Heming hunting
dnes je piatok,  22. november 2024,  meniny má Cecília,  spln: 15. november 2024,  dnes východ slnka: 07:09,  dnes západ slnka: 15:55
poľovnícke sety poľovníctvo Terem

Celoročný odlov diviačej zveri-diviača, lanštiak - diskusia

autor: off parhor
pridané: 20.1.2011 20:44

Je správny celoročný odstrel lanštiakov aj keď vieme, že i lanštiak (samice) možu byť a vačšinou su plné?

počet zobrazení: 44 353
počet hlasov: 2
okruh tém: poľovníctvo

Aký je dôvod vášho označenia za nevhodný?

komentáre

zoradiť
zobrazené 161-200 z 401 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie
off Stopinko, 18.12.2011 o 19:33

Admin , tu mas presne to VRATME sa k DISKUSII ...5ty prispevok nad tvojim apelom je prispevok sudruha OV o chostikoch a hnacke co to ma kua s touto temou ? ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off miso111, 18.12.2011 o 19:28

Jojo čo má tvoj príspevok s celoročným odstrelom lanštiakov??? Vymazať!!! ◄ reagovať

off Vlado2406, 18.12.2011 o 15:56

ja sa tiez pripajam k tomu,ze je spravne regulovat pocty diviacej zveri a hlavne mladej,ale treba brat do uvahy,ze diviaca prechadza do kategorie lanstiaka dovrsenim 12 mesiaca a lanstiak k dospelej zveri 24 mesiacov,takto by to malo byt,ale v planovani je to tak,ze 1.4. prechadzaju vsetky diviacata do kategorie lanstiak,aj ked boli narodene v auguste a su to stale diviacata,...rovnako aj edu co spomenul tu 40kg vaziacu diviacicu,bola to lanstiacka alebo diviaca?Podla tej hmotnosti to bolo rovnako neskoro narodene diviaca ako mala ona v sebe,je to krute,ale taketo jedince je treba strielat,lebo nemaju v chove co robit,ale za tento jav nemoze len velmi zla vekova a pohlavna struktura diviacej zveri,ale aj podmienky,ktore tejto zveri poskytuje sucasny trend polnohospodarstva,vela ploch sa obsieva kukuricou a diviaky nemaju nudzu o potravu a preto je mozne este jedno chrutie aj u dospelych diviacic,treba hladat priciny premnozenia aj niekde inde,celkovo sa vymkol manazment diviacej zveri z ruk polovnikom v celej europe a velmi tazko sa bude pri tychto podmienkach napravovat sucasny stav...uff,som sa zasa rozpisal :) ◄ reagovať

off rado100, 18.12.2011 o 15:15

Presne ako hovorí Edu nie je čo dodať. ◄ reagovať

off Edu, 18.12.2011 o 12:58

Admin premnoženú čiernu zver zákon umožnil pri nedospelých jedincoch loviť celoročne . Debatovať o tom že môže byť niečo plné atď je zbytočné . Loví sa lanštiak a prasa . Nesprávnym odstrelom starých diviačíc vznika takmer celoročné chrutie . Plakať nad mlaďatkom a utierať si slzy je zbatočné . Aj ja som strelil diviačicu ktorá mala asi 40 kilo a bola plná a bolo to v auguste . Nebolo to príjemné ale srdce mi to netrhalo ani mama ani jej mlaďatá totiž neboli vôbec vhodné do chovu . Ak má niekto lepší nápad ako znížiť neunosnu početnosť čiernej zveri rád si ho vypočujem . ◄ reagovať

off 3006sprg, 18.12.2011 o 11:16

admin a o com tu chces diskutovat? ved dokym tu bude jozi nikdy nebude existovat normalna diskusia ◄ reagovať

