sa plody v maternici tlačia v stiesnenom priestore, čo môže mať len negatívny dopad na ich vývoj, či je to racionálne, je otázka, nie vrieskanie. Kým mi na túto otázku neodpoviete, nemôžem súhlasiť s tým, že odčervovanie gravidnej zveri v zime je zootechnicky odborné, správne. Čiže - je rozdiel medzi zvedavosťou a vrieskaním. Nehádžem sa o zem, ani nevrieskam, že mi ten druhý nechce dať za pravdu. Iba čakám na slušnú a stručnú odpoveď. To vy namiesto slušnej, jednoduchej odpovede píšete všetko možné, len nie tú jednoduchú odpoveď - kde bol život cez dobu ľadovú a či je správne nútiť srnčatá /napr./, aby sa tlačili v "kravskom" brušisku matky. Ale ja netvrdím, že mi ubližujete. Skôr o vás by som povedal, že sa cítite ukrivdení, keď nechcem ísť po diaľnici s vami. Keď nemáte odpoveď. Pôjdem - ak mi odpoviete na tieto otázky. ◄ reagovať
V tomto článku odkaz od Dr. Forejteka je v úvode naznačený ďalší problém, ktorý sa týka aj parazitárnych infekcii a to zvyšujúca sa hustota zvierat v prostredí a nedostatočný odstrel slabých a chorých jedincov. Niekedy stačí aj takýto zásah do populácie, bez podania liečiv, aby sme znížili prítomnosť parazitov na akceptovateľnú mieru. Eliminácia prenášačov, či rezervoárov patogéna. ◄ reagovať
ide o to, že sa nenajde veterinár alebo človek vyznajúci sa v problematike, ktorý by tvrdil to, čo tvrdí joži. Joži to pravdepodobne zle pochopil, či vytrhol z kontextu a nasunul na svoje teórie. Takže nie je o čom diskutovať, musíme len vysvetľovať princípy a doplňovať informácie. A presne ako hovoríš, Goret, nemôžem sa dočkať až si joži implantuje pásomnicu, či iného parazita. Zatiaľ ale dôkaz toho, že naozaj verí tomu, čo tvrdí chýba... ◄ reagovať
až na to jóžibáči, že tebou menovaní tvrdia presne to isté čo ja, Mrlian, Edu,atď... môj príspevok sa týkal výlučne teba, nie ich... a s napätím čakáme na Páry k pohledání. ◄ reagovať
Osamelyvlk, skús si všimnúť, že pri mojej debate s Jelsovcom nepadlo jediné slovo urážky a nepotrebovali sme sa vyvyšovať jeden nad druhého. Proste sme diskutovali a nič si nedokazovali. Ani jeden z nás sa nepotreboval hádzať o zem a vrieskať, že mu ten druhý ubližuje, lebo mu nechce dať za pravdu. Poznámka: ak sa rozhodneš požiť vajíčka pásovnice psej kľudne si o tom, čo sa s tebou následne bude diať natoč video a pošli ho nejakej TV. Možno si tým zarobíš na následné liečenie, príp. záchranu. Ja už som videl čo narobí pásovnica so psom. ◄ reagovať
Jelsovec, ty sranduješ. "Takže keď xceš diskutovať a učiť sa od nás, nech sa páči, to ti za zlé nemám, no môžeš byť len rád že s tebou ešte máme trpezlivosť. Ale prestaň poukazovať na svoju "múdrosť", lebo tým len ukazuješ aký si ..... nemúdry." Takže všetkých tých, ktorých mám na kazetách a v periodikách, mám hodiť za hlavu??? Fandíte si, no. ◄ reagovať
