Je správny celoročný odstrel lanštiakov aj keď vieme, že i lanštiak (samice) možu byť a vačšinou su plné?
Ešte k tej ruji. Katastrofálne berieme ruju/honcovanie u vlkov. Vytie, ako hlasový prejav počas honcovania, berieme nie ako prejav ruje, ale ako prejav hladu. A to je biologicky nepredstaviteľné - počas hladovania by sa nemohol páriť. Vyje od hladu iba pes domáci, ak je priviazaný a nemá čo jesť. ◄ reagovať
Termínom "bäkanie" u srnčej zver označujeme stav hlasového prejavu, keď je srnčia zver vyrušená či už človekom, zvieraťom a pod. Vtedy bäká. Skúsený poľovník podľa tohoto dokáže rozoznať, či sa jedná o samičiu, alebo samčiu zver. U samčej dokáže podľa výšky a dĺžky bäkania "rozoznať" aj stárie daného jedinca. Iné veci ako uvádzaš osamelývlk nepoznám... ◄ reagovať
Edu, ja som z poľovníctva maturoval. Tak kto je viac??? Tvoje vedomostí ohľadom chrutia sú veľmi biedne, ale prečítaj si v Poľovníckom náučnom slovníku /dúfam, že ho máš, keďže si poľovný hospodár?/ od Hella a kol., 1988, na str. 127. toto: "Chrutie - správne párenie - svine divej". orol, ruja sa v poľovníckej reči označuje podľa hlasových prejavov samcov - jeleň ručí, daniel rochá,... Čiže - srnec bäká počas ruje, by sa dalo povedať. Podobne je to u vtákov - vrabec čviriká, lastovička štebotá, ale všetky vtáky tokajú. U nepoľovníckej verejnosti však toká iba tetrov a hlucháň. Čo nie je správne. ◄ reagovať
vlk 12:09 Ty si z toho urobil akýsi galimatiáš - konglomerát. Srnčia ruja je srnčou rujou a bäkanie je zas niečo iné atď atď... ◄ reagovať
Osamelyvlk ak máš Ty pocit že niečo obraciam naruby tak ma to teší,lebo v takom prípade je totiž všetko v poriadku . Podľa mojich vedomostí diviak nemá ruju ale chrutie . Poľovnícke skúšky mám s vyznamenaním ako i skúšku poľovného hospodára tiež s vyznamenaním . Neskúšaj ma vlku :-D zapni estonsku kameru nech ti niečo neujde . ◄ reagovať
Ja to nemám z netu. Mám to od čias, keď sa o nete ani nesnívalo. Ale ako vždy, všetko obraciaš naruby - odvádzaš pozornosť. Jelene ručia, daniele rochajú a srnčia bäká. Ešte niečo ti nie je jasné? ◄ reagovať
osamely vlk ja som tiež videl kadečo po nete nepublikujem to však ako zákon alebo nebodaj pravdu odkaz Tak chrutie je vlastne ruja ??? Ok tak potom majú chrutie i jelene ,daniele srnčia zver atd. Ok potom je všetko v poriadku :-D ◄ reagovať
To som vedel, ešte si nebol na svete. Lenže chrutie je rujou u diviakov. Ruja je definovaná ako párenie srstnatej zveri, alebo živočíchov vôbec. U líšok, vlkov, zajacov je to honcovanie, u líšok ešte kvapkovanie, u danielov rochanie, atď. U vtákov je to tok. Starého vlka idete učiť, čo je to ruja??? ◄ reagovať
chutie mily vlcko, chrutie ◄ reagovať
osamelyvlk ale diviak nemá ruju snáď ! Alebo Ti to do tvojich excelentných myšlienok nevošlo ??? Teda excelentnými ich nazveš vždy iba Ty sám :-D Ty naša kloaka :-D ◄ reagovať
Vieš ty dobre, čo som tým ritným otvorom chcel povedať. Ak nie - prosím. Že sa odborne volá kloaka, vie máloktorý neodborník, ale vajcia jeme všetci. A každý vie, že sa ním vylučuje všetko - trus, moč i vajcia. A vie sa aj to, že vajce je samičia bunka. Veľkovýrobne vajec so sliepkami, ale bez kohútov, sú stavané preto, aby sa do samičej bunky nedostala miniaturna samčia bunka. Tá je však nutrične rovnako nezávadná, ako samičia. Ale ich spojenie je už potravinársky neprípustné, že? Ale len vo veľkoobchodných reťazcoch a v mestách. Nie je to choré??? Na vidieku to ale nikomu nevadí. Každý chovateľ tam totiž chová hydinu s kohútmi. To je predsa normálne. A tam je hydina "najšťastnejšia" - stačí pohľad na operenie, lesk peria a celkovú vitalitu. A ten dvor nemusí byť ani veľký. Čiže - pre šťastie sliepky je prvoradý prirodzený život oboch pohlaví, potrava, voda a priestor sú hierarchicky pod ním. A umiestnenie zásahu? Katastrofálnych pre pokoj pri párení je aj tých 10 % na mäkko. O % všetkých zásahov je ideálnych a vôbec prípustných v čase od 1.10. do 31.12. 