Poprosim všetkých vaše skúsenosti rady a postrehy s používaním streliva v týchto rážach. Top strelivo v nich.
Ja nevidím v draní žiaden problem ja strielam tiež na lopatku . Plan chovu a lovu I . to nemení a par dg mäsa tiež nie je problem vyrezať pre psíkov . Vždy lepšie z 10 jeleňov vyhodiť pár kilo lopatky ako nedohladať jeleňa . Prípadne dohladať ked je ako balon .
Príspevok presunutý z diskusie 300w mag (autor: soso).
soso nemyslel som značku streliva . Ale napríklad RWS robí konštrukčne veľa typov striel pre každú zver inú strelu. Chápeme sa ? odkaz Kto prská S&B SPCE a nedá si to vytlcť z hlavy W300 magnum mu je k ničomu . Nech to už dožije s zkk 7x57 a tým SPCE :-D ◄ reagovať
Vyborny kaliber.Co sa tyka streliva..vid. Edu. ◄ reagovať
Výborný univerzálny kaliber .Pri použití správneho streliva výborná voľba . ◄ reagovať
lovec84 verím Ti len to neboli lopatky iba jedna na druhej ešte asi stačíl odbehnuť par metrov. ◄ reagovať
Edu ver, alebo nie na jednej strane lopatka na druhej strane kĺb a jeleň odbehol ešte cca 50-60 m. Dovtedy tiež čo dostalo cez lopatku išlo dolu tiež som sa tomu čudoval. ◄ reagovať
Edo minule mi niečo pdoobné kamoš vtĺkal do hlavy, že diviak s prestrelenými lopatkami odišiel ešte cca 50m. Lopatka predsa skrýva hlavný kĺb, čiže motorický nosník prednej "nápravy", jak ho rozbiješ tak padá k zemi, poprípade rozmrdáš miechu a výsledok rovnaký (pokial sa samozrejme nejedná o nejaký štrajch.nakoniec vysvitlo, že kus bol strelený cez predné stehno(pliecko), nie cez lopatku.Veľa ludí si mýli tieto pojmy. ◄ reagovať
lovec84 to bol asi ošuch lopatky a jednej samozrejme . Keď má zver polámané predné nohy nemôže odbiehať lebo nemá ako . Jedine ,že by mala pod bradou kolečko z fúrika . Keď sa k polámaným nehybným nohám pridá hydrodynamický efekt + zasah plúc a komory je koniec veľmi rýchly. ◄ reagovať
Edu-už sa mi stalo že aj po rane cez lopatku mi zver odbehla, ale máš pravdu na 95% zostáva v ohni. ◄ reagovať
Petro keď trafíš zver na lopatku nikam Ti nebude odchádzať . ◄ reagovať
gunar ano teraz som si istý je to schyzofrénia u teba :-D diagnostikoval som to presne . Doporučujem Ti sadni si na koľajnice a ono ťa to prejde na 100% . V tomto stave ťa škoda nebude . Skôr sa zbavíš svojho utrpenia . Prezradím Ti však jedno tajomstvo . Každý človek má svoj problém . Hlúpejší si zaplatia veštici ktorá im povie ,že majú problém nejaký iný si to prečítajú v horoskope a hrajúci sa na proroka to napíšu dokonca v téme o nábojoch . Jediné čoho má každý dostatok je rozum . Každý je spokojný s tým koľko ho má a každý si myslí ,že ho má dostatok . ◄ reagovať
edu zjavne mas nejaky problem. ale neboj sa ono to raz prejde... urcite:-) drzim Ti palce ◄ reagovať
gunar ty trpíš schýzou ? Na jednej strane píšeš ,že sa nedá čítať to čo píšem a na druhej strane potvrdzuješ ,že to čítaš. Nuž keď sa to nedá čítať tak sa nedá . Ak sa to čítať dá tak to čítaj ak nechceš tak to ignoruj nehraj sa tu na geya obhajujúceho milovaného priateľa . ◄ reagovať
pre edu v dobrom: ukludni sa a rob nieco so sebou lebo uz sa to neda citat. ◄ reagovať
ano pisal som to aj ty si pisal ze pes bude stekat a si predstav nie je to tak,a k tym stresom mozem ti nakrutit video ako tam vyleze sam bez cudzej pomoci takze ho asi nenutim ◄ reagovať
marco ja som v inej teme od teba čítal príspevok kde si písal ,že si trepal farbiara po rebríku na posed. Tak trepal či nie ? ◄ reagovať
edu ty asi nevies citat sak ty meles ako keby si nemal vsetkych doma jasne som ti tam napisal ze sme neboli na posede ale sedeli sme na vyvratoch to su korene borovic nahrnute na jednu kopu po tazbe keby si namal predstavu ◄ reagovať
ahááá tak uprene pozeral no to je mi novinka . Tak ste potom čakali Marco na dospelého diviaka nie na lanštiaky ? Či respektíve pes čakal na diviaka v domnení že ty na neho čakáš tiež a ty si čakal nejaké lanštiaky . Už to chápem . Prosím ťa a už ho po tom rebríku nenos na posed chudáčisko nemusí prežívať takú traumu . ◄ reagovať
edu ty nacom ficis kde som ti ja spominal ze ma pes upozornil na lanstiaky,my sme na nich cakali prisiel iba dospely kus,ja som ti iba pisal ze videl zver na par metrov a nezastekal ako si ty spominal a upozornil ma na nu,asi tak ze spozornie zdvihne hlavu a uprene pozera tym smerom odkial prichadza zver ◄ reagovať