Jelsovec, 16.8. o 8,31. Myslíš si, že tí veterinári, parazitológovia a iní odborníci, ktorí pravidelne uverejňujú v periodikách výsledky svojich prác, to nemajú ako "vecné bremeno" na celý život? Že sú menej vzdelaní, skúsení, ako ty s Edom, Heklerom,...? Čo si myslíš, ste viac alebo menej fundovaní odborníci? Ja hodnotím odborníkov podľa toho, koľko od nich viem. Od nich viem viac, podstatne viac, ako od vás. A svojich čitateľov neurážajú. Píšeš, že kvantum informácií máte oveľa viac. Tak ich dajte sem a pretromfnite ich! Nech posúdime, kto je presvedčivejší. Zatiaľ suverénne vedú oni. Aj goret ti už dokázal v posledných príspevkoch, že odčervovanie vo voľných revíroch je nosením dreva do lesa. Ja svojich 400 kaziet a 30 ročné sledovanie periodík vôbec nepodceňujem. ◄ reagovať
goret z 15.8. o 12,15 má pravdu, nejdú Páry k pohledání. Pôjdu pravdepodobne až 5.9. a 10.9. Ešte upresním. ◄ reagovať
áno, súhlasím že treba dávať pozor na dávkovanie, ale sú napr preparáty, kt sa z čreva nevstrebávajú, či pôsobia proti chemickej zlúčenine prítomnej len u parazita. Takže sú bezpečné. U suky potom, pri dodržaní všekých podmienok ( typ liečiva, atď..) budeš mať pravdepodobnosť úspechu 99,99% , zatiaľ čo to percento vo voľných chovoch bude výrazne nižšie. Ale nie zanedbateľné. Viď ten mnou uvádzaný príklad F. Magna v Podunajskej, ktorý som niekoľkokrát rozpisoval.Tam znížili početnosť tohto pečeňového parazita o cca 20% a zvýšila sa im početnosť populácie zvierat,kondícia, trofejová hodnota, množstvo vyprodukovanej zveriny, atď. A už to len udržujú. Má to svoj význam ◄ reagovať
goret, už som ti to písal. Pozorne čítaj jednotlivé príspevky (jelsovec 11:11), takto to funguje a miera kontroly nemusí byť tak veľká ako v koterci. ◄ reagovať
... doplnil by som, že aj citlivo (presne) dávkovať, preto sa mi zdá rozumné odčervovať len zvieratá, u ktorých sa to dá. U suky, ktorú mám pod kontrolou sa to dá. ◄ reagovať
Bežne dostupné a používané preparáty nespôsobujú tak negatívne zásahy do organizmu, ako by to bolo v prípade infekcie parazitom. ale sortiment liekov je široký a treba citlovo vyberať. Predsa len, gravidita znamená zníženú obranyschopnosť a zátaž pre matku. ◄ reagovať
Môže mať odčervenie negatívny vplyv na vývoj plodu? ◄ reagovať
Rozvediem tú časovú os, ktorú spomenul Mrlian príkladom so psami. Kedže chováš psy, iste vieš, že u gravidných súk sa v období od nakrytia až po pôrod a pár týždňov po ňom dbá na zvýšené odčervovanie proti škrkavkám ( T. canis ) a to preto, lebo jeden z možných a častých foriem prenosu parazita je infikovanie šteniať v tele matky, alebo krátko po pôrode. Preto sa pristupuje k preventívnemu zásahu u matky ( imidazolové preparáty ) , aby sme pokryli obdobie, kedy je suka infekčná. V prosredí kde bude šťenňa žiť je však vajíčok šrkkaviek neúrekom a je vysoká pravdepodobnosť že v neskoršom období sa ten psík tak, či tak nakazí. ALE. Pre šťeňa ( dni - týždne ) by mala infekcia T. canis oveľa závažnejšie následky ako pre 8-9-12 mesačného psa. Preto z hľadiska momentálneho stavu má odčervenie pre to šteniatko obrovský význam, ale z hľadiska jeho celého života a istej infekcie v budúcnosti význam žiadny. Opätovne ho samozrejme odčervíme v dospelosti. Nehovoriac, že je to ochorenie prenosné na ľudí a to je daľší dôvod hasenia ohňa v zárodku. Toto je cieľ prevencie. ◄ reagovať