správca admin, 18.12.2011 o 10:55

Ok stačí, vráťme sa k téme diskusie! ◄ reagovať

off Edu, 18.12.2011 o 9:31

Je to naozaj nevhodné baviť sa na chorom človeku, ako napísal jarodt . Nie však každý je schopný rozoznať jeho ťažkú duševnú poruchu . Ak nabáda poľovnícku verejnosť na to aby porušovala zakon o poľovníctve nádava do hlupákov všetkým ludom ,ktorí sa o zver starajú označuje ich za hlupákov a ludí ktorí umyselne podávajú zveri jed v podobe prikrmovania niet divu ,že sa mnoho ľudí na takéto urážky ohradí a nejakú vráti aj Jožimu Begalovi . ◄ reagovať

off jarodt, 17.12.2011 o 23:00

chlapci, ktorí mate v pláne bezvadný nápad aj s vašimi drahými polovičkami baviť sa na človeku, ktorý potrebuje skôr odbornú pomoc : nie je to dobrý nápad. Ďalší dôvod pre admína zakročiť. ◄ reagovať

off Edu, 17.12.2011 o 22:25

O jožim som debatoval s mojou sestrou ktorá je psychologička . Vyjadrila sa ,že sa jedná o typické bludy kde prevláda reformátorský blud expanzívneho charakteru . Chorý nepríma žiaden iný argument a opakuje si svoj blud ktorý má na trvalo vsugerovaný a nemenný . Cíti sa ako mesiaš ktorý chce zmenť od gruntu určité veci . Respektíve ani nechce iba potrebuje o tom písať . " celý svet (reformátorské- chorý je povolaný zmeniť celý svet, bez reálnych argumentov" ja mám pocit ,že tých bludov postihlo jožiho viacej ako iba reformátorský . odkaz všetko to ma však za následok obyčajne istý druh schyzofrénie . ◄ reagovať

off dzino, 17.12.2011 o 21:15

rado 100 to nie len tvoja ◄ reagovať

off rado100, 17.12.2011 o 19:53

Lanštiaky a prasce jednoznačne áno tým človek nič nepokazí, ale Osamelehovlka mi neberte keď moja žena číta jeho príspevky vždy mi povie "vidíš predsa nie si najhlúpejší". ◄ reagovať

off jarodt, 17.12.2011 o 19:30

jednoznačne sa prihováram za bann tomuto človeku, to nie je ani Joži, ani Báči, ani ŠTB-ak ale jeden obyčajný narušený človek, ktorému absolútne nejde o tému a o odborné zdôvodnenie, tento človek si tu z každej reakcie na neho robí totálnu prdel a naopak svojimi donekonečna sa opakujúcimi nezmyselnými príspevkami provokuje ďalšie a ďalšie reakcie, je to začarovaný kruh a presne o to mu ide, je to praobyčajná zvrátená úchylka. To nemá so slobodou slova nič spoločné, každý kto na svojom webe toleruje takéhoto človeka nemôže čakať nič pozitívne. Ak to ty admin nevidíš, tak mi je ľúto, som zvedavý kedy ti to dôjde, asi až vtedy keď sa ti naspamuje do každej diskusie. ◄ reagovať

off lubenko, 17.12.2011 o 19:07

bann jožimu ,nieeee to by sme potom nemali čo čitat a priučit sa nie ovšem od Jožiho alias osameleho vlka ale fundovanych ludi ktory mu tie jeho vymysly fundovane vyvracaju a udavaju na spravnu nôtu,ale ku teme ,celoročne treba lovit prasa lanštiak tak ako povedal Edu a kancou len nad 6 rokou ◄ reagovať

off 3006sprg, 17.12.2011 o 16:13

admin nie temu by si mal mazat ale joziho, pokial viem tak viac ludi uz na teba apelovalo, aby si mu dal bann, si prilis makky v tomto smere, a ci sa ti to paci alebo nie, je to tak. ◄ reagovať

off Edu, 17.12.2011 o 15:53

ano celoročný odlov lanštiakov a prasiec je správny. Divak ani diviačica sa samozrejme neloví. ◄ reagovať

