Poprosim všetkých vaše skúsenosti rady a postrehy s používaním streliva v týchto rážach. Top strelivo v nich.
Ja nevidím v draní žiaden problem ja strielam tiež na lopatku . Plan chovu a lovu I . to nemení a par dg mäsa tiež nie je problem vyrezať pre psíkov . Vždy lepšie z 10 jeleňov vyhodiť pár kilo lopatky ako nedohladať jeleňa . Prípadne dohladať ked je ako balon .
Karol123 prečítaj si poriadne čo napísal ursus ! a ani mne nikdy neostala strela keď som strieľal na hlavu ◄ reagovať
ursus, ostal v mozgu, ak ho najdem pošlem ti ho a ja som Oryx nespomínal alebo sa mýlim ? ... ◄ reagovať
rado 100 konecne nazor ktory na tento kaliber sedi vystizne miro starsi ◄ reagovať
Ak som napísal jednoznačne 30-06 Spr. - Norma Oryx 13 g, tak som myslel jednoznačne pre mňa. To, čo kto používa je jeho vec a mňa to vôbec nezaujíma. Ak je niekto spokojný aj s SaB alebo prví partizán ja mu to neberiem, každému sedí niečo iné. Ja som so svojou zbraňou a strelivom nadmieru spokojný a nemenil by som! Tak ako napísal jan2222, čo trafím to zostane na mieste a to je pre mňa hlavne. ◄ reagovať
To jednoznačne zarazilo aj mňa. Osobne používam asi päť druhov striel do 30 06, od 165gr (10,7g) Nossler Accubond až po dokonca 220gr (14,3g) Hornady RN. Vždy záleží od okolností akým spôsobom a kam idem polovať a aká zver je predmetom lovu. Zmienený Accubond je veľmi dobrá voľba na otvorené plochy a je žiadúce zásah oprieť do lopatky, opačný váhový extrém používam pri pirši v lese, kde jednak strieľam na kratšiu vzdialenosť a nie vždy sa vyskytne ideálna strelecká pozícia a v dráhe strely sa môže vyskytnúť a nejaká tá menšia prekážka vo forme konáriku alebo listu ako už bolo spomenuté. Ten nájdený projektil karola123 veľmi zaújma aj mňa ◄ reagovať
Ja tu asi budem za rypaka, ale toto mi neda. Karol123, to chces naozaj povedat, ze si strelil diviaca, 30-06tkou, na hlavu, 13g uniclassicom a nasiel si pekny hribik z projektilu????? Kde si ho nasiel? V strome? V zemi? Uz som par diviacat na hlavu strelil, ale zeby som nasiel strelu to nie.... A este k tomu Oryxu. Komu funguje a kto mu veri a hlavne komu to po nom pada, nech ho pouziva. Je to kazdeho vec. Mna zaujala ta formulacia, jednoznacne oryx 13g. S tym mam problem. Hlavne ked si uvedomite, ze 30-06 Spr. bola skonstruovana na 150 gr. Strely. S vyvinom striel a prachu sa to posunulo na 165gr., nie 200gr. Len tolko. ◄ reagovať
strielal som SB 11,7, jeden puškár mi poradil aby som vyskúšal RWS UNI Classic 13,0G je to trošku drahšie ako SB :)každý kohút chváli svoje perie, naposledy strelené diviača na hlavu projektil pekný hríbik,aj tak si myslím , že je to v prvom rade v tom, kto poťahuje kohútik a až potom ostatné okolnosti ... ◄ reagovať
strielam teraz federal 30-06spr power-shok-180-gr ◄ reagovať
Ja som tiež pred rokmi prešiel zo SB na Normu Oryx. Absolútna spokojnosť. Čo som s Oryxom trafil, to zostalo. Môžem iba doporučiť. ◄ reagovať
S 13 g Oryxom mám len tie najlepšie skúsenosti (vysoká zver ostáva v ohni), strieľam na komoru a ak si nie som istý zásahom (zlá viditeľnosť, zlé postavenie zveri a pod.) tak si tú chvíľu vychutnám iba pohľadom a pozorovaním. Podľa mňa slovo poľovník neznamená iba loviť (za každú cenu, teda aj za cenu nepresného zásahu). Na srnčiu používam 11,7 g. Ja som s Oryxom nadmieru spokojný a momentálne by som ho nemenil. Moje odporúčanie bol Oryx, pretože ho mám vyskúšaný a myslím, že každý by si mal nájsť to svoje, čo mu najviac vyhovuje. Osobne poznám poľovníkov, ktorí 15 rokov poľujú s SaB a nechcú ho vymeniť ani za svet. ◄ reagovať