goret, tú vakcináciu ( plošnú ) som uvedol kvôli tomu, aby bolo jasné, že akákoľvek hromadná aplikácia liečiva a boj proti patogénom vo voľnej prírode je beh na dlhé trate. Je utópiou si myslieť, že dnes nasypem vrece Cermixu do krmelca a mám na rok, či nebodaj na stálo, pokoj s parazitmi. Význam to má ten, že ak poznáš prazitárny status v populácii, najvnímavejšie druhy zvierat, čas a spôsob podania liečiva je velmi pravdepodobné, že ovplyvníš celú populáciu zvierat v danej lokalite a znížiš u nich prítomnosť parazita. Podľa môjho názoru, je úspech aj keď je to zníženie o 20,30,40 či ako si uviedol 50 % ( 10:19 ). Je jasné, že ďalší rok sa situácia zopakuje, ale periodickým a systematickým podávaním liečiv dokážeš znížiť prítomnosť patogéna a zlepšiť životné podmienky zvierat. Aj keby to bolo len o tých 20%,podľa mňa to význam má. Odčerviť a úplne eradikovať parazity u voľne žijúcej zveri je nemožné a nie je to ani cieľ prevencie. Ale aj malá pomoc je pomoc. ◄ reagovať
zle chápeš princípy odčervovania. Ja ti položím inú otázku: čo by sa stalo, keby sme prestali liečiť (odčervovať)? ◄ reagovať
aká je pravdepodobnosť, že sa odčeria všetky zvieratá pasúce sa v danej lokalite alebo aspoň ich drvivá väčšina? ◄ reagovať
radšej by som sa vtejto téme bavil o antiendoparazitikách a zmyslupnosti ich aplikácie pre volnežijúcu zver ◄ reagovať
Takto to nefunguje. Nikdy sa nám nepodarí eradikovať vírusy chrípky, ale každý rok proti nej s veľkými nákladmi bojujeme, lebo dôsledky epidémie by boli veľké. Antiparazitiká pomáhajú v spolupráci s imunitným systémum imunokomponovaného jedinca zlikvidovať parazita. Samotné ho nezabíjajú, to dokážu len dezinficienciá. Na druhej strane pokiaľ sa zdravý imunitný systém vysporiada s infekciou, dochádza k tvorbe akejsi pamäťovej stopy, ktorá pri budúcom kontakte s nákazou umožní aktivovať obranný systém rýchlejšie a s väčšou intenzitou. Kapacita tejto pamäti je individuálna a presahuje zameranie tejto stránky. A ankoniec analogický príklad z humánnej medicíny. Ak človek vycestuje do oblastí s výskytom malárie, po dobu pobytu v tejto oblasti užíva antimalariká (preventívne). Po návrate a kompletnom vyšetrení sa mu lieky vysadia. Vo zvieracej ríši a v intebciách poľovníctva na Slovensku takisto nemá význam celoročné podávanie antiparazitík. Existuje ale exponované obdobie kedy je pravdepodobnosť nákazy vyššia a často sa toto obdobie kombinuje s dobou kedy dochádza k oslabeniu organizmov a pravdepodobnosť nákazy sa zvyšuje. Preto je v tejto dobe potrebné zveri pomôcť. ◄ reagovať
aký má význam, ak sa jedno zviera odčerví, a druhé nie a pasú sa na tej istej lúke? ◄ reagovať
S vakcináciou sa to ani porovnávať nedá, kedže tá má význam jedine ako prísne individuálny úkon na dosiahnutie určitého imunostatusu ( ako príklad uvediem opakované plošné vakcinácie na besnotu od roku 1994, pričom status krajiny prostej besnoty sme získali až v 2009.) Zatiaľ čo pri preventívnom odčervení musíme brať do úvahy nielen cieľovú skupinu zvierat, ale aj čas a spôsob podania lieku. Ale súhlasím s tým , že simuláciou kontrolovaných podmienok sa dosiahnu lepšie výsledky. Aj vo voľnej prírode. ◄ reagovať