2 - 3 vety niekedy stoja viac, ako celé číslo. Ty ich nenávidíš, je vysoko cením. V tom je medzi nami rozdiel. K téme, robitusin, k téme!!! ◄ reagovať
ale do p..i zase tieto ko....ny dookola! ◄ reagovať
Na tvoje skvele popletené myslienky netreba ziadne protiargumenty,staci,keby si si zopakoval ucivo zo zakladnej skoly.a mozes zacat vylucovacou sustavou vtakov,lebo sliepku s ritnym otvorom som este nevidel,ty fundovany zootechnik;) a umiesnenie zasahu ma aky suvis s dobou lovu?o problematike neselektivneho lovu na spolocnych a nasledny dopad na soc.strukturu tu boli popisane az-az. Zase si si prisposobil 2-3 vety z celeho clanku ◄ reagovať
K tejto téme vyšiel pozoruhodný článok v najnovšom čísle časopisu Naše poľovníctvo /odkaz 1/2012, str. 18: "Zimné trampoty raticovej zveri". Zaujala ma najmä veta: "Na 100 ulovených diviakov na individuálnych postriežkach bolo až 90 % úlovkov zasiahnutých na komoru, no počas spoločných poľovačiek len 25, najviac 35 %. Zvyšné % bolo zasiahnutých na mäkko." KC. Ja to viem už dávno a preto práve pre túto skutočnosť som kategoricky proti lovu diviakov pred a počas ruje - od 1.10. do 31.12. A potom až do 30.6. iba individuálne samčiu zver a diviačatá. Všetku zver od 1.7. do 30.9. ◄ reagovať
goret, nedá sa to inak? Lebo tam chcú akési zvláštne povolenie. A som zvedavý. orol, jarodt, píšte k téme, dobre? Nariekaním poľovníctvu nepomôžete. To chce excelentné protiargumenty na moje skvelé myšlienky. ◄ reagovať
Jaro, každý to vidíme zo svojho uhla pohľadu inak... nemyslím si, že je to márny boj, strata času i keď sa to na prvý pohľad tak logicky zdá. Ak budeme všetci takto rozmýšľať a uvažovať, tak sme už dopredu prehrali a treba si naozaj uvedomiť, čo to môže pre budúcnosť poľovníctva na Slovensku znamenať. Myslím si, že poľovníctvo treba chrániť, trpezlivo vysvetľovať jednotlivé postoje, poslanie poľovníctva. Bolo by práve najväčšou chybou nechať písať vlka - vlkov a nevyjadrovať sa k tomu .Nepoľovnícka verejnosť by si práve takéto kroky mohla vysvetľovať inak. P.s- Viem, že pre mnohých je jednoduchšie „nevšímať si“ a nereagovať, ale to vonkoncom nepokladám za správne. Jaro, to čo uvádzaš Ty, je síce pekné a zdá sa logické, ale to už na Pid, myslivosti skúšali a nefungovalo to. Osamelývlk si písal sám so sebou a.... bavilo ho to ešte viac, keď ho nikto „neotravoval“. Takto totiž mohol smele zasievať do povedomia nepoľovníckej verejnosti to, čo chcel a čo je jeho zámerom . On vie presne, čo je jeho poslaním na tejto stránke. P.s- z poľ. inf. databázy ( Pid ) ho vyhodili a natrvalo zablokovali. ◄ reagovať
Edu, Stopinko a spoločenstvo reagujúcich na OV : toto čo predvádzate chlapci je absolútne marný boj a totálna strata času, s hlúposťou sa bojovať nedá a nedá sa nad ňou nijako zvíťaziť. Škoda, že si to neuvedomujete. Pre ľudí ako je OV je najväčším trestom totálna ignorácia na všetky jeho príspevky. Žiaľ nikto z vás si to neuvedomuje a neustále naňho reagujete, on nič iné ani nepotrebuje, nepotrebuje poznať žiadnu pravdu ani nič, zbytočne naňho tlačíte, argumentujete, čím väčší tlak, tým sa cíti lepšie, ako ryba vo vode, nie je ako normálny človek, ktorý by sa od hanby najradšej prepadol pod čiernu zem. To si musíte jasne uvedomiť. ◄ reagovať
