Heming hunting
dnes je sobota,  23. november 2024,  meniny má Klement,  spln: 15. november 2024,  dnes východ slnka: 07:11,  dnes západ slnka: 15:54
poľovnícke sety poľovníctvo Terem

strelivo 30-06 alebo 300 win.mag alebo 300 weath.magnum - diskusia

autor: off Petro
pridané: 1.2.2011 11:38

Poprosim všetkých vaše skúsenosti rady a postrehy s používaním streliva v týchto rážach. Top strelivo v nich.

počet zobrazení: 86 819
počet hlasov: 2
okruh tém: strelivo

Aký je dôvod vášho označenia za nevhodný?

najlepšia odpoveď

off Edu, 28.8.2014 o 19:40

Ja nevidím v draní žiaden problem ja strielam tiež na lopatku . Plan chovu a lovu I . to nemení a par dg mäsa tiež nie je problem vyrezať pre psíkov . Vždy lepšie z 10 jeleňov vyhodiť pár kilo lopatky ako nedohladať jeleňa . Prípadne dohladať ked je ako balon .

dať hlas príspevku | počet hlasov: 16

komentáre

zoradiť
zobrazené 401-440 z 494 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie

Príspevok presunutý z diskusie 30-06 (autor: baho).

off namor676, 21.11.2009 o 11:44

iboo poslal som ti to do pošty ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off iboo, 21.11.2009 o 11:38

Hornet22 - samozrejme že boli odstrelovači, viem aj o dobe, kedy bol strelec - odstrelovač ešte envybavený optickým zamierovačom, a chpdence strelci čo slúžli ČSLA mali isto brutálnu optiku, s ktorou sa dalo jednoznačne mieriť na terč veľkosti postavy na tých 1800m , ktorú mala tuším ako maximálku naša puška vz.54. Na prestnosť ktorú dosahovala az PU vz.54 aj neskoršia SVD-63 a ich optiky so 4x priblížením mi to príde doslova smiešne. Nie jeden ten, čo sa venuje športovej strelbe potvrdí, že výhodou asi najpoužívanejšej komunistickej odstrelovacej pušky Dragunovovej je nie tak presnoť, ale relatívne malá váha na to, že je to samonabíjacia puška s"dlhou hlavňou".Takže s tými "odstrelovačmi" z našej doby minulej by som bol trošku opatrnejší. ◄ reagovať

off Edu, 21.11.2009 o 7:57

iboo samozrejme keď niekto robí veci tak ako sa nemajú robiť nemôže byť úspešnejší od tých ktorí ich robia tak ako sa majú :))
Ešte sa vrátim k Hornetovi 22 ak sa pýtaš sa na hodnoty . Takže ONV RWS ID classic 11,5 g v ráži 7x65 je 168 m
50m + 1,5
100m + 4,0
150m + 2,0
200m - 17,9
300m - 30,9

Ak si ma chcel opravovať podľa nejakej komunistickej Bakošovej knižky .Nechaj si to pre iných určite Ti budú povďačný. Ja nie !Veď poznáš aký som zlý človek :))
Pri nastrelovaní na presnosť 100m
je na 50 m - 1,5
Takže ak ti išlo o tie - hodnoty na ktorých si ma zrejme chcel nachytať je mi to smiešne :)) LaL zdar. ◄ reagovať

off iboo, 21.11.2009 o 0:03

Edu - jj poznám aj pár takých, čo strieľajú a nastrelujú na 100, a testujú na 150m a sú úspešní, ale takí sú v mojom okolí len dvaja :P
Namor676 - keď strieľaš tak veľa a nevyužívaš nábojnice, navrhujem - uzavrime kšeft :)) ◄ reagovať

off Edu, 20.11.2009 o 23:58

namor676 nj videl som už maníkov čo nastelovali na 170 m :)) Postavili terč na na 170 m a divili sa ,že ime to rozhadzuje :)) Samozrejme je veeeľmi vela takých čo strielajú na 100 . Nuž tak sa to proste nerobí :)) ◄ reagovať