Odčervenie nie je vakcinácia a preto nemá zmysel ako prevencia pred začervením a pravidelné odčervenie má zmysel iba tam, kde je zver pod kontrolou. ◄ reagovať
Trošku hamuj jóžibáči vo svojich veľkohubých vyhláseniach. Neviem, či ti to ešte nedošlo , ale bavíš sa s ľudmi, ktorí majú biológiu a vedy s ňou súvisiace ako profesiu a "vecné bremeno" na celý život. Nás neohúriš svojimi 400 VHS ani 30 ročným sledovaním poľovníckych časopisov, kedže v kvante informácii, ktoré sme museli a stále musíme spracovať sú tie tvoje zanedbateľné. Zatiaľ si neponúkol na tejto stránke nič, čo by malo racionálny základ a čo by sa nedalo vyvrátiť všeobecnými poznatkami, čo sme aj niekoľkokrát urobili. Vďaka tomu hlavnému prúdu , ktorý ty neuznávaš sa poznatky neustále menia a dopĺňajú. Takže keď xceš diskutovať a učiť sa od nás, nech sa páči, to ti za zlé nemám, no môžeš byť len rád že s tebou ešte máme trpezlivosť. Ale prestaň poukazovať na svoju "múdrosť", lebo tým len ukazuješ aký si ..... nemúdry . ◄ reagovať
"Hlavne si odpusť invektívy". Môj nick má 10 písmien, nie 4. Ale to len na okraj. Nestačí mať papier. Časy sa menia. Verím tomu, čo píšeš o sebe, lenže nemožno zotrvávať na tom, čo nás naučili v škole a z čoho sme museli maturovať a promovať /museli sme odpovedať na otázky len tak, ako nám oni kázali/. Ja, keď som maturoval z poľovníctva v 71., som musel pred maturitnou komisiou odpovedať, že vlk je krvilačná šelma, ktorú je nevyhnutné kántriť po celý rok. Skús to robiť dnes! Môžeš skončiť aj v base. Alebo o dobe ľadovej - tiež ma učili, že tu bola, len nikto mi ani dnes nevie odpovedať, kde bol život. Takže o tej diaľnici - keby som sa mal zaradiť do správneho smeru s vami, musel by som si nasadiť klapky na oči a nebyť zvedavý, kde bol život, čo sa týka tej doby ľadovej. A to by mi dvakrát nevoňalo. To musíš uznať. Viac neskôr. Musím do firmy. ◄ reagovať
Vieš, jozi ja na rozdiel od teba mám "papier" a zhodou okolností som skúšku s mikrobiológie urobil za jedna (u svojho času jedinej profesorky mikrobiológie na Slovensku), rovnako som uspel aj z infekčného lekárstva. A aj keď mikróby nie sú mojim chlebom každodenným, myslím si, že princípy mi v hlave zostali. Vôbec sa nechem chváliť, ale zhodou okolností som PhD. obhájil na tému zaoberajúcu sa poruchami imunitného sytému. Takže vo svetle všeobecne platných pravidiel a teórií mám oficiálne potvrdené, že tomu rozumiem :) Interakcie hostiteľ parazit sú mi dobre známe. Že parazity ničia svojho hostiteľa (jednotlivca) nám dokázali nespočetné epidémie cholery, moru, španielskej chrípky, pravých kiahní,... Okrem toho, kde mám vo vysokošpecifickej veterinárnej problematike medzery, tam ma hravo doplní jelsovec. formálnu stránku zvládnu Edu, goret, hekler,..Takže odboč na najbližšom exite z diaľnice a zaraď sa do správneho smeru. Hlavne si odpusť invektívy, ak chceš diskutovať prines dôkazy, ale trochu lapidárnejšie a sofistikovanejšie ako doteraz.... ◄ reagovať