správca admin, 17.12.2011 o 15:48

Prečítal som si pozorne posledných cca 20 príspevkov ale ANI JEDEN nebol o diskusnej téme. Fakt nechápem o čo vám ide!? Vráťme sa prosím k téme, inak táto téma nemá význam a môžem ju bohužiaľ celú vymazať :( ◄ reagovať

off 3006sprg, 15.12.2011 o 17:33

vlcko uz by stacilo nemyslis ze uz to prehanas s tymi estebackymi dristami? chcel by som vidiet jak by vyzeral tvoj revir keby si nejaky mal, ale nastastie ho nemas... ◄ reagovať

off miso111, 15.12.2011 o 16:41

Ospravedlňujem sa adminovi, že som trochu odbočil ale...nedalo mi... Ale inak je to vážne veselá téma...len kôli Jožimu čo je ako zaseknutý gramofón...a tie jeho argumentácie si naozaj nezaslúžia iné komentáre ako som vyplodil ja v duchu najväčšieho odborníka na výživu a stresové faktory zveri v európe. Škoda že nemáš peniaze na založenie vlastného výskumného ústavu aby si nemusel verklíkovať čo Ti prikážu...Rád by som si výsledky tvojho výskumu z estónskej kamery prečítal v renomovanom karentovanom vedeckom časopise...a som vážne poctený, že Ty ako odborne vzdelaná kapacita vôbec reaguješ na moje ... vyjadrenia. ◄ reagovať

off Jelsovec, 15.12.2011 o 13:49

toto nie je téma o Aujeszkeho chorobe, tá je inde...ani o tom, čo OV závidí marginálnym skupinám obyvateľstva...tak čo to tu riešiš?? ◄ reagovať

off Osamelyvlk, 15.12.2011 o 13:37

Vôbec to nie je mimo tému!!! Že tam nepoužívam v každej vete slovo diviak, to neznamená, že to nie je o diviakoch. Prečítaj si to ešte raz, alebo aj niekoľkokrát. Ty neporušuj pravidlá tohto portálu komolením nicku! ◄ reagovať

off Stopinko, 15.12.2011 o 13:31

Zase sudruh Begala pise mimo temu toto je vysmievanie sa adminovi ako aj tomuto portalu !!! ◄ reagovať

off Osamelyvlk, 15.12.2011 o 13:23

A paralela s našimi spoluobčanmi? Vieš, čo im závidím? Životné podmienky určite nie, ani natalitu nie /7 detí by som mať nechcel, stačia 2, 3 je už luxus/, ale ich odolnosť voči chorobám. Nedávno vysielali v TV o prepuknutí tuším žltačky typu A /choroby špinavých rúk/ a zdôrazňovali, že zasiahnutý nebol ani jeden občan z nižších sociálnych vrstiev. Čiže sa vyvrátila argumentácia zanedbanej hygieny. A tu je tá súvislosť - verím, že občas sa ocitne nôž, či sekera tam, kde by nemali, ale to nie je podstatné. Podstatné je, že žijú /naši spoluobčania/ komunitne - držia spolu. Preto sú - podľa tohto prípadu - imunitne silnejší, ako my, Nerómovia. To ja keby som pustil vnúčika v tomto počasí len na 2 minútky vonku s holým zadkom, tak s ním chodím po lekároch dva týždne. A ešte keby som mu dal perkelt zo psa, tak je asi doživotným invalidom /no, až tak celkom nie, to si len myslíme, pretože psov ľudia jedia aj v iných karjinách a nielen najnižšie spoločenské vrstvy/. Čiže - na rozdiel od nás, ktorí sa hráme každý na svojom piesočku, strachujeme sa o hrdielko vnúčika, nakupujeme hygienicky balené hlbokozmrazené najkvalitnejšie potraviny, sú, akoby natruc, zdravší . A keby sme sa len hrali, my sa hlavne topíme v starostiach, dlhoch, problémoch, atď. Čo scvrkáva, alebo skôr triešti, našu imunitu, natalitu a neviem ešte akú -itu. Ak to prenesieme na zver - ak žije v komunite a v pohode, plodí sa aj ona imunitne silná, s natalitou to nepreháňa a teda ani s devastáciou genofondu. ◄ reagovať