skúsim sa vrátiť trochu k téme a niektorým prajem príma postriežku odkaz ◄ reagovať
Stopinko, mňa nezaujíma domáce zvieratstvo. Mňa zaujíma voľne žijúca zver. Teda ani zver v ohrade. Ale k sliepkam by som dačo mal. Bludy tárajú ochranári, že sliepka je šťastná, ak má väčšiu klietku. Alebo že čím väčšia klietka, tým väčšie šťastie. Figu borovú. Aj keď jej dáš plochu 1 km štvorcový, šťastná nebude. Mám to overené. A poznať to podľa operenia - to je odrazom zdravia a teda šťastia. Zároveň si to môžeš odskúšať. A nemusíš mať ani kilometrový dvor. Skús chovať na jednom dvorku sliepky bez kohúta a na druhom s kohútom. A uvidíš ten rozdiel. Sliepky potrebujú kohúta - tak je to v prírode. Nikde nežijú bažantice bez bažantov, morky bez moriakov,... A teda aj sliepky v tesných klietkach by boli šťastné s kohútom. Lenže my nechceme oplodnené vajcia. Bridí sa nám to. Ale že sliepka ho vyserie, to nám nevadí. Že prejde ritným otvorom. Nad tým je treba premýšľať!!! ◄ reagovať
...a aj toho až po ruji - po 16.8. ◄ reagovať
myslim,že zver by mamla mať chvíločku pokoja a teda poľovnícka sezóna by sa mala naplno rozbehnúť až odlovom srnca..... ◄ reagovať
To on zámerne hovorí, že má sračku. Žeby mal sračku stále? Tomu neverím a neuverí ani malé decko. ◄ reagovať
Svoju zootechniku a zoopsychologiu OV HAJ by si mal zacat presadzovat u mnozitelov dobytka , osipanych a hydiny , ktori krmia zive tvory masovokostnou muckou a podobnymi jedmi. Tu ti vadi ze dva dni v roku ma srncie sracku ale to ze menovane druhy v zivote nevideli poriadne slnecne svetlo, v zivote sa neprebehli po luke a sliepka v zivote nedzobala to ti nevadi. Mudrujes tu , hoc tvoje prakticke skusenosti su nulove. Tu sa povysujes nad ludi,ktori co to uz dokazali v polovnictve a ako som uz pisal aj dieta v kruzku KMPP ta schova co do vedomosti a praktickych skusenosti do vacku. ◄ reagovať
Ťakže by mal ísť do konca roka do hája, odkiaľ prišiel:-o) ◄ reagovať
osamelyvlk tebe prišlo ľuto ako si svojej krajine škodil ako eštebak . To si si mal premyslieť skôr nie dnes !!! Vtedy si mal súdruhom povedať svoj názor . Dnes si iba na smiech !!! Prívrženec zločineckej skupiny ktorá škodila Slovensku a polovníctvu nás chce učiť ??? V čom ??? ◄ reagovať
Viem osamelyvlk!!! Ty naozaj máš dobojované !!! Tvoja zoopsychológia je zvratená a iba tvoja . Ešte nedávno si sa opieral o odborníkov . To ti bolo X krat vyvrátené . Dnes si zostal so svojou schyzofreniou sám . Skončil si v háji ako tvoje kr. meno HÁJ ! Viem že sa ti páčilo ubližovať iným ale zveri dnes ubližovať to ti nedovolíme !!! ◄ reagovať
Plány chovu a lovu nie sú zootechnické. Vôbec nepočítajú so zoopsychológiou. Ja nebojujem sám so sebou? Mám dávno dobojované. Všetko detailne premyslené. ◄ reagovať
oasmelyvlk nevieš nič o plane lovu a chovu II. :-D a tobôž o I. Plán III. vzacnej zveri :-D ale bojuj sam so sebou :-D ◄ reagovať
Edu, ale sú známe rujné 7 mesačné prasiatka - diviačičky, ktoré vrhajú, takpovediac, na svoje prvé narodeniny. Teda keď prechádzajú z kategórie ešte len diviačat do kategórie lanštiačok. Ale to nie je podstatné - podstatný je stres v čase chrutia. Roboslezák, dnes ráno o 7,55 na TV Spektrum dávali dokument: Země: Moc planéty 3. A v ňom záber s komentárom, že pred 2 miliónmi rokov sme vo východnej Afrike zliezli zo stromov v dobe ľadovej a stali sa z nás ľudia. Na zábere - 5 nahých chlapov a 1 žena kráčajú po ľadovej pláni. Aj tomu mám veriť? Ak áno, čo sme jedli, keď tam nebola ani byľka trávy, ani najmenší živočích? Keď zápolím s celým svetom, tak nech mi celý svet toto vysvetlí. A bude po zápolení. A nebudeš musieť držať palce. Ale zatiaľ drž!!! ◄ reagovať
