Je správny celoročný odstrel lanštiakov aj keď vieme, že i lanštiak (samice) možu byť a vačšinou su plné?
máš naprostou pravdu,problém začíná u nás u myslivců a polovníků...naprosto nedůsledný,lhostejný a špatný odlov dospělé černé zvěře má velký podíl na nynějších stavech,je potřeba si přiznat že za všechno nemůžou zemědělci a jejich 1000e hektarů kukuřic a řepek ale je potřeba konečně už dojít k závěru že velkými viníky této situace jsme mi samotní.....je potřeba najít a eliminovat kolegy ve vlastních řadách a ukázat si na ně prstem-né že oni jsou strůjci těchto nežádoucích stavů,ale že lhostejným a špatným odlovem se velkou mírou podílejí na situaci a stavu této zvěře.....je potřeba donutit je sednout si ke stolu a jednat o této realitě. já vím je to těžké....lehce se o tom píše hůře se koná...ale jinou možnost nemáme.....je potřeba určit si jasná pravidla a dodržovat je ...komunikovat se sousedními organizacemi....každopádně udělat si nejdřív pořádek ve vlastních řadách to je základ ze kterého se musí vycházet.....například u nás je jasno,kdo uloví dospělou černou zvěř je s ním nakládáno v rámci zákona o myslivost a podstoupí se přestupek na okresní správu odboru životního prostředí....bohužel v jednom případě to skončilo odebráním loveckého lístku já vím mnozí si řeknete že to není fér...ale myslíte si kolegové že je fér to jakým způsobem hospodaříme se zvěří,jakým způsobem odlovujem zvěř,jakým způsobem přistupujem k samotným reálným stavům této zvěře?...to si myslím že není fér.......a je potřeba si uvědomit že už nemáme moc času na řešení tohoto problému a nemělo by nám to bíti lhostejné, až jednou budeme předávat kormidlo mladším kolegům tak abychom při tom nemuseli odvracet zostuděnou tvář....jak řikám a trvám na tom a také už to ve svém okolí prezentuji(i když né vždy s pochopením):je potřeba jednat a konat....a né jenom mluvit a myslet si...... ◄ reagovať
tak ako hovoríš Foxmen..Luneburský model zaviesť do praxe...Naša vyhláška ho v podstate kopíruje, ale jej dodržiavanie je vágne..a každý si sleduje , len svoju kuchyňu a susedné PR ho netrápia..potom ťažko niečoho dosiahnuť, ak to ja budem robiť tak ako sa má a sused (-ia) na počkanie loviť 3-4 ročné kance.to len ako príklad....dospelé bachyne detto. ◄ reagovať
Osamělí vlku je vidět že jsi fakt mimo mísu.....jednou by si měl zvednout ten svůj línej zadek a místo sledování estonskej kamery a čtení nesmyslů se jít podívat ven,ven do honitby ,do přírody ,do lesa,aby si zjistil jaká je realita ,hlavně si uvědom jednu věc,že nejsi v estonsku,v estonsku nepěstujou řepku,slunečnici a kukuřici,tak jakou nás...ty tady prostě mícháš hrách s čočkou a podstata věci je někde jinde...ano problém přemnožené černé zvěře je aktuální,je potřerba ho okamžitě řešit,je to špatný příklad našeho hospodaření,našeho odlovu,našeho zemědělství a celého systému obhospodařování at´ už lesa nebo zemědělské půdy.....ale realita je bohužel taková......v minulém roce na našem uzemí bylo uloveno přes 144 tisíc kusů černé zvěře....normovaný stav na naší republiku je 11 000 kusů,tady je potřeba si uvědomit že