Ja neviem ale Ty si písal že po rebríku trepeš farbiara na posed veaj sa ani nepohne . Teraz píšeš že ťa upozornil na lanštiakov. Ako ten pes poznal ,že sú to práve lanštiaky a nie prasce či staršie diviaky ? ◄ reagovať
naviem ako vies ako chodim ale my sme sedeli,a cakali na lanstiakov ◄ reagovať
Marco jasne že videl zver pes skôr ako Ty keď chodíš ako slon . ◄ reagovať
ty rad do nemoty spominas to iste dookola ,tak ti dam na smec teraz som sa vratil z hory a bavorak bol so mnou pred nim preslo asi 6ks srncej a jeden 100kg diviak este za svetla a ani nemukol a na kazdy kus ma upozornil skorej ako som ho zbadal a nezastekal a nezastekal PS neboli sme na posede sedeli sme na vyvratoch tak mal zver pod nosom do 50m ◄ reagovať
Marco2204 to ma len tak napadlo bez odbornej L. Ako teba keď si písal o marži a strielal na 100m vzdialený terč . Tiež si asi nemal po ruke žiadnu literatúru . ◄ reagovať
Edu to si sam napisal alebo si to vycital v nejakej odbornej literature si fakt dobry ◄ reagovať
Marco2204 ešte prirátaj 5cm pre strelbu hore kopcom alebo dolu kopcom ,5 cm zmena nadmorskej výšky , 5cm hmyz čo strela pochytá počas letu ,5cm zmenou teploty a tlaku , nejaký ten vietor a máme tu nie 3 veličny ale 8 veličín a odchýlku skoro pol metra :-D A tafuj potom srnca na 300 m kde bude odchýlka už niekoľko metrov :-D Ale neboj 4 sú do plusu a 4 do mínusu tak to pôjde naprosto presne . ◄ reagovať
5cm nie je vela len sa ti nesmu stretnut 3 veliciny jednym smerom 5cm pod,5cm rozptyl a 5cm strelcova chyba a ranu mas mimo ◄ reagovať
Slon - Amen a kvalitný prach s nami! Súhlasím a na koniec si spomenul to, čo som chcel napísať ja - pre bežné polovanie nepodstatné, no aj sa považujem za "bežné polovanie" a 50mm na 100m ma už štve.S tým poklesom úsťovky pri skracovaní hlavne si niesom istý, nemeral som, teda neviem.Akurát som sa raz zúčastnil testu v 9,3x62 kde úsťovky kolísali skoro 40m/s a posun zásahov nebol veľký, "srnec na 100m by padol spolahlivo". ◄ reagovať
nevieš či niekto s tým aj poľoval ◄ reagovať
Iboo pri 52 cm hlavn a vyska montaze os puskohladu s osou hlavne 50 mm, nastrelenie gulovnice na ONV s 11,7 g Normou Vulkan V°790 m/s je 160 m, na 100 m to je 40 mm nad zamerny bod, na 50 m je to 17 mm nad zamerny bod a 200 m je to 75 mm pod zamerny bod. 60 cm hlaven s tou istou strelou V°cca 823 m/s ONV je 167 m, na 50 m je to 15 mm nad zamerny bod, 100 m je to 40 mm nad zamerny bod, 200 m je to 55 mm pod zamerny bod. Tieto hodnoty sa menia podla pouzitia strely a jej balistickeho coeficientu a ustovej rychlosti, v polovnickej strelbe nepodstatne hodnoty velmi dolezite je urcit presnu vzdialenost ciela na ktory strielame. Lovu a Lesu zdar. ◄ reagovať
laduje niekto z Vás do 30 06 Berger VLD? ◄ reagovať
Keď zvažuješ NORMU tak určite NORMA VULKAN. S NORMA ORYX som nebol nadšený !!! ◄ reagovať
Slon napíš ale, aký posun zásahu mu urobí zníženie úsťovky o 32m/s v bode dopadu na 100m voči 60cm hlavni.2-4 cm? bezproblémov ◄ reagovať
Pacenko pocitaj ze o kazdy cm kratsia hlaven, sa ustova rychlost znizuje o cca 4m/s, cize 8cm = 32m/s pomalsia oproti udavanej rychlosti. ◄ reagovať
slon,tie tabulky su robene na 60cm hlaven?pri dlzke hlavni 52cm tam ta tabulka poltom asi nesedi,alebo? ◄ reagovať
Zdravim ta Petro. Ja polujem so spominanou razou a po skusenostich so strelivom sa mi najviac osvedcilo strelivo Norma Vulkan 11,7g...Podla mna nie je momentalne nic lepsie na trhu..LaL zdar. ◄ reagovať
Petro skus od NORMA naboj so strelou 11,7 g Vulkan V° 823 m/s alebo 11,7 g Nosler Partition V°823 m/s alebo Nosler AccuBond V° 815 m/s. Toto su original naboje od NORMA, ustove rychlosti su udavane v tabulkach NORMA pri 60 cm hlavni, zastupenie maju fa ARTEMIS Komarno. HORNADY teraz vysiel s novym nabojom HORNADY SUPERFORMANCE so strelou InterBond 9,7 g V° 935 m/s alebo InterBond 10,7 g V° 902 m/s alebo InterBond 11,7 g V° 860 m/s ustove rychlosti su udavane v tabulkach od vyrobcu. Ked sa rozhodnes pre niektory naboj skus jako sedi tvojej puske, nie kazdy musi byt presny s tvojej pusky. S tymito strelami mam osobne skusenosti bud som s nimi poloval alebo som ich prebijal. Prajem Lovu a Lesu zdar. ◄ reagovať
skus si zohnat od PMP 14,3g za malo penazi vela muziky predaval ich ketner,krabicu este mam len mi k nej chyba zbran ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.