rado, dufam ze si ma nepochopil zle a nemas dojem, ze len rypem a silou mocou vyzdvihujem 13g oryx nad vsetko ostatne, to nie. Ja polujem momentalne osmickou. Pred jej kupou som bol rozhodnuty prave pre 30-06, a ja osobne by som urcite nesiel do takych tazkych striel. Volil by som presne to,co si pisal v predposlednom prispevku, napr. 165gr Interbond. Ten oryx ani z daleka nieje to naj v springfielde, ale to nemusi byt, aby fungoval a aby si spravil svoju pracu. ◄ reagovať
Henrik áno je to v úvodzovkách, lebo poľovníci väčšinou vyvrhujú zver nožom. No keď sa podarí že strela roztrhne brušnú dutinu a vnútornosti sú po lúke, tak vtedy sa dosť často používa fráza guľa líšku "vyvrhla". Tak asi preto tie úvodzovky. Dúfam že som to správne pochopil. Spito ak si v 13g Oryxe našiel to pravé orechové a veríš mu, tak to je len dobre a prajem ti s ním veľa zdaru. ◄ reagovať
Na 30-06tke je vyborne to, ze si ju sirokym vyberom streliva vie kazdy upravit podla svojich narokov. Ja som ale narazal na tie reci o tvrdosti oryxu. Lebo to tu uz niejeden prehana s tym rovnanim k celoplastu, co je totalny nezmysel. V tej 30-06 pri 13 gramoch nedisponuje nejakou brutalnou rychlostou a napriek tomu sa strela otvara bez problemov aj bez zasahu kosti. Oryx je konštrukčné rieseny tak, aby sa prudko otvaral a on sa aj otvara. Ja to mam vyskusane v 270w, no a aj moj kamarat ho striela uz cca 5 rokov v spominanej 13 gramovej laboracii a s ziadnym problemom sa nestretol. ◄ reagovať
rado100, ak to spravne chapem, slovo vyvrhnute je v prispevku nizsie v uvodzovkach. ◄ reagovať
Ak by som chcel naplno využiť potenciál 30-06 (rýchlosť, energiu a balistiku) išiel by som do hmotnosti 165gr maximálne 180gr. Osobne osádzam tento kaliber aj 185gr Megou ale pri rýchlosti 800 m/s je táto strela a laborácia určená prevažne do lesa na vzdialenosti do 150 metrov kde je pravdepodobnosť že strela môže zavadiť o tenkú vetvičku, alebo list. 13 gramov je do 30-06 trocha extrém a je jedno o akú strelu sa jedná. Pripravujem sa o výhody ktoré mi tento kaliber dokáže poskytnúť. Viem si 13 gramovú strelu predstaviť pri love na vnadisku, alebo na spoločnej polovačke ale ako univerzálnu strelu do poľa a aj do lesa asi nie. To že vyvrhne líšku.nie je dôkaz že sa otvára aj na malom cieli. Strela pri prechode cieľom v ňom vytvára ohromný pretlak a tak jemné telo aké má líška nie je schopné tomuto pretlaku odolať tak sa roztrhá. Ak zasiahneš líšku tesne za lopatkou tak ju nevyvrhneš. Toť môj názor. ◄ reagovať
oryx ma s celoplastom spolocne jedine to, ze prestreluje. A to spolahlivo a podla mna je jeho spravanie prave naopak vyrovnane a predvidatelne. Mal som pofotit tie ,,vyvrhnute´´ lisky, co som s oryxom postrielal. A tie lisky neboli boh vie ake silne kusy. PS.: v 30-06 13g oryx funguje fantasticky ◄ reagovať
Vladoh1, mozem sa opytat, ake strelivo si v 30-06tke vyskusal, ked odporucas Oryx? Navyse 13g.? Problem vidim uz v tej gramazi, na 30-06tku je to dost tazka strela a myslim si, ze nie kazdej hlavni/vyvrtu bude po chuti. Hlavne mi ide o to, ze Oryx je na moj vkus velmi tvrda strela, ktora sa hlavne na slabsich kusoch minimalne otvara, sprava sa podobne ako celoplast a celkovo je jej spravanie nevyrovnane a nepredvidatelne. Ja by som ju do 30-06tky neodporucal, hlavne ked je tolko lepsich striel. ◄ reagovať
Jednoznačne 30-06 Spr. - Norma Oryx 13 g. ◄ reagovať
V springfielde som za viac ako 20 sezon toho vyskusal naozaj dost. Zacinal som s klasikou S&B, ku ktorej sa uz nevratim. Este v 90 tych rokoch dalo nieco pouzitelne zohnat iba v AT a stalo to ine peniaze. Teraz su vyber a moznosti uplne ine. Odporucam Lapua Mega 12g. Aj ked aj u nich sa mi stalo, ze lanstiak po dobrej komore odskocil viac ako 100 m. Obdobnu skusenost /tj aspon 1x z kazdeho streliva/ mam s kazdym strelivom a najma u jelenic... ◄ reagovať
chlapi mne je v podstate jedno cim strielate, ja strielam tiez niekedy cez lopatku ale nie ziadnym strelivom od S&B, kto tak streleny kus videl tak si domysli prečo. ◄ reagovať