tento vzrůstající trend už trvá 3 desítky let,ten nezačal ted´ nedávno, především u zrodu tohoto problému byl špatný odlov.....lovili se velcí kńouři a velké bachyně...a to byl počátek problému,důsladkem tohoto odlovu začala reprodukce černé zvěrě už u nedospělé zvěře u (lončáků),před 20lety, pohlavní vyspělost prasete divokého byla odhadována a potvrzena v 12-14 měsících života ,ještě loni se mluvilo o 8 měsících,poslední průzkum uvádí že 6 měsíční bachyńka o váze 25-30kg je pohlavně vyspělá,tak to je opravdu velkej problém a zvhledem k tomu že zemědělci valí díky poptávce především plodiny (které jsem už zmińoval)...uživnost vzrostla několikanásobně,odlov černé zvěře v těchto lokalitách od jara do podzima je velice obtížný až zoufalí....proto nám nezbíva než na podzim začít krmit a cílevědomě lovit a lovit a lovit až do jara....protože 90% černé zvěrě se odloví právě od podzima do jara....a díky stavům které dneska jsou doporučuji vážení kolegové nebrat ohled na to zda bachyńka je plná a nebo není....přebrat pouze dospělí kus od lončáků a selat a na tuto věkovou třídu bez ohledů směřovat svůj cílený odlov.A ty osamělí vlku jdi i stou svou estonskou kamerou do p.....,protože my tady chceme řešit problém celoročního odlovu lončáků a mě zajímají praktické poznatky kolegů(myslivců-polovníků) a jejich názory a návrhy na daný problém a né tvoje nesmyslný žvásty a kamery. ◄ reagovať
Estónska kamera prenáša nefalšovaný obraz o zmysluplnosti prikrmovania. Že sa ty na ňu dívaš cez prsty, Jelsovec a spol., je váš problém. ◄ reagovať
Jelšovec, aj kvapôčka vody, ktorá bude padať z výšky systematicky na rovnaké miesto, dokáže urobiť priehlbinu... ◄ reagovať
Jarodt, poslal som ti spravu. ◄ reagovať
ad orol 2.12 - nedá sa celkom povedať, že na tvojich slovách niečo nie je, ale napadli ma slová klasika, ktoré stoja za zváženie : Nehľadaj spiknutie v tom, čo možno vysvetliť debilitou zúčastnených...v tomto prípade zúčastneného :DD prajem Ti pekný deň... jarodt, neviem ako sleduješ tieto diskusie , ale ignorovanie tohto diletanta k ničomu nevedie...mne vyslovene vadí, aby si tu tento človek urobil monopol na diskusiu... ja som už dávno navrhoval, aby sme mali moderátorov v diskusiách, ktorí by dbali aj na výpovednú stránku veci...lebo tento spamer napíše do každej diskusie 200x , že estónska kamera je cool aj bez toho, aby sme s ním debatovali... ◄ reagovať
PROSIM PRITOMNYCH PANOV, NEREAGOVAT ! Veď o nič iné mu nejde len vás provokovať, čo ste už aj vy rozum potratili ? Stopinko logický mi vysvetlí načo reaguješ na príspevky človeka, ktorý patrí do rúk Dr.Chocholouška, povedz mi jeden jediný rozumný dôvod. ◄ reagovať