off Osamelyvlk, 15.12.2011 o 12:38

„na rozdiel od diviakov“. Bodaj by si mal pravdu. Ak by si ju mal, tak tu nenapíšem ani pol slova. Ony upadajú – telesne /české 150 kg sú oproti naším 300 kg „stodolám“ Pygmejci/, duševne – do miest chodia už aj za bieleho dňa, ale hlavne zdravotne – KMO je oproti Aujezského chorobe /ACH/ neškodnou nádchou. Škodí najmä naším psom. Prečítaj si najnovší Svět myslivosti 12/2011, str. 56.: ACH v Nemecku. „ Vírus bol dokázaný u každého 6 /!/ kusu čiernej! Na inom mieste u každého 17.“ Tak v tom veselú tému nevidím. Skôr vidím pôvod výskytu vo vnímavosti na ACH a tú v chrutí čiernej v poľnom lazarete, z ktorého kvitne oslabený imunitný systém. Preto som proti lovu zveri v čase párenia. Všetkej! ◄ reagovať

off miso111, 15.12.2011 o 10:20

Je až neuveriteľné ako skvostne si protirečíš. Občas si aj niečo po sebe prečítaj!Ale túto diagnózu Ti už pred časom popísal tuším EDU. :-))) Ešte že sa PREMôŽU a ZABUDNÚ :-))) Aspoň na chvíľu!!! :-))) Vážne sa skvele bavím... Na základe tvojich teórií tu vidím neskutočnú paralelu s našimi spoluobčanmi. Tiež ich je veľa na jednom mieste, neustále strádajú, občas celú noc stená nejaký dopichaný nožom alebo zo sekerou za uchom a ostatným to pri reprodukcií vôbec nevadí. Možno len trošku upadajú telesne i duševne... na rozdiel od diviakov :-)))))))))..........Aká to veselá téma:-))))) ◄ reagovať

off Osamelyvlk, 15.12.2011 o 9:08

miso111, tvoja reakcia je pecka. Nepíšem to len pre teba, lebo keby som chcel, musel by som brať dovolenku. Tak len stručne a pre všetkých. Keď diviaky v noci nespia, sú aktívne, alebo aspoň bdelé, spotrebovávajú viac energie, ako spiace. Asi ako keď necháš auto celú noc na voľnobeh - spáli ti viac benzínu, ako moje, vypnuté? Určite! "U diviakov akurát tú nespavosť spôsobujú postrelené kusy v čriede. A tie ostatné, no čo už majú robiť keď nemôžu spať...tak sa len množia a množia". KC. Ak by som ja mal spať v spálni, s manželkou, deťmi a POSTRELENÝM synom, určite by som na množenie nemyslel. To by ma ani Ďurianová nerozpáradila. Ale občas to vyzerá tak, že diviaky sa cez chrutie "nejako premôžu", na chvíľu "zabudnú" a dokážu to. Ich kondícia je však budovaná v poľnom lazarete, v neustálom strehu, čo má určite katastrofálny vplyv na jej kvalitu. A výsledok vidno v celej Európe - nadpočetné vrhy kriplov. admin, prepáč, ale vidíš, že sa tu vyťahujú stále tie isté otázky. Nemám reagovať? Ale aj opakovanie je matkou múdrosti, nie? ◄ reagovať