off namor676, 20.11.2009 o 23:11

Ja nastreľujem tiež na 50m, podobne ako Edu, ale na kríž. V mojom prípade (EVO 30 06, 11,9g) musí ísť guľa 2cm nad bod zamerania, tzn že na 100m to ide cca 4cm hore a na 200m cca 4cm dole pri ONV 170m, ale to chce vyskúšať a nie šetriť náboje. Ja osobne som strieľaval pred časom ročne viac než 1000 nábojov, nie závodne ale preto že strieľam rád a baví ma to, pri tejto príležitosti som si dovoľoval skúšať rôzne experimenty, ale to je už na inú debatu. Len jedna perlička, zbraň nastrelená na ONV cca 180m, podľa výrobcu na 300 m mal klesnúť projektil oproti zámernéj 34cm, realita takmer 70cm, takže ako hovorim kto chce strieľať na väčšie vzdialenosti musí si to vyskúšať ale nie 10 slovom desiatimi nábojmi ročne s argumentom že strelivo je drahé. ◄ reagovať

off Edu, 20.11.2009 o 22:39

Hornet ja nastrelujem buď na 50 m alebo 70 samozrejme ONV 162 m . Strielať do terča na 100 m nepovažujem za rozumné . Proste sa to tak nerobí . Korekcia sa posunie na ONV . podľa balistických hodnôt . Dúfam ,že som ťa poučil :) Strielam na terč 50 x 50 cm v strede je 1 cm čierny krúžok .LaL zdar a sto metrovým nastrelovacím vzdialenostiam pokoj . ◄ reagovať

off iboo, 20.11.2009 o 20:38

rys2 - plný súhlas. vieme všetci, kolko ludí čo strieľa. Ja takisto strielam na 75m a nastreľujem na 140m, v mojej praxi 140m ako ONV bohate stačí. Skôr potrebujem "vystreliť oko" do 100m ako bez korekcie zasahovať na 200m. ◄ reagovať

off rys2, 20.11.2009 o 12:40

Najprv SNB, až neskôr ZNB a teraz Polícia - odstreľovači boli vždy. ◄ reagovať

off hornet22, 20.11.2009 o 7:56

Edu - ver mi že za komunistov boli odstrelovači, mala ich armáda aj Polícia teda (ZNB), a Slovensko má aj dnes min. 5 odstrelovačov ktorí dosahujú svetovú triedu, napíš mi prosím na aký veľký terč nastreluješ guľovnicu na 50m a kde máš zásahy aby som sa poučil, alebo ťa opravil. Ďakujem ◄ reagovať

off rys2, 19.11.2009 o 23:15

Myslím na Okresnom národnom výbore :-)) Som rád, že si mi to potvrdil. ◄ reagovať

off Edu, 19.11.2009 o 23:10

rys 2 samozrejme že ONV ◄ reagovať

off rys2, 19.11.2009 o 23:07

50-70 áno. Je to proste tak. Ale zastreľuje sa aj na ONV. ◄ reagovať

off Edu, 19.11.2009 o 23:04

Ešte k nastrelovaniu guľovnice . Na 100 sa nestriela :) samozrejme ani na 172 .:) Optimálna balistická krivka nie je postavený terč. To by sme strielali do nekonečna . Ja strielam na 50 - 70 m keď nastrelujem guľovnicu . ◄ reagovať

off Edu, 19.11.2009 o 23:01

Hornet a čo si odstreloval ? baloniky na plese komunistických plesov ? To si bol asi v tajných službách hihi . V komunizme snajper neexistoval !!! Nie len ,že nebol potrebný lebo sme žili v koterci :) ale proste nebol . Snajper profi :) Dnes sú snajpri profi a či sú ok alebo nie im nepovie ani film ani sudruh :)
Možno to bude prekvapujúce ale nie sú na Slovensku špičkou ani mladíci a samozrejme ani starci :)
Haha tiež som na vojne boxoval /kanady/ aj som strielal zo samopalu na gulometné dvojča asi 2x2 m :)) Trafil som :)) ◄ reagovať