sudruhe Begala , dakujem za vysvetlenie. Ak dobre chapem tvoju stbacko zoofilicku logiku tak vlk sa pari raz rocne hoc je to celad canis lupus ale celad canis lupus familiaris sa pari celorocne lebo na jednej ulici sa hara najprv suka jedneho suseda , potom druheho atd. Takze ak je na ulici 12 suk tak sa to zrata a vide z toho celorocne haranie! Vdaka za tvoje zoofilicke vysvetlenie. Toto moze napisat len majitel psieho orecha ale nie cistokrvneho plemena. Nakolko som chovatelom konkretne svajciarskeho durica tak moje prakticke skusenosti vravia ze toto plemeno sa pari 1 az 2x rocne !!!! A nezalezi na tom kolko x sa budu harat psi susedov v okoli. Velmi pekne dakujem ze si mi zalichotil a vyjadril k mojemu IQ. Je hoc len minimalne ale stale som na tom lepsie ako TY SUDRUH SPOLUPRACOVNIK STB.Radsej mat male IQ ako byt UDAVAC bez CHRBTICE a mat to este aj na papieri. OROL - PALEC hore a SUHLAS ◄ reagovať
jarodt, Jelsovec 14,05 a Stopinko 14,50 by som, na mieste správcu diskusie, VYMAZAL!!! ◄ reagovať
FOXCMEN, tvoje slová: "lovím přes 10 let....každý rok ulovím až 25ks černé a nepotřebuju se nechávat poučovat takovým neznamyslivcem.......kdybych chtěl u sebe v honitbě snížit stavy černé, tak tam odbouchám všechny metrákový vodící bachyně a věř tomu že bych si pár let moc nezastřílel....." KC. Lovíš viac, ako 10 rokov. A stále je to rovnaké??? Určite nie. Je to vzostupný trend. Ako v celej Európe. A keby si odstrieľal všetky diviaky, doslova všetky, do posledného diviačika, do rána tam máš možno ešte vyššie stavy od susedov, kde rozmýšľajú podobne, ako ty. Teda odlovia si "svojich 80 ks" a zvyšok sa deštruktívne množí veselo ďalej. Ale vás to netrápi, lebo na vine sú farmári s kukuricou a lesníci s dubmi a bukmi, ktoré im občas prehnane zarodia. ◄ reagovať
axon, virtuálny revír je preto virtuálny /po slovensky v predstavách/, že si v ňom môžem predstaviť aj "narušiteľa" môjho zákona o poľovníctve. A aj políciu, ktorá zrovná poriadok. Citát tvojich slov: "Povedz nám kedy chceš v tvojom VPR loviť napr. jeleniu zver? keď do konca septembra prebieha jelenia ruja, podľa tvojich myšlienok je to absolútne nevhodný čas na lov a od 1. októbra do konca roka je v tvojom VPR zákaz lovu...." KC. Načo tak debilne rozmazávaš moje myšlienky??? Zákaz lovu platí pre diviačiu zver!!! Nie pre jeleniu!!! Ďalší tvoj diletantný blud: "Toto fórum má poskytovať OVERENÉ a PRAVDIVÉ informácie, na ktoré existujú dôkazy. Ty sem len píšeš pičoviny, ktoré ti nikto aj tak neverí, nemáš dôkazy... Každý dôkaz, ktorý popriera tvoje tvrdenia, si bez rozumu poprel, aj keď pravda je iná." KC. Toto fórum je diskusia, kde si predkladáme myšlienky na uvažovanie. Nie diktát, kde si overené a pravdivé informácie "poskytujeme". Teda vnucujeme. Mám pravdu, správca diskusie? ◄ reagovať
Stopinko, už dávno vieme, že tvoje IQ nie je bohvieako vysoké. No ale budiž. Ja netvrdím, že sukA, ale sukY sa pária celoročne. To znamená - aby som ti to vysvetlil po lopate - moja sa bude páriť, teda kvapkovať, dnes a celý tento týždeň, susedova o týždeň, ďalšieho suseda o ďalší týždeň a tak by som mohol menovať susedov na celý rok. Z toho vychádza, že suka psa domáceho sa môže páriť počas celého roka. Konkrétna /napr. moja/ suka iba dvakrát za rok. Ale podľa známeho slovenského kynológa Kolomana Slimáka až 5 krát za dva roky. Ak by sa jedna suka mala páriť celoročne, už za mesiac by sa odkrvila. Také bludy by ma nikdy nenapadli. Ani v krčme pri pive. ◄ reagovať
Správca diskusie, neviem, prečo posledný príspevok orla nevymažeš, keď ku vláknu tam nie je ani slovo??? ◄ reagovať
