dnes je nedeľa,  22. december 2024,  meniny má Adela,  spln: 15. december 2024,  dnes východ slnka: 07:40,  dnes západ slnka: 15:50
poľovnícke sety poľovníctvo Terem

Celoročný odlov diviačej zveri-diviača, lanštiak - diskusia

autor: off parhor
pridané: 20.1.2011 20:44

Je správny celoročný odstrel lanštiakov aj keď vieme, že i lanštiak (samice) možu byť a vačšinou su plné?

počet zobrazení: 44 531
počet hlasov: 2
okruh tém: poľovníctvo

Aký je dôvod vášho označenia za nevhodný?

komentáre

zoradiť
zobrazené 361-400 z 401 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie
off Jozibaci, 26.1.2011 o 15:57

Edu z 13,49. Keby si bol diviakom v čriede /alebo ja/ a postrelili by ti "brata", nemusel by si sa ani baviť o odklade ruje. Fyzicky by si to nezvládol. Alebo áno? Lebo ja určite nie. A kým by klial na osud a nezotavil sa, určite by každému v čriede "lepilo", teda - o ruji ani počuť. Aj keby tie najkrajšie diviačice holý zadok o mňa otierali. Ale aj ony by na tom boli antisexy. A keby sa takéto traumy opakovali denne, ruja by sa odkladala donekonečna. Resp. diviakom by sa uľavilo až po zídení snehu, v blate, keď spoločné poľovačky sú takmer nemysliteľné. Alebo naopak - po napadnutí vysokej vrstvy snehu. Čiže - čím horšie podmienky pre lov, tým lepšie pre ruju diviakov. To by sme však mohli pre diviaky urobiť aj ich zákazom lovu v čase ruje. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 1

off Edu, 26.1.2011 o 14:50

lubenko ano presvedčil má už prvý úspech presvedčil jedného :-D Sám seba . ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off lubenko, 26.1.2011 o 14:25

jozibaci len dotaz ,už si niekoho presvedčil o svojej pravde???? ◄ reagovať

off Edu, 26.1.2011 o 14:16

Jozibaci čas núdze v zimných mesiachoch nebol stanovený na ľutovanie zvieratiek spiaceho plcha či medveďa alebo párenie sa . Ide o jednu dôležitú vec zver nie krmiť ale prikrmovať najmä vlakninou aby sa zabránilo acidoze a veciam podobným atd. To sa dočítaš aj u nemeckých odborníkov ako i odborníkov v celej EU. ◄ reagovať

off Jozibaci, 26.1.2011 o 14:05

Lubenko! Nikto na Slovensku nedodržiava lepšie zákon o poľovníctve, ako ja. Ale iba tú časť, ktorá pojednáva o zveľaďovaní poľovníctva. Aj toto je forma nie porušovania zákona, ale jeho nápravy na odbornú, najmä zootechnickú úroveň - poukazovať na nesprávne zaobchádzanie so zverou, na život zveri v rôznych ročných obdobiach. Napr. teraz - zákon hovorí o núdzovom období, stav zveri o najkrajšom - líšky, vlky sa honcujú, zajačice "povíjajú" zajačiky, medvedice medvieďatká,... Dá sa to v období núdze??? ◄ reagovať

off Edu, 26.1.2011 o 13:49

Veru raz som počúval raz ako sa diviaky bavili o tom že teraz keď sú spoločné poľovačky odložia chrutie na inú dobu . ◄ reagovať

off Jozibaci, 26.1.2011 o 13:38

Máš pravdu, Edu. Aj o tom viem. Podľa českých periodík, ale aj portálu Myslivosti, diviačice vrhajú mláďatá po celý rok. Je to však zavinené celoročným lovom diviačej zveri. Ak by sa jej ponechal kľud v čase chrutia /1.10. - 31.12./, diviaky by to využili a nemuseli by odkladať ruju na neskoršie, netypické obdobia. Je treba si uvedomiť, že samica teplokrvného živočícha má istú, nazval by som to, kapacitu reprodukcie - raz ročne sa dostane do ruje. Ak jej to pre zranenie /ktoré odstaví sexuálnu hormonálnu činnosť a nahradí ju stresovou zo zranenia/ nevyjde na XI - XII, nastúpi maródka, ktorá môže trvať rôzne dlho - ako v tvojom prípade, až do augusta. Sexuálna hormonálna činnosť môže nastúpiť až po dokonalom zotavení. ◄ reagovať

off lubenko, 26.1.2011 o 13:38

jožibači ved poluj ako uznaš za vhodne ,nik ta nenuti lovit ked nechceš,len dodržuj zakon o polovnictve. ◄ reagovať

off Jozibaci, 26.1.2011 o 13:26

Ja by som mláďatá vôbec nelovil, ak by sa zver prísne chránila v čase ruje a pred ním. T.j. - od 1.10. do 31.12. Čiže - ak by boli vo vrhoch len 4 - 6 mláďatá a v optimálnej kvalite a vitalite. Inak mláďatá, ak ich vek počítame od 1.4.2010, majú teraz cca 10 mesiacov, je možné ich loviť ako mláďatá až do 31.3., ale z nich tiež len samčeky, pretože samičky môžu byť plné. Preto prízvukujem, že teraz je najvhodnejší odlov iba samčej zveri. Od 1.4.2011 to už budú lanštiaky, teda už nie mláďatá. ◄ reagovať

off Edu, 26.1.2011 o 13:20

Jozibaci ja som strelil diviačicu asi 50kilovú v auguste a bola plná . ◄ reagovať

off lubenko, 26.1.2011 o 13:01

Jozibači ,tym mladatam trochu predlž dobu do kedy sa možu lovit inak s tebou vynimočne suhlasim ◄ reagovať

off Jozibaci, 26.1.2011 o 12:42

Zo zootechnického hľadiska je toto obdobie, presnejšie od 1.1. do 30.9. , ideálne na odlov samčej zveri všetkých vekových kategórií - od diviačaťa až po samotáre, teda najstaršie kusy. Samičie sú plné a to môžu byť naozaj už od diviačičiek, až po staré diviačice. Výhody sú v tom, že jednak nestrelíme plnú diviačicu a jednak trauma z lovu nemá negatívny dopad na plodnosť diviačíc /množstvo mláďat vo vrhu, ani na ich kvalitu/, pretože plody sa už vyvíjajú. Ďalšie už pribudnúť nemôžu. Ani ubudnúť. Diviačice a mláďatá je potom možné loviť od 1.7. do 30.9. ◄ reagovať