off rys2, 19.11.2009 o 22:57

Musím priznať, že aj ja pri nastreľovaní dlhej zbrane nedávam väčší terč, ako 4x4cm ( pri nastreľovaní malých kalibrov dokonca ešte menší – 2/2, resp. 3/3 ) a nastreľujem výlučne na 50m. Keď „je to tam“, len balisticky doladím a uistím sa ešte kontrolným výstrelom. Išlo mi len o tú stometrovú vzdialenosť a opakované zásahy terča 4x4cm. Myslím ale, že v podstate sa rozumieme. Z klasických štandartných dlhých zbraní a štandartnou optikou, vrátane streliva, ktorú používa v praxi väčšina poľovníkov myslím viem, čo je, alebo nie je možné. Nejaké skúsenosti za tie roky určite a nepopierateľne sú. Myslím si, že keby poľovník štandartnou veľkorážnou guľovnicou zasahoval opakovane terč rozmerov 7x7cm na vzdialenosť 100m, tak sa nemá absolútne za čo hanbiť. A samozrejme, že sú aj vynikajúci strelci zo slušnou výbavou, ktorí dosahujú špičkové výsledky – to je pravda. ◄ reagovať

off iboo, 19.11.2009 o 22:00

nie na vojne som naštastie nebol, žlťásky mám doma , mal som IZ 18 v 7,62x54R a viem čo zlťásky dokážu. Prepočítavať dráhu letu v bežných poľovníckych podmienkach do 300m by mal vedieť každý, kto vôbec striela a vie, aké strelivo používa. Rovnako som s týmto nemal problém za silného šera uloviť ležiacu mačku na 150m v strnisku, kde som musel poznať balistiku môjho náboja a predsa nikomu neradím, ako strielať na 300m, takže tak.
rys2 - to, že to niekto nedokáže je len a len ejho problém, na požiadanie zašlem terče z pokusovania s laborovaním streliva do 9,3x62 kde na 100m bol opakovane dosahovaný taký rozptyl, že by sa niektorí slovenskí policajti aj vojaci mohli hanbiť, nebol problém splniť normu na US NAVY sniper a to sa jedná o bežnú loveckú hlaveň českej značky KUNA v diametri 0,366". Opakujem, ak to niekto endokáže, je to problém strelca, zbrane, streliva. Ak niekto chce úspešne zasahovať ciel na 200m , tak podla mňa musí ten 4cm ciel zasahovať bez problémov, lebo všetkým nám je známe, že rozptyl rastie nie dvojnásobne, ale s druhou mocninou! ◄ reagovať

off rys2, 19.11.2009 o 15:18

Iboo, OPAKOVANE, t.j viackrát za sebou trafiť krúžok rozmerov 4x4cm na vzdialenosť 100m s klasickou guľovnicou od 7mmm nahor a optikou podľa môjho názoru dokáže málokto. :-)) rátam orientačne, že 5-10 ľudí zo 100. )) – môj názor ◄ reagovať

off hornet22, 19.11.2009 o 15:15

iboo prehovoril si mi z duše, ako vieš o "žlťáčkoch" ? bol so na vojne odstrelovač ? ◄ reagovať

off bibasso, 19.11.2009 o 15:07

Edu tiež nevidím problém a ani nevylučujem že najaký sniper, alebo profesionálny strelec je poľovníkom, na to som ani nenarážal, ale som len podotkol, že pre väčšinu poľovníkov je poľovníctvo hobby a s časti aj životný štýl a preto nie každý bude taký vynikajúci strelec, že zloží na 600 m jednou ranou zver v pohybe. Na tento skill to chce hodiny treningu a určite nejakú tú stovku výstrelov.