off miso111, 12.12.2011 o 15:00

"Za zvýšenú aktivitu však netreba považovať len preháňanie na sobotnej spoločnej poľovačke, ale aj nespavosť v čriede, kde je postrelený čo len jediný kus. A za celú dobu lovu – teda celoročne, keďže lov diviačat a lanštiakov je povolený po celý rok. A populačná explózia je na svete. Resp. – aspoň v Európe.Plodnosť ovplyvňuje aktivita zveri. " FAJN! Konečne som to pochopil! Čiže s diviakmi je to v podstate ako s ľuďmi! Ľudia keď v noci nespia, tak sa tiež asi aj sem tam (najmä naši... spoluobčania) intenzívnejšie množia (pardón okrem teba Jóži Ty sleduješ estónsku kameru a permanentne sa vzdelávaš...). U diviakov akurát tú nespavosť spôsobujú postrelené kusy v čriede. A tie ostatné, no čo už majú robiť keď nemôžu spať...tak sa len množia a množia...:-)))))))) To je fakt pecka! ◄ reagovať

off Osamelyvlk, 12.12.2011 o 9:43

O odstrele lanštiakov som už neraz písal - až po 1.1. A do30.9. ◄ reagovať

off Jelsovec, 12.12.2011 o 9:34

Tak sa venuj téme o odstrele lanštiakov a nie opisovaniu erotických fantázii z cyklu "Reného mládenca príbehy a skúsenosti"...Kritizovať môžeš hocičo, veď máme tú onú - demokraciu...akurát tá kritika musí byť konštruktívna...tvoja nie je. A navyše vychádza len z tvojich mylných predpokladov. Ktoré sú založené na nepoznaní problému, kedže nemáš vlastné skúsenosti a interpretuješ skúsenosti druhých...a to väčšinou chybne. Preto sú tvoje príspevky v praxi nepoužiteľné.... v poslednej vete mám preklep - malo byť Tie sú niekde inde... ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 1

off Osamelyvlk, 12.12.2011 o 9:16

Voyerizmom rozhodne netrpím. To som si len spomenul na príhodu kamaráta, ktorému sa to stalo. A ty to hneď zneužívaš. A keď nemám praktické skúsenosti, nemôžem radiť? To znamená, že ani mlieko nemôžem kritizovať, keď neviem, ako sa vyrába? Hlboko sa mýliš! Mne stačia aj skúsenosti iných, lenže na to treba kombinačné schopnosti a predstavivosť, aby si vedel radiť, pretože ti to, samozrejme, chýba. Alebo trpíš ich nedostatkom. A kde inde je tá populačná explózia? Mysle si, zrejme, jej pôvod. Lebo kde je, vieme. ◄ reagovať

off Jelsovec, 12.12.2011 o 8:55

ako vidím, niekto mal na obed písmenkovú polievku...takže tie tvoje slohové práce skrátim - nemáš a nevieš o žiadnom teoretickom dôkaze na moje dotazy zo 7.12. ,a zároveň nemáš praktickú skúsenosť s manažmentom chovu diviačej zveri. Hlavne , že nám hovoríš, ako to máme robiť :)... je síce pekné pekné, že si sa priznal k voyerizmu, ale tvoje opisy o tom , ako ťa mám prisihnúť s nejakou frajerkou, či teória "krasopisu maratónskeho bežca" nevysvetľujú nič z dôvodov populačnej explózie u diviakov. Tá je niekde inde...Ty sa nedokážeš ani zootechnicky vyjadrovať, nie to ešte myslieť... ◄ reagovať

off Osamelyvlk, 10.12.2011 o 9:22

Nedostatočne som vysvetlil vplyv preháňania na reprodukciu diviačej zveri, Jelsovec. Preháňanie /zvýšená aktivita/ má negatívny vplyv nielen na „krasopis“, ale aj na množstvo „čmáranín“. Pokojne pišúci človek napíše krasopisne a bez chýb potrebný text. Má na to k dispozícii primeraný čas a energiu. „Maratónsky pisár“ jednak nenapíše krasopisne a jednak za ten istý čas má k dispozícii viac energie, keďže viac zo seba vydá, ako sediaci pisár. Potravy má k dispozícii ad libitum, tak napíše viac slov /2 – 3 krát viac/. Čiže viac energie vydá, viac jej nahradí. Ale vzhľadom na pohyb tela pri behu to nenapíše krasopisne. V princípe to teda vyzerá podľa príslovia – práca chvatná, málo platná. Za zvýšenú aktivitu však netreba považovať len preháňanie na sobotnej spoločnej poľovačke, ale aj nespavosť v čriede, kde je postrelený čo len jediný kus. A za celú dobu lovu – teda celoročne, keďže lov diviačat a lanštiakov je povolený po celý rok. A populačná explózia je na svete. Resp. – aspoň v Európe. Ale k príjmu potravy - sediaci pisár nebude konzumovať viac potravy LEN preto, že jej má k dispozícii viac. Preto je bludné tvrdenie, že úrodné roky na žaluď a bukvu zvyšujú plodnosť. Plodnosť ovplyvňuje aktivita zveri. Bez ohľadu na úrodu potravy. Čiže aj v neúrodných rokoch. ◄ reagovať