Chlapi, nechcete počkať do Silvestra? ◄ reagovať
No sledujem toto zapolenie OV s celym svetom,no on stale svoje.Dufam ze OV o rok bude zaradeny do knihy rekordov,za najlepsieho taraca.OV drzim palce._:) ◄ reagovať
jozi ano je to k téme o prasatách . Budem len rád ak sa Ty osobne budeš vždy pridržaž k téme ! Plné lanštiačky by prešli tesne po vrhnutí mláďať ktoré za normálnych okolností vrhnú v ročnom období zima februar - marec. do triedy diviačíc od 1 apríla už nie je lanštiak lanštiakom . Ak by bol musel byť v predošlom roku prasiatko. Kedže diviačia zver sa loví do januara a zvyčajne už vo februari prichádza vrhnutie mláďat kedy už je vidieť vodiacu diviačicu podľa kvikotu a pobehovania prasiatok. Takže nepodsúvajme ,že lovíme celoročne nejaké plné lanštičky . Ak bude mať za následok celoročný lov lanštiaka a prasiatka ulovenie plnej lanštiačky bude to správny zásah do chovu . Toto je však možné iba jeden maximálne dva mesiace v roku januar februar . V tom čase obyčajne na snehu vidí človek ,že sa jedná o gravidnú samicu ktorá o pár dní prejde z kategórie lanštiak do kategórie vodiacej diviačice . U prasaťa je celoročný lov správny . Samozrejme nebudeme loviť pasikavé prasiatka len preto lebo sa to môže :-D od apríla sa totiž z prasiatok stávajú lanštiaky . Čiže kto si nie je istý nech striela do apríla iba prasatá a má vyriešnenú otázku . Opakujem diviačice budú mať prasiatka už ďaleko pred tým . ◄ reagovať
Dlhsie som sa tu neukazal a pozeram ze je veselo.. :) Ako vidim Jozi nesklamal. :) a k teme - lanstiak a prasa jednoznacne ano. Ale zodpovedne. ◄ reagovať
Pokial sem OV sudruh HAJ budes vypisovat , vsetky nasledujuce komentare prispievatelov budu mimo temu ! Myslim, ze admin je nadmieru tolerantny clovek ale raz mu pohar pretecie. Staci odstranit ten vred co tu robi zlu krv a to si TY . ◄ reagovať
ano Vladenko súdruha Begalu alias krycie meno Háj v štb treba oslovovať Canis lupus :-D osamelosť si zrejme zavinil sám :-D Momentálne ho môžeš oslovovať spasiteľ zveri na Slovensku :-D prípadne súdruh reformátorský blud . Počúvajte slovo božie od ateistu osameléhovlka :-D . Už aj na vieru sa dal keď želá zbohom :-D ◄ reagovať
prosím diskutujúcich oslovovať jedine a výlučne "osamelývlk", pretože už som bol zvozený, že mu prekrúcam nick, pri použití jeho vlastného mena ◄ reagovať
ADMIN to tu uz clovek ma zacat drzat protestnu hladovku aby si tomu k*kotovi dal bann? pochop konecne ze to nerobis pre nas ale vo vlastnom zaujem a v zaujme stranky, tieto diskusie uz nikto normalny necita (ak neratam chalanov co maju pevne nervy a uz vyse roka odolavaju jozimu, za co im vdacim), tak nad tym pouvazuj, lebo si zacnem mysliet ze si na jeho strane. Je demokracia to ano, ale pisat uz rok a pol tie iste bludy, pricom je vedecky podlozene ze to je blud, tak to uz je fakt trochu na zamyslenie. ◄ reagovať
Veľmi veľa spoločného. Lebo keď celoročne, tak aj vtedy a tam. Je to myslím obora v Čechách. Ale kľudne môže byť aj na Slovensku. A v čase celoročného lovu diviačat a lanštiakov. Takže je to presne k tejto téme. A ešte keď sú plné, tak zbohom... ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.