Iboo každý držiteľ a užívateľ zbrane má svoju zbraň poznať, to je fakt a s tým súhlasím. Ale nemôžeš od nikoho žiadať aby si dokázal v sekunde prepočítať dráhu letu náboja pri daných poveternostných podmienkach a ostatných vplyvoch, to proste nejde. ◄ reagovať

off iboo, 19.11.2009 o 13:43

chalani poznám pár "sniperov" - teda profesionálnych vojakov ASR ktorý si čo to odstrielali našou bežnou puškou SVD 63 a už len to samotné, že počas cvičení strieľajú "gulometňáky" a "žlťásky" im nedávajú, lebo šetria hovorí za svoje. Samozrejme vyššie zložky už nemajú SVDčka, ale iné zbrane.
bibasso - je len hanbou poľovníkov, ktorí síce enstrielajú na velké vzdialenosti,a le tak isto nepoznajú ani svoju zbraň, ani svoju optiku a o strelive už ani nehovorím. To že ja neičo vlastním ešte neznamená, že to automaticky poznám a dokonale ovládam.fakt vtipne pôsobia rady poľovnikov, ktorý radia ko strielať na veľké vzdialenosti (200+)a pritom nedokážu na 100m opakovane zo svojej zbrane zasahovať terč o veľkosti 4cm krúžku ;-) ◄ reagovať

off Edu, 19.11.2009 o 13:21

Ja som nikde nepísal o poľovníkovi ktorý je presným strelcom . Glen chcel zdefinovať čo znamená pojem presný strelec . Mimochodom nikde nie je napísané ,že napríklad profesionálny sniper nemôže byť poľovníkom . Na 100% sú profi sniperi i na tejto stránke . ◄ reagovať

off hornet22, 19.11.2009 o 13:09

ja som sa len snažil vysvetliť Odovi že je na omyle keď napísal že poľovník - presný strelec - trafí na 800 m každým výstrelom terč veľkosti ľudskej hlavy, ◄ reagovať

off bibasso, 19.11.2009 o 11:47

Hmmm, poľovník = sniper??? Tak to by sme nemohli strieľať takými zbraňami ako strieľame :DD A hlavne by si asi nevydržal ležať 10 hodín a možno aj viac nehybne zamaskovaný v kope snehu, alebo pod nejakou kopou lístia :DD Svoju zbraň a strelivo by si poznal do najmenšieho detailu a dokonca by si musel neustále sledovať rýchlosť a smer vetra a pod. veci, tak ale diviaka by si nestrieľal na 100 m, ale na dva kilometre :DDDD ◄ reagovať

off hornet22, 19.11.2009 o 11:25

Edu - odstrelovač nestriela len za ideálneho počasia ale vźdy keď to treba, jedine že by poslal budúcemu terću SMS aby počkal kým sa vyčasí, daj to ako zlepšovák ◄ reagovať

off hornet22, 19.11.2009 o 11:21

Edu ja to viem, aj Ty to vieš, ale či tí ostatní ktorí strielajú na 200-300 m a pušky majú nastrelené na 100m, a nemajú šajnu o balistických krivkách vlastného streliva a optimálnom nastrelení zbrane, o odhadoch m už ani nehovorím, to sú zodpovední poľovníci ? ◄ reagovať

off Edu, 18.11.2009 o 19:02

namor676 ďakujem . LaL zdar. ◄ reagovať

off namor676, 18.11.2009 o 18:47

Edu tak keby to bolo o kúsok ďalej (666m) tak Ti poviem že je to fakt pekelné šťastie a že pri Tebe sám lucifer stál. Inak Lovu zdar, odvažným štastie praje. ◄ reagovať

off Edu, 18.11.2009 o 18:37

Ano SPCEide tam kde namieriš:) ◄ reagovať

off iboo, 18.11.2009 o 18:33

Edu - ale vieš velmi dobre prečo. Kvôli balistickému koeficientu strely SPCE ktorý je rovný 1 :D:D:D ◄ reagovať