Už som niekoľkokrát upozorňoval ( a nielen ja ) že kobra je vyškolený, vycvičený diverzant, ktorý robí rafinovanú, vedomú, presne načasovanú, cielenú a deštrukčnú politiku proti poľovníctvu. Robí to veľmi šikovne a prezieravo a bohužiaľ sa mu to aj darí. To je hlavné GRO práce a poslania tohoto darebáka na tejto stránke. Takýchto ľudí treba urýchlene kopnúť do riti a natrvalo sa rozlúčiť s nimi, kým nie je neskoro... nepodceňujte páni tieto skutočnosti, pretože budúcnosť poľovníctva práve kvôli takýmto parazitom môže byť vážne ohrozená! ◄ reagovať
Jarodt, horsie je ze sudruh to co pise mysli smrtelne vazne a aj ked ho igonrujes tak on reaguje sam na seba . ◄ reagovať
jaro, zbytočne, nájde si aktuálne diskusie a bude spamovať tie...tak ako to robí, odkedy sa registroval ◄ reagovať
Foxmen a ostatní - to ste už fakt natoľko slepí, že nevidíte, že tento exot si z vás robí totálnu prdel ? Načo naňho reaguješ, pre neho je najväčší trest úplná ignorácia, žiaľ stále sa nájde niekto kto mu tu znova a znova naskakuje na vidly. ◄ reagovať
Já prostě se k tomu už nemůžu vyjadřovat........hlava mě to prostě nebere,jak někdo může takhle překrucovat fakta to nechápu.lovím přes 10 let....každý rok ulovím až 25ks černé a nepotřebuju se nechávat poučovat takovým neznamyslivcem.......kdybych chtěl u sebe v honitbě snížit stavy černé, tak tam odbouchám všechny metrákový vodící bachyně a věř tomu že bych si pár let moc nezastřílel........ale já nejsem žádný hovado,takže střílet je nebudu a raději si každým rokem ve třech lidech ulovíme až 80 selátek a lončáků......k tomuto tématu už nemám co říci....díky jednomu člověku a víme o koho jde..... ◄ reagovať
JB-OV vyzývam ťa, daj sem nejaké dôkazy tvojich tvrdení, hoď nejaký link... Samozrejme, že žiadny nemáš? Čo? Píšeš, ak by sa niekto v tomto čase objavil v tvojom revíri, tak má na krku políciu. Ale veď to tvojho VPR revíru nikto nechodí... Tak na koho chceš volať políciu??? Povedz nám kedy chceš v tvojom VPR loviť napr. jeleniu zver? keď do konca septembra prebieha jelenia ruja, podľa tvojich myšlienok je to absolútne nevhodný čas na lov a od 1. októbra do konca roka je v tvojom VPR zákaz lovu.... Dám ti radu do života, budeš mať 62 rokov, tak to snáď pochopíš. Onanuj nad estónskou kamerou a nad africkými pakoňmi a množmi v Grónsku, ale už sem NEPÍŠ tie tvoje bludy... Toto fórum má poskytovať OVERENÉ a PRAVDIVÉ informácie, na ktoré existujú dôkazy. Ty sem len píšeš pičoviny, ktoré ti nikto aj tak neverí, nemáš dôkazy... Každý dôkaz, ktorý popriera tvoje tvrdenia, si bez rozumu poprel, aj keď pravda je iná. ◄ reagovať
to sú všetko len tvoje dohady. Prvou chybou je to že porovnávaš neporovnateľné živočíšne druhy. a asi si nečítal môj príspevok z 28. o 8.28. alebo čítal a zámerne ho ignoruješ. cítim sa dotknutý...ozaj, a pes sa pári 2 x ročne, nie po celý rok.nie je zajac. ale niektoré plemená len raz ročne.ako vlk...to len, aby si sa zas niečo nové dozvedel. ◄ reagovať