off Osamelyvlk, 9.12.2011 o 19:12

Pred hodinou na ČT 24, v správach z regiónov dávali lov diviakov v Plzni.30 myslivcov ulovilo z asi 30 diviakov jediného a 2 líšky. Bombastický efekt. O rok ich tam bude koľko? Menej určite nie. ◄ reagovať

off Osamelyvlk, 9.12.2011 o 15:00

K jednoznačnému dôkazu. Nemám pri sebe základy zootechniky, aby som ti ukázal, že zver potrebuje v čase párenia kľud. Že akékoľvek preháňanie na ňu vplýva asi ako na teba, ak by si mal niečo krasopisne napísať za maratónskeho behu. Dokážeš to? Určite nie. Ani po sebe neprečítaš. Lov diviakov v VI. – IX. a nestresovať inú zver v ruji. No ak sa v pohone ocitne jelenia, srnčia, či medvedia zver a nebudeš po nej strieľať, bude asi natoľko stresovaná, ako ja s frajerkou, ak by si na nás naďabil „v tom“. Bol by to len zážitok. A ak by si ešte pozdravil „ Pánboh pomáhaj!“, odpovedali by sme „Pánboh uslyš“ a pokračovali ďalej. Ale ak by si po nás strieľal, tak to by bol „zážitok“, na celý život. Trochu som to nadľahčil, ale asi taký ma vplyv lov diviačej na ostatnú „nediviačiu“ zver. Skrátka – nanajvýš ak len odbehne, ale ak sa nikomu nič z daného druhu zveri nič nestane, nič si z toho ani nerobí. Takže netreba rozmazávať problém, ktorý neexistuje. Vlastné skúsenosti s manažmentom diviačej zveri nemám, pretože u nás je ešte vzácna, ale tie nie sú podmienkou na premýšľanie na základe skúseností iných. Je treba mať však vedomosti z iných oblastí, súvisiacich s danou problematikou. Takže ja nekecám, ja zmysluplne uvažujem! A zootechnický chaos? No neviem, či Švajčiari majú lepší poriadok vo svojich hodinkách, ako ja v zootechnike. Čo iné ti na to napísať?! ◄ reagovať

off Jelsovec, 7.12.2011 o 8:18

stále si nám nedal jednoznačný dôkaz, že doba lovu má vplyv na populačnú explóziu. stále si nevysvetlil ako chceš loviť diviaky v období jún-september a nestresovať inú raticovú zver, ktorá je v ruji. stále si neuviedol relevantný poznatok o skúsenostiach z manažmentu diviačej zveri a hlavne výsledky, ktoré si dosiahol. nie sme zvedaví na líšky, kojoty, srnčiu z TV, ale na diviačiu zver... len kecáš a kecáš.o ničom... máš v tom slušný zootechnický chaos... ◄ reagovať