off Edu, 18.11.2009 o 16:17

Zaujímavosť je ,že líška bola na behu a zásah bol presne tam kde je na terči desina :))))) Doteraz si s toho uťahujeme ,že pracovali sily pekelné :) Samozrejme na raticovú zver by som si to nedovolil . ◄ reagovať

off Edu, 18.11.2009 o 16:14

Iboo väčšina je takých čo strielaju na 300 m ale keby im to premerali hneď balo z toho 120 m :) Osobne málo kedy som stielal nad 100 m i keď raz som volnými mieridlami strelil na líšku a je to neuveriteľné ja som ju trafil ešte k tomu na behu na vzdialenosť ktorú keď vypublikujem vysmeješ ma všetci :))) naštastie som nebol sám takže je i svedok . Ale prečo nepublikovať takže tu je mierka cez google maps :)odkaz /> strielal som 7x64 M 98 a strelivom S&B SPCE . Ako povedal náš tajomník ,ktorý bol prítomný a udivený ,že to bola náhoda a keby mi tam postavili 200 litrový sud už by som ho vraj nikdy netrafil :))samozrejme ,že bola náhoda ,ale muselo byť aj presne namierené :)) ◄ reagovať

off iboo, 18.11.2009 o 15:24

Edu - kašli na to! Snipera medzi nami poľovníkmi budeš márne hladať, medzi nami bežne ebhajú takí, čo nastrelujú svoju gulovnicu za 10-15 cm čierny kruh na 100m a keď ho trafia majú sebavedomie "odstrelovača" a akési morálne uprávnenie strielať a myslieť si aj úspešne loviť našu zver do 300m (poznám aj takých) ale čo v dnešnej dobe prekvitá a na čom sa najviac bavím je akési presvedčenie, že kúpim si (napríklad) RWS a mám to anjlepšie čo pod slnkom existuje a že budem bezpečne triafať všetko a všade. Bavím sa . Ale najviac na takých, čo si kúpia guľovnicu, vybúchajú dve krabičky SB a potom si kúpia RWS/Norma/Sako/Winchester/Federal/.... a UŽ vedia strielaľ (samozrejme aj všetko to ostatné okolo toho)... ◄ reagovať

off Edu, 18.11.2009 o 11:19

Hornet ano ako si to nazval vyškolený odstrelovač je kvalitný strelec, ktorý v štandartnom počasí /nie v nárazovom bočnom vetri dokáže takto strielať . Musí vedieť zhodnotiť veľa faktorov nadmorská výška,tlak,teplota vietor ,uhol,balistická krivka a mnoho mnoho ďalších faktorov týkajúcich sa balistiky. Toto všetko sa však dá uplatniť i v poľovníctve . Najmä vškak pri strelbe do kopca treba mieriť nižšie a pri strelbe z kopca ešte nižšie ! ◄ reagovať

off hornet22, 18.11.2009 o 10:21

každou ranou to dokáže len vyškolený odstrelovač ◄ reagovať

off Edu, 18.11.2009 o 9:37

Na 800 m trafí terč o velkosti hlavy človeka každou ranou. ◄ reagovať

off iboo, 17.11.2009 o 23:30

glen - presne taaak :DD ◄ reagovať

off glen, 17.11.2009 o 23:17

Poprosil by som zadefinovať pojem,

"presný strelec" ◄ reagovať

off Edu, 17.11.2009 o 20:35

Aj presný stelec môže používať presné strelivo ! :))) A nie len presné ! ◄ reagovať

off iboo, 17.11.2009 o 16:30

nivo - a predsa má -> presného strelca ! ◄ reagovať

zobrazené 401-440 z 494 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie

reklama

Zelené zápisky z poľovníckych chodníkov
www.LUK.sk