Mrlian, si zaostalý. Parazity nemôžu ničiť svojho hostiteľa, to nemá logiku. Za mlióny rokov by ho už dávno vyhubili. O tom už bolo popísané množstvo papiera. Sleduj túto problematiku, prípadne si poštuduj doterajšie znalosti a nebudeš písať také bludy. Tým dedkom na diaľnici si ty, nie ja. Ale vydrž do toho 29.8. a potom budeme múdrejší. Teda - budeš, lebo ja už som. ◄ reagovať
chceš vajíčka? v ktorejkoľvek rómskej osade ich najdeš statisíce. Je to obrovský epidemiologický problém. Zase ideš ako ten dedko po dialnici (v protismere) a keď počuje v rádii, že jeden blázon ide po D1 v protismere, tak sa rozčúli a povie, keby len jeden!! termín "pásomnice zbavené vírusov" som nikdy nevidel, ale spoľahol by som sa na jelsovca a jeho vysvetlenie.. nafúknuté brušká vznikajú z podvýživy. parazity odoberajú živiny z čreva, čo logicky vedie k menšiemu prísunu živín do organizmu. Parazity hubia svojho hostiteľa a potom kolonizujú ďalšieho, sú schopné určitý čas vydržať v akomsi "standby" režime, do doby ďalšej kolonizácie. atd., atd., ◄ reagovať
Putovanie s dinosaurami??? Nedávno som náhodou pozrel časť z druhej časti, v ktorej dinosaury putovali na severný pól, 1600 km spálenou krajinou. Vieš si predstaviť taký kolos putovať niekoľko týždňov bez potravy a vody? To je ako keby si natankoval plnú nádrž benzínu - 40 litrov, pri 5 litrovej spotrebe dôjdeš 800 km. A čo ďalej? Tak takým dokumentom neverím. Každý živočích, ktorý je aktívny či už v zime, alebo v spálenej zemi, potrebuje "tankovať". Aj v súčasnosti - ako pakone v Afrike, tak soby v Kanade - pri putovaní pravidelne tankujú. Pakone v suchej tráve /ale jedlej/ takmer nevidno a soby majú lišajník pod snehom, kríky aj nad ním. Tvorcom Putovania dinosaurov to akosi ušlo. TOTO by nemali deti pozerať. Je to nereálne. ◄ reagovať
oka, počkám a skúsim ho nejakým spôsobom vzhliadnuť, keď si z neho taký unesený. Hádam sa aj niečo nové dozvieme. Len aby si nebol sklamaný, lebo veľa vecí je na prvý pohľad iných ako vyzerá. A v dokumentoch väčšinou nevysvetľujú celú problematiku, nie je na to čas...inak v globále je to celkom dobrý seriál, má tuším nejakých 4 - 5 sérii. ale radšej mám putovanie s dinosaurami ◄ reagovať
goret, na tv-program.sk ešte nie je uvedené. Posledný program je na 28.8. Ja som len vypočítal podľa toho, že každý deň v týždni dávajú o 8,25 a o 13,05 Zvířecích rekormanov. No ale uvidíme. Jelsovec a to nie je odkaz priamo na dokument? Aký ešte mám dať? Veď si počkaj na toho 29. a 30.8. ◄ reagovať
dokument je samozrejme ok,ale keď tu píšeš závery z neho plynúce, mal by si dať odkaz priamo na neho, či citáciu aj s autorom, ktoré by to potvrdzovali a ktoré by sme si vedeli overiť. Inak je to len ako to tvoje tvrdenie z 14.8. o imunitnom systéme ako o aute, či parazitológoch ktorí údajne prehodnocujú svoje názory o patogenite parazitov - električková teória. a navyše nepresvedčivá. ◄ reagovať
tešte sa, kliknite si na 29-teho, budú superžraloci odkaz ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.