sudruh Begala ako si dosiel na to ze pes sa pari celorocne? Ak sa tebe parili vlciaky celorocne asi to boli poriadny zmätci. Suky psov su schopne sa parit max 2x rocne , nestretol som sa este s jedinou sukou ktora by bola schopna sa parit 12 mesiacov v roku!!! Dokonca su plemena , ktore sa paria len raz rocne ako vlky !!! Ale to by si mal ovladat pan NEOMYLNY SPOLUPRACOVNIK STB. ◄ reagovať
Ešte k tým okuliarom. Nenosím čierne, ani ružové, ale triezve, bezfarebné, zootechnicky ladené. ◄ reagovať
FOXMEN, toto všetko, čo vypisuješ, diviačia zver, pred pár desiatkami rokov, a teda pred populačnou explóziou nemala? Určite áno. Prakticky i teoreticky každý živočíšny druh má vo svojom biotope dostatok potravy, ale ho nezneužíva, alebo nevyužíva na populačnú explóziu. Uviedol som tu príklad líšky, ktorá by si na veľkosmetisku mohla dovoliť mať aj 15 líščiat za rok. Má ich len 5. A zotavuje sa z prašiviny. A s 8 mesačnou diviačičkou? Aj v Amerike sa kojotice pred príchodom farmárov a len na mexických planinách párili až v 3. roku veku. Dnes už v druhom, vrhy sú nadpočetné a na celom kontinente /okrem SV Kanady/. Ale u nás - vlk sa pári iba v zime, pes celoročne. Ale Dingo v Austrálii, pes, ktorý sa vrátil od človeka do prírody, "vrátil" sa aj k páreniu, ako vlk - iba raz v roku. Stačí mu to. Tým chcem povedať, že doba lovu v čase párenia má rovnaký dešktrukčný vplyv nielen na párenie, ale aj na genofond - líšky polárne na farmách. A kedy v lete loviť. Vidíš, ako klameš, či o tom nevieš, že repka sa žne už koncom júna? August, september je preto strelecky ideálny. Teda - lány po žatve repky a obilnín do 30.9. možno efektívne využívať aj z bezpečnostného hľadiska na lov diviačej a zajačej zveri, len si to vybav s farmármi. Problematická je iba kukurica. Dá sa, len treba chcieť. A či sa tomu smejem? Plačem, nie smejem! A provokácia? Tiež nie, ale evokácia k zdravému sedliackemu rozumu. ◄ reagovať
OV fantazíruješ. Uveď dôkaz, že doba lovu má vplyv na populačnú explóziu. ◄ reagovať
Tragédie polovnictví(myslivosti)........jsou právě takový jako jsi ty Osamělí vlku...to že se černá páří celoročně-nemá vůbec nic společnýho s dobou lovu.....je to především uživností a energeticky bohatým krmivem kterého maj celoročně k dispozici......a uvědom si že 8 měsíční bachyńka je připravena (pohlavně vyspělá).....a díky tomu že od jara do podzima se krmí obilím,řepkou,kukuřicí a dalšíma dobrotama.tak má v 8-10měsících bezproblémú 50 kg....tak proč by se nezpářila.....doba lovu na množení černé zvěře nemá ksakru vliv...tak už si sundej ty černý brejle a zamysli se nad sebou!!!!!!!!!a tvůj názor od 1.10.-31.12....nelovit......tak kdyby si je chtěl lovit???.v létě?..v 100 hektarových lánech řepky ,kukuřice a jiných zemědělských plodin????...nevím jestli si vážně tak b.... a nebo jestli nás tady provokuješ schválně a doma se tomu směješ. ◄ reagovať