Ak namiesto SB použijem v 30-06 HORNADY IB,alebo Nosler Accubond kludne to možem prehnat cez lopatky a ani ten odpad nebude velký. ◄ reagovať
Ja nevidím v draní žiaden problem ja strielam tiež na lopatku . Plan chovu a lovu I . to nemení a par dg mäsa tiež nie je problem vyrezať pre psíkov . Vždy lepšie z 10 jeleňov vyhodiť pár kilo lopatky ako nedohladať jeleňa . Prípadne dohladať ked je ako balon . ◄ reagovať
Michal89 jsi zase jeden z těch co střílí pro maso jestli se nemýlím ◄ reagovať
Ospravedlňujem sa ak som zle čítal, ale ja som v príspevku Haimdala našiel 200kg diviak po zásahu odbehol 20 metrov o žiadnych 200 metroch tu reč nebola aspoň som nič také nenašiel. Na túto sezónu som do 30-06 pripravil Lapua Megu 185gr nalaborovanú na rýchlosť V3-800 m/s sám som zvedavý ako sa to bude správať. V 308 win mám megu o rýchlosti 720 m/s je spoľahlivá a šetrná k divine no možno pri vyššej rýchlosti prekvapí uvidíme. ◄ reagovať
to by som si potom rad pozrel tu lopatku ked to dostane zo springfieldu s českym poloplaštom, to musi byt radost drat taky kus doje.any :) ◄ reagovať
po zásahu na komoru 3006 akýmkoľvek poloplašťovým strelivom zver nemôže odbiehať 200m . Tu pomôže Findulova rada . On striela na lopatku a ono to potom neodchádza :-D To je fakt :-D ◄ reagovať
Findula :-D :-D :-D huaaaaaaaaa . To si trafil !!! ◄ reagovať
Ja som si to dal prebit. Laka ma naucit sa prebijat, ale zatial to riesim takto. Kupovat Vortex strelivo od Barness je ciste sialenstvo. Frano za to pyta okolo 100€ za krabicku, ja mam za tu cenu 2,5 krabicky. A namieru. Nie je o com. ◄ reagovať
asi zacnem prebijat inac sa k tym 168 asi nedostanem :) ◄ reagovať
Sumcar: ja som si teraz objednal 168gr. TTSX strely do 30-06tky. Co som sa docital na Barnes stranke tak by mali byt idealne pre tridsiatkove kalibre, ale aj 150gr. by mali byt dobre. Skusenosti zatial nemam ziadne, ale som zvedavy ako sa to bude spravat. ◄ reagovať
To bych chtěl vidět jak Ti to běhá po Spriengfieldu 200 metrů ◄ reagovať
kolega v tejto ráži používa Sako Hammerhead 11,7gramu pomerne slušne to drží pokope . Myslím jadro a plášť. no posledného srnca neprestrelil vstrel nakrk strela prešla pár stavcamy a ostala pod dekou za lopatkou. strieľane z predu. vzdialenosť 60 metrov. ale v ostatných prípadoch zver pekne farbi ◄ reagovať
Súhlas heimdall,ja ho používam viac ako rok,diviaka som zatiaľ nestrelil,no na srnču a vysokú je super... ◄ reagovať
Zdravim Petro. Ja používam sako super hammerhead odkaz 11,7g a nič iné pokiaľ sa k nim dostanem do svojho springfieldu ani nedám. Perfektné fínske strelivo firmy Sako, 200kg diviak mi po rane (na 115m) na hornú komoru (pľuca) odbehol 20m na strnisku kde zhasol. Nerozbíja, nedevastuje, nepodlieva a je spoľahlivé, aspoň u mňa voľba jednoznačná, v budúcnosti chcem skúsiť aj toto: odkaz ◄ reagovať
striela niekto v 30-06 Barnes TTSX , ktore by ste mi odporucili 9,7 alebo 11,7 g strely. Ja by som siel do zlateho stredu 10,8 g ale nemozem ich nikde zohnat. Chcel by som to na diviaky 60% vysoka 30% ostatne srncia a lisky. ◄ reagovať
vo svojej 30-06 som vyskusal S&B SP-11,7g.nastrelenie 160m,presnost-nic moc.No za danu cenu a pre polovnikov co strielaju do 100m,budis,neodsudzujem ich.SPCE 11,7g-nikdy viac.jedine tak na Silvestra,miesto ohnostroja.Norma Vulkan 11,7g.30-06 velmi nevonia.Sprava sa ako celoplast,kym nanarazi na kost.Akoze,cakal som od neho viac.Mozno je to dobra volba,no v inom kalibry.Teraz som si zaobstaral Sako Hammerhead 11,7g.Odporucil mi ho kamarat a max.spokojnost. ◄ reagovať
sako hammer head alebo barnes ttsx ◄ reagovať
ja mam najlepsiu skusenost sellier-bellot 11,7g poloplast pri kalibri 30-06 ◄ reagovať
v 30-06 strielam RWS EVO 11.9g ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.