off Osamelyvlk, 7.12.2011 o 7:49

Roboslezak, pre koho by bolo najlepšie? Pre teba? Možno, ale pre zver určite nie. Najmä keď čítam v úvodníku Poľovník v decembri slová Ondrika: „Pri vysokej vrstve snehu je nutné zabezpečiť dostatok pokoja v našich revíroch. Pri akomkoľvek vyrušení sa dáva lesná zver na útek. Stráca tým drahocennú energiu a trpí stresom. ....Stále je možnosť loviť raticovú zver. December je v znamení spoločných poľovačiek na diviaky, zajace, bažanty a kačice.“ Kc. Ondrík je mladý /24r./, na profesionálneho poľovníka musí ešte dorásť, preto by som len pravdovravne doplnil, že „ ...v znamení poľovačiek na rujné a gravidné diviačice a zajačice.“ A ďalej, „ z jadrového krmiva je najvhodnejší ovos“. Nebude to pravde bližšie, že nejmenej vražedný je ovos? „Repu ukladáme na suché a kryté miesto.“ Tam sa mráz nedostane? „Všímame si „aj“ zdravotný stav zveri“. Slovko - aj - v úvodzovkách preto, lebo ho považuje za druhoradú povinnosť poľovníka. Je to správne? No povedz, keď toto čítam, už sa nemám vyjadrovať? Ondrík to nemá z vlastnej hlavy, pretože toto nečítam prvýkrát. Ešte na svete nebol, keď toho boli plné poľovnícke periodiká a encyklopédie. Ale, ako píše orol 3.12. o 20,12 : “ aj kvapôčka vody, ktorá bude padať z výšky systematicky na rovnaké miesto, dokáže urobiť priehlbinu.“ Tiež to nečítam prvýkrát, ale pravda je v tom, že jedna kvapka na rovnakom mieste priehlbinu neurobí. Nevyhnutné je veľa kvapiek a padajúcich rýchlo za sebou. Najlepšia je vodná píla, ktorá pod vysokým tlakom vody prereže aj najtvrdšiu oceľ. Tá by sa zišla pre manažment poľovníctva. ◄ reagovať

off orol, 6.12.2011 o 21:52

Lubenko, NIE pán Bagala, ale súdruh Begala, teda s „E“ a so súdruhom nar. 25.01.1950 - verejne prístupné odkaz odkaz odkaz nekomoľte prosím priezvisko súdruha Begalu :-o) ◄ reagovať

off lubenko, 6.12.2011 o 20:28

p.Bagala musim ta vyviest s omylu,u nas v podhori je kukurice a repky skoro viacej ako na dolniakoch,preto sa tu tak diviakom dari o medvedoch ani nehovorim ◄ reagovať

off roboslezak, 6.12.2011 o 18:57

Najlepsie by bolo,keby si sa na tuto temu uz nevyjadroval.Ak nechces lovit,tak nelov a netaraj tu bludy kolom dokola.A tvoji kolegovia musia byt s teba nadseny,ked im pilis usi o tom istom. ◄ reagovať

off Osamelyvlk, 6.12.2011 o 5:46

FOXMEN, ty môj zadok nechaj na pokoji. On vie, kde má sedieť. Aj tvojmu radím, aby si sadol tam, kde má prístup k čo najväčšiemu množstvu informácií. Ty s tvojimi nadávkami na farmárov, že zvyšujú potravné možnosti diviakom, už lezieš na nervy. Aj stavy líšok sa zvyšujú. Aj ony majú zvýšenú ponuku potravy? A 1000 ha lány kukurice sú na nížinách. A čo podhorské a horské oblasti? Hlavne ti radím preštudovať zootechniku. Aby si vedel, čo zvyšuje neprirodzenú plodnosť. Lebo toto, čo ty radíš, je reálne vo zverniciach, nie vo voľných revíroch - veď tam sa o to snažíme už desaťročia a vedie to opačným smerom. Nie k útlmu populačnej explózie, ale naopak - k jej gradácii. Sám píšeš, že sa to nedarí. Tu pomôže len a len od 1.10. do 31.12. neloviť a neloviť a neloviť. Všetky vekové a hmotnostné kategórie diviačej zveri. ◄ reagovať

zobrazené 161-200 z 401 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie

reklama

Zelené zápisky z poľovníckych chodníkov
Poľovníctvo TEREM