Hlúpa otázka, gotrek. Ak by som mal svoje zákony, schválené príslušnými úradmi /hlavne ochrana diviačej od 1.10. do 31.12./, bolo by to pre políciu málo? Čiže - na základe zákonov, vytvorených podľa môjho názoru. Tie by musela ale schváliť komisia, zložená zo zootechnicky fundovaných odborníkov, nie z odborníkov, držiacich sa tradícií - keď naši otcovia a dedovia tak lovili, tak je to zaužívané, tak sa MUSÍ loviť aj dnes. Netreba to meniť. To je tragédia poľovníctva - populačná explózia diviaka, líšky, psíka medvedíkovitého. Výskum nikoho nezaujíma. Vlastne tu nijaký výskum ani netreba - dávno sa vie, kedy sa diviak pári. To, že sa dnes pári celoročne, je výsledkom práve tej doby lovu, synchronizovanej s párením. Preferuje sa efektivita lovu - obstopovanie na snehu - pred potrebou diviakov - pohody počas chrutia a ešte pred ním. ◄ reagovať
A na základe čoho by tá polícia jednala. Na základe tvojho osobného názoru? Polícia koná len to čo jej zákon dovoľuje to by si mal vedieť. ◄ reagovať
Mám lepší návrh - obvolaj svojich spolupoľovníkov, aby ste sa v revíri ani neobjavili. V "mojom revíri" by si ani to nemusel - o zákaze lovu by ste vedeli a ak by som tam niekoho načapal, má políciu na krku. A svinským krokom by išiel on, nielen diviačia. ◄ reagovať
Pripajam ANO a osamelyvlk sa nevolas nahodou,si naozaj osamely HE HE.Mam navrh,v case chrutia obvolam z funfonom bachyne a skryjeme ich u teba.Vyriesene :) ◄ reagovať
orol, ty o mojej minulosti nemáš žiadne dôkazy /aspoň jedno meno udaného/, okrem tých pár načmáraných slov, ktoré nikomu neublížili a neublížia. Ale ja o tvojej paranoickej chorobe v súčasnosti a budúcnosti mám dôkazy - posledné dve vety: "...a vedome si spolupracoval s tajnou ŠTB. Títo ľudia boli a sú v mojich očiach najväčší podliaci." KC. Tie mi síce neubližujú, alebo si myslíš, že mi bránia poľovnícky rozmýšľať? A nemám ti náhodou Onikať??? ◄ reagovať
FOXMEN - poslal som Ti poštu. ◄ reagovať
já vím že jsou volně dostupné.......jenom si prostě myslí že není košér hrabat se tady v dávných časech za tímto účelem v této debatě,ale samozřejmě nejsou to moje stránky takže to neovlivním. ◄ reagovať
FOXMEN - tieto veci sú voľne dostupné na nete a v minulosti tu už o tom písal užívateľ EDU. ◄ reagovať
kolego ( orol).......nezlobte se,jsem mladší jak vy,tu dobu jsem zažil jenom jako malí kluk, s (S OSAMELÍM VLKEM) v jeho názorech na myslivost nesouhlasím, ale myslím si že to co jste sem dal za odkazi není z etického hlediska (mysliveckého) příliš košér.......pouze můj názor....tyto informace si můžete posílat do osobní pošty.. promińte. ◄ reagovať
odkaz odkaz odkaz P.s- keby si robil žandára z povolania a máš na to školu, tak Ťa ešte pochválim, no Ty si bol lesník ( civilný občan ) a vedome si spolupracoval s tajnou ŠTB. Títo ľudia boli a sú v mojich očiach najväčší podliaci. ◄ reagovať
Niekomu Tykať, kto mi bezdôvodne nadáva do udavačov??? Nezaslúžiš. ◄ reagovať
"Ty" je názov oslovenia osoby, preto prosím pri ďaľšej komunikácií písať s veľkým písmenom T, alebo netykať. P.s- si barbar aj proti gramatike a vlastnému jazyku. ◄ reagovať
orol, ty nie si ani poľovníkom a nikomu to nevadí. Prečo by niekomu malo vadiť, že ja som členom spolku na ochranu vtáctva? Ale potvrdil si, resp. si vyvrátil pindy niektorých, ktorí tvrdia, že nikto so mnou nesúhlasí. Aj keď to nie je drvivá väčšina, nie je to ani nula. ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.